Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Chodzi o to czy centrala alarmowa ma niezbędne certyfikaty SSWiN. Podsystemy alarmowe w KNX nie mają polskich atestów.

Dość często stosowane jest rozwiązanie IB+system alarmowy połączony przez moduł we/wy.

W nexo bodajże to system alarmowy steruje IB, a nie IB steruje systemem alarmowym.

Często stosowany jest satel lub Ademco Galaxy z modbusem, która łączy się poprzez bramkę z KNX.

Takie połączenie gwarantuje wysokie bezpieczeństwo, kosztem trochę mniejszej lub kosztowniejszej pełnej integracji.

A jakie atesty SSWiN są potrzebne i czy wogóle są wymagane?

Bo firmy które oferują systemy inteligentnej instalacji razem z alarmem twierdzą że takie atesty nie są potrzebne.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Np. Techomu, który nadaje klasy podzespołom sswin.

Poziom zabezpieczeń przy pomocy wbudowanych systemów alarmowych czy modułów spełniających taką funkcjonalność jest wysoki, ale dla np. ubezpieczyciela istotne są polskie certyfikaty.

Te certyfikaty okazują się niezwykle istotne dopiero jak dojdzie do np, włamania, praktycznie nigdy, no może poza bankami itp., nie są wymagane podczas zawierania ubezpieczenia.

Podobnej certyfikacji podlegają czujki ppoż. Też wiążąca jest tylko polska norma/atesty.

Ale certyfikat Klasy S jest potrzebny do banku ale nie jest potrzebny w domku jednorodzinnym.

Z tymi certyfikatami jest trochę tak jak z ubezpieczeniem od przepięcia w sieci. Firmy ubezpieczeniowe bardzo chętnie ubezpieczają od takiego zdarzenia, pobierają pieniądze, przypominają o terminie zakończenia ubezpieczenia.

Problemy zaczynają się w momencie wystąpienia szkody, nagle okazuje się, że mieszkanie nie spełnia jakichkolwiek obecnie obowiązujących norm, bo jest to np. mieszkanie bloku z lat 60 XX wieku, wiec w zasadzie dopuściliśmy się oszustwa zawierając taką umowę z firmą ubezpieczeniową

Edytowane przez dendrytus

• 2 weeks później...

Trochę takie jałowe te dyskusje są choć ciekawe fragmenty mocno śmieszą np z tym powiadamianiem sms która czujka sie aktywowała :) Oczyma wyobraźni sobie to wyobraziłem :)

Aktualnie czekam na szafę , podobną którą , mi kolega dendrytus podał w linku.

Jak już mowa o SMS to do przekaźników PLC2011 z "PRC" zresztą, które kupiłem jako że mi pasowały najbardziej, od jakiegoś czasu jest software na androida i peceta który daje możliwość wysyłania szyfrowanych SMS i e-maili między użytkownikami znającymi to samo hasło i jak sie okazuje wcale nie trzeba mieć zakupionych przekaźników żeby ten soft działał. Wie ktoś jak z licencją tego softu jak inne osoby nie mają przekaźników, a używają oprogramowania?

teraz powyższy tekst zaszyfrowany hasłem "111111111111111" z włączonym defaultowym saltem dla TXT

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

Jak już mowa o SMS to do przekaźników PLC2011 z "PRC" zresztą, które kupiłem jako że mi pasowały najbardziej, od jakiegoś czasu jest software na androida i peceta który daje możliwość wysyłania szyfrowanych SMS i e-maili między użytkownikami znającymi to samo hasło i jak sie okazuje wcale nie trzeba mieć zakupionych przekaźników żeby ten soft działał. Wie ktoś jak z licencją tego softu jak inne osoby nie mają przekaźników, a używają oprogramowania?

teraz powyższy tekst zaszyfrowany hasłem "111111111111111" z włączonym defaultowym saltem dla TXT

0G2fUK1bnN7nkfztwd/eKyxjEORxN9WwTt2mAHdeWkNfgVIeGh2ofYV6qrdCQC/Y68HtodtsbjINOh7Z8EMOQkmmdHsuhdW9UCnUJmI4YHnBDZ7AH 1nceNGykVm4sJdlszVqGYKePj0F9uu0gNIRZ2palXV7XAiTkgL Z0Ql4xDzc8uuKfzcIVHlDJs8a3iqoXpYK9rEWt2ZRl4Jvmfv44 j/r9JsbdcmqLdeeIChXQVh8S5s1OWrX17yWtgw2ofEYfGAN2gyIM uGEYvoOuzkcVD1d9LCF3VJ1o0SdDXpZIinOOCnFBL8vgOeSCW7 50o1dj+bz2cjc30hUcAgN0k1CzCKxJsH+7Y6/2HjU0RupyACdYeWFnfiwKnSpFnCZn+cRrHm+4mRhKK1lbI82TA k/uEiSq3sW1tRT1+VB31iiq9059yyzI4MBg/9SdgTCQ9qt6IQR2/C/9wPoDpMMcjDNwUwComI1aSCOWHFAyhwUfyIue3C7VzHH5qfg7m ow3P6uwKoANie8/+r8VYSUuyLNsg0KNbThJwaBC9g2UZkD+waQQ3UwUsRhwxpqZKt rGu4goi164o8q40a80uA5TsLNaEY8NPWfpaTMqArxsrNPnpP5O 8myemz0GrzBOl8N48lVs8kypMqO1gVkiUmD9Xt9CHvLU8UYCQx XSfbZiTB2HZU=

Niby ekstra, tylko na ch*j to komu. Lepiej powiedz jak zrobić coś takiego

Pytanie za 10 pkt. Jakim cudem to badziewie wysyła sms'y, skoro nie ma modułu GPRS

PS

Lepiej nakręć filmik na youtube jak wykonujesz to

defaultowym saltem

PS2.

I znowu muszę przypominać

TO NIE TEN WĄTEK. JEST ODDZIELNY WĄTEK Z CHIŃSKIM BADZIEWIEM

Dotrze to do was kiedyś? Bo w to, że dotrze do was, że ten sterownik nie ma nic wspólnego z IB, to już nie wierzę.

PS3.

Wysyłanie szyfrowanych maili istnieje od momentu wynalezienia maila.

Niby ekstra, tylko na ch*j to komu.

Pytanie za 10 pkt. Jakim cudem to badziewie wysyła sms'y, skoro nie ma modułu GPRS

Mnie się akurat ta funkcja szyfrowania SMS przydaje.

SMS-y to się wysyła między telefonami grona znajomych, rodzinki czy współpracowników żeby ukryć ich treść. Nie wyprzesz sie bilingów ale terści nie bedzie. To nie urządzenie PLC wywysyła, a sam program i ten pecetowy i androidowy i między sobą. Piszesz tekst, szyfrujesz, wklejasz w SMS czy maila i wysyłasz. W przeciwną w przeciwnej kolejności.

Mnie się akurat ta funkcja szyfrowania SMS przydaje.

SMS-y to się wysyła między telefonami grona znajomych, rodzinki czy współpracowników żeby ukryć ich treść. Nie wyprzesz sie bilingów ale terści nie bedzie. To nie urządzenie PLC wywysyła, a sam program i ten pecetowy i androidowy i między sobą. Piszesz tekst, szyfrujesz, wklejasz w SMS czy maila i wysyłasz. W przeciwną w przeciwnej kolejności.

No to faktycznie super sprawa, tylko oprócz ciebie nikomu to niepotrzebne. I co to ma wspólnego z IB?

Nie wiedziałem, że do szyfrowania mali czy sms muszę kupić chińskie sterownik. Powalające.

@Inwestoreq to jest program od PLC2011A0 i PLC2011B0. Wpiszesz w google to ci znajdzie.

Przynajmniej jest jeden program do sterowania domem i szyfrowania SMS czy maili z komórki, a ma być też domofon internetowy i szyfrowanie rozmów telefonicznych ogólnie. Żaden system IB nie daje takich wodotrysków.

Tak wygląda ekran tego szyfrowania na najmniejszym telefonie z androidem.

Program na PC ma w środkowej zakładce klawisz do okna z szyfrowaniem tekstu więc żona wysyła ci maila z kompa czy komóry, a ty odbierasz zaszyfrowanego w trasie.

enc.jpg

main.jpg

żona wysyła ci maila z kompa czy komóry, a ty odbierasz zaszyfrowanego w trasie.

ROTFL. Staram się za bardzo nie komentować "kampanii materkingowej" chińskich sterowników, ale tu już na prawdę puściłeś się bandy. No chyba, że pracujesz w "wielooddziałowej firmie z Pruszkowa"... ;-)

Przynajmniej jest jeden program do sterowania domem i szyfrowania SMS czy maili z komórki

To naprawdę odkrywcze, żaden z systemów IB nigdy nie miał podobnej bezużytecznej funkcji i bajeru.

Osobiście zamiast nikomu niepotrzebnego szyfrowania, wolę sterowanie LED RGB czy funkcję ściemniacza i nie mus to być funkcja dostępna z telefony/tabletu.

, a ma być też domofon internetowy i szyfrowanie rozmów telefonicznych ogólnie. Żaden system IB nie daje takich wodotrysków.

Tzn? IB nie mają integracji z domofonem?

http://www.nexwell.eu/produkt/nxw399-karta-gsm

http://www.nexwell.eu/produkt/nxw304-karta-cctv

http://www.nexwell.eu/produkt/nxw305-karta-wideodomofonu

O ile wiem te chińskie badziewie nie ma integracji nawet między poszczególnymi modułami, więc jakim cudem integracja z domofonem?

Generalnie ma być. Pożyjemy, pośmiejemy się.

Rozmowy telefoniczne są szyfrowane od czasów pierwszych telefonów cyfrowych.

Tak wygląda ekran tego szyfrowania na najmniejszym telefonie z androidem.

Czyli nadal g*wniany interface, ale za to niewygodny.

Program na PC ma w środkowej zakładce klawisz do okna z szyfrowaniem tekstu więc żona wysyła ci maila z kompa czy komóry, a ty odbierasz zaszyfrowanego w trasie.

To naprawdę inteligentny sposób wysyłania listy z zakupami, jeszcze sąsiadka mogłaby podsłuchać.

Może jestem tępy i nie potrafię dostrzec przełomowej funkcji szyfrowania SMS-ów i maili w chińskim sterowniku, ale moja przyziemność kieruje mnie raczej w kierunku takich rozwiązań

PS.

Ciekawe czy mają szyfrowanie wiadomości.

Ciekawe jak coś takiego wykonać na chińszczyźnie.

PS2

Z trochę innej bajki

• 2 weeks później...
A jakie atesty SSWiN są potrzebne i czy wogóle są wymagane?

Bo firmy które oferują systemy inteligentnej instalacji razem z alarmem twierdzą że takie atesty nie są potrzebne.

Otóż w przypadku KNX i central Integra jest już rozwiązanie. Satel stanął prawie na wysokości zadania i mamy interfejs łączący Integrę z KNX.

Dlaczego prawie stanął? Bo niezbędny jest jeszcze port magistralny BCU w wersji BTM, który należy zakupić oddzielnie (np. Bus Coupling Unit (BTM)

UP117/11 firmy Siemens kosztuje około 40€).

Osobiście go jeszcze nie testowałem, ale pewnie w najbliższej przyszłości sprawdzę w praktyce.

Jedna z największych zmór KNX, brak integracji z satelem właśnie odeszła w zapomnienie.

PS.

W zasadzie pozostaje pytanie: Nexwell czy KNX z satelem?