dendrytus 27.02.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) z uśmiechem przyjąłem rachunek za gaz po wprowadzeniu tych ulepszeń, wcześniej to mi się płakać chciało, a jest cały czas jak powinno, nie za zimno, nie za ciepło. Jak długo używasz Homiq-a i który to sezon grzewczy? dosłownie szkoła średnia elektroniki... No to powinieneś to opanować w jakieś 4 miesiące. Dogadaj się z baael-em, on rozpoczyna produkcję takich sterowników. Jak masz kapitał to może weźmie cię na wspólnika. Z pewnością przyda mu się ktoś bez wiedzy i doświadczenia, świeżo po opanowaniu elektroniki na poziomie szkoły średniej. PS. Dwa lata minęły, zaliczyłeś podstawowy, DARMOWY i po POLSKU kurs ONLINE KNX? Pytam pro forma, bo odpowiedź znam panie WIELKI FILOZOF. Jakoś wolę nie poruszać kwestii potencjału protokolarnych połączeń z piecami... I dziękujemy ci Panie boże za to. Co do reszty, to stoję murem za homikami, dendrytusami i wszystkimi którzy zainstalowali jakikolwiek system komukolwiek poza sobą. To znaczy, że ja nie mam u siebie KNX z HS4? Edytowane 27 Lutego 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 27.02.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, ja chętnie odpowiem na kierowane wątpliwości i zapewniam, że to nie jest takie proste i oczywiste jak pisze baaelobecnie czekam na decyzję moderatora i redakcji czy mogę jej udzielić nie płacąc za to (zostałem posądzony o reklamę, chociaż od zawsze staram się pisać ogólnie o systemach IB a nazwy firmy używam tylko gdy ktoś skieruje precyzyjne pytanie odnośnie naszego produktu) proszę o chwilkę cierpliwości, dziś ma być decyzja redakcjipozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dziś zastanawiałem się jak zaimplementować do systemu powitanie głosowe. Np rozbrajam alarm, system informuje mnie głosowo, która jest godzina, jaka jest temperatura itp. Najlepiej nagranie głosem córki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baael 27.02.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Oczywiście, że Homiq działa, tylko nie do końca tak jak oczekiwali tego mieszkańcy, do tego sam spędziłem trochę czasu tłumacząc kilku sąsiadom jak działa: udowodniałem że piec się włącza i wyłącza, tylko że homiq może mu jedynie pozwolić na włączanie lub go wyłączyć - reszta sterowania jest poza zasięgiem, udowodniałem że elektrozawory się zakręcają, a uwierzcie mi instalator prawie nie osiwiał tutaj przy niektórych problemach. Trudno się dziwić ich niezadowoleniu, kiedy prosty sterownik zamieniają na skomplikowany system, dostając w zamian mniejszą funkcjonalność. Panie Dendrytus, strasznie się Pan denerwuję spokojnie... nikt nie podważa Pańskiej wiedzy i doświadczenia, wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 27.02.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dziś zastanawiałem się jak zaimplementować do systemu powitanie głosowe. Np rozbrajam alarm, system informuje mnie głosowo, która jest godzina, jaka jest temperatura itp. Najlepiej nagranie głosem córki jeżeli masz Androida to użyj programu Tasker + głosy Ivona. Z głosem Twojej córki będzie ciężko Jeżeli Nexwell wystawia stany urządzeń po HTTP to wprawnej osobie zajmie to max 20 min. (nauka Taskera ok 2 dni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Panie Dendrytus, strasznie się Pan denerwuję http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif spokojnie... nikt nie podważa Pańskiej wiedzy i doświadczenia, wręcz przeciwnie. Ale ja chciałem uzyskać tylko odpowiedź na te pytania Jak długo używasz Homiq-a i który to sezon grzewczy? Dziś zastanawiałem się jak zaimplementować do systemu powitanie głosowe. Np rozbrajam alarm, system informuje mnie głosowo, która jest godzina, jaka jest temperatura itp. Najlepiej nagranie głosem córki Jeśli chcesz użyć głosu córki, to użyj go, ale do informacji krytycznych np.pożar, zalanie, nieautoryzowane wejście itp. W każdym innym przypadku będzie to zbędny gadżet. A dlaczego w przypadku krytycznych zdarzeń nie będzie to zbędny gadżet? Tu kłania się podświadomość, głos córki czy kobiecy głos bliskiej osoby spowoduje, że nie wpadniesz w panikę i będziesz myślał bardziej logicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Myślę, że masz rację. Tych komunikatów wtedy nie będzie wtedy tak dużo. Jeśli natomiast miałoby mówić godziny to już Ivona raczej. Mam ją na komórce i działa ok. Jeśli chcesz użyć głosu córki, to użyj go, ale do informacji krytycznych np.pożar, zalanie, nieautoryzowane wejście itp. W każdym innym przypadku będzie to zbędny gadżet. A dlaczego w przypadku krytycznych zdarzeń nie będzie to zbędny gadżet? Tu kłania się podświadomość, głos córki czy kobiecy głos bliskiej osoby spowoduje, że nie wpadniesz w panikę i będziesz myślał bardziej logicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 27.02.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dziś zastanawiałem się jak zaimplementować do systemu powitanie głosowe. Np rozbrajam alarm, system informuje mnie głosowo, która jest godzina, jaka jest temperatura itp. Najlepiej nagranie głosem córki Nie chcę studzić twojego zapału, ale wydaje mi się, że ciężko będzie osiągnąć takie wodotryski na Nexo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 01.03.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 No i wygląda na to, że Homiki wyleciały z forum... Komunikaty głosowe można też w prosty sposób zrobić za pomocą EventGhost. Tyle że NIGDY nie postawiłbym komunikatów alarmowych (pożar, włamanie, gaz, itp.) na taskerze czy innym wynalazku wymagającego komputerka z androidem lub starego peceta. To znaczy, że ja nie mam u siebie KNX z HS4? Albo szukasz na siłę zaczepki albo nie rozumiesz co czytasz (znowu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 01.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 No i wygląda na to, że Homiki wyleciały z forum... Sam jestem bardzo ciekawy odpowiedzi Homiq'a. Jeśli wyrazi chęć to mogę przenieść fragment tej dyskusji na swojego bloga i tam bezpłatnie będzie można merytorycznie omówić poruszone kwestie. Czekam tylko na znak/sygnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 01.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Komunikaty głosowe można też w prosty sposób zrobić za pomocą EventGhost. Tyle że NIGDY nie postawiłbym komunikatów alarmowych (pożar, włamanie, gaz, itp.) na taskerze czy innym wynalazku wymagającego komputerka z androidem lub starego peceta. dlaczego ? PS: nikt tu nie pisał o komputerku z Androidem lub starym pececie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 02.03.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 dlaczego ? Jak będę jechał sprawnym samochodem na gwarancji i nagle odpadnie koło bez żadnej przyczyny, to ja lub moja rodzina będziemy wiedzieć kogo ścigać o odszkodowanie. Jak bedę jechał kit-carem własnoręcznie zbudowanym w kuchni po godzinach to pretensje mogę mieć tylko do siebie. Od SAP są systemy SAP, certyfikowane i sprawdzone, a nie raspberry pi z własnoręcznie wydłubanym skrypcikiem. Jeżeli chodzi o mały domek to odpowiedni będzie satel wyposażony w moduł głosowy (http://www.satel.pl/pl/product/513/INT-VMG,Modul-komunikatow-glosowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 02.03.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 nikt tu nie pisał o komputerku z Androidem lub starym pececie To na czym stoi tasker? Na twoim smartfonie? Jeszcze lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 02.03.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Nie rozumiem dlaczego podałeś takie uzasadnienie, przecież ono nie pasuje do tematu. Chciałeś dodać dramatyzmu ? W przypadku wystąpienia alarmu system alarmowy komunikuje nam zdarzenie np : włącza sygnalizatory, dzwoni na wskazane telefony i wysyła sms-y. Komunikaty głosowe są uzupełnieniem ułatwiającym bardziej szczegółową identyfikację problemu np : pożar sypialnia, zalanie łazienka górna... Moduł głosowy firmy Satel, który podałeś, jest fajnym dodatkiem ale ja nie przeceniałbym jego roli bo i tak opieramy się o inne powiadomienia. Nie wydaje mi się, by ktoś oparł się tylko na nim, ponieważ w momencie uszkodzenia tego modułu nie wiemy co się dzieje. Dodatkowo jest niemobilny i ograniczony zasięgiem głośnika. O uszkodzeniu modułu użytkownik może się dowiedzieć dużo za późno bo nikt normalny nie zagląda tam co godzinę. To na czym stoi tasker? Na twoim smartfonie? Jeszcze lepiej... tak, na tym samym smartfonie na który dzwoni mi alarm, wysyła mi sms-y alarm, jak coś się wydarzy. Dodatkowo dzięki temu rozwiązaniu w czasie gdy jestem na spotkaniu i nie odbieram sms-ów mam szansę dowiedzieć się że coś się dzieje bo komunikaty Satela odczytują się na głos w moim smartfonie. Rozwiązanie z Taskerem czy inną gadaczką jest tylko rozwiązaniem ułatwiającym życie i nie opieram na nim życia rodziny czy majątku. Z resztą niczego takiego nie napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baael 03.03.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 To na czym Panowie oparliby taką komunikację czy wysyłanie zdarzeń? Moduł GSM, połączenie z netem, telefoniczne, satelitarne? Nie wiem też co złego może być w pececie czy telefonie. Czy chodzi o tego EventGhosta http://www.eventghost.org/ ? Bo gdy patrzę na wszystkie rozwiązania, opierają się one na jakiejś głównej jednostce. Z tego co widzę, to także Homiq się na takiej opiera (na serwerku). Nie bije do nikogo tylko pytam bo mnie to teraz zaciekawiło. A jeśli chodzi o wodotryski (chociaż ja takiego rozwiązania używam w innych celach też - wynika to z architektury rozwiązania które mam zamontowane) to ten wzorzec się świetnie sprawdza: http://en.wikipedia.org/wiki/Publish%E2%80%93subscribe_pattern Obecnie na tej podstawie dostaje wiadomości np. z domofonu (Voip jeszcze nie ogarnąłem) czy ze stanu temperatur, prosto na komórkę i komputery, nawet jak siedzę w Berlinie. Cały mój system pluginów też się o to opiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 03.03.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) proste komunikaty alarmowe z Satela lecą sms-em lub głosowo przez telefon ale niestety są mocno ograniczone Z ID komunikaty wysyłam po necie (pogoda, imieniny, ważne zadania z kalendarza, komunikaty awaryjne) Tu jest przykład komunikatu awaryjnego gdzie składnia się dynamicznie buduje na podstawie stanów urządzeń lub wyniku zwracanego przez sceny : http://www.inteligentnydom.lic.pl/sterowanie-fibaro-z-zegarka-sony-smartwatch-2/ Używam tych komunikatów od roku czasu i wszyscy tak się przyzwyczailiśmy, że jak byliśmy na wakacjach to trochę brakowało. Co do Eventghosta to możesz go spiąć z Androidami za pomocą Autoremote i sterować w pełni aplikacjami na komputerze i smartfonie. Przydatne jeśli posiadasz Media Center , m.in. w zakresie : - dystrybucja Audio/Video w domu i na smartfony - komunikaty - wszelkie aplikacje na PC - obsługa aplikacji związanych ze sterownikami wpiętymi do komputera czyli wszelkie kontrolery do różnych standardów komunikacyjnych np: EnOcean, Z-wave, Zigbee, X10, Modbus .... - zdalna obsługa TV, - zdalna obsługa sprzętu audio, Nawet na tym forum może za Ciebie pisać Edytowane 3 Marca 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 04.03.2014 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Nie rozumiem dlaczego podałeś takie uzasadnienie, przecież ono nie pasuje do tematu. Chciałeś dodać dramatyzmu ? Owszem, chciałem dodać dramatyzmu. Temat pożaru lub ulatniającego się czadu bywa z definicji dramatyczny. A uzasadnienie pokazuje różnice między dwoma szkołami myślenia które reprezentujemy, czyli DIY vs Retail. W przypadku wystąpienia alarmu system alarmowy komunikuje nam zdarzenie np : włącza sygnalizatory, dzwoni na wskazane telefony i wysyła sms-y. Komunikaty głosowe są uzupełnieniem ułatwiającym bardziej szczegółową identyfikację problemu np : pożar sypialnia, zalanie łazienka górna... Tak. Syrena wyje aby nas obudzić, komunikat gada abyśmy od razu wiedzieli czy mamy wyskakiwać z okna (pożar) czy tylko je otworzyć i zadzwonić na pogotowie (czad). Dostęp zdalny jest wtórnym przypadkiem, gdzie nie ma bezpośredniego zagrożenia naszego zdrowia lub życia. Moduł głosowy firmy Satel, który podałeś, jest fajnym dodatkiem ale ja nie przeceniałbym jego roli bo i tak opieramy się o inne powiadomienia. Nie wydaje mi się, by ktoś oparł się tylko na nim, ponieważ w momencie uszkodzenia tego modułu nie wiemy co się dzieje. Dodatkowo jest niemobilny i ograniczony zasięgiem głośnika. O uszkodzeniu modułu użytkownik może się dowiedzieć dużo za późno bo nikt normalny nie zagląda tam co godzinę. Zepsuty moduł głosowy? To samo można powiedzieć o syrenie z sygnalizacją optyczną - też się może zepsuć (większość alarmów ma tylko syrenę). Tyle że w interesie Satela leży aby tak się nie działo. Patrzenie co godzinę? Za długo użytkujesz swój beta-system ID i zaczynasz łapać złe nawyki tak, na tym samym smartfonie na który dzwoni mi alarm, wysyła mi sms-y alarm, jak coś się wydarzy. Dodatkowo dzięki temu rozwiązaniu w czasie gdy jestem na spotkaniu i nie odbieram sms-ów mam szansę dowiedzieć się że coś się dzieje bo komunikaty Satela odczytują się na głos w moim smartfonie. Jak wyżej, dostęp zdalny jest wtórnym przypadkiem, gdzie nie ma bezpośredniego zagrożenia naszego życia. Tutaj sobie możesz bajerzyć i gadżecić ile wlezie - z założeniem że pierwszy sygnał idzie z satela lub dedykowanego systemu. Nie z jakiegoś kleconego na drut i sznurek chińskiego PLCka, starego Pecka, podróbek z-wave czy innego chłamu typu "Sam Naprawiam". No i temat dotyczył głosowych komunikatów alarmowych wewnątrz obiektu, za postem dendrytusa nt. zbędnych gadżetów. Rozwiązanie z Taskerem czy inną gadaczką jest tylko rozwiązaniem ułatwiającym życie i nie opieram na nim życia rodziny czy majątku. Z resztą niczego takiego nie napisałem. Może i nie napisałeś, ale taka klauzulą powinieneś opatrywać większość swoich postów . Edytowane 4 Marca 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 04.03.2014 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 To na czym Panowie oparliby taką komunikację czy wysyłanie zdarzeń? Moduł GSM, połączenie z netem, telefoniczne, satelitarne? Na początek zestawiłbym sobie komunikaty alarmowe wewnątrz obiektu na satelu. Jest to praktyczna funkcja która ma swoje uzasadnienia. Jeżeli chodzi o zdalne powiadomienia alarmowe / firmę ochroniarską to przede wszystkim GSM (dedykowane na satelu). Reszta, czyli system ID niech gada ze mną przez internet / ethernet. Jeżeli chciałbym iść w wodotryski robiące gula zazdrosnym sąsiadom to zestawiłbym sobie komunikaty wewnętrzne pod scenę wyjścia z domu. Ubieram buty i klikam przycisk na scianie. "Temperatura taka i taka, deszcz. Uzbrojenie alarmu za 2 minuty. Uwaga, otwarte okno w sypialni". Prototyp postawiłbym na moim pecku (eventghost), a potem bym sie tym znudził Nie wiem też co złego może być w pececie czy telefonie. DIY + Sam Naprawiam. Stabilność. Niezawodność. Kwestie odpowiedzialności za downtime i konsekwencje z tego wynikające. Nie chcemy takich kwestii gdy mówimy o zdrowiu, życiu czy majątku (systemy alarmowe, sap, rejestracja monitoringu, również systemy grzewcze i klimatyzacyjne ze wzgledu na koszty awarii). Czy chodzi o tego EventGhosta http://www.eventghost.org/ ? Bo gdy patrzę na wszystkie rozwiązania, opierają się one na jakiejś głównej jednostce. Z tego co widzę, to także Homiq się na takiej opiera (na serwerku). Nie bije do nikogo tylko pytam bo mnie to teraz zaciekawiło. Tak, o tego eventghosta chodzi. Co do reszty, to wszystko opiera się o punkt "Kwestie odpowiedzialności za downtime i konsekwencje z tego wynikające". Centrala alarmowa to tez komputer. To samo Homiq. Ale jak padnie ich serwer to nie tylko mieszkaniec domu ma problem. Wiadomo do kogo się zwrócić. A jeśli chodzi o wodotryski (chociaż ja takiego rozwiązania używam w innych celach też - wynika to z architektury rozwiązania które mam zamontowane) to ten wzorzec się świetnie sprawdza: http://en.wikipedia.org/wiki/Publish%E2%80%93subscribe_pattern Obecnie na tej podstawie dostaje wiadomości np. z domofonu (Voip jeszcze nie ogarnąłem) czy ze stanu temperatur, prosto na komórkę i komputery, nawet jak siedzę w Berlinie. Cały mój system pluginów też się o to opiera. Kolejny programista... Faktycznie źle trafiłeś jeżeli chodzi o Homika, jestem w stanie zrozumieć frustrację . BTW, Homiq ma swoje rozwiązanie pod videodomofon, które się dobrze sprawdza. Ale pewnie akurat ty wolałbyś sam się upaćkać po łokcie w konfiguracji i postawić sobie coś własnoręcznie na VoIP . Są dwa fajne systemiki ID oparte o tą samą topologię co Homiq, jeden polski, jeden zagraniczny. Równie stabilne i w dobrej cenie, ale można w nich grzebać wedle uznania. Jak cierpisz na nadmiar gotówki lub frustracja z niemocy grzebania osiągnęła zenit, to odezwij się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 04.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Homelogic : Ty masz jakąś alergię na programistów ?? Możesz naginać dowolnie rzeczywistość i pisać tu na forum cokolwiek ale to nie zmieni faktu że systemy ID będą ewoluowały w kierunku większej otwartości na użytkownika i coraz większej integracji z wszystkim czego używamy w domu. To już się wkoło dzieje ale nie na tym forum. Edytowane 4 Marca 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts