odaro 03.03.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Kup lepiej taki przekaźnik programowalny, sterowany przez internet. Zamiast panelu będziesz miał własne telefony komórkowe i komputery. http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/przekaznik-programowalny-sterownik-plc-uklad-szr-sterowanie-przez-internet.html Kupiłem dwie sztuki i już dwie zamontowane. A mogę do Ciebie podjechać i zobaczyć jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Dobra Grzech, to teraz napisz dlaczego żałujesz... Absolutnienie żałuje przecież wyraźnie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 04.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 I co z Wa-wą? Będziecie? tak, impreza potwierdzona więc będzie praktyczna możliwość przetestowania HOMIQ-a dodatkowo dochodzi Wrocław - 18-20.03 Tarbud 2011 (Hala Stulecia) poniekąd Grzech35 poruszył bardzo ważną informacja praktyczna dla chcących nabyć system Inteligentnego Budynku niezależnie od tego jaki system zostanie wybrany to trzeba pamiętać o tym, że to sama automatyka i bez lampy, zaworu, bramy nie zadziała trzeba się więc liczyć z tym, że pełne wdrożenie zajmuje dosyć sporo czasu i najlepiej finalne programowanie wykonać po zainstalowaniu wszystkich urządzeń do wysterowania do momentu zainstalowania wszystkiego proponuję nie zagłębiać się w docelową konfigurację bo to stracony czas i praca na marne no bo : - jak ustawić sceny świetlne skoro mamy część przewodów bez lamp... - należy zachować ostrożność aby nie zasilać samych kikutów ze ściany gdzie ma się pojawić lampa (prąd jeszcze zabije biednego malarza - jak sterować roletami skoro serwis ich nie wyregulował... w przyszłym tygodniu jak znajdę chwilkę to przygotuję listę najważniejszych punktów kontrolnych, które nie są zależne od firmy sprzedającej system Inteligentnego Budynku bardzo ważne jest bieżące sprawdzanie zakończenia prac przez tych branżystów bo najlepsza automatyka nie wysteruje rzeczy nie dokończonych pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 04.03.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 A mogę do Ciebie podjechać i zobaczyć jak to działa. Napisz do sprzedawców to dadzą ci całe oprogramowanie na PC i Androida i pobawisz się zdalnie jakby ten przekaźnik był twój w twojej szafie elektrycznej Na serio, nic ci więcej nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Napisz do sprzedawców to dadzą ci całe oprogramowanie na PC i Androida i pobawisz się zdalnie jakby ten przekaźnik był twój w twojej szafie elektrycznej Na serio, nic ci więcej nie potrzeba. Piszesz że masz dwa takie sterowniki co nimi sterujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 05.03.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ok zatem rozumiem, że wtedy jeden przycisk w nim służy jako włącz/wyłącz. Ile zatem kosztowałby cały taki zestaw na 6 obwodów + 2 obwody ze ściemnianiem. Cały osprzęt + panel. Przepraszam, że tak późno ale w ciągu tygodnia to nie mam zbytnio czasu by odpisywać. Na przykładowej stronie: http://elektrycznie.pl/grupa/berker/berker-serie-ts/ts-sensor masz przykładowe ceny elementów. Aby zgrać "zwykłe" oświetlenie z tym panelem trzeba połączyć je poprzez dowolny przekaźnik bistabilny np: http://www.fif.com.pl/lista_produktow/26 Jeżeli chciałbyś podłączyć obwody ściemniające to należy zastosować ściamniacz oświetlenia np: http://www.fif.com.pl/lista_produktow/27 Oczywiście jeden przycisk -> to jeden przekaźnik lub ściemniacz -> jeden obwód oświetlenia Masz dostępnych 8 przycisków więc sprawę 6 obwodów zwykłych i 2 obwodów ze ściemniaczami masz rozwiązaną. Rozwiązań dla tego panelu może być więcej. Ja osobiście wolałbym dla obwodu ze ściemniaczem zarezerwować dwa przyciski (jeden do góry, drugi do dołu oświetlenie). Oczywiście panel musi być zasilany z zewnętrznego zasilacza, który również trzeba dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 08.03.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Piszesz że masz dwa takie sterowniki co nimi sterujesz W garażu głównie bramami wjazdową i garażowymi, światłem wewnętrznym, oświetleniem na zewnątrz poprzez zegar astronomiczny, jednym wyjściem uzbrajam także alarm. Mam napędy SEA i w garażu i w wjazdowej i jest tam taki sygnał na płytce, że jak podam na niego 24V i trzymam podłączone to brama się otwiera, a jak zdejmuję to się zamyka. Jest to takie wymuszenie dodatkowe. Teraz mam sekwencję jadąc do domu. Klikam w ekranik mojego HTC za złotówkę i pięknie mi się wszystko otwiera, zamyka, sprawdza czy zamknięte czy otwarte, zapala światło, oświetla podjazd, gasi ale tylko w nocy, po astronomicznym zachodzie.. kabelek 10 parowy ziemny - żelowany od bramy miałem wkopany razem z kablem zasilającym. Dopiero teraz to podłączyłem, bo trochę śniegu ubyło. Ściągnij sobie najnowszy soft na Androida i się pobaw nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 09.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Może zadam głupie pytanie Spodobał mi się ten przekaźnik programowalny, zassałem sobie plik z programem na Androida z ich strony ale pojęcia nie mam jak go zainstalować w telefonie Ze sklepu Google to umiem ale z pliku ???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 09.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Może zadam głupie pytanie Spodobał mi się ten przekaźnik programowalny, zassałem sobie plik z programem na Androida z ich strony ale pojęcia nie mam jak go zainstalować w telefonie Ze sklepu Google to umiem ale z pliku ???. Hehe ja też nie wiedziałem. Po pierwsze w ustawieniach androida zaznaczasz "zezwalaj na aplikacje z nieznanych źródeł" czy jakoś tak. Musisz przeszukać opcje plików i zarządzania aplikacjami. Tam to siedzi. Dalej włączasz Bluetuth w laptopie i w komórce i z laptopa prawym klawiszem klikasz na plik APS po rozpakowaniu go oczywiście i wybierasz "WYŚLIJ DO" i dalej "URZĄDZENIE BLETOOTH". Tylko trzeba zaakceptować połączenie w komórce. Za pierwszym razem trzeba podać pin - trzeba sobie nadać np 1234, cokolwiek żeby telefon mógł się komunikować z naszym laptopem. Dalej Android już sie pyta czy zainstalować, i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 11.03.2011 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 @EmpTech - jeżeli chcesz wnieść coś do tego wątku, to napisz o wadach i zaletach tego systemu, zastosowanych technologiach itp., a nie numerze telefonu do siebie, plizzz. Jarek EM08 - Nexwell na etapie kabelków. Kupiony tuż przed podwyżką... Będę raportował z placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 13.03.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 To ja się może pochwalę szafą, którą robiłem do dzisiaj po południu Oto mój sterowany przez komórkę układ SZR do załączania agregatu, który stoi za ścianą. Agregat marketowy ale zapalany na kluczyk, diesel. W razie braku prądu zapali mi agregat i po powrocie faz mi go zgasi ale mogę w każdej chwili odpalić go z komórki. Widzę fazy czy są i czy agregat chodzi i jak nie odpali to mogę wymusić ponowny restart. Pozostało mi jeszcze kilka wolnych wyjść chyba 3 i jedno wejśce, które do czegoś podłączę Powiem, że to jest bajka. Wszystko mam w telefonie. Żona ma w telefonie, żadnych paneli, do których trzeba wstawać, zero kosztów dodatkowych. Teraz widzę bezsensowność centralnego sterowania. Ciekawe jest to, że się skończył problem zasięgu bram. Jestem na mojej uliczce to klikam w telefon i bramy już mi jadą, będąc jeszcze 200m od nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 14.03.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Jak w praktyce wygląda to sterowanie. Jedziesz samochodem bierzesz komórkę do ręki i... ? Pilota do bramy chwytasz, naciskasz i zapominasz. Co dokładnie kryje się pod "Powiem, że to jest bajka. Wszystko mam w telefonie. Żona ma w telefonie, żadnych paneli, do których trzeba wstawać, zero kosztów dodatkowych" Czym sterujesz poza tym agregatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 14.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Ja też drążę temat, bo chcę coś sobie powiesić w szafkach elektrycznych. Jest kilkanaście filmów na youtube. - popatrz tam i pooglądaj. Sam musisz się zdecydować co ci potrzebne. Ja bym chciał żeby mój telefon robił za pilota do instalacji elektrycznej i te ustrojstwa jeszcze umiały wykonywać przy tym jakieś zależności między obwodami. Np jak otworzę bramę i zapomnę żeby takie coś zamknęło ją samo. Chciałbym sterować podlewaniem, oświetleniem zewnętrznym. Może ktoś mi wyjaśni co to jest ten zegar astrologiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 14.03.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Obejrzałem i raczej zostawiam to bez komentarza.Tego typu urządzenia zabijają rynek inteligentnych instalacji. Przeciętny użytkownik po obejrzeniu nie ma wątpliwości i decyduje się na instalację klasyczną.Po co w tym wątku pokazywać takie bzdury? Ludzie są gotowi pomyśleć, że tak wygląda inteligentny dom...To urządzenie dla hobbystów. Nie jest to gotowy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 14.03.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Przeciętny użytkownik po obejrzeniu nie ma wątpliwości i decyduje się na instalację klasyczną. Co rozumiesz pod pojęciem klasycznej instalacji? Czy przepłacanie za tysiące metrów kabli do domu "bardziej" inteligentnego to dobry pomysł czy nie? Weź mi rzeczowo odpowiedz. Jedyne co widzę to różnice w cenach i podejściu. Koszty od setek złotych do stu tysięcy złotych za system. Nie ma w tym żadnej logiki, są tylko ludzie chcący wziąć prowizję za wykonanie projektu i oprogramowania. Ja nie jestem zwolennikiem "elektronikowania" każdego gniazda, wyłącznika czy żarówki. To pali prąd i głównie nic więcej nie robi. W czym ta inteligencja domu ma się przejawiać? Pewnego dnia stracisz pracę i nie wystarczy na zapłacenie elektrowni. Ja osobiście zastanawiam się nad PLC ale w taki sposób żeby nie budować centralnego komputera. To co ma się dziać automatycznie i tak będzie się działo, a zależności między miską kota, lodówką i głośnością telewizora mało mnie obchodzą Ja bym chciał nie wstając z fotela przełączyć parę rzeczy na odległość, także jak mnie nie ma w domu i chciałbym sprawdzić stan zamknięcia bram, rolet, przykręcić piec, uruchomić pompę szamba i coś tam jeszcze. No powiedzmy te 10-15 obwodów wszystkich razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 16.03.2011 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ja mam jeszcze garaż nieotynkowany i mogę jakieś kabelki dokładać ale nie widzę sensu jakiejś super drogiej instalacji inteligentnego domu. Dzisiaj nawet strzeliłem filmik dla niedowiarków Niby po co sterować wszystkimi przełącznikami? Po co? Całą powtarzam _konieczną_ instalację inteligentną można zrobić na 2-3 przekaźnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 16.03.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Ja mam jeszcze garaż nieotynkowany i mogę jakieś kabelki dokładać ale nie widzę sensu jakiejś super drogiej instalacji inteligentnego domu. Dzisiaj nawet strzeliłem filmik dla niedowiarków Niby po co sterować wszystkimi przełącznikami? Po co? Całą powtarzam _konieczną_ instalację inteligentną można zrobić na 2-3 przekaźnikach. Tylko czemu tak sapiesz podczas tego filmowania ? hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.03.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) Niby po co sterować wszystkimi przełącznikami? Po co? Całą powtarzam _konieczną_ instalację inteligentną można zrobić na 2-3 przekaźnikach. Cóż za rozpasanie 2 przekaźniki w domu, o trzecim nie wspomnę. Nie rozumiem takiej rozrzutności. Jak można ładować bezsensownie kasę w 2 przekaźniki(o trzecim nie wspomnę), skora na każdym wiejskim rynku można kupić chińczyka w cenie jednego przekaźnika. Co prawda chińczyk jest stary, ale spokojnie zamknie za tobą furtkę, wyprowadzi psa, pozgarnia liście, pograbi trawniki i to wszystko za miseczkę ryżu. Obejrzałem i raczej zostawiam to bez komentarza. Tego typu urządzenia zabijają rynek inteligentnych instalacji. Przeciętny użytkownik po obejrzeniu nie ma wątpliwości i decyduje się na instalację klasyczną. Po co w tym wątku pokazywać takie bzdury? Ludzie są gotowi pomyśleć, że tak wygląda inteligentny dom... To urządzenie dla hobbystów. Nie jest to gotowy system. To dla polepszenie nastroju filmik o zaletach IB http://www.youtube.com/watch?v=uloGZZRQzWM PS. Całość zrobiona bezprzekaźnikowo na 6 chińczykach. Edytowane 19 Marca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 20.03.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Witam Wszystkich Serdecznie - jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum Jestem aktualnie po zakupie projektu M45 Słoneczny Poranek z kolekcji Muratora i zaciekawiło mnie wprowadzenie automatyki. Jako, że jestem jeszcze na etapie projektu chciałbym już teraz przemyśleć dokładnie dobór firmy, w której zostanie zamówiony taki system. Nie chodzi mi o pompatyczny "Inteligentny Budynek" ale o konkretne rozwiązania, które pozwolą na dokładniejsze zarządzanie nim. Oczywiście byłem na targach TARBUD i udało mi sie porozmawiać z przedstawicielami firm homiQ oraz profes oferującej system BPT. Z obu rozmów jestem niezadowolony jako, że Panowie nie słuchali tego co mówię i moich potrzeb tylko starali się na siłę przedstawić coś czego zupełnie nie potrzebuję. Zdaję sobie sprawę, że pewnie było to spowodowane gorącą atmosferą targów i rozchwytywaniem Panów przez zainteresowanych i widokiem pięknych hostess Dlatego chciałbym tutaj dopytać o pewne rzeczy związane z moimi, przynajmniej niezweryfikowanymi jeszcze potrzebami i poprosić zarówno przedstawicieli firm jak i drogich forumowiczów o pomoc w doborze. Jako, że jestem laikiem jeśli nie noobem w tych sprawach - bardzo proszę o zrozumiały język (70% postów z tematu nie zrozumiałem). Co mamy: - projekt M45 Słoneczny Poranek z kolekcji Muratora - ogrzewanie kotłem na eko-groszek ENKA Set4 Indywidual Fuzzy Logic - panele solarne Solar-Pro TS-400 - dodatkowe baterie słoneczne do zasilania oświetlenia LED ogrodu - wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła Co oczekujemy: - sterowanie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu za pomocą scenariuszy (np. obniżanie temperatury w nocy w części nie użytkowanej i podnoszenie jej na 30 minut przed czasem) - sterowanie ogrzewaniem względem temperatury zewnętrznej - integracji z innymi systemami grzewczymi, energetycznymi i wentylującymi (sterowanie piecem automatyczne lub jako terminal, sterowanie rekuperatorem - np.: wychodzimy z domu, temperatura na piecu zmniejszona, rekuperator zwalnia obroty) - sterowanie roletami - czujniki poziomu wody w pralni i 2 łazienkach z automatycznym odcięciem wody - możliwość sterowania zarówno z panelu dotykowego jak i z poziomu PDA/pilota - bez dodatkowych, rozbudowanych i nieopisanie skomplikowanych przełączników naściennych - oczekujemy też, że system nie utrudni nam korzystania z domu przy braku energii (nawet 24h) Czego nie chcemy: - sterowania oświetleniem - jakimkolwiek - sterowania alarmem - sterowania stand-by Dodatkowe pytanie dla przedstawiciela homiQ: - czy system MUSI opierać się o Apple? Nie jestem zwolennikiem ani iPhonu ani iPada a swoje przygody z Apple skończyłem definitywnie na G3 i ta fobia zniechęciła mnie już na etapie rozmów na targach - natomiast folder nadal mnie zaciekawia i sam system wydaje się być bardzo ciekawy. Czy można użyć panela dotykowego, podtynkowego oraz sterować tym z aplikacji Microsoftowych? Oraz pytania do wszystkich przedstawicieli: - Czy Państwa system ma zasilanie awaryjne? - Czy Państwa system może być zasilany przez 12V? - Jak wygląda sprawa konserwacji systemu? Jest płatna? - Co z aktualizacją systemu? Czy w momencie wychodzenia nowszych rozwiązań klienci posiadający starsze mogą liczyć na specjalne traktowanie? Dziękuję za uwagę i przepraszam jeśli coś pokręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 21.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Co mamy Co oczekujemy Czego nie chcemy Dodatkowe pytanie dla przedstawiciela homiQ Oraz pytania do wszystkich przedstawicieli Witam, cieszy mnie, że odwiedził Pan nasze stoisko staramy się przedstawiać i sprzedawać instalacje, które są odpowiedzią na realne potrzeby i stanowią prostą w obsłudze funkcjonalną całość z tego co Pan pisze, nie wszystko jest w Pana kręgu zainteresowań, mimo to poniżej postaram się przekazać wizję posiadania HOMIQ-a w domu Co oczekujemy: - sterowanie ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu za pomocą scenariuszy (np. obniżanie temperatury w nocy w części nie użytkowanej i podnoszenie jej na 30 minut przed czasem) : pytanie co oznacza "przed czasem" , sterowanie, które opiera się na scenariuszach czasowych jest dalece nieskuteczne ponieważ występuje wiele zakłóceń w ciągu roku i to w połączeniu z najsłabszym ogniwem czyli czynnikiem ludzkim powoduje, że efekt będzie przynajmniej średni polecam zsynchronizowanie ogrzewania / wentylacji i całej infrastruktury w obrębie przycisków wychodzę/wracam dzień dobry/dobranoc - sterowanie ogrzewaniem względem temperatury zewnętrznej: co to znaczy w praktyce i jaki ma mieć sens? raczej skupiamy się na utrzymaniu zadanej temperatury wewnątrz danego pomieszczenia... - integracji z innymi systemami grzewczymi, energetycznymi i wentylującymi (sterowanie piecem automatyczne lub jako terminal, sterowanie rekuperatorem: nie ma potrzeby sterowania piecem, ponieważ ten posiada autonomiczną automatykę zapewniającą stałą temperaturę zasilania układu CO i CWU jeżeli chodzi o rekuperator to oczywiście będzie wpięty w sterowanie na zasadzie off / on / przewietrzanie - w zupełności wystarczający zakres - np.: wychodzimy z domu, temperatura na piecu zmniejszona, rekuperator zwalnia obroty reku zmniejsza obroty, obniżamy temperaturę w pomieszczeniach co oznacza pozamykanie zaworów i temperatura powrotu na piec jest równa zadanej, dlatego piec się wyłączy lub obniży swoją wydajność - sterowanie roletami oczywiście, w dowolnym podziale, czasowo, zmierzchowo, jak klient sobie życzy - czujniki poziomu wody w pralni i 2 łazienkach z automatycznym odcięciem wody może być, tylko należy odpowiednio przygotować posadzkę i lokalizację tego czujnika aby okazał się skuteczny - możliwość sterowania zarówno z panelu dotykowego jak i z poziomu PDA/pilota oczywiście, panelem może być dowolne urządzenie z przeglądarką www (osobiście nie polecam centralnego panelu, pełni on tylko rolę ozdoby, znacznie praktyczniejszy jest ipod lub telefon będący w zasięgu ręki ) - bez dodatkowych, rozbudowanych i nieopisanie skomplikowanych przełączników naściennych używamy włączników dowolnego producenta i minimalizujemy ich ilość - oczekujemy też, że system nie utrudni nam korzystania z domu przy braku energii (nawet 24h) utrudnieniem jest brak energii, system automatycznie wróci do działania po powrocie dostawy prądu Czego nie chcemy: - sterowania oświetleniem - jakimkolwiek bardzo duży cios w funkcjonalność i komfort obsługi, pozostanie Panu na ścianie szereg włączników, które nie będą obsługiwać scenariuszy wychodząc z domu przycisk "wychodzę" nie będzie ingerował w oświetlenie itd. no i pytanie względem tego co Pan określił jako potrzebę "bez dodatkowych, rozbudowanych i nieopisanie skomplikowanych przełączników naściennych" jak zamierza Pan łączyć funkcje we włącznikach skoro nie zamierza Pan integrować światła... krótko podsumowując światło to najważniejsza część domu i rezygnacja z integracji jest dalece nierozsądna - sterowania alarmem uzbrojenie / rozbrojenie / potwierdzenie uzbrojenia / informacja o wywołaniu alarmu to podstawowe funkcje przy integracji podsumowując albo nie ma Pan alarmu albo integracja jest wręcz obowiązkowa - sterowania stand-by jest to opcja dodatkowa i jeżeli nie widzi Pan w tym kierunku potrzeb to można ten dział pominąć (sprawdza się odcinanie gniazd zewnętrznych względem czujnika deszczu, względem czasu dla ozdób świątecznych itp.) Dodatkowe pytanie dla przedstawiciela homiQ: - czy system MUSI opierać się o Apple? NIE, interfejs jest dostępny na dowolnym urządzeniu z przeglądarką www , nie mamy w ofercie aplikacji dedykowanych do apple - Czy można użyć panela dotykowego, podtynkowego oraz sterować tym z aplikacji Microsoftowych? TAK, oczywiście można użyć dowolnego tzw. panel PC do zabudowy, który po włączeniu w trybie pełnoekranowym uruchomi explorera z naszą aplikacją Oraz pytania do wszystkich przedstawicieli: - Czy Państwa system ma zasilanie awaryjne? tak, w standardzie jest UPS pozwalający na ok. 1h pracy systemu bez zasilania zewnętrznego - Czy Państwa system może być zasilany przez 12V? co ma Pan na myśli ? nasze urządzenia są zasilane przez zasilacz 230V/12V , serwer i wifi posiadają swoje odrębne zasilanie - Jak wygląda sprawa konserwacji systemu? Jest płatna? konserwacja systemu nie jest wymagana, otrzymuje Pan 24mies. gwarancji rozsądnym jest przejrzenie instalacji raz na 2-3lata , koszty są ustalane indywidualnie (nie są duże) - Co z aktualizacją systemu? Czy w momencie wychodzenia nowszych rozwiązań klienci posiadający starsze mogą liczyć na specjalne traktowanie? obecnie nowe wersje są wdrażane nieodpłatnie, planujemy w przyszłych latach wprowadzać duże roczne uaktualnienia, których instalacja będzie kosztować kilkaset złotych (nasi obecni Klienci polecają następnych klientów i mogą być spokojni, że w ramach wdzięczności darmowy update jest naszym obowiązkiem) do tej pory w historii firmy nie pobraliśmy nigdy opłaty za nowszą wersję czy okazyjny przegląd, który robiliśmy będąc w okolicy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts