Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Żaden system inteligentnego budynku nie jest oparty na iPhonie i iPadzie.

Android zbiera identyczne dane jak iPhone.

A co do szpiegowania, to jeśli masz komórkę, to już jesteś szpiegowany.

Na Ajfonie jest jeden z systemów inteligentnego domu, nie pamietam teraz który ale jest.

Androida się rootuje i patroszy z niego wszystko co niepotrzebnie działa w systemie.

Nie wolno zostawiać śladów po sobie więcej niż potrzeba. Ajfon jest może szpanerski ale najbardziej trzeba się go wystrzegać. Operator GSM zbiera dane o sieci GSM ale jak łączysz się przez wifi to już nie. Jak chcesz być anonimowy to wyłączasz GSM, wchodzisz do McDonalda i jesteś w pełni anonimowy. Taki Ajfon wszystko zapisze i wyśle komu trzeba.

Dobrze, że nie mam Ajfona.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Ajfonie jest jeden z systemów inteligentnego domu, nie pamietam teraz który ale jest.

NIE ISTNIEJE TAKI SYSTEM.

Androida się rootuje i patroszy z niego wszystko co niepotrzebnie działa w systemie.

Nie wolno zostawiać śladów po sobie więcej niż potrzeba. Ajfon jest może szpanerski ale najbardziej trzeba się go wystrzegać.

Android zbiera identyczne dane jak iPhone i nie jesteś wstanie tego wyłączyć.

Operator GSM zbiera dane o sieci GSM ale jak łączysz się przez wifi to już nie. Jak chcesz być anonimowy to wyłączasz GSM, wchodzisz do McDonalda i jesteś w pełni anonimowy. Taki Ajfon wszystko zapisze i wyśle komu trzeba.

Dobrze, że nie mam Ajfona.

:jawdrop::lol2:

Zapominasz o MAC adresie który jest jedyny i niepowtarzalny.

PS.

Nie ma to jak paranoja połączona z manią prześladowczą. Widzę, że niektórych to bardziej kręci niż grzybki od kolekcjonera

Edytowane przez dendrytus

MAC adres w telefonach z Androidem jest wpisany w pliku konfiguracyjnym a nie w sprzęcie. Po zrootowaniu telefonu można go zmieniać co każdą aktywację interfejsu sieciowego. Każda szanująca się aplikacja do anonimowego surfowania w sieci na Androida pozwala zmieniać MAC za każdym razem.

Przypominam temat wątku: inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie. Nie piszemy tutaj o rozwiązaniach stworzonych własnymi siłami i o drogich systemach. Nexo, Inels, Homiq, xComfort - piszemy o tego typu systemach, ich wadach, zaletach, współpracy z producentami i instalatorami (o tym za jakiś czas napiszę w kontekście instalowanego u mnie Nexo), doświadczeniami użytkowników, propozycjami wykorzystania możliwości.

Wszystkim zainteresowanych innymi aspektami automatyki zapraszam do udziału w innych dyskusjach, ew. zapoczątkowaniu nowych na Forum Muratora.

Tych, którzy wypowiadają się na poziomie rynsztoku informuję, że będę zgłaszał do moderacji każdy wybryk - nie ma dla Was miejsca ani tu, ani na całym Forum.

Inels

Homiq

xComfort

Czy mógły ktoś rzucić liknkami do cenników wyżej wymienionych ?

Jeżeli ceny się jakimś cudem nie poindeksowały w google i nie ma ich chiciażby w kopiach google to cenników nie uświadczysz. Ukrywają je przed klientami z prostego faktu że ceny są strasznie wysokie i byś ich wyśmiał. Kupuj Chińskie produkty, które są 5 razy tańsze i robią dokładnie to samo. Polskie firmy idą też często w zaparte przy reklamacjach. Chcą zwalić winę na użytkownika.

Ale kto wie, może poznamy kompletne cenniki na podzespoły powyższych producentów?

Kupuj Chińskie produkty, które są 5 razy tańsze i robią dokładnie to samo.

:jawdrop:

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/22814/iphone-podrobki-1-490.jpeg

iPhone i jego chiński 5 razy tańszy odpowiednik, robiący prawie to samo. Prawie robi wielką różnicę.

:lol:

Nie rozumiem takich gości jak tabaluga39, uważasz że coś jest drogie to wyprodukuj tańsze i zarób miliony, przecież to nic trudnego. będziesz sprzedawał 5 razy taniej niż powyżsi producenci, oni splajtują, a ty kipisz kolejny jacht, samolot, itp.

Chińskie tablety za 200-300 z Androidem vs panel dotykowy nexwella za 3300zł nie wiadomo z czym :-)

Nawet nie porównuj. Chińskie są kompatybilne z każdym programem pobranym z Android Marketu. Na Allegro jest tego zatrzęsienie i schodzą po kilka dziennie.

Na twoim zdjęciu jest niekompatybilna z niczym namiastka iphone. Jak kogoś nie stać na oryginał to zadowoli się podróbką, która ma większośc funkcji potrzebnych do życia.

Dendrytus - nie masz ty może cenników tych części do budowy systemów co w postach wyżej?

Skoro o tym mowa. Nexwell wspiera oprogramowanie dla systemu Android. 6.jpg Oprogramowanie można pobrać ze strony Nexwell.

Sposób działania na filmiku przedstawiającym również możliwość sterowania pochyleniem lamek (pozdrawiam Pana Bartosza) żaluzji fasadowych (sterowanie na filmie jest "ręczne", ale można je zautomatyzować):

Przed skorzystaniem z aplikacji trzeba ja uruchomić.

... czyli wymaga 2-3 kliknięć inicjujących, aplikację.

Edytowane przez Paweł Irek

Przed skorzystaniem z aplikacji trzeba ja uruchomić.

To jest niesamowite odkrycie hahaha :-) Ale przyznasz, że panel z cennika za 3 klocki to lekka przesada? :-)

Właśnie zauważyłem że IPHONE używa system Homiq co już zupełnie go eliminuje.

Nie znacz cen tego Homiqa ? Te ich moduły są obfotografowane od tyłu, jaki czort ?

Edytowane przez tabaluga39

Chińskie tablety za 200-300 z Androidem vs panel dotykowy nexwella za 3300zł nie wiadomo z czym :-)

Z systemem do obsługi instalacji Nexwella

Nawet nie porównuj. Chińskie są kompatybilne z każdym programem pobranym z Android Marketu.

Co oczywiście nie jest prawdą. Chińskie są kompatybilne z każdym programem zgodnym z androidem 1.6

Na Allegro jest tego zatrzęsienie i schodzą po kilka dziennie.

I jaki z tego wniosek? Że iPad jest najpopularniejszym tabletem na świecie.

Na twoim zdjęciu jest niekompatybilna z niczym namiastka iphone. Jak kogoś nie stać na oryginał to zadowoli się podróbką, która ma większośc funkcji potrzebnych do życia.

Dokładnie. Ma książkę telefoniczną i możliwość telefonowania

Dendrytus - nie masz ty może cenników tych części do budowy systemów co w postach wyżej?

Mam, ale mają klauzulę tylko dla instalatorów i współpracowników.

Zresztą według ciebie to zdziercy i oszuści, więc co ci za różnica ile kosztuje coś co uważasz za zbędne.

To jest niesamowite odkrycie hahaha :-) Ale przyznasz, że panel z cennika za 3 klocki to lekka przesada? :-)

Dlaczego? Mój od giry kosztował 11 tys.

A to niby jakim cudem?

Nie znacz cen teho Homiqa ?

A co ci za różnica ile kosztuje, skoro

Napisz do nich, może ci podadzą sugerowane dla końcowego.

Nie mam konta na książkoryju

Dla mnie jak czegoś nie ma na Allegro i nie mogę porównać ceny to nie istnieje :-)

Pisałem do nich wszystkich, część mnie zlała bez odpowiedzi, a część się wykręcała od odpowiedzi :-)

Dzieki temu zarobił chińczyk:-)

Dla mnie jak czegoś nie ma na Allegro i nie mogę porównać ceny to nie istnieje :-)

To zupełnie odwrotnie niż u mnie. bo dla mnie jak coś nie występuje na allegro to jest po prostu coś warte.

Pisałem do nich wszystkich, część mnie zlała bez odpowiedzi, a część się wykręcała od odpowiedzi :-)

czyli prawidłowo.

Dzieki temu zarobił chińczyk:-)

Pożyjemy zobaczymy.

Masz już w tym swoim chińskim tablecie Androida 3.0, o 3.1 się nie pytam, bo trochę za wcześnie.?

Kupuj Chińskie produkty, które są 5 razy tańsze i robią dokładnie to samo.

http://www.youtube.com/watch?v=94HTIueOuDQ

Kilkukrotnie tańsze chińskie kopie normalnych samochodów

Jak ten twój inteligentny dom działa podobnie, to może być bardzo ciekawie.

Polecam też ten artykuł na temat cudeniek z indii, sprzedawanych pod marką Notion Ink Adam (firmy z ambicjami).

http://www.tabletowo.pl/2011/01/28/goly-adam-czyli-tablet-notion-ink-rozlozony-na-czesci/

Cytat z artykułu:

"W pierwszej chwili myślałem, że po niefortunnej aktualizacji jakiś użytkownik stracił cierpliwość i Adam spotkał się ze ścianą ale jak się okazuje nie. Serwis Engadget poinformował, że właśnie zostały opublikowane zdjęcia z testów FCC i zgadzam się z serwisem, że nie wygląda to ciekawie.

Ich spostrzeżenie, że sporo pracy przy urządzeniu wykonywano ręcznie wydaje się być trafione. Pytanie… czy (i jak duże) mamy szanse trafić na egzemplarz, który powstawał gdy pracownicy mieli gorszy dzień? "

http://allegro.pl/notion-ink-adam-tablet-pixelqi-3g-gps-tegra2-1gb-i1582508368.html

http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2011/01/ni-fcc-600-4.jpg

Całkiem fajnie jak na tablet za 2200 zł.

Ciekawe jak wygląda w środku chiński tablet za 200 zł

Ciekawe jak z reklamacjami, skoro

Polskie firmy idą też często w zaparte przy reklamacjach. Chcą zwalić winę na użytkownika.

Obserwuję dyskusję i po przeczytaniu pierwszych postów z tego wątku wygląda na to że panowie z firmy nexwell założyli sobie wątek sami.

bartekgr rozpoczął po czym zaraz paweł irek dziwnym trafem znalazł posta i kurtuazyjne się wypowiedział. Co za zbieg okoliczności :-)

temat tego topiku ma w tytule " ... w dobrej cenie" ale cen nie ma. Zasłaniacie się wszyscy umowami i jakimś bełkotem biznesmeńskim. Pytają ludzie o ceny to podajcie wreszcie cenniki w pdf-ach.

temat tego topiku ma w tytule " ... w dobrej cenie" ale cen nie ma. Zasłaniacie się wszyscy umowami i jakimś bełkotem biznesmeńskim. Pytają ludzie o ceny to podajcie wreszcie cenniki w pdf-ach.

Co cię obchodzi za ile towar kupuje instalator, skoro podzespołów nie możesz kupić w sklepie, tylko od niego.

Myślisz że jesteś taki mądry i sam sobie wszystko zaprogramujesz, kupisz, zamontujesz i zaprogramujesz? Życzę powodzenia.

Firmy mają rację, że nie ujawniają cen dbając w w ten sposób o swoich stałych odbiorców. Najlepszym przykładem jest microsoft i jego windowsy. Przez kilkanaście lat, ani razu nie wypłynęła informacja ile Dell, hp płaci za jedną licencję.

Zrobimy tak ja ujawnię ceny jednego z producentów (będziecie mogli sobie wybrać), w zamian za cennik zawierający ile audi płaci za swój system multimedialny producentowi tego sprzętu. OK może być prościej. Cennik felg z cenami dla audi.

Firmy produkujące sprzęt bardzo dobrze robią zakazując sprzedaży podzespołów odbiorcy końcowemu. Dlaczego? Mają dzięki temu mało reklamacji spowodowanych błędami montażu i wiszenia godzinami na słuchawce tłumacząc jak podłączyć lub gdzie kliknąć.

Nie psują sobie marki tzw. "nie kompetentnym" wsparciem i miejskimi legendami o awaryjności ich produktów.

Instalatorzy nie muszą się potem tłumaczyć, że przypadek niedziałającego sprzętu firmy X pochodzi z internetu, a osoba mająca problem z instalacją nie wiedziała co to 12 V DC.

Na każdym forum można znaleźć opinie o instrukcjach instalacji i programowania np. Satela, które są "beznadziejnie" napisane. Dziwne tylko, że instalatorom nie sprawiają jakiegokolwiek problemu.

Pytają ludzie o ceny to podajcie wreszcie cenniki w pdf-ach.

Ceny wyjściowe materiałów (bez montażu, programowania i VAT)

mieszkanie ok. 70m² - cena ok. 9.200zł-10500zł

dom/apartament ok. 120m² - cena ok. 11.700zł-14.300zł

dom 150-200m² - cena ok. 15.300zł-16.300zł.

Ceny zawierają jednostkę centralną, zasilacze, panel sterujący, moduły we/wy ze ściemniaczami, 2 czujniki temp, obudowy.

Przedział cenowy obejmuje wszystkich "tanich" producentów najczęściej pojawiających się w tym wątku.

Dla KNX/EIB

Ceny wyjściowe materiałów (bez montażu, programowania i VAT)

mieszkanie ok. 70m² - cena od. 10.200zł

dom/apartament ok. 120m² - cena od. 11.800zł

dom 150-200m² - cena od. 15.300zł

Cena nie zawieraja jednostki centralnej(bo system jej po prostu nie ma),

Ceny zawierają panel sterujący(prosty wyświetlacz lcd 2 kolory), zasilacz, moduły we/wy ze ściemniaczami, 2 czujniki temp,

Zadowolony?

PS.

Zasłaniacie się wszyscy umowami i jakimś bełkotem biznesmeńskim.

Dla mnie umowa jest rzeczą świętą.

Pytają ludzie o ceny to podajcie wreszcie cenniki w pdf-ach.

Problem w tym, że takich cenników dla odbiorcy końcowego po prostu nie ma.