Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Coś chyba pomyliłeś się w tych rachunkach bo licząc 881m podzielić na 140 opraw (stwierdziłeś, że w systemie gwieżdzistym) to wyszło ... tylko 6,3m na obwód :bash: . Coś strasznie mało. To samo dotyczy przewodu magistralnego - tylko 400m ???

Przykład: instalacja na INT-IORS'ach, 110 klawiszy zwiernych i wszystkie w pakietach po dwa w celu oszczędności miejsca na ścianach. Przewodu poszło 980m. Oświetlenia 40 pkt - poszło 800m.

Inny przykład: nietypowy budynek "jednorodzinny" i 13 podwójnych gniazd RJ45, 6 kamer - poszło 3,5 kartonu skrętki. Alarm: z jakieś 12 różnych czujek ruchu, kontaktronów również chyba z 12 szt, 2 sygnalizatory, 3 manipulatory - poszło 1200m. Oczywiście budynek był całkiem spory ale ... i tak poszło sporo przewodów.

To ja nie wiem ale u mnie poszło przewód w dziesiątkach kilometrów.

Kiedyś jak skończę budowę to spróbuje policzyć po fakturach.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie chyba największym problemem instalacji inteligentnych jest opanowanie "kablologii" (bo to często pociąga za sobą znacze koszty inwestycyjne, których w wycenach osprzętu nie widać). Niestety najbardziej uniwersalny system układania kabli (w gwiazdę, czyli z wszystkimi kablami schodzącymi się w jednym punkcie - zwykle w rozdzielni) powoduje także największy problem z ich opanowaniem. Osobiście chętnie poznałbym dobre i niedrogie wyposażenie pozwalające przejrzyście zorganizować taką przerośniętą rozdzielnię (ZUGi nie są niestety tanie).

Niestety zugi nie są tanie o czym miałem się przyjemność przekonać.

Jak za swoje 650 złączek Wago zapłaciłem ponad 1200zł.

Ale dzięki zugom możesz jakoś przewody elektryczne uporządkować gorzej bo nie ma takich zugów dla przewodów alarmowych.

To ja nie wiem ale u mnie poszło przewód w dziesiątkach kilometrów.

Wątpię

Ale dzięki zugom możesz jakoś przewody elektryczne uporządkować gorzej bo nie ma takich zugów dla przewodów alarmowych.

A ile zapłaciłeś za zwieracze/mostki do zugów?

Nie wiem jak cała moja instalacji kiedyś będzie funkcjonować i powstrzymuje się do ostatecznych komentarzy ale na dzisiaj odradzałbym wszystkim aby nigdy nie dali się złapać na marketing tzw. inteligentnej instalacji.

Czyli Porsche Cayenne czy nowego Audi S6 również nie polecasz.

Zapytałbym się czy warto kupić coś takiego

http://www.rent-helicopters.com/rentaheli/rent-a-helicopter-bucharest.jpg

lub coś takiego

http://www.sunseekercroatia.eu/charter/pics/sunseeker%20predator%20108Sv..jpg

ale pewnie też nie polecasz.

Edytowane przez dendrytus

A ile osób w Polsce potrafi obsłużyć takie urządzenie

Każdy użytkownik. obsługa sprowadza się do ewentualnego klikania w wyłączik na ścianie, a dom sam wszystko robi.

lub naprawić

Proporcjonalnie tyle samo co mechaników potrafiących naprawić Audi model 2010

Tutaj sygnalizuje jeden z problemów inteligentnych instalacji.

Problem? Ilość przewodów? Niestety czasy jednego włącznika światła i jednego gniazdka minęły bezpowrotnie.

Zugi? Zapomniałeś o korytkach grzebieniowych, tulejkach na linki i kilku rzeczach, o których się jeszcze dowiesz.

Powinieneś dopisać instalacji, której nie mam, a którą buduję z kilkoma forami internetowymi.

Edytowane przez dendrytus

Zugi? Zapomniałeś o korytkach grzebieniowych, tulejkach na linki i kilku rzeczach, o których się jeszcze dowiesz.

.

Ja nie zapomniałem natomiast dla większości elektryków są to tematy zupełnie obce.

Sam wyszukałem rozdzielnicę i sam ją zmontowałem bo nie było elektryka który by wiedział jak się do tego zabrać.

Bo nikt nigdy nie montował takiej rozdzielnicy. Mam rozdzielnicę na 1100 pol.

Właściciel jednego z polskich gotowych systemów inteligentnej instalacji za zobaczył to rozdzielnicę spisał sobie numery katalogowe i nazwy rozdzielnic ;)

P.S. Do wszystkich którzy myślą o inteligentnej instalacji poważenie się zastanówcie czy warto się złapać na hasła marketingowe.

• 3 weeks później...

Tak z ciekawości zapytam się jaki system wybrałeś? Przy tej ilości zugów w zależności od ilości sterowanych gniazd masz pewnie z 250-280 sterowanych obwodów. Chyba, że stosowałeś dodatkowo dużo listw zerowych "N" to pewnie jeszcze masz tego więcej ;). Tak czy inaczej jestem bardzo ciekawy komu zaufałeś przy tak dużej instalacji. Ja przy tego typu wielkości instalacjach stosuje tylko i wyłącznie jeden system, który na tym forum nie jest za bardzo lubiany ;)

• 2 weeks później...

Zadam pytanie, niedyskretne. Jak sterujecie gniazdami 230V to czy dajecie osobne styczniki na każde gniazdo czy korzystacie z przekaźników wbudowanych w PLC czy układy wykonawcze? Jakie dajecie zabezpieczenia? Ile amper? jakie styczniki? Ile amper? Ile prądu pobiera taki stycznik w czasie gdy jest pociągnięty?

Z tego co widzę to przekaźniki bistabilne są ogólnie słabe, na mały amperaż i potrzeba stycznika na szynę ale one już w wersjach bistabilnych nie wystepują.

To jak to jest ?

Co ma być sterowane na tych gniazdach ?

To chyba bez znaczenia. Nie można zakładać, że czegoś do tego gniazda pewnego dnia nie podłączymy. Gniazda muszą być gotowe na rozruch odkurzacza czy jakiegoś agtegatu piorącego dywan. No a to wymaga gotowości na ampery. Można oczywiście pozakładać bezpieczniki 6A ale co to za robota, co to za gniazda. Różne rzeczy się trafiają. Może piec padnie i trzeba będzie włączyć kaloryferki olejowe.

Stycznik to ze 2-3W na samo zasilanie cewki. razy 50 czy razy 100 non stop? Chyba trzeba być milionerem :-) Ale wtedy nie oszczędza sie na prądzie :-)

To chyba bez znaczenia. Nie można zakładać, że czegoś do tego gniazda pewnego dnia nie podłączymy. Gniazda muszą być gotowe na rozruch odkurzacza czy jakiegoś agtegatu piorącego dywan. No a to wymaga gotowości na ampery. Można oczywiście pozakładać bezpieczniki 6A ale co to za robota, co to za gniazda. Różne rzeczy się trafiają. Może piec padnie i trzeba będzie włączyć kaloryferki olejowe.

Stycznik to ze 2-3W na samo zasilanie cewki. razy 50 czy razy 100 non stop? Chyba trzeba być milionerem :-) Ale wtedy nie oszczędza sie na prądzie :-)

Pytanie zadałem celowo, gniazda sterowane automatyką muszą być dobrze przemyślane i ograniczone do najbardziej funkcjonalnych rozwiązań, bo zamiast "bajerów" możemy uzyskać tylko problemy, dlatego warto i należy przeanalizować przy projektowaniu gdzie zastosowanie takiego gniazda będzie miało sens.

Pozdrawiam

Na 33 podstronie tego wątku było to trochę omawiane.

A jak często masz potrzebę sterowania zwykłym gniazdem?

Ostatnio zakupiłem przekaźniki bistabilne. Jakież było moje zdziwienie gdy próbując włączyć pierwszy z nich okazało się, że są to przekaźniki bistabilne ale tylko z nazwy. Kupiłem polskie F&F. Okazuje się, że to nie prawda i nie są to żadne przekaźniki bistabilne ale przekaźniki monostabilne z elekroniką podtrzymującą stan włączony lub wyłączony i reagujące na impuls. Całe szczęście, że zakup był poprzez Allegro, na paragon. Odesłałem więc następnego dnia całe zakupione 12 sztuk i czekam na zwrot pieniędzy.

Po głębszej analizie wyrobów oferowanych jako przekaźniki bistabilne okazuje się, że wszystkie dopuszkowe i większość na szynę to defacto przekaźniki bistabilne sterowane elektronicznie. Każdy z nich pobiera co najmniej półtora wata i są cały czas gorące czy włączone czy nie.

Jest to wielkie nadużycie i zwracam uwagę kupijącym wyroby nazwane "przekaźnik bistabilny" aby się opamiętali przed zakupem. Po to kupujemy bistabilny aby nie pobierał prądu w stanie spoczynku, aby był mechanicznie zbudowany jako bistabilny, a nie UDAWAŁ bistabilny.

Kurcze kupiłem w dobrej wierze. Jak ktoś ma sto sztuk takich to co? 150-200W na godzinę poszło i nie ma.