homelogic 05.03.2014 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Kuba : Ty masz jakąś alergię na programistów ?? Możesz naginać dowolnie rzeczywistość i pisać tu na forum cokolwiek ale to nie zmieni faktu że systemy ID będą ewoluowały w kierunku większej otwartości na użytkownika i coraz większej integracji z wszystkim czego używamy w domu. To już się wkoło dzieje ale nie na tym forum. Rysiu, wiesz że cię bardzo lubię i cenię. A skoro jesteś programistą ergo lubię programistów. Prosta logika. Programistyczna Widzę że schodzisz z merytoryki na spekulacje i nie do końca zrozumiałeś moją ideę. Ewolucja? Otwartość? Co to ma do rzeczy? Myślisz o centrali oddymiania w wersji open source? O piecu z API? To czego ty jesteś świadkiem i uczestnikiem to społeczność power userów. Linuksy, arduino, maliny, customowe romy w smartfonach... Tyle że to nie jest i nigdy nie będzie mainstream. Jeżeli chodzi o mainstream, to zaczynam widzieć tendencję na produkty apple i ich filozofię "zamkniętej prostoty". Moja matka ma iphone i jest zachwycona - dla niej ten telefon jest prostszy i bardziej intuicyjny niż stare nokie. Coraz więcej moich klientów ma całą chatę opartą o apple: od routera wifi, poprzez telefon aż po audio / tv. Bo rozpakuje z pudła i wszystko działa. Dostaję coraz więcej pytań o "żarówki" Hue i kiedy pojawi się w sprzedaży Nest. Rozczłonkowane, pozamykane systemiki, każdy ze swoją osobną apką na smartfona. Wyspy funkcjonalności. Obawiam się, że w przyszłości nie ma miejsca w ogóle na systemy ID jako takie. W tym świecie Rysiu niestety tracisz gwarancję przy pierwszym jailbrejku Edytowane 5 Marca 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 04.05.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Jeden wątek tutaj szybko umarł, moim zdaniem niesłusznie, czyli temat okablowania. Uważam że klasycznie rozumiana gwiazda ma wiele zalet, szczególnie w odpowiednich okolicznościach. 1. Kable są tanie, a jak mocno ciśniemy na oszczędność to na jednej skrętce obsłużymy 7 włączników. 2. Uniwersalność. Instalacja w gwiazde nie wymaga posiadania systemu ID, można wstawić do szafy przekaźniki i rozbudowywać system w miarę konieczności. W klasycznym okablowaniu KNX włączniki lecą po samej magistrali, więc od razu trzeba zakupić komplet (chyba że kombinujemy z jakimś OHID, ale tego nie ogarnie przeciętny instalator). 3. Łatwość zmian i rozbudowy. Chcemy zmienić włącznik którym zapalamy lampę? Zamieniamy kabelek w rozdzielnicy i jest. Chcemy dołożyć dodatkowy przycisk do włącznika? Jak mamy wolne żyły w skrętce to spoko. 4. Dostęp do tanich systemów ID: KNX też można tanio, wystarczy odpowiednio poszukać, ale wybór tanich urządzeń KNX jest ograniczony i nie obejmuje bardziej zaawansowanych funkcjonalności (wizualizacja, multimedia itp). Pod gwiazdę da się podpiąć chińskie PLCki, arduino i całą rzeszę ciekawych systemów, w tym co najmniej kilkanaście produkcji polskiej. . Instalacja w gwiazdę ma swoje zalety że można najpierw wykonać okablowanie a dopiero potem wszystko połączyć w rozdzielnicy i możesz wybrać sobie system ID jaki chcesz Ale jak prawidłowo powinno się wykonać rozdzielnicę tzn jak rozszyć wszystkie przewody na zugach żeby potem móc korzystać z wszystkich zalet instalacji w gwiazdę. Czy np. na jednej szynie są rozszyte przewody od wyłączników a na drugiej są odbiorniki. Jak powinno się wykonać prawidłowo rozszycie przewodów w rozdzielnicy na zugach przy instalacji w gwiazdę. Chodzi mi o takie rozszycie przewodów na zugach żeby potem móc zainstalować dowolny system ID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.05.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Tak to właśnie jest z inteligentnym instalacjami. Na różnych forach internetowych jest wiele znawców tematu inteligentnej instalacji ale jest padnie konkretne pytanie to wtedy się okazuje że nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.05.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Na tak zadane pytanie nie uda się udzielić odpowiedzi. Mając do dyspozycji wszystkie dane: rodzaj instalacji wprowadzonych do rozdzielnicy (elektryczne, sat, lan, alarm, cctv, videodomof,, tel, inne), ilości obwodów elektrycznych (światło, gniazda, urządzenia przyłączone na stałe inne) ilości potrzebnych aparatów elektrycznych (rodzaje aparatów S-ki, RCBO, RCD, R-y, ochronniki, inne) wszystkie ilości przewodów nisko i wysoko-prądowych, rodzaj systemu IB, wszystkie elementy i funkcje jakie będzie relizował - (każdy jest inny) wtedy można usiąść do planowania rozmieszczenia tych elementów na papierze (lub w głowie) jakieś dwa dni trzeba na to poświęcić - później z dwa miesiące na łączenie i konfigurację i gotowe Jak widzisz nie jest to prosta i jednoznaczna sprawa, wielu rzeczy uczymy się latami a Ty chciałbyś mieć wszystko wyłożone na tacy za free i to od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Instalacja w gwiazdę ma swoje zalety że można najpierw wykonać okablowanie a dopiero potem wszystko połączyć w rozdzielnicy i możesz wybrać sobie system ID jaki chcesz . Tak proste to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.05.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Ale takie opinie na temat instalacji w gwiazdę często się spotyka. Podobnie pisał Homelogic w tym wątku "2. Uniwersalność. Instalacja w gwiazde nie wymaga posiadania systemu ID, można wstawić do szafy przekaźniki i rozbudowywać system w miarę konieczności. Łatwość zmian i rozbudowy. Chcemy zmienić włącznik którym zapalamy lampę? Zamieniamy kabelek w rozdzielnicy i jest. Chcemy dołożyć dodatkowy przycisk do włącznika? Jak mamy wolne żyły w skrętce to spoko"Sam sobie tego nie wymyśliłem A jakie są ogólne elektryczne zasady rozszywania przewódów elektrycznych na zugach. Czy np. wyłączniki na niskie napięcie na 12V albo na 24 V muszą być oddzielone od zugów z napięciem 230V czy można je wpinać na zugi razem z danego pomieszczenia np. gniazdo 230V i wyłączniki na niskie napięcie. O to pytam o podstawowe zasady rozmieszczenia zugów z przewodami elektrycznymi. Mam tutaj na myśli instalację w gwiazdę z ale z przewodów YDYp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.05.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Tak jak napisałem wyżej - wszystko zależy od wielu czynników. Możesz wszystkie przewody pogrupować - np. obwody 230V które w przyszłości zamierzasz sterować przekaźnikiem wpiąć na zugi od 1 do 10, obok nich pozostawić wolne miejsce na moduły wykonawcze (przekaźniki) (coś podobnego jak na zdjęciu) ale ile miejsca zostawić - zależy od szerokości tego modułu, czyli musisz wiedzieć jaki moduł będzie zastosowany. Możesz rozmieścić zugi od obwodów gniazd, obok zugi od obwodów świateł obok zugi od sterowania wyłącznikami, jak wszystko ułożysz pozostaw miejsce na moduły wykonawcze(ile miejsca ? nie da się odpowiedzieć nie znając wymiarów rozdzielnicy i miejsca zajmowanego przez same moduły). Całość łączysz do użytku obecnego bez systemu IB - później kiedy przyjdą moduły docelowe - mostkujesz wszystko na gotowo - niestety nie jest to łatwy proces, strasznie czasochłonny ale do zrobienia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.05.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 [ATTACH=CONFIG]260853[/ATTACH]Tak jak napisałem wyżej - wszystko zależy od wielu czynników. Możesz wszystkie przewody pogrupować - np. obwody 230V które w przyszłości zamierzasz sterować przekaźnikiem wpiąć na zugi od 1 do 10, obok nich pozostawić wolne miejsce na moduły wykonawcze (przekaźniki) (coś podobnego jak na zdjęciu) ale ile miejsca zostawić - zależy od szerokości tego modułu, czyli musisz wiedzieć jaki moduł będzie zastosowany. Możesz rozmieścić zugi od obwodów gniazd, obok zugi od obwodów świateł obok zugi od sterowania wyłącznikami, jak wszystko ułożysz pozostaw miejsce na moduły wykonawcze(ile miejsca ? nie da się odpowiedzieć nie znając wymiarów rozdzielnicy i miejsca zajmowanego przez same moduły). Całość łączysz do użytku obecnego bez systemu IB - później kiedy przyjdą moduły docelowe - mostkujesz wszystko na gotowo - niestety nie jest to łatwy proces, strasznie czasochłonny ale do zrobienia. Pzdr Czyli co nie da się zrobić uniwersalnego rozszycia przewodów i jednocześnie zachować zasady ogólnoelektryczne że tak powiem kolokwialnie. Dobry instalator potrafi to zrobić ale pod konkretny system a mnie chodzi o to żeby zrobić uniwersalne rozszycie przewodów elektrycznych które sprawdzić się zarówno z system X a jak będzie trzeba to systemem Y Ja mam 4 szafy o wym. 1200x1000mm połączone w pionie i poziomie i mam wrażenie ze będzie brakowało mi miejsca. Powiedz mi czy to są jakieś bloki rozdzielcze obok modułów Tukan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.05.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Czyli co nie da się zrobić uniwersalnego rozszycia przewodów i jednocześnie zachować zasady ogólnoelektryczne że tak powiem kolokwialnie. Nie podjąłbym się tak zleconej pracy - chyba, że to co pisałem wyżej - najpierw wszystkie złączki, później wolne miejsce na moduły. Ja mam 4 szafy o wym. 1200x1000mm połączone w pionie i poziomie i mam wrażenie ze będzie brakowało mi miejsca. Nie potrafię określić czy to dobre rozwiązanie, a już tym bardziej czy wystarczy miejsca, nie rozdzielam szaf na kilka części, robię jako całość. Powiedz mi czy to są jakieś bloki rozdzielcze obok modułów Tukan. To są złączki 3-piętrowe https://www.google.pl/search?q=zugi+3+pi%C4%99trowe&client=firefox-a&hs=E6M&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_654U9a7Ger07AbE6IDQCw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=923 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.05.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Nie podjąłbym się tak zleconej pracy - chyba, że to co pisałem wyżej - najpierw wszystkie złączki, później wolne miejsce na moduły. No taki jest zamysł najpierw rozszywamy przewody na zugach a potem za jakiś czas łączmy to z modułami wybranego systemu IB. To jest jedna wielka szafa o wym. 2000x2200mm a powstała z połączenia 4 mniejszych szaf. Edytowane 18 Maja 2014 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 29.05.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam i proszę o pomoc. Jestem w trakcie budowy domu i w sierpniu będzie robiony dach i instalowane okna dachowe z roletami zewnętrznymi. I tu właśnie jest problem, bo nie wiem które wybrać. Planuję Satel integra chyba 128 wrl jako alarm i elementy automatyki. Do wyboru mam okna velux i fakro i nie wiem które będą bezproblemowo działać z satelem? Fakro ma Z-Wave, a velux używa sterownika KUX 100 i adaptera KRD 100 do platformy io-homecontrol® ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.05.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Witam i proszę o pomoc. Jestem w trakcie budowy domu i w sierpniu będzie robiony dach i instalowane okna dachowe z roletami zewnętrznymi. I tu właśnie jest problem, bo nie wiem które wybrać. Planuję Satel integra chyba 128 wrl jako alarm i elementy automatyki. Do wyboru mam okna velux i fakro i nie wiem które będą bezproblemowo działać z satelem? Fakro ma Z-Wave, a velux używa sterownika KUX 100 i adaptera KRD 100 do platformy io-homecontrol® ?? Jeśli rolety mają możliwość sterowania przewodowego, to nie ma problemu, jeśli nie, to nie będą działać. Edytowane 29 Maja 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 29.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 No ale ja tego nie wiem:( Myślałem , że są to na tyle znane firmy i rozwiązania, że dostanę konkretną odpowiedź. A tak to jest odpowiedź w stylu znajdź sobie w sieci. Popytam na elektrodzie, może tam ktoś wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 30.05.2014 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 witam, niestety nie czytalem wszystkich stron na tym forum bo troche tego jest:-) na poczatkowych jak i na ostatnich (te przeczytalem) nie zaowazylem aby byl wspomniany system Homematic. ja mam wlasnie ten system zainstalowany u siebie w domu i to dziala! oczywiscie poprzednio sprawdzilem pare innych systemow i moze bylyby troszke tansze ale i troche "starte". Homematic jest rowniez pod tym wzgledem dobry, ze komunikuje sie z kazdym "aktorem" w obie strony przesylajac rowniez informacje swoim "stanie" do zentrali a nie tylko sygnal odbiera. plusem jest rowniez to, ze Homematic moze pracowac bezprzewodowo jak i byc sterowanym przewodowo (bus). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.05.2014 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 ja mam wlasnie ten system zainstalowany u siebie w domu i to dziala! Ale co działa? Napisz jakie funkcje ten system realizuje, jak dużą masz instalacje, porób zdjęcia, jak sterowany jest systemem i po co mieszać przy nowej instalacji system bezprzewodowy z przewodowym - uzasadnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 30.05.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 (edytowane) coz moglbym miec na mysli piszac, ze dziala? caly System dziala! zrealizowac mozna prawie wszystko (pisze prawie bo nie wiem co kto jeszcze by chcial i jakie ma wymagania). u mnie jest sterowane zapalanie-gaszenie swiatla i to na nastepujacych zasadach: wlaczenie/wylaczenie reczne, wlanczanie/wylanczanie o odpowiednich czasach jak i wlanczanie w momencie jedy ktos znajduje sie w danym pomieszczeniu a wowczas jezeli przez okreslony czas nie zostanie tam stwierdzony zaden ruch to swiatlo po uprzednim poinformowaniu glosowym ("swiatlo w salonie zostanie wylaczone za 30 sekund") jest wylanczane. steruje w ten sposob w tej chwili 8 punktami swietlnymi. Ogrzewanie podlogowe rowniez steruje tym systemem mierzac temperature w domu i wedlug tego otwieram i zamykam doplyw ciepla wlanczajac lub wylanczajac pompe i regulator przeplywu cieplej cieczy. w ten sposob utrymuje temperarure na poziomie +/- 0.2 stopnia. zaluzje sa zamykane o zachodzie slonca automatycznie a o wschodzie otwierane. drzwi wejsciowe otwierane sa za pomoca telefonu, wpisania kodu (tu musialem kombinowac bo nie ma takiego urzadzenia w systemie) lub zdalnego sterowania jak do auta. otwierajac drzwi do ogrodu jestem glosowo informowany o temperaturze na dworze...... kontrola czy drzwi wyjsciowe na dwor z kuchni lub salonu sa otwarte/zamkniete....... zamek drzwi wejsciowych jest automatycznie zamykany o godz. 21.00 a pozniej do rana co godz. sprawdzany i jezeli bylby otwarty to bedzie automatycznie zamkniety. porobilem jeszcze pare innych drobnostek ale to bardziej zabawa:-) kamery z dwoch stron domu jak i w srodku zapisuja obraz w momencie jak tylko stwierdza jakikolwiek ruch. nie mialem na mysli mieszania polaczen bezprzewodowych z przewodowymi a raczej chcialem tylko wymienic, ze taka mozliwosc istnieje! ja mam wszystko zrobione bezprzewodowo a sterowane to jest za pomoca tabletow, telefonu lub pc. poprostu wszystkiego gdzie moge wystartowac przegladarke CHROM (IE nie pokazuje mi grafiki tak jak bym chcial) i jeszcze pare takich roznych "zabawek":-) jezeli chodzi o zdjecia to moge zalaczyc "obraz" z tabletu, ale sprawa grafiki jest rzecza indiwidualna! pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 31.05.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 u mnie jest sterowane zapalanie-gaszenie swiatla i to na nastepujacych zasadach: wlaczenie/wylaczenie reczne, wlanczanie/wylanczanie o odpowiednich czasach jak i wlanczanie w momencie jedy ktos znajduje sie w danym pomieszczeniu a wowczas jezeli przez okreslony czas nie zostanie tam stwierdzony zaden ruch to swiatlo po uprzednim poinformowaniu glosowym ("swiatlo w salonie zostanie wylaczone za 30 sekund") jest wylanczane. steruje w ten sposob w tej chwili 8 punktami swietlnymi. Napisz coś więcej o tym sterowaniu światłem. Piszesz że masz tak wykonane 8pnkt świetlnych - niewiele - to jest mieszkanie, domek ? Gdzie słyszysz informację - że nastąpi wyłączenie za 30 sek - w multiroomie ? Serio piszesz, że korzystasz z tej funkcji ? siedzisz na kibelku a tu informacja: nastąpi wyłączenie za 30sek - ok - poruszasz rękoma, uniesiesz zadek i czynisz swoje dalej a jak będziesz za ściankami natrysku? Już zupełnie nie widzę tej opcji w salonie .... kiedy i jak się przełączasz między funkcją ręczną a automatem - klikasz tradycyjny wyłącznik zapalasz światło w salonie, drugi raz klikasz gasisz - 3 ci raz klikasz zapalasz automat ? czy masz informację wizualną dźwiękową w jakim trybie jesteś - napisz jak to masz zrealizowane. Ogrzewanie podlogowe rowniez steruje tym systemem mierzac temperature w domu i wedlug tego otwieram i zamykam doplyw ciepla wlanczajac lub wylanczajac pompe i regulator przeplywu cieplej cieczy. w ten sposob utrymuje temperarure na poziomie +/- 0.2 stopnia. Ale masz podział na strefy - niezależna temperatura w różnych pomieszczeniach czy tylko cały dom jako jedna strefa - to realizuje każdy kocioł, piec, pompa ciepła bez żadnych dodatkowych urządzeń (ewentualnie regulator pokojowy), gdzie regulujesz temperaturę w domu, czy masz wpływ na poszczególne pomieszczenia, jak wygląda czujka temperatury która mierzy temp. w domu ? zaluzje sa zamykane o zachodzie slonca automatycznie a o wschodzie otwierane. Korzystasz z takiej funkcji na co dzień ? z rana chcesz sobie pospać a tu buch po oczach ranne słoneczko, wątpię, żeby ta funkcja ulepszała nam życie, nie wspominając już o 10tkach innych sytuacji przy których takie otwieranie/zamykanie rolet na pewno się nie sprawdzi. drzwi wejsciowe otwierane sa za pomoca telefonu, wpisania kodu (tu musialem kombinowac bo nie ma takiego urzadzenia w systemie) lub zdalnego sterowania jak do auta. Ale tradycyjny zamek także posiadasz ? Po co ten gadżet, za każdym razem podchodzisz do drzwi, wyciągasz komórkę, odpalasz aplikację, wpisujesz kod i sezamie otwórz się ile to zajmuje czasu ? Rozumiem zdalnie raz na kilka lat trzeba kogoś wpuścić do domu, kto zapomniał kluczy (chociaż w sumie jako to członek rodziny, to pewnie ma dostęp do systemu) dla mnie kompletnie nie trafiona funkcja, na pewno nie ułatwiająca życia. otwierajac drzwi do ogrodu jestem glosowo informowany o temperaturze na dworze...... Trochę nie w porę, jak już otworzę drzwi, to czuję jaka jest temperatura, lepiej jakby była widoczna czy odczytywana w innej części mieszkania. kontrola czy drzwi wyjsciowe na dwor z kuchni lub salonu sa otwarte/zamkniete....... zamek drzwi wejsciowych jest automatycznie zamykany o godz. 21.00 a pozniej do rana co godz. sprawdzany i jezeli bylby otwarty to bedzie automatycznie zamkniety. Czyli kontaktrony, czujki sterują zarówno alarmem jak i światłami ? Ok - wychodzisz po 21-szej na zewnątrz, zamykasz drzwi nie zabierając ze sobą ani klucza ani innego urządzenia do sterowania zdalnego - zapominasz o automatycznej funkcji zamykania lub nie zdążysz w porę bo gonisz kota w ogrodzie - co wtedy, jak wejdziesz do mieszkania ? Co to za elektrozaczep - możesz podać typ, model. kamery z dwoch stron domu jak i w srodku zapisuja obraz w momencie jak tylko stwierdza jakikolwiek ruch. Gdzie następuje zapis ? Realizuje to także system IB ? [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 01.06.2014 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) ok, odpowiedz na pytania, uwagi i "zarzuty" kasprzyk-a. postaram sie odpowiadac jednak w bardziej milszy i zrozumialy sposob. - tych 8 punktow swietlnych mam w zasadzie na dwoch polpietrach (salon, jadalnia, kuchnia) i schodach, w miejscach, w ktorych najczesciej jest swiatlo potrzebne i bylo zapalane a niepotrzebnie sie czesto palilo. jest to dom 9 polpieter (troche wyobrazni ). o tym, ze nastapi wylaczenie swiatla slysze na tych dwoch polpietrach gdzie to swiatlo bedzie wylaczone: salon, jadalnia, kuchnia. musze tutaj jednak napisac, ze te wszystkie informacje glosowe sa juz dodatkowym i nie az tak koniecznym DODATKIEM:-) jak siedze w "kibelku", "moim kibelku" to zamykam drzwi i jest to o 3 polpietra wyzej dlatego tej informacji nie slysze. wzmianka o tych informacjach glosowych miala byc pokazaniem mozliwosci jakie sa, a w praktyce kazdy moze chciec/wymagac/potrzebowyc/pragnac.... czego innego! moze zle wszystko sformuowalem ale wydawalo mi sie jasne, ze swiatlo tam nie gasnie gdzie ktos przebywa a w "kibelku" narazie swiatlo zapalane jest tradycyjnie (w jednym jednak bedzie to zmienione bo czesto nie zostaje tam gaszone). Wydaje mi sie, ze pomieszales za bardzo ta automatyzacje swiatla w salonie i przebywania w ubikacji. wydaje mi sie jednak, ze jak jestem w ubikacji i nikogo nie ma w jadalni lub salonie to swiatlo moze sie wylaczyc co sie wlasnie dzieje u mnie. ------------------- zasada zapalania swiatla w salonie jest nastepujaca: reczne/tradycyjne zapelenie swiatla uzywamy w zasadzie tylko wowczas jezeli jest jeszcze jasno i automatyka wowczas nie dziala, czyli bardzo zadko (takie sa warunki: pora i naswietlenie). wylaczenie swiatla w tym wypadku jest rowniez reczne-tradycyjne. w innym wypadku swiatlo sie zapala przy odczytaniu ruchu i ustawionej jasnosci w pomieszczeniu. jezeli w tym pomieszczeniu nie ma nikogo i nikt posladkami nie rusza, wowczas odzywa sie glos, ze swiatlo zostanie wylaczone za XX sek./min. co rowniez nastepuje jezeli w miedzyczasie nie zostanie stwierdzony zaden ruch w tym pomieszczeniu. w samym salonie jest to znowu troche inaczej. oswietlenie wlancza sie automatycznie (w zasadzie zadko sterujemy to recznie) w zaleznosci od godziny. to znaczy, do godziny 23 sa inne swiatla wlanczane i tez tylko wowczas jezeli ktos przebywa w salonie a inne wlancza sie w godzinach pozniejszych. jak pies zamarudzi i chce wyjsc w nocy lub wczesnym rankiem do ogrodu z potrzeba (trzeba przejsc przez salon) to jest inne swiatlo wlanczane niz wowczas jak przebywamy w salonie majac gosci lub ogladajac telewizje (swiatlo telewizora z ambilight jest rowniez specjalnym oswietleniem). czyli, jest wystarczajaco jasno. to swiatlo mozna wlaczyc i wylaczyc recznie. w innym wypadku dziala automatyka i to niezaleznie czy swiatlo zostalo wlaczone recznie czy automatycznie a jedynie na zasadzie, ze jak nikt w danym pomieszczeniu przez nastawiony czas sie nie pojawil to swiatlo zostanie wylaczone! ------------ ogrzewanie! nie jestem specjalista od ogrzewania ale majac juz 23 lata ten sam dom z ta sama instalacja cieplna wiem, ze glowna regulacja ciepla jest przy samym kotle a w zaleznosci od potrzeb mozna to zaworami pozniej regulowac na poszczegolne pomieszczenia. w zeszlym roku wysiadl mi komputer sterujacy ogrzewaniem i choc mozna go kupic za okolo 2500 plz. postanowilem to zrobic sam uzywajac rowniez komponentow Homematic i jestem zadowolony ze swego postanowienia, koszty okolo 600 plz. plus satysfakcja, ze funkcjonuje tak jak sobie tego zycze! oczywiscie czujka temperatury jest w to wliczona i mierzy temperature ciepla doplywajacego do ogrzewania jak i pobieranego/zuzywanego ciepla! regulacja jednak odbywa sie na zasadzie ciepla jakie mam w pomieszczeniach i jak juz napisalem wachania ustawionej temp. mam +/- 0.2 stopnia! ostatnia zima nie byla tak ostra abym mogl porownac koszty ogrzewania z poprzednimi zimami ale jestem przekonany, ze jak nastapi ostra zima to bede mial koszty nizsze jak w latach poprzednich! ---------- zaluzje: mam w domu 10 zaluzji ale steruje w zasadzie tylko 3 ktore sa na parterze tak wiec w sypialni nie mam z tym problemu a i te w zasadzie nie sa prawie nigdy spuszczane co nie przeszkadza mi w spaniu a lubie dlugo spac (i to w doslownym tego slowa znaczeniu). wazne dla mnie jest, ze caly parter jest "zamkniety". gdzie, jak i kiedy chce kto miec otwierane/zamykane zaluzje jest sprawa indywidualna a ja dopasowalem to do tego co jest dla mnie i mojej zony wygodne! ------------ drzwi wejsciowe: oj moj drogi, to wszystko jest zrobione dla wygody a nie dla utrudniania sobie zycia!!! szukaj w moim poscie pozytywnych rzeczy a nie negatywnych bo tych bym nie robil!!! dla wyjasnienia i odpowiedzi na pytania: drzwi moge naturalnie otworzyc tradycyjnie kluczem. przed wejsciem do domu jest panel numeryczny gdzie moge wpisac kod i "sezam" sie otworzy bez wyciagania/urzywania klucza (od momentu kiedy to zainstalowalem nigdy nie byl klcz przez nikogo uzywany). piszac o telefonie-komurce zrozumiales to rowniez blednie:-( a mianowicei funkcjonuje to w ten sposob, ze jezeli drzwi sa zamkniete i zostanie stwirdzone, ze ja lub moja zona znalezlismy sie kolo domu gdzie nas poprzednio nie bylo, zamek drzwi sie otwiera. podobnie jest jezeli w domu nie ma mnie i zony a drzwi sa otwarte to zamykaja sie automatycznie (pies nie ma komurki:-) ). oczywiscie mam mozliwosc otwarcie, zamkniecia jak i kontroli czy drzwi sa zamkniete/otwarte za pomoca komurki bedac gdziekolwiek na swiecie. ------------- otwieranie drzwi do ogrodu: jak juz pisalem, wszystkie informacje glosowe sa rzecza dodatkowa. otwierajac drzwi nie jestem jeszcze na dworze! i zanim tam wyjde slysze juz jaka jest temperatura i bez wzgledu jaka jest a ja chce wyjsc to i wyjde! czyli jest to tylko ot, taka informacja! naturalnie na kazdym tablecie mam informacje jaka jest temperatura na dworze jak i w domu oraz to gdzie jest swiatlo wlaczone. rzecza rowniez niepotrzebna jest to, ze jak zona rano wstaje i idzie na dol to jest przywitana glosowo przez "maszyne", poinformowana ktora jest godzina jaka jest temperatura na dworze, otrzymuje zyczenia milego dnia i piosenke n.p.: "jak dobrze wstac skoro swit":-) (ja zawsze jeszcze spie:-) ) --------- wychodze po 21 z domu: jak juz pisalem mam mozliwosc otworzenia drzwi za pomoca kodu, komurki i klucza. to znaczy, ze nie majac klucza ani komurki moge otworzyc drzwi za pomoca wpisania kodu! dodam jeszcze, ze kota goni moj pies a nie ja! sorry ale nie wiem co masz na mysli pytajac o elektrozaczep:-( --------------- jezeli chodzi o kamery, to nie maja one nic wspolnego z calym systemen a jedynie sa wkomponowane do mojej wizualizacji calego systemu. dzialaja rowniez w ten sposob, ze przestawiaja sie automatycznie w ten kierunek gdzie otwierane sa jakiekolwiek drzwi na parterze a obraz jest zapisywany na serwerze (moze byc zwykly pc lub nas). --------------- piszac moj poprzedni post chcialem napisac o alternatywnym systemie sterowania t.z. "inteligentnym domem". uwazam, ze kazdy ma inne potrzeby, wyobrazenie i wymogi w tej sprawie, a tutaj piszemy o mozliwosciach jakie istnieja na dzien dzisiejszy. ja planowalem to i chcialem to robic juz 30 lat temu ale niestety nie bylo mnie na to stac bo liczac wowczas sam material bez mojej "robocizny", liczylem sie z kosztami okolo 350 tys. plz. a robocizna to byloby klucie tynkow, ciagniecie kabli, cala elektronika, programowanie i.t.d, i.t.d. "dzisiaj" sa to koszty niecale 10% z tego (material) i zaden tynk nie zostal naruszony! pozdrawiam! ps. nigdy nie czytam tego co napisalem wiec wybaczcie bledy:-) Edytowane 1 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 01.06.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 @reiden: nie spodziewałem się że Homematic jest tak elastyczny. To zasługa centralki czy podpiąłeś jakiegoś Android-a lub Linux-a ? Te komunikaty głosowe, śledzenie telefonu to funkcje Homematica czy Twoja autorska praca ? Do komunikatów dla Żoneczki polecam API z burze.dzis.net , podają w miarę wiarygodne prawdopodobieństwo opadu i burzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 01.06.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) hallo Sztywniak,tak, Homematic jest dosyc "elastyczny" a to dzieki temu, ze centrala zezwala na pisanie wlasnych skryptow.Komunikaty glosowe wysylane sa wlasnie z bardzo prostego skryptu na centrali Homematic. na dowolnym tablecie lub komurce z androidem wystarczy zainstalowac darmowa App "Home24-MediaPlayer".Telefon nie jest raczej sledzony a jedynie rowniez skryptem na centrali Homematic sprawdzam poprzez "ping" czy telefon jest zameldowany w domowej sieci. tak tez w momencie kidy Telefon jest poza domowym zasiegiem sieci WiFi to znaczy, ze jego posiadacza nie ma w domu i odwrotnie w momencie kiedy zbliza sie w zasieg tej sieci i zamelduje w niej (automatycznie), jest to oznaka obecnosci.z telefonami Androida funkcjonuje to bez zadnych problemow, z iPhonem jednak trzeba kombinowac bo iPhone jezeli nie jest podlaczony do zasilania to ze wzgledow oszczedzania akumulatora wylancza siec na okolo 15 min. a nastepnie wlaczy dla sprawdzenia poczty i ponownie wylancza na 15 min. wystarczy jednak, ze iPhone bedzie "wybudzony" ze "standby modusu" a natychmiast melduje sie w sieci. na poczatku robilem male wlasne applikacje do sterowania ale w tej chwili staram sie wszystko robic/przepisywac na sama centrale Homematic.dodatkowo i tymczasowo ze wzgledow na urzadzenie nie nalezace do tego systemu a mianowicie panel przed domem gdzie wpisuje haslo aby drzwi sie otworzyly bez klucza i telefonu, uzywam EventGhost. probowalem rowniez sterowania glosowego ale niestety nie wszystki tablety i telefony przekazuja/odczytuja to samo polecenie w ten sam sposob:-) w 100% funkcjonowalo mi to z normalnym pc ale to raczej nie wchodzi w gre:-) dzieki za polecenie linku burze.dzis.net! ja odczytuje temperature bezposrednio z termometru ktory jest na dworze i ta podaje zonce:-) pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts