odaro 14.08.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Ja dobierałem, instalowała osoba mająca uprawnienia energetyczne, a ja podłączyłem elektrycznie. A co konkretnie cię interesuje? Tu masz wątek o elektrozaworach gazu Np to że zawór można otworzyć tylko ręcznie i teraz mamy taką oto sytuację jesteśmy na nartach w Alpach przez fałszywy alarm został odcięty gaz przez elektrozawór czyli instalacja CO nie grzeje czyli zamarzają nam grzejniki. Ale żeby włączyć taki elektrozawór muszę wrócić z Włoch gdzie byłem na nartach i zrobić to ręcznie. Czy w takiej sytuacji jest sens montowania takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 A co zrobisz będąc na nartach w Alpach, jak dostaniesz informację, że czujka gazu wykryła gaz (i nie masz jak zweryfikować, czy to fałszywy, czy prawdziwy alarm)?Uważam, że lepiej mieć taki elektrozawór bez możliwości zdalnego otwarcia, niż go nie mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 A co zrobisz będąc na nartach w Alpach, jak dostaniesz informację, że czujka gazu wykryła gaz (i nie masz jak zweryfikować, czy to fałszywy, czy prawdziwy alarm)? Uważam, że lepiej mieć taki elektrozawór bez możliwości zdalnego otwarcia, niż go nie mieć... A montowałeś takie elektrozawory? A gdzie w instalacji powinien być taki elektrozawór jak ktoś ma gaz w kotłowni i w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.08.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Nie montowałem, bo nie jestem gazownikiem. Ja te zawory tylko podłączam Jeśli do domu gaz wchodzi osobno w te dwa miejsca, to zawory powinny być dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.08.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Nie montowałem, bo nie jestem gazownikiem. Ja te zawory tylko podłączam Jeśli do domu gaz wchodzi osobno w te dwa miejsca, to zawory powinny być dwa. Na instalację gazową trzeba mieć projekt Czy tak bez projektu można sobie montować elektrozawór co na to Nadzór budowlany i gazownictwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.08.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 To pytanie do gazownika, a nie elektronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.08.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 To pytanie do gazownika, a nie elektronika No właśnie a gazownicy wogóle nie chcą słyszeć o jakiś elektrozaworach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohnsorge1982 15.08.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Systemy detekcji gazu i pożaru są systemami które w obiektach gdzie są wymagane przez przepisy ppoż wymagają każdorazowego potwierdzenia alarmu. Nie wolno ich kasować bez sprawdzenia przyczyny ich powstania. Czujka alarmuje zazwyczaj po przekroczeniu progu 20% DGW (Dolnej Granicy Wybuchowości). W rzeczywistości ilość ta jest naprawdę spora i rzadko się zdarza aby czujnik pelisterowy zamontowany w czujce tak mocno się rozkalibrował (no chyba że ma kilka dobrych lat). Dlatego wszystkie czujki ppoż jak i detekcji gazu w obiektach gdzie systemy te są wymagane muszą być sprawdzane raz w roku. Jeżeli chcesz unknąć niemiłych niespodzianek na wyjazdach (choć myślę że przykład tu podany został wymyślony jako jakaś hipotetyczna sytuacja) zleć co jakiś czas sprawdzenie profesjonaliście. Ja oprócz montaży systemów posiadam gazy kalibracyjne na CO i metan, więc bez problemu jestem w stanie sprawdzić czy urządzenie działa prawidłowo. A montowałeś takie elektrozawory? A gdzie w instalacji powinien być taki elektrozawór jak ktoś ma gaz w kotłowni i w kuchni Zawór taki montuje się w miejsce zwykłego głównego wyłącznika gazu na elewacji budynku. Jeżeli do budynku wchodzi kilka osobnych gazociągów to montujemy na każdym z osobna. Na instalację gazową trzeba mieć projekt Czy tak bez projektu można sobie montować elektrozawór co na to Nadzór budowlany i gazownictwo? Co za problem kiedy firma zewnętrzna z uprawnieniami robi tobie projekt poinformować projektanta że oprócz zaworu ręcznego ma dodać jeszcze zawór automatyczny. Z tego co wiem nie można zrezygnować z ręcznego głównego wyłącznika gazu, ale można za nim zamontować automat. Gazownia (a właściwie spółka gazownicza) podbija cie ten projekt i tyle. No właśnie a gazownicy wogóle nie chcą słyszeć o jakiś elektrozaworach Kto to jest gazownik??? Jeżeli mówisz o pracowniku gazowni to nie ma on nic do tego jeżeli projekt jest zrobiony zgodnie z wymaganiami. Zaznaczam iż instalacja za licznikiem należy do użytkownika i możesz tam zamontować wszystko co jest dopuszczone przepisami pod warunkiem wykonania projektu i jego zatwierdzenia. Osobiście wykonywałem wiele takich instalacji i nie spotkałem się z żadnymi problemami. Może dlatego że należę do SITPNIG Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez ohnsorge1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 16.08.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Dla informacji innych użytkowników nie ma możliwości podłączenia tego czujnika(innego analogowo również). Może wyrażę się dokładniej: można podłączyć ALE NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI I TAKIEGO PROGRAMU ABY CZUJNIK TEN ZADZIAŁAŁ Z PLC2011A0. Co automatycznie oznacza, że nie ma możliwości aby na wyświetlaczu telefonu, PC czy tabletu podawana była np. temperatura. Ten drugi PLC z literkami B0 ma i termometry i wejścia analogowe i na wyświetlaczu telefonu czy tabletu pokazuje się wszystko jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.08.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ten drugi PLC z literkami B0 ma i termometry i wejścia analogowe i na wyświetlaczu telefonu czy tabletu pokazuje się wszystko jak należy. Owszem, ale o ile wiem macie ten z A0, a ten z B0 jest jeszcze niedostępny na allegro. Zresztą jest on dostępny dopiero od 26.07.2011. Co nadal nie zmienia faktu, ŻE TO NIE TEN DZIAŁ. Macie swój temat o PLC, może w końcu zaczniecie tam się udzielać. PS. Niedługo na allegro będzie można kupić A0 za bezcen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.08.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Fajnie, że systemem można sterować z pozycji telefony komórkowego (w moim przypadku Nokia). Zauważyłem też oszczędność energii. Przydatną opcją jest również możliwość zmierzenia zużycia gazu i wody. Pozdrawiam. Kolejna reklama zadowolonego klienta fibaro H. Kolman Zarejestrowany 17-08-2011 Ostatno aktywny: Dzisiaj 13:34 Kluby użytkownik: Budowa - wymiana doświadczeń Mój dom: kiedyś zbuduję Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 26.08.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) 3. akurat nasze produkty są 100% polskie , uważam że nie jest ważne kto zrobił ale to jakie ma właściwości padł dobry przykład z iphonem , zły ? a przecież made in china zachodni chlebek dobry ? a przecież made in germany 4. problem z cennikiem urządzeń jest taki, że systemu IB nie kupuje się w sklepie na sztuki każdy budynek ma swoje potrzeby i nic nie stoi na przeszkodzie dowiedzieć się ile dane rozwiązanie będzie kosztować (wycena nic nie kosztuje) Przecież to wasze "rozwiązanie" to nie żaden system a komputer PC ciągnący 100 czy 200W mocy z gdniazdka z zainstalowanym Linuxem i jakimś programikiem czy skryptami. Tam nie ma żadnej technologii ani urządzeń. Taki komputer się wiesza od czasu do czasu. Są za to kilkuzłotowe przekaźniki wykonawcze odbierające komendy z tego komputera PC. To nie jest żaden system IB. Jest tak samo dziurawy jak każdy serwer www postawiony gdziekolwiek. Włamać się do takiego systemu czy zapuścić złośliwego wirusa to tylko kwestia czasu. Z tego powodu homik sprzedaje nie system tylko "rozwiązanie", za te 40 tysięcy złotych tak na prawdę sprzedaje programik na komputer. W sumie to gratuluję przebitki i klientów ... Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez majki wpis obraźliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.08.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jak już się kogoś opitala to wypadałoby dla przyzwoitości choć nazwę napisać poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.08.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Przecież to wasze "rozwiązanie" to nie żaden system a komputer PC ciągnący 100 czy 200W mocy z gdniazdka z zainstalowanym Linuxem i jakimś programikiem czy skryptami. Tam nie ma żadnej technologii ani urządzeń. Taki komputer się wiesza od czasu do czasu. Są za to kilkuzłotowe przekaźniki wykonawcze odbierające komendy z tego komputera PC. To nie jest żaden system IB. Jest tak samo dziurawy jak każdy serwer www postawiony gdziekolwiek. Włamać się do takiego systemu czy zapuścić złośliwego wirusa to tylko kwestia czasu. Z tego powodu homik sprzedaje nie system tylko "rozwiązanie", za te 40 tysięcy złotych tak na prawdę sprzedaje programik na komputer. W sumie to gratuluję przebitki i klientów ... Ostry jesteś. A co sądzisz o systemie Koher to też tylko oprogramowanie czy coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.08.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Ostry jesteś. On nie jest ostry tylko jest zakompleksionym kompletnym ignorantem. W jego bredniach nie ma nawet 1 % prawdy. dodatkowo jego wiedza z elektroniki, IB i techniki komputerowej jest równa ZERO. A co sądzisz o systemie Koher to też tylko oprogramowanie czy coś więcej? Problem w tym, że żadnego z tych systemów nawet na oczy nie widział. O używaniu nie wspomnę. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 27.08.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 perkolator - masz tak duza wiedze i doswiadczenie, ze ja bym ci nie powierzyl obierania ziemniakow na obiadtrudno mi innaczej komentowac takie bzdury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 27.08.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 perkolator - masz tak duza wiedze i doswiadczenie, ze ja bym ci nie powierzyl obierania ziemniakow na obiad trudno mi innaczej komentowac takie bzdury! To z czego składa się "rozwiązanie" homiq? Z jakich części składowych? Z czego składa się NEXO czy FIBARO albo PLC wiem i znam ich cenniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 27.08.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 perkolator - masz tak duza wiedze i doswiadczenie, ze ja bym ci nie powierzyl obierania ziemniakow na obiad trudno mi innaczej komentowac takie bzdury! Tutaj jest cała dyskusja. http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php/t3896-100.html Homiq too pecet i tanie przekaźniki w rozdzielni plus drogie przyciski na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.08.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) To z czego składa się "rozwiązanie" homiq? Z jakich części składowych? Z czego składa się NEXO czy FIBARO albo PLC wiem i znam ich cenniki. To widać Przecież to wasze "rozwiązanie" to nie żaden system a komputer PC ciągnący 100 czy 200W mocy z gdniazdka z zainstalowanym Linuxem i jakimś programikiem czy skryptami. Tam nie ma żadnej technologii ani urządzeń. Taki komputer się wiesza od czasu do czasu. Są za to kilkuzłotowe przekaźniki wykonawcze odbierające komendy z tego komputera PC. To nie jest żaden system IB. Jest tak samo dziurawy jak każdy serwer www postawiony gdziekolwiek. Włamać się do takiego systemu czy zapuścić złośliwego wirusa to tylko kwestia czasu. To się włam ekspercie. Czekamy. Chętnie poznam techniki zawirusowania Linuxa. Tutaj jest cała dyskusja. http://forum.budujemydom.pl/lofiversion/index.php/t3896-100.html Homiq too pecet i tanie przekaźniki w rozdzielni plus drogie przyciski na ścianę. W którym miejscu tej dyskusji wspominają o tym, że Homiq stoi na PC z linuxem, bo jakoś nie mogą znaleźć. Tych bredni to naprawdę nie da się czytać. Masz oddzielne dwa wątki. Jeden o PLC, drugi o przekaźniku internetowym, może tam podzielisz się swoimi mądrościami. Od jedenasty dni czekam w jednym z nich na odpowiedź. Może tam podzielisz się swoim doświadczeniem i wiedzą. Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 27.08.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 W którym miejscu tej dyskusji wspominają o tym, że Homiq stoi na PC z linuxem, bo jakoś nie mogą znaleźć. m_f 11.02.2011, 19:24 A ja dziś rozmawiałem na targach w Gliwicach z facetami z homiqa. Za kompletny system gdzie sterowanie jest ok 40 odbiorników i 60 wejść orientacyjna cena to 10-11kpln Nie licząc okablowania. autorushd 11.02.2011, 21:08 CYTAT(m_f @ 11.02.2011, 18:24 ) * A ja dziś rozmawiałem na targach w Gliwicach z facetami z homiqa. Za kompletny system gdzie sterowanie jest ok 40 odbiorników i 60 wejść orientacyjna cena to 10-11kpln Nie licząc okablowania. Tylko co wchodzi w skład tego? Jak z nimi rozmawiałem na budmie to za 200m2 chcieli 25tys. m_f 12.02.2011, 00:51 CYTAT(autorushd @ 11.02.2011, 20:08 ) * Tylko co wchodzi w skład tego? Jak z nimi rozmawiałem na budmie to za 200m2 chcieli 25tys. Komplet sterowania - czyli serwer (tu się rozczarowałem bo to pecet tyle że na linuxie) plus moduły sterownika do rozdzielni plus oprogramowanie. Fakt że sterowanie z poziomu komputera wygląda ładnie. W cenę nie wliczono okablowania - wszystkie kable trzeba podprowadzić do rozdzielni. Fajne pstryczki impulsowe mieli - taki zwykły podłużny pstryczek był podzielony na 2 małe kwadraciki. Jeśli dobrze znalazłem to chyba takie: http://vimar.net.pl/index.php?p4064,two-in...hes-kolor-szary w ramce można do 3 równolegle zestawić co daje 6 pstryczków. można też mieszać podłużny i te małe podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts