dejna 25.05.2011 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 p.s. ja bym tam komórki do wyłączenia routera nie użył. Nawet bym nie wpadł na pomysł wyłączania specjalnie routera. To mój wymysł z tym routerem. Widzisz. Router taki najtańszy z Allegro będzie w szafce 50m-60m od domu w zadaszonym, grilu. Antena będzie wyprowadzona na zewnątrz na 3m powyżej ziemi żeby promieniowała dookoła. Nie mam tylu kabli żeby wszystko sterować z domu więc to będzie dodatkowa skrzynka sterująca oświetleniem, pompami i tym routerem. Sterowanie będzie nie tyle "przez telefon" ale poprzez Androida i "internet w telefonie". Normalnie w telefonie jest pakiet internetowy "bez limitu danych" ale wolno to chodzi, bo 3G nie łapie ale i 3g się tnie. Więc odpalę sobie router w tej skrzynce przez "internet w telefonie" i jak tylko router wstanie to będę miał szybki internet po wifi na następne 100m zasięgu. Jak nie będzie mi potrzebny to go elektrycznie odłączę żeby nikt nie próbował się włamywać. Można go też zresetować zasilaniem. Potrzebny mi większy zasięg wifi. Mając taki router w ogrodzie można korzystać z TV i Radia internetowego, YouTube. To tylko 1 przekanik z wnętrza PLC. I co ciekawe cały taki system inteligentnego domu buduję sobie tanim kosztem i będzie tak samo bajerancki jak te "gotowe systemy w dobrej cenie" gdzie cen nie poznamy, bo są tajne Tutaj jest wielu ludzi używających PLC. Nie ma się czego bać PLC. Ci od drogich systemów gotowych w "dobrej cenie" żerują na niewiedzy ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.05.2011 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) dziwne Dendrytus - masz blisko 200 postów, 99% w tematyce elektryka i pochodne, nic nie piszesz/pytasz o dachu czy fundamencie a w marcu przy rejestracji na forum w opisie mój dom podałeś: "kiedyś zbuduję". To masz ten dom z KNX Giry czy zrobiłeś sobie montaż w na 40m2 mieszkania? A może od marca 2011 wybudowałeś? Nie wiedziałem, że wypełnianie tych pól jest obowiązkowe. Pisze w działach, o których mam pojecie. Szkoda, że nie zauważyłeś, że o nic się nie pytam i z niczym nie mam problemu. Nie rajcuje mnie pisanie o moich problemach i o mojej budowie, którą dawno skończyłem. Zresztą mój dom brał udział w niedawnym konkursie. Bardzo pewnie strofujesz innych, że jest to wątek o gotowych systemach a nie samoróbkach. Tymczasem sam zapominasz, że jest to też wątek o systemach w dobrej cenie, a dla Ciebie 50-70 tys to nie zbyt duża kwota. Pojęcie w dobrej ceni jest pojęciem względnym. Czy nowy golf jest w dobrej cenie? Czy Audi S5 jest w dobrej cenie? Czy Ferrari jest w dobrej cenie? A to że nie wszystkich nas stać na Aston Martina to inna sprawa. Nie zmienia to jednak faktu, że nie jest to temat o trabantach i replikach ferrari na podwoziu i z silnikiem VW garbusa.. Przemyśl nie to co piszesz ale to jak piszesz. p.s. ja bym tam komórki do wyłączenia routera nie użył. Nawet bym nie wpadł na pomysł wyłączania specjalnie routera. Jak dla mnie te systemy są super, ale trzeba mieć na nie kasę i do typowego domu do 200 m2 to się one (poza bajerem) finansowo nigdy nie spłacą. Nie potępiam bajerów, trzeba tylko na to mieć kasę. No cóż mi pozostanie osobny sterownik od ogrzewania z pogodynką, osobny od rekuperatora, osobny od alarmu i coś tam jeszcze pod ten alarm podłącze. Oczywiście, że się nie zwrócą. W 500m i 1500m też się nie zwrócą. Kiedyś miało się lokaja teraz ma się elektronikę. Czy piec gazowy ci się zwraca w stosunku do zwykłej kozy czy pieca na węgiel? Czy pstryczki za 15zł zwrócą ci się kiedykolwiek skoro mogłeś kupić takie po 3,50 zł. Czy mosiężny (pseudo złoty) numer domu ci się zwróci? Mogłeś machnąć sprajem albo jeszcze taniej, namazać paluchem jak kładli tynk. Czy zwróci ci się brama na pilota? To mój wymysł z tym routerem. Widzisz. Router taki najtańszy z Allegro będzie w szafce 50m-60m od domu w zadaszonym, grilu. Antena będzie wyprowadzona na zewnątrz na 3m powyżej ziemi żeby promieniowała dookoła. Nie mam tylu kabli żeby wszystko sterować z domu więc to będzie dodatkowa skrzynka sterująca oświetleniem, pompami i tym routerem. wystarczy na ogół założyć antenę 8db aby zwiększyć zasięg. Jak nie będzie mi potrzebny to go elektrycznie odłączę żeby nikt nie próbował się włamywać. Szansa, że ktoś złamie ci zabezpieczenie WPA lub WPA2 jest praktycznie równa 0 I co ciekawe cały taki system inteligentnego domu buduję sobie tanim kosztem i będzie tak samo bajerancki jak te "gotowe systemy w dobrej cenie" gdzie cen nie poznamy, bo są tajne Konstruujesz sobie bajer, który nie ma nic wspólnego z inteligentnym domem. To co ty uważasz za podstawę inteligentnego domu, jest w nim nic nieznaczącym dodatkiem, taką różą do kożucha. Teraz przynajmniej wiem dlaczego piszesz w wątku o gotowych systemach, a nie o wątku o PLC. Każdy sposób żeby się dowartościować jest dobry. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ty kompletnie nie masz pomysłu co można zrobić z tymi sterownikami. Na siłę je wpychasz aby się przed znajomymi pochwalić gadżetem. Tak naprawdę to ty nawet nie wiesz, co mógłbyś mieć dzięki tym sterownikom. Nie zmienia to faktu, że twój dom, o ile chciałbyś by go zaliczyć do inteligentnych budynków, będzie domem z zespołem Dawna. Tutaj jest wielu ludzi używających PLC. Nie ma się czego bać PLC. Ci od drogich systemów gotowych w "dobrej cenie" żerują na niewiedzy ludzi. A może nie każdy ma ochotę na grzebanie w instalacji? Mam znajomego jakiś miesiąc temu zaskoczył na gry komputerowe a dokładniej na samochodówki. Właśnie robi sobie pokój do gier. Kokpit Fantec'a http://s1.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2008/10/endorag_rsc_white_01-480x342.jpg 3 plazmy 37" i komp którego obudowa http://www.electrobeans.de/bilder/20090309-Thermaltake-Level-10.jpg kosztowała prawie 2500zł. Można sobie przecież kupić stare biurko i przykręcić kierownicę do niego, szczytem rozpasania może być to http://www.proline.pl/pic/brs-wheelstand-for1_0.jpg Myślisz, że będzie to sobie skręcał i składał po godzinach. Według ciebie wszyscy żerują na jego niewiedzy. PS. Model obudowy posłałem mu dla żartu, jak widać nie do końca mi się udał. Edytowane 25 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 25.05.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Jestem po kilku wycenach systemów do inteligentnego domu. Okazuje się że firmy specjalistyczne chcą samodzielnie wykonywać instalację elektryczną co przy ich cenach jest wiellokrotnie droższe niż usługa elektryka. Pytałem czy mogą zrobić schemat a ja zlecę wykonanie tańszemu wykonawcy, a oni tylko przyjadą zamontować osprzęt. No więc nie ma takiej możliwości. Wykonanie instalacji elektrycznej wycenili mi na 40.000 PLN. Zwykły elektryk na 12.000 PLN. Za całość systemu od 50.000PLN do 70.000PLN. Wchodzę w plc i usługę zwykłego elektryka. To jest tak jak piszecie - jakaś zmowa cenowa. Ja mimo wszystko zachęcam do sprawdzonego gotowego rozwiązania. Pod HOMIQ-a instalację*może położyć dowolny elektryk i jeżeli wycenił ją na 12tyś. to sądzę, że budujesz dom około 200mkw i zakładam,*że nasze rozwiązanie będzie znacznie poniżej progu 50 - 70tyś (coś ok. 25 - 30) Jakie systemy rozpatrywałeś do tej pory i na jakim poziomie są wyceny ? pozdrawiam! Dejna, Dendrytus Panowie w ostatnich postach nic nie wnosicie do tematu. Wasza walka nie ma końca. Proponuję abyście przeszli na PM bo inni, którzy szukają tu informacji giną wśród waszych licytacji. Jako podsumowanie waszej polemiki proponuję abyście obydwoje napisali po pięć największych "plusów" instalacji PLC i gotowych systemów. Tak obiektywnie. Będzie to jakaś konkretna informacja dla czytających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.05.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) Dejna, Dendrytus Panowie w ostatnich postach nic nie wnosicie do tematu. Wasza walka nie ma końca. Proponuję abyście przeszli na PM bo inni, którzy szukają tu informacji giną wśród waszych licytacji. Jako podsumowanie waszej polemiki proponuję abyście obydwoje napisali po pięć największych "plusów" instalacji PLC i gotowych systemów. Tak obiektywnie. Będzie to jakaś konkretna informacja dla czytających. Może najpierw opanujesz czytanie za zrozumieniem przeczytanego tekstu, a później będziesz udzielał mi porad. Jakie systemy rozpatrywałeś do tej pory i na jakim poziomie są wyceny ? Przecież sam przytoczyłeś ten post. Jestem po kilku wycenach systemów do inteligentnego domu. Okazuje się że firmy specjalistyczne chcą samodzielnie wykonywać instalację elektryczną co przy ich cenach jest wiellokrotnie droższe niż usługa elektryka. Pytałem czy mogą zrobić schemat a ja zlecę wykonanie tańszemu wykonawcy, a oni tylko przyjadą zamontować osprzęt. No więc nie ma takiej możliwości. Wykonanie instalacji elektrycznej wycenili mi na 40.000 PLN. Zwykły elektryk na 12.000 PLN. Za całość systemu od 50.000PLN do 70.000PLN. . Może daj przykład i sam opisz zalety swojego rozwiązania vs PLC, zamiast nas pouczać co i jak. Może pochwal się cennikiem. Tylko nie pisz proszę o kompleksowych rozwiązaniach. Nawet w kompleksowych rozwiązaniach przyjęte jest, że podaje się ceny podzespołów. Przy kunie samochodu mas z przecież wyraźnie podane ile kosztuje lakier metalik, skórzane fotele. Nawet Mercedes podaje ceny dodatków i opcji, a nie sądzę abyś był lepszy od mercedesa. PS. Jeśli założyć, że faktycznie miał kilka wycen, to oznacza, że nabrał sobie full wypas i nie ma takiej opcji abyście się zmieścili w 25-30 tys skoro zwykła elektryka miała kosztować 12 tys złoty w 200 m domu. Już sam fakt, że sterować komfortowo można tylko z iPada lub iPhone świadczy, że na dzień dobry trzeba wydać 4000 zł. i jest się zmuszonym do korzystania z Apple. Czyli na początek instalacja plus sterowanie - 16 tys. Pozostaje na resztę 9-14 tys w tym montaż programowanie i uruchomienie. Edytowane 26 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 25.05.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ja mimo wszystko zachęcam do sprawdzonego gotowego rozwiązania. ... (coś ok. 25 - 30) Już postanowiłem. Będzie PLC. Taka cena nie jest do przyjęcia. Znalazłem dzisiaj elektryka, który wykona tę istalację za 9.000 PLN. Dołożę mu tysiaka to dorobi trochę skrętki komputerowej. W to wliczone są kabelki do alarmu i telewizja. Taki osprzęt powinien kosztować do 5000zł za cały dom wraz z alarmem i w tym się zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.05.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Już postanowiłem. Będzie PLC. Taka cena nie jest do przyjęcia. Znalazłem dzisiaj elektryka, który wykona tę istalację za 9.000 PLN. Dołożę mu tysiaka to dorobi trochę skrętki komputerowej. W to wliczone są kabelki do alarmu i telewizja. Niewiele jest rzeczy, które można sobie bardziej skopać podczas budowy domu. Ale może będziesz miał szczęście. Taki osprzęt powinien kosztować do 5000zł za cały dom wraz z alarmem i w tym się zmieszczę. Jakież będzie twoje zdziwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 25.05.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) WITAM, Posiadam o jakiegś czasu Chińskie PLC z Allegro i jestem bardzo zadowolony z sytemu jaki zbudowałem sobe samemu. Gdzieś tu jest link do filmu. Nic się nie zawiesza, nie przekłamuje, nawet wczoraj była aktualizacja programu na komputer. Wszystko jest dzisiaj produkowane w Chinach nawet wasze części do Mercedesów i BMW. Co do sterowania piecem to dowiedziałem się, że będzie małe pudełko pracujące tak jak ten przekanik ale będzie ono łączyło sieć komputerową z magistralą eBus i to wszystko będzie ujete w tym oprogramowaniu na Androida i na PC. Tylko tego jeszcze brakuje. Mam natomiast wersję przekanika PLC2011B0 za 33% ceny (330zł), bo jest to wersja przed oficjalnym wejściem na rynek. Jest to połączenie alarmu mającego 84 wejścia logiczne parametryzowane rezystorami, które można podzielić na strefy lub użyć jako przycisków wielofunkcyjnych. Jest magistrala 1wire do pomiaru temperatur i do stacji pogodowej, kilka wyjść OC i zasilania. Zrobię zdjęcia. Nie dajcie się naciagać na dziesiątki tysięcy złotych. Mnie cała ta automatyka kosztowała 3800 złotych. Każdy kto to widzi otwiera usta jak to widzi, a ja mówię że to za 100 tysięcy I o to chodzi Tu są schematy jak kłaść instalację: http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf Edytowane 27 Lipca 2012 przez xtea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.05.2011 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) WITAM, Posiadam o jakiegś czasu Chińskie PLC z Allegro i jestem bardzo zadowolony z sytemu jaki zbudowałem sobe samemu. Gdzieś tu jest link do filmu. Nic się nie zawiesza, nie przekłamuje, nawet wczoraj była aktualizacja programu na komputer. Wy wszyscy od PLC macie jakiś problem z czytaniem i zrozumieniem przeczytanego tekstu? Ten wątek jest o inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie Skoro jest taki dobry to opisz co masz, nawet w tym wątku. Chociaż Temat o PLC jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173724-Inteligentny-dom-szukam-taniego-PLC-sterowanego-przez-internet Wszystko jest dzisiaj produkowane w Chinach nawet wasze części do Mercedesów i BMW. iPhone iPad też i co z tego? Nie dajcie się na ciagać na dziesiątki tysięcy złotych. Nie dajcie się namówić na drogie iPhony i iPady( produkowane w chinach) kupujcie tablety i telefony typu myPhone, które są prawie takie same, a kosztują 200-300 zł. Mnie cała ta automatyka kosztowała 3800 złotych. Każdy kto to widzi otwiera usta jak to widzi, a ja mówię że to za 100 tysięcy I o to chodzi I jaki z tego wniosek? Jak pokażesz samoróbkę ferrari na podwoziu od garbusa i silniku od forda, to 90% uwierzy, że to oryginał. Później nawet będą powtarzać znajomym, że ich kumpel ma ferrari, chociaż cena za niego jest wygórowana, a poziom wykończenia, po uwzględnieniu ceny 700 000 zł, mocno przereklamowany. Ba nawet może pochwaliliby się, że jeździli ferrari, co prawda jest raczej wolne i dźwięk jakiś taki do dupy, ale za to w ogóle nie czuć tych 700 KM pod maską i 3,5s do 100 km/h. a hamulce ceramiczne pozostawiają wiele do życzenie. Już ich skoda ma lepsze. Powiedz ile kosztował cię montaż i programowanie? I czemu jeszcze nie założyłeś świetnie prosperującej i rozwijającej się firmy montującej instalacje IB na PLC Edytowane 26 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 26.05.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Powiedz ile kosztował cię montaż i programowanie? I czemu jeszcze nie założyłeś świetnie prosperującej i rozwijającej się firmy montującej instalacje IB na PLC Montaż i programowanie nic mnie nie kosztował, bo zrobiłem to sam jako hobby. Wmontowanie pudełka w skrzynkę to godzina pracy w weekend. Firmy instalacyjnej takie urządzenia nie ma sensu zakładać, bo nikt nie zapłaci za zamontowanie więcej niż wynosi stawka godzinowa dla pracownika fizycznego, np 8zł za godzinę. Programowanie tego PLC2011A0 jest dziecinne proste, a przykręcać kabelki każdy potrafi i nie jest to powód aby płacić za materiały 3800zł tak jak ja i 30 tysięcy firmie, która to oferuje. Programować mi pomógł sprzedawca z Allegro, bardzo przyzwoici ludzie. Kontakt z nimi na skype w dowolnych godzinach jak są online na zielono. Jak Polacy śpią to możesz zapytać Chińczyka po angielsku, który robi support dla innej strefy czasowej i też natychmiast odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 26.05.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Montaż i programowanie nic mnie nie kosztował, bo zrobiłem to sam jako hobby. Wmontowanie pudełka w skrzynkę to godzina pracy w weekend. Firmy instalacyjnej takie urządzenia nie ma sensu zakładać, bo nikt nie zapłaci za zamontowanie więcej niż wynosi stawka godzinowa dla pracownika fizycznego, np 8zł za godzinę. Programowanie tego PLC2011A0 jest dziecinne proste, a przykręcać kabelki każdy potrafi i nie jest to powód aby płacić za materiały 3800zł tak jak ja i 30 tysięcy firmie, która to oferuje. Programować mi pomógł sprzedawca z Allegro, bardzo przyzwoici ludzie. Kontakt z nimi na skype w dowolnych godzinach jak są online na zielono. Jak Polacy śpią to możesz zapytać Chińczyka po angielsku, który robi support dla innej strefy czasowej i też natychmiast odpowie. I prawidłowo. Polskie pijawki tylko czekają żeby wydoić kasę od klienta nic w zamian nie oferując albo oferują identyczne rozwiązania za o wiele wyższą cenę. Używać trzeba tylko i wyłącznie PLC. Trzeba pamietać też aby wykonawca nie dostarczał samodzielnie materiału gdyż doliczy do niego swoją marżę. Trzeba oddzielić cenę za urządzenia, za kable i za robociznę i w ten sposób powinien wyglądać kosztorys. Systemu gotowego w dobrej cenie nie ma. taki nie istnieje. Cena jest dobra ale dla wykonawcy niejednokrotnie partacza, który póniej jak tylko otrzyma zapłatę nie honoruje gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.05.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Montaż i programowanie nic mnie nie kosztował, bo zrobiłem to sam jako hobby. Wmontowanie pudełka w skrzynkę to godzina pracy w weekend. Firmy instalacyjnej takie urządzenia nie ma sensu zakładać, bo nikt nie zapłaci za zamontowanie więcej niż wynosi stawka godzinowa dla pracownika fizycznego, np 8zł za godzinę. Programowanie tego PLC2011A0 jest dziecinne proste, a przykręcać kabelki każdy potrafi i nie jest to powód aby płacić za materiały 3800zł tak jak ja i 30 tysięcy firmie, która to oferuje. Programować mi pomógł sprzedawca z Allegro, bardzo przyzwoici ludzie. Kontakt z nimi na skype w dowolnych godzinach jak są online na zielono. Jak Polacy śpią to możesz zapytać Chińczyka po angielsku, który robi support dla innej strefy czasowej i też natychmiast odpowie. Rozumiem, że dom postawiłeś sobie sam bez udziału murarzy, tynkarzy, hydraulików a pomocą służyli ci sprzedawcy materiałów z allegro. Pochwalam taki podejście. Może to zbyt dosłowne podejście do trzech rzeczy, które w swoim życiu powinien zrobić każdy mężczyzna. Ale generalnie jest OK. Teraz jeszcze pochwal się co zrobiłeś i może jakiś zdjęcia jak to wszystko wygląda Dlaczego nie ma sensu zakładać takiej firmy? W Polsce masz masę bezrobotnych bez kwalifikacji, chętnych do pracy za 8 zł. Wiesz ilu ludzi sowim podejściem unieszczęśliwiłeś. Przecież wszyscy chętnie zapłacą 10, nawet 20 zł aby mieć takie cacko. Mógłbyś robić szkolenia w programowaniu za powiedzmy 20 no może nawet 40 zł. Ja za swoje musiałem zapłacić ponad 2000 zł. Wiesz jakby wyglądało moje życie, gdybym spotkał ciebie ze szkoleniami za 40 zł 10 lat temu? Pewnie nie miałbym tego co mam, ale nikt by mnie nie nazywał pijawką I prawidłowo. Polskie pijawki tylko czekają żeby wydoić kasę od klienta nic w zamian nie oferując albo oferują identyczne rozwiązania za o wiele wyższą cenę. Używać trzeba tylko i wyłącznie PLC. DLACZEGO nie masz jeszcze świetnie prosperującej firmy montującej inteligentne domy na PLC, sam widzisz, że instalatorzy zarabiają spore pieniądze nie dysponując żadną wiedzą czyli tak jak ty i nie przejmują się gwarancjami. Trzeba pamietać też aby wykonawca nie dostarczał samodzielnie materiału gdyż doliczy do niego swoją marżę. Trzeba oddzielić cenę za urządzenia, za kable i za robociznę i w ten sposób powinien wyglądać kosztorys. Dzięki swojemu genialnemu podejściu do klienta zdobędziesz wielu klientów i wyprzesz z rynku pijawki. Systemu gotowego w dobrej cenie nie ma. taki nie istnieje. Cena jest dobra ale dla wykonawcy niejednokrotnie partacza, który póniej jak tylko otrzyma zapłatę nie honoruje gwarancji. Więc z twoją wiedzą i podejściem do klienta zdobędziesz masą zadowolonych klientów. Zdobyłbyś nową pracę i cieszył powarzeniem klientów, co poprawiło by twój stan emocjonalny. Z frustrata i komunisty mógłbyś ewoluować na świetnie usytuowanego biznesmena, oferującego tanie inteligentne dom. I nawet jakiś inny tabaluga39, wyzywający cię od pijawek, nie popsułby ci humoru PS. Dogadaj się z xtea, on zna się na programowaniu i montażu, ty na kosztorysach i wizerunku firmy i reklamie. Załóżcie w dwóch firmę, będziecie się mogli realizować i do tego świetnie zarabiać, przy twojej wiedzy tabaluga39, obaj możecie za kilka lat przeskoczyć majątkiem Billa Gatesa. Edytowane 26 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 26.05.2011 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Tak, jak pisze dendrytus, to wątek o GOTOWYCH SYSTEMACH W DOBREJ CENIE. Gdybym umiał, chciał, miał czas itp. to zająłbym się budową systemu we własnym zakresie. Podobnie, jak budową domu, sprzętu RTV, AGD itd. Gdybym miał ochotę i pieniądze kupiłbym jakiegoś KNXa z pięknym panelem GIRY. Ale ponieważ tak nie jest jasno i klarownie został sprecyzowany temat do dyskusji. Wierzcie mi, że jest kilka osób, które ma takie podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekgr 26.05.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 U mnie okablowanie gotowe czeka na zakończenie innych prac. Po nich wchodzą panowie elektrycy-automatycy i zaczynają montować sprzęt Nexwella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 26.05.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 U mnie okablowanie gotowe czeka na zakończenie innych prac. Po nich wchodzą panowie elektrycy-automatycy i zaczynają montować sprzęt Nexwella. To jest hucpa, ty, dendrytus, irek to jedna firma. Zniknelo wiele postow - jak obrażacie klientów których nie stać na drogie systemy i "gotowe rozwiązania w dobrej cenie". Tutaj jest dowód jak manipulujecie forum. Gdzie są posty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.05.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) To jest hucpa, ty, dendrytus, irek to jedna firma. Zniknelo wiele postow - jak obrażacie klientów których nie stać na drogie systemy i "gotowe rozwiązania w dobrej cenie". Tutaj jest dowód jak manipulujecie forum. Gdzie są posty? Nigdy nie byłeś, nie jesteś i nie będziesz naszym klientem. Gdybyś wygrał 100 mln, nadal siedziałbyś na plc. Albo zostań instalatorem tak jak my, albo załóż własną firmę od IB na PLC i wykończ nasze. Pojawił się na allegro fajny bajer - Gumowy Reseter Mózgu dużo lepszy od gumowego młotka. Może wróć do swojego tematu Inteligentny dom szukam taniego PLC sterowanego przez internet Jest bardzo ceniony przez hobbystów, pasjonatów i złote rączki. Po co piszesz w temacie, w którym poza populistycznym, komunistycznym gadaniem nie masz nic wartościowego do powiedzenia. Czemu w swoim własnym temacie ostatni raz napisałeś coś ciekawego i wartościowego prawie miesiąc temu. Zniknęły te posty, w których oskarżałeś nas o złodziejstwo, spisek naciągactwo itp. bzdety. Jeszcze raz mogę to napisać NIE MAM NIC W SPÓLNEGO Z FIRMĄ KOLEGI IRKA Edytowane 26 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 26.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Dendrytus to znany trol i nie ma się nim co przejmować i po prostu należy go ignorować. Jeśli dobrze poszukać to użytkownik dendrytus posługując się tą samą retoryką toczy wojny ze wszystkimi, na forach na których nigdy nie byłem wcześniej więc wezcie też na niego poprawkę. Pisze zupełne sprzeczności pomiędzy własnymi wypowiedziami na różnych forach. On ma roztrojenie jazni i każdy post go tylko karmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.05.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Dendrytus to znany trol i nie ma się nim co przejmować i po prostu należy go ignorować. Jeśli dobrze poszukać to użytkownik dendrytus posługując się tą samą retoryką toczy wojny ze wszystkimi, na forach na których nigdy nie byłem wcześniej więc wezcie też na niego poprawkę. Pisze zupełne sprzeczności pomiędzy własnymi wypowiedziami na różnych forach. On ma roztrojenie jazni i każdy post go tylko karmi. WOW. Jestem pod wrażeniem. Umiesz obsłużyć google. Szacun dla ciebie. Może jakiś przykład potwierdzający twoje brednie. Może i jestem trolem, ale nie cierpię na manię prześladowczą Tylko uważaj na iPhone: http://applefobia.blox.pl/2011/04/Consolidateddb-maly-donosiciel.html Żona będzie cię śledzić jak w drodze z pracy zahaczasz o dom kochanki Samo życie (można cię podejrzewać o wiele rzeczy, ale na pewno nie o posiadanie kochanki, chyba że statystycznej) nie cierpię na schizofrenię Obserwuję dyskusję i po przeczytaniu pierwszych postów z tego wątku wygląda na to że panowie z firmy nexwell założyli sobie wątek sami. bartekgr rozpoczął po czym zaraz paweł irek dziwnym trafem znalazł posta i kurtuazyjne się wypowiedział. Co za zbieg okoliczności temat tego topiku ma w tytule " ... w dobrej cenie" ale cen nie ma. Zasłaniacie się wszyscy umowami i jakimś bełkotem biznesmeńskim. Pytają ludzie o ceny to podajcie wreszcie cenniki w pdf-ach. nie uważam wszystkich za złodziei, oszustów i cwaniaków, próbujących oszukać ciężko pracujących i niedocenianych geniuszy. Te homiqi są na procesorach Atmega za 10zł od sztuki, a oprogramowanie pisane w darmowej javie. Chcą sie szybko dorobić tanim kosztem. Gdybym miał te kilkadziesiąt tysięcy na system to bym sobie kupił Moelera zamiast jakiegoś polskiego. Podobno to ja jestem trolem. Jaki jest sens posiadania dwóch kont na forum? Chętnie się dowiem, bo ewentualnie założyłbym sobie drugie. Chyba, że to jest wynik schizofrenii maniakalnej lub rozdwojenia jaźni. PS. Jeśli chodzi o śledzenie to każdego użytkownika telefonu można bez problemu śledzić. Potrzebny jest dostęp do telefonu mniej więcej na 5 min. (czyli żona w nocy spokojnie może to zrobić) Każdy operator ma w swoich usługę RADAR (różnie się nazywa), która podaje lokalizację użytkownika telefonu. Użytkownik może odrzucić takie zapytanie, ale jeśli wyda ze swojego telefonu polecenie automatycznego odpowiadania, to po problemie. Stąd potrzeba dostępu do telefonu na 5min. Edytowane 27 Maja 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebko73 29.05.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 (edytowane) Jestem po kilku wycenach systemów do inteligentnego domu. Okazuje się że firmy specjalistyczne chcą samodzielnie wykonywać instalację elektryczną co przy ich cenach jest wiellokrotnie droższe niż usługa elektryka. Pytałem czy mogą zrobić schemat a ja zlecę wykonanie tańszemu wykonawcy, a oni tylko przyjadą zamontować osprzęt. No więc nie ma takiej możliwości. Wykonanie instalacji elektrycznej wycenili mi na 40.000 PLN. Zwykły elektryk na 12.000 PLN. Za całość systemu od 50.000PLN do 70.000PLN. Wchodzę w plc i usługę zwykłego elektryka. To jest tak jak piszecie - jakaś zmowa cenowa. A mnie się wydaje, że nie masz ani jednej wyceny i nie przeprowadziłeś nawet jednej konstruktywnej rozmowy z przedstawicielem nawet jedej firmy sprzedającej gotowe systemy... inaczej nie pisałbyś takich bzdur. Ja jestem potencjalnym inwestorem i za chwilę będe musiał podjąć decyzję o wyborze systemu i na pięć wycen tylko w jednym przypadku chcą mi koniecznie wykonać instalację i to za duze pieniądze. Jest wolny rynek i mam wybór - ta firma odpada. W pozostałych przypadkach namawiają mnie wręcz do wykonania instalacji samodzielnie (w sensie za pomocą "nadwornego" elektryka") na bazie przygotowanych przez nich projektów instalacji. Celowo nie używam nazw firm by nie być posądzonym o pseudoreklamę. @ Tadeusz Hypki, dejna i inni Od kilku lat jestem właścicielem firmy budowlanej (nawierzchnie z kostki betonowej) i przez ten czas widziałem wiele rozwiązań samodzielnie robionych przez panów, którzy chcieli zostać "Bohaterami we własnym domu". Rozwiązania te albo nie działały wogóle, albo przestawały działać w krótkim czasie, albo po prostu były brzydkie (cokolwiek by to oznaczało)! Nie patrzcie na wszystkich jak na krwiopijców. Firmy sprzedające gotowe systemy oddają swoim klientom nie tylko urządzenia elektotechniczne ale przede wszystkim swoją pracę często kosztem życia rodzinnego, swoją pasję... po prostu część siebie. Co więcej... ciągle ciężko pracują by tworzyć coraz to nowsze rozwiązania, by było lepiej, prościej, szybciej, ładniej ... Wy robilibyście to za darmo?!? @ dendrytus Język masz cięty jak jasna ch..... ale poza tym 100% racji. Pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2011 przez sebko73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 08.06.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 @ dendrytus Język masz cięty jak jasna ch..... ale poza tym 100% racji. Pozdrawiam Ja raczej język dendrytusa określiłbym jako chamski a nie cięty. Czemu mają służyć te teksty o resetowaniu mózgu gumowym młotkiem, o tym że ktoś się nie nadaje do posiadania kochanki (sic!) i wiele, wiele innych obrażających kogo tylko się da. Dendrytus - wybacz że ośmielam Ci się cokolwiek radzić - ale pomyśl o rozmówcach z formu jako o potencjalnych klientach których chcesz przekonać do swojej koncepcji. Czy klientów też tak obrażasz? Jak twierdzisz jesteś jakimś super-hiper instalatorem sprzedającym systemy po kilkaset tysięcy złotych. Z wielka przyjemnością przeczytałbym 3-4 Twoje posty o tym co w tych systemach jest, co wydaje ci się najbardziej przydatne i jakie konfiguracje Twoi klienci najczęściej wybierają. Może wówczas ktoś z forum też poczułby potrzebe posiadania u siebie takiego systemu. No chyba że to wszystko jest tylko mitologia stosowana, wówczas nie dziwię się że tak mało tu merytorycznej dyskusji. Pierwsza część wątku zapowiadała się obiecująco, od kliku stron aż żal to otwierać. Dziwię się innym instalatorom że nie interweniują - w ten sposób wątek traci czytelników a więc i potencjalnych dla was klientów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.06.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Ja raczej język dendrytusa określiłbym jako chamski a nie cięty. Sarkazm jest skutkiem ubocznym inteligencji, brak również. Dendrytus - wybacz że ośmielam Ci się cokolwiek radzić - ale pomyśl o rozmówcach z formu jako o potencjalnych klientach których chcesz przekonać do swojej koncepcji. Czy klientów też tak obrażasz? Niektórych tak. Jak twierdzisz jesteś jakimś super-hiper instalatorem sprzedającym systemy po kilkaset tysięcy złotych. Nigdy tak nie twierdziłem. Z wielka przyjemnością przeczytałbym 3-4 Twoje posty o tym co w tych systemach jest, co wydaje ci się najbardziej przydatne Jaką konfigurację wybierają przyszli posiadacze Maybach lub Rolls Royce'a? Każdy temat jest inny i indywidualny. Ktoś kto wydaję sporą, kasę chce mieć coś czego jego znajomi mieć nie będą i chce być potraktowany indywidualnie. i jakie konfiguracje Twoi klienci najczęściej wybierają. Najczęściej to chyba szklane ramki z Giry. Może wówczas ktoś z forum też poczułby potrzebe posiadania u siebie takiego systemu. Gdybym szukał tu klientów, miałbym inny nick. No chyba że to wszystko jest tylko mitologia stosowana, wówczas nie dziwię się że tak mało tu merytorycznej dyskusji. Merytoryczna dyskusja na takim Forum? Chyba żartujesz. Pierwsza część wątku zapowiadała się obiecująco, od kliku stron aż żal to otwierać. Dziwię się innym instalatorom że nie interweniują - w ten sposób wątek traci czytelników a więc i potencjalnych dla was klientów. Pozdrawiam Albo i nie. Przeczytaj powyższy wątek, tym razem starając się zrozumieć przeczytany teks, a wszystkiego się dowiesz. PS. Nie podejrzewam, aby którykolwiek z moich klientów odwiedzał fora takie jak to. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts