Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Nie wiem dlaczego, ale mnie najbardziej uderzyła (abstrahując od innych 140% podwyżek) cena centrali lokalnej NXW298, która podrożała z 270 na 430 zł (+60%). Centralka ta, rozszerzająca system o 8 wejść kosztuje 530 PLNów brutto (czyli 66 zł za wejście).

Porównując ją do podobnego funkcjonalnie modułu Satela, czyli ichniego ekspandera wejść (też ośmiu), który

- w wersji bez zasilacza CA64E można kupić za 130 zł (16 zł/wejście),

- a jego wersję z zasilaczem CA64EPS kupujemy za 200 zł (25 zł/wejście)

dochodzę do wniosku, że cena 2,5 raza wyższa za ten moduł w Nexwellu jest nieadekwatna do jego możliwości i funkcjonalności. No ale Nexwell nie może się pochwalić taką sprzedażą, jak Satel i próbują jakoś zarobić większą kasę.

Tak duży wzrost cen zaserwowany przez nich jest co najmniej dziwny i dla mnie outsidera, nie mającego pojęcia o ich kondycji finansowej, może być sygnałem, że nie wiedzie się im najlepiej i próbują się jakoś ratować... No chyba, że jest zupełnie na odwrót i ten ich sprzęt schodzi jak gorące bułeczki i każda babcia zaopatrzyła się już w pobliskiej Biedronce w kilka Nexwellowskich modułów (bo wnusia obkupiła już wcześniej) i teraz jak już zawojowali cały polski rynek, mogą sobie na coś takiego pozwolić...:p No chyba, że może nastawili się na rynki zagraniczne, olewając tym samym nasz rodzinny i golą kasę w Szkoplandii albo Francji - w co wątpię...:p

Na poniedziałek jestem umówiony w poznańskim Inelsie - ciekaw jestem wyników tego spotkania...

Edytowane przez Jarek EM08

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie matematyczne porównanie cen np. wejść jest kompletnie pozbawione sensu. Trzeba pamiętać o tym do czego są te wejścia i jaka funkcjonalność (myśl techniczna za nimi idzie). Systemy automatyki można porównywać tylko i wyłącznie jako całość funkcjonalności, które nam są potrzebne.

U nas ceny bez zmian. Od stycznia homiq-a można zakupić w Niemczech, w kwietniu otwieramy biuro w Moskwie.

Jeżeli chce ktoś zobaczyć nasz system w działaniu i podyskutować na temat "inteligentnego domu" zapraszamy na :

5 - 6.03 Poznań, Targi Mieszkaniowe (Arena)

5 - 6.03 Warszawa, Murator Expo 2011 (Torwar) - udział będziemy mogli potwierdzić jutro

18 - 20.03 Szczecin, Międzynarodowe Targi Bud-Gryf 2011 (MTS)

26 - 27.03 Toruń, Inwest-tor 2011 (Park)

5 - 8.04 Moskwa, Mosbuild 2011 (Expocenter) Największe targi budowlane w Europie wschodniej. Ponad 2000 wystawców z 48 krajów

pozdrawiam

Takie matematyczne porównanie cen np. wejść jest kompletnie pozbawione sensu. Trzeba pamiętać o tym do czego są te wejścia i jaka funkcjonalność (myśl techniczna za nimi idzie).

No ja myślę, że akurat w tym przypadku takie porównanie jest w miarę sensowne. Zarówno centrala lokalna Nexwella jak i ekspander wejść Satela służą do rozszerzenia systemu za pomocą przewodu magistrali o 8 wejść, pod które można podłączyć czujki alarmu itp.

Oczywistą rzeczą jest, że są to różne technologie, tylko czy aby w tym przypadku technologia Nexwella jest na tyle inna i lepsza, aby kasować za nią 2,5 raza więcej niż Satel...?

:bye:

Jak sama nazwa wskazuje są to Targi Mieszkaniowe. Jak kupisz bilecik za ok. dyszkę, to możesz wejść do kółka Areny i dać sobie pokazać deweloperom oferty mieszkaniowe. Przy wejściu w półokręgu Areny rozkładają się natomiast "stragany" maści wszelakiej, które można pooglądać za darmochę.

Tak było przynajmniej we wrześniu zeszłego roku. Raz byłem i więcej nie pójdę. Moim zdaniem szkoda czasu... Jeśli to homiq był tam wtedy też, to nawet z nimi gadałem.

stanowisko 48

co do imprezy, to są targi na których można spotkać praktycznie wszystkich większych i mniejszych developerów oraz banki

kwestia co kogo interesuje

nie bardzo sobie przypominam stragany na zewnątrz...

jeżeli ktoś jest zainteresowany zobaczeniem homiq-a to proszę pisać (mamy darmowe wejściówki)

Przy wejściu w półokręgu Areny rozkładają się natomiast "stragany" maści wszelakiej, ...:bye:

nie bardzo sobie przypominam stragany na zewnątrz...

Ja nigdzie nie napisałem, że na zewnątrz... "Przy wejściu w półokręgu Areny" -> czyli w okrągłym korytarzu biegnącym wewnątrz Areny, dookoła kółka z deweloperami ...

Takie matematyczne porównanie cen np. wejść jest kompletnie pozbawione sensu. Trzeba pamiętać o tym do czego są te wejścia i jaka funkcjonalność (myśl techniczna za nimi idzie). Systemy automatyki można porównywać tylko i wyłącznie jako całość funkcjonalności, które nam są potrzebne.

U nas ceny bez zmian. Od stycznia homiq-a można zakupić w Niemczech, w kwietniu otwieramy biuro w Moskwie.

Jeżeli chce ktoś zobaczyć nasz system w działaniu i podyskutować na temat "inteligentnego domu" zapraszamy na :

5 - 6.03 Poznań, Targi Mieszkaniowe (Arena)

5 - 6.03 Warszawa, Murator Expo 2011 (Torwar) - udział będziemy mogli potwierdzić jutro

18 - 20.03 Szczecin, Międzynarodowe Targi Bud-Gryf 2011 (MTS)

26 - 27.03 Toruń, Inwest-tor 2011 (Park)

5 - 8.04 Moskwa, Mosbuild 2011 (Expocenter) Największe targi budowlane w Europie wschodniej. Ponad 2000 wystawców z 48 krajów

pozdrawiam

A szanownego Forumowicza gdzie będzie można spotkać: Poznań cz Wa-wa?

Proponuję urządzenia firmy INGENIUM, funkcje które chciałby Pan zrealizować można skonfigurować w oparciu o:

- moduł przekaźnikowy 6E6S (cena ok. 850zł)

- panel sterowniczy dotykowy LCD MECBUS (cena ok. 740zł)

- zasilacz BF22 (cena ok. 340zł)

pozdrawiam

Piotr

Chcialem sie przywitac :)

Koncze wlasciwie etap budowy - a wlasciwie juz skonczylem bo mieszkam w nowym domu od pol roku, zostalo tylko troche prac szczegolowych w srodku i na zewnatrz ( tu wiecej :)

Mam zainstalowane NEXO w wersji dosc szerokiej bo praktycznie mam wiekszosc oferowanych przez nich funkcjonalnosci. Niektore narazie sa malo uzyteczne - nie zdazylem jeszcze stworzyc odpowiednio funkcjonujacych logik, nie uruchomilem jeszcze videodomofonu ( bramka bedzie dopiero montowana ), ale moge calkiem szczerze powiedziec ze fajny ten system i absolutnienie zaluje ...

Faktycznie widze ze ostatnio dosc mocno podrozal ( niestety ) i mysle ze to napewno wazny argument bo za sprzet za ktory ja zaplacilem 25-30 tys teraz zaplacil bym ok 35 tys. Inna sprawa ze wprowadzili jak widze nareszcie sterowanie wielokrotne lampami czy roletami na 8 obwodow ( ja montujac dostepne w ubieglym roku podwojne musialem kupic ich kilka razy wiecej ...

System steruje mi alarmem, calym swiatlem w domu, wszystkimi przelacznikami, ogrzewaniem, kontraktrony, czujniki ruchu, gsm, a ostatnio dostalem nowa karte LAN ktora umozliwia sterowanie i programowanie przez siec czy obsluge przez urzadzenia mobilne ( napewno z androidem nie wiem jak inne ). Ogolnie ponad 200 czujnikow na dom.

Instalacje zrobilem nie tak jak proponuja w nexweelu ( ciagniecie do punktow kabla sterujacego ) tylko w gwiazde do dwuch rozdzielni na caly dom. Kabel nie jest taki drogi ( ale wyszlo go ok 7 km ! ) robocizna tez a zalety takiego systemu dla mnie sa znacznie wieksze i to takze bardziej uniwersalne ...

Na etapie wyboru rozpatrywalem rowniez inne systemy i polskie i zagraniczne - ale polskie wg mnie byly malo przekonywujace i mniej funkcjonalne a markowe zachodnie ( EIB i KNX ) wychodzily w praktyce ( cenniki i wycenny sa nieco zwodnicze ) czyli przy ulozeniu podobnej oczekiwanej funkcjonalnosci - ponad 4 razy drozej. Poza tym serwisowanie i obsluga tych zachodnich generuje spore koszty ... mam znajomego u ktorego serwisant za wymiane przycisku o zwyklej funkcjonalnosci wraz z przyjazdem i robocizna skasowal 2200 zl ! To dla mnie dyskwalifikacja ... nawet biorac pod uwage zaawansowanie KNXa :)

Nexo napewno jest na etapie rozwoju, wiecie ... sporo poprawiaja, wciaz cos ulepszaja ale mysle ze to czesciej zaleta nawet niz wada. Co jakis czas wypuszczaja cos nowego co podnosi funkcjonalnosc, jest z nimi dobry kontakt i uwagi od takich jak ja biora pod uwage przy tworzeniu nastepnych wersji oprogramowania ... Zawsze tez chetnie pomagaja w tworzeniu logik i ustawianiu funkcjonalnosci - jesli ktos wlozy w to odrobine wlasnej pracy i zaangazowania i mysli to przy ich pomocy naprawde mozna stworzyc funkcjonalnosci o ktorych wczesniej nie myslalem ... i to w sumie za darmo, to napewno zaleta jak dla mnie.

Szczerze piszac to niezly gadzet .... bardzo funkcjonalny rowniez, ale zabawy dostarcza chyba tyle co nowa komorka co kwartal ... a to lubie ! :))

Pozdrowienia

Jesli komus kto tez planuje ich system moge w czyms pomoc to chetnie - oczywiscie jesli tylko bede w stanie.

Pozdrowienia

Grzech