bartekgr 23.03.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Istnieje na Forum Muratora świetny wątek o automatyce budynków (http://forum.muratordom.pl/programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow,t20421.htm) jednak dla tej części forumowiczów, których po pierwsze wiedza przekracza umiejętność instalacji i konfiguracji przedłużacza, a po drugie tego typu instalacje są ważniejsze nawet od prawyborów w PO. Proponuję mniej zaawansowanym, ale jednak zainteresowanym tematem wymianę poglądów na temat gotowych systemów dostępnych w "rozsądnych" cenach. Poniżej kilka przykładów z pierwszą prośbą o opinie użytkowników, uwagi do wycen i specyfikacji itp. http://www.nexwell.eu/ - całkowicie polski system, firma z Wrocławia, sterowanie przez panel dotykowy i GSM http://www.inels.pl/ - czeski system, ma przedstawiciela w Polsce, sterowanie wszystkim czym się da, również wersje obsługujące multimedia http://www.onninen.pl/automatykabudynkow - system dystrybutora instalacji http://www.homiq.pl/Start..html - sterowanie iPhonem http://www.xcomfort.pl/ - system bezprzewodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 24.03.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Cieszę się, że powstał taki wątek i uważam, że jest bardzo potrzebny. Wątek programowalne-instalacje-elektryczne-watek-dla-entuzjastow jest bardzo interesujący, ale ma charakter ściśle techniczny i mało mówi o tym czym są systemy automatyki domowej jako tako, a bardziej skupia się na tym jak bazując na wcale nie małych doświadczeniach technicznych spróbować stworzyć system automatyki wspierając się na sterownikach przemysłowych PLC - co jak się okazuje nie jest prostą sprawą. Poszerzył bym zakres tematyki o kwestię związaną z pewnymi mitami których narobiło się całkiem sporo w okół takich systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Bartek,co zastosowałes w swoim domu i z której firmy korzystałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 24.03.2010 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 @wojgoc jestem na etapie wyboru. Kontaktowałem się z pierwszymi trzema firmami - wszystkie kompetentnie udzielają informacji, ale na razie faworyta nie mam stąd pytanie do praktyków o wrażenia z użytkowania systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 24.03.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Ja osobiście też interesowałem się dwoma firmami tu wymienionymi .Nexwell i Onninen.Byli u mnie Panowie z Nexwella z miniaturką systemu (tzw prezentacja).Działanie obu systemów podobne cenowo Onninen chyba lepszy(raczej tańszy w zakupie )co do jakości obu nie mam pojęcia chciałbym zdecydować si ę wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 24.03.2010 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Mnie do Onninena trochę zniechęca wizualizacja pomieszczeń z grafiką rodem z ZX Spectrum. Nowe wersje systemu Nexwella wyglądają już bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 24.03.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Pewnie to rzecz gustu jak wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 24.03.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 o jakich kosztach mówimy w przypadku nexwella i onninena?domek parter z poddaszem uzytkowym - 300m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 24.03.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Najlepiej spytać w tych firmach .Wysyłasz rzuty domu i oni wstępnie Ci wycenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 25.03.2010 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Koszty zależą od systemu i przede wszystkim zakresu realizacji, także można mówić od widełkach typu 5.000 - 50.000. Na stronie Nexwell masz przykładowe wyceny, a na F&Home arkusz do samodzielnego szacowania kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karuzel 25.03.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam! Ja własnie chcę zainstalowć system i uczynic dom tzw. inteligentnym, ale nie wybrałbym żadnego z wymienionych. Planuje robic domek na sterowniczku wago 750-841 modbus tcp/ip z wbudowanym webserverem do tego jakis panel dotykowy weinteka jeszcze nie zdecydowałem sie jaki konkretnie. Wazne jest jak mają i czy mogą współpracować urzadzenia ze sterownikiem plc bo niektórzy producenci urzadzen np kotłow strasznie komplikują sprawe z integracja ich produktów. Piec wybralem De dietrich mca15 daje mozliwosc sterowania sygnalem zewnetrznym 0-10v i kilka innych bajerów jakie chce umiescic to np: 1. Monitoring temperatury w pomieszczeniach z zadajnikiem w każdym, monitoring przepompowni scieków i sterowania , czujnik naslonecznienia do sterowania roletami, przewietrzanie domu silowniki na oknach polaciowych, alarm tez podlaczony do wejsc sterownika. Czujki alarmu mozna wykorzystac do zapalania swiatla w lazience gdy w nocy dziecko wchodzi, sterowanie nawadnianiem, sygnalizatory czadu i gazu. Wszystko mozna podgladnąc prze przegladarkę www i po zainstalowaniu terminala gsm sterowac i byc informowanym o stanach alarmowych w domu.Monitoring zalania , gdy nie ma Cie w domu a licznik nabija metry mody tzn ze jest wyciek i odcinasz wode elktrozaworem. To niektore rozwiazania. Jak ktoś chce moę pomóc w dobraniu sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 25.03.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A co myślicie o EIB/KNX?Z tego co wiem, to trochę w mniej dobrej cenie, ale jest "gotowy". Plusem jest jego otwartość, coraz więcej producentów ma w swojej ofercie elementy tego systemu.Dobrze byłoby mieć możliwość modyfikacji/rozbudowy instalacji w swoim domu za kilka lat a w przypadku "jednofirmowców" istnieje większe ryzyko, że takiej możliwości nie będzie. Czy ktoś ma w domu instalację opartą na tym systemie lub widział u kogoś takową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 25.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Kilka linków dot. EIB/KNX:http://www.knx.org/pl/http://www.knxforum.pl/http://www.abb.com/product/pl/9AAC111724.aspxhttp://controlhome.pl/inteligentny_dom_eib.htmlhttp://www.elektris.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 25.03.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Oglądałem taką instalację w EIB .Fajna nie powiem .Wysyłałem nawet zapytanie do firm ale dla mnie jak narazie cena nieosiągalna.Najwyższą ofertę dostałem na ponad 300tys zł Tak mi sie zrobiło Np Centralhome gadałem z gościem(osobiście)byłem nawet na budowie ale jeszcze system nie do końca uruchomiony miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.03.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Hey ja mam wycenę z Onninen. Czekam też z innej firmy, która stosuje różne rozwiązania i sami coś najkorzystniejszego mają zaproponować. proponuję wymienić się ofertami z opisem systemu. To nie będę/będziemy musieli po wszystkich firmach dzwonić i rozmawiać, tłumaczyć. To już będziemy znać co i w jakiej cenie oferują, pewne warunki brzegowe. Wymiany proponuję na mailu:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryciek 25.03.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A co myślicie o EIB/KNX? Z tego co wiem, to trochę w mniej dobrej cenie, ale jest "gotowy". Plusem jest jego otwartość, coraz więcej producentów ma w swojej ofercie elementy tego systemu. Dobrze byłoby mieć możliwość modyfikacji/rozbudowy instalacji w swoim domu za kilka lat a w przypadku "jednofirmowców" istnieje większe ryzyko, że takiej możliwości nie będzie. Czy ktoś ma w domu instalację opartą na tym systemie lub widział u kogoś takową? Ja widziałem kilka takich systemów, moi rodzice mają też zrobiony salon na tym systemie. W kolejnych pomieszczeniach coś może będzie dołożone podczas remontu. Zdecydowanie jest to fajne rozwiązanie, ale dość drogie. Dom 300m2 na eib/knx wychodzi jakieś 15-30% więcej niż na xcomfort, czy verso albo nexo. LCN z przyciskami eib wyszedł prawie tak samo jak eib/knx. W eib/knx strasznie drogie są przyciski, ale za to są bardzo "pojemne" i co by nie mówić super się prezentują. Ogólnie taki jeden bardziej rozbudowany przycisk pięcioklawiszowy może spokojnie "obsłużyć" cały salon - 3x żaluzja plisowa (z regulacją nasłonecznienia), ogrzewanie, oświetlenie w salonie (5 obwodów) i oświetlenie na tarasie. Niestety w większości tańszych systemów (oprócz Verso) nie ma takich przycisków, co najwyżej są panele. Ale raz, że są droższe, a dwa mniej wygodne w obsłudze. Niestety na panelu nie załączymy jednym dotknięciem oświetlenia - najpierw musimy wybudzić panel a dopiero później załączyć światło. Chociaż jeden panel jest niezbędny i bardzo użyteczny. Ogólnie jeżeli porównujemy różne systemy, to najlepiej na zwykłych przyciskach dzwonkowych czy roletowych - każdy system można takimi sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 26.03.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 ... Ja własnie chcę zainstalowć system i uczynic dom tzw. inteligentnym, ale nie wybrałbym żadnego z wymienionych. ... Ja robię to samo bo wolę mieć nad wszystkim kontrolę - te zabawki gotowe są dla lamerów. Sercem terminal HP z linuxem, karty przekaźników, czujniki - jakis serwerek www - w to wpięte kamery, inteligencja zaprogramowana w PHP. Wszystko zamknie się w mniej niż 600zł - bez kabli i kamer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 26.03.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Ja robię to samo bo wolę mieć nad wszystkim kontrolę - te zabawki gotowe są dla lamerów. Sercem terminal HP z linuxem, karty przekaźników, czujniki - jakis serwerek www - w to wpięte kamery, inteligencja zaprogramowana w PHP. Wszystko zamknie się w mniej niż 600zł - bez kabli i kamer. Mówisz 600 zł, to podeślij mi czujki do okien stłuczenia szyby i otwarcia 23 szt./każdej, czujkę zalania wodąx4, czujkę na czadx1, gazux2. A przy okazji to co zrobisz e PHP niech śmiga na moim HTC HD2 najlepiej już pod przyszły WM 7 i dla żonki na iPhona i na przyszłość pod iSlate. myślisz że każdy co nie programuję jest lamerm? a ty umiesz obliczyć CIT, PIT, VAT i kadry w spółce. Umiesz naprawić mój automat w Audi A4. Nie każdy ma czas robić wszystko sam i nie trzeb ich od razu nazywać lamerami, co dla mnie jest obraźliwe! Choć na pewno jak na wszystkim można oszczędzić. Proponuję zamontuj sobie sam dachówkę. Będziesz z 20 tysi do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.03.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 zgadzam się z Tobą lukasza - nie kazdy jest elektronikiem, programistą i instalatorem w jednym.watek jest nie tylko dla profesjonalów - od których oczekuje sie pomocy dla amatorów.jak ułozy sobie karpiówke na dachu z pełnym deskowaniem, opapowaniem - to bedzie ze 45tys do pzodu.a jak w garazu zrobi sobie sam okna na wypozyczonej z Casto strugarko - pilarce to kolejne 25tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryciek 26.03.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Ja proponuję zignorować wypowiedź "Janekbo" i wrócić do tematu Załóżmy, że miał ten trudniejszy dzień - w końcu każdemu takie się zdarzają.... Z tymi systemami jest podobnie jak z samochodami: są mercedesy, audi czy leksusy, są też ople, fordy, ale i są też takie jak łada, jugo itp. Droższe zazwyczaj mogą więcej, lepiej wyglądają, ale zazwyczaj mogą sobie pozwolić na nie tylko Ci z zasobniejszą kieszenią. Osobiście do tych systemów zaliczyłbym eib/knx, lcn i pewnie jakieś mniej znane takie jak lutron. Na pewno zaletą tych systemów jest to że, są znane, sprawdzone i jest dobrze rozwinięty serwis - dużo wykonawców. Dodatkowo system eib oferuje bardzo dużo ciekawych przycisków/ włączników (w lcn możemy cześć z nich też wykorzystać). Na naszym rynku jest też dużo systemów z tzw "średniej półki" - nie obrażając żadnego z tych systemów. Ale zazwyczaj są to systemy mniej znane, słabiej wyposażone, z dużo słabszym serwisem (mniej wykonawców), produkowane tylko przez jednego producenta, ale z lepszą ceną. Często dla większości użytkowników wystarczą tego typu instalacje. Do tego typu systemów można pewnie zaliczyć większość tutaj wymienionych i jeszcze Xcomfort. Do ostatniej grupy możemy zaliczyć systemy, które są praktycznie nie znane, nie do końca przetestowane i które próbują wejść na rynek. Zazwyczaj cena takich systemów jest bardzo atrakcyjna. Ale ja osobiście wybrałbym coś sprawdzonego, jakoś nie chciałbym żeby moja rodzina była królikami doświadczalnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts