kasprzyk 28.12.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam Przewody musisz dobrać do urządzeń - czyli na jakim napięciu będą pracowały elektrozawory, pobierany maks. prąd., klasa ochronności. Przy zasobniku CWU - zawory termostatyczne - czy jest sens? Niektóre rozdzielacze chcesz odcinać elektrozaworem - inne nie, jaką masz na myśli pompę z termostatem ? Co do schematu CWU - to nie moja "działka" niech się wypowiedzą fachowcy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 28.12.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Co do elektrozaworów to planuje http://washservice.pl/pl/p/elektrozawor-otwarty-2N20-NO-34-cala-230V-lub-12V,-24V,-48V/55 W cenie komplet zawór + cewka 230V lub 12V DC, 24V DC, 48V AC+ przyłącze elektryczne, czyli napięcie do wyboru. Proszę o sugestie. Elektrozaworem będzie odcięta górna łazienka w której znajdować się będzie czujnik zalania. Termostaty MTCV odcinać będą poszczególne piony cwu, gdy na powrocie cyrkulacji temperatura osiągnie np. 47 stopni C. Pompa Grundfoss UP 15-14 z termostatem. Kompletnie nie wiem jakie przewody mają przebiegać pomiędzy - elektrozaworami a centralą NEXO, - pompą a centralą - czujnikiem zalania a centrałą [EIB YCYM 2x2x0,8?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Szafa nigdy nie jest za duża U mnie będą 2szt. swego czasu tez szukalem bistabilnych ... jakies tam znalazlem ale cena powalala ..... Pojechalem wiec po bandzie Szafa cos okolo 260 polowa PLC Fateka i okolo 150 skretek komputerowych ( kazda ma 8 zyl ) no i "kilka" drucikow do zasilania urzadzen 14 kartonow po 305 metrow skretki liczylem kiedys cos okolo 4 km kabelkow zasilajacych oraz antenowych 2 km glosnikowych 300m alarmowych 2,5 km Dodam ,ze do dzis wszystko dziala jak nalezy i zaluje tylko jednego ... ZA MALA SZAFA BUUUUUU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.12.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Co do elektrozaworów to planuje [ATTACH=CONFIG]156824[/ATTACH] http://washservice.pl/pl/p/elektrozawor-otwarty-2N20-NO-34-cala-230V-lub-12V,-24V,-48V/55 W cenie komplet zawór + cewka 230V lub 12V DC, 24V DC, 48V AC+ przyłącze elektryczne, czyli napięcie do wyboru. Proszę o sugestie. Elektrozaworem będzie odcięta górna łazienka w której znajdować się będzie czujnik zalania. Do elektrozaworu poprowadź OMY 3*1mm, na etapie wykańczania instalator dobierze konkretny model (12, 24 czy 230V) Termostaty MTCV odcinać będą poszczególne piony cwu, gdy na powrocie cyrkulacji temperatura osiągnie np. 47 stopni C. Możesz opisać co dokładnie chcesz osiągnąć, odnoszę wrażenie, że jest to przerost formy nad treścią. Rozumiem, jeżeli termostaty miałyby za zadanie utrzymywanie zadanych temperatur innych dla kuchni innych dla łazienek. Przy cyrkulacji idealnie sprawdzi się cyklicznie załączana pompa za pomocą nexo, jej pobór prądu jest znikomy, dodatkowo można ją sterować czujkami ruchu, np. zazbrojenie alarmu dezaktywuje cyrkulacje. Pompa Grundfoss UP 15-14 z termostatem. Kompletnie nie wiem jakie przewody mają przebiegać pomiędzy - elektrozaworami a centralą NEXO, OMY 3*1mm - pompą a centralą OMY 3*1,5mm (3*1mm powinien także wystarczyć, jednak bezpieczniej położyć 3*1,5mm) - czujnikiem zalania a centrałą [EIB YCYM 2x2x0,8?] - musisz zweryfikować z producentem/typem czujki zalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 29.12.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Moje założenia w stosunku co do cyrkulacji są następujące1. cyrkulacja załączana tylko w określonych godzinach - np. 6-24poprzez system NEXO, czyli pompa powinna pracować 18 godzin na dobę - tylko po co?2. 4 nitki, ponieważ odległości pomiędzy łazienkami 15 m,3. bardzo dobra izolacja rurek z cwu i cyrkulacją spowoduje małe straty ciepła w stosunku temp. wyjściowej do temp. powrotu. Po co zatem pompa ma ganiać ciepłą wodę w rurkach? Jeżeli na danej nitce temp. na cyrkulacji osiągnie 47 stopni to zawór tą nitkę zwyczajnie zamknie.4. Termostat w pompie, bo co się stanie jak wszystkie cztery nitki zostaną zamknięte przez zawory? Pompa nie będzie ganiać powietrza, też musi się wyłączyć.Tak to sobie wykoncypowałam. Ale może się mylę, nie wiem. Zadałam temat na forum poświęconym hydraulice i jak na razie otrzymałam opinie, że owszem schemat rozbudowany, ale poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.12.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 jeśli odpowiednio ocieplisz rurki, z nastawieniem na odpowiednio straty będą zbyt małe aby się nimi zajmować. Ale to nie takie proste. Ja daje w warstwie ocieplenia pod wylewką, ale u mnie ta warstwa to 50cm, a rurki planuje dokładnie w połowie tej grubości. Czy warto sterowac pompa cwu, przy założeniu ze pobiera np 5W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 29.12.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Pompa cyrkulacyjna c.w.u Grundfos UP 15-14BT OPIS PRODUKTU: Moc - 25W Zasilanie - 230 V Długość montażowa - 80 mm Wielkość przyłącza rurowego - 1/2" Temperatura cieczy- od 2C do 95CMnie bardziej niepokoi praca pompy przez 18 godzin na dobę. Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Możesz podpiąć sterowanie takiej pompy pod czujkę alarmu, jeśli zauważy kogoś w łazienkach automatycznie włacza się np na 5 min. Oczywiście gdy zostanie załączony alarm tzn nikogo nie ma w domu wyłacza się pompka i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Możesz podpiąć sterowanie takiej pompy pod czujkę alarmu, jeśli zauważy kogoś w łazienkach automatycznie włacza się np na 5 min. Oczywiście gdy zostanie załączony alarm tzn nikogo nie ma w domu wyłacza się pompka i nie tylko Dokładnie to, co koleżance kasia_2401 pisałem wyżej. Jeżeli nie byłoby sterowania czujkami ruchu, nawet wtedy prosty programator załączałby cyrkulację np. od godz. 6-tej do 22giej co 15min na 5min - dziennie 2,4h*22W=52,8W*31dni=1,6kWh*0,60zł=0,96zł/miesiąc. Teraz należałoby przeliczyć, zakładając 1 zł oszczędności miesięcznie - 10 lat 120zł - pod warunkiem, że wszystko będzie pracować bezawaryjnie, a dokładanie następnego elementu w instalacji, to potencjalnie kolejny punkt powstania usterki i kosztów jej naprawy. Warto przemyśleć, czy pieniądze na taką instalację c.w.u nie zainwestować w innym miejscu. Pzdr p.s. policzyłem 22W zamiast 25 - ale to pici kłak Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 29.12.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dziękuje za radę, chyba jeszcze raz pochylę się nad swoim schematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 27.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Odnośnie mistrala to wielokrotnie uruchamialiśmy różne modele pro-ventu. O ile pamiętam to można było nabyć sterownik o symbolu ID, który pozwala na wpięcie styków biegowych albo 0-10V (szczegółów nie znam, ale mogę dopytać techników jak to było realizowane). Jeżeli chodzi o szafę to rękami i nogami jestem za jedną dużą szafą z przyłączem, zabezpieczeniami i automatyką. Czytelna rozdzielnia to podstawa. Dodatkowe przenoszenie faz z bezpieczników do szafy automatyki to bezsensowne rozwiązanie. Jest jeszcze kwestia zabrania dwóch miejsc na szafy i z pewnością zwiększone koszty dzięki 2 szt. Proszę nie zapomnieć o teletechnice, antenach, alarmie. Ten sprzęt też potrzebuje prądu i połączenia z systemem inteligentnego domu i zabiera trochę miejsca. Proponuję szafę 1m x 2m a zmieści się w niej wszystko. Wykonanie wszystkiego w jednym miejscu ma szczególne znaczenie jak nie ma konkretnego projektu. Jestem przekonany, że pojawią się rzeczy nie przewidziane w koncepcji a po tynkach różne lokalizacje szaf mogą spowodować niezłe koszty. Od długiego czasu stosujemy szafy Schrack Technik - moduł 2000. Jest szeroka gama wymiarów, ceny zdroworozsądkowe a nie jak w Legrandzie. W razie czego służę pomocą w tym temacie. takie sterowanie CWU to przerost formy nad treścią (koszty inwestycyjne zabijają sens) ustawienie godzinowe na dzień i rozruch cz. ruchu w nocy (tu zaznaczam, że przy takich przekrojach trzeba poczekać minut parę na ciepłą wodę - takie sterowanie nie sprawdza się w dzień ale w nocy przy spowolnionych ruchach jest ok.) Korzystając z okazji proponuję wizytę na Budmie (29.01 - 01.02). Powstaje tam budynek demonstracyjny BudShow, gdzie będzie można zobaczyć homiq-a w działaniu. Będzie sporo nowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlenak 28.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Oj chciałabym taki inteligenty domek, lecz ceny są jeszcze za wysokie. Może za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 I tu jest dobra informacja, Ze Homiq będzie na budmie, jak dam radę to wpadnę. Gdzie konkretnie będziecie? Jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 29.01.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dom "budshow" w paw. 3A. Zapraszam, chętnie wysłucham opinii forumowicza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.01.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 No i nie dotrę. Ale swego czasu korespondowałem z kolegą z Homiq i zgodnie z ich zaleceniami elektryk będzie kładł instalacje. A potem zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Bo nikt nigdy nie montował takiej rozdzielnicy. Mam rozdzielnicę na 1100 pol. . Właśnie postanowiłem przejrzeć temat jeszcze raz od początku i powiem ze myślałem ze mam dużą rozdzielnie ale kolega mnie pobił z kretesem Mam 336pół x2szt + szafkę rack 19". Ale przy kolegi szafce to lepiej chyb a żebym się nie odzywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.02.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Właśnie postanowiłem przejrzeć temat jeszcze raz od początku i powiem ze myślałem ze mam dużą rozdzielnie ale kolega mnie pobił z kretesem Mam 336pół x2szt + szafkę rack 19". Ale przy kolegi szafce to lepiej chyb a żebym się nie odzywał No to ja przy was wypadam blado 396 pól. Aby móc się z wami mierzyć, będę musiał dokupić jeszcze 2 rozdzielnie i postawić je obok Macie wątpliwości kto ma dom o największym IQ? PS. Temat jest o inteligentnych domach, a nie o bezmyślnie wstawionych rozdzielniach, ey szukacie oszczędności gdzie się da. Edytowane 2 Lutego 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.02.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 hihi, siebie mogę tłumaczyć jeszcze wielkością chałupy i tym, że to tak na prawdę dwa odrębne budynki działające niezależnie. Ale faktycznie mnie zaskoczyłeś Przeczytałem sobie jeszcze raz watki odnośnie IB i dochodzę do wniosku, że jednak trzeba zamówić system gotowy. O ile w części domowej można by sie pobawić PLC to juz w firmowej wolałbym nie ryzykować. No i koszta 30+ będzie trzeba zaakceptować, takie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.02.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) hihi, siebie mogę tłumaczyć jeszcze wielkością chałupy i tym, że to tak na prawdę dwa odrębne budynki działające niezależnie. Ale faktycznie mnie zaskoczyłeś Bo ja zacząłem od projektu i na jego podstawie dobrałem rozdzielnie, a nie na zasadzie jak wstawię dużą to będzie OK, ale na wszelki wypadek dodam, jeszcze 200, albo 300 pól, żeby nie zabrakło. Do tego dochodzi motanie się między wyborem systemu. Wybór systemu TO PIERWSZY element domu, to on decyduje o sposobie prowadzenia WSZYSTKICH instalacji i stopniu integracji ich między sobą. Większość ludzi odkłada to na później. Tak na prawdę to lejąc fundamenty decyzja o wyborze systmu ID powinna być już podjęta. Trzeba pamiętać, że po wyborze nie będzie już odwrotu do klasycznej instalacji czy innego systemu. Nawet Nexwell nexo wykonany na przewodach KNX czyli według zaleceń z końca 2011, w zasadzie nie kwalifikuje się do przejścia na KNX. Mając projekt można np. rozdzielić wszystko na mniejsze rozdzielnie i zaoszczędzić na kosztach kabli ciąganych przez cały dom. Oszczędności? Jeśli nie kładziemy sami, to nawet kilka tysięcy. Co może oznaczać, że profesjonalny projekt z zaprogramowaniem instalacji mamy za DARMO. Ewentualnie przy mocno rozbudowanych systemach jedną z tych rzeczy. Edytowane 2 Lutego 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 02.02.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Magistrala Czy ktoś z Was może wie do czego "podobna" jest magistrala Nexwell FOX? Jest podobna do magistrali Nexwell FOX Lub czy ktoś zna jakiś system z topologią podobną do FOX na magistrali CAN? Zdaje się, że F&Home http://www.fhome.pl/ firmy F&F jest na CAN Edytowane 2 Lutego 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts