Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do wykonania samodzielnie wylewek, w związku z tym mam następujące pytania:

- jak ustala się wysokość wylewki względem okna balkonowego, czy poziom wylewki powinien być na równo z dolną krawędzią okna (czyli zakrywa tylko pianę montazową) czy może troszkę "zachodzić' na ramę, wydaje mi się że to drugie, ale jaką wysokośc jest optymalna, 1 cm?

- czy można jakoś oszacować czasochłoność zrobienia wylewek? Do zrobienia jest parter 60 m, poddasze również 60 i pokój na połpiętrze 30m.

z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/140583-wyleki-samodzielnie-pytania/

Witam,

przymierzam się do wykonania samodzielnie wylewek, w związku z tym mam następujące pytania:

- jak ustala się wysokość wylewki względem okna balkonowego, czy poziom wylewki powinien być na równo z dolną krawędzią okna (czyli zakrywa tylko pianę montazową) czy może troszkę "zachodzić' na ramę, wydaje mi się że to drugie, ale jaką wysokośc jest optymalna, 1 cm?

- czy można jakoś oszacować czasochłoność zrobienia wylewek? Do zrobienia jest parter 60 m, poddasze również 60 i pokój na połpiętrze 30m.

z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam

To zależy od sposobu / materiału / wykończenia podłogi.

Od docelowego poziomu wykończenia podłogi powinno zostać około 2- 3 cm do spodu ramy skrzydła, na ewentualną możliwość regulacji.

Jeżeli będzie np. parkiet to wylewka będzie poniżej spodu ościeżnicy, trzeba zostawić miejsce na klej i klepki.

https://forum.murator.pl/topic/140583-wyleki-samodzielnie-pytania/#findComment-4022987