Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Bez 25.000 PLN NETTO nie podchodź do Nexo :-)

http://www.inteligentny-dom24.pl/cennik/Cennik.pdf

Do małego domu to samo można zrobić za 1000 za 1 przekaźnik lub za 2 przekaźniki. Mnie namawiali na ten system. Owijanie w bawełnę, integrator migał się z podaniem ceny. jak podał to usiadłem :-) Wyszło ze 30.000.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

> Toż to prawie inteligentny budynek

Inteligentnie to Nexwell chce wyciągać kasę od klienta :-)

Nie ma nic lepszego niż PLC.

Ja przepytałem kilka firm zanim stwierdziłem, że wszystkie to pijawki. Chcą wygórowane pieniądze za rzeczy nic nie warte.

Mam już podłączony cały garaż. W dzień nakręcę film. Klikam w telefonie w jeden z klawiszy i dzieje mi się dany wariant jaki sobie zaprogramowałem. Właściwie jednym przekaźnikiem programowalnym załatwiłem sprawę bram, oświetlenia w garażu, oświetlenia zewnętrznego, siłownika wkładki zamka drzwi wejściowych i został mi 1 wolny przekaźnik, z którym nie wiem co zrobić. Podłączę go do Satela tylko nie mam tam kabla, muszę jakoś sprytnie doprowadzić.

Drugi przekaźnik czeka na stole do kotłowni i innego oświetlenia.

Tyle.

1980zł a nie 30.000 PLN :-)

> Toż to prawie inteligentny budynek .........

Samochód, który będzie stał w tym garaży, to kupiłeś sprawny czy składasz z czterech po crash testach?

Opony do niego kupujesz nowe czy nadlewki, a może nożykiem bieżnik strugasz?

> 1980zł a nie 30.000 PLN

Do tego centralka satela jakieś 1500 zł plus wideofon kolejny 1000-1500. To nam daje razem 4500-5000 i nadal masz jakieś cudoku. Faktycznie ma to sens.

Ps.

Przypuszczam, że się zfrajerzyłeś i bramę kupiłeś a nie pospawałeś samemu, a jaka wiadomo ślusarze i spawacze to pijawki.

Edytowane przez dendrytus

Weź skocz na allegro, zdaje się, że nowa partia tanich chińskich mózgów właśnie przyszła.

A gdzie w tym twoim sterowniku za 1000 zł masz przyzwoitą centralkę alarmową?

Gdzie w tym wynalazku za 1000 zł masz ściemniacze.

Gdzie masz panel do sterowania?

Ciekawe jak ty liczysz 30.000. Bo mi wyszło 8000(według podanego cennika) i w tej cenie mam oprócz tego co ty masz za 1000 zł, przyzwoity alarm, dotykowy ekran do sterowania i zylion opcji o których ty możesz pomarzyć.

To, że Chińskie to bez znaczenia. Akurat to działa bardzo dobrze. 90% rzeczy masz z Chin, nawet części w samochodzie.

A z tego co wiem to ma być drugi przekaźnik do kompletu alarmowo pomiarowy.

Polacy chcą się szybko nachapać - stąd te ceny.

A po co mi centrala? mam Satela za tysiaka z czujkami. Po co więcej?

Ściemniacze mam w całym domu dwa i o o dwa za dużo.

Panel mam w telefonie HTC za 1zł. telefon i tak każdy z domowników ma. Teraz padło na Androidowe.

Jak chcesz moje Honeywelle zdjęte z kaloryferów to ci dam na wymianę za zwykłe Danfossy :-)

Natomiast bardzo sobie cenię sprawdzanie stanu zamkniecia bram, pilnowanie czy sa domknięte.

Zdziercom mówimy stanowcze NIE ! Panel za 3 tysiaki? Zwariowali?

A po co mi centrala? mam Satela za tysiaka z czujkami. Po co więcej?

Dałeś tysiaka za satela z czujnikami? Przepłaciłeś. Polacy chcą się szybko nachapać - stąd te ceny.

Natomiast bardzo sobie cenię sprawdzanie stanu zamkniecia bram, pilnowanie czy sa domknięte.

Ja bardziej sobie cenię, że mój dom rozpoznaje mój i żony samochód i tylko je wpuszcza i dodatkowo wie którą bramę otworzyć. Sorki ale co to za wygoda korzystanie z telefonu do otwierania bramy, skoro można to zrobić głupim pilotem 3-4 kanałowym. Prostsze tańsze i wygodniejsze.

Ja do otwierania bramy nie używam ani pilotów ani telefonów, chociaż taką opcję posiadam. Jedno błyśnięcie długimi brama wjazdowa, dwa błyśnięcia garażowa.

Zdziercom mówimy stanowcze NIE ! Panel za 3 tysiaki? Zwariowali?

Kilkuletnie Audi za kilkadziesiąt tysięcy? Zwariowali? Zdziercom mówimy stanowcze NIE ! Skoda fabia za 3 tysiaki będzie OK

Jesteś mitoman i z Nexwella. Gratuluję PR-owca hahaha.

A wiesz moja żona ma w swoim telefonie wpisane inne komendy pod tymi samymi klawiszami w programie na Androida. Jak ona klika w swoje to otwiera jej się jej brama, a jak ja klikam w moje komendy, wcześniej tam zaprogramowane w telefonie, to moja brama i też rozpoznaje samochód - nawet użytkownika:-) Jutro jej wpiszę moje ustawienia pod kolejne klawisze i będzie mogła być rozpoznawana gdy pojedzie moim samochodem :-) Jeszcze samochodami się nie zamienialiśmy ale dobrze, że zwróciłeś mi na to uwagę :-)

Nie trzeba nawet ingerować w PLC tylko wpisać sobie w telefonie :-)

Z wyrazami szacunku http://piv.pivpiv.dk/

Jak mi bateria padnie to mam w schowku w aucie normalne piloty, nie zrezygnowałem z nich :-)

Edytowane przez tabaluga39

A wiesz moja żona ma w swoim telefonie wpisane inne komendy pod tymi samymi klawiszami w programie na Androida. Jak ona klika w swoje to otwiera jej się jej brama, a jak ja klikam w moje komendy, wcześniej tam zaprogramowane w telefonie, to moja brama i też rozpoznaje samochód - nawet użytkownika:-)

Genialne rozwiązanie tylko czemu trzeba klikać 3 razy w ekran? Na prymitywnym pilocie wystarczy jeden przyciśnięcie. A zapomniałem, że przed otwarciem bramy trzeba jeszcze włączyć ekran(kliknięcie) i uruchomić aplikację (kliknięcie). Czy ja nie wspominałem, że ten twój inteligentny dom ma Dawna.

Ja nic nie muszę wpisywać.

Dodatkowo nie muszę błyskać drugi raz, jeśli jest późno, pada deszcz lub śnieg. mój dom to po prostu wie. Oczywiście jeśli był włączony alarm, to też się rozbroi.

Wystarczy raz kliknąć :-) Jak wpiszesz komendy kolejno ze spacją to możesz wysłać komendę do trzech bram naraz. tego wtedy nie wiedziałem jak kręciłem film :-)

Natomiast jak wpiszę w google +dendrytus +nexwell z tymi plusikami to wychodzi mi, że ty jesteś z Nexwella, może nawet jesteś szefem. Widać, że ci sprzedaż spadła, oj widać ale takimi metodami klientów nie zdobędziesz. I takimi cenami !

Obrażasz swoich potencjalnych klientów. Kupujcie ludzie cokolwiek byle nie Nexwella.

Ostatnio ograniczenia czasowe nie pozwalają mi na czynny udział w tym wątku, mimo to cały czas go śledzę i w razie konkretnych zapytań chętnie podzielę się wiedzą. Niestety to co wydarzyło się tu w ostatnich dniach to jakaś pomyłka... Ktoś pomylił wątek i zapomniał o tytule "gotowe systemy w dobrej cenie" .

Przez kolejne dwie strony toczy się jakaś prywatna korespondencja o tym kto ma większe zdolności i kto co zrealizuje taniej nie mając na uwadze sedna sprawy.

Podsumowując ten "wspaniały sterownik" mogę się wypowiedzieć jak niegdyś w sprawie ogrzewania gdzie zebrało się 100 teoretyków i dywagowali robiąc wyliczenia matematyczne na ile w nowym domu eko-groszek będzie tańszy od słomy... ostatecznie można postawić koksownik na śmieci na środku salonu (trochę śmierdzi ale przecież jest najtaniej!)

Bardzo nie na miejscu jest porównywanie do "Downa". Świadczy to o bardzo ubogiej kulturze wypowiadającego się!

Dla zachowania sensu tego tematu, mając na uwadze poświęcone dla niego godziny, które mają przełożyć się na rozszerzenie wiedzy Inwestorów o systemach automatyki budynkowej proszę moderatora o interwencję i usunięcie ostatniego nic nie wnoszącego bełkotu lub przeniesienie go do działu "entuzjastów" gdzie być może znajdą się osoby nim zainteresowane.

Przestrzegam przed systemami inteligentnego domu opartymi na iPhone i iPad gdyż szpiegują i wykradają dane o posiadaczu takiego urządzenia.

Takie dane może wykradać złodziej, małżonek czy urzędnik i robić z nich użytek przeciwko posiadaczowi.

http://applefobia.blox.pl/2011/04/Consolidateddb-maly-donosiciel.html

Edytowane przez perkolator

Nie ma takiej opcji żeby ci się udało zrobić otwarcie bramy jednym kliknięciem, tak jak w pilocie za kilkadziesiąt zł. :lol2:...

Jest możliwe ... kiedy wyłączy blokadę klawiszy/wygaszacz i zaprogramuje dowolny klawisz na szybkie wybieranie z funkcją klip na moduł gsm.

Są jeszcze inne możliwości ale tu chyba nie chodzi o to by obrażać kogoś rozwiązania a wręcz odwrotnie - dzielić się własnym doświadczeniem i rozwiązaniami. Rozmowy typu ja jestem/ja mam "cokolwiek czy coś tam" naj a ty to jesteś be uważam na nie na miejscu. To że komuś pewne rozwiązania się nie podobają nie znaczy, że wszystkim muszą się podobać.

O gustach się nie dyskutuje.

... Wymień mózg na jakiś tani chiński...

Nie potrzebne to powyżej.

... Gdyby ten twój inteligentny dom nie miał Dawna, to kontaktrony przy bramach pełniłyby jeszcze kilka innych funkcji. np. sygnalizowały by np włamanie. Swoją drogą bardzo mnie dziwi że zastosowałeś kupne kontaktrony. Na allegro można kupić magnesik i bańkę kontaktronu, a obudowę można zrobić wycinając ją z pojemnika od jogurtu i sklejając.

Szanowny Kolego troszeczkę popadasz w skrajności.

Jest możliwe ... kiedy wyłączy blokadę klawiszy/wygaszacz i zaprogramuje dowolny klawisz na szybkie wybieranie z funkcją klip na moduł gsm.

Nie jest możliwe. Mam wrażenie że kolega nigdy nie używał smartfonu. Po wyłączeniu blokady używanie/noszenie smartfonu jest praktycznie niemożliwe.

A tak wygląda rozwiązanie problemu sterowania bramy i poniewierającego się pilota

http://ciekawenarzedzia.pl/wp-content/uploads/9ffc7b3a39408ed48ee51f6961d0aca9.jpg

lub

http://forum.octaviaclub.pl/files/img0364piccolazu0_118.jpg

Nie jest możliwe. Mam wrażenie że kolega nigdy nie używał smartfonu. Po wyłączeniu blokady używanie/noszenie smartfonu jest praktycznie niemożliwe...

Mi nie chodziło o smartfon tylko o jakikolwiek telefon komórkowy z klawiszami (a to chyba zaznaczyłem powyżej) a rozwiązanie opisałem - działa na pewno. Jak? Już kiedyś w głośnej polskiej komedii był tekst "memory 5 i ... Siara". Zamiast łączenia z drugim numerem w celu rozmowy telefonicznej można łączyć się z modułem gsm by wykonał "jakieś tam zadanie".

Mi nie chodziło o smartfon tylko o jakikolwiek telefon komórkowy z klawiszami (a to chyba zaznaczyłem powyżej) a rozwiązanie opisałem - działa na pewno. Jak? Już kiedyś w głośnej polskiej komedii był tekst "memory 5 i ... Siara". Zamiast łączenia z drugim numerem w celu rozmowy telefonicznej można łączyć się z modułem gsm by wykonał "jakieś tam zadanie".

Polecam program "Domowe przedszkole", w nim uczą liczyć do 10. "memory 5" to dwa naciśnięcia i dodatkowo to jest uruchamiana funkcja telefonu, a nie wewnętrzna programu, który nawet nie jest uruchomiony.

Chętnie dowiem się, który telefon(pisanie o zwykłych telefonach w tym wątku to kompletne niezrozumienie zagadnienia) lub smartfon ma możliwość przypisania określonej funkcji z programu lub wpisanie makra lub skryptu i przyporządkowanie mu klawisza/ikonki. A nawet gdyby taki był, to i tak będzie minimum 2 kliknięcia.:D

PS.

Mi nie chodziło o smartfon tylko o jakikolwiek telefon komórkowy z klawiszami (a to chyba zaznaczyłem powyżej) a rozwiązanie opisałem - działa na pewno.

Nie masz bladego pojęcia czy działa, bo sterowniki współpracuje z ANDROIDEM telefony z androidem praktycznie są bez klawiszowe.

Dodatkowo tego typu systemy współpracują głównie z iPhonami i androidem, czasami z WM 6-6.5

Polecam program "Domowe przedszkole", w nim uczą liczyć do 10. "memory 5" to dwa naciśnięcia i dodatkowo to jest uruchamiana funkcja telefonu, a nie wewnętrzna programu, który nawet nie jest uruchomiony.

Chętnie dowiem się, który telefon(pisanie o zwykłych telefonach w tym wątku to kompletne niezrozumienie zagadnienia) lub smartfon ma możliwość przypisania określonej funkcji z programu lub wpisanie makra lub skryptu i przyporządkowanie mu klawisza/ikonki. A nawet gdyby taki był, to i tak będzie minimum 2 kliknięcia.:D...

A ja polecam na samym wstępie Szanowny Kolego Forumowiczu:

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=649&q=kultura+dobrego+zachowania&aq=1&aqi=g1&aql=&oq=kultura+dobrego+za&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=632d35388eab09b9

ponadto lekturę obsługi i programowania telefonów - "niesmartfonów":

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=649&q=szybkie+wybieranie+w+telefonach&aq=f&aqi=&aql=&oq=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=632d35388eab09b9

oraz jeden z pierwszych linków w formie prezentacji:

http://mojtelefon.info/nokia_x3_02_obsluga_szybkie_wybieranie_numerow_1_2016.html

Tak więc w przypadku wyłączenia blokady klawiatury czy wygaszacza wystarczy dowolny klawisz (wcześniej zaprogramowany według powyższej przytoczonej prezentacji) od 2 do 9 przytrzymać troszeczkę dłużej i mamy funkcję szybkiego wybierania.

Do czego ją wykorzystać? Chociażby z jakimś modułem gsm (np http://www.ropam.com.pl/lista_produktow.php?kid=75&submenopen=A/1 ) i jego funkcją "bezkosztową" formą komunikacji clip. Wiem, że jest to bardzo proste rozwiązanie ale i Ty Kolego miałeś przedstawić rozwiązanie kiedy to podjeżdżasz pod dom i mrugając światłami raz załączasz napęd bramy wjazdowej w dwa razy to załączasz napęd garażu. A co przedstawiłeś? uniwersalne piloty montowane w samochodach. Dla mnie to nic nowego bo proste rozwiązania są najlepsze i najskuteczniejsze.

Co do obsługi smartfonów to przyznam się, że nie używam bo jakbym go trzymał w kieszeni na budowie to po miesiącu z niego nic by nie było. Od bardzo dawna używam E51 i niejednokrotnie jego metalowa obudowa uchroniła przed połamaniem po upadku na beton. Dla mnie telefon służy do rozmowy a nie do grania czy pisania pamiętników.

A ja polecam na samym wstępie Szanowny Kolego Forumowiczu:

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=649&q=kultura+dobrego+zachowania&aq=1&aqi=g1&aql=&oq=kultura+dobrego+za&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=632d35388eab09b9

ponadto lekturę obsługi i programowania telefonów - "niesmartfonów":

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=649&q=szybkie+wybieranie+w+telefonach&aq=f&aqi=&aql=&oq=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=632d35388eab09b9

oraz jeden z pierwszych linków w formie prezentacji:

http://mojtelefon.info/nokia_x3_02_obsluga_szybkie_wybieranie_numerow_1_2016.html

Tak więc w przypadku wyłączenia blokady klawiatury czy wygaszacza wystarczy dowolny klawisz (wcześniej zaprogramowany według powyższej przytoczonej prezentacji) od 2 do 9 przytrzymać troszeczkę dłużej i mamy funkcję szybkiego wybierania.

NIE ZADZIAŁA. A dlaczego? Bo ty nie dzwonisz do sterownika, tylko komunikujesz się ze sterownikiem przez internet, a tam numery telefonów nie obowiązują.

Ty Kolego miałeś przedstawić rozwiązanie kiedy to podjeżdżasz pod dom i mrugając światłami raz załączasz napęd bramy wjazdowej w dwa razy to załączasz napęd garażu.

Sterownik firmy cassini

http://cassini.pl/html/c607.html

Co do obsługi smartfonów to przyznam się, że nie używam bo jakbym go trzymał w kieszeni na budowie to po miesiącu z niego nic by nie było. Od bardzo dawna używam E51 i niejednokrotnie jego metalowa obudowa uchroniła przed połamaniem po upadku na beton. Dla mnie telefon służy do rozmowy a nie do grania czy pisania pamiętników.

Ja używam w pyle i na budowie i jakoś problemów nie mam. Nawet specjalnej foli na ekanie też nie mam.

A co ma piernik do wiatraka?

Tylko chciałem zwrócić uwagę na bezpieczeństwo takich systemów opartych o iPhone i iPad. Powinno się ich unikać jak ognia, szczególnie tam gdzie chcemy zabezpieczać mienie gdyż one szpiegują prawdopodobnie wszystko co z nami związane. Ja bym nie chciał żeby moja żona wiedziała wszystko gdzie chodzę :-)

Powinni się iPhene-a bać ludzie bogaci, szczególnie ci, których stać na drogie systemy inteligentnego domu, bo przecież "jakoś na ten dom zarabiają" i też by nie chcieli aby władza ich szpiegowała gdzie przebywają.

To taka dygresja odnośnie technologii iPhone. Na inne telefony są ogólnodostępne aplikacje pozwalające panować nad problemem.

Tylko chciałem zwrócić uwagę na bezpieczeństwo takich systemów opartych o iPhone i iPad. Powinno się ich unikać jak ognia, szczególnie tam gdzie chcemy zabezpieczać mienie gdyż one szpiegują prawdopodobnie wszystko co z nami związane. Ja bym nie chciał żeby moja żona wiedziała wszystko gdzie chodzę :-)

Powinni się iPhene-a bać ludzie bogaci, szczególnie ci, których stać na drogie systemy inteligentnego domu, bo przecież "jakoś na ten dom zarabiają" i też by nie chcieli aby władza ich szpiegowała gdzie przebywają.

To taka dygresja odnośnie technologii iPhone. Na inne telefony są ogólnodostępne aplikacje pozwalające panować nad problemem.

Gdzieś coś, ktoś, ogólnie rzecz biorąc bzdury.

Tak się właśnie rodzą miejskie legendy.

Żaden system inteligentnego budynku nie jest oparty na iPhonie i iPadzie.

Android zbiera identyczne dane jak iPhone.

A co do szpiegowania, to jeśli masz komórkę, to już jesteś szpiegowany.