forumuser 08.06.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 dendrytus, nadajemy na innych falach, Ty nie rozumiesz mnie a ja Ciebie ale to akurat nie jest przestępstwo tak czy inaczej dziękuję ze udało Ci się w powyższej wypowiedzi wyjątkowo nikogo nie obrazić nie rozumiem tylko jednego - co w takim razie Ty robisz na "forum takim jak to" w każdym razie sorry za off-topic bo swoim postem też raczej niewiele wniosłem do tematu wątku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.06.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jestem bardzo ciekawy czy ktoś u Siebie już zainstalował gotowy system inteligentnej instalacji wymieniany w tym wątku. Jeżeli tak to prosimy o jakieś swoje spostrzeżenia, uwagi wszytko bardzo mile widziane. Bo jak obserwuje tą dziedzinę od 3 lat to jest wielu chętnych na montaż takiej instalacji jest jeszcze wiele więcej wszystko wiedzących instalatorów tego typu systemu tyle tylko że jakoś nie widać takich systemu w najbliższym otoczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.06.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) nie rozumiem tylko jednego - co w takim razie Ty robisz na "forum takim jak to" Odpowiedź jest bardzo prosta. Poznaje mentalność potencjalnych klientów-kombinatorów. Poznaję też tricki "konkurencji". Dowiaduję się też, których systemów należy unikać Jestem bardzo ciekawy czy ktoś u Siebie już zainstalował gotowy system inteligentnej instalacji wymieniany w tym wątku. Jeżeli tak to prosimy o jakieś swoje spostrzeżenia, uwagi wszytko bardzo mile widziane. Tego typu instalacje używa się jak alarmu czy czajnika do kawy. W większości rzeczy nie ma nic ekscytującego, jak np. samo-opuszczające się rolety po włączeniu alarmu. Bo jak obserwuje tą dziedzinę od 3 lat to jest wielu chętnych na montaż takiej instalacji jest jeszcze wiele więcej wszystko wiedzących instalatorów tego typu systemu tyle tylko że jakoś nie widać takich systemu w najbliższym otoczeniu. Ilość inteligentnych instalacji jest wprost proporcjonalna do iloci, góra 3 letnich, audi s6 czy porsche w twoim bezpośrednim otoczeniu. Zainteresowanie jest spore do momentu poznania ceny startowej takiej instalacji. Zainteresowanie spada również z powodu, że nie można podzespołów kupić odzienie na allegro. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 08.06.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Ja byłem chętny, choć niestety już po pierwszym rekonesansie okazał się że systemy nie są "w dobrej cenie", oczywiście z mojego punktu widzenia . Później zapaliłem się do PLC, w zasadzie już nawet miałem gotowe zamówienie na Fateka i pierwsze teoretyczne kroki w programowaniu za sobą. Ostatecznie okazało się jednak że skoro nie ma rolet zewnętrznych, nie za bardzo mam po co sterować ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu on-line (podłogówka, duża bezwładność), nie lubie ściemniaczy itp. to nie za bardzo mam do czego zatrudnić tę "inteligencję". Stanęło więc na instalacji tradycyjnej, bez żadnych fajerwerków. Czy się sprawdzi? Nie wiem, jeszcze nie mieszkam. Nie ukrywam jednak że tematem ciąglę sie interesuję i wydaje mi się że w perspektywie 5 lat nasze spojrzenie na "instalacje inteligentnego domu" może się diametralnie odmienić. W tym roku zaprezentowano np. koncepcję świetlówek energooszczędnych z chipem "gadających" po WiFi i w związku z tym umożliwiających dowolne nimi sterowanie bez żadnych kabli, skomplikowanych sterowników itp. Ty Odaro chyba zdecydowałeś sie na PLC jeżeli się nie mylę. Mysłałeś o czymś gotowym wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.06.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) J Ostatecznie okazało się jednak że skoro nie ma rolet zewnętrznych, nie za bardzo mam po co sterować ogrzewaniem w każdym pomieszczeniu on-line (podłogówka, duża bezwładność), nie lubie ściemniaczy itp. to nie za bardzo mam do czego zatrudnić tę "inteligencję". Po prostu nie załapałeś, że inteligentna instalacja, to nie bajer typu poruszam sobie roletami przy pomocy telefonu. Bezwładność systemu ogrzewania nie ma nic wspólnego z inteligentnym domem. Steruje się tak samo jak kaloryferem. Jedyna różnica, że wszystko trzeba robić z pewnym wyprzedzeniem. Zaprogramowanie wymaga więcej czasu od instalatora i dobrej komunikacji z instalatorem od ogrzewania. Inteligentny dom wykonuje za ciebie pewne czynności, których nie chciałoby ci się wykonywać codzienni. To trochę jak z centralnym zamkiem w 4 drzwiowym samochodzie. Można zamykać drzwi ręcznie, ale przyjemniej jest jak samochód sam zamyka wszystkie drzwi i okna. Ściemniacze dają możliwość zaprogramowanie funkcji włączenia światła w nocy, które zapala się na 50% i nie oślepia domownika w drodze do toalety lub w drodze do sypialni dziecka. Umożliwia też zrealizowanie płynnego wygaszania światła w pokoju dziecinnym po np 30 min od włączenia o ile nie występuje ruch. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.06.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Odpowiedź jest bardzo prosta. Poznaje mentalność potencjalnych klientów-kombinatorów. Poznaję też tricki "konkurencji". Dowiaduję się też, których systemów należy unikać Tego typu instalacje używa się jak alarmu czy czajnika do kawy. W większości rzeczy nie ma nic ekscytującego, jak np. samo-opuszczające się rolety po włączeniu alarmu. No widzisz jakie to proste.... to w sumie wszytko jedno jaki system wybiorę po co zastanawiać. Ty Odaro chyba zdecydowałeś sie na PLC jeżeli się nie mylę. Mysłałeś o czymś gotowym wcześniej? Tak na początku myślałem bo na początku najważniejszym kryterium była cena i zapał że nauczę się programować samodzielnie sterowniki PLC. Nawet kupiłem okazyjnie sterowniki Moellera Ale teraz widzę że nie dam rady tego dalej ciągnąć wg tej koncepcji. Jednak budowa domu jest wyczerpująca Poza tym ma bardzo dużą instalację elektryczną nawet doświadczeni instalatorzy sterowników PLC mają strach w oczach na myśl żeby to oprogramować. Dlatego rozglądam się za systemem gotowym najbardziej mi odpowiadam system Koher ale cały czas szukam. Pytałem też w Homiq ale nie wiele się dowiedziałem i dałem sobie spokój. Przypadkowo poznałem przez internet użytkownika Nexo i raczej był zadowolony. Nikogo więcej kto ma inteligentna instalację nie znam. Po prostu nie załapałeś, że inteligentna instalacja, to nie bajer typu poruszam sobie roletami przy pomocy telefonu. Bezwładność systemu ogrzewania nie ma nic wspólnego z inteligentnym domem. Steruje się tak samo jak kaloryferem. Jedyna różnica, że wszystko trzeba robić z pewnym wyprzedzeniem. Zaprogramowanie wymaga więcej czasu od instalatora i dobrej komunikacji z instalatorem od ogrzewania. Inteligentny dom wykonuje za ciebie pewne czynności, których nie chciałoby ci się wykonywać codzienni. To trochę jak z centralnym zamkiem w 4 drzwiowym samochodzie. Można zamykać drzwi ręcznie, ale przyjemniej jest jak samochód sam zamyka wszystkie drzwi i okna. Ściemniacze dają możliwość zaprogramowanie funkcji włączenia światła w nocy, które zapala się na 50% i nie oślepia domownika w drodze do toalety lub w drodze do sypialni dziecka. Umożliwia też zrealizowanie płynnego wygaszania światła w pokoju dziecinnym po np 30 min od włączenia o ile nie występuje ruch. No widzisz i znowu wszystko jest takie proste. Podaj miejsce jakieś swojej realizacji inteligentnej instalacji chętnie zapoznamy się z opinia jej użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 No widzisz jakie to proste.... to w sumie wszytko jedno jaki system wybiorę po co zastanawiać. Diabeł tkwi w szczegółach. Po jedne stronie ponad 100 czołowych producentów i ponad 20 lat doświadczenia, po drugiej 3-4 letnie firmy (o amatorach od własnych koncepcji nie wspominam) i kilkanaście -kilkadziesiąt instalacji. Do Berlina możesz pojechać mercedesem i trabantem. Oboma osiągniesz cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 08.06.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Przypadkowo poznałem przez internet użytkownika Nexo i raczej był zadowolony. Nikogo więcej kto ma inteligentna instalację nie znam. U nas drobnymi kroczkami zaczynamy uruchamiać Nexo!!! To już możesz powiedzieć że znasz dwie osoby;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.06.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Podaj miejsce jakieś swojej realizacji inteligentnej instalacji chętnie zapoznamy się z opinia jej użytkownika. HAHAHHAHHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH Jasne. Umowie cię jeszcze na zwiedzanie. Najlepiej w weekend, to skorzystamy z basenu. No chyba, że wolisz z klientem mającym apartament, Cayenne'a, carrerę i 911 żony(o dziwo wszystkie stoją w podziemnym garażu). Może pozwoli ci posiedzieć za kierownicą i porobić bruuum, brum. I o czym z nimi pogadasz? O panelach giry za ponad 14 tys. zł? Czy może o nagłośnieniu Russonda lub Revoxa? A może czy mu się wiesza serwer giry? Może zorganizuję z nimi płatne zwiedzanie ich domów. Dla forumowiczów muratora 20% zniżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 HAHAHHAHHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH Jasne. Umowie cię jeszcze na zwiedzanie. Najlepiej w weekend, to skorzystamy z basenu. No chyba, że wolisz z klientem mającym apartament, Cayenne'a, carrerę i 911 żony(o dziwo wszystkie stoją w podziemnym garażu). Może pozwoli ci posiedzieć za kierownicą i porobić bruuum, brum. I o czym z nimi pogadasz? O panelach giry za ponad 14 tys. zł? Czy może o nagłośnieniu Russonda lub Revoxa? A może czy mu się wiesza serwer giry? Może zorganizuję z nimi płatne zwiedzanie ich domów. Dla forumowiczów muratora 20% zniżki. Wcale nie musiałby tego robić ale przynajmniej potwierdziłbym czy czy znasz się na takich instalacjach w sposób profesjonalny. BTW na tym forum raczej nie ma osób które jeżdżą Porsche Cayenne ja też nie mam tego auto ale będę miał inteligentną instalację, tylko mnie zastanawiam czemu udzielasz się na tym forum przecież to nie Twoja półka klienta. U nas drobnymi kroczkami zaczynamy uruchamiać Nexo!!! To już możesz powiedzieć że znasz dwie osoby;) A widzisz nawet miałem do Ciebie osobiście napisać co wybrałeś To teraz napisz dlaczego Nexo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 09.06.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Szkoda, że ten wątek schodzi na psy. Twoje wypowiedzi Dendrytus są nie tylko mało grzeczne co wskazują na to że najlepiej czujesz się w temacie ...a mój wuja to ma..... Daj spokój. Używasz nazw wielu ekskluzywnych firm. Mianujesz się guru IB. Masz szeroką ofertę. Podaj po prostu adres www Twojej firmy i przynajmniej będzie to informacja dla czytających gdzie zgłosić się po high-end. Co do dyskwalifikacji firm nie zrzeszonych w KNX/EIB to sugeruję abyś dał spokój. Nasza firma ma już ponad 100 klientów, w tym oddziały w Niemczech i Rosji. Nasi Klienci nierzadko również jeżdżą porsche, a nawet Maybachem Wykonaliśmy mieszkania 50mkw i rezydencje 2500mkw. I co z tego... ? Widocznie podobał się nasz system i o różnicach pomiędzy nimi tu rozmawiamy. A jak odniesiesz się do tematu to powinieneś zauważyć "w dobrej cenie" w związku z czym KNX raczej nie ma w tym temacie argumentów. Dla pocieszenia Twojej dumy powiem, że dwa budynki już zmieniły KNX na HOMIQ-a... Co do jakości urządzeń też bym polemizował biorąc pod uwagę, że do ich produkcji używamy wyłącznie najlepszych komponentów na świecie o czym wielu zrzeszonych w KNX nie może się pochwalić. Daj garść merytorycznej wiedzy dot. praktycznych schematów działania. To z pewnością zainteresuje czytających. Póki co podajesz jakieś strzępkowe informacje, które zresztą jak dla mnie (praktyka) są dość dziwne "samo-opuszczające się rolety po włączeniu alarmu" - raczej odwrotnie + zapalenie wszystkich świateł.... Odaro : "Pytałem też w Homiq ale nie wiele się dowiedziałem i dałem sobie spokój." Nie wiem kogo pytałeś i o co. Chętnie odpowiem na Twoje pytania. Może taka publiczna debata będzie ciekawa dla czytelników. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Używasz nazw wielu ekskluzywnych firm. Tylko jako przykłady funkcjonalności IB. Wasze filmiki to raczej żal.pl Mianujesz się guru IB. Nigdy tak nie twierdziłem Masz szeroką ofertę. Podaj po prostu adres www Twojej firmy i przynajmniej będzie to informacja dla czytających gdzie zgłosić się po high-end. Nie szukam klientów w ten sposób. A jak odniesiesz się do tematu to powinieneś zauważyć "w dobrej cenie" w związku z czym KNX raczej nie ma w tym temacie argumentów. Filmiki z KNX są tylko dlatego że można je śmiało pokazać. Są na ogół profesjonalnie zrobione i pokazują idee IB. Czego nie można powiedzieć o firmach: Co do dyskwalifikacji firm nie zrzeszonych w KNX/EIB to sugeruję abyś dał spokój. Nasza firma ma już ponad 100 klientów, w tym oddziały w Niemczech i Rosji. Nasi Klienci nierzadko również jeżdżą porsche, a nawet Maybachem Ale OK. Dla porównania http://www.youtube.com/watch?v=uloGZZRQzWM I co z klientami którzy "nie tolerują" Apple. Gdybyście z każdego z obiektów przeznaczyli tylko 1000 zł, to byście mieli kilka dobrych reklamówek. Dla pocieszenia Twojej dumy powiem, że dwa budynki już zmieniły KNX na HOMIQ-a... No cóż strzał w kolano to też fajna sprawa. Jaki jest sens takiej operacji, poza oczywiście chęcią wyciągnięcia kasy od klienta? Co do jakości urządzeń też bym polemizował biorąc pod uwagę, że do ich produkcji używamy wyłącznie najlepszych komponentów na świecie o czym wielu zrzeszonych w KNX nie może się pochwalić. Może jakiś przykład potwierdzający te brednie. My jesteśmy super, oni be. Daj garść merytorycznej wiedzy dot. praktycznych schematów działania. Ta jest akurat to za co klienci mi płacą. To z pewnością zainteresuje czytających. Póki co podajesz jakieś strzępkowe informacje, które zresztą jak dla mnie (praktyka) są dość dziwne "samo-opuszczające się rolety po włączeniu alarmu" - raczej odwrotnie + zapalenie wszystkich świateł.... ? Coś ci się chyba pomyliło. Światła włączają się po zadziałaniu alarmu razem z syreną alarmową, a nie po włączeniu. No chociaż wy zrobiliście sto obiektów, więc mogę nie mieć racji. Tylko jaki jest sens zapalania świateł przy włączaniu alarmu. Wcale nie musiałby tego robić ale przynajmniej potwierdziłbym czy czy znasz się na takich instalacjach w sposób profesjonalny. Kogoś chyba bóg opuścił. Wali mnie czy masz mnie za profesjonalistę czy nie. BTW na tym forum raczej nie ma osób które jeżdżą Porsche Cayenne ja też nie mam tego auto ale będę miał inteligentną instalację, tylko mnie zastanawiam czemu udzielasz się na tym forum przecież to nie Twoja półka klienta. Walka z głupotą i miejskimi legendami zawsze mnie bawiła. Coś ciekawego w dobrej cenie http://www.adk-automatyka.pl/index.html Edytowane 10 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 10.06.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Ręce opadają. Dalej nie w temacie brniesz w swoją Megalomanię... i niekończącą ripostę.Po prostu guzik się znasz na IB tylko poczytałeś kilka ładnie wydanych katalogów (w tym samochodowych) i strofujesz wszystkich nie mając pojęcia o potrzebach. Zaśmiecasz ten wątek i tyle. Kończę polemikę z Tobą bo sensu to nie ma... Co do filmików to nie są to "reklamówki" tylko amatorskie ciekawostki, które będziemy systematycznie wrzucać na youtube.Szkoda, że nie zaznaczyłeś, że filmik z iPadem został opublikowany dzień po premierze iPada w USA i pokazuje on uniwersalność, której nie kumasz twierdząc, że HOMIQ-a można obsłużyć wyłącznie urządzeniami apple... a można praktycznie wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.06.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Co do filmików to nie są to "reklamówki" tylko amatorskie ciekawostki, które będziemy systematycznie wrzucać na youtube. Jaka firma takie ciekawostki. Prawie połowa na jednym z filmików to rozpakowywanie iPada. Chociaż faktycznie, to może być bardzo ciekawe, takie odlepianie foli. Nie każdy miał okazję to zobaczyć, bo nawet jeśli miał okazję korzystać z iPada, to nie miłą okazji wyjmować go z pudełka. Szkoda, że nie zaznaczyłeś, że filmik z iPadem został opublikowany dzień po premierze iPada w USA i pokazuje on Po prostu szachy. Wzruszył mnie ten tekst do łez. To faktycznie Mistrzostwo Świata i pełny profesjonalizm. Wasz system działa na iPadzie w 2 dni po jego premierze. Tylko dlaczego miałby nie działać skoro iPad to nadmuchany iPhone, a wasz system wykorzystuje przeglądarką safari. uniwersalność, której nie kumasz twierdząc, że HOMIQ-a można obsłużyć wyłącznie urządzeniami apple... a można praktycznie wszystkim! Owszem zajebista spraw obsługa domu przez przeglądarkę. Moja wiedza o waszym systemie pochodzi głównie z waszej strony, a informacje tam zawarte mają praktycznie zerową wartość. Więcej się można dowiedzieć z dyskusji z tobą niż z waszej strony. Nawet zdjęć waszych produktów nie macie. Nie macie też zdjęć elektroniki o legendarnej już niezawodności, aby faktycznie można było stwierdzić że to High-end. Zdjęcie spodu obudowy(najczęściej występujące zdjęcie waszego produktu, aż 3 razy) z zaczepami na listwę 35mm jakoś nie robi na mnie wrażenia. Można sterować dowolnym urządzeniem? http://homiq.com/pl/dlaczego-homiq Częstotliwość występowania słów na tej stronie 1. apple 4 2. Macintosh 1 3. iPhone/iPad/iPod 4 4. windows 0 5. XP/vista/7 0 6. Linux 0 7. Opera/IE/firefox 0 8. Android/symbian/WM/WP7 0 9. Nokia/samsung/LG/HTC 0 10. PC 0 Cytat" Całość obsługi multimediów oparta jest na rynkowych hitach firmy Apple, doskonale znanej jako twórca niezawodnych komputerów Macintosh, prekursor technologii MP3 ze swoimi odtwarzaczami iPod i pogromca rynku telefonii komórkowej - iPhone." http://homiq.com/pl/jak-moge-wlaczyc Na tej podstronie jest tylko Cytat: "iPhone, iPod nasz panel zarządzania budynkiem z powodzeniem współpracuje z telefonem iPhone i odtwarzaczami MP3 iPod Touch. Dzięki tym urządzeniom mają Państwo dostęp do wszystkich opcji budynku." Zapomnieliście dopisać iPhone 4 i iPad 1/2 Nie ma ani słowa o androidzie, symbianie, noki, samsungu HTC. Jest oczywiście info o sterowaniu przez przeglądarkę Mam wpisywać adres ip aby otworzyć bramę wjazdową? Muszę odpalić przeglądarkę w HTC/Galaxy aby zmienić scenę świetlną? Faktycznie zajebiście to inteligentne i proste Dla mnie takie rozwiązanie to dno i wodorosty. Przeglądarkę owszem można wykorzystać do podglądu, ale nie do "ciągłego" sterowania. Jak miałbym mieć sterowanie przez przeglądarkę , to zainstalowałbym sobie sterownik PLC z internetem, a jak pewnie zważyłeś nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. W sumie to bardzo dobrze, że rezygnujesz z polemiki ze mną. Dlaczego nie odpowiedziałeś na banalne pytanie co dostali klienci przechodząc z KNX na Homiq'a, poza uszczupleniem ich kont o kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy złoty? PS. Jesteście pro ekologiczni? Ciekaw jestem w jaki sposób uzyskujecie legendarną niezawodność bez stosowania ołowiu w "cynie". Na koniec coś super. Wasze produkty badają Instytut Logistyki i Magazynowania oraz GS1 Polska. Tylko, że to jest to samo. Mieści się nawet w tym samym budynku. GS1 jest od kodów kreskowych. Dlaczego podzespoły do inteligentnego budynku bada instytut od logistyki i magazynowania i dział od kodów kreskowych? Może taniej byłoby testować wasz sprzęt u stomatologa lub weterynarza. Mam nadzieję, że te wasze renomowane podzespoły, dzięki którym macie tą legendarną niezawodność, są bardziej profesjonalnie dobrane niż instytucje kontrolujące wasze produkty. A tak z ciekawości pracuje tam kolega ze studiów czy teść? Edytowane 10 Czerwca 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 10.06.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Dendrytus : "Dlaczego nie odpowiedziałeś na banalne pytanie co dostali klienci przechodząc z KNX na Homiq'a, poza uszczupleniem ich kont?" Spotkanie zostało zainicjowane z ich strony, na skutek zobaczenia HOMIQ-a u znajomego. Co dostali ?Coś co pozwoliło im wreszcie okiełznać budynek w sposób intuicyjny i całkowicie zrozumiały. Po prostu teraz umieją obsłużyć cały dom bez zastanawiania się i przeglądania dziesiątek niepotrzebnych pierdół, które tylko poszerzają zajebisty opis na stronie producenta a z praktyką nie mają nic wspólnego. Informacje na naszej stronie mają zerową wartość dla Ciebie. Nasza strona jest dla klientów końcowych, którzy rozumieją zawarte na niej treści. Faktycznie mało jest tam napisane o innych urządzeniach. W ostatnim czasie pojawiły się warte uwagi urządzenia typu iPhone. Dziękuję za uwagę i z pewnością w najbliższym czasie przygotujemy dodatkowe informacje o androidzie, WM i innych. Aplikacja w urządzeniu przenośnym jest znacznie wygodniejsza niż panel dotykowy na ścianie. Zresztą jak spojrzysz na GIRE, JUNGA i innych to urządzenia mobilne są obecnie podstawą sterowania. Różnica między naszą aplikacją webową a aplikacją dedykowaną dla użytkownika jest żadna. Nie jest wstanie rozpoznać, że to strona www a efekt jest gigantyczny ze względu na to, że może działać na wszystkim i nie potrzeba nic instalować. Kupujesz iPada 3 w Media Markt , ściągasz folie i działa.Dodatkowo mamy wideodomofon, który działa na urządzeniach przenośnych (iPod, android i inne). Na tą chwilę nie widziałem tego u innych. Jeżeli chodzi o zdjęcia na stronie to wychodzimy z założenia, że klienta nie obchodzi wygląd urządzenia magistralnego. Jeżeli sobie życzysz to mogę przesłać Ci kilka fotek. Fotki pięknych wnętrz z katalogów też nie wiele mówią o produkcie więc ich nie umieszczamy. Jeżeli chodzi Ci o jakość HOMIQ-a to w skrócie :- jako jedyni na świecie mamy łącznik magistralny montowany w szynie DIN i kostki na kołkach co powoduje, że urządzenia są w pełni "hot swap" i mogą w bardzo prosty sposób być zainstalowane / wymienione- złącza, obudowy produkuje dla nas Phoenix Contact (najlepsza firma na świecie produkująca złącza) dostarcza je największym (ABB, Siemens, itd.)- używamy przekaźników Tyco, Finder i ostatnio polskiego Relpola, który przeszedł nasze mordercze testy- obwody PCB są produkowane przez różnych dostawców, mają odpowiednią grubość i powłokę - montaż powierzchniowy jest automatyczny z wykorzystaniem najnowocześniejszego parku maszynowego- wszystko zgodnie z normą RoHs- system przeszedł szereg badań laboratoryjnych i jest odporny na wszelkie możliwe zakłócenia spełnia normy :EN 55022 1998 A1 A2EN 55022 1998EN 61000-3-2 2000EN 61000-4-2 1995EN 61000-4-4 2004EN 61000-4-5 2006EN 61000-4-6 1996EN 61000-4-8 1998EN 61000-4-9 1998EN 61000-4-11 2004EN 61000-6-1 2007- mamy wiele innych innowacyjnych rozwiązań konstrukcyjnych mających wpływ na długowieczność, łatwość montażu i serwisowania faktycznie zgadzam się, że na rynku dostępne jest wiele systemów, które nie dorastają KNX-owi do pięt, a co może najważniejsze nie są sprawne na tyle, żeby podołać odpowiedzialności sterowania całym budynkiem - takie rozwiązania to realne zagrożenie dla Inwestorów nie będę wymieniał, ale mieliśmy do tej pory kilka próśb o wymianę systemu X na nasz, gdzie kilka razy zdarzyło się użycie zwrotów :"oszukują w biały dzień" , "miało być tak pięknie", "publicznie spalę, rozwalę młotkiem lub rozjeżdżę walcem i dam opublikować to na youtube"bez złośliwości ale mamy też zgłoszenia o KNX-ie , może nie dotyczą sprzętu ale bardziej jakości serwisu i przede wszystkim skomplikowanej obsługi to na tyle pozdrawiam! ps.film iPad - to był film jako premiera iPada + Homiq (jako pierwsi mieliśmy iPada w Polsce) stąd epizod z rozpakowywaniem... badania prowadzi jedno z najlepiej wyposażonych laboratoriów w Polscenajpierw poczytaj potem komentuj : http://www.ilim.poznan.pl/la/ind.php?cat=aini nikt znajomy tam nie pracuje.. (przeginasz) zawartość ołowiu zgodnie z normą jest poniżej 0.1% i potocznie używa się określenia, że jest to montaż "bezołowiowy" Edytowane 10 Czerwca 2011 przez homiq ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.06.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dendrytus : "Dlaczego ............................... "bezołowiowy" I nie lepiej by wyglądało, gdyby taka informacja znalazła się na stronie? Nie prościej było napisać tak od razu i nie prowokować mnie do jazdy po bandzie? Jeżeli chodzi o zdjęcia na stronie to wychodzimy z założenia, że klienta nie obchodzi wygląd urządzenia magistralnego. Ale zdjęcie tyłu jest jeszcze mniej ciekawe. Macie literówkę na stronie. badają Loboratoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.06.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Odaro : "Pytałem też w Homiq ale nie wiele się dowiedziałem i dałem sobie spokój." Nie wiem kogo pytałeś i o co. Chętnie odpowiem na Twoje pytania. Może taka publiczna debata będzie ciekawa dla czytelników. pozdrawiam! Ciągły brak czasu nie pozwala mi się ze wszystkim wyrobić na czas. Dobrze zapytam się jeszcze raz. Mam instalację wykonaną w gwiazdę czyli od każdego punktu elektrycznego idzie przewód do jednej wspólnej rozdzielni. Do włączników mam poprowadzony przewód YDY-p 3x1mm2. Czy w Waszym systemie można podłączyć wyłączniki taki przewodem. Czy Wasz system też zapewnia system alarmowy. Jakie jest sterowanie ogrzewaniem? To może na razie tyle ZPRZYSTĘPNA CENA!!! Zapraszamy do zadawania pytań na naszym [moderowano][/qUOTE] Przystępna cena na Nexwell to była ale rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 13.06.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Przystępna cena na Nexwell to była ale rok temu. Ja postanowiłem, że nie będę płacił im wszystkich takiej kasy. Jeżeli mogę doradzić to zrób to na PLC. Ja robię instalację sam na Chińskich przekaźnikach. Jak masz chociaż trochę smykałki to dasz radę. Tutaj są filmy szkoleniowe: http://www.youtube.com/user/elkompl Wpisz w wyszukiwarkę PLC2011A0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 13.06.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Ciągły brak czasu nie pozwala mi się ze wszystkim wyrobić na czas. Dobrze zapytam się jeszcze raz. Mam instalację wykonaną w gwiazdę czyli od każdego punktu elektrycznego idzie przewód do jednej wspólnej rozdzielni. Do włączników mam poprowadzony przewód YDY-p 3x1mm2. Czy w Waszym systemie można podłączyć wyłączniki taki przewodem. Czy Wasz system też zapewnia system alarmowy. Jakie jest sterowanie ogrzewaniem? To może na razie tyle - włączniki - 3x1mm2 się nadaje, jednak ze względu na ilość żył pozwoli na podłączenie dwóch dowolnie programowalnych klawiszy (lepsza jest zwykła skrętka bo mamy możliwość podpięcia 7 klawiszy na jednym kablu) - alarm - homiq nie zapewnia systemu alarmowego, którym lepiej niech zajmują się wyspecjalizowane firmy, natomiast w prosty sposób na zasadzie wejść/wyjść można podłączyć praktycznie każdą centralkę alarmową (m.in. bardzo popularnego satela) takie rozwiązanie jest też dobre pod względem tego, że często firmy monitorujące dostarczają system i ew. fałszywe alarmy biorą na siebie połączenie w podstawowej wersji daje nam możliwość uzbrojenia / rozbrojenia za pomocą pola pinowego w interfejsie oraz reakcji budynku na wywołanie alarmu (rolety, oświetlenie) - ogrzewanie - za włącznikiem umieszczamy czujnik temperatury i sterujemy elektrozaworem danej sekcji ogrzewania (w praktyce na interfejsie graficznym ustawiasz jaką chcesz temperaturę w danym pomieszczeniu i taka z uwzględnieniem histerezy jest utrzymywana) dodatkowo oczywiście ogrzewanie współgra ze scenariuszami pod klasycznymi przyciskami "wychodzę z domu" "dobranoc" bywa, że jest bardzie rozbudowane, np. wentylatory w kanałowcach, chłodzenie podłogówką i klimakonwektorami jednocześnie... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.06.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 - włączniki - 3x1mm2 się nadaje, jednak ze względu na ilość żył pozwoli na podłączenie dwóch dowolnie programowalnych klawiszy (lepsza jest zwykła skrętka bo mamy możliwość podpięcia 7 klawiszy na jednym kablu) Fajnie to brzmi 7 klawiszy na jednym kablu tylko czy macie w ofercie przyciski wieloklawiszowe Jeżeli nie to jaka tak naprawdę jest przewaga UTP nad YDYp??? Czy możliwa jest współpraca Waszego systemu z sterownikami PLC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts