homiq 26.10.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Skoro jest możliwość to chętnie skorzystam z obecności specjalistów z elektry. PRZEWODY GRZEJNE 1. Jaki jest spadek skuteczności grzania w przypadku przykrycia panelami i innymi materiałami z drewna?2. Jaka jest maksymalna dopuszczalna temperatura dla podłóg z pokrywą drewnianą3. Czy w przypadku rozłożenia przewodów zgodnie z zasadami W/mkw. trzeba kontrolować temperaturę maksymalną podłogi czy ze względu na moc nie osiągnie ona stanu w którym będzie za gorąca?4. Jaki czujnik jest w komplecie do mierzenia temp. podłogi ? SYSTEM OCHRONY PRZED ŚNIEGIEM I LODEM1. Jak działa czujnik zewnętrzny? Chodzi mi o wykrywanie lodu/śniegu2. Rozmrażanie rynien zalączane jest czasowo czy przy wystąpieniu specyficznych warunków pogodowych/czujnikowych ? EKSPLOATACJA1. Jaki jest przewidywany koszt ogrzewania budynku 200mkw. przy użyciu przewodów grzejnych ? (termoizolacja budynku standardowa) pozdrawiamMM. Paweł Irek :HOMIQ, tak z ciekawości jak ta prędkość jest mierzona... chętnie porównam... Interesuje mnie czas od naruszenia czujnika do załączenia obwodu. Dla mnie liczy się wartość użytkowa i włącznik ścienny reaguje dokładnie tak jak klasyczny w instalacji analogowej - natychmiast.Tak samo jest z interfejsem graficznym - efekt jest w momencie dotknięcia. Wszystkie systemy jakie do tej pory widziałem posiadają pewne opóźnienie, które mimo tego, że w czasie jest minimalne to jednak odczuwalne praktycznie. Co do konkretnego czasu to mogę zapytać w dziale technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 26.10.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Skoro jest możliwość to chętnie skorzystam z obecności specjalistów z elektry. No przecież nie odpowiadają w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 26.10.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Paweł Irek : HOMIQ, tak z ciekawości jak ta prędkość jest mierzona... chętnie porównam... Interesuje mnie czas od naruszenia czujnika do załączenia obwodu. Dla mnie liczy się wartość użytkowa i włącznik ścienny reaguje dokładnie tak jak klasyczny w instalacji analogowej - natychmiast. Tak samo jest z interfejsem graficznym - efekt jest w momencie dotknięcia. Wszystkie systemy jakie do tej pory widziałem posiadają pewne opóźnienie, które mimo tego, że w czasie jest minimalne to jednak odczuwalne praktycznie. Co do konkretnego czasu to mogę zapytać w dziale technicznym. Ha! No właśnie mi chodzi o te milisekundy... bo to że działa natychmiast to akurat dla mnie to norma... na takiej zasadzie to też mogę powiedzieć, że Nexo jest najszybsze na świecie... W przypadku odpowiednio zapętlonego programu jesteśmy w stanie wywołać efekt stroboskopu na listwie LED. Próbowaliśmy też dać dwa natychmiastowe rozkazy wyłączenia i załączenia światła... przekaźnik nie zdążył zareagować (no, ale pełny powrót styku to 7ms) . Dlatego pytam o te milisekundy. Słyszałem też, że u konkurencji jest z tym różnie, ale nie chce mi się wierzyć żeby były to jakieś dramatyczne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 26.10.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Różnice są widoczne i odczuwalne w wielu systemach. Spowolnienie jest dodatkowo większe w momencie korzystania z interfejsu graficznego.Jak to jest u Ciebie? Od momentu dotknięcia ekranu jest również poniżej 7ms? Chyba troszkę OT-a technicznego robimy z tymi ms. Zasadniczo chodzi mi o praktykę czyli "odczuwalność" zwłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 26.10.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Różnice są widoczne i odczuwalne w wielu systemach. Spowolnienie jest dodatkowo większe w momencie korzystania z interfejsu graficznego. Jak to jest u Ciebie? Od momentu dotknięcia ekranu jest również poniżej 7ms? Chyba troszkę OT-a technicznego robimy z tymi ms. Zasadniczo chodzi mi o praktykę czyli "odczuwalność" zwłoki. Właśnie też ostatnio namawiam techników aby mi to zmierzyli, bo czuję tutaj właśnie bardzo dużą konkurencyjność zwłaszcza w kontekście kilku dobrze rozreklamowanych marek na rynku. Odczuwalność zwłoki nawet nie jest minimalna... trudno ją dostrzec. Najwięcej czasu pochłania sensoryka... czyli opóźnienie związane z np. z czujnikiem ruchu... tego się nie przeskoczy, ale już słyszałem o czujnikach które specjalizują się w szybkości reakcji. Fakt, że dyskusja o milisekundach wkracza bardziej na walory techniczne, a nie użytkowe... ale nawiązując w ogóle do idei tematu to myślę, że warto zwrócić na to uwagę, że parametr szybkości reakcji systemu w granicach np. 5ms a 500ms to duża różnica.... zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę... czas zadziałania czujnika ruchu, czas reakcji systemu, czas zadziałania przekaźnika, i na końcu czas np. zapalenia światła, które też w końcu ma jakąś bezwładność (uwaga na świetlówki)... ale to tylko sygnalizuję, aby nie brnąć bez sensu w jakieś akademickie NAJ... Co do interfejsu graficznego... trzeba zmierzyć... chociaż nie mam za bardzo pomysłu jak zmierzyć moment dotknięcia panelu LCD... trzeba by jakoś zmierzyć rezystancję matrycy chyba... bo przecież chodzi o jakieś tam dziesiętne sekundy... mam nadzieję, że nie przesadzam i wkrótce podam jakieś rzeczywiste wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inelsman 27.10.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A o jakich odległościach mowa? W iNELSIE to z tym czasem, przyznam różnie. Jakieś tam opóźnienie występuje (choć trzeba się trochę skoncentrować, by je zauważyć - ale da się). Z interfejsem graficznym to zamyka się ono <0,2 s i zależy od tego, co tam ma być robione. Jeżeli chodzi o same prędkości, to na 2km (z tym że katalogowa długość magistrali to 550m) kablu pakiet tam i z powrotem leciał 35ms - naciśnięcie włącznika cyfrowego miało załączyć znajdującą się w nim diodę. To tyle odnośnie szybkości, choć tak jak pisał Paweł Irek, na systemach kablowych będzie zapewne podobnie. A jeżeli chodzi o zadania typu jednocześnie włącz/wyłącz, to dla maszyny taki rozkaz jest niezrozumiały. Zadania będą wykonane w jednej pętli programowej, co w praktyce (przynajmniej w iNELSIE) oznacza zastosowanie się do ostatniego polecenia. Jak wy byś cię odebrali polecenie: otwórz/zamknij drzwi . Takim poleceniem raczej nie sprawdzimy szybkości żadnej reakcji. No i nie ma co polemizować, że jakiś wyłącznik inteligenty będzie działał szybciej niż klasyczny (no chyba, że będzie jakiś już naprawdę futurystyczny, ale takich jeszcze nie ma ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 27.10.2010 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Panowie, wasza dyskusja, choć techniczna, wydaje się zwracać uwagę na bardzo istotny elementy rzutujący na ogólny poziom zadowolenia z systemu. Sytuacja trochę analogiczna do telefonów komórkowych. Nawet najlepiej wyposażony i bogaty w funkcje telefon będzie po okresie fascynacji denerwował, jeżeli na uruchomienie aplikacji do pisania SMSów będzie czekało się choć sekundę. Kontynuując temat interfejsów, jak wygląda u Was sprawa sterowania za pomocą pilotów. Siedzi sobie mieszkaniec domu z Waszym Systemem na kanapie, ogląda poranną powtórkę "M jak miłość", a tu mu słońce przez okno wpada i wizję zakłóca. Przecież nie będzie wstawał, najłatwiej tym samym pilotem zasłonić rolety czy żaluzje. Da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inelsman 27.10.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 (edytowane) Da radę, o ile... no właśnie, w iNELS jest jednostka do obsługi sterowania pilotami RF i głosem, tyle, ale zdarzają się kody RF nieobsługiwane (tu praktycznie każdy producent ma swój format kodowania). Jeżeli jednak jest ok, to działa to bez problemu, także w drugą stronę - system może duplikować funkcje pilota i np. przełączać telewizor w stan czuwania (żeby dioda prąd żarła). Alternatywą jest iNELS Multimedia, gdzie z jednego pilota poprzez TV steruje się całą instalacją + podglądem z kamer + strefami audio + co kto tam jeszcze w domu ma. To już rozwiązanie dla tych, którym nie chce się w ogóle wstawać z fotela, a robot-odkurzacz przywozi im piwo z lodówki . Edytowane 27 Października 2010 przez inelsman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 28.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Pilotem do homiq-a, którym można wszystko zrobić w obrębie systemu jest dowolne urządzenie z przeglądarką www. Może to być telefon komórkowy, PDA, notebook itd.Osobiście polecam urządzenia Apple iPod i iPad. Sprawdzają się doskonale, spełniają wiele dodatkowych funkcji i są rozsądne cenowo. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inelsman 29.10.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Osobiście polecam urządzenia Apple iPod i iPad. Sprawdzają się doskonale, spełniają wiele dodatkowych funkcji i są rozsądne cenowo. W stosunku do? Że tam fajnie wyglądają, to ok, ale o rozsądnych cenach, to już nie ma co mówić, szczególnie w Polsce (ale to znany temat). Ale mam pytanie, jak już wymieniłeś te urządzenia, bo rozumiem są dedykowane dla waszego systemu; czy wasza aplikacja full sterowania jest pisana konkretnie pod OS Apple, czy np. w javie i bez problemu działałaby na większości dzisiejszych telefonów? A co do sterowania z takich urządzeń, to w iNELSIE, jak i zapewne we wszystkich systemach, gdzie jest możliwość podłączenia do ETHRNET, da się sterować przez przeglądarkę (czyli każdym urządzeniem, które ją posiada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cegreg 01.11.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 I jakich krajowych graczach piszesz No... chyba każdy większy "gracz" został tutaj wymieniony Kontynuując temat interfejsów, jak wygląda u Was sprawa sterowania za pomocą pilotów. Siedzi sobie mieszkaniec domu z Waszym Systemem na kanapie, ogląda poranną powtórkę "M jak miłość", a tu mu słońce przez okno wpada i wizję zakłóca. Przecież nie będzie wstawał, najłatwiej tym samym pilotem zasłonić rolety czy żaluzje. Da radę? Do takiego zadania można wykorzystać zwykłe piloty ir. Jeżeli dany system ma w swojej ofercie czytnik/odbiornik IR, to rozwiązanie jest banalne. Wystarczy tylko "skopiować" kody jakichś niewykorzystanych klawiszy na pilocie nawet od TV (nie wszystkie piloty). Następnie nauczyć tego kodu dany system i przypisać mu odpowiednie zadanie. Wadą tego rozwiązania jest przymus celowania w odbiornik ir danego systemu. Przyjaźniejszym w użytkowaniu, zarówno do sprzętu audio-video jak i systemów I-D będzie jakiś pilot radiowy - nevo, logitech, philips pronto i wiele innych. Miałem tylko okazję pracować z pilotami pronto, ale to jest wyższa czyt. droższa półka . Pronto oferuje też specjalne expandery z portem rs232, który z kolei umożliwia integrację z systemami, które nie posiadają w swojej ofercie bramek ir. Nie będę nawet rozpisywał się na temat większych możliwości integracji przy wykorzystaniu rs232, bo to jest dłuższy temat. Jeden z moich znajomych użytkuje pilot radiowy logitech i też bardzo sobie chwali to rozwiązanie (tańszy kilka razy od pronto), ale można go tylko użyć w systemach oferujących odbiorniki ir. Ogólnie to sterowanie przez ir jest trochę prymitywne, ale nadal jest skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpieczara 28.11.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 witam jestem na etapie szukania dla mojego domu instalacji automatyki domowej równocześnie prosze o pomoc osoby które borykały się z tym problemem co ja? albo osoby które mają wiedzę na ten temat , jakie firmy państwo polecacie bo jest ich bardzo dużo no i najważniejsze to ceny są różne zaczynają się od 11000 zł do kilku tys zł ja szukam instalacji w kwocie do 15000 zł dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryciek 28.11.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 witam jestem na etapie szukania dla mojego domu instalacji automatyki domowej równocześnie prosze o pomoc osoby które borykały się z tym problemem co ja? albo osoby które mają wiedzę na ten temat , jakie firmy państwo polecacie bo jest ich bardzo dużo no i najważniejsze to ceny są różne zaczynają się od 11000 zł do kilku tys zł ja szukam instalacji w kwocie do 15000 zł dziękuje i pozdrawiam W tej kwocie nawet przy małym domu może być ciężko Ale jest to wykonalne, wszystko zależy od wielkości instalacji (ilości i typów obwodów sterowanych). Celowałbym w jakieś polskie systemy. W tym temacie wypowiadało się kilku przedstawicieli polskich systemów. Proponuję podesłać do każdego z nich rzut domu z naniesionymi odbiornikami i poprosić o jakąś wstępną wycenę oraz kontakt do instalatora z okolicy budowy domu. Może trafi się firma wchodząca na rynek, to ceny usług będą atrakcyjne;) Innym tańszym rozwiązaniem może być Xcomfort, ale jest to system bezprzewodowy i ma pewne wady oczym już tu pisano. Chociaż na warszawskiej białołęce jest willa prawie 700m2 oparta na tym systemie. Nie mniej jednak na tym systemie można zaoszczędzić na samej robociźnie (odbiorniki może zainstaować każdy bardziej rozgarnięty elektryk). Same urzadzenia można kupić w dobrych cenach w sklepach internetowych albo w hurtowniach elektrycznych. Z programowaniem można nawet sobie samemu poradzić. Znam kilka osób "nietechnicznych" które bez problemu sobie z tym poradziły. Oczywiście doświadczona osoba będzie wiedziała jak wycisnąć z tego systemu więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpieczara 28.11.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 spoko bo można sie troszku pogubić napotkałem dużo stron internetowych gdzie zostały tam opisane różne cenniki miedzy innymi http://www.domprzyjazdny.com.pl tam jest podana najniższa cena gdzie znalazłem kwotę 11000 zł i tylko nie wiem co za te pieniądze jest ale dziękuje za radę gdzieś polatam tylko muszę wrócic do Polski na święta jak się robi taką instalacje to mam całą elektrykę zrobioną? pytam bo naprawdę nie wiem pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 11.12.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 To mój pierwszy post na tym forum, wiec na początku witam wszystkich.Tematyką inteligentnych instalacji zajmuję się od dosyć dawna, w pewnym momencie miała to być nawet dziedzina,którą miałem zajmować się zawodowo ale w ostateczności skończyło się jedynie samych na certyfikatach z LCN, KNX i Xcomfortu i bodajże jednej instalacji Xcomfortu na dużym zakładzie produkcyjnym (da się).Największe doświadczenie, zdobyłem jednak instalując taki system u siebie (Xcomfort - ze względu na cenę), pisząc własny soft do sterowania, gdyż ten który istnieje , to jakaś kompletna porażka (może obecnie coś w tym temacie drgnęło, nie wiem trochę temat odpuściłem). Z punktu widzenia użytkownika mogę powiedzieć iż wszelkiego rodzaju systemy wizualizacji prezentujące na tle wypasionej grafiki pieczołowicie wyrysowane schematy pomieszczeń, z możliwością sterowania są tylko klasycznym lepem na klienta. W codziennym użytkowaniu, poza początkowym okresem zachłyśnięcia, kompletnie się tego nie wykorzystuje. Jaki bowiem sens ma np włączanie/wyłączanie lampy lub sterowanie roletami np w sypialni panelem z salonu. Żaden.Podawanu tu gdzieś w dyskusji sytuację podglądu mieszkania i gaszenia niepotrzebnego światła. Totalna bzdura. Komuś, kto jest na etapie wyboru systemu, może się jeszcze wydawać to rzeczą niezbędnie przydatną, tylko po głębszym zastanowieniu się - po co wydawać kupę kasy na system, który nie potrafi ekonomicznie zarządzać światłem? Przepraszam, ale jeżeli to ma być celem tego wiszącego na ścianie 15 lub wiecej calowego ustrojstwa, to ja dziękuję. Wystarczy prosty czujnik oświetlenia, i powiązanie np czujników ruchu czy właczników odpowiednimi warunkami. I tyle.Czujka ruchu kiedy będzie za ciemno włączy światło, przycisk od oświetlenia w pokoju dziecięcym , będzie zablokowany jeżeli będzie wystarczająco jasno i tyle. Temat zbędnego oświetlenia w 90% przypadków załatwiony a wybajerzona wizualizacja mi do tego niepotrzebna.Owszem , dobrze się je sprzedaje.Klient, który oszołomiony "technologią" sam w sumie nie potrafi określić własnych potrzeb i taki "ficzer" wydaje mu sie niezbędnie potrzebny na pewno będzie nią zachwycony, widząc już jak prezentuje się na ścianie jego salonu. Po czym wykorzysta ją w 5%.Podobnie z iPadem, współprace z którym jeden z użytkowników wychwala tu pod niebiosa. Przepraszam, ale "pilot" za ok 3000 zł, którym mogę sobie światło gasić? Są dużo tańsze rozwiązania a wyglądające wcale nie gorzej no ale oczywiście bez ikony appla. na chromowanej obudowie.Niestety sprzedający takie systemy i zachwalający je tu głośno na forum o takich rzeczach nie wspominają. Chcą złapać klienta? czy może po prostu nie wiedzą tego, bo nigdy z takiego systemu nie korzystali na codzień? Możliwe. Do codziennego korzystania wystarczy jedna porządna wizualizacja z czujkami alarmowymi/kontaktronami/ppoż itd, po to aby jednym rzutem oka ocenić sytuację w domu, choć i to jest naciągane. Po co nam system "inteligentnego" budynku skoro my mamy się takimi rzeczami zajmować? To system powinien zareagować na sytuacje alarmową a nas jedynie powiadomić , że coś się wydarzyło, system zadziałał i tyle. Z punktu widzenia użytkownika, po ponad 2 latach korzystania z systemu, jedną z najczęściej używanych funkcji sterowania są sceny/scenariusze. Mając panel w salonie, nawet urządzeniami w salonie nie steruję używając panela, bo prościej mi , nie wgapiając się w ikonki, klepnąć przycisk na ścianie lub przycisk pilota nad sofą. Mogę jeszcze przy wychodzeniu zerknać ewentualnie na prognozę pogody i to wszystko. Patrząc na to pod tym kątem, zabawne wydaje się licytowanie czy po kliknięciu ikony scena uruchomi mi sie po 7 czy 500 ms. Jest to oczywiście argument - ale jedynie reklamowy bowiem czytając to przeciętny Kowalski dojdzie do oczywistego wniosku, że 7ms jest na pewno lepsze niż 500ms (nie neguję tu samego systemu który to oferuje - bo nie znam jego możliwości, podkreślam tylko kompletny bezsens tego licytacji). Reasumując, na dzień dzisiejszy, jestem w zasadzie zadowolony z Xcomfortu z kilku powodów.- Bo jest bezprzewodowy i przez to niewiarygodnie elastyczny. Kwestia zmiany lokalizacji przycisku, dodawania nowego, nowych czujników - poezja.- Bo jest tani (jak na system bezprzewodowy) - Bo jest prosty- Da się z niego bardzo dużo wycisnąć - kwestia instalatora choć tu niestety bywa kiepsko, to często elektrycy, którzy po podstawowym parogodzinnym kursie w Moellerze wrzucają instalację Xcomfortu w ofertę. Realizuje 100% moich potrzeb, od dłuższego czasu, kiedy już dopracowałem sie optymalnych dla mnie ustawień i przestało mnie bawic "klikanie" światła na panelu, systemu już nie dotykam. I to jest wg mnie system inteligentny. Taki, który działa w tle i nie absorbuje mojej uwagi, jednocześnie nie utrudniając mi życia, a pomagając.Niestety - Xcomfort - dopiero wtedy , kiedy Moeller/Eaton posiedzi nad programem do sterowania z prawdziwego zdarzenia Odpierając ewentualne zarzuty, nie reklamuję Xcomfortu, bo mam z tego jakiś procent od producenta, czy własny soft do sprzedania. Z instalowania systemów Inteligentnego budynku już się raczej wycofałem bo jakoś nie mam żyłki handlowca, a mój soft nie jest na sprzedaż, tez z powodu jak poprzednio. Chciałbym jedynie uzmysłowić przeciętnemu Kowalskiemu, żeby nie dał się zwieść wypieszczonym graficznie stylizacjom, tylko zastanowił się nad rzeczywistymi swoimi potrzebami, a nastepnie poszukał systemu, który je realizuje, bo może się okazać, że po roku, rozczarowany Kowalski stwierdzi, że ktoś go nieźle naciągnął i zabawa w te całe "inteligentne budynki" to wielki pic na wodę za sporą kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kany 13.12.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witam Zerkam czasem na ten temat , bo jestem sam zainteresowany takim systemem lecz nie tak rozbudowanym.Ogolnie pracuje za granica i jestem na codzien z takimi systemami (widze ich montaż ) .Rozmawiam czesto z elektrykami którzy to montuja zadajac im podstawowe pytanie ,czy jesli bys budowal dom zamontowal bys sobie cos takiego?? Odp. 1.Chyba oszalales to jest zwykle gowno dla leni i ludzi co niemaja -a gdybys mial kase ? -e to bym zrobil normalne przelaczniki i sluzba by je wlaczala ale tak na powaznie -problem jest taki ze jesli cos walnie to lezysz i kwiczysz ,i oby to nie stalo sie w np.wigilje bo naprawy mozna sie spodziewac po nowym roku a ty siedzisz bez niczego CIEMNOSC -a jesli ktos mi mowi ze dzieki temu systemowi mozna oszczedzic to mnie cos watroba zaczyna bolec Czesto spaceruje wieczorem po budowie i sie bawie tymi przelacznikami ,dla mnie swiatlo w tym systemie to bzdura 10 wlacznikow w 1 przelaczniku nie nie nie ale to tylko moja opinia ,Troche ruchu tez sie przyda !!! Dlatego tez postanowilem zrobic tylko alarm sterowanie roletami zraszacze w ogrodzie to mi wystarczy ,zapytalem niemiecka firme jaki to moze byc koszt??? yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy okolo 14 tys EURO A wy jak myslicie , jaka kwote powinienem szykowac na moj plan 8 okien z roletami 8 pomieszczen do alarmu PZd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 15.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) Witam Rozmawiam czesto z elektrykami którzy to montuja ... Elektrycy którzy montują takie system, najczęściej mają blade pojęcie o bardziej wyrafinowanych funkcjach. Tutaj już często nie wystarcza klasyczna wiedza elektryczna. problem jest taki ze jesli cos walnie to lezysz i kwiczysz ,i oby to nie stalo sie w np.wigilje bo naprawy mozna sie spodziewac po nowym roku a ty siedzisz bez niczego CIEMNOSC Kwestia przemyslenia całego systemy na etapie projektowania. U mnie w przypadku kiedy "cos walnie" to w przypadku kiedy będzie to główny komputer, to co najwyżej nie będą działały funkcje "dodatkowe" np gaszenie światła przy wystarczająco silnym natężeniu oświetlenia zewnętrznego. "Pstryczek" na ścianie nadal będzie działał. Jak "posypie" się pstryczek, to zapalę sobie awaryjnie z pilota lub panelem i tyle. -a jesli ktos mi mowi ze dzieki temu systemowi mozna oszczedzic to mnie cos watroba zaczyna bolec Na wątrobe sa lekarstwa, a do oszczędzania systemy zarządzania energią i tyle. Zarządzając optymalnie ogrzewaniem, odcinając grzejniki przy wietrzeniu mieszkania, obniżając temp w nocy/w dzien w nieuzywanych pokojach, wprowadzając stałonatężeniową regulację oświetlenia itd itd, można zaoszczedzić i to sporo i nie jest to żaden mit. O tym jakiego rzedu mogą to być oszczędności decyduje wiele czynników , np to w jakiego rodzaju budynku taki system jest montowany, jakie są nawyki uzytkowników itd. Montując system sterowania oświetleniem na hali produkcyjnej ok 4000m2 udało sie urwać ok 35% kosztów energii na oświetlenie. Koszt systemu zwróci sie po 2-3 latach. To zwykły zmierzony fakt z naszego polskiego podwórka Czesto spaceruje wieczorem po budowie i sie bawie tymi przelacznikami ,dla mnie swiatlo w tym systemie to bzdura 10 wlacznikow w 1 przelaczniku nie nie nie ale to tylko moja opinia ,Troche ruchu tez sie przyda !!! Sa zwykłe klawiszowe, które wyglądem nie róznią sie od klasycznych. System inteligentnego domu to nie wybajerzone przyciski na szkle ale logika która tym światłem steruje Dlatego tez postanowilem zrobic tylko alarm sterowanie roletami zraszacze w ogrodzie to mi wystarczy ,zapytalem niemiecka firme jaki to moze byc koszt??? yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy okolo 14 tys EURO A wy jak myslicie , jaka kwote powinienem szykowac na moj plan Sterowanie 8 rolet to w Xcomforcie max 2800PLN w innych nie wiem, KNX/LCN na pewno drożej Automatyka zraszaczy powinna zamknąć się w 1000PLN Edytowane 15 Grudnia 2010 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kany 16.12.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam Na wątrobe sa lekarstwa, a do oszczędzania systemy zarządzania energią i tyle. Zarządzając optymalnie ogrzewaniem, odcinając grzejniki przy wietrzeniu mieszkania, obniżając temp w nocy/w dzien w nieuzywanych pokojach, wprowadzając stałonatężeniową regulację oświetlenia itd itd, można zaoszczedzić i to sporo i nie jest to żaden mit. O tym jakiego rzedu mogą to być oszczędności decyduje wiele czynników , np to w jakiego rodzaju budynku taki system jest montowany, jakie są nawyki uzytkowników itd. Montując system sterowania oświetleniem na hali produkcyjnej ok 4000m2 udało sie urwać ok 35% kosztów energii na oświetlenie. Koszt systemu zwróci sie po 2-3 latach. To zwykły zmierzony fakt z naszego polskiego podwórka Ok na takiej hali moge sie zgodzic , ale na domku 200 m2 to ile lat potrzeba 20-30?? a moze i wiecej .Wczoraj bylem u znajomego ktory ma taki system rozmawialem z nim na temat instalacji , mowi ze ogrzewanie domu ,rolety, alarm to super sprawa a reszy wogole nie uzywa (kompletna bzdura i zbedny wydatek pieniedzy )Dla mnie ogrzewanie odpada brak mediow dlatego chce polaczyc rolety alarm i zraszacz ogrodu w jakis system , Co byscie doradzili w dobrej cenie (interesuje mnie dodatkowo centralka dotykowa okolo12cali z ktorej bede sterowal moja instalacja) z casem wszystko bedzie tansz i moze cos podepne dodatkowo ;O pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 16.12.2010 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Różnice są widoczne i odczuwalne w wielu systemach. Spowolnienie jest dodatkowo większe w momencie korzystania z interfejsu graficznego. Jak to jest u Ciebie? Od momentu dotknięcia ekranu jest również poniżej 7ms? Chyba troszkę OT-a technicznego robimy z tymi ms. Zasadniczo chodzi mi o praktykę czyli "odczuwalność" zwłoki. Wizualnie bardzo podoba mi się wasz system na rozwiązaniach Apple bo je bardzo cenie (nie za jabłko, ale za jakość wykonania i czasami za odwagę wprowadzanie danej technologi. Jak miałem pierwszego iPhona po powrocie z USA - 3 miesiące po premierze to 98% ludzi w Polsce nie wiedziało co to jest i jak to się je). Niemniej jaki jest sens rozmów o zwłoce działania systemu, którym miałbym sterować z telefonu, który najpierw muszę odblokować a potem jeszcze uruchomić aplikację klikając w ikonkę (tak to jest zorganizowane?) a czy jeszcze to robię przez Wi-Fi? (bo jeśli tak to dodatkowo muszę je włączyć bo poza domem i w domu nie używam tego pochłaniacza baterii telefonu). Bo generalnie mam/mamy zestaw HTC i iPhon'ów i nowych leżących tylko w domu bym nie kupował. p.s. po przemyśleniach popieram Przewasa i też idę w stronę Xcomfortu (fajny inteligentny dom to się kalkuluje jak masz w domu basen lub z 300 m2 i np: pompę ciepła) Choć wolałbym system tańszy i przewodowy z możliwością rozbudowy go dopiero w przyszłości o funkcje bezprzewodowego przyłączania punktów do sterowania. System oparty o pilota choć fajnie było by, aby miał możliwość komunikacji przez www i stworzenia sobie za darmo podręcznego pilota z mojego HTC i iPhona mojej niewiasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kany 17.12.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 p.s. po przemyśleniach popieram Przewasa i też idę w stronę Xcomfortu (fajny inteligentny dom to się kalkuluje jak masz w domu basen lub z 300 m2 i np: pompę ciepła) Choć wolałbym system tańszy i przewodowy z możliwością rozbudowy go dopiero w przyszłości o funkcje bezprzewodowego przyłączania punktów do sterowania. System oparty o pilota choć fajnie było by, aby miał możliwość komunikacji przez www i stworzenia sobie za darmo podręcznego pilota z mojego HTC i iPhona mojej niewiasty. WITAM Wlasnie dostalem wstepna wycene systemu nexwell (ten system bedziesz mogl sterowac czym chcesz) .Wycena miesci pelny alarm nawadnianie na zewnątrz sterowanie roletami do tego centralka dosyc dosyc http://www.nexwell.eu/sites/default/files/images/ramka-szklana.img_assist_custom-650x454.jpg cena to 9000 zl .Jak myslicie czy to dobra cena ?? PS. Brak sterowania CO piec na eko groszek (pompa zbyt droga ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts