Sztywniak 01.06.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 @reiden : jaki to język skryptowy ?Co do rozpoznawania mowy to ja używam Taskera+Autovoice ponieważ dobrze rozpoznaje mowę i posiada możliwość rozpoznawania ciągłego bez konieczności naciskania czegokolwiek. Tu masz przykład : http://www.inteligentnydom.lic.pl/sterowanie-automatyka-domowa-glosem/Do generowania mowy używam głosów Ivo ponieważ są najbardziej naturalne.Co do temperatury / pogody to możesz sobie ściągać dane ze stacji meteo jeśli masz jakąś w pobliżu. Wiatr do markizy, deszcz do rolet itd...Zanim kupiłem stację meteo to korzystałem ze stacji meteo GDDKiA lub WUnderground(fajne API) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 01.06.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) jest to wlasny jezyk Homematic ale w zasadzie oparty na syntaksie c++, Java, PHP... (syntaks jest w zasadzie prawie wszedzie podobny i znajac 2-3 jezyki jest sie szybko w "domu". oczywiscie Basic, Pascal sa troche inne ).jezeli chodzi o sterowanie, wydawanie polecen glosem to ja dotychczas najlepsze wyniki mialem z VoxComando ktore funkcjonowalo w 99% przez PC. niestety tablety roznie reagowaly na "slyszane" polecenia:-( Tasker jest mi znany i napewno przy okazji sprawdze Twoje propozycje za ktore dziekuje!w markizie tarasowej nie mam jeszcze niestety podlaczonego silnika bo zona ciagle wspomina, ze chce ja juz wymienic tak tez niestety nie jest jeszcze zautomatyzowana ale dzieki za porady! ja w zasadzie nie mialem takich potrzeb aby kozystac z innych APP na pogode bo juz na samej glownej stronie tabletu mam na pierwszy rzut oka aktualna pogoda z mozliwoscia ustawienia na caly tydzien.dodam jeszcze, ze w tej chwili temp. na tablecie 17 st., wunderground 13.9 a moj termometr z ktorego odczytuje temperature pokazuje 15 stopni:-) pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 01.06.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 @reiden : a robiłeś jakieś próby integracji z Audio/Video ??Bardzo łatwo steruje się wieloma TV po UPnP lub HDMI CEC. Na TV Samsunga możesz zalogować się w trybie developera i wrzucić swoje APP do wyświetlania komunikatów na obrazie np dzwoni Ci telefon więc wyświetla numer , opis i zdjęcie ; dzwoni ktoś do drzwi to wyświetla obraz z kamery na TV itd.. Niestety nie znalazłem jeszcze czasu by u siebie zająć się tym porządnie i zrobić jakieś fajne funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 01.06.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Samsung ma wiele app-s ktore wspolpracuja razem na wielu urzadzeniach ALE samsunga. ja "niestety" mam tv philipsa i osobna app do jego sterowania poprzez tablet. nie uzywam jednak tego bo sterowanie jest jednak dosyc wygodne a do tego, philipsa nie mozna wlaczyc przez siec bo niestety nie jest ona aktywna w momencie kiedy tv jest parenascie minut juz wylaczony:-( kozystam z tego jedynie jak jestem na pietrze a slysze, ze jednak tv jest wlaczony i wowczas nie zchodzac go wylanczam.jezeli chodzi o "podglad" kto dzwoni do drzwi to widze to automatycznie na tabletach gdyz w momencie jak ktos zadzwoni to Kamera jest pozycjonowana na drzwi wejsciowe. tv nie zawsze jest wlaczony a tablety jednak tak wiec jest to "pewniejsze":-)jezeli chodzi o telefony to jak ktos dzwoni to widze numer telefonu i jezeli mam dana osobe lub firme w bazie danych to widze rowniez zdjecie tej osoby na telefonie lub logo tej firmy. podobnie jak jest to na komurce. pozatym jak dzwoni ktos na komurke (ta jest zawsze w biurze na pietrze) to moge poprzez stacjonarny telefon odebrac w kazdym pomieszczeniu.wszystkie wchodzace i wychodzace telefony sa naturalnie zapisywane w bazie danych - kto i kiedy dzwonil.czyli moge powiedziec, ze w zasadzie to wszystko u mnie funkcjonuje:-) Edytowane 1 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 02.06.2014 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 to że Samsung współpracuje tylko z innymi urządzeniami Samsunga to nieprawda. Protokoły UPnP i HDMI CEC są otwarte i Samsung bez problemu je "łyka". Jeżeli Philips "usypia" to sprawdź czy działa WAKE UP po MAC karty. Jak to nie zadziała to pozostaje Ci HDMI CEC lub prymitywna technologia IR poprzez bramkę IP/IR. Co do telefonu to chodziło mi o czas prywatny. Telefon wyświetla na TV mały napis kto dzwoni i zdjęcie żebyś wiedział czy warto szukać telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 02.06.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 oczywiscie nie mialem na mysli tego, ze wszystkie Samsunga App-s nie funkcjonuja bo n.p. w "Samsung WatchOn" funkcjonuja podstawowe funkcje z Philips-em. wlaczyc jednak TV nie mozna podobnie jak orginalna App-s Philipsa tego nie potrafi:-(. LAN karta jest definitywnie nie aktywna i jest to znany problem choc moze w miedzyczysie juz poprawiony. jak jednak juz pisalem nie jest to dla mnie istotne bo normalnie do sterowania TV uzywamy orginalnego sterowania ktore jest jednak poreczniejsze niz tablet. UPnP oczywiscie dziala ale wiadomo, ze tylko wowczas jezeli TV jest wlaczony i zameldowany w sieci.podobna sytuacje mam rowniez z glosnikami pioneer XW-SMA-3 ktore rowniez trzeba recznie lub przez orginalnego pilota wlaczyc a nastepnie mozna juz przez WiFi "sterowac". w tym wypadku bardziej by mi zalezalo na mozliwosci ich wlanczania przez siec ale coz jakos z tym zyje i nie poswiecam temu juz wiecej czasu aby przerabiac n.p. kontakty na zdalne sterowanie co byloby dosyc proste rowniez aktorem Homematic.u mnie Telefon jest tak prywatny jak i sluzbowy, mozna powiedziec "spie w pracy i pracuje w domu":-) dlatego wszystkie wyzej opisane funkcje zwiazane z telefonem i kamerami mam prywatnie i sluzbowo. jak juz pisalem TV nie jest w odroznieniu od tabletow i aparatow telefonicznych caly czas wlaczony.nie ulega jednak zadnej watpliwosci, ze proponowane przez Ciebie wykorzystanie TV do informacji kto dzwoni lub stoi przed drzwiami sa w olbrzymiej wiekszosci urzytkownikow bardzo interesujace!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 02.06.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 wiele rzeczy mnie ostatnio pozytywnie zaskoczyło. Elastyczny Homematic ... dzisiaj trafiłem na zaj*.... server KNX-owy bardzo mocno nastawiony na Internet of Things i wszelką integrację m.in. po IP API z niezłym multiroomem i ślicznym spójnym interfejsem. Się dzieje w branży @reiden : miło Cię było poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 02.06.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 dzieje sie prawie z godziny na godzine:-)cala przyjemnosc po mojej stronie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 03.06.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ale chłopaki sobie posłodzili, aż gorąco na forum się zrobiło Kolego reiden, po przeczytaniu Twoich prób wyjaśnienia z postu #1142 jestem jeszcze w szoku chyba, każdy po tych informacjach, co miał zamiar, myślał o wdrożenia "gotowego systemu w dobrej cenie" tak jak nazywa się temat tego wątku, już tego nie zrobi. Niestety czasowo w tej chwili jestem ograniczony, jak tylko znajdę wolną chwilę, zacytuję Twoje wypowiedzi, bo na prawdę jest w czym wybierać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 03.06.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ale chłopaki sobie posłodzili, aż gorąco na forum się zrobiło masz rację , bardzo nietypowo to dla tego forum wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 04.06.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Ale chłopaki sobie posłodzili, aż gorąco na forum się zrobiło Kolego reiden, po przeczytaniu Twoich prób wyjaśnienia z postu #1142 jestem jeszcze w szoku chyba, każdy po tych informacjach, co miał zamiar, myślał o wdrożenia "gotowego systemu w dobrej cenie" tak jak nazywa się temat tego wątku, już tego nie zrobi. Niestety czasowo w tej chwili jestem ograniczony, jak tylko znajdę wolną chwilę, zacytuję Twoje wypowiedzi, bo na prawdę jest w czym wybierać Pozdrawiam czekam z niecierpliwoscia na to jak juz nie bedziesz ograniczony:-) Edytowane 4 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.06.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Ale chłopaki sobie posłodzili, aż gorąco na forum się zrobiło Kolego reiden, po przeczytaniu Twoich prób wyjaśnienia z postu #1142 jestem jeszcze w szoku chyba, każdy po tych informacjach, co miał zamiar, myślał o wdrożenia "gotowego systemu w dobrej cenie" tak jak nazywa się temat tego wątku, już tego nie zrobi. Niestety czasowo w tej chwili jestem ograniczony, jak tylko znajdę wolną chwilę, zacytuję Twoje wypowiedzi, bo na prawdę jest w czym wybierać Pozdrawiam Po co chcesz to robić? Ja uwielbiam jak klienci przychodzą ze "swoimi" pomysłami zaczerpniętymi z forów. Po krótkiej rozmowie dochodzą do wniosku, że pomysł był bezsensowny. Nie wyciągaj asów z rękawa, bo nie po to się je trzyma w rękawie. Niech konkurencja realizuje te genialne pomysły, a później TY za dodatkową kasę zrobisz porządnie. Tylko w zeszłym roku poprawiałem dwie, a w tym roku już jedną instalacje KNX, co to ona miała nie robić. Teraz są zaprogramowane normalnie i klienci są zadowoleni. Ciekawostką jest, że dużo więcej firm w Polsce realizuje instalacje w KNX, niż jest certyfikatów. Kolejną ciekawostką jest też, że ŻADNA z tych trzech instalacji nie mała ani projektu, ani dokumentacji po wykonawczej, chociaż może to i lepiej, bo zrobiłem po swojemu. W sumie brak dokumentacji nie powinien mnie dziwić, w końcu żadna z tych firm nie miała pracownika z certyfikatem, ale za to dużo nauki zebranej na forach. Gdzieś w necie znalazłem firmę, która za tzw punkt brała 9 zł +VAT i też wykonywał instalacje w KNX. Przy 9 zł nie ma szans na zarobienie na kurs, ETS i laptopa do programowania. Nie wspominam o AutoCAD-dzie, bo to oczywiste. PS. Swego czasu pochwaliłem się otwieraniem bramy przy pomocy błyskania światłami, a teraz to "autorskie" rozwiązanie Fibaro, mimo że otwieranie w ten sposób bramy jest znane od około 15 lat. PS2 O inteligencji człowieka nie świadczy wielkość mózgu, tylko ilość połączeń neuronów. Identycznie jest w ID/IB. Co z tego, że możemy sobie pomachać rękami, pogadać żeby rolety się opuściły, skoro musimy to robić. Normalny ID robi to samodzielne i właśnie dlatego jest inteligentny. PS3. Zamiast bezsensownych kosztownych bajerów, wolę klientowi sprzedać ładny włącznik na ścianę lub lub lub Edytowane 4 Czerwca 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 04.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) dendrytus -> i tutaj moge sie z wieloma uwagami zgodzic! moj pierwszy post odnosil sie do tego, ze istnieje jeszcze inny, choc jeden z wielu dostepnych na rynku systemow umozliwiajacych sterowanie w domu. jak juz napisalem sprawdzalem pare roznych systemow (oczywiscie nie wszystkie) i uwazam, ze ten jest jednym z tych ktore sa rowniez warte poswiecenia troche uwagi. dodam link dla tych, ktorzy chcieliby sprawdzic co jest w tym systemie dostepne/mozliwe. http://www.homematic.com i oczywiscie: http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&ci=SHOP_AREA_27637 Edytowane 4 Czerwca 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 05.06.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Czyli co nie da się zrobić uniwersalnego rozszycia przewodów i jednocześnie zachować zasady ogólnoelektryczne że tak powiem kolokwialnie. Dobry instalator potrafi to zrobić ale pod konkretny system a mnie chodzi o to żeby zrobić uniwersalne rozszycie przewodów elektrycznych które sprawdzić się zarówno z system X a jak będzie trzeba to systemem Y Panowie, ależ da się, tylko trzeba wiedzieć jak i mieć odpowiednio dużo miejsca. Tip 1: Przede wszystkim nie mieszać zugów, przekaźników i modułów na jednej szynie. Kabelki idą z piętra na piętro, w bok ew. idą mostki z esów. Tip 2: Włączniki i wszelkie skrętki nie na zugi, tylko na LSA. 2 x 2,2 m spokojnie starczy na średni dom (rezydencje pow 400 m2 to inna para kaloszy). Największym problemem jest przewidzenie wszystkich kabelków w domu. Jak juz wiemy ile tych kabelków będzie, to zasadniczo trzeba je tylko porozszywać "z głową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 05.06.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 w wypadku kiedy chce sie robic cala instalacje od "zera" warto by bylo moze zastanowic sie nad tego rodzaju systemem: http://www.bks.ch/index.php?page_id=47pliki PDF zawieraja dosyc duzo interesujacych informacji. niestety opisow nie ma po polsku a jedynie po niemiecku, angielsku i francusku.dla tych ktorzy ciagle zastanawiaja sie jaki System co potrafi i chcieliby podstawowe informacje na ten temat zasiegnac polecam ta strone choc niestety tez po niemiecku:-(http://izzy.rehbergs.info/scratchpad/index.php?id=3;toc=1;topic=02systemspozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.06.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Panowie, ależ da się, tylko trzeba wiedzieć jak i mieć odpowiednio dużo miejsca. Tip 1: Przede wszystkim nie mieszać zugów, przekaźników i modułów na jednej szynie. Kabelki idą z piętra na piętro, w bok ew. idą mostki z esów. Tip 2: Włączniki i wszelkie skrętki nie na zugi, tylko na LSA. 2 x 2,2 m spokojnie starczy na średni dom (rezydencje pow 400 m2 to inna para kaloszy). Największym problemem jest przewidzenie wszystkich kabelków w domu. Jak juz wiemy ile tych kabelków będzie, to zasadniczo trzeba je tylko porozszywać "z głową" No ja być może przewidziałem wszystkie kabelki ale teraz mam problem bo nie wiem czy zmieszczę się ze wszystkim a mam bardzo dużą szafę. Co wg Ciebie oznacza nie mieszanie zugów. Ja ma do wyłączników YDYp i dodatkowo skrętkę te YDYp idą na zugi. A może się pochwalisz zdjęciami szafy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 10.06.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) No ja być może przewidziałem wszystkie kabelki ale teraz mam problem bo nie wiem czy zmieszczę się ze wszystkim a mam bardzo dużą szafę. Co wg Ciebie oznacza nie mieszanie zugów. Ja ma do wyłączników YDYp i dodatkowo skrętkę te YDYp idą na zugi. A może się pochwalisz zdjęciami szafy rozdzielczej. Nie mieszanie zugów czyli zostawienie szyny na same zugi, bez dorzucania tam modułów czy przekaźników. Tak to wygląda na projekcie - zugi masz od góry, potem bajzel elektryczny, a na dole system IB: http://homelogic.pl/rozdzielnica_homelogic.png W tym przypadku LSA są w osobnej skrzynce - w zypełności wystarczy 0,5 x 1 m. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 10.06.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Nie mieszanie zugów czyli zostawienie szyny na same zugi, bez dorzucania tam modułów czy przekaźników. Tak to wygląda na projekcie - zugi masz od góry, potem bajzel elektryczny, a na dole system IB: To mnie ucieszyłeś bo podobnie sam wymyśliłem u siebie. Tam gdzie są zugi nic więcej na szynie DIN nie będzie. Tyle tylko że ja potrzebuje 700 zugów na same przewody YDYp Czyli to wychodzi 140 sztuk zugów na jedną szynę DIN w szafie o szerokości 100cm a razem daje 5 sztuk szyny DIN zajętych przez same zugi. Nie pytaj mnie ile mam przewodów YTDY i UTP bo się boję przyznać. A jak wpinasz przewody na zugi pomieszczeniami czyli wszystkie przewody np. z sypialni rodziców są obok siebie? Czemu system IB dałeś na samym dole a nie przy samych zugach? Czy takie rozwiązanie jest lepsze? W tym przypadku LSA są w osobnej skrzynce - w zypełności wystarczy 0,5 x 1 m. Te wymiary 0,5x1m to na LSA czy na całą szafę? Czy w tej szafie co jest na projekcie stosowałeś korytka grzebieniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 11.06.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Tyle tylko że ja potrzebuje 700 zugów na same przewody YDYp Czyli to wychodzi 140 sztuk zugów na jedną szynę DIN w szafie o szerokości 100cm a razem daje 5 sztuk szyny DIN zajętych przez same zugi. Nie pytaj mnie ile mam przewodów YTDY i UTP bo się boję przyznać. Do oświetlania lotnisk są inne systemy A jak wpinasz przewody na zugi pomieszczeniami czyli wszystkie przewody np. z sypialni rodziców są obok siebie? Wpinam tak zeby było dobrze i ładnie... Każdy elektryk ma swój system. Ja ci moge powiedzieć ogólnie o uniwersalnym porozszywaniu, bez wskazywania jak grupować dane kabelki. Czemu system IB dałeś na samym dole a nie przy samych zugach? Czy takie rozwiązanie jest lepsze? To wynika z praw termodynamiki. Te wymiary 0,5x1m to na LSA czy na całą szafę? Na LSA. Czy starczy to teraz już nie wiem, zalezy ile masz skrętek. Musisz policzyć Czy w tej szafie co jest na projekcie stosowałeś korytka grzebieniowe? A jak myślisz? Edytowane 11 Czerwca 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.06.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Do oświetlania lotnisk są inne systemy Czemu tak od razu...sam mówiłeś że najważniejsze jest przewidzieć wszystkie przewody Wpinam tak zeby było dobrze i ładnie... Każdy elektryk ma swój system. Ja ci moge powiedzieć ogólnie o uniwersalnym porozszywaniu, bez wskazywania jak grupować dane kabelki. A ja myślałem że są ogólne zasady które obowiązują wszystkich przy wykonywaniu rozdzielnic. Nie ma nic takiego? Czy na przykład zugi na przyciski na których będzie niskie napięcie można łączyć na jednej listwie DIN z zugami na 230 V np gniazdko To wynika z praw termodynamiki. Czy chodzi o to że moduły na dole będą się mniej grzały niż te które są u góry szafy? A jak myślisz? Stosowałeś tylko korytka poziomie? Czy poziome i pionowe połączone razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts