Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A możliwości, wszechstronność,

Tak jak dla każdego autorskiego systemu. Tylko to co wyprodukuje F&F

konfigurowalność,

http://www.fhome.pl/pl,download.html?k=Instrukcje

przyjazność dla użytkownika?

A co to znaczy? Napisy i ikony na klawiszach? Design i ergonomia?

No i ceny w porównaniu do rynku?

Rynku czego?

Równie dobrze można zapytać jak wypadają ceny skody na rynku samochodów.

Lepiej się zastanów czy za 3, 5 czy 10 lat będziesz miał kogoś, kto ci to naprawi. Czy w ogóle kupisz jakąkolwiek część do tego sytemu.

czyli czy standardowy użytkownik

A co to takiego?

znajdzie wszystko to czego może sobie zażyczyć,

Nie

czy będzie potrafił bez doktoryzowania się obsłużyć całość w ergonomiczny i zrozumiały sposób

Nie

no i czy to będzie to kosztowało tyle co skoda w porównaniu do innych aut w tej klasie, oferujących mniej więcej to samo:)

Raczej mniej, niż więcej.

Za 10 lat to pewnie żaden użytkownik nie będzie modernizował systemu tylko go wymieni na nowy jeśli w ogóle będzie miał taką potrzebę ale serwis to faktycznie może być kłopot jeśli firma zakończy działalność.

Wymiana jednego sytemu na drugi, to remont kapitalny. Naprawdę uważasz, że kapitalny remont z powodu wymiany systemu ID, to dobry pomysł? Czy wymiana za kilkadziesiąt tys złoty systemu ID, bo padł na amen jeden moduł ma sens? Co będzie jak firma zniknie z rynku, bo ktoś ją wykupił i zamknął albo firma splajtowała?

Po co miałby ktoś wymianiać KNX? System działa od ponad 20 lat (wcześniej EiB). Jedyne co się wymienia, to klawisze na ścianach i ewentualnie jakiś moduł, bo doszła nowa ciekawa funkcjonalność.

Nie wiem. Czyli cokolwiek działające na KNX? Dostanę więc od każdego producenta to co chce lub połącze bez problemu klocki od rożnych?

No właśnie. Tak działa KNX. Wszystko co ma certyfikat i znaczek KNX, będzie działać z każdym urządzeniem ze znaczkiem KNX, nawet z takim wyprodukowanym ponad 23 lata temu i mającym znaczek EIB.

Nie ma takiej możliwości jak np w z-wave, że coś z czymś nie działa, bo nie albo producent zrobi wciągu 2 tygodni update, co w praktyce oznacza co najmniej 6 mies lub nigdy.

Urządzenie KNX, najpierw jest testowane, a dopiero jak przejdzie testy, nadawany jest mu certyfikat na zgodność z KNX. Nie wystarczy produkować urządzenia zgodne z KNX.

Edytowane przez dendrytus

Przeglądam, przyglądam się i faktycznie jest to hi-end. Do prostych zastosowań (dom jednorodzinny) jest wg mnie trochę za bardzo ekskluzywny i stanowczo za drogi.

A co to są proste zastosowania?

I co to znaczy "ekskluzywny"?

Jeśli ekskluzywność, to podłączeni multi włącznika z LCD za 5000 zł lub znalezionego w piwnicy starego z lat 80, bo akurat to jedyny system który potrafi takie rzeczy, to faktycznie jest ekskluzywny.

Trochę przez analogię coś jak MAC i PC - jedno drogie i bardziej hermetyczne za to bardziej godne zaufania, drugie o wiele popularniejsze, tańsze ale zdarzają się zgrzyty.

Pierwsze kupuje się i zapomina, nad konfiguracją drugiego trzeba trochę popracować.

Ciekawa teoria, chociaż kompletnie błędna.

A kiedy to ostatnio pracowałeś nad konfiguracją PC?

Czy sterowanie kilkoma lampkami w domu jest czymś skomplikowanym? Coś takiego http://www.knx.sklep.pl/index.php?grt=Inteligentne%20mieszkanie&ig=290&it=7909 można zrobić prostym relay-boardem za co najmniej 10x mniej pieniędzy. Wtedy takie coś może mieć jeszcze jakieś uzasadnienie ekonomiczne a inaczej to tylko luksusowy gadżet.

Chętnie zobaczę jaka ściemniasz światło, przy pomocy relay-boarda za co najmniej 10x mniej pieniędzy.

To tylko pokazuje, że nie masz kompletnie jakiejkolwiek wiedzy o IB/ID i myślisz że jest to włączanie światłą.

Równie dobrze możesz zacząć od wytwarzania pustaków samemu, będzie sporo taniej niż kupno w hurtowni.

Są też pasjonaci, muzycy, graficy i inni, którzy potrzebują indywidualnego zestawu do swojej pracy/hobby, PC nad którym trzeba popracować (kilkanaście lat doświadczeń, możemy dyskutować ale nie tutaj).

Z MAC-iem nie masz takich problemów tylko dlatego, że są niemożliwe, więc są tym samym co Dell czy HP. Chociaż z nimi możesz i tak więcej zrobić niż z MAC-iem

PS.

można zrobić prostym relay-boardem za co najmniej 10x mniej pieniędzy. Wtedy takie coś może mieć jeszcze jakieś uzasadnienie ekonomiczne

Może zadaj sobie najpierw pytanie co chcesz mieć i jakim celu?

Po co przeglądasz ten wątek skoro wszystko zrobisz samemu za 10x mniejsze pieniądze.

Edytowane przez dendrytus

O! Niezłe i przystępne! Dzięki!

F&Home [F&F] widziałem na targach. Bardzo prymitywne funkcje programowe.

Na magistrali CAN jest jeszcze:

Automatyka Control - System automatyki AMPIO iDOM

Police ampio.pl/ampio_idom

Nie jestem pewien ale chyba w systemie rozproszonym (tak jak FOX Nexwell czy KNX) funkcjonują jeszcze:

MCD Electronics - System automatyki DOMITO

Żywiec domito.pl [ostatnio robią jakieś promocje na allegro]

i

SAB SOLUTIONS - System automatyki SAB

Łódź / Września http://www.sabsystem.pl

Serdeczne dzięki! Jest trochę tych systemów, oferują praktycznie bardzo podobne funkcje za rozsądne ceny.

Witam,

z ciekawości dlaczego CAN ?

w tej licytacji Mac/PC zapominacie o najważniejszej części "user friendly"

oczywiście cena, wydajność, jakość - to wszystko ma znaczenie, natomiast dla mnie użytkowość i prostota obsługi jest znacznie ważniejsza

jako ciekawostka (nie wiem czy macie te same doświadczenia), większość rzeczy prostych, banalnych i dobrze wykonanych powala ceną

oczywiście jako alternatywę systemu IB polecam HOMIQ-a (może brzmi to mało obiektywnie, niemniej zapraszam do kontaktu z naszym personelem)

pozdrawiam!

Dlaczego CAN - prosty, uniwersalny, bezpieczny (automotive, med) standard.

osobiście nie widzę konkretnej przewagi nad RS485 (testowaliśmy tą magistralę do 1000m i z naszymi protokołami działa bez zarzutów)

co do strony www to od początku roku trwają prace nad nową wersją, która zostanie wdrożona na dniach

mimo wszystko zachęcam do kontaktu telefonicznego, którego żadna strona nie zastąpi

pozdrawiam!

Od końca - HomiQ - ze strony nie wiele można się dowiedzieć, trochę za mało szczegółów, porównań, informacji o kosztach itp., jakoś nie przyciąga. Może to błąd, że nie potraficie przekazać w prosty sposób ważnych cech i zalet systemu a tym samym zachęcić klienta?

Dlaczego CAN - prosty, uniwersalny, bezpieczny (automotive, med) standard.

To fakt, ze strony mało się można dowiedzieć. Dopiero kontakt na Budmie trochę mi rozjaśnił i oczywiście kontakt mailowy.

Jednak na podstawie samej strony raczej bym się nie zainteresował.

Moim celem nie jest zabawa w lampeczki i multimedia a optymalizacja ogrzewania, wentylacji, rekuperacji, GWC, kolektora słonecznego itp. itd.

.

W takim wypadku chyba powinieneś poszukać systemu wspierającego komunikację po MODBUS... bo chyba to jest obecnie najpopularniejszy protokolarny sposób komunikacji z tego typu urządzeniami.

Moim celem nie jest zabawa w lampeczki i multimedia a optymalizacja ogrzewania, wentylacji, rekuperacji, GWC, kolektora słonecznego itp. itd.

Bardzo chętnie jednak zapoznam się z ofertą na prv.

Rozumiem założenia, natomiast nie dewaluował bym stwierdzeniem "zabawa w lampeczki i multimedia" dużej i wartej uwagi części wyposażenia budynku.

W założeniu domy budujemy dla komfortu i nie można o nim zapominać. Pojawią się jeszcze bramy, alarm, podlewanie, kamery i wiele innych elementów, które warto zintegrować w jeden spójny system.

od jakiegos czasu poszukuje systemu który mam możliwość zintegrowania się z piecem kondensacyjnym zasilającym podłogówkę w całym domu.

Czy ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

Chodzi mi głównie o to żeby móc sterować ogrzewaniem centralnie (z ustalonym harmonogramem grzania w każdym pomieszczeniu), ale jednocześnie mieć w każdym pokoju termostat z wyświetlaczem aktualnej temperatury w pomieszczeniu i możliwością regulacji temperatury z tego właśnie termostatu (dla tego konkretnego pomieszczenia).

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, zależy mi na instalacji inteligentnej której elementem byłby taki system sterowania. Rozmawiałem z instalatorem Nexwell'a i powiedział, że albo zdecyduje się na sterowanie centralne (zarządzające ogrzewaniem za pomocą elektrozaworów na rozdzielaczu), albo na system termostatów dostarczanych przez producenta pieca.

A mnie zalezy zeby polaczyc te dwa systemy... no chyba ze devlink da sie polaczyc z jakims innym systemem IB?