Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponieważ każdy czujnik, elektromagnes, żarówka itp element instalacji będzie połączony z centralną jednostką indywidualnym przewodem, to ilość tych przewodów będzie bardzo bardzo duża. Zatem i skrzyneczka musi być słusznych rozmiarów. Ja sobie tak pomyślałam, aby instalacje elektryczną podzielić na dwa etapy.

Pierwsza skrzynka - w pomieszczeniu gospodarczym 13 - to skrzynka do której doprowadzony będzie przewód zasilający dom i tam chcę mieć te wszystkie standardowe zabezpieczenia instalacji elektrycznej.

Druga skrzynka - w wiatrołapie pod schodami 1 - to szafka inteligentnego domu.

parter.jpg

ponieważ nie wszystkie gniazdka będą sterowane, np. lodówka, hydrofor i inne, to czy nie lepiej i taniej będzie podłączyć je w sposób tradycyjny do skrzynki w pom. gospodarczym?

I czy jest na rynku szafka przystosowana do tego typu instalacji, której cena nie stanowiłaby 15% inwestycji?

I czy te wszystkie sterowniki, moduły itp mogą być w tej skrzyneczce zamontowane w szafie? Czy może muszą mieć zapewnioną wentylację?

Witaj

Rozpisz dokładnie jakie instalacje będziesz integrować : Alarm, oświetlenie, ogrzewanie ?, rolety? bramy garażowe? monitoring CCTV?domofon/videofon?

Rozbijanie części "elektrycznej" i automatyki - nie jest dobrym rozwiązaniem. Gniazda 230V sterowane systemem ograniczyłbym do minimum (jakieś gniazdka funkcyjne zewnętrzne pod oświetlenie choinkowe itp.) Istotne jest jak "duży" będzie system, do niego dobierzesz szafę, jednak potrzebne są informację ile będzie niezależnych kanałów oświetleniowych, taśmy LED, RGB ? Ile będzie czujek alarmowych, innych czujek funkcyjnych (sterowanie pilotem, każdy kanał wymaga pojedynczego wejścia w systemie), stref ogrzewania, ile manipulatorów LCD, czy zamiast tradycyjnych wyłączników zastosujesz WPP ? http://www.nexwell.eu/produkt/nxw2974-wielofunkcyjny-przycisk-programowalny-tukan To kilka podstawowych pytań.

Pozdrawiam

Oczywiście wszystko będzie dołączane systematycznie, ale mam nadzieję, że końcowy efekt będzie taki

DOM - system alarmowy, sterowanie GSM, rekuperator mistral, videodomofon 1 furtka, stacja meteo, sterowanie pilotem - 2, brama garażowa - 2, brama wjazdowa - 1, panel dotykowy - 1, obwody grzewcze ok. 10, czujniki temperatury w WPP lub w WPD, CCTV - 4 szt, klawiatury strefowe - 2 szt - garaż i wiatrołap, czujnik zalania górna łazienka, czujnik ppoż kominek, Moduł IR ?, sterowanie LAN/Internet, cyrkulacja, drzwi - dom/garaż na elektromagnes, rekuperator ścienny w garażu jako wentylator,

OGRÓD i ELEWACJA - czujnik ruchu - 5 szt, obwody włącz/wyłącz - 3 szt, oświetlenie bez ściemniacza - 8 szt,

POMIESZCZENIA

oświetlenie bez ściemniacza 14, ze ściemniaczem 14, led 15, RGB 2, czujniki ruchu - 12, kontaktrony - 24, podgrzewane lustra - 3, rolety - 12, okna dachowe podnośniki - 8, WPP - 10, WPD - 2, obwody sterowania - ok. 15.

Chyba wszystko, ale dopiero przy instalacjach wyjdzie.:D

Oczywiście wszystko będzie dołączane systematycznie, ale mam nadzieję, że końcowy efekt będzie taki

Rozumiem, ale w tej chwili ktoś przygotowuje projekt całości ? Instalacje możesz wykończać sukcesywnie, na tym etapie musisz zgrać wszystkie fizyczne połączenia, dlatego najważniejszy jest projekt, na którym zwymiarowane powinny być wszystkie wypusty - od opraw oświetleniowych, czujek alarmowych, zasilań do siłowników centralnego, umiejscowienie kontaktronów bram, furtek, wypusty WPD, WPP itd - musi to przygotować jedna osoba, inaczej powstaną konflikty techniczne i przepychanie piłeczki między jedną a drugą firmą instalatorską.

DOM - system alarmowy, - ok

sterowanie GSM, - ok

rekuperator - nie znam konkretnie tej firmy, jednak skłaniałbym się do pozostawienia oryginalnego sterownika, każdy bieg rekuperatora wymusza dodatkowy moduł przekaźnikowy

videodomofon 1 furtka,- ok

stacja meteo, - na zasadzie załącz/wyłącz ? - np.: silny wiatr - pozamykaj rolety ?nie wiem jak obecnie, ale do tej pory można było spiąć stację meteo na takiej zasadzie jak opisałem wyżej, nie było modelu, który integrowałby się z manipulatorem LCD Nexo.

sterowanie pilotem - 2, brama garażowa - 2, brama wjazdowa - 1, panel dotykowy - 1, - ok

obwody grzewcze ok. 10, - ok

czujniki temperatury w WPP lub w WPD, - ok

CCTV - 4 szt, - ok - tutaj uwaga, być może się orientujesz, do zgrywania obrazu potrzebny niezależny rejestrator, LCD robi tylko za podgląd obrazu na żywo - oczywiście można wydarzenia z monitoringu, połączyć w jakieś akcje z systemem.

klawiatury strefowe - 2 szt - garaż i wiatrołap,- ok

czujnik zalania górna łazienka - ok (+ zawór odcinający wodę)

czujnik ppoż kominek, - ok

Moduł IR ?, przygotowałem instalację klientowi, jednak tych modułów jeszcze nie instalowałem, osobiście zostawiłbym to sobie na koniec ;)

sterowanie LAN/Internet, - ok

cyrkulacja, - ok

drzwi - dom/garaż na elektromagnes, hmm, zastanowiłbym się nad tym rozwiązaniem, osobiście nie integrowałem nigdy tych akcesoriów z systemem nexo

rekuperator ścienny w garażu jako wentylator, - ok

OGRÓD i ELEWACJA - czujnik ruchu - 5 szt, - wygeneruje to dodatkowe koszty, przy obecnym oświetleniu ledowym byłbym skłonny zapalać oprawy poprzez zmierzchówkę + inne zależności w systemie np. czujnik zmierzchowy uruchamia oświetlenie po zmroku, system wyłącza światło o godzinie 22-giej, załącza powiedzmy o 7-dmej rano, jeżeli między tymi godzinami nastąpiło otwarcie drzwi wejściowych, bramy garażowej, wjazdowej (których kontaktrony zamknięcia muszą być zainstalowane) światło zapala się na 5 minut, bądź z klawiatury czy dedykowanych wyłączników załączamy je na stałe.

obwody włącz/wyłącz - 3 szt, - to także dla ogrodu ? ok

oświetlenie bez ściemniacza - 8 szt, - czyli 8 kanałów - także dla ogrodu ?

POMIESZCZENIA

oświetlenie bez ściemniacza 14, ze ściemniaczem 14, led 15, RGB 2, czujniki ruchu - 12, kontaktrony - 24, ok czyli to samo 14 niezależnych kanałów ?

podgrzewane lustra - 3, ok (nie stosowałem jeszcze)

rolety - 12, - czy każda z rolet osobno, czy pogrupowane ? jeżeli w jednym z pokoi mamy np. 2 rolety na tej samej ścianie - osobiście wysterowałbym jako jeden kanał - raz, że zmniejsza to ilość modułów, dwa - mniej musimy myśleć, które przyciski uźywać ;), trzy - i tak rolety mogą otwierać, zamykać się automatycznie,(w zależności od godziny, alarmu, obecności użytkownika itd )i przestaniemy zastanawiać się czy otwarta jest jedna, dwie, wszystkie - takie moje zdanie ;)

okna dachowe podnośniki - 8, - ok

WPP - 10, - ok - doradzam, żeby wykorzystywać maksymalnie 6 przycisków (oczywiście 6 tylko jest, ale można porobić inne powiązania) tego wyłącznika, żeby później nie pogubić się w przypisanych funkcjach

WPD - 2, ok

obwody sterowania - ok. 15. - tylko konkretnie o jakie chodzi ?

Chyba wszystko, ale dopiero przy instalacjach wyjdzie.:D właśnie w tym rzecz, żeby zaplanować wszystko na projekcie - w instalacjach może być już za późno, często dołożenie choćby jednego przewodu robi ogromny problem, dlatego trzeba przewidzieć wszystko od żyrandola w salonie do karnisza na firanki ;) który może ktoś zainstalować na wiązce przewodów w tynku - odpukać... :)

Pozdrawiam

Co do projektu to jest on w postaci bardzo wirtualnej:D w mojej głowie

Mam oczywiście wstępną wycenę mojego projektu od przedstawiciela NEXWELL oraz jestem umówiona wiosną na prezentację na budowie.

Generalnie mam 2-3 miesiące na dogranie wszelakich szczegółów mojej instalacji, gdyż wiosną chciałabym ruszyć z elektryką. Zdaje sobie sprawę, iż wszelakie instalacje elektryczne, alarmowe, cyrkulacyjne, centralnego ogrzewania i wentylacji na etapie końcowym mają stworzyć integralny system. Stąd moje zainteresowanie tym tematem. Mam czas na dogranie poszczególnych elementów, aby w przyszłości nie musieć kuć tynków.

Więc zaczynając od początku to ja sobie tak wyobrażam instalacje

Po pierwsze typowa skrzynka elektryczna zasilająca dom ze wszelakimi zabezpieczeniami oraz z przełącznikiem umożliwiającym podłączenie instalacji elektrycznej pod agregat prądotwórczy w pomieszczeniu gospodarczym. Od tej skrzyneczki przewód YPYp 5x4 do inteligentnej szafki, która będzie znajdować się w wiatrołapie pod schodami w szafie. Postaram się tutaj o wentylację, choć, jak przekonywał mnie Pan z Nexwella nie musi być.

W garażu chciałabym mieć jedno gniazdo siłowe i powiem szczerze zapomniałam o tym wspomnieć przy wstępnym projekcie. Mam nadzieje, że nie będzie to kłopot?

Do mądrej skrzyneczki instalacja od punktu świetlnego przewodem YDYp 3x1,5, wielofunkcyjne przyciski dotykowe WPP - EIB 2x2x0,8, WPD - EIB x2 szt.,

wszelakie czujniki - EIB, kontakty, rolety - skrętka, gniazdka YDYp 3x2,5 itd.

Zmartwiona jestem trochę tym rekuperatorem. Myślałam, że uda mi się zaoszczędzić na automatyce do niego, zwłaszcza iż panel to wydatek rzędu 1500 zł.

Ja myślałam, że rekuperator będzie podłączony do Karty Wyjść OC i koniec.:(

Jak będziesz miała pecha, to trafisz na eksperta, który tak zrobi. W końcu ważne żeby "uszczęśliwić" klienta.

Czyli jak rozumiem oprócz rekuperatora MISTRAL GEO 400 EC i przepustnicy trójstronnej GWC/czerpnia ścienna muszę zakupić automatykę do tego rekuperatora - regulator cyfrowy RC5 plus sterownik S1:(

Czyli jak rozumiem oprócz rekuperatora MISTRAL GEO 400 EC i przepustnicy trójstronnej GWC/czerpnia ścienna muszę zakupić automatykę do tego rekuperatora - regulator cyfrowy RC5 plus sterownik S1:(

Witam

Nie koniecznie. Wszystko zależy od sposobu regulacji tego rekuperatora, jeżeli przedstawiłaś urządzenie firmie Nexwell i oni dobrali kartę OC do tego rozwiązania, najwyraźniej mieli ku temu powody - musisz zgłębiać temat z nimi. Jest niestety duże prawdopodobieństwo, iż producent rekuperatora zerwie warunki gwarancyjne (nie stosowanie dedykowanych podzespołów) ale nie wszystko się musi zaraz popsuć ;)

Nie będę narzucał Tobie scentralizowania wszystkich elementów do jednej szafy, Twój wybór, jednak spróbuję przedstawić to od strony praktycznej.

Jeżeli faktycznie wszystkie gniazda i oświetlenie będzie poprzez Nexo, to może się okazać, że w tej pierwszej szafie "elektrycznej" będziesz wykorzystywała tylko kilka modułów (wyłączniki "S-y" RCD itd.) a i tak cała reszta będzie w szafie razem z Nexo - niepotrzebnie będziesz powielać obudowy. Przykładowo na jednym obwodzie oświetleniowym, powinno być maks do 20 opraw (oczywiście można trochę nagiąć, ale musisz przeliczyć pobór prądu przez wszystkie źródła światła, dodatkowo rozbić je pod kątem funkcjonalności na wypadek awarii, tak, żeby oprawy np. zewnętrzne nie były na tym samym zabezpieczeniu co wewnętrzne) tym sposobem zacznie przybywać Tobie modułów elektrycznych w omawianej szafie, bo prowadzenie wielu przewodów od rozdzielni elektrycznej mija się z celem.

Przy opisie funkcji jakie chciałabyś osiągnąć w swoim mieszkaniu, szafa jaką pokaże poniżej powinna wystarczyć, należy jednak wyliczyć każdy moduł który się w niej ma znaleźć (2m/1m) i faktycznie nie ma żadnego problemu ze zbyt wysoką temperaturą. Jak widzisz wszystko jest dostępne "pod ręką", kiedy wystąpi awaria nie trzeba szukać przyczyn w dwóch szafach, osobną rozdzielnię zastosowałbym dla automatyki agregatu.

Pozdrawiam

p.s. Zapewne chodziło Tobie o przewód YDYp, pamiętaj, że dobierasz go pod względem maksymalnej długotrwałej obciążalności prądowej, czyli najpierw należy policzyć jaki będzie pobór prądu wszystkich urządzeń, które będą "przechodziły" przez szafę Nexo.

13032012777.jpg

Edytowane przez kasprzyk

Niestety tak.

Nie ma możliwości sterowania rekuperacją z poziomu ID, jeśli rekuperator nie ma dodatkowych wejść lub interface-ów.

Z pewnością nie ucieszy cię informacja, że MISTRALA nie za steruje nawet KNX, a skoro on tego nie zrobi, to żaden inny system tym bardziej tego nie będzie mógł zrobić.

I nie oszukujmy się, że producent MISTRALA udostępni komukolwiek algorytmu sterujące jego urządzeniami.

A z dorabianiem własnych algorytmów jest jak z całowaniem lwa w dupę. Ryzyko duże, a przyjemność wątpliwa.

Ja w takiej sytuacji mówię "Pass".

W pierwszej skrzyneczce będzie również przełącznik źródeł zasilania np. SPAMEL PRZK 4063/W02, tak na wszelki wypadek. Obawiam się, iż jak dojdzie do potrzeby przełączenia zasilania na agregat to mała szafeczka w pomieszczeniu gospodarczym będzie dla wszystkich domowników bardziej czytelnia od wielkiej szafy wypełnionej milionami przełączników.

Ale mam jeszcze jeden dylemat w kwestii obwodów grzewczych.

Zakładając, że jeden obwód grzewczy będzie odpowiedzialny za 3 łazienki, to czy posiadając w łazience nr 1 Przycisk WPP będę mogła ręcznie zmienić temperaturę w tej łazience nie zmieniając ustawień temperatury w pozostałych łazienkach? I po jakim czasie temperatura w łazience nr 1 wróci do temperatury programowanej dla obwodu grzewczego dedykowanego łazienkom?

W pierwszej skrzyneczce będzie również przełącznik źródeł zasilania np. SPAMEL PRZK 4063/W02, tak na wszelki wypadek. Obawiam się, iż jak dojdzie do potrzeby przełączenia zasilania na agregat to mała szafeczka w pomieszczeniu gospodarczym będzie dla wszystkich domowników bardziej czytelnia od wielkiej szafy wypełnionej milionami przełączników.

Owszem - dlatego napisałem wyżej cyt.: osobną rozdzielnię zastosowałbym dla automatyki agregatu. w tym przypadku przełącznika o którym piszesz.

Ale mam jeszcze jeden dylemat w kwestii obwodów grzewczych.

Zakładając, że jeden obwód grzewczy będzie odpowiedzialny za 3 łazienki, to czy posiadając w łazience nr 1 Przycisk WPP będę mogła ręcznie zmienić temperaturę w tej łazience nie zmieniając ustawień temperatury w pozostałych łazienkach?

Obwód (automatyka) czy obieg (pętle) ? Nie sądzę, że instalatorzy w jednej pętli podłogówki zamkną 3 łazienki, jeżeli faktycznie będzie to jeden obieg grzewczy, nie będzie możliwości sterowania każdą łazienką z osobna. Do tej pory spotykam się z elektrozaworami umieszczonymi w rozdzielaczach - kilka zbiorczych punktów w zależności od wielkości instalacji, być może instalatorzy C.O. mają inne pomysły, musisz z nimi to przedyskutować.

pzdr

chodziło mi o sterowanie obwodami automatyką

łazienki będą na trzech osobnych pętlach grzewczych wychodzących z rozdzielni dla podłogówki

tylko myślałam, że nie muszę mnożyć ilości automatyki dla sterowania obwodami grzewczymi i np. dla wszystkich trzech łazienek stworzyć jeden obieg grzewczy jeśli chodzi o automatykę i ustawić temperaturę 25 stopi,

ale co w przypadku, gdy np. córa wyjedzie i będę chciała w jej łazience zmniejszyć temperaturę do 15 nie zmniejszając temperatury w innych łazienkach?

Tak jak pisałem - muszą być rozróżnione w systemie te 3 pomieszczenia oddzielnie, nie ma innej możliwości. To analogicznie jak zainstalowane termostaty pokojowe przy kaloryferach, zasilanie jest wspólne, jeżeli chcemy zmieniać temp. na noc, dzień czy w razie wyjazdu - musimy pokręcić gałkami ;) jeżeli ma to robić automatyka, to musi być z tymi gałkami sprzężona niezależnie.

Pozdrawiam

Niestety tak.

Nie ma możliwości sterowania rekuperacją z poziomu ID, jeśli rekuperator nie ma dodatkowych wejść lub interface-ów.

Z pewnością nie ucieszy cię informacja, że MISTRALA nie za steruje nawet KNX, a skoro on tego nie zrobi, to żaden inny system tym bardziej tego nie będzie mógł zrobić.

I nie oszukujmy się, że producent MISTRALA udostępni komukolwiek algorytmu sterujące jego urządzeniami.

A z dorabianiem własnych algorytmów jest jak z całowaniem lwa w dupę. Ryzyko duże, a przyjemność wątpliwa.

Ja w takiej sytuacji mówię "Pass".

Chyba jednak warto zintegrować funkcje manipulacji rekuperacji, które dostępne są dla użytkownika (np. tzw. biegi + harmonogramy)... po co na ścianie dodatkowy manipulator obok ładnego panelu dotykowego z funkcjami zdalnego sterowania [via sms, lan]... algorytmy niech zostaną w kompetencji producenta reku. Mistral z tego co wiem w niewielkim stopniu to umożliwia, na każdy system ID.

chodziło mi o sterowanie obwodami automatyką

łazienki będą na trzech osobnych pętlach grzewczych wychodzących z rozdzielni dla podłogówki

tylko myślałam, że nie muszę mnożyć ilości automatyki dla sterowania obwodami grzewczymi i np. dla wszystkich trzech łazienek stworzyć jeden obieg grzewczy jeśli chodzi o automatykę i ustawić temperaturę 25 stopi,

ale co w przypadku, gdy np. córa wyjedzie i będę chciała w jej łazience zmniejszyć temperaturę do 15 nie zmniejszając temperatury w innych łazienkach?

Generalnie odpuściłbym sobie takie sterowanie podłogówką z różnych względów między innymi

Bezwładność

Szkoda na to kasy:bye:

Kable możesz zrobić ale wspomnisz moje słowa:))

Zamykając temat Rekuperator - system NEXO

to ja tak sobie myślę, że schemat podłączenia powinien w takim razie wglądać tak

schemat.jpg

ponieważ na stronie MISTRALA znalazłam coś takiego

Schemat MISTRAL.jpg

przeczytałam

Automatyka central wentylacyjnych MISTRAL podzielona jest na 2 układy. Pierwszy to sterownik centrali (S1), który umieszczony jest wewnątrz urządzenia i przeznaczony do kontroli pracy całego systemu wentylacji (centrala wraz z urządzeniami dodatkowymi). Drugi to manipulator, który umieszczony jest na ścianie w miejscu dogodnym dla użytkownika i służy do komunikacji z użytkownikiem. Sterownik S1 obsługuje następujące manipulatory RC2, RC3, RC4, RC5. Z poziomu manipulatora użytkownik ma możliwość kontroli i edycji parametrów pracy centrali tj. wydajność wentylatorów, stan przepustnicy bypassu oraz urządzeń dodatkowych takich jak nagrzewnice, chłodnice, przepustnice itd.

A na stronie NEXWELL w tabeli zgodności

Tablica zgodności NEXO.jpg

reasumując od centrali rekuperatora do mądrej szafeczki przewód EIB YCYM 2x2x0,8

a resztę w rekach instalatora:rolleyes:

Zamykając temat Rekuperator - system NEXO

to ja tak sobie myślę, że schemat podłączenia powinien w takim razie wglądać tak

[ATTACH=CONFIG]156316[/ATTACH]

W dużym uproszczeniu tak.

ponieważ na stronie MISTRALA znalazłam coś takiego

[ATTACH=CONFIG]156317[/ATTACH]

przeczytałam

Automatyka central wentylacyjnych MISTRAL podzielona jest na 2 układy. Pierwszy to sterownik centrali (S1), który umieszczony jest wewnątrz urządzenia i przeznaczony do kontroli pracy całego systemu wentylacji (centrala wraz z urządzeniami dodatkowymi).

Tu jest istotna rzecz. Napisałaś w pierwszym poście, że zakupisz bądź planujesz centralę: "Czyli jak rozumiem oprócz rekuperatora MISTRAL GEO 400 EC i przepustnicy trójstronnej GWC/czerpnia ścienna muszę zakupić automatykę do tego rekuperatora - regulator cyfrowy RC5 plus sterownik S1

Tak jak zauważyłaś, w przypadku kiedy będziesz miała rekuperator ze sterownikiem S1, wystarczy karta OC (łączność tylko w jednym kierunku). W.g Nexwella karta będzie sterować biegami i przepustnicą - pytanie, czy względem przepustnicy system nexo wymaga dodatkowych wejść oraz czy będzie mimo to wymagany regulator dedykowany - pytanie musisz skierować do załogi nexo.

Jeżeli zakupisz rekup. ze sterownikiem S2, wychodzi na to, że wszystkie funkcję będą dostępne z poziomu LCD-ka nexo, nie będzie potrzeba karta OC, tylko karta komend - ale także musisz zwrócić się do producenta IB.

kamyk68 napisał:

Generalnie odpuściłbym sobie takie sterowanie podłogówką z różnych względów między innymi

Bezwładność

Szkoda na to kasy

Kable możesz zrobić ale wspomnisz moje słowa)

Co ma kolega na myśli ? Jak w takim razie chce kolega utrzymywać temperaturę na zadanym poziomie ? W kilku przypadkach z którymi ja się spotkałem regulacja podłogówki sprawdza się wyśmienicie.

Pozdrawiam

Moja topologia gwiazdy c.d.

Nadszedł czas na zimną i ciepłą wodę oraz cyrkulację. Zamierzenia są proste - 4 obwody cyrkulacyjne [3 łazienki i kuchnia], na każdym zawór z termostatem MTCV, pompa z termostatem, ale również sterowania zegarem z centrali NEXO, oraz czujnik zalania w górnej łazience.

Wyszło coś takiego

CWU Cyrkulacja.jpg

i mam problem z przewodami - EIB YCYM 2x2x0,8?