Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Ostatnio zakupiłem przekaźniki bistabilne. Jakież było moje zdziwienie gdy próbując włączyć pierwszy z nich okazało się, że są to przekaźniki bistabilne ale tylko z nazwy.

No cóż... błądzić jest sprawą ludzką. O tzw. instalacyjnych przekaźnikach bistabilnych była mowa od postu 647.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż... błądzić jest sprawą ludzką. O tzw. instalacyjnych przekaźnikach bistabilnych była mowa od postu 647.

Też o mało się na to nie nabrałem tylko zastanowiło mnie po co w przekaźniku dodatkowe styki zasilania. Nawet sprzedawca mnie zapewniał, że każdy przekaźnik tak ma. Całe szczęście udało się wyjść z sytuacji obronną ręką. Poczytałem DTR-ki do produktów i od razu wyszło co jest co. Ale że oni nie napiszą wprost. "Przekaźnik monostanilny ze sterowaniem elektronicznym".

swego czasu tez szukalem bistabilnych ... jakies tam znalazlem ale cena powalala .....

Pojechalem wiec po bandzie :)

Szafa cos okolo 260 polowa PLC Fateka i okolo 150 skretek komputerowych ( kazda ma 8 zyl :) ) no i "kilka" drucikow do zasilania urzadzen

14 kartonow po 305 metrow skretki

liczylem kiedys cos okolo 4 km kabelkow zasilajacych

oraz antenowych 2 km

glosnikowych 300m

alarmowych 2,5 km

Dodam ,ze do dzis wszystko dziala jak nalezy i zaluje tylko jednego ... ZA MALA SZAFA BUUUUUU :)

• Like 1

• 4 weeks później...

Ostatnio kupuję bistabilne firmy HAGER.

EPN510 NO

EPN520 NO + NO

EPN515 NC + NO

Tego trzeba szukać jako "Latching relays". Polecam te sztuki. Są na 16A i nie biorą prądu w ogóle. Tylko w chwili kliknięcia.

• Like 1

• 1 month później...

Witam

Mam pytanie do Dendrytusa, czy już cos sprawdzałeś odnośnie połączenia knx z Loxone lub przypatrzyłeś się systemowi chinolskiemu HDL (na Europę Preussen) Smart Bus, które podawłem spory czas temu. Będę wdzięczny za odpowiedź

• Like 1

Witam

Mam pytanie do Dendrytusa, czy już cos sprawdzałeś odnośnie połączenia knx z Loxone lub przypatrzyłeś się systemowi chinolskiemu HDL (na Europę Preussen) Smart Bus, które podawłem spory czas temu. Będę wdzięczny za odpowiedź

Niestety nie miałem czasu. Trochę za dużo pracy i ważniejszych spraw.

W warszawie jest showroom HDL na ulicy Bartyckiej w Warszawie. W pawilonie nr 213 (siedziba firmy Unimak) oparty na 9-ciu panelach sterujących, 7-calowym ekranie dotykowym oraz zintegrowanej czujce 8 w 1.

http://www.loxone.aptom.pl/ - są szkolenia, po których można nabyć pakiet startowy, w bardzo dobrej cenie.

PIERWSZE POLSKIE TARGI DOM INTELIGENTNY oraz WYSTAWA SPRZĘTU AUDIO/VIDEO I KINA DOMOWEGO odbędą się w dniach 25-27 październiku 2012 na terenie SOHO FACTORY w Warszawie, przy ulicy Mińskiej 25.

• Like 1

• 1 month później...

Hej.. cos wiecej? Wybieralem sie ale cos mi wypadlo. Aby nie byc offtopiczny to czy byly tam gotowe systemu w dobrej cenie :) ?

W jakis wiadomosciach pokazywali migawki i przy okazji dolozyli sensacyjnego newsa, ze od 2020 roku tylko domy inteligentne bedzie mozna budowac (komus sie cos pogmeralo z wytycznymi odnosnie zapotrzebowania na energie w domach w UE za 8 lat).

byłem i zmarnowałem 10 zeta za wstep niezła szmira te targi........

A mnie się podobało chociaż szału nie było. Zawsze, to miło spotkać tylu znajomych w jednym miejscu.

Takie info, że najwięcej stoisk było z KNX.

Kilka ciekawych prezentacji

I same fajne laski.

przy okazji dolozyli sensacyjnego newsa, ze od 2020 roku tylko domy inteligentne bedzie mozna budowac (komus sie cos pogmeralo z wytycznymi odnosnie zapotrzebowania na energie w domach w UE za 8 lat).

O ile jeszcze będzie istniała unia.

Zresztą jeśli nie koniec świata w tym roku, to czeka nas wojna z Rosją na wiosnę.

Radzę rozglądać się za onucami

Edytowane przez dendrytus

Interesowałeś się może stoiskiem Synergia Tech? Możesz coś napisać o tym rozwiązaniu?

nie interesowałem się, bo tak naprawdę nie różni się one od pozostałych, które powstają w ostatnich latach.

Podstawowa ich zaleta to przywiązanie klienta do danego rozwiązania, a tym samym do producenta na wiele lat.

Obok miałem stoiska ABB z nowymi prionami i odświeżonym tritonem, Girę z Home serverem4 i Revoxem i JUNGA.

Ciekawe rozwiązania z niewidzialnymi głośnikami. Stoisko Crestona i rozwiązania Sonosa. Na stoisku ID electronics były nowe panele dotykowe Zenio, to pokrótce, to co mnie interesowało.

http://www.zennio.com/blog/wp-content/uploads/2012/10/Z41_trio-300x210.jpg

W hali obok prezentacje Porsche.

• 3 weeks później...
A mnie się podobało chociaż szału nie było. Zawsze, to miło spotkać tylu znajomych w jednym miejscu.

Takie info, że najwięcej stoisk było z KNX.

Kilka ciekawych prezentacji

I same fajne laski.

Jak na pierwszy raz to było całkiem nieźle. Mi zabrakło na tych mini targach firm, które produkują różnego rodzaju "bajery" instalowane w nowoczesnych domach ;)

• 4 weeks później...

Ja właśnie zamontowałem sobie polski bezprzewodowy system Ceuron.

Wychodzi znacznie taniej od pozostałych (nie mówię o Chińszczyźnie) i jak na razie chodzi całkiem przyzwoicie.

Pewnie mają takie ceny bo próbują przebić się na rynku.

Wychodzi znacznie taniej od pozostałych (nie mówię o Chińszczyźnie) i jak na razie chodzi całkiem przyzwoicie.

To

http://www.knx.org/fileadmin/news/1347437533395290604HDL%20-%20Blind%20Controller.jpg

chiński sterownik cztero-kanałowy do inteligentnego domu. Każde wyjście 16A. Jest tylko jedno ale. Przekaźniki maja obciążalność 40A. Więc na przyszłość radzę zastanowić się nad porównaniami do chińszczyzny.

Pewnie mają takie ceny bo próbują przebić się na rynku.

Każdy kiedyś zaczyna. Ceny i design fajne, reszta już nie.

Taka forma reklamy jest tania i tyle samo warta.

Jestem na etapie budowy domu i przed etapem instalacji elektrycznej. W zależności co wybiorę i jak system będzie zaprojektowany, tak będą kładzione kabelki. Mam kilka pytań co do samej instalacji przewodów i późniejszych zależności.

Topologie

topologia.jpg

Kamyk68 - jak sprawuje się system? Warty zainstalowania?