Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Czy można w jakiś sposób przygotować instalację pod przyszłe potrzeby i odleglejsze czasy, kiedy finanse pozwolą na ich zaspokojenie, czy raczej odpuścić sobie i czekać z tymi ekstrawagancjami na budowę drugiego domu (o ile to kiedyś nastąpi)?

Teoretycznie można, jedyne co należy zrobić to zakupić projekt, jakiejś instalacji. Druga rzecz, to wszystkie kable kończą się w jednej lub dwóch rozdzielniach.

Wielkość takiej rozdzielni to powyżej 200 modułów.

W praktyce oznacza to wykonanie prawie dwóch instalacji. Tzn klasycznej i IB. Podstawowa różnica, jest między innymi taka, że w klasycznej mamy włączniki podłączone pod 230V, a w IB jest to 12V-24V. Druga to zupełnie inaczej wykonuje się oświetlenie schodowe i oświetlenie z udziałem wyłączników schodowych

Edit. Aha i jeszcze jedno pytanie. Czy ewentualnie te funkcje, które wcześniej wymieniłem dało by się zrealizować na integrze, bo alarm i kilka czujek, może ze dwie kamery też będę montował.

oczywiście. Jedyny problem może być z pomiarem temperatury, chodzi o zakres.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może problem ten dało by się rozwiązać stosując dwa czujniki temperatury i dla każdego wyznaczyć osobną temperaturę załączania przepustnicy i zaworu i oczywiście pompy obiegowej , o której wcześniej nie wspomniałem. I w tym miejscu pojawia się kolejne pytanie. Czy da się zaprogramować na takiej integrze, powiedzmy, minutową zwłokę w załączeniu obiegówki, z uwagi na czas pracy siłownika zaworu?

Da się zrobić na integrze opóźnienie. A obejść problem zakresu pomiaru temperatury można najprościej wpinając zewnętrzny termostat z wyjściem przekaźnikowym (oczywiście styki tegoż przekaźnika trzeba wpiąć w wejścia Integry) - potrzebujesz jedynie informacji kiedy przełączyć obieg na nagrzewnicę, a nie jakie tam są de facto temperatury. Inna rzecz, że w zasadzie całe to sterowanie można zrobić niemalże na prostym termostacie (a dokładniej dwóch) i kilku przekaźnikach. To jest akurat funkcjonalność ćwiczona od dawna w różnych instalacjach mniej lub bardziej przemysłowych i istnieje cała masa rozwiązań, które może nie są szczególnie "inteligentne", ale za to tanie i sprawne.

A co do przygotowania instalacji pod IB: jedynym gwarantowanym wyjściem jest pociągnięcie wszystkich przewodów wprost z rozdzielni - ale to drastycznie podniesie poziom komplikacji, a zwłaszcza pracochłonność instalacji, a więc także jej cenę. Innymi słowy - robienie takich przygotowań "na wszelki wypadek" nie ma sensu. Albo decydujesz się na instalację inteligentną (być może realizowaną "przyrostowo" - niektóre systemy mają takie "zdolności"), albo nie i wtedy szkoda kasy na komplikacje.

A co do przygotowania instalacji pod IB: jedynym gwarantowanym wyjściem jest pociągnięcie wszystkich przewodów wprost z rozdzielni - ale to drastycznie podniesie poziom komplikacji, a zwłaszcza pracochłonność instalacji, a więc także jej cenę. Innymi słowy - robienie takich przygotowań "na wszelki wypadek" nie ma sensu. Albo decydujesz się na instalację inteligentną (być może realizowaną "przyrostowo" - niektóre systemy mają takie "zdolności"), albo nie i wtedy szkoda kasy na komplikacje.

Jeśli jest pewność, że system IB w jakieś mniej lub bardziej odległej perspektywie będzie, to warto rozważyć centralizację. Jeśli zaś chodzi tylko o zabezpieczenie instalacji pod ewentualne przyszłościowe usprawnienia typu IB to centralizacja jest raczej faktycznie zbyt ciężkim przedsięwzięciem.

W takiej sytuacji sugerował bym wykonanie tradycyjnej instalacji, ale zastosował bym wszędzie gdzie się da pogłębiane puszki instalacyjne (takie min. 80-100mm). Ponadto należałoby z głową dołożyć sieć przewodów strukturalnych np typu FTP. Sieć taka to np. 3-4 punkty połączone przewodem FTP i sprowadzone do rozdzielnicy systemu alarmowego. Oczywiście taka rozdzielnica przydała by się odpowiednio większa. Przewód FTP położony w ten sposób pozwoli zamiennie zastosować, albo urządzenia magistralne (4 z ośmiu żył plus ekran), albo sterownie centralne przekaźnikami umieszczonymi w puszkach. Rozdzielnice alarmową i elektryczną również połączyłbym 2-3 przewodami FTP. Należało by pamiętać o takich dodatkach jak przewód LAN w rozdzielnicy. Przewody FTP do rozdzielaczy CO, w sufity podwieszane, w miejsca montażu reku, pieca, łączników do automatów bram itp.

Przewody gniazdek standardowych najlepiej położyć kablem 4-5 żyłowym (było to wcześniej omawiane, dlaczego).

Coś takiego powinno pozwolić w przyszłości wykonać to czy owo. Budżet w okolicach kilkuset zł. Mam nadzieję, że nie wpuszczam w manowce. Ponieważ to ma być do "wykorzystania w przyszłości" to dobra dokumentacja i opis przewodów jest absolutnie niezbędny, aby dało się z tego sensownie i skutecznie korzystać.

Edytowane przez Paweł Irek

inaczej wykonuje się oświetlenie schodowe i oświetlenie z udziałem wyłączników schodowych

Na stronie 33 jest schemat jak należy kłaść instalację oświetleniową http://www.elkom.com.tw/p/android_instrukcja.pdf

Robi się klasyczną instalację elektryczną z wyłącznikami krzyżowymi i schodowymi z tym, że pierwszym wyłącznikiem schodowym jest albo przekaźnik bistabilny albo przekaźnik w PLC.

Na stronie 33 jest schemat jak należy kłaść instalację oświetleniową http://www.elkom.com.tw/p/android_instrukcja.pdf

Robi się klasyczną instalację elektryczną z wyłącznikami krzyżowymi i schodowymi z tym, że pierwszym wyłącznikiem schodowym jest albo przekaźnik bistabilny albo przekaźnik w PLC.

BRAWO.

A teraz pytanie za10 pkt.

Jak za sterujesz przekaźnik? Dla przypomnienia mówimy o klasycznej instalacji, w której mamy tylko przewody 3x1,5 i 3x2,5, a obwody schodowe rzadko zaczynają się w rozdzielni.

PS.

Dla mnie klasyczna, to taka instalacja z puszkami łączeniowymi.

O rany, że też na to wcześniej nie wpadłem :-( Zamiast tak zrobić to pociągnąłem skrętkę do wyłączników typu dzwonkowego. W razie awarii urządzeń mój sposób połączenia przestanie działać :-( mogłem zrobić jakkolwiek, bo miałem wszystkie kable na wierzchu, a jakis mędrzec mi wmawiał żeby ciągnąć skrętkę czy telefoniczny.

• 2 weeks później...
O rany, że też na to wcześniej nie wpadłem :-( Zamiast tak zrobić to pociągnąłem skrętkę do wyłączników typu dzwonkowego. W razie awarii urządzeń mój sposób połączenia przestanie działać :-( mogłem zrobić jakkolwiek, bo miałem wszystkie kable na wierzchu, a jakis mędrzec mi wmawiał żeby ciągnąć skrętkę czy telefoniczny.

Ja robię dokładnie tak jak ty. A co ci się ma popsuć? Przez skrętkę idzie 24v. Ja skrętkę wszędzie dubluję. Nawet w kiblu.

Pokusisz sie o kilka slow swojej opinii na temat tego konkretnego rozwiazania?

Rozwiązanie dla amatorów/entuzjastów zawiera wszystko co jest niezbędne do stworzenia całkiem przyzwoitego inteligentnego domu.

Znalazłem przez przypadek.

Wadą jest to, że trzeba samem się znać na elektronice lub znać kogoś kto to wszystko montuje i po uruchamia.

Wada jest brak bajerów typu sterowanie przez telefon.

