MACCAN 02.07.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Rozumiem że po integracji można sterować wszystkimi urzadzaniami z poziomu centralki Homematic np. oświetleniem, roletami, zaworami podłączonymi do integry? A na centralce Homematic można zrobić inteligencje? Czy integruje się tez odczyt temperatury z czujek temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg.waw 02.07.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Rozumiem że po integracji można sterować wszystkimi urzadzaniami z poziomu centralki Homematic np. oświetleniem, roletami, zaworami podłączonymi do integry? A na centralce Homematic można zrobić inteligencje? Czy integruje się tez odczyt temperatury z czujek temperatury? Niestety nie. Nie znalazłem w specyfikacji interfejsu Integry (a dokładniej modułu EHTM-1) możliwości sterowania stanami centrali alarmowej. Może mieć to uzasadnienie w bezpieczeństwie systemu. Oznacza to również, że nie da się wyświetlić na ekranie manipulatora centrali alarmowej np. informacji o temperaturze z czujek Homematic. Moduł do centralki Homematic pozwala na integrację w drugą stronę. Na podstawie wyjścia (ale także wejścia) centrali alarmowej można aktywować urządzania systemu Homematic. Można sobie wyobrazić następujące scenariusze: 1. Po aktywowaniu wejścia centrali alarmowej z czujki ruchu można włączyć oświetlenie w pomieszczeniu 2. Po stwierdzonym braku aktywności przez określony czas na wejściu centrali alarmowej można wyłączyć oświetlenie w danym pomieszczeniu 3. Po włączeniu czasu na wyjście w centrali i na podstawie wyjścia centrali alarmowej skojarzonej z czasem na wyjście można wyłączyć urządzenia Homematic (np. zgasić wszystkie światła w domu, wyłączyć urządzania w trybie stand-by) 4. Po włączeniu stanu czuwania i na podstawie wyjścia centrali alarmowej skojarzonej ze stanem czuwania można po określonym czasie (np. po 24 godzinach) włączyć tryb "wakacje" systemu ID 5. Po wyłączeniu czuwania można aktywować urządzenia stand-by, wyłączyć tryb "wakacje", Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 02.07.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Niestety nie. Nie znalazłem w specyfikacji interfejsu Integry (a dokładniej modułu EHTM-1) możliwości sterowania stanami centrali alarmowej. Może mieć to uzasadnienie w bezpieczeństwie systemu. Oznacza to również, że nie da się wyświetlić na ekranie manipulatora centrali alarmowej np. informacji o temperaturze z czujek Homematic. jest taka możliwość , ponieważ są systemy ID, które to robią tzn potrafią zmienić stan wyjścia w Integrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 03.07.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Oprócz Fibaro jakie to systemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg.waw 03.07.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 jest taka możliwość , ponieważ są systemy ID, które to robią tzn potrafią zmienić stan wyjścia w Integrze. Doczytałem teraz specyfikację i rzeczywiście jest taka możliwość. Wcześniej szukałem możliwości ustawiania wartości rejestrów z temperaturą i nie znalazłem. Sterowanie wyjściami nie szczególnie mnie interesowało. Mogę to dorobić jak będę miał na to chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 03.07.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Oprócz Fibaro jakie to systemy? np Ampio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 07.07.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 np Ampio A z bezprzewodowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 07.07.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 W zasadzie Ampio też już ma system bezprzewodowy i to z zasięgiem kilkukilometrowym, tyle że jak na razie wyprodukowanych jest kilkaset urządzeń i są w fazie testu. Nie ma ich jeszcze w oficjalnej sprzedaży. Mimo że jestem zagorzałym antyfanem wszelkich bezprzewodówek, mam nadzieję że wyjdzie z tego coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 08.07.2015 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 iF-Jimi: będziesz zaskoczony, bo bezprzewodówka Ampio jest w wielu aspektach dopracowana. Moduły nie maja, aż tak dużej funkcjonalności jak Fibaro bo z nimi rzadko kto może się równać ale zasięg maja naprawdę wypas.Weź sobie na testy, zasięg naprawdę robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 09.07.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Jak cenowo prezentuje się ampio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 09.07.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Jak cenowo prezentuje się ampio? jeden z tańszych na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 09.07.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 iF-Jimi: będziesz zaskoczony, bo bezprzewodówka Ampio jest w wielu aspektach dopracowana. Moduły nie maja, aż tak dużej funkcjonalności jak Fibaro bo z nimi rzadko kto może się równać ale zasięg maja naprawdę wypas. Weź sobie na testy, zasięg naprawdę robi wrażenie. Wiem Sztywniak, ale puki nie zainstaluję sobie tego w domu i nie potestuję przynajmniej z pół roku to wstrzymam się od zachwytu Przewodwókę z Ampio jak wiesz znam dobrze i nią się mogę zachwycać, a na kostki bezprzewodowe czekam bo mam je gdzie włożyć. Mam budynek częściowo zakablowany, reszty na razie nie będę kuć bo chcę potestować te kostki wifi na sobie zanim je klientom zacznę sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 27.07.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W ramach ciekawostki wrzucam, w zasadzie powinno się to znaleźć w dziale "na wesoło" Dzisiaj byliśmy u klienta na wycenie naprawy wypalonej inteligentnej instalacji którą ktoś zrobił od podstaw w garażu, poniżej zdjęcie. Powstały dwa takie systemy, u klienta u którego byliśmy i u jego znajomego. W dolnej lewej części zdjęcia "jednostka centralna" (ta na której leży klawiatura) bez której nie działa nic. Ciekawostką jest że instalacja ta działała przez 11 lat Teraz klient ma ciemno w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 27.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 skoro 11 lat działała , to znaczy że dobrze zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 27.07.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Co więcej, nie zepsuła się sama tylko od uderzenia pioruna padła Choć klient twierdzi że coraz mniej obwodów działało. Teraz nie potrafi znaleźć twórcy systemu bo od 9 lat firma nie istnieje. Tak czy inaczej, takiego partactwa w instalacjach elektrycznych nie widziałem jak żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodanm 28.07.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Również myślałem, że już wszystko w życiu widziałem. A jednak cały czas jestem zaskakiawany na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.07.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Prawdziwe mistrzostwo świata - nie do końca wierzę, że w takim stanie właściciel odebrał tą instalację i za nią zapłacił.Podejrzewam, że podobnie wyglądają instalację osób, które same wykonały sobie tkzw. IB na centralkach satela, i mają założone wątki na tym forum - może są chętni do pokazania zdjęć i czy faktycznie zrealizowali chociaż połowę funkcji którymi w planach pierwotnych się chwalili ? iF-Jimi - żeby to obecnie ogarnąć, do postaci choćby "politycznie" poprawnej, to miesiąc może nie wystarczyć - i le za to skasować 1,5,10 tys, więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 03.08.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Sorry że dopiero teraz odpisuję, Woodstock wymaga odpoczynku Kasprzyk, niestety zapłacił. Dwóch studentów siedziało u niego codziennie pół roku od rana do wieczora, więc jak po odpaleniu instalacji powiedzieli mu że postarają się mu ogarnąć kable, powiedział że na razie mają sobie dać spokój bo chciałby już mieszkać. I niestety górna kwota którą podałeś to minimum żebym zdecydował się wysłać do niego pracownika. Nie mam zdjęć "klawiatur" które ma wbudowane w ścianach, ale dla ułatwienia powiem że odpalenie obwodu bądź sceny wiąże się z wbiciem kodu. Generalnie instalacja ta steruje tylko oświetleniem, roletami i podleganiem ogródka. Nie będę pisał ile za to zapłacił bo dla mnie jest to abstrakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 04.08.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Sorry że dopiero teraz odpisuję, Woodstock wymaga odpoczynku ... Nie wątpię, tylko pozazdrościć wolnego czasu no i takiego wypadu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz S4H 06.08.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (...) Teraz klient ma ciemno w domu. To na pewno wina trzeciego kabelka od lewej - wygląda na to że się poluzował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts