Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

To i tak mało. Osobne obwody przydatne są na: piekarnik, płytę grzewczą (o ile elektryczna), zmywarkę i lodówkę (to ostatnie głównie ze względu na zwykle słaby dostęp i potrzebę zapewnienia ciągłości pracy). Do tego 2-3 minimum podwójne gniazda "nadblatowe" i już masz minimum 6 obwodów. Ale uwaga: część tych obwodów można spokojnie podłączyć pod wspólne zabezpieczenie w rozdzielni - wyjątkiem jest chyba tylko płyta grzewacza, bo najczęściej zasilana 3-fazowo.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak TV jest włączone???

Sam pisałeś że dobrze jest mieć możliwość wyłączenia telewizora który zbyt długo oglądają dzieci :)

Faktycznie, ale wyłączanie z poziomu systemu ID i tak robimy sporadycznie i możecie mi wierzyć nie jest to problemem. Ale dla świętego spokoju można wyłączyć klawiszem na TV a następnie odłączyć gniazdko z poziomu ID.

Jeśli system ma automatycznie wyłączyć gniazdka, to użytkownik powinien zostać o tym poinformowany i tu przydają się ściemniacze. Jeśli światło w nocy zaczyna się ściemniać to system przygotowuje się do "uśpienia". Oczywiście może wystąpić problem, że my usnęliśmy przy włączonym TV i system odłączy pracujący TV, ale tak jak wspominałem nie jest to problem.

I może by mi ktoś rozwinął jak to jest z tymi 3 i 4 żyłami? Jakie to daje pole manewru?

4-5 żył, to wynalazek z początków EIB. Praktycznie zawsze podczas realizacji są jakieś zmiany albo późniejsza rozbudowa. Położenie kabli 4-5 żyłowych ułatwia ewentualne zmiany minimalnymi kosztami, pomijając różnicę w cenie kabli.

Prostym przykładem jest rozbudowa o elektryczne rolety, których nie przewidziano podczas budowy/projektowania. Mając w pomieszczeniu dwa gniazdka na przewodzie 4x2,5 możemy połączyć oba gniada, a odzyskaną żyłą przeznaczyć na zasilanie rolet.

W takim przypadku widać też wyższość takich rozwiązań jak KNX/EIB opartych na magistrali. Niewielkim kosztem, nakładem czasu i małą rujnacją domu uzyskujemy podwyższenie funkcjonalności.

Edytowane przez dendrytus

To i tak mało. Osobne obwody przydatne są na: piekarnik, płytę grzewczą (o ile elektryczna), zmywarkę i lodówkę (to ostatnie głównie ze względu na zwykle słaby dostęp i potrzebę zapewnienia ciągłości pracy). Do tego 2-3 minimum podwójne gniazda "nadblatowe" i już masz minimum 6 obwodów. Ale uwaga: część tych obwodów można spokojnie podłączyć pod wspólne zabezpieczenie w rozdzielni - wyjątkiem jest chyba tylko płyta grzewacza, bo najczęściej zasilana 3-fazowo.

Myślałem tylko o obwodach 220v :) Ale oczywiście masz rację obwodów będzie sporo.

Taki nazywają się bistabilne.

Przy kilkudziesięciu/kilkuset przekaźnikach zużywałyby sporo energii na podtrzymanie pracy.

Zastanawia mnie ta oczywistość w stosowaniu przekaźników bistabilnych (zwłaszcza do sterowania gniazdkami, bo do rolet innych chwilowych obciążeń to chyba raczej bezsensu z założenia). Dendrydus rozumiem, że masz je wbudowane w urządzenia wykonawcze KNX, więc niespecjalnie masz dostęp do nazwy producenta tego i typu przekaźnika. Ale dla Odaro to jak już rozumiem oczywistość, że do sterowania gniazdami powinny być bistabilne... Możecie zdradzić jakie to są modele przekaźników?

Interesuje mnie to bo przekaźniki bistabilne to bardzo eleganckie rozwiązanie ze względu na energooszczędność. Jednak jeśli chodzi o obciążalność to mam wrażenie, że to już gorzej (chyba, że chodzi o jakieś większe gabaryty przekaźnika). Ciekaw jestem też jak przy przekaźnikach bistabilnych realizuje się domyślność ich stanów? Astabilne mają tę przewagę, że mają swój fizyczny stan domyślny, więc gdy elektronika postanowi sobie być OFF to ten przekaźnik wg. uznania instalatora będzie ON lub OFF. W przypadku bistabilnych chyba pozostanie na tym stanie na który ostatnio nakazała elektronika. Mylę się? Jak to jest?

Astabilne mają tę przewagę, że mają swój fizyczny stan domyślny, więc gdy elektronika postanowi sobie być OFF to ten przekaźnik wg. uznania instalatora będzie ON lub OFF. W przypadku bistabilnych chyba pozostanie na tym stanie na który ostatnio nakazała elektronika. Mylę się? Jak to jest?

Nie za bardzo rozumiem co to za przewaga?

W bistabilnym nie ma domyślnego stanu. Przy pomocy drugiej pary styków można odczytać położenie przekaźnika

http://www.elkoep.pl/przeka-nik-bistabilny/

http://sklepelektryczny.pl/pl/produkt/277/1681/_przekaznik_bistabilny_1z-16a_230v_hager_hager

http://www.marketelektryczny.pl/automatyka-domowa-i-przemyslowa-przekazniki-bistabilne-przekaznik-bistabilny-bis-411-o_l_234_711.html

https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl_pl/elfa/init.do?toc=18721&gclid=CKjk-cu24qsCFUYj3godDCHSow#toc=18948;

http://relpol.pl/pl

http://omron.pl/

Bistabilne przekaźniki mogą być moim zdaniem stosowane tam gdzie mamy do czynienia z częstą zmianą stanów czyli np w oświetleniu.

Skąd taki wniosek?

Częst to raz na dobę czy raczej 10 razy na minutę?

W gniazdkach to jest bez sensu.

Dlaczego?

W gniazdkach powinny być inne przekaźniki.

Naprawdę?

Oczywiście przekaźniki bistabilne mają zalety, ale mają też wady. Co prawda nie pobierają prądu w trakcie pracy, ale też prąd pobierany przez przekaźniki monostabine nie jest porażający (ok. 0,5 W). Dla kilkudziesięciu sztuk to może być zauważalne w rachunku, ale musiały by pracować przez większość doby, a tak zwykle nie jest. Przekaźniki bistabilne mają za to jedną podstawową zaletę tu nie zbyt wyraźnie wymienioną: nie zmieniają stanu przy zaniku zasilania dla całego budynku. To oznacza, że można ich używać w zasadzie nie zależnie od jakiejkolwiek automatyki. Niestety ta sama cecha powoduje, że ich użycie z automatyką jest trudniejsze, bo wymagany jest odczyt ich stanu, lub dwa wyjścia sterujące przełączaniem (to dla przekaźników bistabilnych z tzw. sterowaniem grupowym, czyli po prostu z wejściami SET/RESET).

Podsumowując: według mnie, z wyjątkiem bardzo specyficznych zastosowań, we współpracy z automatyką lepiej sprawdzają się przekaźniki monostabilne, zwłaszcza że są tańsze (albo bezpośrednio, przez koszt samego przekaźnika, albo pośrednio, przez brak wymogów odczytu stanu przekaźnika).

cóż faktycznie jeśli mamy pobór 0,5W/h a różnica w cenie jakie znalazłem to od 10-30zł, można obliczyć kiedy nam się to zrówna.

Wychodzi 4,3 kW na rok za sztukę.

Nie zrozumiałem też o bistabilnych ze nie pobierają prądu w trakcie pracy? One załączają się pod wpływem sygnału sterującego 12-24V. Ale jak się załączą to chyba jednak pobierają prąd?

Prąd w przekaźnikach pobiera cewka przełączająca zestyk. Jeśli zestyk jest zwierny (monostabilny), to dla podtrzymania jego przełączenia potrzebna jest ciągła praca cewki, ale przy zestyku przełącznym (bistabilnym), praca cewki potrzebna jest jedynie do zmiany stanu zestyku (jego położenia), nie wymagana jest jednak już praca na podtrzymanie stanu. Stąd przekaźniki bistabilne nie pobierają prądu "w trakcie pracy" obwodu przełączanego, a jedynie w trakcie przełączania stanu (zmiany położenia zestyku).

hm czyli dobrze mówiłem, do włączania oświetlenia bistabilne są idealne :)

IMHO niekoniecznie. Chyba, że nie zależy Ci na centralnym wyłączaniu wszystkiego, albo stać Cię na (lub Twoja automatyka ma wbudowany) odczyt bieżącego stanu przekaźnika bistabilnego. Oświetlenie włącza się zwykle na maks. klika godzin na dobę. Czyli koszt pracy przekaźnika monostabilnego nie przekroczy kilku groszy w skali miesiąca. Za to cena (lub poziom komplikacji) instalacji sterującej znacznie spadnie.

Przekaźnik bistabilny ma tą zaletę, że można go użyć bez pośrednictwa automatyki, więc może być wykorzystany przez okres "tymczasowy", kiedy automatyka jeszcze nie umie wszystkim sterować (albo jej po prostu nie ma). Wtedy w momencie wdrażania automatyki "pośredniczącej" wystarczy zmienić połączenia w rozdzielni (i ewentualnie wymienić przekaźnik na monostabilny).

A co z gniazdkami elektrycznymi?

A co ma z nimi być? Jak wiesz co tam chcesz podłączyć, to dobierzesz "włącznik". Dla oświetlenia nie gra roli czy po drodze jest gniado czy też nie (zakładamy sterowanie gniazdem z rozdzielni, ale można też próbować wciskać przekaźniki do puszek, tyle że to raczej dla desperatów). Jeśli natomiast podłączasz inny rodzaj obciążenia, to już zależy od jego typu. Przy obciążeniach indukcyjnych lub dużej mocy warto użyć styczników. W pozostałych przypadkach można zwykle poprzestać na przekaźnikach.

IMHO niekoniecznie. Chyba, że nie zależy Ci na centralnym wyłączaniu wszystkiego, albo stać Cię na (lub Twoja automatyka ma wbudowany) odczyt bieżącego stanu przekaźnika bistabilnego. Oświetlenie włącza się zwykle na maks. klika godzin na dobę. Czyli koszt pracy przekaźnika monostabilnego nie przekroczy kilku groszy w skali miesiąca.

ostatnie głupie pytanie i już będą same mądre. Czyli monostablilny pobiera prąd tylko gdy jest załączony?

U mnie jest / będzie sterowanie PLC Fatek, chciałbym używać także do włączania światła włączników dzwonkowych. I co z tym zrobić?

Fajna ta priorytetówka. Ale mała. A jak mam np płytę indukcyjną max 9kw 3F i przepływowe ogrzewacz wody dajmy na to 3szt po 5.5k a całkowite przyłącze 17KW?

Przy takich mocach to i tak oddzielne obwody i zabezpieczenia.

http://www.sklep.mh-automatyka.com.pl/przekaznik-priorytetowy-cds-trojfazowy-1-kanal-na-faze.html

Czyli monostablilny pobiera prąd tylko gdy jest załączony?

Tak