Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od poczatku pisałem że mam bus jako magistralę.

Tylko, że ani w fachowej nomenklaturze ani w mowie potocznej nie ma przewodu BUS. Jest przewód domofonowy, alarmowy(akurat to ten sam przewód), ale wszyscy wiedzą, że jet to przewód o żyłach równoległy, ale nie ma przewodu BUS.

Owszem jest EIB BUS czy KNX BUS, co jednoznacznie określa że jest to 2x2x0,8 i jest on przystosowany do KNX/EIB.

Nie mogę wiedzieć co amator miał na myśli kiedy napisał

Dodatkowo wszystkie puszki włączników jak i paneli alarmowych i domofonu połączone BUS'em.

i to jeszcze w kontekście wyboru systemu ID.

Dla mnie był to jakiś dodatkowy przewód, po którym będziesz wysyłał sobie "coś." W końcu skąd mogę wiedzieć co sobie wymyśli amator, aby mieć najlepszy system ID na świecie. Wymyślił np. to

Jaki system przewodowy polecacie. Instalacja gwiazda (wszystko, czyli każdy włącznik, gniazdo,oprawa świetlna/grupa świateł, czujnik temp, domofon , alarm integra jakaśtam i inny kabel od TV, CCTV czy czegoś innego spotykają się w jednym miejscu.

Ale OK.

Masz rację

Ble, ble, ble. Pobijcie się. Co za bzdura.

Zapytam praktyków.

Nie interesują mnie porady instalatorów

Zastosuję się do powyższego i życzę miłej budowy własnego ID.

PS.

Post ten jest ku przestrodze innych jak ważne jest precyzyjne opisanie co się ma i co się chce mieć. A opisując dokładanie swój problem otrzymacie dokładniejszą i szybszą odpowiedź

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Nie wiem czy mogę tutaj w pewien sposób zareklamować swój system - jeśli nie, to proszę o info a skasuję swój post. Jednak wątek dotyczy gotowych systemów, w dobrej cenie, a mój system taki jest - więc napiszę o nim kilka słów.

W trakcie budowy domu zamarzył mi się inteligentny budynek. W zasadzie była to idea która już od dawna siedziała mi w głowie, a podczas budowy w końcu mogłem ją zmaterializować.

Na początku przejrzałem ofertę rynkową, która jest może i szeroka, jednak nic mnie nie zachwyciło (szczególnie cenowo).

Zależało mi na systemie przede wszystkim stabilnym, o niskim skomplikowaniu, niewielkiej ilości elementów które mogą się zepsuć a jednocześnie chciałem mieć podłączonych mnóstwo urządzeń - rolety, punkty świetlne, czujki ruchu, zbicia szyby, dymowe, chciałem mierzyć temperaturę etc. Taki system powstał za cenę za którą w innych systemach mógłbym mieć cząstkę funkcjonalności. A przede wszystkim - mój system ma obsługę bardziej skomplikowanej logiki którą się projektuje graficznie.

Coś co początkowo traktowałem jako hobby, działa i ciągle jest rozwijane. Może jest szansa aby inni też mogli z tego skorzystać. Jestem otwarty na sugestie, bo chociaż jestem dumny z systemu, z tego jak działa, to zawsze można coś ulepszyć / zmodyfikować / dorzucić nowe pomysły. A jest co dorzucać, niestety. System jest młody i pewnie ubogi - ale może komuś odpowiedni, a nad kolejnymi rzeczami pracuję bo chcę je mieć choćby dla siebie. A więcej informacji jest tutaj: http://www.indys.pl.

pzdr,

Damian

Witam,

Nie wiem czy mogę tutaj w pewien sposób zareklamować swój system - jeśli nie, to proszę o info a skasuję swój post. Jednak wątek dotyczy gotowych systemów, w dobrej cenie, a mój system taki jest - więc napiszę o nim kilka słów.

W trakcie budowy domu zamarzył mi się inteligentny budynek. W zasadzie była to idea która już od dawna siedziała mi w głowie, a podczas budowy w końcu mogłem ją zmaterializować.

Na początku przejrzałem ofertę rynkową, która jest może i szeroka, jednak nic mnie nie zachwyciło (szczególnie cenowo).

Zależało mi na systemie przede wszystkim stabilnym, o niskim skomplikowaniu, niewielkiej ilości elementów które mogą się zepsuć a jednocześnie chciałem mieć podłączonych mnóstwo urządzeń - rolety, punkty świetlne, czujki ruchu, zbicia szyby, dymowe, chciałem mierzyć temperaturę etc. Taki system powstał za cenę za którą w innych systemach mógłbym mieć cząstkę funkcjonalności. A przede wszystkim - mój system ma obsługę bardziej skomplikowanej logiki którą się projektuje graficznie.

Coś co początkowo traktowałem jako hobby, działa i ciągle jest rozwijane. Może jest szansa aby inni też mogli z tego skorzystać. Jestem otwarty na sugestie, bo chociaż jestem dumny z systemu, z tego jak działa, to zawsze można coś ulepszyć / zmodyfikować / dorzucić nowe pomysły. A jest co dorzucać, niestety. System jest młody i pewnie ubogi - ale może komuś odpowiedni, a nad kolejnymi rzeczami pracuję bo chcę je mieć choćby dla siebie. A więcej informacji jest tutaj: http://www.indys.pl.

pzdr,

Damian

Reklamujesz:" Naprawdę stabilny system".

Odpowiadam: Naprawdę czerstwa reklama.

Witam,

. System jest młody i pewnie ubogi - ale może komuś odpowiedni, a nad kolejnymi rzeczami pracuję bo chcę je mieć choćby dla siebie. A więcej informacji jest tutaj: http://www.indys.pl.

pzdr,

Damian

Witam Serdecznie. Dziękuję za otwartość [a nie podszywanie się pod wirtualnych użytkowników]. Chętnie zapoznam się z Pańskim rozwiązaniem. Nie potrzebuję, aby miał Pan płatny profil. Zainteresowała mnie "bardziej skomplikowana logika systemu". czy może Pan to jakoś ludzkimi słowami przedstawić, wytłumaczyć?

gwiezdnik - reklamujesz swój komercyjny system!

kup płatny profil, wrzuć to w koszty

@kszhu: nie wiedziałem nawet że jest coś takiego jak płatny profil - dzięki, przyjrzę się tematowi. Jak widać nie jestem stałym bywalcem forum :/

Reklamujesz:" Naprawdę stabilny system".

Odpowiadam: Naprawdę czerstwa reklama.

@Rotan: myślę że jestem lepszy w tworzeniu naprawdę stabilnych systemów niż ich reklamowaniu. A na poważnie - mój dekoder od TV-SAT jest przez Indys'a codziennie restartowany przez jego wyłączenie w nocy - inaczej okazywało się, że po 2 dniach działania dekodera nie można przełączyć kanału lub nie chodzi połowa funkcji. Hasło może i czerstwe, ale prawdziwe - w przeciwieństwie do wielu "nowoczesnych" urządzeń, Indys'a nie muszę najpierw wyłączyć lub resetować by działał.

Zainteresowała mnie "bardziej skomplikowana logika systemu". czy może Pan to jakoś ludzkimi słowami przedstawić, wytłumaczyć?

@stkop: dopisałem kilka słów o logice na stronie Indys'a - a konkretnie dodałem stronę "Reguły". Generallnie Indys bazuje na regułach użytkownika - proces ich tworzenia i wykonywania spróbowałem właśnie na tej stronie wyjaśnić. Jeśli miałby Pan jakieś dodatkowe wątpliwości proszę o info - mimo że sam proces tworzenia reguł jest chyba dość prosty (jeśli już się go zrozumie), to opis może wydać się skomplikowany - a w zasadzie chodzi tylko o proste narysowanie algorytmu.

pzdr,

Damian

Jeden wątek tutaj szybko umarł, moim zdaniem niesłusznie, czyli temat okablowania. Uważam że klasycznie rozumiana gwiazda ma wiele zalet, szczególnie w odpowiednich okolicznościach.

1. Kable są tanie, a jak mocno ciśniemy na oszczędność to na jednej skrętce obsłużymy 7 włączników.

2. Uniwersalność. Instalacja w gwiazde nie wymaga posiadania systemu ID, można wstawić do szafy przekaźniki i rozbudowywać system w miarę konieczności. W klasycznym okablowaniu KNX włączniki lecą po samej magistrali, więc od razu trzeba zakupić komplet (chyba że kombinujemy z jakimś OHID, ale tego nie ogarnie przeciętny instalator).

3. Łatwość zmian i rozbudowy. Chcemy zmienić włącznik którym zapalamy lampę? Zamieniamy kabelek w rozdzielnicy i jest. Chcemy dołożyć dodatkowy przycisk do włącznika? Jak mamy wolne żyły w skrętce to spoko.

4. Dostęp do tanich systemów ID: KNX też można tanio, wystarczy odpowiednio poszukać, ale wybór tanich urządzeń KNX jest ograniczony i nie obejmuje bardziej zaawansowanych funkcjonalności (wizualizacja, multimedia itp). Pod gwiazdę da się podpiąć chińskie PLCki, arduino i całą rzeszę ciekawych systemów, w tym co najmniej kilkanaście produkcji polskiej.

KNX ma bardzo wiele zalet, tyle że nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem do każdego zastosowania. I wcale to nie zależy od integratorów, tylko od klientów którzy generuja popyt na alternatywne systemy.

Czy Pańskie moduły wejść / wyjść da się zintegrować z innymi systemami za pomocą rs-232 z pominięciem jednostki głównej? Czy planuje Pan udostepnić dokumentację komunikacji?

Witam,

Czy Pańskie moduły wejść / wyjść da się zintegrować z innymi systemami za pomocą rs-232 z pominięciem jednostki głównej? Czy planuje Pan udostepnić dokumentację komunikacji?

Możliwości jest kilka:

1) Nie dotyczy RS-a - podpięcie się bezpośrednio pod CAN-a urządzeniem innego systemu - wówczas ów inny system musiałby się dopasować do formatu ramki INDYS-a.

2) Podpięcie się pod RS-a modułu podstawowego, czyli tego modułu który komunikuje się z jednostką główną. W tym przypadku również ów inny system musiałby się dopasować do formatu komunikacji - potwierdzanie wiadomości itd.

3) Podpięcie się pod drugiego RS-a modułu podstawowego - w tej chwili jednak drugi RS nie jest w ogóle wykorzystywany, więc wiązałoby się to z dopisaniem intefejsu innego systemu do modułu podstawowego i wgranie go do modułu - ale to musielibyśmy my zrobić.

Co do standardu komunikacji - nie ma kłopotu by opublikować dokumentację, standard jest bardzo prosty, zarówno przy CAN-ie jak i przy RS.

Choć smutne jest to, że w takiej konfiguracji nie pracowałby serwer INDYS'a :) Nadal wydaje mi się że podejście do logiki na zasadzie wielu reguł działających równolegle (analogicznie do procesów w Linux-ie) działa całkiem fajnie. Faktem jest jednak, że multimediów i kilku innych rzeczy Indys nie obsługuje. Mam jednak nadzieję że "jeszcze nie obsługuje".

pzdr,

Damian

Zapytam praktyków.

Jaki system przewodowy polecacie. Instalacja gwiazda (wszystko, czyli każdy włącznik, gniazdo,oprawa świetlna/grupa świateł, czujnik temp, domofon , alarm integra jakaśtam i inny kabel od TV, CCTV czy czegoś innego spotykają się w jednym miejscu. Dodatkowo wszystkie puszki włączników jak i paneli alarmowych i domofonu połączone BUS'em.

Co polecacie?

Jeden wątek tutaj szybko umarł, moim zdaniem niesłusznie, czyli temat okablowania. Uważam że klasycznie rozumiana gwiazda ma wiele zalet, szczególnie w odpowiednich okolicznościach.

1. Kable są tanie, a jak mocno ciśniemy na oszczędność to na jednej skrętce obsłużymy 7 włączników.

2. Uniwersalność. Instalacja w gwiazde nie wymaga posiadania systemu ID, można wstawić do szafy przekaźniki i rozbudowywać system w miarę konieczności. W klasycznym okablowaniu KNX włączniki lecą po samej magistrali, więc od razu trzeba zakupić komplet (chyba że kombinujemy z jakimś OHID, ale tego nie ogarnie przeciętny instalator).

3. Łatwość zmian i rozbudowy. Chcemy zmienić włącznik którym zapalamy lampę? Zamieniamy kabelek w rozdzielnicy i jest. Chcemy dołożyć dodatkowy przycisk do włącznika? Jak mamy wolne żyły w skrętce to spoko.

4. Dostęp do tanich systemów ID: KNX też można tanio, wystarczy odpowiednio poszukać, ale wybór tanich urządzeń KNX jest ograniczony i nie obejmuje bardziej zaawansowanych funkcjonalności (wizualizacja, multimedia itp). Pod gwiazdę da się podpiąć chińskie PLCki, arduino i całą rzeszę ciekawych systemów, w tym co najmniej kilkanaście produkcji polskiej.

KNX ma bardzo wiele zalet, tyle że nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem do każdego zastosowania. I wcale to nie zależy od integratorów, tylko od klientów którzy generuja popyt na alternatywne systemy.

Robiąc gwiazdę dokładnie to miałem na myśli.

Jestem w trakcie budowy tzw. inteligencji budynkowej i troche namieszam. Zrobienie w gwiazdę skazuje użytkownika na jakąś formę automatyki i już zadna tradycyjna instalacja z tego nie powstanie. Bez przerzutników bistabilnych czy to w rozdzielni czy w puszkach się nie obędzie. I z tym związanych kosztów - ile najtanszy przerzutnik kosztuje ? F&F - 40-50 zł ? Razy ilość obwodów oświetleniowych. Plus miejsce w szafie. Plus instalator, który to potrafi zrobić. Slyszalem też, że F&F (najtansze), ze nie do konca niezawodne, a oprocz tego pobierają prąd. Chociaż mogę sie tu mylić, bo w to nie poszedłem. Trochę czytałem.

Da się zrobić. Tak. Konieczne jednak bistabilne w szafie. Bez nich nic nie świeci.

Chyba należało napisac, ze uniwersalnosc to jest ograniczona. Jak ktos nie wie czy chce ID to najpierw dołoży kasy do kabli na gwiazde, potem wyda na bistabilne i podlaczenie, zeby cokolwiek dzialalo, a potem bedzie je wycinał (wylaczal) w miare jak wstawia inteligencje ? Bez sensu. Uniwersalnosc sie sprowadza do tego, ze jak juz idziemy w ID, to czy KNX czy sterowanie przerzutnikami po PLC - oba warianty są mozliwe.

Jak ktos nie wie ID czy nie ID to juz lepszy OHID (okablowanie hybrydowe inteligentnego domu) - bo jak sie inwestor rozmysli sie z inteligencji, to mu kazdy elektryk pospina prąd przez puszki wlacznikow i odpali zwyklą instalacje. A jak przyjdzie ochota na ID, to, pod warunkiem, ze są juz tam te skrętki w puszkach, mozna zamknac obwod przez puszke i stworzyc "gwiazdę".

Pod warunkiem, ze ktos potrafi i nie boi sie grzebac w rozdzielnicy.

Owszem, pewnie mozna na gotowym okablowaniu powiesic wszystko. Tylko, ze rzadko są to tanie zabawki.

pozdrawiam !

chciałbym tylko zwrócić uwagę ze temat jest gotowe systemy w dobrej cenie. Wiec PLC odpada, KNOX tez ze względu na cene. Ale między jest jeszcze sporo systemów. Tylko dobra cena jest pojęciem subiektywnym więc dla niektórych będzie to 10tys a dla innych 100tys :(

U mnie będzie gwiazda, wada to kupa kabla, jakoś to zniosę.

Edytowane przez autorus

Jestem w trakcie budowy tzw. inteligencji budynkowej i troche namieszam. Zrobienie w gwiazdę skazuje użytkownika na jakąś formę automatyki i już zadna tradycyjna instalacja z tego nie powstanie. Bez przerzutników bistabilnych czy to w rozdzielni czy w puszkach się nie obędzie. I z tym związanych kosztów - ile najtanszy przerzutnik kosztuje ? F&F - 40-50 zł ? Razy ilość obwodów oświetleniowych. Plus miejsce w szafie. Plus instalator, który to potrafi zrobić. Slyszalem też, że F&F (najtansze), ze nie do konca niezawodne, a oprocz tego pobierają prąd. Chociaż mogę sie tu mylić, bo w to nie poszedłem. Trochę czytałem.

Koszta owszem, jakieś są, jak każdego tymczasowego rozwiązania. Plusem jest to, że mamy włączniki na SELV, czyli teoretycznie możemy dać włącznik przy samej kabinie prysznicowej. Montaż w rozdzielnicy pomijam, i tak trzeba wszystko rozszyć w dużej szafie (Ziutek Elektryk od Glazury odpada).

Chyba należało napisac, ze uniwersalnosc to jest ograniczona. Jak ktos nie wie czy chce ID to najpierw dołoży kasy do kabli na gwiazde, potem wyda na bistabilne i podlaczenie, zeby cokolwiek dzialalo, a potem bedzie je wycinał (wylaczal) w miare jak wstawia inteligencje ? Bez sensu. Uniwersalnosc sie sprowadza do tego, ze jak juz idziemy w ID, to czy KNX czy sterowanie przerzutnikami po PLC - oba warianty są mozliwe.

Pisząc o uniwersalności gwiazdy miałem na myśli głównie wybór systemów ze średniej półki - możliwość utworzenia funkcjonalnej instalacji bez automatyki traktuję jako ekstra bonus (są to pojedyncze przypadki).

Jak ktos nie wie ID czy nie ID to juz lepszy OHID (okablowanie hybrydowe inteligentnego domu) - bo jak sie inwestor rozmysli sie z inteligencji, to mu kazdy elektryk pospina prąd przez puszki wlacznikow i odpali zwyklą instalacje. A jak przyjdzie ochota na ID, to, pod warunkiem, ze są juz tam te skrętki w puszkach, mozna zamknac obwod przez puszke i stworzyc "gwiazdę".

OHID w podstawowym (najoszczędniejszym) wariancie w przypadku wyposażania domu w automatykę zakłada wykorzystanie modułów dopuszkowych. Znacząco zwiększa to koszt sterowania pojedyńczym obwodem (najtaniej wychodzą duże moduły na szynę). W innych wariantach zakłada się poprowadzenie obwodów 230 V w pseudo-gwiazdę. I świetnie, ale tutaj mówimy o polskim rynku, gdzie za automatykę do domu ok. 200m klient jest w stanie wydać 10-30k zł. Na KNXach średnio da radę. I wcale nie chodzi tutaj o aktory, ale głównie o wizualizację i czujniki (niecertyfikowane wejścia/wyjścia binarne na szynę można złapać naprawdę tanio).

Owszem, pewnie mozna na gotowym okablowaniu powiesic wszystko. Tylko, ze rzadko są to tanie zabawki.

Polecam poszukać w sieci na temat systemu Loxone. Miniserwer posiada na pokładzie 12 wejść i 12 wyjść (binarki i po 4 analogi 0-10V) oraz dodatkowo port KNX, dzięki czemu możemy robić ciekawe hybrydy w dobrych cenach (np. ze wspomnianymi modułami KNX do rozdzielnicy). Cena poniżej 2000 netto.

Polecam poszukać w sieci na temat systemu Loxone. Miniserwer posiada na pokładzie 12 wejść i 12 wyjść (binarki i po 4 analogi 0-10V) oraz dodatkowo port KNX, dzięki czemu możemy robić ciekawe hybrydy w dobrych cenach (np. ze wspomnianymi modułami KNX do rozdzielnicy). Cena poniżej 2000 netto.

Czyli majac 30 obwodów oswietleniowych do wysterowania trzeba wydac 2000zl na serwer plus powiedzmy 1500zl za rozszerzenie LoxMORE (w kazdym 8 wyjsc 250VAC - to te sterują oswietleniem, jak się domyslam, reszta to analogowe 0-10V). W serwerze mamy 8 prądowych, czyli potrzebujemy kolejne trzy LoxMory - a wiec 4500zl plus 2000zl, czyli 6500 zl na zasterowanie swiatlami. Czy to wszystko zeby uruchomic prosty system sterujacy swiatlem ? Dobrze wnioskuję ? Strona sterująca (włączniki) moze isc po zwyklych przełącznikach lub sensorach KNX ? W czym to jest lepsze od powiedzmy WAGO albo FATEKA ?

Czyli majac 30 obwodów oswietleniowych do wysterowania trzeba wydac 2000zl na serwer plus powiedzmy 1500zl za rozszerzenie LoxMORE (w kazdym 8 wyjsc 250VAC - to te sterują oswietleniem, jak się domyslam, reszta to analogowe 0-10V). W serwerze mamy 8 prądowych, czyli potrzebujemy kolejne trzy LoxMory - a wiec 4500zl plus 2000zl, czyli 6500 zl na zasterowanie swiatlami. Czy to wszystko zeby uruchomic prosty system sterujacy swiatlem ? Dobrze wnioskuję ? Strona sterująca (włączniki) moze isc po zwyklych przełącznikach lub sensorach KNX ? W czym to jest lepsze od powiedzmy WAGO albo FATEKA ?

W apce konfiguracyjnej klikamy przy analogu "użyj jako binarnego" i już mamy 12 wyjść na każdym module za dodatkowe 120 zł (4 x 30 zł za przekaźniki monostabilny). Czyli cena za 30 obwodów wynosi 5000 + 180 zł.

Jak ktoś umie szukać to znajdzie do tego moduły EIB 8 wyjść 230 16 A za trochę ponad 300 zł plus 8 wejść binarnych 24 V za trochę ponad 200 zł. W takim układzie cena wyniesie 3500 zł. Zresztą, przy 30 obwodach nawet cena 6500 za kompletne rozwiązanie z wizualizacją, statystykami, zaawansowaną logiką i kompatybilne z KNX to nie jest szczególnie wygórowana cena.

Sterowanie może iść po magistrali KNX lub zwykłych włącznikach (24V). W serwerze mamy wejścia binarne w ilości odpowiadającej wyjściom (w LoxMore jest 12 wejść na 8 wyjść, na dodatkowe włączniki scen lub schodowe).

Wago i Fatek to rozwiązania z pogranicza przemysłówki. Samo posiadanie serwera nie załatwi nam wizualizacji na smartfona. Loxone to urządzenie gotowe przeznaczone do typowej domotyki.

Jak ktoś umie szukać to znajdzie do tego moduły EIB 8 wyjść 230 16 A za trochę ponad 300 zł plus 8 wejść binarnych 24 V za trochę ponad 200 zł. W takim układzie cena wyniesie 3500 zł. Zresztą, przy 30 obwodach nawet cena 6500 za kompletne rozwiązanie z wizualizacją, statystykami, zaawansowaną logiką i kompatybilne z KNX to nie jest szczególnie wygórowana cena.

Zapomniałeś doliczyć zasilacza KNX i portu RS232/USB do zaprogramowania urządzeń KNX.

Zapomniałeś doliczyć zasilacza KNX i portu RS232/USB do zaprogramowania urządzeń KNX.

Zapomniałem doliczyć również zwykłego zasilacza 24 V, rozdzielnicy, kabelków, zugów i całej reszty. No ale ok, więc w najtańszym wariancie jeszcze te 300 zł trzeba doliczyć na zestaw 24 + 30 V.

Co do portu to akurat nie zapomniałem - ładnie się Loxonik wykrywa w ETS jako odpowiednia bramka. Kosztów ETSa też nie doliczyłem, bo da się ogarnac temat nawet na demówce (tak naprawdę musimy tylko zaprogramować adresy grupowe pojedynczych wejść i wyjść, logikę przejmuje Loxone).

Teoretycznie Loxone twierdzi że nawet ETSa nie potrzebujemy i da się zaprogramować adresy fizyczne i grupowe bezpośrednio przez ich apkę, ale nie próbowałem takiej opcji.

• 2 weeks później...
Witam. Ja w zasadzie dopiero zaczynam stawiać mury ale też w tym roku muszę się zastanowić nad instalacją automatyki. Moje oczekiwania są takie żeby system nie kosztował mnie fortuny i był niezawodny. Sterowanie z zewnątrz i jakieś fajne wyłączniki - panele. Chodzi o to że będę miał duży salon połączony z kuchnią, jadalnią i klatką schodową i nie chcę mieć dwudziestu wyłączników na ścianie. Z tego co się już wstępnie orientowałem to z tańszych jest F&F i FOX z firmy Nexwel. Szczególnie podoba mi się ten fox bo ma fajne panele. Moje pytanie czy ktoś ma to zainstalowane w domu i czy dobrze mu się to spisuje? Zastanawiałem się też nad Nexo i Visonsystem ale to raczej inna półka cenowa. I pytanie do fachowców, ile prądu zużywa taka instalacja powiedzmy w domu około 200m ?