Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NOTABENE pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Każdy ma jakieś podstawowe kryteria, którymi się kieruje. Tak więc ja będę widziała coś co dla mnie jest ważne a dla kogoś innego może nie mieć znaczenia, ale się wytreszczę.

Mnie się podoba bardziej Notabene.

Po pierwsze - na dole jest dodatkowy pokój. Dla mnie to absolutna konieczność. W życiu różnie się układa i kiedyś może się okazać, że chodzenie po schodach jest nie tylko męczące, ale wręcz niemożliwe. A w międzyczasie może to być niekrępujący pokój gościnny.

Po drugie - schody. W Belli trzeba przejść przez salon, żeby wejść na górę. Jeśli ma się dzieci a dzieci mają gości to cała wycieczka maszeruje środkiem, kiedy Ty akurat leżysz w szlafroku i z zieloną maseczką na kanapie w salonie. W Notabene schody są o wiele bardziej dyskretne.

Po trzecie - góra też mi się wydaje fajniejsza. Jest pralnia. To bardzo fajna sprawa. Ja mam teraz spory dom, dwie łazienki i bardzo brakuje mi typowej pralni z suszarnią.

I to tak na szybko. Życzę udanych wyborów.

Każdy ma jakieś podstawowe kryteria, którymi się kieruje. Tak więc ja będę widziała coś co dla mnie jest ważne a dla kogoś innego może nie mieć znaczenia, ale się wytreszczę.

Mnie się podoba bardziej Notabene.

Po pierwsze - na dole jest dodatkowy pokój. Dla mnie to absolutna konieczność. W życiu różnie się układa i kiedyś może się okazać, że chodzenie po schodach jest nie tylko męczące, ale wręcz niemożliwe. A w międzyczasie może to być niekrępujący pokój gościnny.

Po drugie - schody. W Belli trzeba przejść przez salon, żeby wejść na górę. Jeśli ma się dzieci a dzieci mają gości to cała wycieczka maszeruje środkiem, kiedy Ty akurat leżysz w szlafroku i z zieloną maseczką na kanapie w salonie. W Notabene schody są o wiele bardziej dyskretne.

Po trzecie - góra też mi się wydaje fajniejsza. Jest pralnia. To bardzo fajna sprawa. Ja mam teraz spory dom, dwie łazienki i bardzo brakuje mi typowej pralni z suszarnią.

I to tak na szybko. Życzę udanych wyborów.

dZIĘKUJĘ za opinię ,każda wskazówka jest dla mnie cenna:)

• 2 weeks później...

Obejrzałam oba. :)

Wrażenia mam podobne do Jagny. Ogólnie program użytkowy Notabene lepszy. Lepszy również rozkład pomieszczeń, ale to zasługa tych dodatkowych 10m2 - w Belli po prostu oszczędzono metrów na dodatkowym pokoiku i wydzielonych schodach. Rozumiem, że najbardziej odpowiada/podoba się Wam właśnie taki kształt budynku, dlatego zewnętrznie projekty są tak podobne. :) Ponieważ jestem energooszczędnie skrzywiona, "skrytykuję" powcinane bryły obu domów i koncepcję balkonu na frontowej elewacji. ;) (Nie brać za bardzo do serca). Ale nad balkonem proponuję się jednak zastanowić - jak będzie jego rola i czy ktokolwiek będzie z niego korzystał. Fakt, że można na barierce powiesić skrzynki z kwiatami, ale to trochę drogo jak na kwietnik.

Mam uwagę - Notabene ma kotłownię na piętrze i paliwo stałe odpada przy takiej lokalizacji kotła. Funkcje poboczne typu wstawienie koszy do segregowania odpadów (u nas posegregowane wywożą za darmo :) ) i przechowywanie większych akcesoriów do sprzątania musi przejąć garaż. No i szafa na płaszcze i buty jest dopiero pod schodami, w wiatrołapie zmieści się tylko wieszak i może coś sprytnego na buty.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witam,

Jeśli chodzi o Notabene to projekt bardzo nam się podoba ale..

Właśnie zawsze jest jakieś ale, czyli raczej kotłownie preferujemy przy garażu (pomieszczenie na piętrze mogło by spełniać rolę pralni) i wc na parterze - żona stwierdziła, że musi być natrysk:).

Z tego względu jesteśmy bardziej zdecydowani na Barcelonę.

Pozdrawiam.