autorus 07.10.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.10.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) System (sterowniki) mogą być sterowane z pilota podczerwieni w standardzie sony) co bije na głowę sterowanie przez panele wmontowane w ścianach lub nawet Tablety przy sterowaniu zdalnym w domu) 1.A jak robisz na tym pilocie podgląd z domofonu czy kamery zewnętrznej? 2.Jak odczytujesz na nim obecną temperaturę? 3.Jak przeglądasz na super pilocie historię zdarzeń? 4.Jak przy pomocy pilota sprawdzić czy gniazdka zewnętrzne są wyłączone? 5.Jak włączy ci się alarm, to jak na tym super genialnym, pilocie SONY na podczerwień odczytasz co jest jego przyczyna? Pytania specjalnie ponumerowałem, aby łatwiej ci było udzielić na nie odpowiedzi. PS. Najbardziej rozbawiło mnie, że stosowanie systemu eHouse pozwoli zaoszczędzić energię i dzięki temu system zwróci się po 3 latach. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Oszczędności i zwrot kosztów na system mamy tylko w przypadku instalacji w biurach i urzędach. W domu oszczędności są praktycznie żadne, za to komfort na pewno. Edytowane 7 Października 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.10.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) System (sterowniki) mogą być sterowane z pilota podczerwieni w standardzie sony) co bije na głowę sterowanie przez panele wmontowane w ścianach lub nawet Tablety przy sterowaniu zdalnym w domu) Masz faktycznie rację. Muszę sobie coś takiego zainstalować. Pełna ergonomia, funkcjonalność i intuicyjność. Przy tym takie sterowania jak to lub to wypadają blado PS. I żeby znowu mi nie zarzucono że tylko jakąś drożyznę pokazuje. Całkiem fajne sterownie na polskim sterbox'ie. Swoją drogą ciekawe jak się czują posiadacze chińszczyzny, która jest dwukrotnie droższa. W przypadku sterboxa moduły komunikują się ze sobą. Edytowane 7 Października 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumapunku 08.10.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 08.10.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Hehe, całkiem niezła próba pozycjonowania strony... No... tylko pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 A niech mi ktoś powie jak w tzw. gotowych systemach rozwiązane jest sterowanie gniazdkami elektrycznymi. Zazwyczaj podawany jest przykład włączania ekspresu do kawy po przebudzeniu się. Czy znacie jakieś inne ciekawe funkcje sterowania gniazdkami elektrycznymi. A jak to wygląda w praktyce czy w systemach EIB wszystkie gniazdka są połączone przez przekaźnik z modułem automatyki czy raczej gniazdka elektryczne są wpięte do instalacji z pominięciem modułów automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.10.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 A niech mi ktoś powie jak w tzw. gotowych systemach rozwiązane jest sterowanie gniazdkami elektrycznymi. Tak samo jak każdym innym obwodem typu załącz/wyłącz. Zazwyczaj podawany jest przykład włączania ekspresu do kawy po przebudzeniu się. Przykład ten jest oczywiście głupi, bo ekspres nie wystartuje po podaniu zasilania. Ale marketingowo fajnie wygląda. Takie rozwiązanie stosuje się, aby przez przypadek nie zostawić włączonego ekspresu lub uniknąć wracania przez pół miasta, aby się upewnić czy aby na pewno expres został wyłączony. Czy znacie jakieś inne ciekawe funkcje sterowania gniazdkami elektrycznymi. Wyłączanie sprzętu audio, komputerów na noc lub podczas nieobecności. Urządzenia te w stanie "stand by" pobierają co prawda kilka-kilkanaście watów, ale sumując to przez ilość urządzeń np. 3 tv+ 2 tuner sat +2 PC można zaoszczędzić całkiem ciekawą sumkę. Koszt takiego sterowania zwróci się co prawda dopiero po kilku latach, ale według mnie warto. Funkcja wyłączania gniazdek ma jeszcze jedną zaletę można ograniczyć dzieciom dostęp do TV czy kompa, bez konieczności włażenia pod biurko w celu zabrania przewodów A jak to wygląda w praktyce czy w systemach EIB wszystkie gniazdka są połączone przez przekaźnik z modułem automatyki czy raczej gniazdka elektryczne są wpięte do instalacji z pominięciem modułów automatyki. Nie wpina się pewnych gniazdek np tych używanych przez lodówkę, piec czy służących do podłączania odkurzacza. Wpina się natomiast gniazdka pod moduły ściemniające, aby można było podłączyć lampy i sterować ich jasnością. Oczywiście użytkownik nie może ich wykorzystywać wtedy do innych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 09.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Tak samo jak każdym innym obwodem typu załącz/wyłącz. Przykład ten jest oczywiście głupi, bo ekspres nie wystartuje po podaniu zasilania. Ale marketingowo fajnie wygląda. Takie rozwiązanie stosuje się, aby przez przypadek nie zostawić włączonego ekspresu lub uniknąć wracania przez pół miasta, aby się upewnić czy aby na pewno expres został wyłączony. Wyłączanie sprzętu audio, komputerów na noc lub podczas nieobecności. Urządzenia te w stanie "stand by" pobierają co prawda kilka-kilkanaście watów, ale sumując to przez ilość urządzeń np. 3 tv+ 2 tuner sat +2 PC można zaoszczędzić całkiem ciekawą sumkę. Koszt takiego sterowania zwróci się co prawda dopiero po kilku latach, ale według mnie warto. Funkcja wyłączania gniazdek ma jeszcze jedną zaletę można ograniczyć dzieciom dostęp do TV czy kompa, bez konieczności włażenia pod biurko w celu zabrania przewodów Nie wpina się pewnych gniazdek np tych używanych przez lodówkę, piec czy służących do podłączania odkurzacza. Wpina się natomiast gniazdka pod moduły ściemniające, aby można było podłączyć lampy i sterować ich jasnością. Oczywiście użytkownik nie może ich wykorzystywać wtedy do innych celów. Czyli reasumując wszystkie obwody gniazdek (poza strategicznymi typu piec CO. lodówka) należy podłączyć do modułów automatyki. Czy do tego potrzebny jest dodatkowy przekaźnik. To wyłączanie "stand by" ma jedną wadę mrugający wyświetlacz po ponownym podaniu zasilania albo wyzerowanie Timer i konieczność nowego ustawienia daty i godziny. Więc nadal pozostaje pytanie czy aby na pewno warto. Może ktoś jeszcze ma jakieś swoje przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.10.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Czyli reasumując wszystkie obwody gniazdek (poza strategicznymi typu piec CO. lodówka) należy podłączyć do modułów automatyki. Dlaczego? To czy podłączasz zależy tylko od twojego kaprysu i kasy. Wszystkie kable i tak lądują w rozdzielni. Czy przewód podłączysz bezpośrednio do bezpiecznika czy przez przekaźnik, jest bez większego znaczenia, bo i tak możesz to zmienić. Czy do tego potrzebny jest dodatkowy przekaźnik. Tak. 16A bistabilny. może też być moduł z kilkoma przekaźnikami. To wyłączanie "stand by" ma jedną wadę mrugający wyświetlacz po ponownym podaniu zasilania albo wyzerowanie Timer i konieczność nowego ustawienia daty i godziny. Większość współczesnego sprzętu świetnie sobie radzi z kilku godzinnym brakiem zasilania. Zawsze można mieć dwa gniazdka. Jedno sterowane drugie z zasilaniem ciągłym Więc nadal pozostaje pytanie czy aby na pewno warto. Każda instalacja IB zużywa prąd, stosując taki rozwiązanie będzie zarabiać na swoje siebie. można przyjąć, że średnio masz urządzenia odcięte przez 8h na dobę. W przypadku firm i urzędów masz oszczędności na poziomie 16h na dobę 5 dni w tygodniu + dwa dni 24h, wtedy widać oszczędność. Niestety durni marketingowcy twierdzą, że IB i ID to to samo, więc automatycznie i oszczędność mają być identyczne. Niestety tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Z waszych wywodów dowiedziałem sie dwóch ciekawych rzeczy Oprócz ogólnie interesującej dyskusji miłej w czytaniu rzecz jasna. - z tym ekspresem, zastanawiałem się jak to jest bo ekspres mam ale ni jak się tej funkcji nie da zrobić - newralgiczne gniazdka czyli lodówka itp nie przepuszczać przez sterownik. (dla bezpieczeństwa, padnie sterownik a lodówka będzie działać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.10.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) - z tym ekspresem, zastanawiałem się jak to jest bo ekspres mam ale ni jak się tej funkcji nie da zrobić Da się zrobić, ale trzeba grzebać w ekspresie(np. trzeba zewrzeć włącznik wtedy włączamy zdalnie i nie musimy czekać na nagrzanie się ekspresu). W najprostszej wersji będziemy mogli włączać ekspres przez komórkę/tablet. Przy bardziej zaawansowanych ekspresach niezbędny jest dodatkowy sterownik i sporo kombinowania. Prawdopodobnie świetnie sprawdzi się chiński sterownik PLC. 6 wej i 7 wyjść. Jest czym zaszaleć. - newralgiczne gniazdka czyli lodówka itp nie przepuszczać przez sterownik. (dla bezpieczeństwa, padnie sterownik a lodówka będzie działać) Szansa na padnięcie jest niewielka. Nie stosuje się raczej z powodu bezsensowności. Po co mieć możliwość włączania i wyłączania( dodatkowe koszty), skoro i tak obwód musi być włączony 24h. PS. To o chińskim PLC było akurat całkiem poważnie. Właśnie się zastanawiam czy sobie czegoś takiego nie zrobić. Ale raczej wybiorę sterboxa ze względu na cenę i fajniejszy interfejs i dodatkowy plus sterowanie przez maila. W końcu przydadzą się te gniazdka komputerowe w kuchni. Edytowane 9 Października 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Jak już zaczęliście o tych ekspresach: zna ktoś ekspres ciśnieniowy (ale taki z tych domowych, nie barowych), który miał by wyprowadzony jakiś rozsądny interfejs pozwalający sterować jego pracą nie tylko "z klawiszy na obudowie"? Chodzi mi o coś takiego jak mają np. niektóre telewizory (np. sterowanie przez RS-232 w Sharpach, czy niektórych Sony). Gdyby taki ekspres istniał, wtedy faktycznie marketingowy bełkot o "budzeniu kawą" miałby jakieś tam podstawy. No są jeszcze tzw. ekspresy przelewowe, które włącza się poprzez zwykły przełącznik on/off. Takim ekspresem można oczywiście próbować sterować podając i odcinając mu zasilanie (a ów przełącznik zostawić na stałe w pozycji on). Tylko po pierwsze kawa z takiego ekspresu jest do kitu, a po drugie istnieje wtedy ryzyko spalenia ekspresu jeśli dzień wcześniej zapomni się wlać wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Hm w moim to niemożliwe a to dla tego ze po każdym załączeniu robi przepłukiwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.10.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) http://www.youtube.com/watch?v=9Nf4VCu9SsM Edytowane 9 Października 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.10.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Na żadnym z tych filmików niestety nie robią kawy Najbliższy jest ten trzeci, czyli robot z technikum z Wiednia, ale przecież nie zawale sobie połowy kuchni takim badziewiem, po to tylko, żeby mieć "kawową pobudkę". Zwłaszcza że żadna kawa nie pachnie aż tak, żebym ją poczuł w sypialni i to jeszcze przez sen Krótko mówiąc: pomysł z kawą na "dzień dobry", to akurat typowo marketingowy bełkot (pomijam już to, że osobiście nie wypił bym kawy tuż po przebudzeniu, a zanim zdążył bym wstać i do niej "usiąść" była by pewnie zimna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.10.2011 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 mieć "kawową pobudkę". Zwłaszcza że żadna kawa nie pachnie aż tak, żebym ją poczuł w sypialni i to jeszcze przez sen To może ustaw ekspres w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dzięki waszym dywagacjom o ekspresie doszedłem do takiego rozwiązania. Ekspres na oddzielnym obwodzie. Wałcza sie np o 6.00 i wyłącza o 7.00. U mnie konkretnie najdłużej czyli kilka minut trwa rozruch tzn rozgrzanie i przepłukanie. Potem jest juz szybciutko. Wchodze do kuchni i ekspres czekam na przyciśnięcie rodzaju kawy. Dla mnie to optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 10.10.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dzięki waszym dywagacjom o ekspresie doszedłem do takiego rozwiązania. Ekspres na oddzielnym obwodzie. Wałcza sie np o 6.00 i wyłącza o 7.00. U mnie konkretnie najdłużej czyli kilka minut trwa rozruch tzn rozgrzanie i przepłukanie. Potem jest juz szybciutko. Wchodze do kuchni i ekspres czekam na przyciśnięcie rodzaju kawy. Dla mnie to optymalne Podanie napięcia do ekspresu tylko włączy stan czuwania a nie włączy samego ekspresu. Zdaje się że dopiero jego załączenie powoduje rozruch i przepłukanie. Czyli jednak jakiś robocik musi ten guziczek nacisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 10.10.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Trochę poszperałem na ten temat i trop rozwiązania znalazłem tutaj:http://www.miele-project-business.com/international/en/project_business/products/miele-at-home.aspxMiele ma jakiś interfejs do integracji swoich produktów AGD (miele@home). Jest też członkiem KNX Association, więc kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.10.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 To miele@home wygląda bardzo obiecująco. Ciekawe, czy to też (jak na razie) tylko marketing, czy już coś z tego faktycznie wdrożyli (i daje się kupić). Swoją drogą, to aż dziwne, że producenci AGD jakoś słabo myślą o tym, by "zintegrować" swoje urządzenia - przecież to świetna metoda, żeby skłonić klienta do kupienia całej serii sprzętu u jednego dostawcy. Tak czy owak, światełko w tunelu już widać, więc teraz trzeba tylko poczekać, aż ten pociąg dojedzie do nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts