piotrp1 05.09.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Możecie mi pokazać strzałką, które to 3 fazowe RCD są podłączone jako jedno fazowe? A nie wpadłeś na to, że są one połączone pod RCD z prawej strony? Kolego nie zrozumiałeś pytania. Chodzi o to że błędem jest stosowanie 3-faz RCD dla zasilania odbiorników 1-fazowych. Oto skutki takiego działania: I dlatego też takiego oszczędnego wykonawcę należy jak najszybciej pogonić z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 05.09.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam, dawno tu nie zaglądałem a widzę, że merytorycznie się robi to dobrze poniżej parę na szybko znalezionych fotek z cyklu "rozszycie rozdzielnicy" zwracam uwagę, że elektrycy mają swoje sposoby i czasem ciężko polemizować, który jest lepszy (wszystkie mają swoje plusy i minusy) oczywiście jeden bezwzględny wymóg muszą spełniać - posiadać czytelną dokumentację dobrze przewidzieć zapas miejsca w rozdzielnicy jak dla mnie dom 200m2 to ok. 1m szeroka na 2m wysoka szafa zdjęcia przedstawiają różne etapy więc proszę się nie czepiać drobnych prowizorek http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278370&stc=1&d=1409952567 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278374&stc=1&d=1409952764 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278373&stc=1&d=1409952753 czasem jest ciasno : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278371&stc=1&d=1409952592 na końcu ważne aby były maskownice, skrócony opis w drzwiach i pełna dokumentacja : http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278372&stc=1&d=1409952742 pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 06.09.2014 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Chodzi o to że błędem jest stosowanie 3-faz RCD dla zasilania odbiorników 1-fazowych. Hm. Ok. No więc zasięgnąłem opinii u dwóch inspektorów, jednego guru elektrycznego oraz zapytałem rodzimego producenta osprzętu elektrycznego. Inspektorzy stwierdzili że bez sensu dyskutuję z trollami. Producent się ustosunkował politycznie (zgodne z normami bla bla ale zalecają 2-polowe) i jedynie guru stwierdził ze cos jest na rzeczy, aczkolwiek określił prawdopodobieństwo wystapienia opisanej sytuacji jako "prędzej piorun pier*lnie i wszystko zjara", gdyż samo przerwanie toru N nie jest tutaj jedynym warunkiem. Jest parę dyskusji na ten temat na forum sep, no i też widzę że kolega piotrp1 prowadzi swoją krucjatę na muratorze już od jakiegoś czasu. Generalnie rozdzielnica jest zgodna z normami, nie ma w niej błędów w rozumieniu formalnym ale na przyszłość postaramy się od tego odejść. I tutaj chciałem podziękować za merytoryczną dyskusję i wskazanie ciekawego problemu o którym niewiele osób w branży wie, ale... To zapewne tylko jeden z błędów wykonywanych przez niego w domach. [...] I dlatego też takiego oszczędnego wykonawcę należy jak najszybciej pogonić z budowy. Bardzo mocne słowa. Nie wiem kogo byś chciał zatrudnić jeżeli chcesz gonić takich jak my . Wielokrotnie już przejmowaliśmy inwestycje od innych ekip, widzieliśmy też wiele wykonanych rozdzielnic i uważam że nie mamy się czego wstydzić. Niestety nie znalazłem żadnej fotki twojej rozdzielnicy aby ocenić chociażby staranność wykonanej roboty, czy mógłyś jakąs wrzucić? Przy okazji szukania fotek poczytałem trochę twoich postów i się za głowę chwyciłem: - Z elektryki coś tam niby wiesz, ale jednocześnie przyznajesz się że nigdy nie stałeś obok szafy większej niż dwa na metr. - Piszesz w tym wątku o niedopuszczalnym oszczędzaniu i chcesz gonić z budowy, a jednocześnie użytkujesz w swoim domu słynne na tym forum chińskie PLC z allegro. - Prawdziwym kwiatkiem jest też fota z "realizacji" odczytu temperatury podłogi za pomocą czujników 1-wire. Za tak przygotowany czujnik zostałbyś pogoniony z budowy w trybie pilnym przez otwór okienny, rurki by tu nie pomogły. Teoretycznie jakbyś trafił na naszą ekipę to byś dostał dobre i tanie PLC (firma na A) w cenie o ok. 200 złotych wyższej niż ten chłam co masz. Z normalną dokumentacją i konfiguracją w bloczkach, na którym był byś w stanie wyrzeźbić sobie sensowny algorytm do podłogówki oraz jakis interface na PC czy urządzenia mobilne (jakbys wiedział jak). A jak chciałbyś konkretnego, dedykowanego gotowca nastawionego na oszczędność to dostałbyś zalążek IB, przewidujący czas nagrzewania stref i potrafiący prawidłowo i jak najbardziej optymalnie obsłużyć tandem podłogówki z grzejnikami. Do tego spinka z pompą ciepła oraz reku, wraz z pomiarem zużycia prądu przez te urządzenia. A to wszystko w cenie poniżej trzech tysięcy za osprzęt. Wszystko z gotowym interfejsem na PC i urządzenia mobilne, gotowymi algorytmami, wykresami czy mozliwością zassania statystyk do pliku CSV. Z możliwością rozbudowy o statystyki zużycia wody, gazu oraz ciepła liczonego w kaloriach (CO + CWU), nie mówiąc już o innych standardowych funkcjach IB. Zamiast rzucać sądami palącymi mosty powinienneś się raczej umówić z nami na szkolenie z zakresu IB dla elektryków które cyklicznie organizujemy. Edytowane 6 Września 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.09.2014 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Kolego nie zrozumiałeś pytania. Chodzi o to że błędem jest stosowanie 3-faz RCD dla zasilania odbiorników 1-fazowych. Oto skutki takiego działania: Nie jest BŁĘDEM. Jeśli nie będziesz miał różnicówki, też może wystąpić ten problem. Pytanie: Ile miałeś takich przypadków w trakcie swojej kariery instalatorskiej, bo ja żadnego przez ponad 20 lat. W latach 90 praktycznie stosowało się jedną trzyfazową różnicówkę i takie rozwiązanie stosowałem zanim wszedłem w IB. W IB nie miałem problemu, bo kilka tysięcy w tę lub w drugą stronę nigdy nie stanowiło problemu. I dlatego też takiego oszczędnego wykonawcę należy jak najszybciej pogonić z budowy. To ciekawe kto by ci kładł instalację we wszelkiej maści mieszkaniach i domach od deweloperów. WSZYSTKIE mają jedną 3 fazową różnicówkę i czasami drugą jednofazową na obwody łazienki. Nie znam przypadku o masowych awariach takiego POPRAWNEGO rozwiązania. Oczywiście LEPSZE jest stosowanie jednofazowych różnicówek. Ponieważ homelogic znalazł coś takiego - Piszesz w tym wątku o niedopuszczalnym oszczędzaniu i chcesz gonić z budowy, a jednocześnie użytkujesz w swoim domu słynne na tym forum chińskie PLC z allegro. Proszę cię piotrp1 nie odpisuj na mój post, bo mam określone zdanie na temat geniuszy od chińskiego PLC, które jak powszechnie wiadomo zajeździłem i jest to moja zasługa. Wielu ludzi dzięki mnie nie strzeliło sobie w kolana, tak jak zrobiłeś to ty. PS - Prawdziwym kwiatkiem jest też fota z "realizacji" odczytu temperatury podłogi za pomocą czujników 1-wire. Za tak przygotowany czujnik zostałbyś pogoniony z budowy w trybie pilnym przez otwór okienny, rurki by tu nie pomogły. I dlatego też takiego oszczędnego wykonawcę należy jak najszybciej pogonić z budowy. Mógłbym oczywiście zapytać po ch*j dałeś tyle czujników, ale to nie moje małpy, nie mój cyrk i dodatkowo kompletnie mnie to nie interesuje, tym bardziej, że jest to rozwiązanie drogie i bezsensowne, a już na pewno niedziałające poprawnie. Czujniki w podłodze montuje się tylko w przypadku ELEKTRYCZNEGO ogrzewania podłogowego, aby zabezpieczyć przed przegrzaniem płyty podłogowej. W wodnym ogrzewaniu podłogowym jest bezsensu. Edytowane 6 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 06.09.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Wracając jeszcze do tematu - także jestem ciekawy wyłączników z lewej strony - zabezpieczają każdy przekaźnik (kanał wykonawczy) osobno ? Tak. Esy po lewej stronie odpowiadają wszystkim przekaźnikom, także tym po prawej stronie. 8 czerwonych zugów -> 8 esów -> moduł 8 przekaźników. Większość to przekaźniki 5A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 07.09.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 gdyż samo przerwanie toru N nie jest tutaj jedynym warunkiem.. To ciekawe jaki jak jeszcze warunek, być może przedstawiony schemat nie jest dla Ciebie zrozumiały to mogę go narysować inaczej. Nie ma innej opcji jak stosowanie jednofazowych aparatów do odbiorników jednofazowych. Dla odbiorników trójfazowych nie wymaga się toru N i jego brak nie jest problemem. Takich przypadków mam już z praktyki dużo łącznie ze spalonymi zasilaczami komputerów w szkolnej pracowni komputerowej. Teoretycznie jakbyś trafił na naszą ekipę to byś dostał dobre i tanie PLC (firma na A) w cenie o ok. 200 złotych wyższej niż ten chłam co masz. Z normalną dokumentacją i konfiguracją w bloczkach, na którym był byś w stanie wyrzeźbić sobie sensowny algorytm do podłogówki oraz jakis interface na PC czy urządzenia mobilne (jakbys wiedział jak). .. Być może i skorzystam. Nie wiem czy gdzieś tam pisałem, ale te czujniki temperatury obrazują mi rozkład temperatury przez ścianę jak i w posadzce i nie służą one do jakiejś tam regulacji. Innymi słowy pokazują czy moja izolacja którą wybrałem jest na tyle dobra co deklaracja sprzedawcy. Sterownik z założenia tez miął być tani i za cenę 1 tyś mam alarm i sterowanie czterema kanałami co mi akurat odpowiada i się sprawdza. Zamiast rzucać sądami palącymi mosty powinienneś się raczej umówić z nami na szkolenie z zakresu IB dla elektryków które cyklicznie organizujemy. .. Ja nic Wam nie zarzucam i być może skorzystam z Waszej wiedzy dotyczącej IB wcześniej niż się Wam wydaje. Natomiast moje prace są związane w większości z przemysłem i dużymi prądami, a mniejsza część to instalacje domkowe na których niestety nie da się zarobić bo każdy glazurnik czy hydraulik robi to w za przysłowiową złotówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 07.09.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Nie jest BŁĘDEM. Jeśli nie będziesz miał różnicówki, też może wystąpić ten problem. To kolego żeś zabłysną – narysuj schemat i pokaż (udowodnij) że coś takiego będzie miało miejsce. tym bardziej, że jest to rozwiązanie drogie i bezsensowne, a już na pewno niedziałające poprawnie. Ciekawe czy czujnik za 2,5 zł to drogie rozwiązanie ? Jaka jest cena Twoich czujników ? A to ze działa jest również przedstawione w moich postach. To do czego one są wyjaśniłem wcześniej więc przedstaw Swoją cenę za takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.09.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Takich przypadków mam już z praktyki dużo łącznie ze spalonymi zasilaczami komputerów w szkolnej pracowni komputerowej. I dlatego też takiego oszczędnego wykonawcę należy jak najszybciej pogonić z budowy. Jeśli miałeś taki przypadek, to był on wynikiem twojego partactwa lub partactwa wykonawcy. I tyle. Mogło to też przydarzyć się podczas jakieś naprawy lub modyfikacji rozdzielni pod napięciem. Teraz wiesz, że pod napięciem można coś popsuć. PS. Tylko jakim cudem było podłączone tylko jedno urządzenie? Ciekawe czy czujnik za 2,5 zł to drogie rozwiązanie ? Jaka jest cena Twoich czujników ? A to ze działa jest również przedstawione w moich postach. To do czego one są wyjaśniłem wcześniej więc przedstaw Swoją cenę za takie rozwiązanie. W zależności od rozwiązania ceny zaczynają się od 25 zł. Nie ważne ile kosztują, ważne, że w przeciwieństwie do twoich, działają. Nie widzę sensu stosowanie kretyńskich rozwiązań tylko dla tego, że są tanie, ale za to niedziałające. A to że coś tam piszesz w swoich postach NIC nie znaczy, bo o ogrzewaniu podłogowym NIE MASZ BLADEGO pojęcia. Równie dobrze możesz pisać o niewidocznej stronie księżyca. Nie masz też oczywiście bladego pojęcia co zrobić z tak zebranymi danymi. Ale w jednym masz lepszy dom ode mnie: Masz więcej czujek temperatury. Edytowane 7 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 07.09.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Widzę że z Ciebie to niezły agent. Piszesz że pomiar nie działa, że jest drogi i że 2,5 zł to jest więcej od 25 zł za Twoje czujniki. Masz ciekawe podejście. A co ma to zdanie: Tylko jakim cudem było podłączone tylko jedno urządzenie? bo nie mogę je do niczego zaczepić ? Skąd jedno urządzenie i jakie i gdzie było podłączone? Jak widać instalacje elektryczne są Tobie obce. bo o ogrzewaniu podłogowym NIE MASZ BLADEGO pojęcia Nie wiem o jakim ogrzewaniu mowa, to tylko Twoja wyimaginowana wyobraźnia pisze o ogrzewaniu podłogowym. Musisz rozróżnić pomiar temperatury od ogrzewania podłogowego bo to różne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.09.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Widzę że z Ciebie to niezły agent. Piszesz że pomiar nie działa, że jest drogi i że 2,5 zł to jest więcej od 25 zł za Twoje czujniki. Masz ciekawe podejście. Nie wiem o jakim ogrzewaniu mowa, to tylko Twoja wyimaginowana wyobraźnia pisze o ogrzewaniu podłogowym. Musisz rozróżnić pomiar temperatury od ogrzewania podłogowego bo to różne sprawy. No tak. Zwracam Honor. Nie doczytałem, że masz te czujniki w podłodze, żeby mieć czujniki w podłodze. To pewnie dlatego kosztują 2,50. Uznałem, że jak ktoś wydaje kasą i traci czas na montaż czujników w podłodze, to musi mieć to jakiś sens. Zapomniałeś dodać, do tego bezsensownego pomiaru temperatury, 1100 zł. za chiński PLC. Czyli bezsensowny pomiar temperatury kosztował cię 32 czujniki po 2,50 i 1100 zł za 2011b0, co daje 1180 zł. Mnie w KNX pomiar z 32 czujników kosztowałby około 900 zł. I żeby było zabawniej mogę je sobie dodać kiedy chcę, bez prucia całego domu, jak w przypadku chińskiego PLC Skąd jedno urządzenie i jakie i gdzie było podłączone? No masz znowu rację, w końcu napisałeś Takich przypadków mam już z praktyki dużo łącznie ze spalonymi zasilaczami komputerów w szkolnej pracowni komputerowej. Co nie zmienia faktu, że nie spaliły się monitory, drukarki i reszta sprzętu łącznie z oświetleniem. Może po prostu CCC nie zawsze czyni cuda i jest to zemsta https://www.youtube.com/watch?v=UAwRis5_C1A albo po prostu dałeś ciała jako "elektryk". Jak widać instalacje elektryczne są Tobie obce. Czyżby? Ale Ok. Skoro według ciebie Dla odbiorników trójfazowych nie wymaga się toru N i jego brak nie jest problemem. To łaskawie tłumacz nam ignorantom : 1. PO CO we wtyczce 3 fazowej jest pięć bolców? Dla ułatwienia powiem, że najgrubszy jest od uziemienia czyli PE. 2. Skoro urządzenia trójfazowe nie posiadają toru N, to po co w RCD tor, który nie jest wykorzystywany? 3. Do czego służy ten przełącznik 4. Powiedz nam do czego służy wyłącznik RCD. PS. Sterownik z założenia tez miął być tani i za cenę 1 tyś mam alarm i sterowanie czterema kanałami co mi akurat odpowiada i się sprawdza. Tysiąc złoty? To mocno przepłaciłeś, za wyrób alarmo-podobny. Za 1 tys zł. miałbyś integrę z czujnikami, obudową, klawiaturą, akumulatorem i sygnalizatorami. A tak masz pomiar temp nie wiadomo po co i do tego drogi pseudo alarm. Trabant też się sprawdza jako samochód. Można nim dojechać do pracy czy na wakacje. Przecież już wspominałem Proszę cię piotrp1 nie odpisuj na mój post, bo mam określone zdanie na temat geniuszy od chińskiego PLC, które jak powszechnie wiadomo zajeździłem i jest to moja zasługa. Wielu ludzi dzięki mnie nie strzeliło sobie w kolana, tak jak zrobiłeś to ty. Edytowane 7 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 07.09.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Chodzi o to że błędem jest stosowanie 3-faz RCD dla zasilania odbiorników 1-fazowych. Która norma zawiera takie stwierdzenie? Która książka czy który autorytet tak powiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 08.09.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Uznałem, że jak ktoś wydaje kasą i traci czas na montaż czujników w podłodze, to musi mieć to jakiś sens. Kolego nie wiem czy się orientujesz co to jest rozkład temperatury w przegrodzie budowlanej ? Właśnie te czujniki mierzą temperatury w różnych warstwach ściany, jak i posadzki oddalając się od przegrody zewnętrznej co 20 cm. I taki jest sens tego – już wyżej o tym pisałem ale jego wszechwiedzący dendrytus wie lepeiej do czego i kto stsosuej pomiar temperatury. Tutaj przekrój ściany z nr czujników, to samo dotyczy posadzki. Mnie w KNX pomiar z 32 czujników kosztowałby około 900 zł To proszę prześlij mi ofertę na maila ([email protected]) i podaj jak te Twoje czujniki teraz umieścić w ścianie żeby spełniały pomiar dla moich celów ? Kolejna sprawa to: W zależności od rozwiązania ceny zaczynają się od 25 zł. Więc jakim cudem oferujesz w cenie około 900 zł pomiar 32 czujnikami skoro same czujniki jak by nie liczyć to 32*25zł = 800 zł a gdzie reszta ? Co nie zmienia faktu, że nie spaliły się monitory, drukarki i reszta sprzętu łącznie z oświetleniem. Jeżeli nie rozumiesz schematu który dałem powyżej to już Tobie to tłumaczyłem że mogę go narysować prościej skoro jego nie ogarniasz. Za 1 tys zł. miałbyś integrę z czujnikami, obudową, klawiaturą, akumulatorem i sygnalizatorami. I tutaj znowu naginasz rzeczywistość o cenach – same czujniki które posiadam to koszt 1600 zł, są to MR-CRT. 4. Powiedz nam do czego służy wyłącznik RCD Wiesz w Waszym wykonaniu to służy do wykańczania sprzętów które zakupi właściciel budynku. Tysiąc złoty? To mocno przepłaciłeś, za wyrób alarmo-podobny Nie znasz założeń do mojego domu to nie możesz tak twierdzić. Z Twoich wypowiedzi wynika że masz lekkie flustracje jeżeli ktoś sobie zakłada co innego niż Ty robisz i z Twoich wypowiedzi wynika że jednak boisz się konkurencji. Mogę Tobie powiedzieć że w moich założeniach nigdy nie było robić instalacji w domu jako IB, a ten sterownik daje mi to co potrzebowałem, jak wspomniałeś w cenie ponad tysiąca co z pewnością nie jest możliwe dla Twoich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.09.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Kolego nie wiem czy się orientujesz co to jest rozkład temperatury w przegrodzie budowlanej ? A do czego mi niby miałaby być potrzebna ta wiedza? Właśnie te czujniki mierzą temperatury w różnych warstwach ściany, jak i posadzki oddalając się od przegrody zewnętrznej co 20 cm. I taki jest sens tego – już wyżej o tym pisałem ale jego wszechwiedzący dendrytus wie lepeiej do czego i kto stsosuej pomiar temperatury. Do tego wynajmuje się gościa z kamerą termowizyjną, która zrobi to porządnie. Przecież ty nawet nie gromadzisz tych danych. Ale to nie moje małpy nie mój cyrk. Zresztą już wielokrotnie pisałem, ale jak zwykle słowo pisane nie trafia do posiadaczy chińskiego PLC Proszę cię piotrp1 nie odpisuj na mój post, bo mam określone zdanie na temat geniuszy od chińskiego PLC, które jak powszechnie wiadomo zajeździłem i jest to moja zasługa. Wielu ludzi dzięki mnie nie strzeliło sobie w kolana, tak jak zrobiłeś to ty. To proszę prześlij mi ofertę na maila ([email protected]) i podaj jak te Twoje czujniki teraz umieścić w ścianie żeby spełniały pomiar dla moich celów ? Po co miałbym marnować czas na ofertę dla ciebie? Więc jakim cudem oferujesz w cenie około 900 zł pomiar 32 czujnikami skoro same czujniki jak by nie liczyć to 32*25zł = 800 zł a gdzie reszta ? Jaka reszta? Smartfon? Tablet? Przecież ty bez smartfona tabletu ani nie włączysz tego swojego pseudo alarmu, ani go nie wyłączysz. I tutaj znowu naginasz rzeczywistość o cenach – same czujniki które posiadam to koszt 1600 zł, są to MR-CRT. Jaki jest sens kupowanie czujek ruchu po 100 zł i podłączania ich do chińskiego PLC? Integra 64 z klawiaturą to 800 zł. Wiesz w Waszym wykonaniu to służy do wykańczania sprzętów które zakupi właściciel budynku. Naprawdę? Przecież żadne z pytań nie dotyczyło tego do czego my wykorzystujemy różnicówkę. Jakimś cudem nie zdarzą się nam, a przynajmniej mi, abym wykończył komukolwiek coś przy pomocy JEDNEJ 3 fazowej różnicówki. Ale ja widocznie nie jestem takim partaczem jak ty i nie zwalam na róznicówkę własnych błędów. Miałeś 4 banalne pytania na ŻADNE NIE ZNASZ ODPOWIEDZI. I tyle, panie ekspert inaczej. Nie znasz założeń do mojego domu to nie możesz tak twierdzić. Twoje małpy twój cyrk. Z Twoich wypowiedzi wynika że masz lekkie flustracje jeżeli ktoś sobie zakłada co innego niż Ty robisz i z Twoich wypowiedzi wynika że jednak boisz się konkurencji. Owszem BOJĘ się konkurencji szczególnie tej ze strony chińskich PLC. Zasilacz, który najczęściej montuję w instalowanych przeze mnie ID, kosztuję więcej niż cały ten twój pseudo alarm z czujnikami po 100 zł. Mogę Tobie powiedzieć że w moich założeniach nigdy nie było robić instalacji w domu jako IB, a ten sterownik daje mi to co potrzebowałem, jak wspomniałeś w cenie ponad tysiąca co z pewnością nie jest możliwe dla Twoich rozwiązań. I tutaj znowu naginasz rzeczywistość o cenach Jak wykazałem to 900 zł. Edytowane 13 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 14.09.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Po co miałbym marnować czas na ofertę dla ciebie? Jak sam widzisz ja Tobie podaję maila na publicznym forum żebyś przysłał ofertę w celu uwiarygodnienia tego co mówisz, a Ty jak zwykle swoje. Jaki jest sens kupowanie czujek ruchu po 100 zł i podłączania ich do chińskiego PLC? Integra 64 z klawiaturą to 800 zł Nie wiem czy się orientujesz ale czy do chińskiego sterownika czy do integry czujniki są tak samo potrzebne. Miałeś 4 banalne pytania na ŻADNE NIE ZNASZ ODPOWIEDZI. Nie sądzę kolego żebyś mógł w stanie zrozumieć moje odpowiedzi, gdyż o samym działaniu wyłączników różnicowych można niezłą powieść napisać, a zatem przekracza to możliwości forum FM, ale zapraszam np.: na forum elektrody lub sep-u czy ISE. Owszem BOJĘ się konkurencji szczególnie tej ze strony chińskich PLC. Zasilacz, który najczęściej montuję w instalowanych przeze mnie ID, kosztuję więcej niż cały ten twój pseudo alarm z czujnikami po 100 zł. Jak sam widzisz ceny niestety są dużo wyższe i pewnym osobom nie są potrzebne takie drogie układy. Ja natomiast Twoich rozwiązań nie neguję tak jak Ty inne, bo widzę w nich duży potencjał tylko trzeba wiedzieć komu można je polecić. Ostatnio edytowane przez dendrytus ; Wczoraj o 10:19 I pokaż mi jakiś post który nie edytowałeś ? Wiem jeden to znajdziesz ale z 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.09.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 (edytowane) Jak sam widzisz ja Tobie podaję maila na publicznym forum żebyś przysłał ofertę w celu uwiarygodnienia tego co mówisz, a Ty jak zwykle swoje. UAHAHAHAHHAHAHAH. A od kiedy ty jesteś jakimkolwiek autorytetem w czymkolwiek i dla kogokolwiek, a w szczególności autorytetem od audytu ofert od KNX. Przecież ty nawet niemiałeś w ręku pudełka od jakiegokolwiek modułu KNX. Nie wiem czy się orientujesz ale czy do chińskiego sterownika czy do integry czujniki są tak samo potrzebne. Nie chodziło o to, że są potrzebne, tylko jaki jest sens wywalania kasy na czujniki, a oszczędzania na SERCU systemu alarmowego. Ale jak zawsze dla posiadaczy chińskiego PLC, wystarczy założyć do trabanta opony ze znacznikiem prędkości 200km/h, aby zaczął on jeździć 200 km/h lub do zagazowanego BMW 316 dokleić znaczek M, żeby mieć BMW M3. Nie sądzę kolego żebyś mógł w stanie zrozumieć moje odpowiedzi, gdyż o samym działaniu wyłączników różnicowych można niezłą powieść napisać, a zatem przekracza to możliwości forum FM, ale zapraszam np.: na forum elektrody lub sep-u czy ISE. Możesz się tak dowartościowywać, ale to nie ja zainstalowałem sobie w ch*j bezużytecznych czujników, których pomiarów nawet nie jesteś w stanie zinterpretować. A tak przy okazji to nadal nie podałeś odpowiedzi na 4 pytania, mimo że podobno bywasz na na forum elektrody lub sep-u czy ISE. i co ciekawe jak na forumowicza z na forum elektrody lub sep-u czy ISE, to o dziwo nie potrafisz odpowiedzieć po co różnicówce 3 fazowej nie wykorzystywany przewód neutralny. Jakimś cudem nie podałeś też normy zakazującej takiego rozwiązania. Jak sam widzisz ceny niestety są dużo wyższe i pewnym osobom nie są potrzebne takie drogie układy. Ja natomiast Twoich rozwiązań nie neguję tak jak Ty inne, bo widzę w nich duży potencjał tylko trzeba wiedzieć komu można je polecić. Duży potencjał? Ja zajmuję się zawodowo automatyką budynkową od kilkunastu lat i to ja mogą dostrzegać potencjał lub wady. Jak na razie załatwiłem ten chińskie PLC z jak twierdzisz dużym potencjałem. Popatrz wstecz ile było tu i na innych forach autorytetów od chińskich PLC, a ile jest teraz. Najlepszym przykładem ignorancji jesteś sam, wybierając taki sterownik na podstawę systemu alarmowego. W przeciwieństwie do ciebie, wiele osób dzięki mnie nie strzeliło sobie w stopy instalując chińskie PLC. Kryterium wyboru - cena, a nie jakość. Jakbym był na przetargu publicznym. I pokaż mi jakiś post który nie edytowałeś ? Wiem jeden to znajdziesz ale z 10 ? A w jakim to jest języku i o co chodzi? Poprawiam literówki i czasami coś dodaję. Widzisz w tym coś złego? PS. Rozwianie, które na dzień dobry BIJE na głowę twój chiński PLC http://www.raspberrypi-spy.co.uk/2013/03/raspberry-pi-1-wire-digital-thermometer-sensor/ Edytowane 14 Września 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 07.10.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Hey. Jakiś rok temu pytałem w tym temacie o jakieś optymalne rozwiązania. Nadchodzi czas kiedy będę musiał już podejmować decyzje bo przyjechałem z zagranicy i będę ruszać z instalacją. Trochę już poczytałem na ten temat i wiem już że chciałbym skorzystać z systemu rozproszonego. Jak widać KNX jest tutaj przodującym systemem, ale fajnie wyglądają również Nexwell Fox o którym wcześniej pisałem oraz Ampio. Są jeszcze jakieś rozproszone systemy w Polsce na które warto zwrócić uwagę? Co do ceny to jak policzę wszystkie moje obwody to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 07.10.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jak widać KNX jest tutaj przodującym systemem Tak się może wydawać, bo Dendrytus przesiaduje 16 godzin na forum i wciska go na siłę każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.10.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Jak widać KNX jest tutaj przodującym systemem http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.knx.org%2Ffileadmin%2Fnews%2F1340357654216111781English.pdf&ei=7Yc1VJ-UD8HMyAPQrYC4DA&usg=AFQjCNGVoo_NmRuEZ4JfpC_FVa17yQL-9g&bvm=bv.76943099,d.bGQ KNX to już: 366 KNX Producentów 37 krajach 43323 KNX Instalatorów w 126 krajach 299 KNX Centra szkoleniowe w 55 krajach 105 KNX Partnerów naukowych w 28 krajach 16 KNX Oficjalnych klubów użytkowników w 15 krajach 41 KNX Grup krajowych 11 KNX Akredytowanych laboratoriów testowych KNX został zatwierdzony jako norma międzynarodowa (ISO / IEC 14543-3), jak również rok norma europejska (CENELEC EN 50090 i CEN EN 13321-1) i chiński standardowy (GB / T 20965). KNX to już też inteligentne miasta http://knx.org/media/docs/downloads/KNX-Flyers/KNX%20city/KNX-city_en.pdf http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCsQ FjAB&url=http%3A%2F%2Fwww2.schneider-electric.com%2Fdocuments%2Fevents%2FWFES_2012_Smar t-Grids.pdf&ei=tTEEVP2wEMaf7AbV84Eo&usg=AFQjCNE0ctnz dRe2yL__gVtuDWSz8Q4uVQ&bvm=bv.74115972,d.ZGU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 08.10.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) - Edytowane 8 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 08.10.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Liczby te miałyby jakikolwiek sens, gdyby je porównać do całej reszty swiata, to znaczy z liczbą firm produkujących inne systemy (a jest ich łącznie na pewno zdecydowanie więcej niż producentów KNX) oraz instalatorów tychże systemów. Inaczej jest to zwykły jak to amerykanie nazywają "marketing bullshit". Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego firmy takie jak Samsung, Apple czy Google NIE inwestują w KNX'a, tylko w jakiegoś NESTa czy inne Smart Things'y? Może się nie znają? A może po prostu mają zamiar wprowadzić własne standardy i zrobić z nim to, co wcześniej zrobiły z takimi potentatami jak Nokia czy HTC? Gdyby ktoś w 1996r powiedział że Nokia praktycznie zniknie z rynku uznalibyśmy go za idiotę, a jednak się tak stało. Więc może w dobie wszechogarniających nas technologii radiowych Bluetooth 4.0 pogrzebie KNX'a? Dla Dendrytusa zapewne taka przyszłość jest niewyobrażalna, ale tak jak pisałem, dla większości ludzi upadek Nokii był również niewyobrażalny Elektonika nie stoi w miejscu. W końcu przyjdą nowe, tańsze, bardziej otwarte i bardziej przyjazne technologie i KNX, podobnie jak wiele innych standardów w przeszłości, odejdzie w nicość. A wtedy tych 43323 instalatorów będzie musiało się nauczyć nowego standardu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts