Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zostań politykiem i dołącz do samoobrony. Niedawno zwolniło się miejsce.

Ale z ciebie kawał chama dendrytus. To, że wy instalatorzy pogardliwie patrzycie na klientów nie dysponujących funduszami to już wiemy z poprzednich wypowiedzi.

Czy ktoś mógłby tego chama zbanować?

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4855679

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale z ciebie kawał chama dendrytus. To, że wy instalatorzy pogardliwie patrzycie na klientów nie dysponujących funduszami to już wiemy z poprzednich wypowiedzi.

Czy ktoś mógłby tego chama zbanować?

Dlaczego z pogardą? Powiedz co chcesz a ja ci to wycenię. W czym problem?

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4855708

Może jak ktoś ma dom pasywny to mu sie sprawdzi, ale nie takim jak ja co wybudowali dom na kredyt, ostatkiem sił i środków, gdzie domy są jakie są, takie jak ma 99.99% ludzi.

Pasywny, jak pasywny, wystarczy dobrze docieplony i będzie ok.

Jedno jest pewne: pompa ciepła nie nadaje się do ogrzewania bardzo źle lub w ogóle nie docieplonych budynków....

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4855947

Pasywny, jak pasywny, wystarczy dobrze docieplony i będzie ok.

Jedno jest pewne: pompa ciepła nie nadaje się do ogrzewania bardzo źle lub w ogóle nie docieplonych budynków....

To prawda.

Tylko przy tych zasadach budowlanych dobrze ocieplić się nie da. A to wystaje płyta balkonowa, a to kominy z cegły, a to cofki powietrza, a to okna źle zamontowane, styropian źle przyklejony. Trzeba by zainwestować kolejne kilkaset tysięcy żeby zaoszczędzić kilkadziesiąt. Mnie na pompę naciągnięto kilka lat temu, Miałem oszczędzać 5 do 1 bez względu na porę roku i aurę. Ogólnie "gotowego systemu pompy ciepła w dobrej cenie" nie polecam :-)

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4856150

kolego xtea napisz dokładnie jaka to pompa , jakiego producenta bo inaczej takie informację są niewiarygodne.

Mimo, że to OT to też jestem ciekawy co to za pompa.

Spotkałem się z wymianami jednej pompy na inną, ale jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, w której ktoś zastępuje pompę gazem.

Jeżeli to jakaś tajemnica to proszę info na priv.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4860512

To już bez znaczenia jaka pompa i co było źle. To nie temat o pompach ciepła. Ale piec za 2000zł na gaz zawsze będzie tańszy niż pompa za 80 tysiecy. Pompa też się zaczyna psuć, a części do niej kosztują koszmarnie dużo.

Mam kolegę co ma hotel, pensjonat i też miał PC, miał, bo taniej mu było zatrudnić palacza i kupować miał węglowy.

Żadna z tych eko inwestycji nie ma ekonomicznego wytłumaczenia.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4862992

Trochę wstyd mi pokazać bałagan i nieład w kablach i szafkach ale wszystko jest polutowane natomiast kostki są jedynie do prowadzenia kabli i trzymania odstepów.

Musimy mieć niestety dwa osobne alarmy, bo u ojca w gabinetach stomatologicznych będzie jeden i w domu drugi. Jeszcze będzie po jednym PLC-ku z przekaźnikami do bramy na posesję, garażu i światła. W sumie więcej nam nie potrzeba. Wybór padł na przekaźniki PLC2011A0 i PLC2011B0 od sprzedawcy z Allegro i moją własną pracę.

Jak skończę i poukładam kable to zrobię następne fotki. Wspaniałe jest to sterowanie przez komórkę wszystkimi przekaźnikami naraz. Głównie to chodziło nam o oświetleniowe sprawy i w domu i gabinecie oraz uzbrajanie i rozbrajanie alarmów z jednego urządzenia w kieszeni.

Na zdjęciach jest jedna z szafek alarmowych, drugą cyknę jutro. Po przeczytaniu lektury o dostawcach gotowych rozwiązań zrezygnowałem z nich. Szkoda czasu, kasy i uczucia bycia oskubanym. Taka instalacja IB to nic skomplikowanego i zamyka się w 4000-5000zł tak jak piszecie. Dodatkowo będziemy mieli z 40 czujników temperatury DS18B20. Widać od spodu kable wychodzące do dolnej kostki to właśnie 1-Wire. Jak dla mnie rewelacja. Wszystko opomiarowane, czujnik zalania.

IB004.jpg

IB005.jpg

Edytowane przez inwestoreq
https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865255

Jeszcze może powiem jak montuję czujniki temperatury i przyciski typu dzwonkowego.

Po lewej są normalne wyłączniki krzyżowe, schodowe i kinkiety. Może nie mają odpowiednich klawiszy z oznaczeniami ale to są krzyżowe, a po prawej jest przycisk dzwonkowy w którym czasem montuję termometr DS18B20, a jak są dwie puszki i nie mam pomysłu co z drugą zrobić to montuję wybebeszone gniazdko elektryczne i wtykam zaślepkę i mam termometr na DS18B20 :-) Sumaryczna długość kabli teraz to już z 400m i dalej działa na jednej żyle.

Troszkę może partyzantka ale kosztuje 8zł za gniazdo z Allego i mniej niż złotówkę za zaślepkę :-) No i zatyka dziurę puszki, na której wykorzystanie i tak nie mam pomysłu. Ten przycisk dzwonkowy też tam jest na siłę. Mam wszędzie wyłączniki krzyżowe, w pokojach czasem po dwa zestawy i więcej. Gdyby mi kiedyś odwaliło z LED-ami RGB to dokupię do nich kontroler za kilka stówek.

Do oświetlenia takiego codziennego to wyłączniki krzyżowe i schodowe nadają się najlepiej. Po co to puszczać przez elektronikę? To by była bzdura. Rozważam ewentualnie odcinanie zasilania do oświetlenia w całości poprzez sterowanie zegarem astronomicznym. Tylko po co? Niepotrzebna komplikacja. mam teraz na siłę pomontowane przyciski dzwonkowe i też dla wszystkich nie widzę zastosowania.

Najpewniejsza jest klasyczna instalacja elektryczna z elementami IB zdalnego sterowania. Te przekaźniki są wspaniałe. mają wszystko w sobie. Takie jest moje zdanie na temat IB.

IB006.jpg

IB006.jpg

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865257

Jeszcze może powiem jak montuję czujniki temperatury i przyciski typu dzwonkowego.

A kogo w wątku "inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie" może interesować jak sobie montujesz czujnik temperatury i przyciski.

Po lewej są normalne wyłączniki krzyżowe, schodowe i kinkiety................................ Ten przycisk dzwonkowy też tam jest na siłę. Mam wszędzie wyłączniki krzyżowe, w pokojach czasem po dwa zestawy i więcej. Gdyby mi kiedyś odwaliło z LED-ami RGB to dokupię do nich kontroler za kilka stówek.

Do oświetlenia takiego codziennego to wyłączniki krzyżowe i schodowe nadają się najlepiej.

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Pytanie po co w inteligentnym domu wyłączniki schodowe i krzyżowe.

Po co to puszczać przez elektronikę? To by była bzdura.

To zrealizuj ściemnianie na krzyżowym

Rozważam ewentualnie odcinanie zasilania do oświetlenia w całości poprzez sterowanie zegarem astronomicznym. Tylko po co?

Jak zrealizujesz scenariusz "Podróż do kibla w środku nocy" skoro wyłączyłeś światło w całości zegarem astronomicznym

Niepotrzebna komplikacja. mam teraz na siłę pomontowane przyciski dzwonkowe i też dla wszystkich nie widzę zastosowania.

Może podłącz do nich dzwonki z melodyjką

Najpewniejsza jest klasyczna instalacja elektryczna z elementami IB zdalnego sterowania. Te przekaźniki są wspaniałe. mają wszystko w sobie. Takie jest moje zdanie na temat IB.

No kolego ale ty będziesz miała normalny dom z elementami automatyki, to nie jest dom inteligentny. KOLEJNY ŚWIETNY PRZYKŁAD NIEZROZUMIENIA IDEI INTELIGENTNEGO DOMU.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865291

HIHI ciekawe z tym kiblem. Jednak to u mnie jest do załatwienia bo WC jest od razu przy sypialni :) Pocimaku trafię :)

Ale kolega napisał o włącznikach schodowych, jak to powinno działać w IB? Przyznam się ze do tego etapu jeszcze nie dotarłem.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865300

No kolego ale ty będziesz miała normalny dom z elementami automatyki, to nie jest dom inteligentny. KOLEJNY ŚWIETNY PRZYKŁAD NIEZROZUMIENIA IDEI INTELIGENTNEGO DOMU.

A możesz mi wytłumaczyć czym różni się dom z inteligentną instalacją od domu z automatyką domową?

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865397

A kogo w wątku "inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie" może interesować jak sobie montujesz czujnik temperatury i przyciski.

Za każdym razem jak widzę wpis dotyczący tych chińskich sterowników z kontrolą z Androida, to mam wrażenie jakbym czytał (raczej nieudolną) reklamę. No offence inwestoreq, ale dendrytus ma rację. To zdecydowanie niewłaściwy wątek.

Niesamowite, ale kolejny raz się zgadzam z dendrytusem ;-) Ten "dom z elementami automatyki", to z mojego punktu widzenia w zasadzie calkiem zwyczajna instalacja, tyle że za 5K zamiast 2K ;-)

Podstawą instalacji IB jest po pierwsze możliwie pełne "panowanie" automatyki na wszystkimi instalacjami oraz jak najlepsza ich integracja. Dopiero wtedy powstają faktycznie nowe możliwości wykorzystania całości i w miarę rozsądna "wartość dodana". Póki tego nie ma, to mamy tylko "przepłaconą" instalację "bezmyślną" ;-)

PS. Co do tych włączników, to wymagane są klawisze zwierne, bo chodzi jedynie o przekazanie informacji do automatyki, a nie jej "trwałe", za to "miejscowe" ustawienie. Przy normalnych włącznikach albo automatyka nie mogła by odłączać np. światła, albo po każdym zadziałaniu automatyki zmieniało by się ustawienie klawisza (pozycja "on") aktywującego daną funkcję. No są (bywały) też włączniki z "siłownikiem" synchronizującym klawisz ze stanem obwodu sterowanego automatyką, ale na użytek domowy, to kompletne kosztowe nieporozumienie.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865434

Ale kolega napisał o włącznikach schodowych, jak to powinno działać w IB? Przyznam się ze do tego etapu jeszcze nie dotarłem.

W normalnej instalacji każdy przycisk ma określoną funkcję i jest bezpośrednio połączony z urządzeniem, które obsługuje.

W IB wyłączniki nie mają funkcji dopóki niezastaną one zdefiniowane programowo.

W normalnej instalacji zmiana funkcji lub dodanie nowej oznacza prucie ścian, w IB wystarczy np. zmienić włącznik z pojedynczego na np. poczwórny aby uzyskać nowe funkcje(to dotyczy tylko IB opartych o magistralę np. KNX.).

Przykład 1.

Mamy włącznik przy drzwiach włączający oświetlenie na ścieżce do domu, a chcemy mieć funkcję wyłącz wszystko.

W klasycznej duże prucie, w IB na magistrali albo przeprogramujemy albo montujemy wyłącznik podwójny. W IB na PLC(nie chińskich z allegro) wystarczy przeprogramować.

Przykład 2.

Włącznik w pokoju dziecinnym włącza normalnie światło, ale tylko do godziny np. 22, po tej godzinie kliknięcie światła powoduje zapalenie się również światła na korytarzu i toalecie. Jeśli w ciągu 30 sekund na korytarzu nie zostanie wykryty ruch to światła łazienki i korytarza zostaną wyłączone. Oczywiście oświetlenie załączy się na 60% jasności. Jeśli zostanie wykryty ruch a w ciągu 30 minut niezostanie kliknięty żaden z włączników światło zacznie się powoli ściemniać aż do całkowitego wyłączenia.

Dodatkowo w okresie zimowym załączony zostanie grzejnik w toalecie, który na noc zostaje przełączony na oszczędzanie ciepła.

O czymś tak oczywistym jak to, że po załączeniu światła w łazience zostaje włączana pompa obiegu ciepłej wody nie wspominam.

Dodatkowa zaleta włączników IB to kilka funkcji pod jednym klawiszem.

NP. krótkie kliknięcie - włącz/wyłącz światło. Długie kliknięcie włącz kinkiet i opuść rolety. Przytrzymanie - ściemniacz.

HIHI ciekawe z tym kiblem. Jednak to u mnie jest do załatwienia bo WC jest od razu przy sypialni :) Pocimaku trafię :)

Tylko, że lanie po ciemku nie należy chyba do komfortowych sytuacji mając IB? Oślepienie światłem o 3 nad ranem do przyjemności również nie należy.

Edytowane przez dendrytus
https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4865485

Ja z żoną też mamy kibelek przy sypialni, rodzice pięto niżej też tak mają :-) Kibelków mamy kilka i kilka w sypialniach. Też nie wiem jak to powinno działać. Wiem jedno, że wyłączniki schodowe czy krzyżowe powinno się montować w dużej ilości żeby z każdego miejsca dało się zgasić/zapalić światło po drodze. Jedne przy łóżku, jedne przy wejściu do sypialni i jedne przy kibelku.

Na pewno nie należy ciągnąć skrętki do wyłączników tylko jeżeli ktoś musi sterować to przekaźniki bistabilne sterowane siecią przez normalne kable 1,5mm2. Jak popsuje się elektronika to niech działa samo. Chociaż to dla mnie sterowanie schodowymi z "komputera" to zbędna funkcja.

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4866015

Za każdym razem jak widzę wpis dotyczący tych chińskich sterowników z kontrolą z Androida, to mam wrażenie jakbym czytał (raczej nieudolną) reklamę. No offence inwestoreq, ale dendrytus ma rację. To zdecydowanie niewłaściwy wątek.

A ja odnoszę zupełnie inne wrażenie. Mianowicie takie, że to ty i dendrytus razem z kilkoma innymi forsujecie drogie systemy gotowe. Sam nie mam jeszcze żadnych plc ani IB ale po lekturze instalatorów gotowych systemów odnoszę wrażenie, że sam kupię kilka "chińskich sterowników z kontrolą z Androida" zamiast tuczyć pieniedzmi "inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie" przez których jesteśmy poniżani jako "golasy".

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4866195

Na szubienicę z nimi ;)

Kolega ravbc jest bardzo wyważony. Nie odniosłem wrażenie żadnego forsowania czegoś :) No chyba zę ktoś jest podatny na takie forsowanie to jego problem. I tak każdy kupi to co lubi i koniec :)

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4866203

W normalnej instalacji każdy przycisk ma określoną funkcję i jest bezpośrednio połączony z urządzeniem, które obsługuje.

W IB wyłączniki nie mają funkcji dopóki niezastaną one zdefiniowane programowo.

W normalnej instalacji zmiana funkcji lub dodanie nowej oznacza prucie ścian, w IB wystarczy np. zmienić włącznik z pojedynczego na np. poczwórny aby uzyskać nowe funkcje(to dotyczy tylko IB opartych o magistralę np. KNX.).

Przykład 1.

Mamy włącznik przy drzwiach włączający oświetlenie na ścieżce do domu, a chcemy mieć funkcję wyłącz wszystko.

W klasycznej duże prucie, w IB na magistrali albo przeprogramujemy albo montujemy wyłącznik podwójny. W IB na PLC(nie chińskich z allegro) wystarczy przeprogramować.

Przykład 2.

Włącznik w pokoju dziecinnym włącza normalnie światło, ale tylko do godziny np. 22, po tej godzinie kliknięcie światła powoduje zapalenie się również światła na korytarzu i toalecie. Jeśli w ciągu 30 sekund na korytarzu nie zostanie wykryty ruch to światła łazienki i korytarza zostaną wyłączone. Oczywiście oświetlenie załączy się na 60% jasności. Jeśli zostanie wykryty ruch a w ciągu 30 minut niezostanie kliknięty żaden z włączników światło zacznie się powoli ściemniać aż do całkowitego wyłączenia.

Dodatkowo w okresie zimowym załączony zostanie grzejnik w toalecie, który na noc zostaje przełączony na oszczędzanie ciepła.

O czymś tak oczywistym jak to, że po załączeniu światła w łazience zostaje włączana pompa obiegu ciepłej wody nie wspominam.

Dodatkowa zaleta włączników IB to kilka funkcji pod jednym klawiszem.

NP. krótkie kliknięcie - włącz/wyłącz światło. Długie kliknięcie włącz kinkiet i opuść rolety. Przytrzymanie - ściemniacz.

Tylko, że lanie po ciemku nie należy chyba do komfortowych sytuacji mając IB? Oślepienie światłem o 3 nad ranem do przyjemności również nie należy.

To teraz powiedz mi dlaczego nie można tego wszystkiego zrobić na chińskich sterownikach?

https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4866236

A ja odnoszę zupełnie inne wrażenie. Mianowicie takie, że to ty i dendrytus razem z kilkoma innymi forsujecie drogie systemy gotowe. Sam nie mam jeszcze żadnych plc ani IB ale po lekturze instalatorów gotowych systemów odnoszę wrażenie, że sam kupię kilka "chińskich sterowników z kontrolą z Androida" zamiast tuczyć pieniedzmi "inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie" przez których jesteśmy poniżani jako "golasy".

Każdemu to co lubi dla jednego trabant dla innego porsche.

Radziłbym darować sobie chińszczyznę i wybrać podobny sterownik firmy sterbox. Ma możliwość spinania modułów i dzięki temu istnieje możliwość sterownia dowolnego wyjścia poprzez dowolne wejście.

To teraz powiedz mi dlaczego nie można tego wszystkiego zrobić na chińskich sterownikach?

No to zrób. Na początek za steruj wejściami jednego chińskiego

PLC wyjściami drugiego i trzeciego. Dobrze też, aby przy uzbrajani alarmu na chińskim PLC zamykały się rolety. Schemacik połączeń mile widziany.

Dla przypomnienia PLC2011A0 ma 7 wyjść i 6 wejść, a PLC DS18B20 ma 4 wyjścia i 21 wejść

Edytowane przez dendrytus
https://forum.murator.pl/topic/140594-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie/page/28/#findComment-4866248