Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

I ty utrzymujesz ją na poziomie +/- 0.1 sprawdzając co 5 min? JAKIM CUDEM, skoro największym problemem podłogówki jest jej bezwładność, którą na ogół liczy się w dziesiątkach minut.

widac, ze te seminaria nie byly najlepsze! na jakiej podstawie piszesz o "bezwladnosci"! przy osiagnietej temp. u mnie jest caly czas przeplyw cieplej cieczy w 26% (tak ustawilem na podstawie doswiadczen a nie obliczen)!

Otwierasz okno, następuje przewietrzenie, ale twój czujnik podnosi właśnie temperaturę, bo przy przewietrzaniu nastąpił spadek temp. o 3 stopnie. Podłogówka według TWOJEGO algorytmu pompuje ciepłą wodę do podłogi, po czym po niezamknięciu okna temp wróci do normy w ciągu kilku minut na skutek kumulacji ciepłą w podłodze, ale twój "zastrzyk" ciepła zostanie oddany pomieszczeniu za 2 godziny.

Moje GRATULACJE za stworzenie sobie niedziałającego poprawnie algorytmu.

jak tak by mialo byc to ja juz dawno zamarzlbym w domu o ile wczesniej by mnie z nigo zona nie wyrzucila! jak bedziesz mial mozliwosci to sam to sprawdz ale po wplywie zimnego powietrza temperatura dosyc szybko sie reguluje bo tak podloga jak i sciany nagrzeja samo powietrze w o wiele, wiele szybszym czasie niz 2 godziny! chyba, ze masz nieszczelne okna i cienkie sciany ale z tym jak sam piszesz to nawet KNX ma problemy!

Jak widać nie masz kompletnie BLADEGO pojęcia o sterowaniu podłogówką, a twoje RZEKOME oszczędności są nadzwyczajnie wyssane z palca, bo porównujesz je do sąsiadów, którzy WSZYSTKO MAJĄ INNE. Nawet żony macie nie podobne

jezeli przez ponad 20 lat mielismy podobne zuzycie energii a od roku ja mam nizsze to wyciagam z tego pewne wnioski. dodam do tego, ze nikt z nas ani naszych zon nie ma w miedzy czasie podwyzszonej ani obnizonej temp. i dogrzewanie lub ochladzanie w tym wypadku nie wchodzi w gre!

ja po ukonczonych szkolach ciagle sie ucze i nadal uwazam, ze potrzebowalbym miec wiecej czasu na douczaniu sie w zwiazku z tak szybkim postepem techniki (a mam juz swoje lata)! jezeli moge to proponuje Ci abys nie zaprzestawal doksztalcania sie nadal bo moze w pewnym momencie staneles w miejscu! zapewniam Cie, ze z Twoim podejsciem do innych, Twoja arogancja! w mojej firmie nie mialbys miejsca, bo klienci kogos takiego nawet jezeli ma jakas tam wiedze to by nie zaakceptowali!

sorry, za ta uwage ale kiedys dorabiajac w Technikum jako nauczyciel zawsze powtarzalem to swoim uczniom!

Edytowane przez reiden

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dendrytus czy Ty jestes w stanie przedstawic jakiekolwiek statystyki zwiazane z ogrzewaniem u Ciebie? temp. cieczy wplywajacej w uklad ogrzewania jak i wyplywajacej z tego ukladu. do tego jaka w danym czasie jest temp. w pomieszczeniach! moze to pomoze Ci wysunac jakies wnioski samodzielnie a nie tylko opierac sie na tym co Ci gdzies ktos powiedzial! troche wlasnej ale przemyslanej inicjatywy!

Czy ty chcesz powiedziec ze twoj KNX przewiduje z 2h wyprzedzeniem kiedy otworze okno? Czy po prostu najzwyczajniej w swiecie ten fakt olewa (?), co ma wg mnie sens.

Do sterowania podłogówką nie integruje się ani czujek w oknach, ani czujek obecności. Najskuteczniejsze są harmonogramy typu dzienny, weekend, wakacje.

Weekendowego np. używa się w przypadku choroby jednego z domowników lub urlopu.

dendrytus czy Ty jestes w stanie przedstawic jakiekolwiek statystyki zwiazane z ogrzewaniem u Ciebie? temp. cieczy wplywajacej w uklad ogrzewania jak i wyplywajacej z tego ukladu. do tego jaka w danym czasie jest temp. w pomieszczeniach! moze to pomoze Ci wysunac jakies wnioski samodzielnie a nie tylko opierac sie na tym co Ci gdzies ktos powiedzial! troche wlasnej ale przemyslanej inicjatywy!

Takie statystyki nie mają jakiekolwiek znaczenia, BO NE MA PUNKTU odniesienia, więc nic nie dają. Aby miały jakąkolwiek wiarygodność i to odnosi się również do twojego domu i pomiarów, powinno się rozpocząć pomiary 2 lata po wybudowaniu domu, dokonywać pomiarów przez 4 kolejne dla systemu niesterowalnego automatyka, a później z automatyką do podłogówki również 4 lata, wtedy będziesz miał jakiekolwiek wiarygodne pomiary, tak jak to miało miejsce w podanym przez mnie linku.

Ty pokazałeś swoje statystyki i co z nich wynika? NIC.

Zanim zintegrowałem sobie ogrzewanie KNX-ie, miałem przez dwa lata regulatory do podłogówki, ale niezależne w każdej strefie.

One też służyły do wygrzewani płyty podłogowej, bo było to tańsze rozwiązanie niż wieszanie czujek temperatury w KNX w niewykończonym domu.

Rożnicę między tamtymi regulatorami, a tym co mam teraz w KNX, to kilkanaście procent w stosunku do tego co miałem i wynika to z dużo łatwiejszego zarządzania 6 strefami.

Ale w moim przypadku było to 6 stref, sterowane 6 regulatorami do PODŁOGÓWKI.

Ewentualne zyski mogą też pochodzić z różnic w okresach zimowych np. ciężka zima plus wygrzewanie domu, które trwa jak wiadomo od 2 do 3 lat.

Jak kupisz jakiś regulator pokojowy z funkcją sterowania podłogówką i go sobie uruchomisz w trybie normalnym i trybie podłogówki, to nawet na sucho widać że algorytmy są różne i inaczej pracuje przekaźnik w regulatorze. Pomijam tu jakieś wynalazki, które mają pseudo funkcję podłogówki.

jezeli przez ponad 20 lat mielismy podobne zuzycie energii a od roku ja mam nizsze to wyciagam z tego pewne wnioski

Masz i owszem, ale miałbyś WIĘKSZE gdybyś zrobił to jak należy na właściwym algorytmie lub sterowniku.

Powtórzę jeszcze raz. ALGORYTM DLA PODŁOGÓWKI, jest bardzo SKOMPLIKOWANY i ktoś taki jak ty bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia nie jest w stanie go stworzyć.

A co ma być dziwnego w tym, że nie zamarzłeś? Skoro zużywasz więcej energii niż ci potrzebne.

Samochód 4-cylindrowy na 3 cylindrach też dojedzie z Warszawy do Gdańska, ale to nie jest przecież dowód, że jest z nim wszystko OK.

PS

jezeli moge to proponuje Ci abys nie zaprzestawal doksztalcania sie nadal bo moze w pewnym momencie staneles w miejscu! zapewniam Cie, ze z Twoim podejsciem do innych, Twoja arogancja! w mojej firmie nie mialbys miejsca, bo klienci kogos takiego nawet jezeli ma jakas tam wiedze to by nie zaakceptowali!

sorry, za ta uwage ale kiedys dorabiajac w Technikum jako nauczyciel zawsze powtarzalem to swoim uczniom!

Jak już mówisz o nauczaniu panie NAUCZCIEL z technikum, to może zacznij od posługiwania się językiem POLSKIM.

Pisanie bez polskich znaków to po prostu arogancja, no chyba, że pisanie z polskimi znakami przekracza toje możliwości intelektualne

temperature a na to wszystko jest potrzebna pewna chwila aby to ponownie uregulowac!
Edytowane przez dendrytus

no niestety, ale moj intelekt ale przedewszystkim lenistwo nie pozwala mi uzywac polskiej trzcionki:-(

mialbym jeszcze pare uwag (ale juz tylko pare) do tego co napisales w ostatnim poscie, powstrzymam sie jednak od tego.

W miedzyczasie byl u mnie syn ktoremu przekazalem moja opinie jako nie psychologa, ze jest ktos taki na Forum i zachowuje sie tak jak Ty. Moja diagnoza jako laika byta taka, ze masz chyba duze kompleksy! Moj syn jest jednak psychologiem z wyksztalcenia i po przeczytaniu paru Twoich postow powiedzial, ze to miedzy innymi jest bardzo mozliwe. Stwierdzil jednak, ze na wyleczenie sie z tego sa sposoby, z tym, ze bez specjalistycznej pomocy moze byc trudno. Zastanow sie nad tym, to moze Ci naprawde pomoc! z pozdrowieniami i najlepszymi zyczeniami swiatecznymi reiden!

ze to miedzy innymi jest bardzo mozliwe. Stwierdzil jednak, ze na wyleczenie sie z tego sa sposoby, z tym, ze bez specjalistycznej pomocy moze byc trudno. Zastanow sie nad tym, to moze Ci naprawde pomoc! z pozdrowieniami i najlepszymi zyczeniami swiatecznymi reiden!

Uważasz, że jest dobrym psychologiem? A jakoś ci nie pomógł w tak banalnej kwestii jak poprawne ortografia i to u nauczyciela technikum.

Ale wracając do meritum zdradź mi jedną rzecz. Wydałeś kasę na automatykę, poświeciłeś czas na stworzenie algorytmu. Tylko po co ci temperatura 23 st. C w salonie o 3 nad ranem?

Przecież coś takiego uzyskuje się przy pomocy temperatury na piecu i rotametrem na rozdzielaczu, który i tak jest zainstalowany?

W jakim celu wydałeś kasę na elektrozawory i zużywasz prąd żeby tym sterować?

Ps.

Opinie twojego syna są na tak samo wysokim poziomie jak twoja wiedza o automatyce domowej i sterowniu podłogówką.

Uważasz, że jest dobrym psychologiem? A jakoś ci nie pomógł w tak banalnej kwestii jak poprawne ortografia i to u nauczyciela technikum.

Ale wracając do meritum zdradź mi jedną rzecz. Wydałeś kasę na automatykę, poświeciłeś czas na stworzenie algorytmu. Tylko po co ci temperatura 23 st. C w salonie o 3 nad ranem?

Przecież coś takiego uzyskuje się przy pomocy temperatury na piecu i rotametrem na rozdzielaczu, który i tak jest zainstalowany?

W jakim celu wydałeś kasę na elektrozawory i zużywasz prąd żeby tym sterować?

Ps.

Opinie twojego syna są na tak samo wysokim poziomie jak twoja wiedza o automatyce domowej i sterowniu podłogówką.

Nie jestem w stanie stwierdzic czy jest dobry bo sie u niego nie leczylem a i nie mialem mozliwosci porownywac z umiejetnosciami innych psychologow!

Za moja pisownie moge tylko przeprosic tak Ciebie jak i innych czytajacych na tym Forum! Od 33 lat jednak bardzo zadko pisze w jezyku polskim.

Niestety i pisanie wymaga pewnych "treningow" choc napewno nie jest to wytlumaczeniem bo mature zdawalem jednak rowniez z j. polskiego.

Jezeli chodzi o te 23 stopnie to wydaje mi sie, ze dosyc wyraznie napisalem juz wczesniej: "obnizanie temperatury a nastepnie jej podnoszenie, nie daje zadnych oszczednosci"! Jezeli napisze, ze mam na to dowody w postaci dokladnych notatek z pomiarami ktore przeprowadzalem z ciekawosci przez pierwsze miesiace to i tak sadze, ze nie bedziesz bral tego pod uwage. Jest mi to jednak obojetne, mozesz nadal bladzic w swoich przekonaniach!

Dla mnie wowczas cala ta automatyzacja nie miala na celu tylko oszczedzanie ale rowniez przyjemnosc w realizowaniu tego projektu, komfort, wygode jak i bezpieczenstwo!

Jak widze Twoje kompleksy sa jednak wieksze niz to sadzilem. Przyjaciol i bliskich znajomych to Ty chyba nie masz?

Jezeli moge jeszcze prosic Cie o cos, to ignoruj prosze moje wpisy tutaj i nie mecz sie z czytaniem tak slabej i blednej polszczyzny a i nie bedziesz sie musial denerwowac/podniecac moja niewiedza!

Jezeli napisze, ze mam na to dowody w postaci dokladnych notatek z pomiarami ktore przeprowadzalem z ciekawosci przez pierwsze miesiace to i tak sadze, ze nie bedziesz bral tego pod uwage. Jest mi to jednak obojetne, mozesz nadal bladzic w swoich przekonaniach!

Przez pierwsze miesiące?

A jak mierzyłeś zużycie źródła energii?

Dałem link do opracowanie gdzie mierzono temperaturę LATAMI w TYM samym BUDYNKU w DWÓCH sąsiadujących pomieszczeniach, używane przez praktycznie tych samych ludzi, ale oczywiście języki obce są ci pewnie jeszcze bardziej obce niż język polski.

I tak z ciekawości jaki rodzaj sterowana zaworami użyłaś PI, PWM czy może dwupołożeniowe?

PS.

Dla bardziej rozgarniętych

http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id878,sterowanie-ogrzewaniem-w-systemie-knxeib

PS2

Jezeli moge jeszcze prosic Cie o cos, to ignoruj prosze moje wpisy tutaj i nie mecz sie z czytaniem tak slabej i blednej polszczyzny a i nie bedziesz sie musial denerwowac/podniecac moja niewiedza!

Może po prostu przestań wypisywać na tym forum swoje brednie, tak będzie po prostu prościej. Idź szerzyć swoje brednie gdzie indziej.

PS3

Dla mnie wowczas cala ta automatyzacja nie miala na celu tylko oszczedzanie ale rowniez przyjemnosc w realizowaniu tego projektu, komfort, wygode jak i bezpieczenstwo!

To musi być prawdziwy szok jak człowiek dowiaduje się, że spierd*lił sobie na maksa projekt życia.

Edytowane przez dendrytus

Przepraszam, ale jestem ignorantem w sprawach "osobistych wycieczek" na forum, nawet jeśli ktoś ma wiedzę i racje - to nie pomaga to w rozwiązaniu problemów, przed którymi stajemy. Widzę niestety, że i ten wątek miejscami kipi od takiego scenariusza (w roku 2014 należało by powiedzieć "od takiej retoryki").

Mam wyzwanie. Planuję budowę na wiosnę. Domek ok.160 m2 z użytkowym poddaszem i doklejonym garażem. Spora działka. Jestem otwarty na nowe rozwiązania, ale "bajery" mnie nie interesują - zwłaszcza psujące się i nieużyteczne.

Widzę, że obecna technologia daje możliwość sterowania roletami (rozważam też żaluzje fasadowe), ogrzewaniem (u mnie PC), wentylacją + elementy monitoringu/alarmu, kontrola wejścia na działkę i/lub do domu. Wiem, że nie ma idealnych rozwiązań, więc chętnie poczytam, aby zorientować się przynajmniej jak co działa w szczegółach i aby dowiedzieć się jakie są z tym problemy oraz na ile te elementy są faktycznie użyteczne.

Proszę doradzie mi gdzie (w którym wątku, od którego miejsca, może w czyimś dzienniku?) zacząć czytać, aby uniknąć tych niemerytorycznych postów, a jednocześnie poznać systemy, które obecnie można w miarę tanio zrealizować. Budżet 5-10k (elektronika+kable), zwłaszcza jeśli przekonam się, że warto. Da się? Warto?

Chętnie pomajsterkuję sam, ale wolałbym na etapie budowy rozmieścić kable, a potem, po zamieszkaniu bawić się z poszczególnymi obwodami. Tak więc rozmieszczenie kabli zleciłbym elektrykowi, a przyłączenia, konfiguracja i ew. programowanie - osobiście w przyszłości (za 2-4 lata).

Będę wdzięczny za pomoc!

Edytowane przez nk

Nie przejmuj się nk. Ja też ponad rok temu wlazłem tu bo zacząłem myśleć o inteligentnej instalacji, i też odniosłem wrażenie że na tym forum w tematyce automatyki budynku dowiem się tylko który system jest mercedesem, a który trabantem :) Jest też nasz charakterny dendrytus który właśnie powrócił w swoim stylu, dla którego tylko jeden system jest mercedesem, reszta to trabanty co najwyżej Uazy :D Sorry dendrytus, to nie było złośliwe, szczerze mówiąc od Ciebie i od firmy która robi mi instalację dowiedziałem się najwięcej :cool: I miło Cię widzieć po "długim" urlopie :)

Wracając do tematu nk, wydaje mi się że właśnie w tym temacie w którym jesteśmy dowiesz się najwięcej. Co prawda musisz ominąć 90% nic nie wnoszących postów przepychanek, ale średnio jeden post na stronie częściowo naprowadzi Cię na odpowiedni tor. Także przeczytaj ten temat a znajdziesz 74 wypowiedzi dzięki którym wybierzesz dla siebie system. Moja amatorska rada jest tylko jedna. Jeśli chcesz poświęcić 5 do 10 tysi na instalację to lepiej nakup za to świeczek i drewna, bo szczerze mówiąc nie wiem czy wystarczy Ci na zwykłą, tradycyjną instalację.

Czy warto stosować inteligentną instalację? Myślę że co do tego nie ma wątpliwości. Ceny niektórych są na tyle niskie, a funkcje na tyle korzystne, że według mnie głupotą w dzisiejszy czasach nie stosować w nowym budynku elementów automatyki. Ale nie za 5-10k bo to niemożliwe :)

Gdzie mozna znalezc opisy algorytmów regulacji temperatury przy ogrzewaniu podłgowym w KNX, moze jakies porównanie algorytmów stosowanych w innych sterownikach. A tak przy okazji to nie wydaje mi się ze KNX zapewnia kilkanascie % oszczednosci energii w porównaniu do innych regulatorów ( z systemem PWM).

Dla informacji przewyzszenie (ciagłe) temperatury od temperatury zadanej tylko o 1 oC to ok 7-8% zapotrzebowania na ciepło, kilkanascie procent to prawie 2 oC ciagłego przewyzszenia ponad temp zadaną.

Gdzie mozna znalezc opisy algorytmów regulacji temperatury przy ogrzewaniu podłgowym w KNX, moze jakies porównanie algorytmów stosowanych w innych sterownikach.

Algorytmów nie znajdziesz, bo są tajemnicą każdej z firm i bez znaczenia jest czy jest to KNX czy też nie.

A tak przy okazji to nie wydaje mi się ze KNX zapewnia kilkanascie % oszczednosci energii w porównaniu do innych regulatorów ( z systemem PWM).

W moim przypadku wynikało to z faktu, że masz kontrolę wszystkich stref w jednym miejscu i możesz udostępnić tylko te funkcje, które chcesz. Dodatkowo dużo łatwiej jest zarządzać i konfigurować z jednego miejsca, iż latać po całym domu i sprawdzać co sobie ktoś włączył np. dzieciaki w trakcie zabawy.

Przez dwa sezony używałem podłogowych strefowych regulatorów, ale nie były one połączone z KNX-em

Możliwe, że te kilk-kilkanaście procent wynikało z innych powodów.

W moim przypadku wynikało to z faktu, że masz kontrolę wszystkich stref w jednym miejscu i możesz udostępnić tylko te funkcje, które chcesz. Dodatkowo dużo łatwiej jest zarządzać i konfigurować z jednego miejsca, iż latać po całym domu i sprawdzać co sobie ktoś włączył np. dzieciaki w trakcie zabawy.

Przyjmując tradycyjne ogrzewanie grzejnikami, to jak by Pan zaproponował rozwiązanie tego w KNX? Indywidualne termostaty z zworami na grzejnikach i każdy podłączać pod KNXa? Czy też lepiej, podobnie jak z podłogówką dać to w jednym miejscu? Oczywiście chętnie bym też przeczytał propozycję elementów takiego rozwiązania.

Algorytmów nie znajdziesz, bo są tajemnicą każdej z firm i bez znaczenia jest czy jest to KNX czy też nie.

Przez dwa sezony używałem podłogowych strefowych regulatorów, ale nie były one połączone z KNX-em

Możliwe, że te kilk-kilkanaście procent wynikało z innych powodów.

Co do algorytmów to istotnie firmy się nie chwalą swoimi patentami, efekty i róznice praktycznie niemierzalne, dlatego tez łatwo reklamowac oszczednosci rzedu 20-30%, tyle tylko ze firmy zapominają dodac ze porównanie dotyczy braku regulacji lub regulacji jednopunktowej z regulacją strefową.

A te kilkanascie procent, nie przeczę ze algorytmy KNX są lepsze niz w tych poprzednich, mysiały tez wynikac z innych powodów, jak chociazby fakt całkowitego usunicia wilgoci technologicznej z nowego budynku i zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło.

Co do algorytmów to istotnie firmy się nie chwalą swoimi patentami, efekty i róznice praktycznie niemierzalne, dlatego tez łatwo reklamowac oszczednosci rzedu 20-30%, tyle tylko ze firmy zapominają dodac ze porównanie dotyczy braku regulacji lub regulacji jednopunktowej z regulacją strefową.

A te kilkanascie procent, nie przeczę ze algorytmy KNX są lepsze niz w tych poprzednich, mysiały tez wynikac z innych powodów, jak chociazby fakt całkowitego usunicia wilgoci technologicznej z nowego budynku i zmniejszenia zapotrzebowania na ciepło.

generalnie wszystkie "czarne skrzynki" są na tyle optymalne na ile dostarczymy im parametrów. Producenci reklamują się, że Ich moduł używa PI, PID itd... tylko najciekawsze jest to, że nie możemy wprowadzić im nastaw lub są mocno ograniczone. Każdy dom, każde pomieszczenie są inne i jeśli chcemy oszczędzać na ogrzewaniu to system musi być naprawdę inteligentny, czego nie zapewnią "czarne skrzynki".

Do algorytmu PID teoretycznie dostarczamy tylko temperaturę pomieszczenia ale to jest za mało jeśli system ma być efektywny. Do wyliczanych członów powinniśmy dostarczyć odpowiednie nastawy uzależnione od innych czynników tj. innych źródeł ciepła/wytracania ciepła np : wiatr(ogromny wpływ na wychładzanie budynku), temperatura zewnętrzna, temperatura pomieszczeń na niższym poziomie itd...

Do tego dochodzi sterowanie wentylacją, roletami czego większość "czarnych skrzynek" nie potrafi. Nie wiem czy jakakolwiek potrafi.

Właśnie pracuje nad własnym ogrzewaniem i piszę algorytmy sterujące nastawami regulatora PID, to jest naprawdę trudne ;-)

Jak dopracuję, to źródłami jak zwykle się podzielę.

generalnie wszystkie "czarne skrzynki" są na tyle optymalne na ile dostarczymy im parametrów. Producenci reklamują się, że Ich moduł używa PI, PID itd... tylko najciekawsze jest to, że nie możemy wprowadzić im nastaw lub są mocno ograniczone. Każdy dom, każde pomieszczenie są inne i jeśli chcemy oszczędzać na ogrzewaniu to system musi być naprawdę inteligentny, czego nie zapewnią "czarne skrzynki".

Do algorytmu PID teoretycznie dostarczamy tylko temperaturę pomieszczenia ale to jest za mało jeśli system ma być efektywny. Do wyliczanych członów powinniśmy dostarczyć odpowiednie nastawy uzależnione od innych czynników tj. innych źródeł ciepła/wytracania ciepła np : wiatr(ogromny wpływ na wychładzanie budynku), temperatura zewnętrzna, temperatura pomieszczeń na niższym poziomie itd...

Do tego dochodzi sterowanie wentylacją, roletami czego większość "czarnych skrzynek" nie potrafi. Nie wiem czy jakakolwiek potrafi.

Właśnie pracuje nad własnym ogrzewaniem i piszę algorytmy sterujące nastawami regulatora PID, to jest naprawdę trudne ;-)

Jak dopracuję, to źródłami jak zwykle się podzielę.

Z tym wiatrem w przypadku budynków szczelnych i bardzo dobrze ocieplnych to bym tak bardzo nie przesadzał, to samo dotyczy innych temperatur na nizszym poziomie, teraz w zwiazku ze stosowanie izolacji na stropach miedzykondygnacyjnych, (dobrych izolacji w przypadku duzych róznic temperatur).

Jezeli miałbym uwzględniac inne czynniki to na pewno byłaby to szybkosc zmian temperatury posadzki (wymaga kolejnego czujnika), temperatura zewnetrzna, aktualny czas (rzeczywisty)

Nie. W stosunku do systemów bez regulacji lub ze zwykłym termostatem na kaloryferze oszczędności są na poziomie 50% ale tylko w IB.

W ID ciężko uzyskać takie oszczędności, nawet jeśli jest się singlem.

Poza tym nikt oprócz LCN i KNX NIGDY NIE ROBIŁ ŻADNYCH POMIARÓW porównawczych.

Wzystkie opierają się na dwóch schematach.

Pierwszy:

Skoro IB na KNX daje oszczędności do 50%, a ja też produkuję system IB to mój system też daje do 50% oszczędności.

Drugi:

Skoro IB na KNX daje oszczędności do 50%, a ja też produkuję system IB i to lepsze, to mój system też daje jeszcze więcej oszczędności.

Oba założenia zakładają też BŁĘDNIE, że ID to to samo co IB.

Te dodatkowe kilkanaście procent przekłada się też na kilka procent w stosunku do nieregulowanego systemu.

Tak jak wspominałem, ie mam zacięcia księgowego do tabelek i wykresów i nigdy nie przywiązywałem do tego jakiejś szczególnej wagi. Tak samo jak do zużycia prądu, również go nie rejestruję mimo iż mógłbym to robić.

Zmartwię cię ale oba sterowniki jakich używałem czyli KNX -owy i nie KNX-owy mają "inteligencję" i dopasowują się do pomieszczenia.

Mają wprowadzone auto korekty dla algorytmów, więc nie są to urządzenia typu włącz na 2 min co 10 min.

Widać to w trakcie dłuższego używania.

Zmartwię cię ale oba sterowniki jakich używałem czyli KNX -owy i nie KNX-owy mają "inteligencję" i dopasowują się do pomieszczenia.

Mają wprowadzone auto korekty dla algorytmów, więc nie są to urządzenia typu włącz na 2 min co 10 min.

Widać to w trakcie dłuższego używania.

W ogóle mnie nie martwisz. Ja wręcz się cieszę, że ktoś opracował elementy systemu , które potrafią efektywnie zarządzać ogrzewaniem.

KNX to wzór dla wielu , dla mnie również. Mimo wszystko staram się każdą informacje sprawdzać, obojętnie kto by był autorem.

Nie. W stosunku do systemów bez regulacji lub ze zwykłym termostatem na kaloryferze oszczędności są na poziomie 50% ale tylko w IB.

Nie miałem na myśli zwykłych grzejników konwekcyjnych a tylko i wyłacznie podłogówkę, a w takim przypadku nawet przy najprostszych regulatorach a regulatorach KNX nie ma mozliwosci róznicy 50%, to niemozliwe.