Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Witajcie!

Pomóżcie mi dobrać proste urządzenie, bo moja wiedza ad tych spraw jest zerowa.

1. Mam w salonie wyprowadzoną elektrykę (6 rzeczy).

2. Na jednej ze ścian wyprowadzone pod panel sterowanie kabelki sterujące niskoprądowe

3. W rozdzielni zostawione miejsce na zamontowanie tego urządzonka.

Chciałbym, żeby te ustrojstwo mogło:

1. włączać/wyłączać

2. najlepiej ścieniać dodatkowo

3. w przyszłości jeden obwód zmienię na roletę zewnętrzną

4. sterowanie dodatkowo z pilota

Jak i gdzie znaleźć takie urządzenie i ile to może kosztować.

Dziękuję za pomoc

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Pomóżcie mi dobrać proste urządzenie, bo moja wiedza ad tych spraw jest zerowa.

1. Mam w salonie wyprowadzoną elektrykę (6 rzeczy).

2. Na jednej ze ścian wyprowadzone pod panel sterowanie kabelki sterujące niskoprądowe

3. W rozdzielni zostawione miejsce na zamontowanie tego urządzonka.

Chciałbym, żeby te ustrojstwo mogło:

1. włączać/wyłączać

2. najlepiej ścieniać dodatkowo

3. w przyszłości jeden obwód zmienię na roletę zewnętrzną

4. sterowanie dodatkowo z pilota

Jak i gdzie znaleźć takie urządzenie i ile to może kosztować.

Dziękuję za pomoc

Najprostsze w tej sytuacji byłoby zainstalowanie systemu Xcomfort. Tylko panel Xcomfortu ma tylko 3 klawisze szybkiego wyboru i w dodatku średnio wygląda. Zamiast panela można wsadzić dwa podwójne przyciski (jeden podwójny przycisk Xcomfort może realizować 4 funkcje). Urządzenia można kupić w dowolnej hurtowni lub w sklepie internetowym.

Przy założeniu, że będą 3 obwody on/off, 2 ściemniane i 1 roleta oraz 2 podwójne przyciski i pilot, cenowo wyglądałoby to tak:

Wszystkie ceny na podstawie sklepu internetowego, żeby nie było wątpliwości.

1. Przycisk podwójny: 225,95zł/sztuka- sztuk 2- razem 451,9zł

http://xcomfort-sklep.pl/przyciski-xcomfort/28-bezprzewodowy-przycisk-podwojny-z-nadajnikiem-xcomfort.html

2. Pilot 12 kanałowy 283zł/sztuka sztuk 1 razem 283zł

http://xcomfort-sklep.pl/piloty-xcomfort/13-pilot-sterujacy-radiowy-do-12-roznych-urzadze.html

3. Odbiornik załączający on/off cena 172zł/sztuka sztuk 3 - razem 516zł

http://xcomfort-sklep.pl/odbiorniki-sterujace/10--odbiornik-zalaczajacy-rozlacza-l-.html

4. Odbiornik ściemniający 125W 192zł/sztuka - sztuk 2 - rzem 384zł

http://xcomfort-sklep.pl/odbiorniki-sterujace/62-odbiornik-sciemniajacy-125w.html

5. Odbiornik roletowy 290zł/sztuka sztuk 1 - razem 290zł

http://xcomfort-sklep.pl/odbiorniki-sterujace/57-odbiornik-sterujacy-roletami.html

O ile dobrze liczę, koszt takiego zestawu to koło 1900zł

W ograniczonym stopniu można to samemu zaprogramować, można poprosić sprzedawcę o zaprogramowanie, albo wypożyczyć moduł.

Zamiast niezbyt atrakcyjnych przycisków xcomfort można zastosować sensor dotykowy Berker sensor ts:

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie-produktow/berker-ts-sensor/

W linku podałem wersję knx, ale jest taka sama, tylko bez widocznego zegara, którą można podłączyć do dowolnego systemu.

Nie pamiętam ceny, ale 6 i 8 krotny kosztował prawie tyle samo. Cena samego sensora to około 700-800zł + specjalne adaptery około (50-100zł)

Aby podłączyć ten sonsor do Xcomfort musimy zamiast przycisków Xcomfort kupić min 3 nadajniki z wejściami binarnymi, a najlepiej 4.

http://xcomfort-sklep.pl/nadajniki-xcomfort-do-czujnikow/47-nadajnik-z-wejsciem-binarnym-2x230v.html

KNX przy zakupie jakiegoś małego modułu typu kombo kosztowałby pewnie około 4-5tys zł.

Panowie - Przedstawiciele innych systemów - zaproponujcie coś ładniejszego i o podobnej funkcjonalności w atracyjnej cenie :).

Edytowane przez ryciek

Witam:)

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby w tym przypadku System przekaźnikowy, o któym więcej dowiedzieć się możesz z tego artykułu : http://www.inteligentnydom.wortale.net/26-Tania-inteligencja-w-domu-czyli-system-przekaznikowy-.html

Dzięki systemowi przekaźnikowemu można sterować oświetleniem ( włącz/wyłącz oraz funkcja ściemniania), roletami, drzwiami garażowymi. Istnieje również możliwość centralnego wyłączania.

Pozdrawiam!

Karolina

Z uwagi na fakt, że jest to mój pierwszy post na tym forum - WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!

Buduję dom ok. 300 m2. Biorąc pod uwagę moją fascynację szeroko pojętą elektroniką użytkową nie wyobrażam sobie mieszkania w domu pozbawionym rozwiązań "inteligentnych". Obawiam się jednak, że pełne wdrożenie wybranego systemu na tym etapie budowy nie będzie możliwe - inne priorytety zmierzające do szybkiego zamieszkania.

Stąd też po przeczytaniu tego wątku nasuwają mi się następujące pytania:

Czy nie dokonawszy wyboru określonego systemu (Homiq, Nexwell, Inels itp) można dokonać ułożenia instalacji "inteligentnej"?

Czy istnieje tu jakieś uniwerslane roziwiązanie, np. wszystkie przewody w jedno miejsce?

Jeżeli tak, to czy taka instalacja mogła być na razie (tymczasowo) wykorzystywana analogowo - w sposób tradycyjny?

myślę, że powinieneś wszystkie przewody dać w jedno miejsce..tzn najlepiej od każdego włącznika skrętkę lub telefoniczny kabel do rozdzielni (można nawet 2x1,5 dać, ale w razie rozbudowy lepiej mieć więcej żył niż mniej) i każdy napięciowy (zasilanie) do tej samej rozdzielni...na start najlepiej posznurować to razem przy użyciu przekaźników bistabilnych, a z czasem inwestować w "inteligencję" :)

myślę, że powinieneś wszystkie przewody dać w jedno miejsce..tzn najlepiej od każdego włącznika skrętkę lub telefoniczny kabel do rozdzielni (można nawet 2x1,5 dać, ale w razie rozbudowy lepiej mieć więcej żył niż mniej) i każdy napięciowy (zasilanie) do tej samej rozdzielni...na start najlepiej posznurować to razem przy użyciu przekaźników bistabilnych, a z czasem inwestować w "inteligencję" :)

Dzięki za szybką odpowiedź....

Zastanawiam się czy można sukcesywnie, "na raty" wdrażać taki gotowy system, jak np. Homiq. Czyli np. w pierwszej kolejności jednostka centaralna (baza) + jakiś minimalny osprzęt (przekaźniki), który umożliwiłby już normalne życie? Chodzi o to by już od początku inwestować w system docelowy.

Edytowane przez sebko73

Dzięki za szybką odpowiedź....

Zastanawiam się czy można sukcesywnie, "na raty" wdrażać taki gotowy system, jak np. Homiq. Czyli np. w pierwszej kolejności jednostka centaralna (baza) + jakiś minimalny osprzęt (przekaźniki), który umożliwiłby już normalne życie? Chodzi o to by już od początku inwestować w system docelowy.

W przypadku iNELSA (i zapewne pozostałych systemów też) jest to jak najbardziej możliwe. Mamy nawet klientów, którzy właśnie takie rozwiązania wybrali.

Skrętka UTP wszędzie gdzie się da to podstawa w dzisiejszych czasach. Żadna bezprzewodówka, która nie przechodzi przez stropy

Zgadzam się, że skrętka to podstawa. Na pewno daje dużo większe możliwości. Ale z tym, że "bezprzewodówka nie przechodzi przez stropy" to trochę naciągane. Przynajmniej nie dotyczy to xcomfortu. Mam w kilkunastu miejscach zainstalowane moduły xcomfort z stropami żelbetonowymi i nigdy nie było żadnych problemów z komunikacją. Co najwyżej na etapie programowania trzeba było trochę pobiegać ;). Tak czy inaczej mam jeden moduł zainstalowany w metalowym okapie kuchennym, w kielichu żyrandola kilkunastometrowego (obudowa z grubej stali ale nie wiem ilu milimetrowej), w piwnicy w obudowie kotła na gaz i co bardzo dziwne wszystko działa. Najwidoczniej fale radiowe jakoś przez odbicie docierają do celu :).

Ja chciałbym zamontować u siebie tylko w salonie jakieś ładne sterowanie do 7 obwodów oświetlenia . W tym dwa ścimaniane. Do tego 6 rolet. Najlepiej jakby to wszytsko można było sterować z jednego panelu dotykowego. Czy ktoś może coś doradzić.

Jeżeli nie robisz żadnej instalacji dedykowanej - czytaj magistralnej czy knxowej, to masz niewielki wybór. Gdybyś miał np 6 obwodów świetlnych i w tym dwa (niezależne) na ściemniaczach to mógłbyś zastosować TS Sensor osmio kanałowy. Designe szklany bardzo ładny, cena przystępna a przy niewielkim wkładzie pracy instalatora można go dostosować do każdej tradycyjnej instalacji. Mankament to sterowanie roletami już tam nie zmieścisz bo masz tylko max 8 kanałów do wykorzystania ale jak już byś bardzo chciał to możesz dwa takie panele zastosować w pokoju.

Rozumiem,że masz na myśli panel TS sensor Berkera. Cena około 900 zł za szt. Ale widziałem,że chyba max możę obsłużyć 4 obwody włącz-wyłącz. I czy ma on funkcje ściemniania?

Ten panel ma 8 kanałów więc może obsłużyć max 8 obwodów świetlnych na zmianę załącz - wyłącz lub do 4 obwodów ściemniających. Oczywiście trzeba do tego dołożyć jeszcze płytkę sterującą, puszkę montażową, zasilacz, przekaźniki i wszystko zgrać do "kupy".

Ten panel ma 8 kanałów więc może obsłużyć max 8 obwodów świetlnych na zmianę załącz - wyłącz lub do 4 obwodów ściemniających. Oczywiście trzeba do tego dołożyć jeszcze płytkę sterującą, puszkę montażową, zasilacz, przekaźniki i wszystko zgrać do "kupy".

No właśnie a próbowałeś kiedykolwiek zgrać ten wyłącznik Bakera do "kupy".

No właśnie a próbowałeś kiedykolwiek zgrać ten wyłącznik Bakera do "kupy".

Tak, a co w tym takiego trudnego. Przekaźniki f&f (najlepiej w wersji na szynę TH35), sporo przewodów i gotowe.

Co do programowania paneli to programowałem ich już kilka. Jednym z ciekawszych (dla mnie) był panel by-me firmy Vimar - obsługiwał centralę alarmową z modułem GSM, rolety, oświetlenie zwykłe i na ściemniaczach oraz termostaty pokojowe. Oczywiście miał wiele innych funkcji ale nie wszystkie były wykorzystane.

Witajcie

Nexwell ma na rok 2011 nowy cennik. Zadałem sobie trochę trudu i zrobiłem zestawienie zmian. Przedstawiam go bo zmiany są moim zdaniem nieciekawe.

Cena starej płyty, która pewnie zniknie niedługo z cennika spada o 42 procent, a pojawia się nowa w cenie ponad 3700 (netto!).

Parę rzeczy tanieje o znikomy procent, natomiast moduły, których za zwyczaj jest całkiem dużo drożeją o ponad 100 procent. Rekordzistką jest karta wideodomofonu NXW305, która drożeje z 620 na 1463 co stanowi wzrost o 843 zł (136%), czy moduł rolety TUKAN NXW201.2 wzrost z 195 na 465 (+270 zł, 138,5%).

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ceny w Nexwellu wzrosły do poziomu nieakceptowalnego i jest chyba strzałem w kolano. Chociaż przyznaję, że nie porównywałem nowych cen do konkurencji np. Inelsa. Orientuje się ktoś, czy Inels też serwuje takie podwyżki swoim (potencjalnym) klientom? Chciałem montować jakąś instalację inteligentną w domu, ale wygląda na to, że Nexwell sam siebie takimi cenami zdyskwalifikował...

Wszystkie ceny netto...

Kolumny:

1. Moduł

2. Symbol

3. Stara cena (n)

4. Nowa cena (n)

5. Spadek (-)/Wzrost (+) zł

6. Spadek (-)/Wzrost (+) %

Płyta główna (stara) NXW101.1 2311 1341 -970 -42,0

Płyta główna (nowa) NXW101.2 - 3739 - -

Centrala lokalna NXW298 270 430 160 59,3

Panel dotykowy naścienny NXW102.1 2210 2192 -18 -0,8

Panel dotykowy podtynkowy (szklana ramka) NXW102.3 3670 3470 -200 -5,4

Klawiatura strefowa NXW103 729 723 -6 -0,8

Przyciski programowalne NXW297.1 286 284 -2 -0,7

Moduł rolety TUKAN NXW201.2 195 465 270 138,5

Moduł rolety TUKAN (DIN) NXW221.1 195 426 231 118,5

Moduł oświetlenia 2x (bez ściemniacza) TUKAN DIN NXW222.2 195 426 231 118,5

Moduł oświetlenia 1x (ściemniacz) TUKAN NXW202.1 195 465 270 138,5

Moduł oświetlenia 2x (bez ściemniacza) TUKAN NXW202.2 195 465 270 138,5

Moduł czujnika temperatury NXW299.1 155 210 55 35,5

Karta GSM NXW339 654 649 -5 -0,8

Karta magistrali TUKAN NXW397 481 477 -4 -0,8

Karta komend NXW396 481 644 163 33,9

Karta wideodomofonu NXW305 620 1463 843 136,0

Karta CCTV NXW304 401 479 78 19,5

Karta wyjść przekaźnikowych NXW302 303 563 260 85,8

Karta wyjść przeciwsobnych NXW301 303 563 260 85,8

Witajcie

Nexwell ma na rok 2011 nowy cennik. Zadałem sobie trochę trudu i zrobiłem zestawienie zmian. Przedstawiam go bo zmiany są moim zdaniem nieciekawe.

Cena starej płyty, która pewnie zniknie niedługo z cennika spada o 42 procent, a pojawia się nowa w cenie ponad 3700 (netto!).

Parę rzeczy tanieje o znikomy procent, natomiast moduły, których za zwyczaj jest całkiem dużo drożeją o ponad 100 procent. Rekordzistką jest karta wideodomofonu NXW305, która drożeje z 620 na 1463 co stanowi wzrost o 843 zł (136%), czy moduł rolety TUKAN NXW201.2 wzrost z 195 na 465 (+270 zł, 138,5%).

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ceny w Nexwellu wzrosły do poziomu nieakceptowalnego i jest chyba strzałem w kolano. Chociaż przyznaję, że nie porównywałem nowych cen do konkurencji np. Inelsa. Orientuje się ktoś, czy Inels też serwuje takie podwyżki swoim (potencjalnym) klientom? Chciałem montować jakąś instalację inteligentną w domu, ale wygląda na to, że Nexwell sam siebie takimi cenami zdyskwalifikował...

Wszystkie ceny netto...

Kolumny:

1. Moduł

2. Symbol

3. Stara cena (n)

4. Nowa cena (n)

5. Spadek (-)/Wzrost (+) zł

6. Spadek (-)/Wzrost (+) %

Płyta główna (stara) NXW101.1 2311 1341 -970 -42,0

Płyta główna (nowa) NXW101.2 - 3739 - -

Centrala lokalna NXW298 270 430 160 59,3

Panel dotykowy naścienny NXW102.1 2210 2192 -18 -0,8

Panel dotykowy podtynkowy (szklana ramka) NXW102.3 3670 3470 -200 -5,4

Klawiatura strefowa NXW103 729 723 -6 -0,8

Przyciski programowalne NXW297.1 286 284 -2 -0,7

Moduł rolety TUKAN NXW201.2 195 465 270 138,5

Moduł rolety TUKAN (DIN) NXW221.1 195 426 231 118,5

Moduł oświetlenia 2x (bez ściemniacza) TUKAN DIN NXW222.2 195 426 231 118,5

Moduł oświetlenia 1x (ściemniacz) TUKAN NXW202.1 195 465 270 138,5

Moduł oświetlenia 2x (bez ściemniacza) TUKAN NXW202.2 195 465 270 138,5

Moduł czujnika temperatury NXW299.1 155 210 55 35,5

Karta GSM NXW339 654 649 -5 -0,8

Karta magistrali TUKAN NXW397 481 477 -4 -0,8

Karta komend NXW396 481 644 163 33,9

Karta wideodomofonu NXW305 620 1463 843 136,0

Karta CCTV NXW304 401 479 78 19,5

Karta wyjść przekaźnikowych NXW302 303 563 260 85,8

Karta wyjść przeciwsobnych NXW301 303 563 260 85,8

To jakieś nieporozumienie.Są podwyżki na rynku budowlanym ale raczej nie przekraczają średnio 10% i raczej bardziej niż pewne, że się nie przyjmą bo nie ma "szału" na rynku i chyba nie bedzie.

Ja tę firmę odrzuciłem natychmiast - zupełnie intuicyjnie - i chyba się nie myliłem!