odaro 31.08.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Na dole tego zdjęcia jest ogromniasty PLC. To te panele z których wychodzi kilkaset kabli. One sterują przekaźnikami bistabilnymi w tej szafie. Prawdopodobnie są to wyjścia PLC z otwartymi kolektorami, a przekaźniki są na 12 lub 24V Nie ma co - ten właściciel ma fantazję. 97 przekaźników, kilkanaście różnicówek i bezpieczników. Właściciel będzie sterował każdym gniazdem elektrycznym i każdą żarówką. Pytanie tylko po co aż takie to wielkie ? Ale co wielkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.08.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 To że będzie sterował każdym gniazdkiem i każdą żarówką to mi się akurat podoba. Tylko po co to takie wielkie ? No i czekam na nowy nabytek Daj znać jak już go dostaniesz czy warto w niego inwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.08.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Spox, przyjdzie pewnie jutro. Chciałem kupić droższy ale nie wiem czy to ma sens. Do wszystkich są takie same kasetki z taśmą czyli jakość wydruków będzie taka sama. Różnią się pamięcią akumulatorem, oprogramowaniem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 31.08.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Dokładnie. To ja mam pytanie odnośnie funkcjonalności. - Chciałbym aby system mi obsługiwał zliczanie pobranej energii z 3 faz ( statystyki) - Pobór wody (statystyki) - informacja o awarii pompy obiegowej. Czytałem na forum ze da się to zrobić. Jak to jest realizowane w waszych systemach? Jeżeli chodzi o liczniki : PRAKTYKA : funkcjonalność bezsensowna w domu jednorodzinnym : a) nudzi się po kilku tygodniach, ponieważ i tak dochodzi się do prostych wniosków skąd bierze się zużycie (to wiadomo na oko) a zmiana trybu życia dla generowania oszczędności to fikcja (nie zobaczysz większych różnic jak 10pln w rachunku), chyba że będzie okres wakacyjny i wtedy zużycie trochę spada a to jest przecież logiczne b) duże zużycie związane jest z ogrzewaniem a to z kolei głównie z temperaturą zewnętrzną na którą i tak nie mamy wpływu wniosek : zimno = duże zużycie ciepło - małe , pytanie co Ci da precyzyjniejsza informacja skoro i tak nic nie zmienisz ? c) orientacyjny rachunek można raz na 2 miesiące wywnioskować z odczytu licznika (to nic nie kosztuje) TECHNIKA : funkcja jak najbardziej możliwa, wymagane wejście impulsowe homiq-a + licznik 3-fazowy z wyjściem impulsowym (to samo dotyczy się licznika wody / gazu) a) rozwiązanie kosztowne (porządne liczniki kosztują) b) wskazania zabierają miejsce w interfejsie (skoro będą niepotrzebne to trzeba sobie zdawać sprawę, że im więcej rzeczy i możliwości tym mniejsza intuicyjność dla funkcji codziennych) informacja o awarii pompy obiegowej : PRAKTYKA : według mnie uruchomienie tej funkcji ze względu na koszt/efekt nie ma większego sensu zakładam sytuację godz. 2 w nocy, dostajesz info, że pompa nie działa, co robisz ? jaka gotowość ekipy serwisowej ? tu chodzi o czas w którym zorientujesz się, że jest awaria a to w przypadku problemów z ogrzewaniem da się odczuć na własnej skórze w stosunkowo krótkim czasie a na reakcję serwisu i tak z reguły trochę się czeka TECHNIKA : rozwiązanie banalne wejście homiq-a + wyjście alarmowe z pompy (droższe modele mają coś takiego), przepływomierz albo dwa czujniki temperatury przed i za pompą Podsumowując każda z tych funkcji od strony systemowej (HOMIQ) to grosze. Trzeba się*jednak liczyć z koniecznością zakupu sprzętu dodatkowego, który już tani nie jest i aby zrealizować te funkcje trzeba przeznaczyć budżet na poziomie 2-3tyś i jak na możliwy efekt to zdecydowanie inwestycja nie trafiona. Natomiast jeżeli pewne urządzenia w standardzie mają wyjścia alarmowe (piec, rekuperator, pompa - czasem się to zdarza) to wtedy oczywiście warto to wykorzystać i możemy zrobić automatycznie przekierowanie komunikatu o awarii na dany adres mailowy (czyli zgłoszenie jest już przekazane do serwisanta bez naszego pośrednictwa wtedy całość nabiera innego wymiaru). DRUKARKA / OPIS ROZDZIELNI tu należy zwrócić uwagę na koszt tasiemek a nie drukarki (sytuacja jak przy drukarkach do komputera - tusz droższy niż drukarka ) najtańsze tasiemki nie nadają się do okablowania bo zrolowane rozkleją się po paru miesiącach i mało, że opisu brak to jeszcze bałagan w rozdzielnicy trzeba stosować tasiemki celulozowe albo termokurczliwe, one już trochę kosztują dodam, że każde urządzenie ma minimalny chwyt po wydrukowaniu (do cięcia) i chcąc nie chcąc traci się z każdej tasiemki sporo centymetrów (tu warto zapuszczać wydruk seryjny i ciąć całość nożyczkami) zasadniczo to dobre urządzenie do zrobienia naklejek frontowych opisujących rozdzielnię co do opisu przewodów to są one wpinane do zugów i idą od 1 do .... w ten sposób precyzyjnie wiemy co jest gdzie (dla ułatwienia można sobie zaznaczyć co 10 zug) do tego polecam takie nakładki z numerkami legranda, zapina je się bezpośrednio na zug lub przewód kartka z precyzyjnym opisem jest bezwzględnie najważniejsza (po 3 latach oznaczenie typu gn.syp / o.łaź3 nie będzie już takie oczywiste) Perkolator - czy ty jesteś normalny? krytykujesz rzeczy o których nie masz pojęcia... na czym się jeszcze znasz? pewnie na wszystkim... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.08.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A to koledzy z forum http://www.plc-home.pl znaleźli łatwiejszy sposób sprawdzania pompy co, czy działa czy nie Ze tak zacytuję: "Odkryłem że kontaktron przyłożony do pompy przewodzi prąd są to impulsy ale gdy zastosujemy funkcję 83 to mamy prędkość i teraz wystarczy d>0 i wiemy czy faktycznie pompa się obraca. " http://plc-home.pl/forum/pompa-co-jak-sprawdzic-czy-pompa-dziala-t184.0.html Autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 31.08.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A to koledzy z forum http://www.plc-home.pl znaleźli łatwiejszy sposób sprawdzania pompy co, czy działa czy nie Ze tak zacytuję: "Odkryłem że kontaktron przyłożony do pompy przewodzi prąd są to impulsy ale gdy zastosujemy funkcję 83 to mamy prędkość i teraz wystarczy d>0 i wiemy czy faktycznie pompa się obraca. " http://plc-home.pl/forum/pompa-co-jak-sprawdzic-czy-pompa-dziala-t184.0.html Autorus ciekawe rozwiązanie pytanie na ile trwałe, stabilne i uniwersalne (różne obudowy pomp, sposób montażu itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Daj znać jak już go dostaniesz czy warto w niego inwestować? No to jestem po 15 min zabawy. Spox Ogólnie intuicyjna zabawka, jeszcze muszę poszukać jak się robi wydruki w dwóch wierszach. Jest funkcja podglądu i od razu podaje ile taśmy weźmie w mm. Najgorsze z tego to ta taśma a konkretnie jej rozklejanie, bo wychodzi pięknie pasek, odcina się urządzeniem. Ale potem biały papier trzeba ściągnąć żeby odsłonić warstwę klejącą. Kiszka trochę, ciężko to zrobić. Do zastosowań do pracy to bym zakupił najwyższy model, ale do majsterkowania idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 01.09.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 A to koledzy z forum http://www.plc-home.pl Autorus Co do liczników prądu to od miesięcy mam instalację inteligentnego domu wykonaną na Chińskich przekaźnikach PLC z Allegro. Cały koszt to może 5000zł, a nie kilkadziesiąt. i zdjęcia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=44815&d=1298541240 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=44816&d=1298541298 Teraz mam już wszystko pięknie wykończone. Zrobię jakieś zdjęcia w przypływie natchnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.09.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Co do liczników prądu to od miesięcy mam instalację inteligentnego domu wykonaną na Chińskich przekaźnikach PLC z Allegro. Cały koszt to może 5000zł, a nie kilkadziesiąt. i zdjęcia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=44815&d=1298541240 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=44816&d=1298541298 Teraz mam już wszystko pięknie wykończone. Zrobię jakieś zdjęcia w przypływie natchnienia. Może lepiej napisz jakie oszczędności przyniosła ci inwestycja w liczniki energii. Widzę 4 sztuki po około 160 zł co daje około 640 zł. Za tę sumę można kupić około 1231 kWh (1 kWh=52gr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 02.09.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Może lepiej napisz jakie oszczędności przyniosła ci inwestycja w liczniki energii. Widzę 4 sztuki po około 160 zł co daje około 640 zł. Za tę sumę można kupić około 1231 kWh (1 kWh=52gr) Kupiłem je na alledrogo po 60 zeta za sztuke. Razem 240. Za prąd mam w zimie miesięcznie około 1500zł, miałem jak miałem pompę ciepła. Już jej nie mam i liczniki mi nie będą potrzebne. Chciałem się upewnić ile zjada to g. prądu. Doszedłem do wniosku, że pompa ciepła to pic na wodę. COP może i pokazywała dobry ale teoretyczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohnsorge1982 04.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 A ja mam pytanie. Potrzebuję zawór grzejnikowy (głowicę termostatyczną) zasilany bateryjnie ze stykiem sterującym. Styk miałby za zadanie wyłączać ogrzewanie. Np kiedy styk jest zwarty to głowica zamyka przepływ, kiedy jest rozwarty działa jak normalny termostat (z temp. zadaną przez użytkownika za pomocą pokrętła głowicy). Znacie coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r4v 05.09.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Np kiedy styk jest zwarty to głowica zamyka przepływ, kiedy jest rozwarty działa jak normalny termostat (z temp. zadaną przez użytkownika za pomocą pokrętła głowicy). Znacie coś takiego? A nie wystarczy zwykły elektrozawór na dolocie do grzejnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.09.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Kupiłem je na alledrogo po 60 zeta za sztuke. Razem 240. Za prąd mam w zimie miesięcznie około 1500zł, miałem jak miałem pompę ciepła. Już jej nie mam i liczniki mi nie będą potrzebne. Chciałem się upewnić ile zjada to g. prądu. Doszedłem do wniosku, że pompa ciepła to pic na wodę. COP może i pokazywała dobry ale teoretyczny, Może byś ,rozwinął wątek o PC. Nie słyszałem aby ktoś zrezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 05.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Może byś ,rozwinął wątek o PC. Nie słyszałem aby ktoś zrezygnował. jakieś 3 tygodnie temu odłączałem PC w domu o powierzchni około 150 m. To co zaoszczędził na cieple, wydała na prąd. Generalnie w domach o powierzchni poniżej 300 m Pc jest raczej bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohnsorge1982 05.09.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 A nie wystarczy zwykły elektrozawór na dolocie do grzejnika? Może być a znasz jakiś zasilany z baterii Głowice termostatyczne nie potrzebują tyle energii aby zamykać i otwierać przepływ (realizowane jest to za pomocą dobrodziejstwa zasad fizyki i rozprężania się cieczy która oddziaływuje na zawór). Słyszałem że są takie urządzenia i działają na zasadzie podgrzania delikatnie czujnika w głowicy. Ale nie mogę niczego takiego znaleźć a nie mam jak dociągnąć kabli zasilających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 06.09.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Może byś ,rozwinął wątek o PC. Nie słyszałem aby ktoś zrezygnował. EEEE to się nie opłaca. Pompa ciepła to przepłacona fanaberia. Koszt początkowy i później koszty eksploatacji, przeglądów, małych czy większych napraw to wydatek większy niż palenie LPG pomnożone przez 1.5. Warunki gwarancji są takie, że ich finansowo nie przeskoczysz. Jak kończy się trzyletnia gwarancja to zaczynają się drobne usterki jak ze wszystkim. Koszty części sa niebotyczne. Obowiązuje w branży zmowa cenowa i reglamentacja części zamiennych tylko dla serwisantów. Odradzam pompe ciepła każdemu. Kupić kociołek 2 funkcyjny za małe pieniążki i palić gazem. Tak samo jest z gotowymi systemami inteligentnego domu. Technika się zmienia, a jak się związać z jednym drogim systemem to tylko później będziesz płakał. PLC zawsze wywalisz i kupisz inny, nowszy model. Instalacja IB na PLC nie przekroczy 5000zł czyli tyle ile piec kondensacyjny. Raz na ileś lat i tak trzeba wymienić. A jak kupisz jeden z gotowych systemów z tego wątku to będziesz już tylko ich niewolnikiem, wystrychną cię na dudka. Nie sprzeczam się jaki PLC, jaki komu pasuje. Mnie akurat chińskie się spodobały ze względu na bezpieczeństwo transmisji i software ale nie każdemu jest to potrzebne. Może sobie zrobić na fateku, a newralgiczne obwody jak otwieranie drzwi na jednym z tych PLC2011. Resztę można zrobić na Simaticach, na czymkolwiek byle nie płacić wygórowanych cen za "gotowy system w dobrej cenie", bo sam widzisz jak odpisują. Zadzwoń osobiście i zapytaj to zobaczysz krętactwa. Chcą przyjść i sprawdzić jaki masz samochód w garażu i tak ustalic cenę Edytowane 6 Września 2011 przez xtea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 kolego mniej populizmu My tu na forum argumentów twardych potrzebujemy a nie wywodów polonistycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 06.09.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) kolego mniej populizmu My tu na forum argumentów twardych potrzebujemy a nie wywodów polonistycznych. Prosta sprawa. Po gwarancji, czujnik temperatury jedyny pasujący w dziurę, o znanej tylko producentowi charakterystyce 900zł. Zawór elektromagnetyczny 1216zł i cała oszczędność poszła sobie. Aż strach pomyśleć gdyby sprężarka się zepsuła 11.740zł. Cenyy podawane prywatnym klientom NETTO! Ja płaciłem za zawór i czujnik, nie mówiąc o przeglądach co roku 1800zł. CWU w zasobniku do 38 stopni - wszystko pieknie ale ja lubię cieplejszą więc chciałem mieć w zasobniku 52 stopnie. COP wychodził 1, grzanie samym prądem. W ostatnim sezonie odłączyłem pompę ciepła od CWU i wmontowałem po prostu grzałkę 2200W, wychodziło taniej, bo zero strat na przesyle ciepła i sprawności. Przy ostatnich mrozach -20, a bywało i -28 sprawność bliska jedności. Może jak ktoś ma dom pasywny to mu sie sprawdzi, ale nie takim jak ja co wybudowali dom na kredyt, ostatkiem sił i środków, gdzie domy są jakie są, takie jak ma 99.99% ludzi. Edytowane 6 Września 2011 przez xtea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dzięki za info, powiedz jeszcze jaka pompa i jaki serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.09.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 EEEE to się nie opłaca. Pompa ciepła to przepłacona fanaberia. Koszt początkowy i później koszty eksploatacji, przeglądów, małych czy większych napraw to wydatek większy niż palenie LPG .............. w dobrej cenie", bo sam widzisz jak odpisują. Zadzwoń osobiście i zapytaj to zobaczysz krętactwa. Chcą przyjść i sprawdzić jaki masz samochód w garażu i tak ustalic cenę Zostań politykiem i dołącz do samoobrony. Niedawno zwolniło się miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts