Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Koszt urządzenia jest o wiele niższy. Czasu na programowanie nie trzeba poświęcać, sterownik ma już swoje oprogramowanie. Zrobić można praktycznie wszystko. Jest tylko kwestia odpowiedniego podpięcia i doprowadzenia kabli.

http://allegro.pl/sterownik-plc-inteligentny-dom-internet-pc-android-i1751221077.html

Jak koszt może być niższy skoro twój PLC nie posiada żadnego wejścia analogowego??? Jak chcesz na tym zrealizować pomiar temperatury (nie dopatrzyłem się w podanym sterowniku żadnego wejścia analogowego)??? Jak chcesz zrealizować pomiar natężenia oświetlenia aby w zależności od ilości Lux odpowiednio sterować mocą żarówek (brak wejść i wyjść analogowych)??? Podobnie jak przedmówca proszę o schematy?

To co prezentujesz to namiastka automatyki a nie IB. Prezentowane urządzenie nosi potoczną nazwę przekaźnika programowalnego i jest dostępne przez wiele firm w tym także polski RELPOL

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chętnie zobaczę jak realizujesz funkcję zapalenia światła w korytarzu i kiblu po godzinie 23:30 z parametrem 60% światła.

Funkcja powszechnie stosowana w normalnych IB, zapobiegająca oślepieniu domownika podczas nocnej wyprawy do kibla.

Chętnie też zapoznam się z funkcją ustawiania lamelek żaluzji w zależności od nasłonecznienia i nagrzania pomieszczenia.

Czekam na schemat i program.

Jeżeli chodzi o zapalanie światła w korytarzy czy kiblu po godzinie 23:30 z parametrem 60% światła, to ja akurat nie jestem tym rozwiązaniem zainteresowany. Od setek lat ludzie chodzili do kibelków i nie mieli problemu z oślepianiem. Jeżeli mam wybulić ponad 20 000 zł lub więcej żeby między innymi nie oślepiało mnie światło w kibelku czy w korytarzu, to musiałbym być desperatem. Większość ludzi potrzebuje prostych i tanich rozwiązań ułatwiających życie w domu i sterowania poza nim za rozsądna cenę. Nie każdy ma w domu żaluzje, a jeżeli już ma, to również nie jest zainteresowane regulacją położenia lamelek w żaluzji. Ludzie potrzebują podstawowych rozwiązań typu:

- kontroli wejść i bram garażowych w twoim domu za pomocą komputera lub telefonu komórkowego

- sterowania silnikami rolet, oświetleniem zewnętrznym i wewnętrznym (opcja timera Astro) za pomocą telefonu komórkowego lub PC

- ogrzewanie - kontrola w jaki sposób kotłowni działa, włączać i wyłączać piece, kotły, pompy

- klimatyzacja

- nawadnianie ogrodów np. po zachodzie słońca lub tuż przed wschodem słońca (sterowane z zegarem Astro)

- kontrola urządzeń elektrycznych poprzez funkcje logiczne, zegar i zegar astronomiczny

- sterowanie przekaźnika przez Internet, LAN, telefony komórkowe z systemem Android OS

- współpraca z systemami kontroli dostępu, alarmy

- Multi-way (schody) przełączniki oparte na czasie dnia i nocy (timer Astro)

- oszczędzanie pieniędzy - ekonomicznie efektywne sterowanie oświetleniem i ogrzewaniem, utrzymania ich na tylko w razie konieczności

- różne inne aplikacje, które zależą od potrzeb użytkownika, idei i wyobraźni

To kilka z możliwych rozwiązań za rozsądną cenę.

Nie jestem informatykiem ani automatykiem, żebym Ci mógł przesłać program.

Przy zakupie sterownika otrzymujesz bezpłatną pomoc przy realizacji systemu.

Poniżej możesz sobie poczytać więcej o funkcjonalności i programowaniu.

http://www.elkom.com.tw/relay_a/PLC2011A0_Instrukcja_polska_025.pdf

Przypuszczam, że jesteś właścicielem albo pracownikiem oferującym IB.

Po woli przychodzi era tańszych rozwiązań domowych, a nie tych które kosztują grube pieniądze.

Jak koszt może być niższy skoro twój PLC nie posiada żadnego wejścia analogowego??? Jak chcesz na tym zrealizować pomiar temperatury (nie dopatrzyłem się w podanym sterowniku żadnego wejścia analogowego)??? Jak chcesz zrealizować pomiar natężenia oświetlenia aby w zależności od ilości Lux odpowiednio sterować mocą żarówek (brak wejść i wyjść analogowych)??? Podobnie jak przedmówca proszę o schematy?

To co prezentujesz to namiastka automatyki a nie IB. Prezentowane urządzenie nosi potoczną nazwę przekaźnika programowalnego i jest dostępne przez wiele firm w tym także polski RELPOL

Masz rację nie doczytałeś się odnośnie pomiaru temperatury. Wystarczy kupić czujniki temperatury http://allegro.pl/czujnik-temperatury-kty81-210-55-150c-okazja-i1744977448.html zamontować w którym pomieszczeniu chcesz mierzyć i możesz dokonywać pomiarów, odczytując je na wyświetlaczu komórki lub tablety. Wcześniej już pisałem, że nie interesuje mnie realizacja zmiany natężenia oświetlenia. Jeżeli potrzebujesz szerszych informacji to link poniżej, nie ma tam schematów ale jest dokładnie wytłumaczona istota działania sterownika programowalnego.

Ale zdaje się, że to ty coś wspominałeś że na PLC można zrobić wszystko? Jak poprosiłem o szczegóły to usłyszałem, że ciebie to nie interesuje, ale mnie i kilku użytkowników tego forum TAK.

Nie umiesz zaprogramować, a miało to być banalnie proste. Dla każdego.

Po woli przychodzi era tańszych rozwiązań domowych, a nie tych które kosztują grube pieniądze.

Dla mnie bez różnicy i tak swoje zarobie.

Masz rację nie doczytałeś się odnośnie pomiaru temperatury. Wystarczy kupić czujniki temperatury http://allegro.pl/czujnik-temperatury-kty81-210-55-150c-okazja-i1744977448.html zamontować w którym pomieszczeniu chcesz mierzyć i możesz dokonywać pomiarów, odczytując je na wyświetlaczu komórki lub tablety. Wcześniej już pisałem, że nie interesuje mnie realizacja zmiany natężenia oświetlenia. Jeżeli potrzebujesz szerszych informacji to link poniżej, nie ma tam schematów ale jest dokładnie wytłumaczona istota działania sterownika programowalnego.

Poproszę o schemacik i programik.(EDYTOWANO) do tego nie wiesz czym jest wejście analogowe. Możesz nawet wejścia na forum od PLC lub od importera i tam poprosić o schemacik. Zgadnij jaką odpowiedź usłyszysz.

http://www.youtube.com/watch?v=uloGZZRQzWM

Na sterowniku PLC otwarcie bramy nie jest tak proste.

Dom na PLC to dom z zespołem Dawna, a nie IB

Edytowane przez dendrytus

Nie wiem czy doczytałeś mój pierwszy post w którym piszę, że szukam kogoś kto pomoże mi zaprogramować taki sterownik.

Po drugie nie mam zamiaru dyskutować z ludźmi, którzy na tym forum są producentami lub pracownikami firm instalujących IB za grube pieniądze.

Chciałbym tylko wiedzieć jaką marżę macie na zrobieniu podstawowej instalacji IB, myślę że z ceny 40 000 zł, zostaje Wam spokojnie 30 000 zł.

Kiedyś byłem tym zainteresowany, ale po kilku kontaktach okazało się, że nie można znać cen podstawowych elementów użytych w takich systemach. Firmy nie mają cenników w których jest określone co można zrobić i za ile. Prosiłem również o zrobienie projektu instalacji pod IB i chciałem żeby mój elektryk zrobił ją według dostarczonego schematu (oszczędność kosztów) ale usłyszałem, że taką instalację musi kłaść firma, która zajmuje się IB - bzdura. Chcecie klienta oskubać na wszystkim. Bardzo dobrze, że w obecnych czasach można kupić coś co jest robione w Azji i wychodzi to o wiele taniej oczywiście bez Waszej marży. Elementy, których używacie są owiane wielka tajemnicą, a tak na prawdę nie jest to nic innego niż produkty z Azji.

Nie ma problemu najmniejszego, jeżeli ktoś zrobi mi podstawową instalację IB za cenę nie przekraczającą 6 000 zł, to zapraszam i oczywiście dostarczy mi schemat rozprowadzenia przewodów, które położy mi elektryk za przyzwoitą cenę.

Edytowane przez Elfir
niemerytoryczne

Nie wiem czy doczytałeś mój pierwszy post w którym piszę, że szukam kogoś kto pomoże mi zaprogramować taki sterownik.

Podobno jest bezpłatna pomoc i od czego forum od plc.

Po drugie nie mam zamiaru dyskutować z ludźmi, którzy na tym forum są producentami lub pracownikami firm instalujących IB za grube pieniądze.

Chciałbym tylko wiedzieć jaką marżę macie na zrobieniu podstawowej instalacji IB, myślę że z ceny 40 000 zł, zostaje Wam spokojnie 30 000 zł.

Mylisz się zostaje nam 64 398 zł +VAT. Sam widzisz, że to całkiem fajne pieniądze. Zostań instalatorem IB. Nie musisz nic wiedzieć, wszystko masz w polskiej instrukcji i pomocy importera. Sam stwierdziłeś, że nadchodzi era tanich IB, więc czemu nie skorzystasz z okazji na zarobienie trochę pieniędzy. Jak zarobisz ich za dużo to zawsze możesz rozdać biednym

Kiedyś byłem tym zainteresowany, ale po kilku kontaktach okazało się, że nie można znać cen podstawowych elementów użytych w takich systemach. Firmy nie mają cenników w których jest określone co można zrobić i za ile.

Każdy projekt jest indywidualny i dostosowany do zamożności klienta. Robienie dokładnego projektu, bez zaliczki to czysta strata czas.

Prosiłem również o zrobienie projektu instalacji pod IB i chciałem żeby mój elektryk zrobił ją według dostarczonego schematu (oszczędność kosztów) ale usłyszałem, że taką instalację musi kłaść firma, która zajmuje się IB - bzdura.

Bzdura? Skoro to takie proste, to dlaczego twój elektryk tego nie zrobi, przecież wszystko masz w necie.

Chcecie klienta oskubać na wszystkim.

Tak jesteśmy krwiopijcami i żyjemy tylko po to aby oskubać klienta z pieniędzy. Wszyscy jesteśmy źli.

Elementy, których używacie są owiane wielka tajemnicą, a tak na prawdę nie jest to nic innego niż produkty z Azji.

Moje pochodzą wyłącznie z Niemiec. czasami z polski

Nie ma problemu najmniejszego, jeżeli ktoś zrobi mi podstawową instalację IB za cenę nie przekraczającą 6 000 zł, to zapraszam i oczywiście dostarczy mi schemat rozprowadzenia przewodów, które położy mi elektryk za przyzwoitą cenę.

IB za 6 tys.? To ile ty płacisz za zwykłą elektrykę.

Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, co potwierdza link do czujnika temperatury.

IB to nie budynek sterowany przez człowieka z poziomu komórki czy PC. On ma sam wszystko robić. My ewentualnie mamy mu w tym pomagać, ale pomoc ma być ograniczona do minimum.

Kompletnie nie rozumiesz idei IB, naoglądałeś się gadżetów, które są tylko dodatkami do systemu IB, bez nich każdy IB świetnie sobie radzi.

Chcesz znać ceny podzespołów? Proszę bardzo http://www.gira.com/data2/1802_10.pdf

http://www.smarthomedesign-uk.com/imgs/gira-control-19-client-touch-panel.jpg

Cena około 3000 € + VAT.

Wszystko masz w katalogu, wystarczy dać elektrykowi, on sobie powybiera co będzie potrzebne. Montaż to bajka. Wszystko pasuje jak w klockach LEGO.

EDYTOWANO. Wysłałeś cenę panelu, za który trzeba zapłacić ok 14 000 zł, a gdzie reszta ?

EDYTOWANO

Poniżej masz wszystko w języku polskim, może się komuś przyda. Cennik jest również z polskimi opisami, wystarczy tylko zmienić kurs euro i wszystko jest policzone.

http://www.tema.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=89

Nie zostanę instalatorem IB, bo tak jak napisałeś

"Nie musisz nic wiedzieć, wszystko masz w polskiej instrukcji i pomocy importera. Sam stwierdziłeś, że nadchodzi era tanich IB, więc czemu nie skorzystasz z okazji na zarobienie trochę pieniędzy"

jestem człowiekiem, który chce coś wiedzieć, a nie tak jak Ty nauczyć się czegoś i robić to bezmyślnie przy pomocy importera. Jakbyś zaczął myśleć, to życie byłoby dla Ciebie prostsze, pomyśl o tym. Ja mam dobre źródło dochodu, ale on jest związane z myśleniem.

Napisz jeszcze, że jesteś przekonany, że nie jest to produkowane w Azji...hahaha

Edytowane przez zbijar

Jeden z moich klientów zadawał jedynie pytanie czy go na to stać, odpowiedź brzmiała stać. Ma między innymi 3 takie panele. Nigdy nie dociekał ile co kosztuje.

Nie zrozumieliśmy się i pewnie się nie zrozumiemy dopóki nie włączysz racjonalnego myślenia. Szkoda czasu.

Poniżej masz wszystko w języku polskim, może się komuś przyda. Cennik jest również z polskimi opisami, wystarczy tylko zmienić kurs euro i wszystko jest policzone.

http://www.tema.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=89

Znacz ceny, masz opis więc o co chodzi. Śrubokręcik i do roboty.

Nie zostanę instalatorem IB, bo tak jak napisałeś

"Nie musisz nic wiedzieć, wszystko masz w polskiej instrukcji i pomocy importera. Sam stwierdziłeś, że nadchodzi era tanich IB, więc czemu nie skorzystasz z okazji na zarobienie trochę pieniędzy"

jestem człowiekiem, który chce coś wiedzieć, a nie tak jak Ty nauczyć się czegoś i robić to bezmyślnie przy pomocy importera. Jakbyś zaczął myśleć, to życie byłoby dla Ciebie prostsze, pomyśl o tym.

Jak sam zauważyłeś jestem bezmyślny, więc czekam na schemat i program

Ja mam dobre źródło dochodu, ale on jest związane z myśleniem.

widocznie nie najlepsze skoro razi cię ewentualny mój zarobek 30 000 przy cenie 40 000

Nie stać cię nawet na homiqa czy nexwella.

Napisz jeszcze, że jesteś przekonany, że nie jest to produkowane w Azji...hahaha

Jestem. Gira to ponad sto lat tradycji i najwyższa półka, po co mieliby przenosić produkcję do Azji i ryzykować utratę marki?

Tak wyglądają

http://www.gira.com/abbildungen/produktionsgebaeude_1307_1205395793.jpg

hale produkcyjne Giry. Nie część biurowa.

http://www.gira.com/en/unternehmen/moderne-fertigung.html

PS.

Masz kasę i robisz dom na PLC. Nie znam nikogo kogo byłoby stać na Porsche, a jeździłby trabantem. Nawet o takim nie słyszałem. Wujek google też nic nie wie.

Dla przypomnienia wątek jest o "Oplach" i "Passatach", "trabanty" mają swój oddzielny wątek.

Zresztą idź i zrób sobie dom na PLC, ciekawe po ilu dniach znudzi ci się sterownie przy pomocy komórki

Bardzo płytko myślisz. Wysyłasz mi zdjęcia fabryki. Pomyśl sobie ile firm polskich i europejskich ma swoje fabryki w Polsce, a przeniosła produkcję do Azji, żeby zaoszczędzić. W dobie kryzysu firmy ściągają półprodukty z Azji i montuję kompletne urządzenia u siebie. Edytowane przez Elfir
niemerytoryczne

Z faktu, że apple robi wszystko w chinach nie wynika, że Gira też robi cokolwiek w chinach. A nawet gdyby tak było, to co z tego?

Zysk Giry z każdego wyprodukowanego włącznika po przeniesieniu do chin praktycznie nie ulegnie zmianie. Dlaczego? Bo wszystko robią automaty. Gira zatrudnia około 900 osób i rocznie sprzedaje za około 120 mln euro. Ile wzrośnie im zysk po przeniesieniu fabryk do chin.

99% udziałów należy do jednej osoby. 1% należy do jego siostry.

A zapomniałbym: jak podłączyć czujnik z twojego linku do plc i program który to obsłuży.

Edytowane przez Elfir
niemerytoryczne

Dendrytus przeginasz!

Rozumiem twoją wytrwałość we wskazywaniu różnic pomiędzy IB / PLC ale takim językiem, megalomanią i kultem Giry niewiele wnosisz do tematu.

Kiedyś byłem tym zainteresowany, ale po kilku kontaktach okazało się, że nie można znać cen podstawowych elementów użytych w takich systemach. Firmy nie mają cenników w których jest określone co można zrobić i za ile. Prosiłem również o zrobienie projektu instalacji pod IB i chciałem żeby mój elektryk zrobił ją według dostarczonego schematu (oszczędność kosztów) ale usłyszałem, że taką instalację musi kłaść firma, która zajmuje się IB - bzdura. Chcecie klienta oskubać na wszystkim. Bardzo dobrze, że w obecnych czasach można kupić coś co jest robione w Azji i wychodzi to o wiele taniej oczywiście bez Waszej marży. Elementy, których używacie są owiane wielka tajemnicą, a tak na prawdę nie jest to nic innego niż produkty z Azji.

trochę to niezgodne z realiami :

1. instalacje dla homiq-a może położyć dowolny elektryk, przekazujemy wytyczne i chętnie pomagamy na każdym etapie kładzenia przewodów

2. nie skubiemy klientów tylko bierzemy wynagrodzenie za naszą ciężką pracę

3. akurat nasze produkty są 100% polskie , uważam że nie jest ważne kto zrobił ale to jakie ma właściwości

padł dobry przykład z iphonem , zły ? a przecież made in china

zachodni chlebek dobry ? a przecież made in germany :)

4. problem z cennikiem urządzeń jest taki, że systemu IB nie kupuje się w sklepie na sztuki

każdy budynek ma swoje potrzeby i nic nie stoi na przeszkodzie dowiedzieć się ile dane rozwiązanie będzie kosztować (wycena nic nie kosztuje)

co da ci cena 1 urządzenia skoro nie wiesz jakie są zależności pomiędzy nimi i jakie funkcjonalności można osiągać przez ich wspólne łączenie oczywiście dodając do tego odpowiednią ilość pracy konfiguracyjnej zależnej od złożoności problemu. To wszystko masz wliczone w ofertę.

Zdecydowana większość ludzi chwali sobie sposób przedstawiania naszej oferty. Jest krótka, czytelna i Inwestor wie co kupuje (funkcjonalności).

5. marża... oczywiście jest i mogę wprost odpowiedzieć, że robimy IB po to aby zarobić, czy to coś dziwnego?

natomiast zapewniam, że nie jest to takie proste jak się*Tobie wydaje :

- odpowiedzialność

- gwarancja

- ryzyko

- kilkudniowy montaż i konfiguracja

- wsparcie techniczne

- gotowość serwisowa

- prace rozwojowe nad produktem

- prototypy, testy aby produkt był najwyższej jakości

- wiedza techniczna

- wiedza praktyczna

- dojazdy

- godziny rozmów, negocjacji, porad

- materiały pomocnicze (narzędzia, kable, itd)

- LUDZIE, którzy chcą uczciwie zarobić, często wybitni w swoim fachu

trochę mi przykro, że to wszystko ujmujesz jako "nabijanie marży, skubią klientów"

co do PLC

dobry jakościowo sterownik + osprzęt (przekaźniki, czujniki, ściemniacze)

oprogramowanie, wizualizacja to koszt min. 10 - 15 tyś + olbrzymia ilość pracy oraz potrzebnej wiedzy

testy, zdobywanie doświadczenia i usuwanie błędów, problem z czytelną dokumentacją powykonawczą (tak aby mógł w przyszłości ktoś to przejąć)

negatywny wpływ przy sprzedaży domu

rozwój produktu związany tylko i wyłącznie z pracą jednej osoby

warto? zdecydowanie nie...

porównywanie funkcjonalności sterownika za 1500pln do systemu IB jest śmieszne

śmieszne jest też sterowanie bramą i pompą jak reszta domu jest "analogowa" tym bardziej w obszarze częstego użycia (oświetlenie, rolety, alarm)

plc do niczego nie potrzebne... są timery, wszelkiego rodzaju "inteligentne" sterowniki dedykowane do danych urządzeń

po co kombinować?

mogę to zrozumieć jak ktoś jest hobbystą, bardzo to lubi, ma mnóstwo czasu i jego rodzina jest wyrozumiała

znam takich ludzi i powiem wam, że wolą jechać na wakacje :)

pozdrawiam !

Koledzy odpuśćmy miłośnikom PLC. Jeżeli chcą to niech się w to bawią. Sam zrobiłem swoje pierwsze mieszkanie 10 lat temu na TWIDO Schneidera i teraz wiem jaki to był błąd. Każda rozbudowa i nowa funkcjonalność wiąże się z pisaniem nowych poleceń, i odświeżaniem informacji co miałem na myśli klepiąc wcześniejsze linijki w LADzie. Czasem człowiek musi nauczyć się na własnych błędach. Plusem systemów opartych na PLC jest fakt iż okablowanie w takim domu nadaje się pod każdy inny system (prawie każdy) bo jest robione w gwiazdę. Więc jak kolega wyda kasę na PLC i już skończy szpanowac przed kolegami a będzie zainteresowany prawdziwą AUTOMATYKĄ DOMOWĄ to poszuka czegoś innego. Skończmy te przepychanki bo uciekamy od wątku.

Funkcjonalność którą można uzyskać na sterowniku PLC można osiągnąć za pomocą SATELowskiej integry. Ma 128 wejść i chyba z 128 wyjść i w maksymalnej konfiguracji kosztuje ok 5000 zł (z modułem bezprzewodowym, manipulatorami sensorycznymi z pomiarem temperatury, modułem ethernetowym), dodatkowo można ją rozbudować o kontrolę dostępu, sterowanie bramami, garażem, roletami, oświetleniem i nawadnianiem. Dodatkowo wszystkim można sterować z komórki, internetu, manipulatora, pilota. A więc miłośnicy PLC proponuję dla was takie rozwiązanie. Na pewno kosztuje mniej niż wasze. Ale czy to będzie IB???? NIE!!!! To będzie tylko system alarmowy z możliwością sterowania wyjściami binarnymi, Edytowane przez ohnsorge1982

Lepiej w końcu daj ten schemat jak podłączyć

Koszt urządzenia jest o wiele niższy. Czasu na programowanie nie trzeba poświęcać, sterownik ma już swoje oprogramowanie. Zrobić można praktycznie wszystko. Jest tylko kwestia odpowiedniego podpięcia i doprowadzenia kabli.

http://allegro.pl/sterownik-plc-inteligentny-dom-internet-pc-android-i1751221077.html

do plc i daj w końcu program, który to obsługuje

EDYTOWANO Z POWODU OBRAŹLIWYCH WPISÓW - Elfir

Dla informacji innych użytkowników nie ma możliwości podłączenia tego czujnika(innego analogowo również). Może wyrażę się dokładniej: można podłączyć ALE NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI I TAKIEGO PROGRAMU ABY CZUJNIK TEN ZADZIAŁAŁ Z PLC2011A0. Co automatycznie oznacza, że nie ma możliwości aby na wyświetlaczu telefonu, PC czy tabletu podawana była np. temperatura.

Są czujniki PLC, które mają wejścia analogowe i można do nich podłączyć czujnik temperatury, ale programowanie ich, niewspominający o wizualizacji na tablecie, to wyższa szkoła jazdy i do przeczytania i zrozumienia przynajmniej jedna 200 stronicowa książka napisana dość dziwnym językiem, bo technicznym.

PS.

Ciekawe jaka jest kara dla forumowicza wprowadzającego innych użytkowników w błąd, poprzez podawanie błędnych rozwiązań wynikających z kompletnej ignorancji?

A co do ogólnego sensu twojej wypowiedzi to się zgadzam. Dom na PLC da się zrobić, ale trzeba mieć wiedzę, czas i pieniądze. Drzwi też można wyważyć, ale po co skoro można użyć klucza. Ja jako leń (i instalator) używam tylko gotowych systemów, choć jak wspomniałem sam w domu mam Schneider-owskiego Twido Edytowane przez Elfir
niemerytoryczne