stkop 13.10.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Wsparcie dla protokołu Modbus, wśród polskich producentów mają rozwiązania firm [nie sądzę abym tak na piechotę wymienił wszystkie]: Ceuron [radiowy ] Ampio DomatiQ [również integracja z KNX] Domiq [tutaj to specyficzna oferta... specjalizują się w tunnigu funkcjonalnym Satela czy LCN.. trzeba się wgryźć w ofertę] Domito Homatic [z tego co mi się wydaje głównie systemy dla hoteli] IHMS [tutaj bardziej jako producent urządzeń Modbus, który za pośrednictwem Wago integruje również KNX i kilka innych protokołów itp.] Sterbox [czyli sterowniki automatyki domowej] Vision BMS [Również KNX i "kilka" innych] Na pewno jest jeszcze drugie tyle [tylko polskich] producentów urządzeń I/O i innych wyspecjalizowanych sterowników via Modbus. Systemów, które wspierają KNX też kilku by się jeszcze znalazło... Hemms chyba jest wart wspomnienia. To tak na szybko... Swoją drogą nie mam pojęcia jak to jest że przy tym "wspaniałym" KNX jak grzyby po deszczu rośnie konkurencja... Tylko w naszym kraju tak obrodziło? Chyba nie... sądzę, że po prostu z jakiś powodów producenci urządzeń KNX pozostawiają konkurencji spore pole manewru i nie specjalnie się przejmują rynkiem detalicznym... a na poziomie B2B KNX faktycznie jest po prostu bardzo poważnym graczem od którego młoda konkurencja musi się uczyć... np. jeśli chodzi o jakość dokumentacji, czy wyspecjalizowane odmiany sterowników... BTW: Marian_D: Orientujesz się jaka jest różnica cenowa w tej pompie Panasonica między bramką KNX a Modbus? Czy cena ta sama? Edytowane 13 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 BTW: Marian_D: Orientujesz się jaka jest różnica cenowa w tej pompie Panasonica między bramką KNX a Modbus? Czy cena ta sama? A skąd on miałby to wiedzieć? Obie ceny są identyczne. Różnica jest w kosztach integracji. Integracja w KNX będzie tańsza, bo nie wymaga "wgryzania się", gdyż bramkę prgramuje się dokładnie tak samo jak każde inne urządzenie KNX, przy pomocy ETS-a, nawet w wersji DEMO czyli DARMOWEGO W przypadku wymienionych przez ciebie systemów albo trzeba znaleźć kogoś, kto zna się na modbusie, ja tak robiłem i robię lub samemu się "wgryzać". Oczywiście w przypadku problemów ustalenie przyczyny w KNX będzie banalnie proste, w przypadku "hybryd" będą kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A skąd on miałby to wiedzieć? Ale ja przynajmniej się do tego przyznaję, zamiast cisnąć kity jak Ty. Jak widzisz, jest sporo systemów, które można zintegrować z pompą Panasonica. Jeśli to samo da się zrobić dużo taniej, to po co przepłacać za mega drogiego KNX'a, na którego nie stać zadnego z nas, biedaków na tym forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ale ja przynajmniej się do tego przyznaję, zamiast cisnąć kity jak Ty. Jedyne co potrafisz to pisać bzdury, wymyślać bajki i tworzyć brednie. Nawet nie przeczytałeś manula do free@homa, bo gdybyś przeczytał to wiedziałbyś, że obsługuje następujące języki » German » Danish » English » Spanish » Finnish » French » Italian » Norwegian » Dutch » Polish » Portuguese » Russian » Swedish » Chinese Info ze str. 18. I tyle twojej wiedzy panie ekspert inaczej. Wystarczyła prosta sztuczka z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 13.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Spróbuje jeszcze raz przerwać ten Offtop. W ostatnim czasie (głownie we Francji) nastąpił prawdziwy wysyp tanich systemów ID. Taka mała lista, tych w mojej subiektywnej ocenie najciekawszych, może komuś się przyda. ZIPATO (KNX, EnOcean, Z-wave, Zigbee, 433) Zodianet ((Z-wave Plus, EnOcean, 433), posiada również wersję serwera na Androida co daje dużą skalowalność chmury obliczeniowej. Wink (Bluetooth, Wi-Fi, ZigBee, Z-Wave, Lutron ClearConnect) kosztuje tylko 50 $ na targach w Warszawie spędziłem trochę czasu na stanowisku firmy Grenton , której system bardzo mi się spodobał. (RS485, Z-wave, Bluetooth) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nawet nie przeczytałeś manula do free@homa, bo gdybyś przeczytał to wiedziałbyś, że obsługuje następujące języki ??? A czy w ogóle rozmawialiśmy jakie języki obsługuje??? Oj dendrytus, Ty to naprawdę żyjesz w swoim świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 13.10.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Rany boskie, sam jazgot instalatorów. Jedynie czego się dowiedziałem to chyba całkiem przypadkiem od stkopa jakie są jeszcze systemy na polskim rynku. O niektórych wiedziałem bo trochę ostatnio się interesuję z racji budowy, części nie znam. Stkop które systemy które wymieniłeś to systemy przewodowe rozproszone, bo na niektórych stronach internetowych ciężko się dowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 13.10.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) ...które systemy które wymieniłeś to systemy przewodowe rozproszone, bo na niektórych stronach internetowych ciężko się dowiedzieć? Z tych co akurat tutaj wymienilem to tylko Domatiq i AMPIO. I to jest wlasnie tak... jedni twerdza ze to wszystko prawie takie same systemy... a ja widze same zasadnicze roznice... jak by nie patrzec... jedyny polski rozproszony system przewodowy ktory dodatkowo wspiera rozne protokoly otwarte to prawie nikomu nieznany Domatiq [EDIT:Jeszcze AMPIO z pod Szczecina ma taką charakterystykę]. Systemów rozproszonych przewodowych jest jeszcze kilka... ale sa z tego co kojaze raczej zamkniete. Edytowane 14 Października 2014 przez stkop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 14.10.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Z tego co ja sam osobiście zdążyłem się zorientować to z rozproszonych systemów dostępnych na rynku to Nexwell FOX http://www.nexwell.eu/fox, Ampio o którym wspomniałeś http://www.ampiosystem.pl (z nimi jestem umówiony na przyszły tydzień), i chyba LCN z tego co wiem ale nie jestem pewien. Wszystkie wyglądają na OK ale dopiero jak policzę wszystkie obwody na co ostatnio nie potrafię znaleźć czasu to zorientuję się jak wyglądają cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 14.10.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Zgadza się... Ampio również [muszę zmienić poprzedni post ] Na pewno Ampio, FOX i LCN [niemiecki]. Z polskich to jeszcze Ceuron [ale to radio + modbus], IUVO, Hapcan [nie jestem pewien czy wszystkie rozproszone wymieniłem]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 14.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Pod względem stabilności działania na pewno mogę polecić LCN. Tylko trzeba trochę pokombinować, żeby cena wyszła korzystnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 14.10.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Przeglądałem ten Ceuron - odpada, za dużo złego naczytałem się na bezprzewodówkę a nie widzę tam innego rozwiązania na ich stronie. IUVO w zasadzie ma tylko 3 moduły i żadnego panela więc chyba też odpada. Tego Hapcana się trochę boję, widzę że trzeba samemu moduły składać. W sumie to robota instalatora ale chyba nie zaryzykuję. Więc dalej zostaje na celowniku Ampio (mam zobaczyć prawie gotową instalację w przyszłym tygodniu), Fox, no i doszedł LCN którego nie znałem. Inwestycja generalnie będzie obok Gliwic. Co do jeszcze tego KNX-a to mam pytanie do dendrytusa lub kogoś kto mocno siedzi w temacie. Nie proszę o szczegółową wycenę, ale w granicach jakich pieniędzy trzeba się liczyć z instalacją na dom niecałe 200 m? Chodzi o cały komplet czyli od rozdzielni, po system alarmowy, automatykę, instalację elektryczną po zainstalowanie lamp i wyłączników. Nie licząc oczywiście kosztów samych lamp, taśm LED i wyłączników. Projekt wnętrza mam w końcu odebrać do końca tygodnia ale wstępnie już wiem ile jakich obwodów będę miał w domu. rolety parter - 9 rolety piętro - 6 rolety okna dachowe - 4 (być może wewnętrzne żaluzje elektryczne jeśli to coś zmienia w sterowaniu) brama garażowa - 1 oświetlenie parter - 14 obwodów oświetlenie piętro - 13 obwodów oświetlenie podwórko - 8 obwodów (mniej więcej łącznie z oświetleniem tarasowym) obwody oświetleniowe mają być włącz / wyłącz, parę regulowanych (może z 6 do oświetlenie LED gzyms - 6 obwodów wielokolorowych czujki ruchu - ilość pomieszczeń 16 ogrzewanie podłogówka 13 pomieszczeń / garaż grzejnik / klatka wcale / kotłownia wcale ilość włączników ściennych - jeszcze nie wiem ale myślę że nie więcej niż 20 podwójnych panel wielopolowy (salon i sypialnia) klawiatura alarmowa wiatrołap i sypialnia (jeszcze się gdzieś daje?) ekran dotykowy wbudowany w ścianę (tego jeszcze nie wiem - kwestia ceny) jak już to tylko salon. czujniki zalania w dwóch łazienkach czujniki otwarcia okien (jeśli są potrzebne) to tyle co rolet + 2 drzwi i brama garaż inne czujniki - jeszcze nie wiem, ale z urządzeń które by tego może wymagały to chyba jedynie kominek w salonie (czujnik dymu) pompa ciepła - jeszcze nie wiem jaka, (gadam z Exothermem) ale jeśli jest jakiś sens to chciałbym ją zintegrować z inteligentnym domem stacja pogodowa oczywiście możliwość sterowania zdalnego z komputera, tabletu i telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 14.10.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 El*ontro a ten LCN to cenowo jak się ma do konkurencji? Pewnie sobie w najbliższym czasie do nich zadzwonię ale dobrze wiedzieć już od kogoś kto miał z nim cokolwiek wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 15.10.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) a ten LCN to cenowo jak się ma do konkurencji? Mój znajomy ma go zainstalowanego i zastanawiał się nad zmianą na coś innego. Zapoznałem się jak wybierałem system dla siebie. LCN jest drogi i zamknięty. Twierdzi, że żeby zmienić cokolwiek musi wołać instalatora. Cokolwiek, czyli również rzeczy bardzo podstawowe, takie jak np. sceny. Tak w ogóle nie wybrałbym systemu, w którym do zmiany czegokolwiek musiałbym wzywać instalatora. Potem zepsuje Ci się jakiś moduł i zamiast wymienić go przy pomocy zwykłego elektryka, to musisz wzywać instalatora. A ten akurat może być na urlopie, drugi co go zastępuje ma masę roboty a Ty będziesz przez tydzień wkurzał się że nie masz światła w piwnicy czy co gorsza, ogrzewanie w salonie nie działa. Gdy mi padł pilot od alarmu, to okazało się że instalator założył hasło. Potem przez tydzień do mnie jeździł bo ciągle mu coś wypadało. Przed instalacją każdy będzie Ci obiecywał że tak nie będzie i będą w 24h, ale nie daj się zwieść - przed zakupem każdy sprzedawca obiecuje gruszki na wierzbie. Ja tam wolę mieć dostęp do wszystkiego. Oczywiście zaraz sprzedawcy systemów zaczną wrzeszczeć żem idiota i się nie znam. To normalne, w końcu takie gadanie odbiera im kasę, którą mogą zarobić. Edytowane 15 Października 2014 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.10.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 ...Nie proszę o szczegółową wycenę, ale w granicach jakich pieniędzy trzeba się liczyć z instalacją na dom niecałe 200 m? Chodzi o cały komplet czyli od rozdzielni, po system alarmowy, automatykę, instalację elektryczną po zainstalowanie lamp i wyłączników. ... ...jak zbierzesz jakieś orientacyjne wyceny to wrzuć chętnie również się z nimi zapoznam na tej stronce jest orientacyjna wycena LCN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 15.10.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Główną zaletą LCN miał być sposób układania instalacji niewiele różniący się od zwykłego okablowania. Jednak żeby osiągnąć niższą cenę trzeba trochę inaczej zaplanować instalację - więcej modułów musi być w rozdzielnicy. Generalnie LCN starał się być tańszy od KNX, ale to zależy od zastosowanych urządzeń. Nie porównywałem nigdy instalacji LCN z innymi, bo nie miałem takiej potrzeby. LCN jest faktycznie systemem zamkniętym, ale dokładnie tak samo, jak inne systemy tworzone przez jednego producenta. @Marian_D Przy pomocy zwykłego elektryka możesz wymienić zwykły przycisk włączający światło. Do wymiany modułu sterującego i zaprogramowania zawsze będzie potrzebna większa wiedza. Czy będzie to Twoja wiedza, czy integratora, to już inna sprawa.A im większy poziom zaawansowania instalacji, tym więcej wiedzy potrzeba. Ja nie twierdzę, że użytkownik sam powinien programować instalacji. Tylko musi mieć świadomość, że wymaga to konkretnych umiejętności. I jak już uzna, że wszystko zrobi sam, bo na forum przeczytał, że nie powinien korzystać z usług integratorów, to niech nie narzeka, że automatyka domowa jest bez sensu i nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Krzychu_ 15.10.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Z tego co ja sam osobiście zdążyłem się zorientować to z rozproszonych systemów dostępnych na rynku to Nexwell FOX http://www.nexwell.eu/fox, Ampio o którym wspomniałeś http://www.ampiosystem.pl (z nimi jestem umówiony na przyszły tydzień), i chyba LCN z tego co wiem ale nie jestem pewien. Wszystkie wyglądają na OK ale dopiero jak policzę wszystkie obwody na co ostatnio nie potrafię znaleźć czasu to zorientuję się jak wyglądają cenowo. Zobacz jeszcze na ten system http://www.grenton.com - jak byłem na targach w Warszawie to bardzo mnie zaciekawił. Niestety podczas targów był to mój pierwszy kontakt z tym systemem i na razie nic więcej na jego temat nie mogę powiedzieć, ale z rozmowy z przedstawicielami firmy dowiedziałem się, że nie jest to całkiem nowa firma - produkują też elektronike pod innymi markami. W przyszłym tygodniu mam szkolenie w Nowym Sączy i przy okazji zahaczam o Kraków - umówiłem się z Panami z Grentona na oglądanie ich instalacji, w oparciu o którą podobno od dwóch lat działa cała kamienica. Wybieram się też do nich na szkolenie (ma być na początku roku w Warszawie, ale nie podali jeszcze terminu) - będę mógł wtedy coś więcej powiedzieć o tym systemie. Edytowane 15 Października 2014 przez _Krzychu_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 15.10.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 LCN jest faktycznie systemem zamkniętym, ale dokładnie tak samo, jak inne systemy tworzone przez jednego producenta. No niby tak, ale w tej cenie wybrałbym KNXa właśnie ze względu na to, że instalatorów jest zdecydowanie więcej. Z drugiej jednak strony koszty też są dla mnie istotne, więc jeśli system za pół tej ceny co LCN może zrobić podobną rzecz, to LCN nie ma dla mnie osobiście żadnych zalet - jest drogi jak KNX i zamknięty jak tanie systemy. Do wymiany modułu sterującego i zaprogramowania zawsze będzie potrzebna większa wiedza. Wszystko zależy od tego, jaki poziom wiedzy jest potrzebny. W KNX wymiana modułu rzeczywiście wymaga sporej wiedzy. Ale już np. w znienawidzonym przez instlatorów "systemie na F" nie. Więc ideałem byłby system kablowy, w którym konfiguracja i dodawanie modułów jest proste jak w systemie na F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 15.10.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 LCN do domu to jakiś poroniony pomysł, to jest system na biurowce. Jak zobaczyłem ceny, asortyment i sposób konfiguracji to się za głowę chwyciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 15.10.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wszystko zależy od tego, jaki poziom wiedzy jest potrzebny. W KNX wymiana modułu rzeczywiście wymaga sporej wiedzy. Ale już np. w znienawidzonym przez instlatorów "systemie na F" nie. Więc ideałem byłby system kablowy, w którym konfiguracja i dodawanie modułów jest proste jak w systemie na F. Proponowałbym porównać możliwości. Zwykłe włączanie światła na pewno można łatwo zrobić na systemie bezprzewodowym. Ale już coś bardziej zaawansowanego wymaga kombinacji i wcale nie musi być proste dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts