Marian_D 20.10.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Najlepsza prezentacja to oświetlenie podjazdu: Pomijając wszystko inne, to fajnie to wygląda, tylko... po co komuś coś takiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 20.10.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Dokładnie system (...) Ten post śmierdzi tanią i nieudolną reklamą. Zarejestrowałeś się wczoraj i pierwszy post to od razu pełny opis produktu konkretnego producenta. Przerabialiśmy to wielokrotnie. Firma, która stosuje tak nieudolne praktyki marketingowe raczej szybko zniknie z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.10.2014 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Najlepsza prezentacja to oświetlenie podjazdu: http://ampio.pl/ampio_idom/index.php/main/projekty_zdj_Podjazd To raczej powinno być w zakładce jak nie wykonywać, albo największa fucha .... jak bocian będzie chciał na tym podjeździe wylądować to się wypierd... , na drugim filmie wyraźnie widać, że samochód boi się tych zapalających się lampek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 21.10.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 A co tam jest tak bardzo nie tak? Przecież to wszystko kwestia konfiguracji. Jak sam widzisz dojazd do garażu to pewnie jakieś lekko 30m, a te lampki (po 30 zł/szt) ustawione są powiedzmy co 80 cm i jest ich 8szt. Więc czemu to ma służyć ? Skoro ma to oświetlać podjazd to ma to być od bramy do garażu, ale nie lampki co 80 cm. Ciekawe jeszcze jakie tam zastosowano przewody i jak zostały wykonane mocowania (fundament) dla tych lampek. Jak dla mnie taka prezentacja to porażka dla firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 21.10.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ja na razie czekam na wycenę LCN, NEXWELL i AMPIO. NEXWELL FOX odpadł bo pomimo że rozproszony, ma niewielkie możliwości i brak integracji chociażby z systemem alarmowym. W sumie mogłem to przeczytać wcześniej na ich stronie, ale Panowie robią mi wycenę na NEXWELL NEXO. LCN się odezwali ale jeszcze nie dostałem wyceny. Jutro mam spotkanie z firmą instalacyjną AMPIO w prawie wykończonym budynku. W sumie to jest chyba jedyny wolny dzień jaki wygospodarowałem przez ostatni miesiąc więc mam nadzieję że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.10.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 jak bocian będzie chciał na tym podjeździe wylądować to się wypierd... , na drugim filmie wyraźnie widać, że samochód boi się tych zapalających się lampek Nie pokazali czy jak będzie wyjeżdżał, to zapalą się w odwrotnej kolejności, żeby się kierowcy kierunek jazdy nie popierdylił Lampki raczej prowizorycznie postawione dla bajeru, bo sens takiego oświetlenia - żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 23.10.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Wrażenia po wizycie w domu z automatyką Ampio bardzo pozytywne. Szczególnie spodobały mi się panele i ich żarówki cyfrowe. Żarówki głównie z tego powodu że świecą jaśniej niż normalne marketowe. Przynajmniej miałem takie wrażenie. Nie widziałem niestety jeszcze ekranu dotykowego w ścianie bo to mieli jeszcze nieskończone. Generalnie mam wrażenie że firma instalacyjna z którą się spotkałem bardziej dba o stronę internetową niż sam producent systemu http://www.ampiosystem.pl Przez 15 minut które tam spędziłem nie spodobało mi się jedynie że zamiast jednej dużej rozdzielni zastosowali dwie mniejsze plus trzecią na system antenowy i podgląd wizyjny z nagrywaniem, i czwartą najmniejszą na system alarmowy. I niestety tak samo jak z pozostałych firm od prawie dwóch tygodni nie potrafię się doczekać wyceny. Jedynie NEXWELL jak na razie przysłał mi wycenę ale samych modułów automatyki. Na resztę czekam na firmę instalacyjną której to przekazali. I jeszcze pytanie do fachowców. W systemach automatyki przewodowej do komunikacji stosuje się głównie skrętkę komputerową czy są jakieś dedykowane kable? Pytam bo jak mi firma z powodu oszczędności położy tańszy kabel to potem go już nie zmienię. I jeszcze jedno pytanie, sorry że tak męczę Oni tam mieli drzwi wejściowe z elektrozamkiem. Nie jest to niebezpieczne dla bezpieczeństwa domowników? W sumie to elektronika do której można się w jakiś sposób włamać. I co w przypadku kiedy nie będzie prądu lub coś się popsuje? Nie ma tam zewnętrznej klamki tylko zamek szyfrowy. Zapomniałem ich o to zapytać, a tu zapewne zasięgnę bardziej obiektywnej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 23.10.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 (edytowane) Tych tandetnych lampek na ogrodzie nie było bo w sumie jeszcze nic na ogrodzie nie było, ale zrobili to ze schodami. Tyle że na schodach tak tandetnie to nie wygląda, nawet niezłe ale już wiem co mi powie żona na taki gadżet Edytowane 23 Października 2014 przez WiesiekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mersedian 24.10.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Oni tam mieli drzwi wejściowe z elektrozamkiem. Nie jest to niebezpieczne dla bezpieczeństwa domowników? W sumie to elektronika do której można się w jakiś sposób włamać. I co w przypadku kiedy nie będzie prądu lub coś się popsuje? Nie ma tam zewnętrznej klamki tylko zamek szyfrowy. Zapomniałem ich o to zapytać, a tu zapewne zasięgnę bardziej obiektywnej opinii. Jeśli to drzwi wejściowe to dużo ważniejszy od sterowania będzie sam zamek, czyli to co będzie ryglować drzwi. Na rynku jest dużo rozwiązań określanych jako zamek elektryczny lub elektromotoryczny. Ciekawy i stosunkowo niedrogi będzie np. taki produkt: https://www.youtube.com/watch?v=9eooZp3l5DQ. Można tym sterować autonomicznie (na jeden z kilku sposobów) lub podpiąć się z sygnałem otwarcia bezpośrednio z systemu automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 24.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Oni tam mieli drzwi wejściowe z elektrozamkiem. Nie jest to niebezpieczne dla bezpieczeństwa domowników? W sumie to elektronika do której można się w jakiś sposób włamać. I co w przypadku kiedy nie będzie prądu lub coś się popsuje? Nie ma tam zewnętrznej klamki tylko zamek szyfrowy. Zapomniałem ich o to zapytać, a tu zapewne zasięgnę bardziej obiektywnej opinii. jeśli masz drzwi z pochwytem zamiast klamki, to rozwiązanie jest bardzo dobre. Nie musisz się martwić o to że wyszedłeś bez kluczy i Ci się drzwi zatrzasnęły. Wbijasz kod i otwarte. Jak wyjeżdżasz lub na noc, zamykasz je na zasuwy(kluczem, pokrętłem itd.), jednak na samym elektrozamku bym domu zamkniętego nie zostawił i pewnie w domu, który oglądałeś będzie właśnie taka procedura dokładniejszego zamykania na zasuwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 28.10.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Akurat to że mam system Ampio jest faktem. Zainstalowałem go w domu, domku na wsi i jestem z niego zadowolony. Pozdrawiam Przyjrzyjmy się faktom: Rejestrujesz się na forum murator i WSZYSTKIE Twoje posty to wychwalanie jednego systemu - jestem przekonany, że jesteś przedstawicielem producenta. Jako przedstawiciel producenta to nie dziwne, że zainstalowałeś system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 29.10.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Hej. Powracam do pytania bo nikt mi nie odpowiedział. Czy skrętka którą widziałem w domu z instalacją Ampio jest dobrym pomysłem na magistralę? Czytałem gdzieś że są do tego specjalne kable magistralne które są znacznie droższe od skrętki. Wolałbym o tym wiedzieć zanim firma mi położy w domu coś czego nie będzie można po zatynkowaniu wymienić. Ech... ciężko w tym kraju doprosić się jest o wycenę. Po czterech tygodniach wycenę dostałem jedynie od firmy która instaluje Nexwell i od firmy która instaluje Ampio, i to jeszcze wyceny niekompletne bo nie wycenili mi konkretnie kabli tylko w przybliżeniu. Ale to już olewam, widocznie tak już musi być. Dwie pozostałe firmy zapytały tylko o projekt domu dwa tygodnie temu i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.10.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Hej. Powracam do pytania bo nikt mi nie odpowiedział. Czy skrętka którą widziałem w domu z instalacją Ampio jest dobrym pomysłem na magistralę? Jaka skrętka i na jaką magistralę ? Np. przy Nexwellu stosuję EiB/KNX; 2x2x0,8mm; drut; Cu; (zielony) Ech... ciężko w tym kraju doprosić się jest o wycenę. Po czterech tygodniach wycenę dostałem jedynie od firmy która instaluje Nexwell i od firmy która instaluje Ampio, i to jeszcze wyceny niekompletne bo nie wycenili mi konkretnie kabli tylko w przybliżeniu. Ale to już olewam, widocznie tak już musi być. Dwie pozostałe firmy zapytały tylko o projekt domu dwa tygodnie temu i cisza Co masz na myśli - nie wycenili konkretnie kabli ? W zasadzie prawidłowo wykonany projekt (nikt nie zrobi go za darmo) powinien posiadać wszystkie obmiary włącznie z ilością obwodów, ich trasą, długościami - podstawienie ceny za metr to nie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 29.10.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Rozumiem że każda magistrala jest inna? Ja mówię konkretnie o magistrali Ampio bo taki dom akurat byłem zobaczyć i była tam zwykła, znana wszystkim skrętka komputerowa. Niby najlepszej jakości ale jednak skrętka a nie żaden kabel magistralny więc pytam czy tak może być. Co do wyceny to posłałem wszystkim od których chciałem wycenę projekt budynku oraz ilości i rodzaje obwodów do wyceny. Chciałem żeby mi wycenili na razie "na sucho" całkowite koszta bo nie mam czasu się ze wszystkimi spotykać. Jak już coś wybiorę to wiadomo że będziemy to korygować bo jeszcze nie mam dokończonego projektu wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 29.10.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Sorry, to nie magistrala Ampio tylko CAN. Teraz przeczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 04.11.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Hej. Powracam do pytania bo nikt mi nie odpowiedział. Czy skrętka którą widziałem w domu z instalacją Ampio jest dobrym pomysłem na magistralę? Czytałem gdzieś że są do tego specjalne kable magistralne które są znacznie droższe od skrętki. Wolałbym o tym wiedzieć zanim firma mi położy w domu coś czego nie będzie można po zatynkowaniu wymienić. Ech... ciężko w tym kraju doprosić się jest o wycenę. Po czterech tygodniach wycenę dostałem jedynie od firmy która instaluje Nexwell i od firmy która instaluje Ampio, i to jeszcze wyceny niekompletne bo nie wycenili mi konkretnie kabli tylko w przybliżeniu. Ale to już olewam, widocznie tak już musi być. Dwie pozostałe firmy zapytały tylko o projekt domu dwa tygodnie temu i cisza Zdecydowanie najlepsza jest topologia gwiazdy oparta na skrętce (wystarczy cat.5). Do tego ten sam przewód do cz. alarmowych, kamer itd. . Dzięki temu zawsze można w przyszłości zmienić przeznaczenie przewodu przez odpowiednie skrosowanie w szafie. Takie okablowanie będzie uniwersalne praktycznie dla każdego systemu. Nasze rozwiązania działają na takim okablowaniu i na okablowaniu typowym KNX. Skrętki godne polecenia to Schrack i Bitner. Odradzam tanią chińszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 04.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Zdecydowanie najlepsza jest topologia gwiazdy oparta na skrętce To jest z teoretycznego punktu widzenia najgorsza topologia dla magistrali. Dopuszczalna, ale mogąca być przyczyną problemów w komunikacji zwłaszcza gdy się ją stosuje zbyt namiętnie i bezmyślnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 04.11.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 To jest z teoretycznego punktu widzenia najgorsza topologia dla magistrali. Dopuszczalna, ale mogąca być przyczyną problemów w komunikacji zwłaszcza gdy się ją stosuje zbyt namiętnie i bezmyślnie. Z naszego praktycznego punktu nie ma z nią żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerG 04.11.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Typowe przewody do automatyki są znacznie droższe niż skrętka - to te które używają przy KNX. Jeśli chodzi o skrętkę, to też jest ona bardzo różnej jakości. Ważne by ważyła odpowiednio dużo i nie była za tania. To w pewnym sensie jakiś wyznacznik jakości. Tania skrętka, którą można kupić za 100zł 305m, ma niewiele miedzi, dobra skrętka musi kosztować około 1zł/mb. Jest to o tyle ważne, że na kiepskim przewodzi wystąpi spory spadek napięcia i jeśli system używa jej do zasilania magistralnego, to może być nieciekawie. poza tym skrętka jako medium do transmisji danych jest bardzo dobra. Dla tego została stworzona transmisja do 1Gbps o czymś świadczy. Można przez nią przepuścić praktycznie większość używanych w automatyce domowej komunikacji: CAN, RS485, RS422, RS232 i inne modyfikacje powyższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Typowe przewody do automatyki są znacznie droższe niż skrętka - to te które używają przy KNX. Naprawdę? Skrętka KNX kosztuje obecnie 1,60-2,00 za metr. Cena skrętki komputerowej którą ja kładę to 2,50-4 zł za metr. Dla tego została stworzona transmisja do 1Gbps o czymś świadczy. Można przez nią przepuścić praktycznie większość używanych w automatyce domowej komunikacji: CAN, RS485, RS422, RS232 i inne modyfikacje powyższych. A po co ci transmisja 1Gbps przy automatyce domowej opartej na CAN, RS485, RS422, RS232. To tak jakbyś założył koła z wyczynową felgą magnezową i oponą do 350 km/h do trabanta i twierdził, że coś to daje. PS. Nie wiele jest głupszych rzeczy w automatyce budynkowej od topologii gwiazdy(okablowanie sterujące) dla systemów magistralnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts