Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te E-sy bez różnicówek to co zasilają. I dlaczego różnicówki tylko trójfazowe ? To jakaś instalacja przemysłowa czy dom ?

Może fota trochę rozjaśni... Mała podpowiedź - osprzęt Eaton ;)

http://www.homelogic.pl/inteligentny_dom_rozdzielnica.jpg

Przy okazji, widok na szafę LSA (powyżej LAN i antenówka):

http://www.homelogic.pl/inteligentny_dom_utp.jpg

Tylko dalej nie wiadomo, co w nowoczesnej instalacji elektrycznej robią RCD 4-ro polowe ? chyba, że to jednak zakład przemysłowy z samymi odbiornikami 400V ? - o to chodziło koledze piotrp1 ?

pzdr

Panowie, zastanówcie się jak to możliwe, że róznicówki 4-polowe często można dorwać taniej lub w podobnej cenie co 1-polowe. Cała budowlanka robi instalacje 400V ?

Zaręczam, że układ jest zaprojektowany zgodnie ze sztuką i praktyką.

Edytowane przez homelogic

Kilka gotowych systemów posiada również w swojej ofercie firma Satel. Mam tutaj na myśli Integra lub Versa - są to generalnie systemy alarmowe, do których można także podłączyć elementy automatyki.. Versa jest systemem do tych trochę większych obiektów. O jego możliwościach można poczytać w tym artykule http://www.mieszkajbezpiecznie.pl/artykuly/113,jak-dobrac-odpowiedni-system-alarmowy-do-swoich-potrzeb-czesc-2.--sredniej-wielkosci-obiekty.

Kilka gotowych systemów posiada również w swojej ofercie firma Satel. Mam tutaj na myśli Integra lub Versa - są to generalnie systemy alarmowe, .../URL].

To pewnie reklamiarz, ale co tam

sam napisałeś, że to genialne systemy alarmowe ... reszta twojej wypowiedzi nie wymaga komentarza w świetle tych słów

Zaręczam, że układ jest zaprojektowany zgodnie ze sztuką i praktyką.

Ten zapis pozostawię bez komentarza.

Panowie, zastanówcie się jak to możliwe, że róznicówki 4-polowe często można dorwać taniej lub w podobnej cenie co 1-polowe. Cała budowlanka robi instalacje 400V ?

Tego zapisu nie rozumiem. Po pierwsze wskaż przykład RCD 4-torowych tańszych od 2-torowych, po drugie co ma piernik do wiatraka ? Do obwodów 3 fazowych zastosowałbyś 3 RCD jednofazowe jakby sumarycznie były tańsze ?

Widzę, że panowie się znają na nowoczesnych rozwiązaniach ;) chciałem się poradzić w takim razie. Co potrzebne jest do założenia przydomowej oczyszczalni ścieków? Myślę, że w inteligentym domu znajdzie się miejsce też dla takiego przedsiweziecia. Czy jeśli zakupię np. taki sprzęt http://www.meskon.com.pl/sterowanie.html będzie on wystarczający? czy należało by jeszcze w coś zainwestować?

Ten zapis pozostawię bez komentarza.

Artykulacja braku komentarza też jest komentarzem, w tym przypadku negatywnym. Projekt wykonała i podpisała osoba z uprawnieniami budowlanymi, a rozdzielnicę wykonał automatyk z bardzo duzym doświadczeniem. Jak chcesz podważać ich kompetencje to zrób to profesjonalnie i z korzyścią dla innych, wskazując błędy i sugerując alternatywne rozwiązania.

Tego zapisu nie rozumiem. Po pierwsze wskaż przykład RCD 4-torowych tańszych od 2-torowych, po drugie co ma piernik do wiatraka ? Do obwodów 3 fazowych zastosowałbyś 3 RCD jednofazowe jakby sumarycznie były tańsze ?

Po pierwsze, poszukaj sobie w necie cen, zobaczysz że różnią się kilkunastoma złociszami. Potem zacznij śledzić promocje w hurtowniach.

Po drugie, co ma piernik do wiatraka? Primo, cena niewiele odstająca od RCD 2-polowego mimo większej komplikacji i kosztów wytworzenia wskazuje na jego dużą popularność i dużo większą skalę produkcji. Secundo, użycie RCD 4-polowych do zabezpieczenia kilku obwodów na tej samej fazie jest akceptowalne i bardzo często stosowane - bynajmniej nie jest to nasz patent. Dlaczego go zastosowaliśmy? Jak doczytasz wątek trochę wstecz to zauważysz, że wkleiłem akurat ten projekt jako wskazówkę do wykonywania rozszycia pod gwiazdę, wykonywaną w domu o pow. około 200 m2. Tutaj ogranicza nas mocno budżet i dostępne miejsce. Owszem, mógłbym pokazać szafy rackowe po sam sufit i zespoły rozdzielnic pod KNX z pełnym podtrzymaniem z fotowoltaiki i zabezpieczeniem każdego obwodu wraz z separacją przekaźników. Tyle że na takie ekstrawagancje stać może parę procent naszych klientów. Reszta inwestorów tnie koszta gdzie się da.

Powiedz proszę dlaczego wg. ciebie nie wolno stosować pokazanego rozwiązania. Wklej przykład prawidłowo wykonanej rozdzielnicy w podobnej klasie cenowej.

Artykulacja braku komentarza też jest komentarzem, w tym przypadku negatywnym. Projekt wykonała i podpisała osoba z uprawnieniami budowlanymi, a rozdzielnicę wykonał automatyk z bardzo duzym doświadczeniem. Jak chcesz podważać ich kompetencje to zrób to profesjonalnie i z korzyścią dla innych, wskazując błędy i sugerując alternatywne rozwiązania.

Powiedz proszę dlaczego wg. ciebie nie wolno stosować pokazanego rozwiązania. Wklej przykład prawidłowo wykonanej rozdzielnicy w podobnej klasie cenowej.

Nie napisałem, że nie wolno stosować takiego rozwiązania – nikt Ci tego nie zabroni – odniosłem się do tej wypowiedzi: Zaręczam, że układ jest zaprojektowany zgodnie ze sztuką i praktyką.

Według dobrej sztuki i praktyki dla obwodów 1-dno fazowych stosuje się RCD 2-torowe, dla obwodów 3-fazowych, 4-ro torowe. Dlaczego tak powinno się robić – już znasz odpowiedź, świadczy o tym ten wpis: „użycie RCD 4-polowych do zabezpieczenia kilku obwodów na tej samej fazie”

W przypadku pokazanej przez Ciebie rozdzielnicy układ przewodów i grzebieni łączeniowych nie pasuje do tego co opisałeś wyżej – moim zdaniem blefujesz ;) , jeżeli jest inaczej to zwracam honor – pokaż zdjęcie w wyższej rozdzielczości, bo obecne nie dają 100% pewności.

Nawet, jeżeli aparaty 3-fazowe zasilone zostaną jedną fazą, nie zmieni to faktu iż decydując się na instalację tkzw IB, inwestor powinien się liczyć z wyższymi kosztami instalacji, a wykonawca nie może oszczędzać na podstawowych dedykowanych aparatach elektrycznych kosztem automatyki domowej.

Na stronie macie zapis o komforcie i bezpieczeństwie, chyba nie ma producenta IB który takim argumentem nie przekonywałby do swoich produktów i usług – trafne podejście do tematu, jednak żadna automatyka i zabezpieczenia systemu nie zastąpią dobrze przemyślanej i wykonanej instalacji elektrycznej. Przygotowując projekt stosuję zasadę –do 10 gniazd, do 20-stu opraw na jednym obwodzie, wszystkie obwody z dedykowanymi docelowymi urządzeniami 2kW i więcej – na osobnych zabezpieczeniach i nie ograniczam się tylko do wyłączników nadmiarowo-prądowych stosuję taką zasadę także dla zabezpieczeń różnicowo-prądowych, dlatego większość aparatów w moich instalacjach to typ RCBO. W sytuacji wadliwego elementu czy to odbiornika, czy części instalacji elektrycznej, mając zabezpieczenia w postaci RCD 3-fazowych , jeden niepowołany zrzut RCD wyłącza nam z eksploatacji znaczną część mieszkania, automatyka budynku nie uratuje takiego stanu rzeczy, nie wspomnę już jakie mogłyby być skutki dla wszystkich urządzeń jedno-fazowych, kiedy awarii uległby tor „N” w aparacie zasilanym trójfazowo.

Wierzę, że projekt wykonała osoba z odpowiednimi uprawnieniami –tylko czy ona nie może się pomylić ? Proszę poszukać na tym forum, na elektrodzie, gdzie użytkownicy wrzucają schematy różnych rozdzielnic właśnie w celu weryfikacji „kwalifikacji” projektanta – chyba nie było jeszcze takiego, który zaprojektowałby wszystko bezbłędnie. Pomijam już rysunki deweloperskie, gdzie RCD 3-fazowe, (przeważnie jedno na całe mieszkanie) to standard, tylko że oni, jakby normy nie zabraniały, ograniczyli by się także do jednego „S”a i jednego obwodu, żeby tylko ciąć koszty, ale chyba nie o to tutaj chodzi.

Po pierwsze, poszukaj sobie w necie cen, zobaczysz że różnią się kilkunastoma złociszami. Potem zacznij śledzić promocje w hurtowniach.

Napisałeś: Panowie, zastanówcie się jak to możliwe, że róznicówki 4-polowe często można dorwać taniej lub w podobnej cenie co 1-polowe.

Jeszcze raz odpowiadam – podaj przykład, w moim mniemaniu nigdy nie było jeszcze takiej sytuacji, żeby RCD 4-ro torowe były tańsze od 2-torowych w obrębie tej samej marki/firmy.

Pierwsza lepsza strona:

http://elektro-hurt.com/category/76839/0/0/0/aparatura-modulowa-legrand/49.html

90,92zł/68,42zł Legrand 40A

87.07zł/65,23 Eaton 40A

Powyższe ceny pokazują iż wspomniane aparaty są coraz tańsze, oszczędzanie na rozdzielnicy elektrycznej przy relatywnie wysokich kosztach całej instalacji jest delikatnie mówiąc śmieszne.

Niestety prawda jest taka, że klient na płytki ceramiczne wyda nawet kilka set złotych za metr kwadratowy, czy 500zł więcej dla całej instalacji elektrycznej w domu to majątek ?

Pzdr

Nie napisałem, że nie wolno stosować takiego rozwiązania – nikt Ci tego nie zabroni – odniosłem się do tej wypowiedzi: Zaręczam, że układ jest zaprojektowany zgodnie ze sztuką i praktyką.

Według dobrej sztuki i praktyki dla obwodów 1-dno fazowych stosuje się RCD 2-torowe, dla obwodów 3-fazowych, 4-ro torowe. Dlaczego tak powinno się robić – już znasz odpowiedź, świadczy o tym ten wpis: „użycie RCD 4-polowych do zabezpieczenia kilku obwodów na tej samej fazie”

W przypadku pokazanej przez Ciebie rozdzielnicy układ przewodów i grzebieni łączeniowych nie pasuje do tego co opisałeś wyżej – moim zdaniem blefujesz ;) , jeżeli jest inaczej to zwracam honor – pokaż zdjęcie w wyższej rozdzielczości, bo obecne nie dają 100% pewności.

Nawet, jeżeli aparaty 3-fazowe zasilone zostaną jedną fazą, nie zmieni to faktu iż decydując się na instalację tkzw IB, inwestor powinien się liczyć z wyższymi kosztami instalacji, a wykonawca nie może oszczędzać na podstawowych dedykowanych aparatach elektrycznych kosztem automatyki domowej. .................

Zmartwię cię ale w rozdzielni homelogic jest wszystko OK.

Obie wersje czy to z jednofazowym RCD czy 3-fazowym, są poprawne.

Osobiście wolę wersję z 1 jedno fazowym RCD, jest dla mnie czytelniejsza i dokumentacja jest prostsza.

Ja np. bezpieczniki montuję na dole rozdzielni, a moduły na górze.

Swoją drogą argument o różnicy w cenie w przypadku ID jest raczej wątpliwej natury.

Ale jeśli chcecie na osprzęcie zaoszczędzić, to polecam jakieś bezpieczniki i osprzęt z allegro. Można tam znaleźć bezpieczniki po 5 zł.

Zmartwię cię ale w rozdzielni homelogic jest wszystko OK.

Obie wersje czy to z jednofazowym RCD czy 3-fazowym, są poprawne.

Osobiście wolę wersję z 1 jedno fazowym RCD, jest dla mnie czytelniejsza i dokumentacja jest prostsza.

Ja np. bezpieczniki montuję na dole rozdzielni, a moduły na górze.

Swoją drogą argument o różnicy w cenie w przypadku ID jest raczej wątpliwej natury.

Ale jeśli chcecie na osprzęcie zaoszczędzić, to polecam jakieś bezpieczniki i osprzęt z allegro. Można tam znaleźć bezpieczniki po 5 zł.

Nie zmartwiłem się ;) , czekam na zdjęcia w wyższej rozdzielczości.

Moją opinię wyraziłem wyżej, co do usytuowania modułów - nie mam standardu, wszystko zależy od lokalizacji szafy, ilości/ rodzaju obwodów i ich strony podprowadzenia.

pzdr

Ja też wolę. Tyle że w pokazanym układzie oznaczałoby to dodatkowe zajęcie szyny o szerokości ok. 20 modułów. Szlag trafiłby rezerwę i trzeba by dawac większą skrzynię. Tutaj udało nam się zmieścić ze wszystkimi możliwymi instalacjami (elektryka, IB, alarm, teletechnika + cctv, antenówka) zajmując poniżej 1,8 mb ściany.

Argument cenowy jest czysto akademicki i dotyczy ceny jako pochodnej skali produkcji. Nikt nikomu nie ma zamiaru ładowac najtańszego chłamu. Racja, prezentowany przykład to raczej optimum niż maksimum, ale na pewno nie minimum. Przy okazji delikatnie przypominam, że słowo "cena" zawarte jest w nazwie całego tematu.

Nie zmartwiłem się ;) , czekam na zdjęcia w wyższej rozdzielczości. Moją opinię wyraziłem wyżej [...]

Zgodnie z życzeniem załączam powiększenie na końcu posta. Mógłbyś rozjaśnić na czym miał polegac ten rzekomy blef?

[...] co do usytuowania modułów - nie mam standardu, wszystko zależy od lokalizacji szafy, ilości/ rodzaju obwodów i ich strony podprowadzenia.

Dobrze panie teoretyk, pokaż jakąś swoją realizację IB w gwiazdę w domu ok. 200 m2 (albo chociaż jakąkolwiek realizację). Brak preferencji może sugerować skromną praktykę.

Co do standardów to my zazwyczaj dążymy do układu podobnego do powyższego, czyli podejście na zugi od góry, moduły na dole, aparatura elektryczna pośrodku. Dlaczego:

- Aparaty pośrodku z uwagi na obsługę przez domowników - poniżej linii wzroku i powyżej bioder stojącego człowieka.

- Moduły na dole, bo to są zasadniczo małe komputerki i wolą mieć zimniej niz cieplej. Niby tylko kilka stopni różnicy, ale tak mi poradzili na kursie KNX i się tego trzymamy. Dodatkowo moduły zazwyczaj zajmują więcej pięter niż zugi i tam chcemy też zostawiać rezerwę. Jak chcemy żeby aparaty wypadły na optymalnej wysokości to ten układ jest korzystniejszy.

Tyle że jest to raczej kwestia osobistych preferencji, każdy układ wg. norm jest prawidłowy.

Zbliżenie na część elektryczną:

http://homelogic.pl/inteligentny_dom_rozdzielnia_part.jpg

http://homelogic.pl/inteligentny_dom_rozdzielnia_part2.jpg

Edytowane przez homelogic

Zgodnie z życzeniem załączam powiększenie na końcu posta. Mógłbyś rozjaśnić na czym miał polegac ten rzekomy blef?

Blef - napisałeś, że nie widzisz nic złego w RCD 4-ro torowym zasilającym obwody jednofazowe na tej samej fazie, ja rzuciłem podejrzenie, że w tej rozdzielnicy nie jest tak jak piszesz, poprosiłem o wyższej jakości zdjęcia, niestety kolejne fotki nie dają jednoznacznej odpowiedzi - nie widzę co się dzieje (jaki jest układ połączenia) na szynach łączeniowych pod aparatami, oraz jak rozchodzą się przewody zasilające. Pokazane RCD zasilane są 3-ma osobnymi żyłami - skąd biorą się początki tych przewodów ?

Przy okazji, dobrą praktyką elektryków jest stosowanie w obrębie jednej rozdzielnicy podejść z tego samego kierunku - jeżeli zasilanie jest od góry - wszystkie pozostałe aparaty powinny być w ten sam sposób łączone - niby szczegół, ale przy awariach, wszelkich "operacjach na żywym organizmie", pomiarach elektrycznych ma to duże znaczenie dla bezpieczeństwa prowadzonych prac.

Dobrze panie teoretyk, pokaż jakąś swoją realizację IB w gwiazdę w domu ok. 200 m2 (albo chociaż jakąkolwiek realizację). Brak preferencji może sugerować skromną praktykę.

Dalej mi do teoretyka niż Tobie do elektryka ;) (wspominałeś, że ktoś inny wykonuje rozdzielnicę) "Jakąkolwiek realizację" znajdziesz chyba nawet w tym wątku - musisz trochę poszperać.

Pzdr

kasprzyk: proszę , nie naparzajcie się. Dostarczacie nam klientom ogromną ilość wiedzy i za to Was cenię i za to bardzo Wam dziękuję.

Wojny między instalatorami prowadzą do totalnej beznadziei na tym forum. Niektórzy instalatorzy zaczynają już atakować klientów. To jest chore.

Kasprzyk, homelogic dziękuję Wam za to że dzięki Wam udało mi się zdobyć bardzo dużo wiedzy praktycznej czytając Wasze porady.

Dziękuję też osobie która występowała jeszcze niedawno pod nickiem dendrytus, który był dla mnie największą motywacją i źródłem wiedzy. Teraz chyba jakiś inny pracownik z Ich firmy pisze w zastępstwie bo poziom jest drastycznie inny.

Panowie liczymy nadal na Was, że będziecie dla nas motywacją i źródłem wiedzy. Dzięki takim osobom jak Wy unikniemy wielu błędów i nie stracimy niepotrzebnie pieniędzy. Lepiej wydać kasę na wyprawkę do szkoły dla dziecka, niż na bezsensowne głupoty.

Edytowane przez Sztywniak

Dzięki takim osobom jak Wy unikniemy wielu błędów i nie stracimy niepotrzebnie pieniędzy.

Właśnie o to chodzi że stosowanie 3-fazowych RCD dla instalacji 1-fazowych jest błędem w sztuce. Tym bardziej w takich instalacjach IB gdzie klient nie płaci parę złotych. takie wykonanie doprowadzi nie do oszczędności miejsca a do spalenia się drogich urządzeń i to nie z winy Inwestora tylko właśnie wykonawcy. To zapewne tylko jeden z błędów wykonywanych przez niego w domach.

Możecie mi pokazać strzałką, które to 3 fazowe RCD są podłączone jako jedno fazowe?

I jeszcze kolega nie odpowiedział co zasilają te E-sy bez wyłączników RCD ?

A nie wpadłeś na to, że są one połączone pod RCD z prawej strony?

Edytowane przez dendrytus

kasprzyk: proszę , nie naparzajcie się. ..

Spokojnie, przecież prowadzimy normalną, umiarkowaną konwersację - raczej się nie naparzamy ..? bynajmniej nie takie są moje intencje.

Wracając jeszcze do tematu - także jestem ciekawy wyłączników z lewej strony - zabezpieczają każdy przekaźnik (kanał wykonawczy) osobno ?

Pzdr

Edytowane przez kasprzyk