Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to koniecznie trzeba robic w trakcie budowy? To moja pierwsza budowa, pierwszy dom i tak jak teraz mysle to wydaje mi sie, ze takie rzeczy ( tzn okreslenie tego co chcialabym miec "ulepszone" poprzez taki system ) latwiej bedzie mi wskazac jak troszke w tym domu pomieszkam. Tylko czy wtedy nie bedzie sie to wizalo z "malym remontem" aby to zainstalowac?

Masz rację to byłoby najlepsze (nawet o tym nie pomyślałem)pomieszkać i dopiero;) Np. u mnie to wyszło tyle tych kabelków że ja sobie nie jestem w stanie wyobrazić jak można byłoby to zrobić w póżniejszym etapie(może można )

Ze mnie nikt opłat nie pobierał:wiggle: Ale jeśli któraś z firm chciałaby od Ciebie kaskę za prezentację to ja bym gonił i jeszcze psem poszczuł;)

Kurcze, bedzie problem bo psa juz nie mamy :-)

Ale w razie co pozycze te dwie czekoladki ze zdjecia po lewej :-)

Edytowane przez Spartankaa

A ma ktos takie bezprzewodowe cuda?

http://www.xcomfort.pl/instalbezprz.php

Spodobala mi sie opcja ustawiania wlacznikow bez kabli....

ja takie coś mam... W sumie bardzo fajny system. Co prawda nie ma jakiś bardzo wydziwianych systemów, ale sceny świetlne, temp. i inne bajerysą

Jakby co służę pomocą

Aby naświetlić proces wyboru, procesu instalacyjnego i eksploatacji systemu opiszę swój przypadek. Z góry zastrzegam, że system o którym powiem to mój wybór i proszę zwrócić uwagę na to, że każdy ma swoje wymagania a mój wybór nie musi pasować komuś innemu.

Prawie trzy lata temu podjęliśmy decyzję o zakupie domu od dewelopera. Byliśmy trochę nieprzygotowani do tematu co zaowocowało wieloma nieprzespanymi nocami w celu nadrobienia zaległości…ale się udało :).

Zacząłbym od początku a mianowicie od definicji. System domu inteligentnego wcale nie jest inteligentny… to tylko rozwiązanie spinające większość domowych systemów (o ile ma to oczywiście sens) i umożliwiający wzajemne korelacje i interakcje.

Wychodząc z tego założenia wyspecyfikowałem podstawowe obszary które będę oceniał i które sa dla mnie ważne. I tak doszedłem do wniosku, że dla mnie najważniejsze sa trzy rzeczy: funkcjonalność, estetyka (zarówno interfejsu jak i urządzeń), oraz cena rozwiązania (po prostu w moim zasięgu). Na tym etapie technikalia nie mają nic do rzeczy.

FUNKCJONALNOŚĆ SYSTEMU

Po rozlicznej lekturze wyspecyfikowałem swoje potrzeby co do funkcjonalności:

1. Sterowanie oświetleniem (wł/wył, RGB, sceny świetlne)

2. Sterowanie roletami

3. Sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją

4. Sterowanie alarmem

5. Sterowanie furtką (sprzęgnięte z wideodomofonem), oraz bramą wjazdową… garażu jeszcze nie mam więc to temat na przyszłość :)

6. Sterowanie nawadnianiem ogrodu

To na początek… Rozbudowa powinna umożliwiać

1. Podgląd z kamer

2. Sterowanie automatyka basenu (jak powstanie…i w chwili obecnej jeżeli powstanie)

3. Sterowanie bramą wjazdową

4. Sterowanie i integracja z innymi urządzeniami, które mogą się u mnie w domu pojawić (bardziej jako możliwości niż funkcjonalność)

Na tym etapie założyłem, że system audio typu multi room jest stratą pieniędzy (bo koszty z jego zakupu są niewspółmierne do inwestycji….taniej kupić po prostu dobry sprzęt do każdego pomieszczenia z osobna…. ale do tego wątku jeszcze wrócę)

Jeszcze bardzo ważna kwestia…. ESTETYKA i PROSTOTA OBSŁUGI!!! Moja małżonka jest anty technologiczna i wybierając ten system konsultowałem się z nią i miała też swój udział w wyborze rozwiązania (to miało nam uprościć a nie skomplikować życie). Co do estetyki..wywaliliśmy sporo pieniędzy na architekta wnętrz, na ceramikę, wystrój nie po to, żeby oszpecać ściany (mamy dość nowoczesne wnętrza i w związku z tym to było dla nas ważne). O dzieci się w tym przypadku nie martwiłem bo one bez instrukcji każdy system skutecznie rozpracują :).

PROCES POSZUKIWANIA

Zaczęło się przeglądanie Internetu, dzwonienie po firmach, umawianie spotkań… Powiem szczerze, że wrażenia miałem zupełnie różne… od pozytywnych gdzie ktoś słuchał czego oczekujemy i pełnił rolę doradcy…do kiepskich…. Gdzie ktoś zakładał, że lepiej wie niż my co będzie fajne i ważne w naszym domu z próbą lekkiego sterowania i „naciągania” po mega niepozytywne, gdzie ktoś nas po prostu olewał i robił tylko wycenę na jednej kartce zakładając, że nas na takie rozwiązanie nie stać.

I tutaj okazało się, że ile różnych systemów, tyle rozwiązań…. Każdy zachwalał coś innego, każdy system miał wady i zalety…. a różnice w cenach były porażające. Mam to szczęście, że jestem dość mocno zorientowany w rozwiązaniach technicznych i prowadzeniu projektów (informatycznych.. bo to mój zawód) i dlatego mogłem podejść do tematu analitycznie.

Zacząłem od analizy funkcjonalności, zakresu na dziś i późniejszych możliwości rozbudowy. Potem przyjrzałem się architekturze systemu (z racji zawodu wykluczyłem wszystkie rozwiązania… nawet bez oglądania, gdzie domem miałby mi sterować PCet)… obejrzałem urządzenia, grafikę, warunki i sposób przygotowania instalacji i oczywiście ceny.

Obejrzałem kilka różnych systemów:

1. EIB/KNX

2. XComfort

3. Homer

4. Nexus czy Nexwel..czy jakoś tak…nie pamiętam (jak coś przekręcę to z góry przepraszam)

W pierwszej kolejności stawiałem na rynkowe rekiny kierując się marką (ponieważ piec wybrałem porządny, armaturę i ceramikę też… to poszedłem za ciosem).

EIB/KNX Okazał się bardzo rozbudowanym systemem umożliwiającym rozbudowę w przyszłości, integrującym wiele (i coraz więcej zdaje się) systemów. Zaletą w tym przypadku miało być wykonanie okablowania które wymagało mniej przewodów. Okazało się jednak, że te mniej przewodów to nie jest aż tak strasznie mniej (bo trzeba i tak podzielić obwody na poszczególne pomieszczenia, funkcje, itd.) a powaliła mnie trochę cena. Na cenę dość mocno wpływało kilka rzeczy:

a) każdy obwód sterowany wymaga dodatkowego urządzenia adresowalnego, które kosztuje jakieś 300-400 zł (to ceny sprzed 2 lat więc teraz mogą być inne)

b) bardzo wysokie ceny za panele dotykowe (a jeden taki chciałem mieć), dość drogie panele z przyciskami i wyświetlaczem (nie pamiętam jak się one fachowo nazywają)…oczywiście mówię tutaj o urządzeniach ładnych, które wyglądają a nie będą straszyć na ścianach.

c) Jeszcze jedna rzecz mnie troszkę odrzuciła… interfejs komunikacyjny na panelu dotykowym. Miałem wrażenie jakby robił to „inżynier” …z tego co się potem dowiedziałem to jest możliwość pewnej konfiguracji i jego zmiany..ale to co widziałem średnio mi się podobało (mojej małżonce zresztą też)

XComfort. Najpierw myślałem, że technologia bezprzewodowa będzie fajna, ale po pierwsze okazało się, że jest drożej w przypadku pojedynczych urządzeń (byłem przed wykonaniem instalacji więc nie byłem postawiony pod ścianą) a po drugie szybko okazało się, że pewnych rzeczy nie można tam zrobic. Teraz nie pamiętam, ale było tam trochę ograniczeń różnego rodzaju. Interfejs komunikacyjny taki sobie… panelu dotykowego nie mieli i w tamtym momencie miałem informacje, że niedługo będzie w ofercie (bo chyba teraz coś tam mają)

Homer. Tak… szczerze mówiąc znalazłem ten system przez przypadek… znajomy mi o tym powiedział… Okazało się, że w mojej okolicy jest firma, która produkuje tego typu rozwiązania a w zasadzie jak się potem okazało „szyje” takie systemy na miarę. Przyznam się szczerze, że dość nieufnie i sceptycznie podchodziłem do tematu nieznanego na rynku rozwiązania. Na spotkaniu i prezentacji systemu okazało się, że właścicielem firmy jest przemiły młody człowiek, który podchodzi do tematu bardzo profesjonalnie. Okazało się, że sprzedaje i kompleksowo wdraża swój własny, autorski system. Obejrzałem rozwiązanie i byłem naprawdę miło zaskoczony. To co mi się podobało (niektórzy mogą się uśmiechać) to ładny i czytelny interfejs, łatwość i intuicyjność obsługi (który bardzo przypadł do gustu mojej małżonce). System został oparty o sterowniki przemysłowe, oraz oprogramowanie autorskie. W ofercie miał panele dotykowe, oraz panele z przyciskami i wyświetlaczem.

Jeżeli chodzi o funkcjonalność to okazało się, że ma bardzo duże możliwości. System posiada architekturę rozproszona co oznacza, że awaria jednego z elementów zabiera nam tylko kawałek funkcjonalności…reszta działą…Rodzajów modułów było do wyboru od cholery. Mankamentem z mojego punktu widzenia był fakt, że rozwiązanie jest autorskie, szyte pod konkretne potrzeby (funkcjonalność, interfejs), oraz system jest w architekturze gwiazdy na każde piętro (droższe okablowanie…ale okazało się, że nie tak strasznie). Okazało się, że dostaję 10 lat gwarancji na sterowniki, 3 lata gwarancji na panel dotykowy, oraz przyciski…oraz komplet oprogramowania (w przypadku gdybyśmy się nie polubili zawsze ktokolwiek mógłby mi to wgrać do sterownika). W sumie zadecydowało na raz kilka rzeczy… estetyka interfejsu i urządzeń, prostota obsługi, możliwości rozbudowy i podziału wdrożenia na etapy, oraz cena rozwiązania. Co do ceny to nie była ona powalająco niska… system swoje kosztuje, ale na końcu porównywałem go głównie z EIB/KNX i wyszedł on ok. 40% taniej przy takiej samej… a miejscami ciekawszej funkcjonalności. Dość długo się wahałem ze względu na ryzyko współpracy z małą firmą…ale decyzja była na tak. Podpisaliśmy umowę.

Okazało się, że dostanę dodatkowo:

- komunikację głosową (system gada co się dzieje)

- Aktualna prognozę pogody (bardzo dokładną)

- oświetlenie awaryjne led

Nexus czy Nexwel

Obejrzałem system dość pobieżnie, ponieważ nie za bardzo podobał mi się interfejs (nie chciałem wieszać Windowsa na ścianie), oraz konstrukcja w postaci „centrali” z podpiętymi ekranami. System też miał na owe czasy sporo ograniczeń i nie realizowałby części z zakładanej funkcjonalności. Dlatego wiem o nim najmniej i niewiele o nim napiszę (z tego co wiem to tez się rozwijają więc opisywanie braków nie ma tutaj sensu (bo to dane sprzed 2 lat)

PROCES WDROŻENIA

Wstęp:

Okazało się, że mogę powierzyć producentowi/wykonawcy cały proces łącznie z wykonaniem okablowania i dla wygody tak też zrobiliśmy.

Projekt

Najpierw został wyspecyfikowany szczegółowy projekt instalacji uwzględniający następujące instalacje:

1. Elektryczna (gniazda, światło) z uwzględnieniem wszystkich zabezpieczeń, itd. Zarówno w środku domu, na elewacjach jak i oświetlenie ogrodu.

2. Ethernet (sieć komputerowa, przesyłanie filmów/muzyki, komunikacja urządzeń Inteligentnego domu)…w tym wi-fi i dostęp do internetu

3. TV/SAT

4. Alarmowa

5. Kamer dozoru

6. Nagłośnienie – miałem to gdzieś, ale zbudowałem coś na kształt radiowęzła w celu muzyczki w kibelku i w kuchni, oraz komunikacji z systemem Inteligentnego domu, oraz domofonem (w sumie wideodomofonem, ale przynajmniej słychać w całym domu, że ktoś dzwoni).

7. Pozostałe (rolety, nawadnianie, itp.)

Kable

Umówiliśmy się, że robimy instalację nadmiarową pod przyszłe zastosowania. Kosztowało to trochę ale z punktu widzenia na dzisiaj nie żałuję ani jednej wydanej złotówki bo jak muszę coś podłączyć to kable już mam. Na początku przeraziła mnie ilość kabli, kabelków, kabeleczków…ale okazało się, że gdzieś to poupychali tak, że można jeszcze obrazki i szafki na ścianie powiesić :)… Instalacja trwała 3 tygodnie, ale na koniec kable zbiegły się w dwóch szafkach podtynkowych i w jednym racku (sprzęt sieciowy). Poszło gładko… do tego dostałem porządnie wykonaną dokumentację zdjęciową instalacji (co było miłym zaskoczeniem). Przy wykończeniu wnetrz doceniłem jak jest ona wazna :)

Uruchomienie

Pod koniec wykańczania domu wjechała ekipa i w ciągu kilku dni uruchomiła cały system. Byłem pod wrażeniem, chociaż było kilka drobnych problemów (na szczęście rozwiązanych bardzo szybko).

Eksploatacja

Po ok. 2 miesiącach pozmienialiśmy troszkę niektóre funkcje (mieliśmy to zagwarantowane w cenie) i tak działa to do dzisiaj. Wykonawca dość szybko zareagował na nasze sugestie i prośby. Przez 1,5 roku eksploatacji nie mam z tym systemem problemów. Wszystko działa tak jak założyliśmy.

Rozbudowa

To w przyszłości.. na razie „liżemy rany” po wykończeniu domu i przeprowadzce ponieważ pociągnęło nas to strasznie po kieszeni.

Podsumowanie

Ja trafiłem dobrze… w trakcie prac okazało się, że nie potrzebnie obawiałem się niektórych aspektów współpracy. Z tej perspektywy mogę śmiało powiedzieć, że liczą się zawsze da elementy i takiej kolejności jak napiszę:

1. Wykonawca

2. Rozwiązanie

Wykonawca jest często pomijany w tych rozważaniach a jest chyba najbardziej istotnym elementem udanego wdrożenia, założonej przez nas funckjonalności i spokojnej eksploatacji.

Chciałbym jeszcze dodać, że jeżeli ktokolwiek zastanawia się nad tego typu instalacją niech nie wierzy sprzedawcą, że taki system ma ekonomiczne uzasadnienie…. Otóż nie ma :). Z mojego punktu widzenia liczyło się bezpieczeństwo i komfort użytkowania. Owszem..pewnie koszty eksploatacyjne sa mniejsze (trudno mi powiedzieć, gdyż system mam od początku)..ale ile można oszczędzić na ogrzewaniu (kiedy ma się średni rachunek na poziomie 400 zł) i ile na energii elektrycznej (kiedy ma się rachunek na 150 zł)?? Nawet gdyby oszczędności sięgnęły 200 zł /m-c to można sobie wyobrazić za ile takie rozwiązanie się spłaci :)…. Dla mnie to pomijalny argument.

Może coś pominąłem więc proszę mi wybaczyć…dużo tego było a chwili obecnej eksploatując system nie zwracam na niego uwagi…po prostu działa…zniknął :).

Uff… koniec wypocin :).

PS. Musiałem podzielić to co napisałem na 2 ponieważ nie starczyło limitu znaków :)

Nexus czy Nexwel

Obejrzałem system dość pobieżnie, ponieważ nie za bardzo podobał mi się interfejs (nie chciałem wieszać Windowsa na ścianie), oraz konstrukcja w postaci „centrali” z podpiętymi ekranami. System też miał na owe czasy sporo ograniczeń i nie realizowałby części z zakładanej funkcjonalności. Dlatego wiem o nim najmniej i niewiele o nim napiszę (z tego co wiem to tez się rozwijają więc opisywanie braków nie ma tutaj sensu (bo to dane sprzed 2 lat)

Prostując chodzi o NEXO firmy Nexwell. System nie ma w sobie bitu Windowsa, ani Linuxa... ponieważ systemowi bliżej do sterownika przemysłowego niż do PC. Dwa lata to faktycznie bardzo dużo w przypadku Nexo. Dalej o automatyce decyduje centrala, ale urządzenia pracują jako autonomiczne wobec niej urządzenia magistralne (nie tak już nowa technologia TUKAN). Co do wyglądu to można sobie pooglądać na stronce... mam nadzieję, że przynajmniej niektórym przypadną do gustu.

www.nexwell.eu/produkt/nxw1023-panel-dotykowy-lcd-obudowa-podtynkowa-ramka-szklana

http://www.nexwell.eu/produkt/nxw2971-przyciski-programowalne-tukan-nowosc

A po za tym to większości wyrobów nie widać więc design przycisków lokalnych czy programowalnych modułów TUKAN właściwie dowolnego producenta.

Pozdrawiam.

Ale oczywiście, że 2 lata może być przepaścią w rozwoju produktu... dlatego napisałem, że nie będę opisywał szczegółów (odniosłem wtedy własnie takie wrażenie, że system bardzo dynamicznie się rozwija). Opisałem własny przypadek sprzed 2 lat... Mój wybór był inny..i takie jest moje prawo jako konsumenta... mi się interfejs nie podobał bo przypominał za bardzo system komputerowy (właśnie Windowsa :)...może nie zabrzmiało to zbyt precyzyjnie). Oczywiście ile ludzi tyle gustów a ja nie zamierzam się wdawać w dyskusję co jest ładniejsze a co nie bo to nie ma sensu... Stąd tyle produktów na rynku znajduje swoich nabywców. Opisałem też swoje kryteria wyboru (zastrzegając, że każdy powinien mieć swoje) po to, aby w racjonalny sposób pomóc osobom zainteresowanym w wyborze własnego systemu z którym zamieszka się na lata pod jednym dachem :). Najwazniejsze żeby każdy kto zdecyduje się na taką technologię w swoim domu wybrał system dla Siebie i był z niego zadowolony. Jednocześnie cieszę się jako konsument, że rynek się rozwija, pojawiają się nowe rozwiązania, istnieje konkurencja bo to tylko z korzyścia dla nas konsumentów :)

Magic nie istnieją gotowe systemy z pudełka. Każdy system składa się z wielu elementów, które składa się jako całość stosownie do potrzen przyszłego użytkownika. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Ja przedstawiłem swoją "metodologię" wyboru i dzielę się swoimi doświadczeniami w tej kwestii wierząc, że może komuś to się przyda w wyborze systemu właściwego dla niego. Wiele jest pytań na tym forum o różne rozwiązania, wiele informacji, alae tak naprawdę liczy sie końcowy efekt: wybór systemu, który spełni nasze oczekiwania i na który nas stać. Osobiście nie lubie porównań poszczególnych rozwiązań szczególnie w kontekście technnicznym, ponieważ każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady (niektórzy gloryfikują KNX jako najlepsze rozwiązanie...ich prawo.... a niektórzy piszą, że jest przesadnie drogie..i też takie ich prawo). Każdy z opisywanych systemów znajduje swoich nabywców... najważniejsze jednak, żeby był to świadomy wybór u podstaw którego leżą nasze potrzeby. I o to własnie chodzi :)..prawda? Jeżeli się dobrze do tematu podejdzie to można taki system wybrać bez gruntownej wiedzy technicznej skupiając się własnie na własnych priorytetach (czasami weryfikując to co mówią sprzedawcy). Każdy oczywiście chwali swoje :)... ja też bo jestem z tego rozwiązania zadowolony (więc system jest wynikiem właściwie przyjętej metodologii wyboru). W kontekście tematu jest mój system był gotowy... dlaczego? Bo jaka jest różnica czy ktoś zainstaluje nam elekenty systemu KNX, Nexwell (za wczesniejszą pomyłkę przepraszam...skleroza), Homiq, XComfort, czy też sterowniki przemysłowe? To tylko komponenty. Trzeba to oprogramować, przygotować instalację, uruchomić czy wreszcie serwisować. Z punku widzenia Klienta otrzymuje on za każdym razem gotowy produkt (bo techniczną strona zajmuje się wykonawca). Jeżeli wykonawca będzie kiepski to spieprzy system na najlepszych komponentach a jak będzie dobry to komponenty przystają mieć znaczenie (pod warunkiem, że są sprawdzone i niezawodne i zapeniają nam zakładaną funkcjonalność). Dlatego z mojego punktu widzenia skupianie się na technicznej stronie rozwiązania jest sprawą drugorzędną...podam przykład.. ktoś wcześniej pisal o systemie KNX...główną zaletą jest standaryzacja i magistrala (jest tego więcej, ale skupmy się na dwóch rzeczach). OK...są to zalety..ale równierz wady... już wyjaśniam... standaryzacja..fajnie..łatwo to podłączyć i oprogramować, ale wtedy skazani jesteśmy na rozwiązania tylko części producentów, którzy posiadają taką zgodność...często urządzenia te kosztują o wiele drożej od innych dostępnych na rynku.... magistrala... pisze się często, że dzięki temu oszczędza się na kablach... racja... tylko w domu jednorodzinnym odległości sa niewielkie.. kabel w miarę taki... a kabel magistralny kosztuje 2-3 razy więcej niz zasilający...do tego należy dodać koszt zaadresowania urządzenia (moduł) za który mamy wywalić dodatkowe 300-400 zł... przy dużych budynkach to twierdzenie ma sens i jest uzasadnione... przy mniejszych już nie bardzo...i apropos magistrali to przy licznych zaletach ma też wady..np. nie można zrealizować pętli, więc jej uszkodzenie blisko rozdzielni skutkować będzie awarią większości systemu (owszem magistrala ma dodatkow, nadmiarowe żyły, ale w jedym kablu). Przykładów można mnożyć.. proszę tylko nie czepiać się przykładu, ponieważ to rozwiązanie akurat poznałem i broń boże nie uważam, że jest złe...nie uważam też że jest najlepsze...po prostu jest na rynku i znajduje swoich nabywców dla których wady są akceptoalne a zalety to konkretne korzyści. To jest według mnie właściwe podejście do tematu (bo sprzedawcy potrafią różne rzeczy uwypuklać a niewygodne pomijać... ale takie ich prawo z tego żyją...a systemu idealnego nie ma :). Edytowane przez Genelec

Odaro nie ma problemu z chęcią podeślę Ci namiary na tego wykonawcę bo jestem z niego zadowolonym ale na PRIVa bo nikt mi za reklamę nie płaci :).

Jak ktoś jest z 3miasta miałem jeszcze rewelacyjna projektantke wnętrz, ekipę wykończeniową, producenta mebli kuchennych i projektantkę ogrodu.... też udostępnie na nich namiary jak ktoś ma ochotę bo dzięki tym ludziom nie zwariowałem przy budowie domu :).

PS. W zasadzie nie przy budowie tylko adaptacji bo dom kupowałem u dewelopera (jak miłabym sam budować to chyba wsadziliby mnie w kaftan :)... dlatego pelen szacun dla ludzi, którzy na to się decydują... ja stchórzyłem... ale jeszcze kiedyś zbuduję sobie dom sam :)

Edytowane przez Genelec

...podam przykład.. ktoś wcześniej pisal o systemie KNX...główną zaletą jest standaryzacja i magistrala (jest tego więcej, ale skupmy się na dwóch rzeczach). OK...są to zalety..ale równierz wady... już wyjaśniam... standaryzacja..fajnie..łatwo to podłączyć i oprogramować, ale wtedy skazani jesteśmy na rozwiązania tylko części producentów, którzy posiadają taką zgodność...często urządzenia te kosztują o wiele drożej od innych dostępnych na rynku.... magistrala... pisze się często, że dzięki temu oszczędza się na kablach... racja... tylko w domu jednorodzinnym odległości sa niewielkie.. kabel w miarę taki... a kabel magistralny kosztuje 2-3 razy więcej niz zasilający...do tego należy dodać koszt zaadresowania urządzenia (moduł) za który mamy wywalić dodatkowe 300-400 zł... przy dużych budynkach to twierdzenie ma sens i jest uzasadnione... przy mniejszych już nie bardzo...i apropos magistrali to przy licznych zaletach ma też wady..np. nie można zrealizować pętli, więc jej uszkodzenie blisko rozdzielni skutkować będzie awarią większości systemu (owszem magistrala ma dodatkow, nadmiarowe żyły, ale w jedym kablu). Przykładów można mnożyć.. proszę tylko nie czepiać się przykładu, ponieważ to rozwiązanie akurat poznałem i broń boże nie uważam, że jest złe...nie uważam też że jest najlepsze...po prostu jest na rynku i znajduje swoich nabywców dla których wady są akceptoalne a zalety to konkretne korzyści. To jest według mnie właściwe podejście do tematu (bo sprzedawcy potrafią różne rzeczy uwypuklać a niewygodne pomijać... ale takie ich prawo z tego żyją...a systemu idealnego nie ma :).

Może trochę sprostuje.

1. Kabel EIB kosztuje od 1,25zł-1,5zł netto. Można oczywiście w hurtowniach znaleźć poniżej 1zł, ale osobiście wolę dołożyć z 20gr i kupić w dużo lepszej izolacji. W sklepach Internetowych można znaleźć kabel eib po 1,4zł brutto, ale to jest właśnie ten kable, który w hurtowniach kosztuje około 1zł. Nawet ten najbardziej standardowy przewód zasilający YDYżo3x1,5 jest trochę droższy od kabla eib. Tutaj należy dodać, że kabel eib nie jest jedynym medium transmisji. Może równie dobrze to być radio, sieć elektryczna, ethernet i wiele innych. Ale pewnie w 90% przypadków będzie to właśnie kabel eib.

2. Nie rozumiem dlaczego nie można zrealizować pętli. Przecież każdy bardziej doświadczony instalator właśnie robi pętle - jednym kabelkiem eib wychodzi z rozdzielnicy i tym samym wraca. Właśnie w celu zabezpieczenia się przed konsekwencjami ewentualnych uszkodzeń kabla magistralnego w trakcie prac wykończeniowych. Takich pętli warto "wypuścić" min 1 na każde 100m2 kondygnacji - tak w dużym uproszczeniu. Oczywiście są miejsca gdzie nie ma sensu stosować pętli np. stacja pogodowa, ale wynika to z innych względów.. To że jeden koniec zostawia się wolny w rozdzielnicy to już inna bajka ;), chyba, że odległość pozwala na zastosowania drugiego zasilacza wtedy wygląda to inaczej. Ale raczej takie szczegóły techniczne nikogo tu nie interesują. Takie "menewry" wykonuje się w większości systemów magistralnych.

3. Standaryzację dla większości użytkowników i instalatorów raczej trudno nazwać wadą. Samych producentów urządzeń i oprogramowania knx jest już ponad 165. Ciężko tutaj napisać o jakichś ograniczeniach co do wyboru. Nawet jeżeli jakieś urządzenie nie ma magistrali eib, to często można to zintegrować inną drogą - za pomocą wejść/wyjść potencjałowych/bezpotencjałowych, komunikacji ir albo rs232, bramki do innych systemów itp. EIB/KNX tak samo jak każdy system ma swoje wady, ale moim zdaniem nie należy do nich standaryzacja. Niestety za standard się płaci - a płacą zarówno instalatorzy jak i użytkownicy.

4. Nie rozumiem za bardzo o co w tym chodzi "do tego należy dodać koszt zaadresowania urządzenia (moduł) za który mamy wywalić dodatkowe 300-400 zł". Z wcześniejszego postu wnioskuje, że chodzi tutaj o urządzenie wykonawcze do każdego obwodu.

Przy urządzeniach wielokanałowych (wielowyjściowych) montowanych w rozdzielnicy wychodzi to mniej więcej tak:

- wyjście on/off 10A - około 30E czyli trochę ponad 120zł

- wyjście on/off 16A - około 34E czyli około 140zł

- wyjście ściemniane 210W - od 60E do 100E czyli od 250 do 415zł

- wyjście roletowe 230V 6A - 50E czyli około 210zł

- wyjście żaluzjowe 230V 6A - 56E czyli około 230zł

Oczywiście cena zależy od producenta i ilości kanałów (wyjść) w danym module. Jeżeli kupimy moduł 1 kanałowy on/off u najdroższego producenta to faktycznie możemy zapłacić 300-400zł.

Porównując do innych systemów w knx najdroższe są wyjścia ściemniane. W innych systemach zarówno tych polskich jak i zagranicznych, koszt jednego wyjścia ściemnianego waha się w granicach 160-250zł. W knx drogie też są panele. Monochromatyczny panel 3,8'' można już kupić za 800zł, ale za kolorowy 5 calowy należy zapłacić około 5000zł. Natomiast za kolorowy 7 calowy z możliwością podpięcia analogowego videodomofonu i analogowych kamer około 7000zł, za bardzo fajny panel 9'' z webserwerem albo 15'' nawet kilkanaście tysięcy.

Zgodzę się z tym że eib/knx jest jednym z droższych systemów. Tylko czasami, ta różnica w cenie pomiędzy innymi systemami wynosi 5-10%. Przy skrajnych warunkach może wyjść nawet 30%, ale raczej nie więcej. Najlepiej jest porobić kilka wycen w różnych firmach, później spróbować je porównać cenowo i funkcjonalnie, a nie tylko cenowo i wizualnie ;). Część producentów tego typu systemów (głównie krajowi ;) ) oferuje bezpłatne prezentacje, myślę, że warto z nich skorzystać. Można zobaczyć przynajmniej namiastkę możliwości danego systemu, omówić ofertę, porozmawiać itp.

Dziekuję za sprostowanie i aktualizację cenową. Bazowałem na cenach sprzed 2 lat :). Cieszę się, że co do jednego się zgadzamy....warto pytać, warto wyceniać, sprawdzać...to podstawa....ja napisałem jeden z przykładów jak to zrobić (bez względu na system). To były tylko przykłady tego, że jeden parametr (urządzenie) może być dla kogoś zaletą a dla innego wadą... zawsze są to indywidualne preferencje użytkownika systemu.

Ad pkt 2. Czyli z punktu widzenia elektrycznego pętli nie ma :). Zapas można dac w każdym przypadku. Jest to pewnego rodzaju słabość którą opisałem (przy wielu zaletach, które tez wymieniłem). To był przykład, który jeszcze raz udowadnia, że ważna jest firma z którą współpracujemy (bo ludzie potrafia rekompensować pewne niedoskonałości..w tym przypadku kabel magistralny wpuszczony po powrocie do rozdzielni... i o to chodzi).

Ad pkt 3 - Bardzo proszę o uwazne czytanie bo napisałeś prawie dokladnie to co ja. Standaryzacja ma swoje zalety w postaci kompatybilności wielu urządzeń różnych producentów... ale jak słusznie zauważyłeś trzeba za to zapłacić. Zależy co jest priorytetem...jeżeli cena to jest właśnie wada...jeżeli możliwości rozwoju to zaleta. Własnie o tym pisałem :)

Ad pkt 4 - Tak... właśnie chodzilo o urządzenie do każdego obwodu.. Ekstremalny przykład wykorzystujący zalety magistrali. Jezeli już mówimy o modułach z wieloma wyjściami rozmieszczonych w rodzielniach po domu to trzeba do urządzeń wykonawczych doprowadzić kable...więc trzeba je kupić...może mniej, ale jednak... moim celem było zobrazowanie różnic w topologi gwiazdy i systemu magistralnego... i po to był ten przykład... żeby zobrazowac na co zwracac uwagę... nie wazne jaki koszt podałem...czy 100 zł czy 400 zł... chodzi tylko o to, że taki składnik kosztowy występuje :)... ale dziękuję za wyjaśnienia, bo autor jak pisze to zawsze wie co ma na myśli a nie dla wszystkich czytających jest to jasne :)

Podałem przykład systemu EIB/KNX... a mogłem firmy XYZ.... nie wazne.. zgadzam się w całej rozciągłości, że różnice cenowe występują, za standaryzację trzeba płacić, za usługi profesjonalnej firmy też... ale różnice w cenach systemów mogą być większe.. i siegać często nawet kilkuset procent (i nic w tym złego ani dziwnego...każdy przypadek jest inny, są mniej, bardziej i bardzo rozbudowane instalacje..każdy ma inne wymagania)... każdy powinien znaleźć coś dla Siebie i na własną kieszeń :)... I to jest fajne :).

Pod końcówką podpisuję sie obydowa rękami... warto zgłosić się do kilku wykonawców...obejrzeć system i posłuchac przede wszystkim rad i sugestii (nie bezkrytycznie oczywiście) doświadczonych instalatorów (i to mi się podoba...człowiek ma przewagę nad bezduszną technologią :).

Genelec, nie chcę się kłócić ale coś jest nie tak- widać że masz jakąś wiedzę na ten temat, ale opisujesz to w taki sposób, jakbyś udawał amatora, który zachwyca się swoim nabytkiem chcąc zachęcić innych.- kryptoreklama w czystej postaci.

Co do systemów- nie zabierałbym głosu gdybym choć trochę nie wiedział o czym piszę. Zamysłem tego tematu była właśnie instalacja z pudełka- taka jak np. Xcomfort. A idąc do firmy i kupując projekt i wykonanie tak aby końcowy efekt był "jak z pudełka" to klienta nie obchodzi czy jest to KNX, system centralny, przewodowy, bezprzewodowy itp, cena i wygląd i funkcjonalność są czynnikami decydującymi ,a Ty właśnie rozpisujesz się o różnicach między gwiazdą a magistralą, i to w taki sposób, że dalej nie wiem co preferujesz, i jaki jest typ Twojej instalacji. Napisz proszę co dokładnie chcesz nam zaprezentować- a chętnie o tym podyskutujemy.

Przede wszystkim chiałem zaprezentować metodologie wyboru i odrzucenie technicznej ekstazy i skupienie się na rzeczach o których wiemy...czyli naszych potrzebach. Jak się wczytać w to co napisałem bez uprzedzeń to jasno powinno wynikać, że nie staram się preferowac żadnego systemu (dlaczego rozpisuję się o innych systemach zamiast chwalić swój?). Wpuściłem się niepotrzebnie w gadkę techniczną.. rozumiem o czym piszę ponieważ mam wykształcenie techniczne a z racji tego, że jestem konsultantem w firmie informatycznej wiem co to jest pętla, magistrala, czy gwiazda... więc mogę porównywac poszczególne koncepcje technologiczne ( i przy wyborze systemu dla siebie zgłębiłem troszkę inforacji na ten temat). Starałem się pokazac, że to co dla jednych jest zaletą dla innych może być wadą i nie chodzi o konkretny system (wymeiniałem ich wiele). Męczą mnie ogólnie dyskusje na temat technologii bo tak jak wcześniej napisałem nie ma produktów idealnych. Jak komus pasuje niech kupi KNX`a, jak komuś pasuje niech kupi XComfort, czy inne rozwiązania... ważne żeby wybór był świadomy i podparty gruntowną analizą naszych potrzeb. Mam swoje doświadczenia i się nimi dzielę. Moge tylko dodać, że bardzo się cieszę, że mamy przynajmniej kilku rodzimych producentów którzy się rozwijają i mają coraz ciekawszą ofertę (i nie maja się czego wstydzić)....a ciesze się dlatego, że w końcu w tym kraju coś się produkuje a nie tylko sprzedaje wyroby innych nabijając im portfele. Wkurza mnie tez podejście na tym forum (chociaż się troszkę nie dziwię, bo pełno tego) że każdy kto coś napisze to się nie zna, albo ma jakiś ukryty cel w swoim działaniu (w tym co pisałem starałem być ostrożny w ocenie i wymieniac zarówno zalety jak i wady...ludzie to jakaś paranoja....a to wolny kraj (niestety nie od dwana stąd w nas jeszcze nie do końca zmieniła się mentalność na lepsze)... Jaki system w tekście nie wymieniłem zaraz ktoś mnie prostował i wywalał jakiś komentarz (a ja opisywałem tylko swoją historię starając się zachować umiar i nie dyskredytować żadnego systemu, który widziałem)... więc można by zadać odwrotne pytanie..kto tutaj ma jakiś interes? Chciałem się podzielić pewnym podejściem do tematu a zamiast czytać spokojnie o ogródkach, albo komuś pomóc muszę teraz pisać takie bzdety... Więc proszę mnie więcej nie pytac jaki mam w tym interes (jakbym miał to bym powklejal linki i walczył zaciekle z konkurencja wpuszczając sie tak jak większość w gadni techniczne udowadniające, że ten system jest do dupy a system xxx jest idealny tak jak robi to sporo osób na tym forum... z góry sorki dla Homiq i podobnych osób, które pomimo tego, że sa producentami nie mieszają z błotem innych tylko rzeczowo odpowiadaja na pytania... i przy okazji... ładny interfejs zrobiliście...to mój styl i graficznie mi się podoba :). Uwaga!! Nie reklamowałem przed chwilą żadnego z producentów programów graficznych na rynku...a jakiego używam do obróbki własnych zdjęć nie powiem :).