Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

@homiq - dziękuję za zdyscyplinowanie Szanownych Dyskutantów - tak to wątek o gotowych systemach za rozsądną cenę - dla entuzjastów istnieje osobny, luksusowy wątek (link w pierwszym poście)

@Mytka - czy ta cecha systemu Nexo, o której piszesz, to cecha wszystkich instalacji Nexo, czy specyficzna twojej? Napisz proszę coś więcej o swoich wrażeniach z użytkowania i instalacji systemu; wady, zalety itp. - społeczeństwo będzie wdzięczne!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam kolego MCC,

1. wychodzisz z założenia ze standard KNX będzie na wieki wieków amen?, moim zdaniem nie, to że teraz jest to w miarę rozpowrzechniony system nie znaczy że za jakiś czas nie zostanie wprowdzony jakiś nowy, nowocześniejszy, inny. Wystarczy że czołowi producenci sprżetu (np ABB) wdrożą coś nowego i KNX umrze śmiercią naturalną.

2. nie zgodzę się również że system Ingenium opiera się głównie na przyciskach binarnych, np. Ingenium można zbudować w oparciu o serie paneli dotykowych nie wykorzystując do tego ani jednego tradycyjnego przycisku.

3. cena, żadna przyzwoita instalacja w oparciu o KNX nie zbliża się nawet cenowo do innych instalacji dedykowanych glównie do domów mieszkalnych (np. do Ingenium), i tego nie uważam za wadę KNX, bo wg mnie KNX to system dla banków/biurowców/hoteli, mimo że da się zrealizować automatykę w domu jednorodzinnym

pozdrawiam

P

Pozwole sobie jednak wyprostowac Twoje przekonania:

1. ABB jest jedym z czolowych producentow KNXa, a poza nim jest jeszcze ok 200 innych - to o czyms swiadczy

2. Jak najbardziej - a co z kosztami?

3. No i tutaj sie mylisz, jak zreszta wiekszosc, bo wystarczy bedziez zlozony przypadek i systemy zamkniete wymiekaja... Uklony w strone PLC :)

Drogi kolego MCC,

Pozwolę sobie na małą polemikę. Myślę, że kolega PPiotrek ma wiele racji.

Jestem na rynku automatyki domowej wiele lat i przyznam się, że nie znam systemu KNXowego, który zbliżyłby się do systemów "nie-KNXowych" pod względem ceny.

Otwartość systemów KNX jest dyskusyjna, użytkownicy i instalatorzy faszerowani są agresywnym marketingiem czołowych producentów. Podobnie kilka lat temu było z LONem, dziś już jest BACnet, a użytkownicy LONa mają coraz mniejszy wybór. Z czasem zresztą okazało się, że każdy z producentów miał "trochę inny LON" więc otwartość protokołowa konczyła się albo niebotycznymi kosztami inżynieringu, albo wymianą sterowników.

Co do samego systemu Ingenium - oglądałem ich urządzenia i Twoje twierdzenie o wyjściach binarnych jest zwyczajną nieprawdą.

Dodatkowo, Ingenium posiada gateway do KNXa, wg mnie mało potrzebny, ale jak widać na Twoim przykładzie, niezbędny do zbijania pseudonaukowych opiii.

Podsumowując, mniej reklam, więcej samodzielnego myślenia!

Pozdrawiam,

A to akurat nie jest prawda;)

Co do Verso pełna zgoda, co do Nexo: system zostal dość ciekawie rozwiązany topograficznie (a dodam że niedawno zdecydowałem się właśnie na instalację tego systemu po dłuuugiej rozkminie oferty systemów dostępnych na naszym rynku) . Sterowanie rolet, oraz gniazd i oświetlenie zostało zdecentralizowane, dzięki autorskiemu pomysłowi ich wysterownia 'przy odbiorniku' przez moduły Tukan łączone przez magistralę Tukan. Bardzo pokrótce pisząc moduły te w momencie awarii 'systemu' czyli powiedzmy jakiegoś problemu z centralą Nexo czy z panelem lcd działają autonomicznie, dzięki czemu rolety nam jeżdżą a światło włącza na tradycyjnych pstryczkach;) To spory atut tego systemu , na który warto zwracać uwagę rozważając zakup danego systemu.

Pozdrawiam;)

W HOMIQ-u podstawowe funkcjonalności też działają bez jednostki centralnej. W przypadku braku komunikacji moduł i/o przekierowuje wejścia na wyjścia autonomicznie. Ludzie często mają obawy dot. tego co się stanie jak padnie - system - jednostka centralna - serwer - jak zwał tak zwał... generalnie pojawi się awaria, którą usunie serwis. W KNXie jak będzie zwarcie magistrali lub zasilania co da decentralizacja ? Też serwis... Brak prądu, awaria ABS-u w aucie, uszkodzenie łożyska w pralce, martwy telewizor... wszystko to serwis i nie ma w tym nic dziwnego, tak po prostu jest ze sprzętem i trzeba się liczyć z awarią. Ważnym staje się wtedy co to za serwis i jak działa. Swoją drogą mimo takiej szerokiej gamy dostawców KNX jestem ciekaw jak wygląda stan magazynu serwisowego i możliwość dodzwonienia się po 16.00 do serwisanta (o kosztach i cenniku w EUR z przekąsem wspominam).

Drogi kolego MCC,

Pozwolę sobie na małą polemikę. Myślę, że kolega PPiotrek ma wiele racji.

Jestem na rynku automatyki domowej wiele lat i przyznam się, że nie znam systemu KNXowego, który zbliżyłby się do systemów "nie-KNXowych" pod względem ceny.

Otwartość systemów KNX jest dyskusyjna, użytkownicy i instalatorzy faszerowani są agresywnym marketingiem czołowych producentów. Podobnie kilka lat temu było z LONem, dziś już jest BACnet, a użytkownicy LONa mają coraz mniejszy wybór. Z czasem zresztą okazało się, że każdy z producentów miał "trochę inny LON" więc otwartość protokołowa konczyła się albo niebotycznymi kosztami inżynieringu, albo wymianą sterowników.

Co do samego systemu Ingenium - oglądałem ich urządzenia i Twoje twierdzenie o wyjściach binarnych jest zwyczajną nieprawdą.

Dodatkowo, Ingenium posiada gateway do KNXa, wg mnie mało potrzebny, ale jak widać na Twoim przykładzie, niezbędny do zbijania pseudonaukowych opiii.

Podsumowując, mniej reklam, więcej samodzielnego myślenia!

Pozdrawiam,

Pozyjemy, zobaczymy. Ja oferuje rozne rozwiazania - w tym te zamkniete, ale do wlasnych zastosowan postawilem na KNX i PLC - a kazdy zrobi co chce.

Przyznasz, ze 200 producentow, ktorzy na szynie sa ze soba kompatybilni to chyba nie malo? Mamy super sensory, stalcje pogodowe, piece, reperkuratory, i inne cuda wyposazone w KNXowe sterowniki prosto z fabryki. Oczywiscie KNX nie jest idealem, ale patrzac na to, ze w USA coraz wiecej go sie sprzedaje, pomimo istaniejacych tam standardow (np kochanego przez nich ZWave'a) mniemam, ze to pewniejsza inwestycja.

Nie napisalem ze tylko KNX ma swoje busowe laczniki, ale przyznasz, ze wiekszosc tylko takie ma. I nadal jestem zdania, ze szkoda mi moich ciezko zarobionych pieniedzy i osobiscie nie pcham sie w rozwiazania, ktore moga byc nierozwojowe. Ile z tych systemow zepniesz z alarmem? Ile z nich zintegrujesz z multiroomem? Dla ilu z nich znajdziesz laczniki wykonane ze szkla? Ile z nich ma regulowana histereze systemow grzewczych? Ile z nich ma mozliwosc dzialania w jedym budynku po bezprzewodowce i powerline?

A'propos myslenia - tak mi sie wydaje, ze od Ciebie bym dostal wycene na na KNXa na 60k, czegos co da sie zrobic za 15k, bo to wlasnie kwestja myslenia ... a nie myslenia jak tu szarpnac klienta na gruba kase...

Pzw,

MCC

W HOMIQ-u podstawowe funkcjonalności też działają bez jednostki centralnej. W przypadku braku komunikacji moduł i/o przekierowuje wejścia na wyjścia autonomicznie. Ludzie często mają obawy dot. tego co się stanie jak padnie - system - jednostka centralna - serwer - jak zwał tak zwał... generalnie pojawi się awaria, którą usunie serwis. W KNXie jak będzie zwarcie magistrali lub zasilania co da decentralizacja ? Też serwis... Brak prądu, awaria ABS-u w aucie, uszkodzenie łożyska w pralce, martwy telewizor... wszystko to serwis i nie ma w tym nic dziwnego, tak po prostu jest ze sprzętem i trzeba się liczyć z awarią.

Święta prawda :) Tylko proszę nie straszyć przyszłych użytkowników ;). Wykonuje instalacje na różnych systemach. Zazwyczaj jest tak, że jak na początku coś nie trafi się "trefnego", to później z tym nie ma problemu. Oczywiście pomijam problemy związane z uruchomieniem instalacji. Nie znam wszystkich systemów, ale na podstawie tych z którymi miałem do czynienia mogę napisać, że awarie są sporadyczne. W końcu nie ma tu praktycznie wcale elementów mechanicznych, a żywotność styków w wyjściach on/off jest na tyle długa, że pewnie minie kilkanaście lat za nim jakiś "padnie".

Ważnym staje się wtedy co to za serwis i jak działa. Swoją drogą mimo takiej szerokiej gamy dostawców KNX jestem ciekaw jak wygląda stan magazynu serwisowego i możliwość dodzwonienia się po 16.00 do serwisanta (o kosztach i cenniku w EUR z przekąsem wspominam).

Do tego mam jedna uwagę. Zazwyczaj serwisantem jest instalator. Z doświadczenia pracy w kilku firmach instalacyjnych mogę powiedzieć, że telefony odbierane są tak samo jak w większości firm, które instalują systemy alarmowe, czyli w przybliżeniu 24h ;), siedem dni w tygodniu. Każda firma instalacyjna profesjonalnie podchodząca do klienta zawsze ma na stanie kilka podstawowych elementów danego systemu automatyki, czy alarmowego. Nawet jeżeli instalator nie ma pewnych urządzeń na stanie to większość dostawców knx wysyła "zapasowe" urządzenia "od ręki". Oczywiście na urządzenia nietypowe na pewno trzeba poczekać, ale osobiście jeszcze mnie to nie spotkało :) Stany magazynowe można łatwo sprawdzić, wystarczy zadzwonić do kilku czołowych przedstawicieli knx. Czasami można pomyśleć, czy szykują się na jakiś "elektroniczny" kataklizm...

Odnośnie euro to niestety, przynajmniej połowa polskich dostawców knx sprzedaje po aktualnym kursie euro. Co gorsza jeden z nich po kursie euro skupu dewiz w pewnym banku!! Ale cześć "z nich" sprzedaje w zł bez wpływu na wahania kursu euro.

Pozdrawiam

cg

Witam kolego MCC,

...

3. cena, żadna przyzwoita instalacja w oparciu o KNX nie zbliża się nawet cenowo do innych instalacji dedykowanych glównie do domów mieszkalnych (np. do Ingenium), i tego nie uważam za wadę KNX, bo wg mnie KNX to system dla banków/biurowców/hoteli, mimo że da się zrealizować automatykę w domu jednorodzinnym

....

Jestem ciekawy skąd ta opinia. Przecież KNX jest właśnie przeznaczony do domów jednorodzinnych, apartamentów czy rezydencji. Natomiast do biurowców raczej stosuje się trochę inne systemy (BacNet, Lon itp.). Chociaż często łączy się "systemy biurowe" z knx. Oczywiście knx jest trochę droższy od innych systemów i wcale go nie uważam za jednego słusznego systemu. Ale jak czytam takie wypowiedzi, to... [cenzura] :)

Oprócz knx mogę polecić przynajmniej z pięć innych dobrych systemów i to nie tylko zachodnie. Każdy ma w sobie coś godnego uwagi, każdy ma swoje zalety i wady.

Uważam, że bez sensu jest krytykowanie czegoś, czego tak na prawdę się nie zna. Raczej wątpię, aby takie podejście w tym wątku skusiło potencjalnych użytkowników do kupna Twojego systemu. Zamiast obrzucać niesłusznie błotem inne systemy proponuję, abyś w skrócie rzeczowo opisał swój system. Z podaniem jego możliwość, wad, zalet itp. Na pewno dla czytających ten wątek będzie to dużo bardziej wartościowe.

Pozdrawiam

cg

• 2 weeks później...

Witam,

Ja mam u siebie system eHouse strona producenta http://www.isys.pl/ system działa ponad 5 lat bezproblemowo.

Jak badałem rynek to taniej już się nie dało.

Głównymi elementami systemu są sterowniki pokojowe (do sterowania całym pomieszczeniem), dodatkowo jest alarm, sterownik rolet, sterownik kotłowni jak ktoś zamierza tym też sterować. Przede wszystkim nie płaci się za jeden włącznik tylko za cały sterownik (12wejść cyfrowych, 8 pomiarowych, 24 wyjścia)

RoomManager - Sterownik pokojowy jest dość interesujący bo pozwala na lokalne sterowanie pilotem podczerwieni Sony (wszystkie funkcje sterownika). Dodatkowo można go nauczyć kodów steruących sprzętu HIFI, TV, itd i sterować tym sprzętem jak z pilota uniwersalnego. System współpracuje z pecetem i można samemu pisać własne algorytmy sterujące na PC analizując pliki logów i znaczniki włączonych wyjść wejść itd.

Można też sterować odtwarzaniem muzyki z winampa przez pilota.

Do sterowania poza pilotem można sterować tekstowo z PC, można utworzyć Wizualizację i sterowanie graficzne na PC, tablecie, panelach dotykowych ściennych itd.

System pozwala też na sterowanie z telefonu komórkowego, czy PDA (tekstowo) aplikacja Java Mobile przez SMS, eMail, BlueTooth, Wifi.

Dodatkowo jest oprogramowanie na Windows Mobile do wizualizacji i sterowania graficznego online przez WiFi, Lan, Internet oraz sterowania przez SMS, eMail.

Są dołączone skrypty do sterowania z przeglądarek na kilka sposobów (graficznie i textowo).

Z tego co czytałem ostatnio na stronie to mają też wersję Ethernetową.

Najlepsze dla mnie jest otwartość systemu przez współpracę z PC i możliwość interakcji z systemem przez pisanie programików i algorytmów do sterowania domem. Uruchomienie dowolnego zdarzenia polega na wgraniu pliczku ze zdarzeniem do katalogu kolejki.

Instalacja może być totalnie zdecentralizowana Sterownik + przekaźniki zainstalowane w pomieszczeniu sterowanym - zyski na instalację, robotę, przewody 230V parokrotne

Szczerze polecam

Ja mam u siebie system eHouse strona producenta http://www.isys.pl system działa ponad 5 lat bezproblemowo.

Jak badałem rynek to taniej już się nie dało.

...

Taka mała uwaga nie na temat. Proponuję producentowi "przekazać", żeby zlecił zrobienie strony jakiemuś profesjonaliście - wygląda jak z początku lat 90. Gdybym był klientem, to na pewno nie wzbudziłaby u mnie zaufania ;) Podobnie z pozycjonowaniem, pozycjonowanie w stopce działało kilka lat temu, teraz za to można dostać filtr albo bana od google.

Wracając do tematu...

Przy tego typu produktach cena nie jest największą kartą przetargową ;). "Producentowi" proponuję popracować nad interfejsem graficznym systemu pokazywanym na stronie. W tym wątku można zobaczyć przykładową profesjonalnie wykonaną grafikę z systemu homiq.

Skoro system działa już 5 lat, to może jakieś zdjęcia... ? Jakiś opis wad, zalet, wrażeń z użytkowania?

Pozdrawiam

cg

• 2 weeks później...
Taka mała uwaga nie na temat. Proponuję producentowi "przekazać", żeby zlecił zrobienie strony jakiemuś profesjonaliście - wygląda jak z początku lat 90. Gdybym był klientem, to na pewno nie wzbudziłaby u mnie zaufania ;) Podobnie z pozycjonowaniem, pozycjonowanie w stopce działało kilka lat temu, teraz za to można dostać filtr albo bana od google.

Wracając do tematu...

Przy tego typu produktach cena nie jest największą kartą przetargową ;). "Producentowi" proponuję popracować nad interfejsem graficznym systemu pokazywanym na stronie. W tym wątku można zobaczyć przykładową profesjonalnie wykonaną grafikę z systemu homiq.

Skoro system działa już 5 lat, to może jakieś zdjęcia... ? Jakiś opis wad, zalet, wrażeń z użytkowania?

Pozdrawiam

cg

Co do strony wizualnej producenta to różne są gusta, mi zupełnie nie leży strona homiq - na PDA (800x480) wogóle nic nie widać, więc też proszę przekazać producentowi, że takie urządzenia już powstały jakiś czas temu i połowa społeczności z nich korzysta. Może strona isys panu się nie podoba nie znaczy jednak, że pana gust jest wzorcowy.

Co do pozycjonowania to strona Inteligentny Dom, Inteligentny Budynek eHouse na hasło Inteligentny dom jest dziś na 29 pozycji a homiq jeszcze 3 strony dalej nie było śladów. nie chciało mi się szukać do końca listy wyników wyszukiwania. Jak widać dla google strony proste i przeźroczyste są więcej warte niż upakowane sztuczkami pozycjonerskimi.

Wracając do tematu:

Jestem bardzo zadowolony z systemu eHouse. Sam kładłem sobie instalację, spinałem system i była to moja pierwsza instalacja tego typu co więcej pierwszy dom więc oczywiście popełniłem kilka błędów i przeoczeń na etapie projektowania i instalacji. Jednak dzięki otwartości systemu poprawiam to softwarowo własnym oprogramowaniem które wykonuje dodatkowe algorytmy na PC i uruchamia zdarzenia z systemu.

Co prawda jestem programistą, ale i bez tego uruchomienie zdarzenia jest tak proste jak skopiowanie pliku do określonego katalogu. Każdy może po miesiącu nauki programowania napisać "analizator logów i stanu systemu" i uruchamiać dowolne zdarzenia systemowe z PC, panela graficznego czy tableta. Za swój system w wersji komfortowej (10 sterowników pokojowych, sterownik kotłowni, centralnego ogrzewania i rekuperatora, alarm z powiadomieniem GSM, sterownik rolet) zapłaciłem poniżej 15tys. System już dawno mi się zwrócił ze względu na sterowanie ogrzewaniem z kominka z płaszczem wodnym i dgp, kolektorami słonecznymi i rekuperacją. Dla orientacji dodam, mam dom o powierzchni mieszkalnej ok 150m2. Napewno jak bym kupił system w postaci "czarnej skrzynki" bez możliwości "wpięcia się" i sterowania z poza systemu nie byłbym tak zadowolony gdyż parę pomysłów wyszło po 2 sezonach od wprowadzenia się do domu.

Co do hardware'u sterowników pokojowych mają one 24 wyjścia do włączania przekaźników (wlączania urządzeń elektrycznych, oświetlenia, gniazdek) i 12 wejść cyfrowych (włączniki, czujniki) oraz 8 pomiarowych (czujniki temp, światla itd). Stosując taki sterownik na jedno pomieszczenie miałem bardzo duży zapas wejść, wyjść i porozciągałem cały zapas w różne miejsca w ramach 1 pomieszczenia (pełna decentralizacja razem z szafkami na przekaźniki). Już parę razy okazało się to zbawienne i ocaliło mnie przed remontem jak żona zachciała sobie kinkiecik czy 3 lampki w kuchni "na cito". Dodatkowo zaoszczędziłem na przewodach 230V ze 3-4 razy i na kosztach robocizny w stosunku do tego jak bym wszystko sprowadzał do jednej rozdzielni. Nie miałem jeszcze żadnych awarii systemu więc jestem bardzo zadowolony.

Nie zamierzam otwarcie upubliczniać żadnych zdjęć, schematów mojego domu bo nie wiadomo kto je ogląda (nie każdy ma czyste intencje). Dzisiaj przestępcy nie muszą już ruszać się z domu by prowadzić "badania i obserwacje" - wystarczy wpisać nazwisko potencjalnej ofiary w google :) bo każdy się wszystkim chwali w internecie na naszej klasie, facebooku i innych forach itd. Ja nawet nie zainstalowałem tabliczki jaka agencja monitoruje mój dom.

Co do zdjęć systemu wizualizacji i sterowania graficznego Ehouse z pda pc i przeglądarek, to na stronie producenta znajduje się galeria. Dodatkowo na blogu eHouse - Inteligentny Dom, Inteligentny Budynek , Blog Systemu są zrzuty ekranów z aplikacji do Wizualizacji i sterowania graficznego online na platformach Windows Mobile, Windows XP..7., oraz sterowania graficznego i tekstowego z przeglądarki WWW na parę sposobów. Obrazy do wizualizacji i sterowania graficznego tworzy się indywidualnie dla każdego projektu instalacji w aplikacji CorelDraw (można to zrobić samemu przy pomocy oprogramowania dołączonego do systemu i makr VB w CorelDraw do exportu widoków do paru metod wizualizacji.

Systemem można sterować zdalnie na parę sposobów np standardowym pilotem SONY, dowolnym PDA, Smartphonem, Touchphonem, telefonem komórkowym z systemem Windows Mobile lub przez Java Mobile. Można też sterować sprzętem HiFi, Tv, Sat przez wysyłanie sygnałów pilota. U mnie na przykład zaprogramowałem w terminarzu, że na bajkę włącza się TV i gaszą światła w pokojach dziecinnych o 19 :).

Nie trzeba też wstawać z fotela i podejść do drogiego i pięknego panela wbudowanego w ścianę 10 metrów dalej żeby skorzystać z "inteligencji budynku" :).

Robja... wydaję mi się, że nie zrozumiałeś sensu istnienia tego tematu. Twój post powinien trafić do działu ogłoszenia z tematem "najlepszy na świecie"

Faktycznie funkcja typu :

"U mnie na przykład zaprogramowałem w terminarzu, że na bajkę włącza się TV i gaszą światła w pokojach dziecinnych o 19"

jest rewelacyjna. Szczególnie jak przyjedziesz do domu ze śpiącym dzieckiem w aucie i przenosząc je do łóżka gasi się światło i włącza się TV..., i tysiąc podobnych zdarzeń, które z miejsca eliminują tego typu "filmową" opowiastkę.

Tymczasem odpuść bo szukający rozwiązań w tym wątku są rozsądni.

odpowiedziałem na proste pytanie cegreg więc proponuje skończyć z tym jadem,

O ile zrozumiałem te forum nie jest zatytułowane "homiq i towarzystwo wzajemnej adoracji" więc proszę a zachowanie chociaż odrobiny przyzwoitości i konstruktywności.

Oczywiście że będziecie się reklamować ale zachowajcie odrobinę umiaru i formy.

Dajcie też ludziom, którzy to czytają wybrać I nie wrzucajcie podobnych pyskówek na forum.

Robja - przecież to od razu widać, że jesteś producentem albo osobą prcującą dla producenta isys, więc po co ta ściema. Słowa forumowicza z kilkoma postami są moim zdaniem mało wiarygodne, a tym bardziej, ta reklama i jeszcze próba pozycjonowania.

Skoro ten system już działa to czemu się nim nie pochwalić. W końcu klient jakoś musi go zobaczyć i się do niego przekonać.

Tak czy inaczej to wielkie uznanie za Wasz pomysł na inteligentny dom. Po szybkiej lekutrze mogę tylko napisać, że trochę pracy zostało w to włożone. Jako osoba związana hobbystycznie i zawodowo z tą branżą bardzo się cieszę, że przynajmniej w tej dziedzienie w porównaniu do zachodu nie zostajemy w tyle.

Dobra ryciek, namówiłeś mnie więc dołączam parę zdjęć.

Jak już pisałem sam to instalowałem więc amatorszczyznę widać gołym okiem :).

Zdecydowanie takich zdjęć nie traktowałbym jako referencja dla klientów firmy zajmującej się takimi instalacjami profesjonalnie.

Tak wygląda lokalne okablowanie jednego pomieszczenia. W pomarańczowej skrzynkce znajduje się moduł przekaźników włączający wszystkie urządzenia elektryczne. W czarnej skrzynce będzie sterownik RoomManager (docelowo zasłonienty przyciemnianą szybką przepuszczającą podczerwień).

Rozprowadzenie przewodów automatyki po pomieszczeniu

Inne pomieszczenia

Rozprowadzenie przewodów automatyki po pomieszczeniu 2

Rozprowadzenie przewodów automatyki po pomieszczeniu 3

Całe sterowanie kotłownią kotłem, kominkiem, kolektorami, rekuperatorem, zasobnikiem CO/CWU, ogrzewaniem centralnym

Sterownik CO

Zdjęcia są wielkie i nie mam czasu ich obrabiać poza tym tutaj niestety nie można dodać zdjęć z dysku i dodawanie jest bardzo upierdliwe i się nie mieszczą (obcina je o 70% bez możliwości obejrzenia całego zdjęcia)

więc wrzucę resztę na bloga eHouse

Inteligentny dom eHouse myślę że w poniedziałek

Edytowane przez robja
obciete zdjecia

Ja osobiście też interesowałem się dwoma firmami tu wymienionymi .Nexwell i Onninen.Byli u mnie Panowie z Nexwella z miniaturką systemu (tzw prezentacja).Działanie obu systemów podobne cenowo Onninen chyba lepszy(raczej tańszy w zakupie )co do jakości obu nie mam pojęcia chciałbym zdecydować si ę wkrótce :roll:

kamyk68 - czy za taka pierwsza wizyte i prezentacje sie placi?

W naszej firmie dzielimy się wiedzą bezpłatnie.

Trzeba pamiętać, że sposób funkcjonowania systemu to połowa sukcesu.

Bardzo ważna jest funkcjonalność elektryczna budynku a z nią podąża wiele wytycznych (przewody, lokalizacje, praktyka itd.).

Opracowanie dotyczące możliwości HOMIQ-a (wersja beta) :

http://www.homiq.com/wybor_mozliwosci_homiq.pdf

pozdrawiam

Czy to koniecznie trzeba robic w trakcie budowy? To moja pierwsza budowa, pierwszy dom i tak jak teraz mysle to wydaje mi sie, ze takie rzeczy ( tzn okreslenie tego co chcialabym miec "ulepszone" poprzez taki system ) latwiej bedzie mi wskazac jak troszke w tym domu pomieszkam. Tylko czy wtedy nie bedzie sie to wizalo z "malym remontem" aby to zainstalowac?

Czy to koniecznie trzeba robic w trakcie budowy? To moja pierwsza budowa, pierwszy dom i tak jak teraz mysle to wydaje mi sie, ze takie rzeczy ( tzn okreslenie tego co chcialabym miec "ulepszone" poprzez taki system ) latwiej bedzie mi wskazac jak troszke w tym domu pomieszkam. Tylko czy wtedy nie bedzie sie to wizalo z "malym remontem" aby to zainstalowac?

Kwestia o którą pytasz jest bardzo istotna. Z zasady funkcje systemu automatyki można modyfikować pod czas jego użytkowania. Na ogół systemy pozwalają też na dokładanie funkcjonalności i poszerzanie jego możliwości (przynajmniej w przypadku systemu który promuję tak jest). Jest tylko jedno ale: przygotowana infrastruktura, czyli okablowanie strukturalne i modyfikacje w instalacji pozwalające na późniejsze poszerzanie zasobów systemu. Jeśli instalacja elektryczna zrobiona z głową zostanie ułożona typowo centralnie to właściwie możliwości co do wyboru systemu i jago możliwości są bardzo rozbudowane. Niestety ta opcja jest bardzo pracochłonna i dość kosztowna. Można też przygotować klasyczną instalację przygotowując dodatkowo bogatą infrastrukturę przewodów magistralnych oraz pogłębione puszki instalacyjne i można cieszyć się możliwościami w przybliżeniu około 1/3 rozwiązań autoamtyki domowej funkcjonującej teraz na rynku (takie przedsięwzięcie jest dużo mniej kosztowne ale lepiej aby ta infrastruktura już była przygotowana pod jakiś konkretny system z uwzględnieniem przystosowania do innego działającego na podobnej zasadzie). Teoretycznie najmniej wymagają systemy bezprzewodowe.. ale z tego co się orientuję są one na ogół deklasowane przez rozwiązania magistralne głównie pod względem możliwości i stabilności pracy.

Trzeba też rozróżnić kwestię zasobów systemu od jego możliwości jego konfiguracji i modyfikacji. Jeśli z góry wiemy co na pewno będzie przydatne to właściwie od razu można wdrażać zarówno zasoby i funkcje. (Zasoby odróżniam od funkcji... bo funkcje można modyfikować a dokładanie nie uwzględnionych zasobów to już faktycznie remonciki, protezy i kombinowanie).