Zaletą jest to iż system jest rozproszony i jest bardzo łatwa rozbudowa, o ile poprowadzony jest kabel magistralny.

• 2 weeks później...

Ja mam u siebie Inteligentny Dom eHouse produkcji iSys od 6 lat.

Jest do samodzielnego montażu więc sporo kasy można zaoszczędzić na instalacji.

Moduły do samodzielnego montażu można kupić dwa razy taniej:

http://www.ehouse.pro/cennik-elementow-inteligentnego-domu-ehouse/

Dodatkowo jest zdecentralizowany i rozproszony (przekaźniki można umieścić w pomieszczeniu sterowanym a nie w rozdzielni centralnej kolejne parę tys oszczędności.

Jak badałem rynek to w tej samej cenie eib, knx, itp, byłby mocno wykastrowany (np. 1 światełko + włącznik na pomieszczenie) - piękna instalacja blokowa z lat 70tych.

Można nim sterować z paneli stacjonarnych PC (windows XP.. 7), SmartPhonów (Windows Mobile, Java Mobile MIDP, Android), WWW, FTP, pilota podczerwieni.

Instrukcje do samodzielnego montażu, schematy, gotowe projekty znajdują się na stronie

http://inteligentny-dom.ehouse.pro/

Nie jestem elektrykiem a informatykiem (dwie lewe ręce) i udało mi się z tych instrukcji podłączyć system samemu i działa do dziś :)

zdjęcia mojej mocno amatorskiej instalacji jest na ich blogu:

http://inteligentny-dom.ehouse.pro/samodzielna-instalacja-i-projektowanie-systemu-ehouse/

Serdecznie polecam

Nie pamiętam i nie wałkowałem paru stron wstecz.

Pisałem nawet z ręki a nie kopy paste nie oglądając się za siebie. To tylko dowód że mówię prawdę :)

Bez urazy, nie chciałem ani zaśmiecać ani spamować forum.

Teraz zauważyłem że nawet odpisał kolega dandrytus:

pilotem sony nie sprawdzisz stanu urządzeń ale lokalnie siedząc w domu przy meczu przy szklance piwa lepiej włącza się światło pilotem podczerwieni niż panelem za 4 tys euro wbudowanym w ścianę 8 metrów dalej. Nie wiem czy systemy z panelami dedykowanymi za parę tysięcy Euro podchodzą jeszcze pod systemy w dobrej cenie :)

Pomimo tego co uważają prestiżowi producenci i instalatorzy EIB, KNX jeszcze nie widziałem żeby ktoś wolał sterować np telewizorem z panelu wbudowanego w ścianę. Ładne to może dla gości i podnosi prestiż ale jest mało funkcjonalne.

Piloty podczerwieni to zamierzchła technologia (jakieś 40lat) ale do niektórych celów najlepsza. Pilot Wytrzymuje na bateriach parę lat używania, panele mobilne, tablety, PDA, Smartphony parę godzin. Pozostałą część dnia spędzają na smyczy na ładowaniu więc traci to znamiona mobilności. Jak zapomnimy go podłączyć do ładowania to też nie mamy czym sterować.

Pilot podczerwieni kosztuje ok 50pln a dedykowane panele tysiące euro.

Do sterowania zdalnego czy lokalnego można w eHouse użyć paneli mobilnych, tabletów, PDA, Smartphomów indywidualnie tworząc obrazy do wizualizacji.

Jest do tego oprogramowanie Windows XP..7, Windows Mobile, Android, Java Mobile. z wizualizacją i sterowaniem graficznym.

Można też sterować przez systemem ehouse przez SMS, WIFI, Internet, eMail, FTP, WWW, BlueTooch, System plików windows.

Na pececie tworzą się logi tekstowe zawierające wszystkie dane ze sterowników mikroprocesorowych zresztą kto potrzebuje informacji archiwalnych czy wczoraj o 15.31 włączał światło.

Co do zwrotu systemu w czasie jednego do 3 lat wytłumaczenie jest proste. (system mnie kosztował w wersji full wypas koło 15tys)

Jeśli zamiast kotła na gaz czy olej zastosowałem ogrzewanie ekologiczne z kominkiem z płaszczem wodnym, DGP, sterowanie kolektorami słonecznymi, bufor ciepła 1000l, sterowanie rekuperatorem wymiennikami ciepła (np gwc lub wodnym) (ze sterowanika ogrzewania i wentylacji w eHouse), sterowanie indywidualnym ogrzewaniem w pomieszczeniach zysk na koszty ogrzewania jest kilkaset procent w stosunku do drogich paliw czy elektrycznego ogrzewania.

O zielonej energii nawet nie wspominam, gdyż masę ludzi nadal myśli kategoriami że "ogrzewanie elektryczne jest najlepsze a właściciel musi na nie tylko zarobić".

Co do alarmu:

Jak włączy się alarm system wysyła powiadomienie SMS do zaprogramowanych telefonow gsm z informacją, który czujnik został aktywowany a to chyba lepsze niż bieganie po panelach naściennych z zaspanymi oczami.

Dodając do tego automatyczne nocne lampki led i wygaszając inne oświetlenie automatycznie można uzyskać sporo oszczędności. (kilkaset złotych miesięcznie)

Na pewno systemy jak EIB czy KNX nie zwrócą się nigdy a są tylko mocno lobingowane przez środowiska biznesowe typu (Biznes center Club) itd. Według mnie zresztą jak wejdzie Android 4 Home googla prawdopodobnie wymiecie większość drogich systemów z rynku albo przynajmniej ograniczy im wpływy.

Edytowane przez robja

pilotem sony nie sprawdzisz stanu urządzeń ale lokalnie siedząc w domu przy meczu przy szklance piwa lepiej włącza się światło pilotem podczerwieni niż panelem za 4 tys euro wbudowanym w ścianę 8 metrów dalej. Nie wiem czy systemy z panelami dedykowanymi za parę tysięcy Euro podchodzą jeszcze pod systemy w dobrej cenie :)

Skąd ta wiedza, z doświadczenia? Czy raczej z tak mi się wydaje.

Do panela jest na ogół 4m

Pełni on wiele różnych dodatkowych funkcji, np. ekranu do wideofonu czy podglądu z kamer. Jak te funkcje realizujesz u siebie przy pomocy pilota?

A jeśli już mówimy o pilotach to powszechnie stosuje się taki

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/21725/logitech-pilot-harmony-one-3-490.jpeg

lub taki

http://bt-static.infor.pl/wp-content/gallery/wrzesien-2007/logitech-pilot.jpg

lub taki

http://admintell.napco.com/ee/images/uploads/hometch/ProntoUI-TSU9600.jpg

Pomimo tego co uważają prestiżowi producenci i instalatorzy EIB, KNX jeszcze nie widziałem żeby ktoś wolał sterować np telewizorem z panelu wbudowanego w ścianę.

A widziałeś kogoś kto ma taki system czy raczej znowu wydaje mi się.

Ładne to może dla gości i podnosi prestiż ale jest mało funkcjonalne.

A ty swój ID zrobiłeś dla siebie czy dla gości?

Myślisz, że ludzie malują ściany i zakładają szklane włączniki tylko dla prestiżu i dla gości? A mnie się cały czas wydawało że robią to dla siebie, bo ich na to stać.

Rozumiem, że miałeś takie coś u siebie przez dwa lata i doszedłeś do takiego wniosku. Czy może raczej tak mi się wydaje.

Piloty podczerwieni to zamierzchła technologia (jakieś 40lat) ale do niektórych celów najlepsza. Pilot Wytrzymuje na bateriach parę lat używania,

Góra 1,5 roku. A zwykły wyłącznik oświetlenia wytrzymuje bez baterii jakieś 60 lat.

panele mobilne, tablety, PDA, Smartphony parę godzin.

Proponuję przeczytać ile godzin ciągłej pracy wytrzymuje iPad czy np Samsung. O czasie czuwania nie wspomnę.

Pozostałą część dnia spędzają na smyczy na ładowaniu więc traci to znamiona mobilności. Jak zapomnimy go podłączyć do ładowania to też nie mamy czym sterować.

Czyli kolega nadal używa takiego telefonu

http://s1.blomedia.pl/komorkomania.pl/images/2008/12/nokia-6310i.jpg

Pilot podczerwieni kosztuje ok 50pln a dedykowane panele tysiące euro.

To pewnie dlatego że robią to dla siebie bogate kraje, gdzie zarabia się w euro.

Faktycznie bezsenu jest kupować taką limuzynę,

http://bi.gazeta.pl/im/0/9345/z9345410X,Porsche-Panamera-Turbo-S.jpg

bo to i chla dużo i części drogie.

Za cenę felgi z takiej limuzyny można mieć taką

http://www.moto24.tv/jamnik/img/galeria/3126/trabant_601_4.jpg

Do sterowania zdalnego czy lokalnego można w eHouse użyć paneli mobilnych, tabletów, PDA, Smartphomów indywidualnie tworząc obrazy do wizualizacji.

Jest do tego oprogramowanie Windows XP..7, Windows Mobile, Android, Java Mobile. z wizualizacją i sterowaniem graficznym.

Można też sterować przez systemem ehouse przez SMS, WIFI, Internet, eMail, FTP, WWW, BlueTooch, System plików windows.

To chyba jest standard, jeśli chodzi o IB?

Co do zwrotu systemu w czasie jednego do 3 lat wytłumaczenie jest proste. (system mnie kosztował w wersji full wypas koło 15tys)

Jeśli zamiast kotła na gaz czy olej zastosowałem ogrzewanie ekologiczne z kominkiem z płaszczem wodnym, DGP, sterowanie kolektorami słonecznymi, bufor ciepła 1000l, sterowanie rekuperatorem wymiennikami ciepła (np gwc lub wodnym) (ze sterowanika ogrzewania i wentylacji w eHouse), sterowanie indywidualnym ogrzewaniem w pomieszczeniach zysk na koszty ogrzewania jest kilkaset procent w stosunku do drogich paliw czy elektrycznego ogrzewania.

I to wszystko za 15 tys zł? Razem z instalacją elektryczną łącznie ze sterowaniem i robocizną Ja za tyle nie kupię kabli, rozdzielni i osprzętu do niej (i nie mówię tu o modułach KNX). Brawo.

Co do alarmu:

Jak włączy się alarm system wysyła powiadomienie SMS do zaprogramowanych telefonow gsm z informacją, który czujnik został aktywowany a to chyba lepsze niż bieganie po panelach naściennych z zaspanymi oczami.

Jasne, a krótkie piknięcie w spodniach na pewno obudzi właściciela.

I na pewno lepiej się czyta na gównianym wyświetlaczu niż na dużym panelu, szczególnie z zaspanymi oczami.

Ja zawszę mogę włączyć TV w sypialni i mieć to info na TV.

Dodając do tego automatyczne nocne lampki led i wygaszając inne oświetlenie automatycznie można uzyskać sporo oszczędności. (kilkaset złotych miesięcznie)

To ile ty płacisz miesięcznie za prąd?

Na pewno systemy jak EIB czy KNX nie zwrócą się nigdy a są tylko mocno lobingowane przez środowiska biznesowe typu (Biznes center Club) itd.

Z tych samych powodów lobbują na rzecz BMW i Audi, a nie na rzecz trabantów.

Według mnie zresztą jak wejdzie Android 4 Home googla prawdopodobnie wymiecie większość drogich systemów z rynku albo przynajmniej ograniczy im wpływy.

Postaw na to pieniądze, a jak wygrasz kupisz sobie wypasione audi i KNX.

Tylko że google jeszcze musiałby produkować sprzęt do tego.

W tej chwili bardzo łatwo o sterowanie do IB z poziomu iPada, iPhona, z androidem jest dużo gorzej.

Widzę pewne postępy bo teraz kolega porównuje trampka do audi, a wcześniej była skoda :) To tak żartem.

Trochę takie jałowe te dyskusje są choć ciekawe fragmenty mocno śmieszą np z tym powiadamianiem sms która czujka sie aktywowała :) Oczyma wyobraźni sobie to wyobraziłem :)

Aktualnie czekam na szafę , podobną którą , mi kolega dendrytus podał w linku.

Trochę takie jałowe te dyskusje są choć ciekawe fragmenty mocno śmieszą np z tym powiadamianiem sms która czujka sie aktywowała :) Oczyma wyobraźni sobie to wyobraziłem :)

.

Szkoda że Dendrytus wkłada tyle wysiłku w jałowe dyskusje. Mnie by nie wystarczyło tyle determinacji.

Za to mam konkretne zagadnienie do omówienia.

Dzisiaj byłe u swojego dobrego znajomego obejrzeć jego instalację wykonaną na KNX.

Jedna rzecz mnie zaciekawiła.

Firma która wykonywała tą instalację zrobiła oddzielnie inteligentną instalację KNX i oddzielnie instalację alarmową

Czyli instalacja alarmowa jest zrobiona na Satelu + do tego jest instalacja KNX.

Powodem takiego rozdzielnia podobno są przepisy których właściciel nie potrafił dokładnie przytoczyć w tym również wymagania firm ubezpieczeniowych

że instalacja elektryczna i alarmowa nie może być jedną i tą samą instalacją.

Oczywiście instalacja KNX jest informowana o stanie czujek alarmowych np o stanie kontaktronów albo wzbudzeniu czujki PIR ale Satel może działać sam jak wyłączymy KNX.

Jest to zrealizowane przez specjalny moduł do którego są przekazywane stany wejść czujek alarmowych a ten przekazuje je do KNX.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu i w/w wymaganiach.

Szczególnie ciekawi mnie opinia przedstawicieli gotowych systemów albo ich instalatorów.

A szczególnie opinia Pawła Irka z Nexo gdzie cały system jest oparty na instalacji alarmowej.

Widzę że kolega chwali knx i eib na całej lini a olewa wszystko inne pomimo że knx i eib są jedne z droższych systemów na rynku a temat postu jest:

gotowe systemy w dobrej cenie a nie najdroższe .

Mam 2 niezależnych znajomych, którzy instalują systemy eib/knx w różnych miastach i nawet nie rozmawiają z ludźmi budującymi domy poniżej 400m2. Oceniają klientów tak jak właśnie kolega napisał: po samochodzie, projekcie itd. dlatego nie udostępniacie cennika dla użytkownika końcowego.

Odpowiem tylko na parę komentarzy bo nie widzę powodu do bezsensownej dyskusji która przerodzi się za dwa posty w pyskówke.

Skąd ta wiedza, z doświadczenia? Czy raczej z tak mi się wydaje.

Do panela jest na ogół 4m

Pełni on wiele różnych dodatkowych funkcji, np. ekranu do wideofonu czy podglądu z kamer. Jak te funkcje realizujesz u siebie przy pomocy pilota?

A jeśli już mówimy o pilotach to powszechnie stosuje się taki

Miałem panel u siebie i go wywaliłem (co prawda zwykły PC montowany w ścianę z windows XP za 2500pln z oprogramowaniem do wizualizacji i sterowania graficznego

wyglądało to mniej więcej tak http://www.isys.pl/all,inteligenty_dom_budynek_galeria_software.htm to oczywiście nie jest mój projekt tylko proste demo od producenta.

Wideodomofonu, kamer nie mam i musiałbym do tego instalować niezależny system zresztą nie miałem nawet zamiaru instalować.

Przy pomocy pilota mogę włączać/ wyłączać dowolne wyjścia w sterowniku pomieszczenia (oświetlenie, ogrzewanie itp), zmieniać programy pracy, zmienić ustawienie ściemniaczy. Opis sterownika: http://www.isys.pl/ehouse,inteligentny_dom_budynek_sterownik_pokojowy .htm

Można jako pilot stosować uniwersalny czy panel IR w standardzie sony (inteligentny jak kolega wkleił) o ile pamiętam harmony (1500PLN) philips (5000PLN) sam rozważałem harmony ale szkoda mi było czasu żeby do niego wszystko wgrywać, a dzieciom do pokoju wolę dać standardowego pilota SONY a nie panel za 5tys.

Proponuję przeczytać ile godzin ciągłej pracy wytrzymuje iPad czy np Samsung. O czasie czuwania nie wspomnę.

Jest to wersja lukrowana producenta i przy włączonym stałym łączu WiFi czy internecie 3G i chodzącym oprogramowaniu do ciągłej aktualizacji ile może wytrzymać?

Czy kolega też wie że długość trzymania baterii zależy od zasięgu nadajnika GSM? i pod nadajnikiem może to być tydzień, a kilka kilometrów od niego (w budynku z betonowych ścian na granicy zasięgu) może być parę godzin.

I to wszystko za 15 tys zł? Razem z instalacją elektryczną łącznie ze sterowaniem i robocizną Ja za tyle nie kupię kabli, rozdzielni i osprzętu do niej (i nie mówię tu o modułach KNX). Brawo.

Jak napisałem moduły kosztowały około 15tys (11sterowników pokojowych, sterownik kotłowni, alarm i sterownik rolet) kabli, nie liczyłem ale robiłem samodzielnie instalację zdecentralizowaną (moduły wykonawcze bezpośrednio w pomieszczeniach sterowanych w małych skrzynkach (jakieś 5 razy mniej kabli 230V i roboty niż w przypadku 1 rozdzielni czy szafy). Jak kolega spojrzy w dokumentację sterowników pokojowych ma on 24 wyjścia cyfrowe więc nie robi się instalacji blokowej (jedno światełko + kinkiet) tylko jest dużo więcej zasobów dzięki architekturze systemu. Sterownik do samodzielnego montażu kosztuje koło 600pln więc porównywalnie co 1 włącznik dla eib czy knx.

Jasne, a krótkie piknięcie w spodniach na pewno obudzi właściciela.

I na pewno lepiej się czyta na gównianym wyświetlaczu niż na dużym panelu, szczególnie z zaspanymi oczami.

Ja zawszę mogę włączyć TV w sypialni i mieć to info na TV.

Rozumiem że sypiasz w domu w spodniach z komórką w kieszeni. Mam nadzieję że chociaż ściągasz buty :)

Ja osobiście wolę się rozebrać do łóżka a w domu jak jestem to też jest oczywiście syrena alarmowa, światło ostrzegawcze, itd.

Z dużym panelem też nie próbowałem spać, ale w chwili alarmu nie wiem czy miałbym czas w domu na włączanie telewizora i grzebanie po tabletach.

W moim systemie też mogę używać wizualizacji na tablety na różnych systemach operacyjnych tylko w takim przypadku nie ma po prostu na to czasu, tylko trzeba brać siekierę do ręki i ratować rodzinę bo inteligencja systemu knx czy innego nam w tym nie pomoże.

Czyli kolega nadal używa takiego telefonu

Myślę że telefony które kolega wymienił wytrzymały by znacznie więcej na bateriach niż współczesne.

Testuje od paru miesięcy różne telefony głównie HTC bo nie należe do fanklubu ajPhona i ajpada.

HTC DESIRE wytrzymuje mniej niż dobę przy włączonym stałym dostępie do internetu. nawet jeśli sobie tylko leży.

HTC DESIRE Z - wytrzymuje jeszcze mniej.

Panele Bez GSM może wytrzymają ze 2-3 razy dłużej ale ja wolę jednak sterować domem z zewnątrz ze Smartphona z oprogramowania na androidzie, windows mobile, java mobile i sterowanie przez Wifi, internet, sms, email z filmików producenta eHouse które kolega wygrzebał na youtube

Z androida z tego co producent pisze można też sterować domem przez rozpoznawanie mowy

Edytowane przez robja

Jest to zrealizowane przez specjalny moduł do którego są przekazywane stany wejść czujek alarmowych a ten przekazuje je do KNX.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu i w/w wymaganiach.

Szczególnie ciekawi mnie opinia przedstawicieli gotowych systemów albo ich instalatorów.

Chodzi o to czy centrala alarmowa ma niezbędne certyfikaty SSWiN. Podsystemy alarmowe w KNX nie mają polskich atestów.

Dość często stosowane jest rozwiązanie IB+system alarmowy połączony przez moduł we/wy.

W nexo bodajże to system alarmowy steruje IB, a nie IB steruje systemem alarmowym.

Często stosowany jest satel lub Ademco Galaxy z modbusem, która łączy się poprzez bramkę z KNX.

Takie połączenie gwarantuje wysokie bezpieczeństwo, kosztem trochę mniejszej lub kosztowniejszej pełnej integracji.