gentoonx 13.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 jak dla mnie mało praktyczne. Jakby zrobili moduł Tukan dający możliwość wyświetlania obrazu z takich kamer na TV to rozumiem. Jaka rejestracja w tym panelu 12" - pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.02.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 z tego co wiem to zero rejestracji. Panele w technologi PCT jeśli ci coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 13.02.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dobrym przykładem są np. żaluzje zewnętrzne. Kilka lat temu rzadkość obecnie można powiedzieć coraz powszechniejszy standard. W wykończonym domu wystarczy podciągnąć 230V od najbliższego gniazdka i zielony przewód od włącznika przy wejściu. Nie trzeba latać przez cały dom. W sąsiednim pokoju możemy już ciągnąć przewód magistralny poprzez przewiercenie się przez ścianę, bo jest bliżej niż od włącznika.. Jeśli przy oknie mieliśmy kaloryfer sterowany poprze KNX, to wystarczy przeciągnąć go do silnika żaluzji plus oczywiście 230V. Powyższy przykłady o żaluzjach wziąłem z praktyki, gdyż kilka razy robiłem już coś takiego. Oczywiście moglibyśmy też sygnał sterujący do rolet przesłać poprzez sieć 230V lub radiowo. Dla KNX, to żaden problem. oczywiście takie kombinacje są możliwe, natomiast korci mnie aby nawiązać tu do sprzedawców systemów bezprzewodowych, którzy z dużą premedytacją zapomnieli o tym, że bez zasilania nic nie wysterują i chcąc nie chcąc przewód i tak należy położyć osobiście co do takich przeróbek to zdecydowanie lepiej przygotować koncepcję instalacji przewidującą przyszłość i mieć w odpowiednich miejscach zapasy przewodów ma to później znaczenie jak chodzi o czytelność instalacji - takie sprawy kończą się zdziwieniem dlaczego bezpiecznik od gniazd w salonie wyłączył światło w korytarzu i markizy na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.02.2013 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 z tego co wiem to zero rejestracji. Panele w technologi PCT jeśli ci coś pomoże. czyli co to ma być? to jakbym w telefonie z pojemnościowym ekranem dotykowym ramkę na zdjęcia ruchome sobie otworzył? i co niby miałbym z tym robić,..hmmm Komuś na pewno będzie potrzebne, dla mnie gadżet. Zobaczymy specyfikację i funkcjonalność jak wejdzie do oferty. może choć złodzieja będzie można tym zabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 14.02.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 gentoonx, pewnie jako centralne sterowanie domem + wizualizacja i obraz z kamer IP. Rejestracja Ci nie jest potrzebna, bo pewniej będzie jak postawisz sobie osobny serwer do archiwizacji. Panel jedynie "pobiera" strumień, czyli pewnie też możliwość przeglądania stron www przez LAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 zapewne, ale lekkim nieporozumieniem jest to, że do panelu zależy czy możemy podłączyć zwykłe kamery cctv czy ip. Moim zdanie to sie powinno dziać w rozdzielni. Inaczej co nowa funkcja to nowy panel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 14.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Jeżeli poprzednie panele miały LAN, to nie wiem czy nie wystarczyło dokupić videoserwera do kamer analogowych. Chyba, że chodzi o sam soft (jakieś kodeki, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 14.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) zapewne, ale lekkim nieporozumieniem jest to, że do panelu zależy czy możemy podłączyć zwykłe kamery cctv czy ip. Moim zdanie to sie powinno dziać w rozdzielni. Inaczej co nowa funkcja to nowy panel? Witaj Nie wiem jak będzie funkcjonował nowy panel o którym wspominasz, do obecnych LCD-ków doprowadzony jest zintegrowany sygnał z karty CCTV, która znajduje się "gdzieś" w rozdzielni głównej, czy w innym miejscu gdzie zlokalizowana jest także płyta główna systemu. Na panelu dokonujemy tylko wyboru źródła lub inne akcje (kamera 1-sza, 2-ga 3-cia 5-ta itd.) a wszystkie przewody od kamer schodzą się do karty (kart) CCTV umiejscowionej w rozdzielni głównej. W tym miejscu można także rozdzielić sygnał w celu niezależnej rejestracji. Pzdr Edytowane 14 Lutego 2013 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.06.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 a coś takiego ? da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.06.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 a coś takiego ? da radę? To głównie badziewia na Z-Wave, tyle że uzupełnione o sterowanie z androida (z resztą chyba w najmniej wygodny, za to najbardziej czasochłonny sposób - tj. głosowo via telefon). IMHO mega upierdliwe i w zasadzie bezużyteczne. Masz szczęście, że dendrytus tego nie przyuważył, bo pewnie znowu by jakieś pierdy o Trabantach i Ferrari powklejał... Aha, no i ciężko to nazwać "gotowym systemem w dobrej cenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.06.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 dokładnie jak przedmówca mówił. Nie tykaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.06.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Masz szczęście, że dendrytus tego nie przyuważył, bo pewnie znowu by jakieś pierdy o Trabantach i Ferrari powklejał... Zauważyłem i jedyne co mogę powiedzieć to, że działa, w przeciwieństwie do fibaro, które użytkowników najpopularniejszej platformy ma w dupie, tak samo jak użytkowników iPada. Edytowane 18 Czerwca 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.06.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 fibaro w sumie też na Z-Wave zdaje się oparte, tyle że zrobione jeszcze głupiej niż to co wklejał qubic - choćby dlatego, że całkowicie zamknięte, więc klient jest w 100% zależny od producenta, który "ma go w dupie" A co do samego sterowania głosowego, to oczywiście da się to zrobić dobrze i nawet może być użyteczne. Ale nosić ze sobą telefon i gadać do niego, żeby zapalić światło? No litości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.06.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Dla mnie jedyną jego zaletą może być tylko rozpoznawanie mowy ze względów bezpieczeństwa (np otwieranie drzwi) i rejestracji (wiadomo kto otwiera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.06.2013 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 fibaro w sumie też na Z-Wave zdaje się oparte, tyle że zrobione jeszcze głupiej niż to co wklejał qubic - choćby dlatego, że całkowicie zamknięte, więc klient jest w 100% zależny od producenta, który "ma go w dupie" A co do samego sterowania głosowego, to oczywiście da się to zrobić dobrze i nawet może być użyteczne. Ale nosić ze sobą telefon i gadać do niego, żeby zapalić światło? No litości... Uwielbiam takich gości jak Ty. Nie mam pojęcia , nie widziałem na oczy ale pieprze głupoty. Zrozumiałbym gdybyś napisał że Fibaro jest niedopracowane, że soft na androida, Ipad-a jest s wersji beta ale napisać o jednym z najbardziej otwartych systemów że jest całkowicie zamknięty to po prostu brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.06.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Uwielbiam takich gości jak Ty. Nie mam pojęcia , nie widziałem na oczy ale pieprze głupoty. Zrozumiałbym gdybyś napisał że Fibaro jest niedopracowane, że soft na androida, Ipad-a jest s wersji beta ale napisać o jednym z najbardziej otwartych systemów że jest całkowicie zamknięty to po prostu brednie. Rozczulają mnie takie posty. Fajnie że masz Fibaro i się cieszysz. Fajnie, że Ci pasuje. Ale niestety producent jakoś nie kwapi się z chwaleniem otwartością swojego systemu. Powiedziałbym nawet, że jest wręcz odwrotnie. Dla mnie otwartość, to możliwość spięcia systemu z elemnetami pochodzącymi od innych producentów (przy czym nie wymagam cudów - wystarczy mi odsługa standardowych protokołów automatyki: EIB/KNX, czy modbus). W przypadku Fibaro muszę liczyć na łaskawość producenta, że oprogramuje interfejs do interesujących mnie urządzeń (tak jak ponoć stało się z Satelową Integrą) - to jest właśnie to całkowite zamknięcie, o którym wspominałem i tą opinię podtrzymuję. Podtrzymuję także to, że jak na możliwości to cała technologia Z-Wave (a Fibaro jeszcze bardziej) jest zdecydowanie za droga. Na koniec napiszę, że "inteligentny budynek" to nie jest dom, w którym automat umie zapalać światło - podstawa to właśnie integracja różnych jego systemów - a to akurat jak na razie w Fibrao jest nietrywialne (poza oczywiście prostym ON/OFF) - nadal trzeba poczekać na "łaskę" producenta. Jeśli to zmienią, to może ja zmienię zdanie. Chociaż chyba nie - całe Z-Wave jest do chrzanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.06.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 z całym szacunkiem @ravbc ale nie będę się z Tobą licytował bo tego typu dyskusje niczego nie wnosząUważam że oba standardy mają inny target klientów.Na forum spotykam się ze skrajnymi opiniami i nie mogę zdzierżyć jak ktoś piszę nieprawdę. Dotyczy to obu stron barykady bo wielu sprzedawców Fibaro też już się tu nieźle wygłupiło.Chciałbym tylko sprecyzować że do mojego Fibaro mogę podpiąć urządzenia KNX , ModBus, EnOcean i wiele wiele innychNa koniec chciałbym tylko napisać że wiem co to jest "inteligentny budynek" i wiem też że ja go nie potrzebuje ponieważ biurowca ani hotelowca nie posiadam lecz mały domek w którym wystarczy mi zwykły "inteligentny dom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.06.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Chciałbym tylko sprecyzować że do mojego Fibaro mogę podpiąć urządzenia KNX , ModBus, EnOcean i wiele wiele innych Szkoda więc, że producent na swojej oficjalnej stronie o tym nie wspomina. Albo dobrze to ukrywa. Albo już czas bym odwiedził okulistę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 19.06.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Szkoda więc, że producent na swojej oficjalnej stronie o tym nie wspomina. Albo dobrze to ukrywa. Albo już czas bym odwiedził okulistę... hehe mnie jakoś to nie dziwi na stronie WAGO też nie ma informacji o Loxone bo niby czemu mieliby wspierać konkurencję , lepiej sprzedać swoje urządzenia. Chociaż w KNX jest to lepiej rozwiązane bo bez problemu można uzyskać listę certyfikowanych urządzeń i oprogramowanie. W Fibaro trzeba dochodzić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 19.06.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Zapytam praktyków. Nie interesują mnie porady instalatorów z powodów oczywistych- nie chcę wciskania kitu że coś jest naj, z górnej półki itp.(wiadomo że instalator wciśnie to, na czym najlepiej zarobi, czyli system na którego sprzedaż dostał najlepszy upust, czyli coś co najsłabiej schodzi z magazynu). Jaki system przewodowy polecacie. Instalacja gwiazda (wszystko, czyli każdy włącznik, gniazdo,oprawa świetlna/grupa świateł, czujnik temp, domofon , alarm integra jakaśtam i inny kabel od TV, CCTV czy czegoś innego spotykają się w jednym miejscu. Dodatkowo wszystkie puszki włączników jak i paneli alarmowych i domofonu połączone BUS'em. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts