headpoint 21.03.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź - już staram się doprecyzować. pytanie co oznacza "przed czasem" , sterowanie, które opiera się na scenariuszach czasowych jest dalece nieskuteczne ponieważ występuje wiele zakłóceń w ciągu roku i to w połączeniu z najsłabszym ogniwem czyli czynnikiem ludzkim powoduje, że efekt będzie przynajmniej średni polecam zsynchronizowanie ogrzewania / wentylacji i całej infrastruktury w obrębie przycisków wychodzę/wracam dzień dobry/dobranoc Przykładowo - 5 dni w tygodniu budzimy się o 7 rano więc o 6.30 system powinien już nagrzać pomieszczenia części dolnej domu (salon, kuchnię) a obniżyć grzanie w sypialniach. W weekend powinno odbywać się to później. Ze względu na to, że pracuję w domu - opcje ON/OFF będą rzadziej wykorzystywane niż scenariusze. nie ma potrzeby sterowania piecem, ponieważ ten posiada autonomiczną automatykę zapewniającą stałą temperaturę zasilania układu CO i CWU Zakładam, że ma to ułatwić kontrolę nad piecem i zminimalizować ilość naściennych terminali - więc chciałbym aby ten system informował mnie o aktualnej temperaturze pieca i alertach - takich jak zablokowanie się układu podajnika, brak paliwa itd. oczywiście, panelem może być dowolne urządzenie z przeglądarką www (osobiście nie polecam centralnego panelu, pełni on tylko rolę ozdoby, znacznie praktyczniejszy jest ipod lub telefon będący w zasięgu ręki ) Obawiam się w tym przypadku złośliwości losu - czyli nagle wyczerpanych baterii lub przysłowiowego diabła przykrywającego ogonem - dlatego niezależnie od tableta czy PDA chciałbym system naścienny zasilany z sieci - czy to ogólnej czy dodatkowej z ogniwami. bardzo duży cios w funkcjonalność i komfort obsługi, pozostanie Panu na ścianie szereg włączników, które nie będą obsługiwać scenariuszy wychodząc z domu przycisk "wychodzę" nie będzie ingerował w oświetlenie itd. no i pytanie względem tego co Pan określił jako potrzebę "bez dodatkowych, rozbudowanych i nieopisanie skomplikowanych przełączników naściennych" jak zamierza Pan łączyć funkcje we włącznikach skoro nie zamierza Pan integrować światła... krótko podsumowując światło to najważniejsza część domu i rezygnacja z integracji jest dalece nierozsądna Moim zdaniem pojęcie komfortu i funkcjonalności jest mocno subiektywne - to co dla innych będzie faktycznie komfortowe, dla drugich okaże się sporadycznie wykorzystywanym gadżetem. Ja raczej zaliczam się do tej drugiej grupy a dodatkowo dwójka dorastających dzieci wcale nie pomoże w tym aby ten akurat aspekt systemu okazał się ułatwieniem Myślę jednak, że przy wysyłaniu do Państwa wyceny poproszę o jakąś prostą opcję. uzbrojenie / rozbrojenie / potwierdzenie uzbrojenia / informacja o wywołaniu alarmu to podstawowe funkcje przy integracji podsumowując albo nie ma Pan alarmu albo integracja jest wręcz obowiązkowa Bardzo proszę aby wskazał mi Pan argumentację przemawiającą ZA integracji alarmu z resztą systemu. Ja chciałem aby był to system całkowicie odizolowany od jakiegokolwiek sterowania urządzeniami zewnętrznymi opartymi o sieć wi-fi czy też internet - są to proste obawy. Dodatkowo system alarmowy ma dość długie baterie podtrzymania w razie braku energii - więc co się dzieje w przypadku integracji gdy wysiada system a alarm ma nadal zasilanie i następuje włamanie? tak, w standardzie jest UPS pozwalający na ok. 1h pracy systemu bez zasilania zewnętrznego Czy są w opcji mocniejsze baterie? co ma Pan na myśli ? nasze urządzenia są zasilane przez zasilacz 230V/12V , serwer i wifi posiadają swoje odrębne zasilanie Chodzi o dodatkowy system podtrzymywania prądu przez ogniwa słoneczne i akumulatory żelowe 12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 22.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Z tym zdalnym sterowaniem, jak piszesz WiFi czy Internet to nie jest wcalce takie głupie. Jedziesz sobie do domu i przed dojazdem klikasz żeby ci sie włączył piec, a nie przy pomocy sterowania czasowego, bi zostaniesz niewolnikiem timerów Zobacz sobie jak Niemcy używają zdalnego sterowania domem przez internet: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.03.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Z tym zdalnym sterowaniem, jak piszesz WiFi czy Internet to nie jest wcalce takie głupie. Jedziesz sobie do domu i przed dojazdem klikasz żeby ci sie włączył piec, a nie przy pomocy sterowania czasowego, bi zostaniesz niewolnikiem timerów ... I co się stanie zanim dojedziesz do domu mając np podłogówkę w domku? Nic bo jej bezwładność jest tak duza, że zdążysz przejechać ponad 200 km by osiągnąć to co chcesz. Z tym sterowaniem przez komórki to wielokrotnie przesadzacie bo jest to ciekawe jak ktoś opowiada - latwo "zabłysnąć" w towarzystwie ale czy jest to takie efektywne? Juz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 22.03.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 a nie przy pomocy sterowania czasowego, bi zostaniesz niewolnikiem timerów więc zostałbym niewolnikiem gadżetów Biorąc pod uwagę to, że jestem zwolennikiem bardzo prostych i pancernych telefonów to raczej pozostanę przy tym, że PDA może być jako dodatek a nie główny sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 23.03.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) I co się stanie zanim dojedziesz do domu mając np podłogówkę w domku? Nic bo jej bezwładność jest tak duza, że zdążysz przejechać ponad 200 km by osiągnąć to co chcesz. Z tym sterowaniem przez komórki to wielokrotnie przesadzacie bo jest to ciekawe jak ktoś opowiada - latwo "zabłysnąć" w towarzystwie ale czy jest to takie efektywne? Juz mniej. Możesz mieć piec na niższej mocy lub włączyć piec odpowiednio szybciej. Zwykle 2 godziny wystarcza żeby podłogówka doprowadziła temperaturę do stanu używania. Jak cie nie ma w domu przez kilka dni czy nawet dobę to po co niepotrzebnie mieć niektóre obwody włączone. Ale na marginesie - zobacz jaka autostrada, chyba betonowa. Ja jestem ogólnie bardzo zadowolony, że nie musiałem budować centralnego systemu i powiem ci, że nie mam pomysłu co jeszcze automatyzować ponad to co jest potrzebne. Posiadanie wszystkich funkcji w telefonach komórkowych domowników to rewelacyjny pomysł, szczególnie jak transmisja jest zabezpieczona szyfrowaniem. Edytowane 23 Marca 2011 przez tabaluga39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 23.03.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Ale jesteście malkontenci Dajcie jakieś swoje zdjęcia z waszych własnych "wypasionych" i "najmądrzejszych" instalacji inteligentnego domu tych "najbardziej przemyślanych". Zróbcie zdjęcia i dawać je na forum, a nie tylko gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Irek 31.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Witam Właśnie się ukazał kwietniowy numer pisma Elektrosystemy, w którym jak co roku jest bezpłatny dodatek "Inteligentny Budynek". Myślę, że dla wszystkich technicznie zainteresowanych lektura obowiązkowa. Punkty sprzedaży pisma są na stronie:http://elektrosystemy.com.pl/index.php?option=com_content&view=category&id=7&Itemid=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 31.03.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ale jesteście malkontenci Dajcie jakieś swoje zdjęcia z waszych własnych "wypasionych" i "najmądrzejszych" instalacji inteligentnego domu tych "najbardziej przemyślanych". Zróbcie zdjęcia i dawać je na forum, a nie tylko gadać Dla mnie większość to fantaści Nie mają żadnych instalacji tylko fantazjują Kończę podłączanie bram i myślę, że w ciągu kilku dni opublikuję film z mojej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Dla mnie większość to fantaści Nie mają żadnych instalacji tylko fantazjują Kończę podłączanie bram i myślę, że w ciągu kilku dni opublikuję film z mojej instalacji A konkretnie jakiej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.04.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Możesz mieć piec na niższej mocy lub włączyć piec odpowiednio szybciej. Zwykle 2 godziny wystarcza żeby podłogówka doprowadziła temperaturę do stanu używania... 2 godziny na dojazd? A szybciej to skąd będziesz wiedział o tym, że za minimum 2 godziny będziesz w domu? Takie coś realizuje się w postaci: w siadasz do samochodu i klikasz do modułu GSM i za powiedzmy 20-30 min jesteś w domu. Gdybym miał czekać owe 2 godziny to i tak podejrzewam, że wcześniej ogrzewanie samoczynnie przejdzie w tryb komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 04.04.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witajcie koledzy w inwestorskiej niedoli. Długo się namyślałem n.t. wyboru instalacji inteligentnych i chociaż nie jestem z Wrocławia, a z Poznania, to mój wybór padł na nasze rodzime rozwiązania w postaci Nexwellowego Nexo. Jako że temat jest bardzo ciekawy, przy moim permanentnym braku czasu będę się starał umieszczać w moim dzienniku relacje z jego instalacji. W końcu opis takiej instalacji jest dużo bardziej ciekawy od standardowych opisów instalacji kanalizacyjnych czy wodociągowych umieszczanych za zwyczaj na tym forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 11.04.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) No to może i ja się pochwalę: Buduję mój "inteligentny dom" na bazie przekaźników internetowych PLC2011A0. Myślę, że nie użyję więcej niż trzech co przy zakupie kilku od razu daje mi sporą zniżkę. Sorki za bałagan ale jeszcze wszystko w trakcie Sterownik PLC też jescze nie podłączony w całości. Podłączone są tylko bramy i dzisiaj robię jeszcze oświetlenie w garażu i na zewnątrz. Będzie pełna automatyka oświetlenia w oparciu o zegar astronomiczny i otwieranie bram oraz ze 2-3 scenariusze otwarcia bram i zapalenia światła. To jeśli chodzi o garaż. Będę mógł przy okazji otwierać furtkę wejściową. Tutaj nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez tabaluga39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 12.04.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 No tylko pogratulować Sprzęt mam już kupiony ale jeszcze nie dałem rady zmontować mojej instalacji. Jak tylko ją zrobię to nakręcę filmik A reszta ma się czym pochwalić? Publikujcie filmy koledzy i koleżanki Taki film jest lepszym tutorialem niż 1000 postów na forum. @Tabaluga39 ten patent na krańcówki czy sensory zamknięcia bramy garażowej mnie powalił Te gumki recepturki na kontaktronach to piękny klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 13.04.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 @Tabaluga39 ten patent na krańcówki czy sensory zamknięcia bramy garażowej mnie powalił Te gumki recepturki na kontaktronach to piękny klimat Miałem za wąskie plastiki - pomalowałem zaślepki na napędy od obudowy komputerowej hehehehe. No i kontaktron przykleiłem i trzyma mocno ale taki kontaktron ma też górna przykrywkę osłaniającą kabelki i tego nie mam jak zamocować Na razie gumka zostanie Ale działa jak należy. Taki kontaktron na Allegro za 4zł i zasięg niczego sobie. Ze 2-3 cm łapie spoko. U mnie nie ma centymetra szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 14.04.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Miałem za wąskie plastiki - pomalowałem zaślepki na napędy od obudowy komputerowej hehehehe. No i kontaktron przykleiłem i trzyma mocno ale taki kontaktron ma też górna przykrywkę osłaniającą kabelki i tego nie mam jak zamocować Na razie gumka zostanie Ale działa jak należy. Taki kontaktron na Allegro za 4zł i zasięg niczego sobie. Ze 2-3 cm łapie spoko. U mnie nie ma centymetra szczeliny. Jak wykonasz już wszystkie połączenia to nakręc kolejny film aby nas nieco zainspirować co i do czego podłączać i jak używać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 17.04.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam, Swiezynka w tym temacie. Nigdy nie myslalem o takim systemie u siebie w domu. Mysl o samym alarmie i elektryce spedza mi sen z powiek a co dopiero jeszcze inteligentne domy... Polecam do ogladniecia : No ale do rzeczy... Dom znajduje sie pod wroclawiem... za 2-3 tygodni wchodzi elektryk robic standardowa instalacje elektryczna... 2 dni temu moj znajomy sie pyta - a gdzie kable pod "inteligentny dom"? ehhh mowie a co to? heheh Przegladnalem temat i kilka innych artykulow o systemach automatyki domowej. Przyznam szczerze ze nie jest to glupie i jakos pomoc moze. Raz ograniczyc koszyty a dwa, zadowolic wybrednych... Interesowala by mnie instalacja pozwalajaca na monitorowanie ogrzewania w kazdym z pomieszczen z osobna oraz oswietlenie (sciemnianie, wylaczania, etc.). Rozumiem sie ze system alarmowy musi tez byc odpowiednio zamontowany aby mogl wspolgrac z cala automatyka. Czy ktos moze sie pochwalic swoim systemem oraz polecic firme z pod wroclawia...? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.04.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Jak wykonasz już wszystkie połączenia to nakręc kolejny film aby nas nieco zainspirować co i do czego podłączać i jak używać http://www.youtube.com/watch?v=uloGZZRQzWM&feature=player_embedded Interesowala by mnie instalacja pozwalajaca na monitorowanie ogrzewania w kazdym z pomieszczen z osobna oraz oswietlenie (sciemnianie, wylaczania, etc.). Rozumiem sie ze system alarmowy musi tez byc odpowiednio zamontowany aby mogl wspolgrac z cala automatyka. http://www.youtube.com/watch?v=OK_jpGlrXNE&feature=related Czy ktos moze sie pochwalic swoim systemem oraz polecic firme z pod wroclawia...? Nexwell jest z wrocławia Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 17.04.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Nexwell jest z wrocławia Tak wiem - napisalem do nich dzisiaj zobaczymy co z tego nam wyjdzie a czy samemu cos takiego jest w stanie sie zrobic? Rozumiem sie ze tak... Czy jest jakis watek na forum jak dokladnie ma wygladac instalacja i jakich przewodow, przekaznikow oraz centrali uzyc???? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 17.04.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam, Interesowala by mnie instalacja pozwalajaca na monitorowanie ogrzewania w kazdym z pomieszczen z osobna oraz oswietlenie (sciemnianie, wylaczania, etc.). Rozumiem sie ze system alarmowy musi tez byc odpowiednio zamontowany aby mogl wspolgrac z cala automatyka. Czy ktos moze sie pochwalic swoim systemem oraz polecic firme z pod wroclawia...? Dzieki Sterowanie gałkami grzejników jest pozbawione sensu. Po pierwsze to one sie ukręcą po 3 latach, a po drugie nic nie dają. Instalacja ciepłownicza musi być tak zbudowana żeby kaloryfery były odkrecone na maximum, a sterowaniem zajmuje się sterownik pogodowy od pieca. Do zbalansowania mocy w pomieszczeniach można lekko przykryzować grzejniki. Uwierz mi, mam elektroniczne zawory i już je prawie wszystkie wymieniłem na zwykłe ręczne Danfossa. Regulacja temperaturyy w pokoju poprzez przykręcanie jes nieefektywne. Ogrzewanie zostaw w spokoju. Pociągnij ze 2 skrętki do kotłowni i zrób ze 2 obwody 230V żebyś sobie mógł resetować piec jak ci się zawiesi. Cała reszta jest pozbawiona sensu. Koniecznie trzeba zrobić kable do bramy i garaży ale to takie sygnałowe. Do bramy kabel ziemny. Zasilanie bram jest bez znaczenia. Zrób je na jednym obwodzie i kilku S-ach i ewentualnie odłączysz bramom zasilanie gdyby się zawiesiły w nich płytki lub byś chciał. Pojedyncze punkty świetlne zostaw po staremu. Oświetlenie zewnętrzne na osobne obwody ale nie więcej niż 2, jakaś pompa szamba czy co tam masz. Możesz dać jeszcze coś po uważaniu. Rolety itp ale nie przesadzaj. Nie użyjesz tego nigdy, będzie ci to głównie wypalać prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 17.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Tak wiem - napisalem do nich dzisiaj zobaczymy co z tego nam wyjdzie a czy samemu cos takiego jest w stanie sie zrobic? Rozumiem sie ze tak... Czy jest jakis watek na forum jak dokladnie ma wygladac instalacja i jakich przewodow, przekaznikow oraz centrali uzyc???? z gory dzieki Jesteś sam to w stanie zaprojektować albo ci pomogę. Daj linka do rozkładu pomieszczeń i usytuowania domu na działce. Zaraz ci wrysuję co masz zrobić i nie słuchaj tych zdzierców, którzy będą cię namawiać na nie wiadomo jakie systemy. To jest bez sensu. Zobacz sobie film na youtube z mojego postu powyżej. Projekt będziesz miał za darmo tutaj jako pomoc od kolegów Zrób duże skany z kartek projektu to ci rozmiary i typy kabli podam. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez tabaluga39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts