WiesiekM 08.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 OK, liczby podane przez Dendrytusa już gdzieś tam trochę wcześniej w temacie widziałem. Czy potrafi mi ktoś jeszcze wskazać jakieś INNE fajne dostępne na rynku rozproszone systemy oprócz KNX i tych które powyżej wymieniłem? Nie ukrywam że zależy mi na takich które mają też jakieś fajne wyłączniki dotykowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.10.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Elektonika nie stoi w miejscu. W końcu przyjdą nowe, tańsze, bardziej otwarte i bardziej przyjazne technologie i KNX, podobnie jak wiele innych standardów w przeszłości, odejdzie w nicość. A wtedy tych 43323 instalatorów będzie musiało się nauczyć nowego standardu A to KNX jest drogi? Nie wiedziałem. Jest "tak samo drogi" jak iPhone 6 lub samsung s5 czyli smartfony kosztujące połowę pensji gościa smażącego frytki w McDonaldzie. Naprawdę uważasz, że w normalnych krajach ludzie zastawiają nerki, aby mieć KNX-a? Tak z ciekawości jak często zmieniasz instalacje w domu? Co roku czy raczej co 15 lat? Może też pogadam jak długo samsung czy google zapewniają wsparcie swoim produktom? Może powiesz dlaczego 2 letni smartfon nie otrzymuje już wsparcia swojego producenta? Albo czemu po 3 latach od zakupu laptopa musisz używać sterowników z przed 4 lat? Jakim cudem moduł EiB (dawna nazwa KNX) z 1989 roku poprawnie działa z wyłącznikiem KNX z 2014 roku? i KNX, podobnie jak wiele innych standardów w przeszłości, odejdzie w nicość. A wtedy tych 43323 instalatorów będzie musiało się nauczyć nowego standardu Jasne, wszyscy porzucą KNX, bo ciebie nie stać i mnie nie lubisz, a twój instalator jest ignorantem. A propos KNX i samsunga. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.intesis.com%2Fpdf%2FIntesisBox_SM-AC-KNX-16-64-128_datasheet_eng.pdf&ei=u641VIaAA4HqyQOR0oL4AQ&usg=AFQjCNGLpuem4DyjVb_trtMOfiMVJRtBfA&bvm=bv.76943099,d.bGQ A teraz poprosimy o system, który też to potrafi. Edytowane 8 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Jasne, wszyscy porzucą KNX, bo ciebie nie stać i mnie nie lubisz, a twój instalator jest ignorantem. . Nie dendrytus. KNX straci dużą część rynku bo firmy takie jak Apple, Samsung czy Google, przy których potencjale cały KNX do kupy zebrany jest pestką, będą promowały swoje rozwiązania jak to zaczęły już robić. I użytkownicy to kupią. Niewyobrażalne? W ten sam sposób jak Samsung kilka lat temu zmiótł z powierzchni ziemi Nokię. Oczywiście KNX będzie miał jakiś tam segment rynku, ale na pewno straci pozycję wiodącego standardu bo prawdziwi potentaci mają zupełnie inny pomysł na inteligentne budynki. Naprawdę uważasz, że w normalnych krajach ludzie zastawiają nerki, aby mieć KNX-a? Żyjesz w świecie stereotypów i własnych wyobrażeń. Tak się składa że mieszkałem prawie 10 lat za granicą i niestety mam odmienne zdanie. "Zamożny niemiec" bardzo często jest bardziej skąpy w wydawaniu pieniędzy niż przeciętny polak. Oczywiście w relacji do zarobków moduły KNX w niemczech wychodzą taniej, ale już usługa jego instalacji jest dużo droższa niż w Polsce. Tak więc suma summarum TCO (total cost of ownership - całkowity koszt "posiadania", czyli zakup + koszty instalacji + koszty usług serwisowych) systemu KNX może być na podobnym poziomie w Polsce jak w Niemczech. Nie mówiąc już o amerykanach, którzy potrafią oddać do remontu 10'cio letni klimatyzator gdy remontują apartament za pół miliona dolarów. Tak jest np. z samochodami: przeciętnego amerykanina stać na zakup BMW 320, ale już koszty jego utrzymania (usługi serwisowe) są tak drogie, że samochody te uznawane są za ekskluzywne. Edytowane 10 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 10.10.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Nie dendrytus. KNX straci dużą część rynku bo firmy takie jak Apple, Samsung czy Google, przy których potencjale cały KNX do kupy zebrany jest pestką, będą promowały swoje rozwiązania jak to zaczęły już robić. I użytkownicy to kupią. Niewyobrażalne? W ten sam sposób jak Samsung kilka lat temu zmiótł z powierzchni ziemi Nokię. Przecież Apple i Google nie produkują i nie sprzedają ID Chyba że coś się od wczoraj zmieniło, nie czytałem jeszcze portali ale myślę że na RMF-ie by o tym mówili, bo to była by, bardzo istotna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Przecież Apple i Google nie produkują i nie sprzedają ID Chyba że coś się od wczoraj zmieniło, nie czytałem jeszcze portali ale myślę że na RMF-ie by o tym mówili, bo to była by, bardzo istotna informacja. Rozpatrujesz Apple'a i Googla jako marki - fakt, pod tymi markami nie produkują nic, co bezpośrednio związane jest z IB. Ale jednocześnie firmy te zaczęły na tym rynku skupować inne firmy, działające w branży IB: Google kupiło NEST'a a ten skupuje spółki które mocno związane są z IB. NEST już zapowiedział nowe produkty (np. NEST Protect). Samsung niedawno wszedł pełną gębą w IB kupując SmartThings. Apple oficjalnie zapowiedziało że pracuje nad swoim "mainstreamowym" systemem IB i biorąc pod uwagę zaangażowanie apple w Blutetooth Smart, to nie sądzę by wykorzystali KNX'a Na RMF może o tym nie mówią, ale w internecie sporo się o tym pisze: http://9to5mac.com/2014/06/26/apple-said-to-be-working-on-mainstream-smart-home-hardware/ Apple stworzyło już nawet specjalny framework pod te rozwiązania: https://developer.apple.com/homekit/ Co z tego, że KNX to ponad trzysta firm. Apple, Samsung czy Google pod względem marketingowym czy finansowym są tak potężne, że jeśli zaczną promować swoje rozwiązania, to cała reszta zostanie zepchnięta do niszy. Smartfony na świecie produkują setki firm. Ale to Samsung i Apple mają większość rynku. Oczywiście nie znaczy to, że KNX zniknie z rynku. Co więcej - wraz ze wzrostem globalnego rynku sprzedaż będzie wzrastała ale jego procentowy udział w rynku będzie spadał. Na koniec zapewne będzie tak, że w 90% domów będą rozwiązania Samsunga, Apple'a czy Googla, a reszta przypadnie na KNXa i małe systemy, którym uda się przetrwać. Edytowane 10 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 10.10.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ja nie dyskutuje z dywagacjami i nie używam blogów jako wiarygodnych źródeł informacji. Większość z tego co napisałeś jest nieprawdą, niedomówieniem lub wyolbrzymioną informacją marketingową. Tak faktycznie to wygląda to całkiem inaczej. Apple nie ma w tej chwili nic, prócz zaczątków API, które umożliwia zbudowanie interfejsu do sterowania ... Reszta informacji o hardware od Apple jest tak samo wiarygodna, jak wycieki wyglądu Iphone 7. Google kupiło Nest-a ale bardziej Ich interesuje wyciąganie z niego kolejnych danych o nas, żeby lepiej reklamy się sprzedawały. Od Nest-a do ID jest jak stąd do Doliny Krzemowej. Samsung kupił firmę Smartthings. To już lepiej by zrobił gdyby kupił nasze rodzime Fibaro bo Oni chociaż pełną paletę produktów mają. Widziałeś to w ogóle kiedyś ? https://shop.smartthings.com/ , przecież to są zabawki a nie ID Porównanie powyższych firm do firm wchodzących w skład stowarzyszenia KNX to też nadwyrężenie. Ta mała firma Smartthings ze swoim (moim zdaniem badziewnym) produktem miałaby zagrozić doświadczonym w branży ABB, Siemensowi itd.. ?? LITOŚCI !!! Nie jestem zwolennikiem KNX-a ale proszę dyskutujmy z faktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Firmy takie jak Apple czy Samsung raczej nie podejmują decyzji bo "nie wiedzą" czy "nie potrafią inaczej", tylko robią to w sposób bardzo przemyślany mając na względzie długofalową. Nie mówię że Apple JEST producentem IB. To, że Apple jeszcze nic nie ma to nic nie znaczy. Istotne jest to, że skierowali swój wzrok w tym kierunku i że zasygnalizowali, że będzie to jeden z ich mocniejszych punktów w strategii. W pewnej chwilii tym pójdą ogromne pieniądze i zasoby w development i w pewnej chwili pojawi się nowy, bardzo mocny gracz na rynku. Mocniejszy niż wszystkie firmy związane z KNX razem wzięte. Ta mała firma Smartthings ze swoim (moim zdaniem badziewnym) produktem miałaby zagrozić doświadczonym w branży ABB, Siemensowi itd.. ?? LITOŚCI !!! Z chwilą zakupu przez Samsunga, SmartThings może korzystać z zasobów firmy, która jest wielokrotnie większa od Siemensa. Przychody Samsunga to 54 miliardy dolarów - i to wszystko na elektronice! Przychody całej grupy Bosch Siemens to... 10 miliardów dolarów. To mniej, niż... roczny zysk Samsunga Apple odnotowuje zyski na poziomie ponad 20 miliardów dolarów, więc mogłoby kupić całą grupę Bosch Siemens za gotówkę A przecież segment IB w Siemensie to bardzo mała część firmy. Piszesz o "doświadczeniu w branży"? Cóż ono znaczy, gdy po pierwsze Samsung czy Apple mają bez porównania większe doświadczenie w marketingu a do tego Samsung własnymi siłami może robić wszystko, włączając to produkcję układów krzemowych. Samsung jest liderem rynkowym praktycznie we wszystkich segmentach rynku, w które wszedł, wliczając w to TV, AGD itp. 10 lat temu nie było u nas lodówek czy pralek Samsunga a Bosch był jedną z bardziej znanych firm. Gdzie teraz jest Bosch ze swoim działem AGD? Porównywanie Samsunga do Siemensa? C'mon Edytowane 10 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.10.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Ale jednocześnie firmy te zaczęły na tym rynku skupować inne firmy, działające w branży IB: Google kupiło NEST'a a ten skupuje spółki które mocno związane są z IB. NEST już zapowiedział nowe produkty (np. NEST Protect). NEST ma tyle wspólnego z IB czy ID co Trabant Limousine z Porsche Panamera Turbo S. Mocniejszy niż wszystkie firmy związane z KNX razem wzięte. UAHAHAHAHHAHAH. Dobre. Przeoczyłeś http://www.dobreprogramy.pl/Samsung-traci-duzo-i-straci-jeszcze-wiecej,News,58396.html Gdzie teraz jest Bosch ze swoim działem AGD? Jak to gdzie? Tam gdzie był zawsze w Niemczech Edytowane 10 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 10.10.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 napiszę tylko z obowiązku rzetelności bo ktoś to kiedyś przeczyta i zostanie wprowadzony w błąd.Przychody Samsung Electronics nie wynoszą 54 mld $ a tym bardziej całej grupy SamsungGrupa Siemens nie jest tożsama z grupą Bosch Siemens.Przychody grupy Siemens nie wynoszą 10 mld $Apple uzyskuje zyski powyżej 20 mld tak jak kolega wcześniej napisał tyle że trochę się rozminął ponieważ robi 2 razy więcej i to kwartalnie.Nieprawdą jest też to że Apple jest w stanie kupić członków Stowarzyszenia KNX za gotówkę.Do reszty się nie odnoszę tylko podtrzymuje to co napisałem wcześniej. Udanego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 10.10.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Dywagacje-sracje i wróżenie z fusów, czyli Pan Marian wieszczy w internecie. Za kilkanaście lat wiodący protokół ID może być oparty o telepatię kwantową, a wielcy gracze ze względu na swoją inercję mogą łatwo przespać istotne momenty. Historia jest pełna takich przypadków. Przecież nie tak dawno Samsung wyśmiał prototyp androida. Do tego kasa != innowacja. Wspomniany Samsung nie potrafi nawet sam wyrzeźbić sensownego systemu operacyjnego do swoich urządzeń mobilnych, mimo licznych prób i doświadczeniu w androidzie. A na trzecią siłę w tym segmencie oprogramowania wychodzi garażowa grupa moderów spod szyldu Cyanogen, która niedawno pokazała wała googlowi:http://www.engadget.com/2014/10/02/cyanogen-refuses-google/ Wspomniane Apple jeszcze nie tak dawno regularnie upadało robiąc niszowe komputerki dla grafików i muzyków czy myszki w kształcie kotleta mielonego. Nikt nie myślał, że najpierw zdetronizują Sony a potem Nokię w ich flagowych segmentach. Edytowane 10 Października 2014 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) UAHAHAHAHHAHAH. Dobre. Przeoczyłeś http://www.dobreprogramy.pl/Samsung-traci-duzo-i-straci-jeszcze-wiecej,News,58396.html Ehh... widzę że nawet prosta matematyka do Ciebie nie trafia: "Koreańczycy przewidują, że zysk operacyjny za zakończony 30 września kwartał będzie wynosił 4,1 biliona wonów, czyli 3,8 miliarda dolarów." - jednym słowem Samsung, za jeden kwartał, ma prawie taki zysk, jak cały Siemens za cały poprzedni rok. Rynek automatyki budynkowej dopiero się rodzi. Gdy do gry wejdą poważni gracze, to oni narzucą standardy. Na pewno nie Siemens czy ABB będą kreowali trendy na tym rynku, czy tego dendrytus chce, czy nie Edytowane 10 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.10.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Ehh... widzę że nawet prosta matematyka do Ciebie nie trafia: "Koreańczycy przewidują, że zysk operacyjny za zakończony 30 września kwartał będzie wynosił 4,1 biliona wonów, czyli 3,8 miliarda dolarów." - jednym słowem Samsung, za jeden kwartał, ma prawie taki zysk, jak cały Siemens za cały poprzedni rok. Piszesz o tych miliardach, tylko jakimś cudem, ani Apple, ani Samsung nie byliby w stanie kupić firmy Gira, nawet gdyby połączyli siły. Nawet jakby do tej dwójki dołączył Google i Microsoft, to też nie kupiłyby firmy Gira. I nie pisz swoich wydumanych bzdetów, bo pokażesz po raz kolejny jakim jesteś ...... PS. do tego Samsung własnymi siłami może robić wszystko, włączając to produkcję układów krzemowych. To dlaczego nie ma własnego ekosystemu dla smartfonów i tabletów? To jakim cudem Galaxy S3 nie dostał i nie dostanie żadnego wsparcia po 18 mies. od premiery? Samsung jest liderem rynkowym praktycznie we wszystkich segmentach rynku, w które wszedł, wliczając w to TV, AGD itp. Jest liderem sprzedaży, a ani jakości. Samsung i jego wyroby przy takich producentach jak Loewe, Onkyo, Denon, Miele, Sub-Zero, HTC, to bieda z nędzą. Jakim cudem firma o Przychody Samsunga to 54 miliardy dolarów - i to wszystko na elektronice! Nie potrafi zapewnić wsparcia swoim produktom dłuższym niż 18 mies.? Jakim cudem firma o takim przychodzie tłucze tandetne plastikowe smartfony? Osobiście wołałbym dom w KNX, może bez bajerów typu włączanie światła smartfonem, ale za to działający bez większych problemów przez 15-20 lat. Edytowane 10 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 10.10.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ehh... widzę że nawet prosta matematyka do Ciebie nie trafia [...]. Rynek automatyki budynkowej dopiero się rodzi. Gdy do gry wejdą poważni gracze, to oni narzucą standardy. Na pewno nie Siemens czy ABB będą kreowali trendy na tym rynku, czy tego dendrytus chce, czy nie Kolejna porcja wróżb. Matematyka nie ma tu nic do rzeczy, przeczytaj mój poprzedni post ze zrozumieniem i wyciągnij wnioski. Cholera wie w jakim kierunku pójdzie rynek w ciągu najbliższych lat, ale jednego jestem pewien. KNX jest zainstalowany na bardzo wielu obiektach na całym świecie, a budynków nie wymienia się tak często jak smartfonów. Jest to gwarantem tego, że apka do obsługi KNX pojawi się najpóźniej w miesiąc po przemierze iphone 7 i kolejnych (jeżeli w ogóle się ukażą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) KNX jest zainstalowany na bardzo wielu obiektach na całym świecie, Choćby Sky Tower we Wrocławiu a budynków nie wymienia się tak często jak smartfonów. On będzie. Prawie miał KNX, teraz ma fibaro, później zmieni na free@home, później na apple, a później na samsunga. A później co 3 lata na samsunga, bo samsung bardzo dba o swoich klientów, np. 3 letnia lodówka z ekranem LCD i androidem 2.1 czy piekarnik z androidem 2.1.3 A tak z innej beczki gdzie mogą pobrać najnowszego androida do telewizora 2 letniego samsunga? A później będzie miał już wszystko samsunga, bo tv samsunga, nie będzie się poprawnie komunikował z lodówką LG, klimatyzatorem panasonica czy kinem Onkyo. Ja wolę zapłacić za np. HBO, ale są tacy, którzy wolą kanały z reklamami, które nie wiadomo czemu przerywają jakimiś filmami. Pewnie też będą preferować bombardowanie reklamami, bo ich wspaniałe inteligentne domy samsunga appla czy googla będą dostarczać jeszcze więcej danych. Gość nie rozumie, że po sprzedaży ID czy IB, twórca systemu nie zarabia już kasy, no chyba, że wprowadzi jakąś płatną usługę. Gość nie rozumie też, że każdemu może powinąć i skończy jak Black Berry, ale 366 firm nagle nie zniknie i nie zmieni zainteresowań. Edytowane 10 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 10.10.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Ehh... widzę że nawet prosta matematyka do Ciebie nie trafia: "Koreańczycy przewidują, że zysk operacyjny za zakończony 30 września kwartał będzie wynosił 4,1 biliona wonów, czyli 3,8 miliarda dolarów." - jednym słowem Samsung, za jeden kwartał, ma prawie taki zysk, jak cały Siemens za cały poprzedni rok. Wcześniej pisałeś że : "Przychody Samsunga to 54 miliardy dolarów - i to wszystko na elektronice! " to jakim cudem zarabiają 3,8 mld $ kwartalnie ? Żadna z kwot które podajesz nie jest prawidłowa. Edytowane 11 Października 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 10.10.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Nie zdążyłem zacytować przed edycją dendrytusa. Kolejny wątek opanowany przez chamskich, nachalnych instalatorów podszywajacych się pod najlepszych doradców. Wykupcie , kur...a płatne profile i bądźcie uczciwi . Potraficie skutecznie zniechęcić do systemu IB. Jestem na etapie elektryki i myślałem o implementacji automatyki ale po przeczytaniu wątków wystarczy mi normalny alarm i ruszenie dupska z fotela. sorry, spadam , nie będę zaśmiecać zajebistego dendrytusowego wątka. Życzę kolejnych zniechęconych amatorów IB. Siedzenie całymi dniami na bieda-forum i łapanie klientów,, hmmm chyba naprawdę musi być zastój na rynku knx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Panowie, po prostu ciśniecie rozwiązania które sprzedajecie. Trudno żebyście byli obiektywni To tak, jakby od właściciela salonu Renault oczekiwać, że powie że Opel jest lepszy. Wiadomo że każdy sprzedawca da się pokroić za to, że najlepszy jest produkt który sprzedaje. Kasa... kasa... kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 kupili tandetną firmę produkującą tandetny system ID w którą nie zamierzają inwestować większych pieniędzy bo się nie opłaca. Taaaa.... Na pewno wydali 200.000.000 USD po to, by nie inwestować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Siedzenie całymi dniami na bieda-forum i łapanie klientów Dokładnie. Biorąc pod uwagę, że dendrytus siedzi ciągle na forum, to obstawiam że to jakiś studenciak zafascynowany technologią KNX. Mało to takich na rozmaitych forach? Gdyby był instalatorem czy właścicielem firmy, to bywałby tu co najwyżej przez godzinę-dwie w tygodniu bo zwyczajnie nie miałby czasu. Jestem przekonany że te wszystkie jego opowieści o zajebiście drogich rezydencjach, w których instaluje KNX, to zwykłe bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.10.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 (edytowane) Jestem na etapie elektryki i myślałem o implementacji automatyki ale po przeczytaniu wątków wystarczy mi normalny alarm i ruszenie dupska z fotela. sorry, spadam , nie będę zaśmiecać zajebistego dendrytusowego wątka. Jestem prze szczęśliwy, że tacy ludzie rezygnują z JAKIEGOKOLWIEK systemu ID/IB, a w szczególności, że rezygnujecie z KNX-a. Życzę kolejnych zniechęconych amatorów IB. Siedzenie całymi dniami na bieda-forum i łapanie klientów,, hmmm chyba naprawdę musi być zastój na rynku knx. To podaj pajacu chociaż jednego złapanego przeze mnie klienta na jakimkolwiek forum. Mam kilka projektów i ofert forumowiczów, którzy chcieli, aby taki ignorant i nieuk jak ja, zaprojektował, nadzorował wykonawstwo i uruchomił im instalację w KNX. Niestety musieli sobie poszukać innego. Nie szukałem, nie szukam i nie będę szukał klientów na żadnym forum, na którym się udzielałem, udzielam lub będę udzielał. Zresztą nie byłoby cię stać na moje usługi. Za godzinną pogadankę z klientem o jego ID biorę 200 zł + 23% VAT. Dzięki temu mam klientów i czas na jechanie po durniach i oszołomach na forach. Dzięki temu też nie tracę czasu na przygotowywanie projektów za darmo czy za 1 zł. Gdyby był instalatorem czy właścicielem firmy, to bywałby tu co najwyżej przez godzinę-dwie w tygodniu bo zwyczajnie nie miałby czasu. Jestem przekonany że te wszystkie jego opowieści o zajebiście drogich rezydencjach, w których instaluje KNX, to zwykłe bajki. A dlaczego miałbym nie mieć czasu? Mam takie dwa fajne wynalazki, jeszcze bardzo rzadkie w Polsce, ale mnie instalatora już na nie stać, w końcu Kolejny wątek opanowany przez chamskich, nachalnych instalatorów podszywajacych się pod najlepszych doradców. opanowane mamy fora. Te wynalazki to laptop i internet mobilny. Jak na razie to wy zaśmiecacie ten wątek skutecznie swoimi nic niewnoszącymi żalami czy bredniami. PS. Biorąc pod uwagę, że dendrytus siedzi ciągle na forum, to obstawiam że to jakiś studenciak zafascynowany technologią KNX. Załóżmy, że jestem studenciakiem zafascynowany technologią KNX. Co jest w tym złego? NIC. Jest to jedyny system dający mi prace na CAŁYM świecie za naprawdę dobre pieniądze. Co jest złego w tym, że po zdobyciu doświadczenia w Polce mógłbym zostać Freelancerem i dołączać do zespołów tworzących instalacje KNX na całym świecie? Oczywiście mógłbym nauczyć się X10, ale pracy w tym systemie nie znalazłbym nawet w jego ojczyźnie. Mógłbym strugać jakieś wynalazki na modbusie, ale po co? Oczywiście mógłbym nauczyć się wszystkich 50 polskich systemów iD i miałbym pracę co najwyżej w Polsce. Oczywiście mógłbym proponować klientom w Polsce jakieś partactwo w KNX bez dokumentacji za 16 000 za 35 punktów z materiałem, co daje 457 zł na punkt, gdzie cena modułów na szynę nawet w wykonaniu intelektronika to 380 zł. Ale to byłoby bezsensu. I gdyby nie to, że jestem za stary i już za leniwy na freelancera, to pewnie siedziałbym teraz w Berlinie, Dubaju, Singapurze czy Sydney. Łączyłbym przyjemną pracę, która w zasadzie nie jest pracą, bo jest moją pasją, z poznawaniem nowych ciekawych miejsc na świecie. PS2. Naprawde nie chcę, aby tacy ludzie o mentalności Marian_D czy Sturmer mieli dom w KNX, dlatego podaję kilka "alternatyw": Ampio Ceuron Darin Deimic DomatiQ Domiq Domito Eae Exta Free F&Home Firma F Grenton Hapcan Hemms Homatic HomiQ IHMS Indys IQ System iSys IUVO Koher LOOX Nexwell OORT Presto SAB Sterbox Synergia Tech Vision AnfaKable ATS Auraton Bagram BleBox Domestic eSterownik Exta Free I-Node Intelelektronik Modułowo Mutaz Novel elec Proxima Serwis Satel Sensoline Simet *1 SystemSensor Technology-System Wi Zdania _BlueTooth *2 _CAN _KNX _MODBUS _PowerLine _Z-Wave _ZIGBEE Tak stkop tym razem to ja, zerżnąłem listę z twojej strony. *1 - producent puszek miedzy innymi puszek podtynkowych do modułów ID. *2 - system łączności bezprzewodowej wykorzystywany głównie przez amatorów w ID Edytowane 11 Października 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts