WiesiekM 05.11.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 homiq czy Wasz system jest systemem rozproszonym? Nie potrafię znaleźć tej informacji na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 06.11.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 homiq czy Wasz system jest systemem rozproszonym? Nie potrafię znaleźć tej informacji na stronie. To kwestia dość względna. Zasadniczo polecamy montaż wszystkich urządzeń w rozdzielnicy centralnej, natomiast elementy wykonawcze można również rozproszyć. Jeżeli chodzi o funkcjonalność to również część może działać autonomicznie w modułach (tryb awaryjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 06.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie wiem czy to ja jako amator źle pojmuję kwestię struktury systemów rozproszonych, ale chcąc założyć sobie taką instalację trochę już na ten temat poczytałem i inaczej to zrozumiałem. Według mnie, a w zasadzie według tego czego się dowiedziałem czytając strony i fora branżowe system rozproszony to taki w którym każdy moduł posiada własną "inteligencję". Moduły wymieniają się wzajemnie informacjami i nie musi w tym uczestniczyć żaden komputer centralny, czyli jest to tak zwana inteligencja rozproszona. Parę dni temu dostałem wycenę pewnej firmy instalacyjnej. Pan przy okazji wyceny chciał opisać parę konkurencyjnych systemów na rynku i napisał że Fibaro którego wszyscy dobrze znają jest systemem rozproszonym. Uznałem że Pan nie do końca wie o czym pisze i zrezygnowałem z usług tej firmy. W sumie pewnie i tak bym zrezygnował bo dosyć mocno przebili w górę wycenę innej firmy której system bardziej mi się podoba ale to dolało oliwy do ognia. Co w końcu nazywa się inteligentnym systemem rozproszonym, to że moduły posiadają inteligencje same w sobie i same wykonują swoje zadania czy to że moduły są rozproszone po całym budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 06.11.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Na wikipedii KNX opisany jest właśnie tak jak myślę http://pl.wikipedia.org/wiki/KNX Swoją drogą będę chciał jeszcze żeby ktoś mi zrobił wstępną wycenę na KNX. Nie robiłem tego bo wszyscy piszą że wyjdzie najdrożej ale zauważyłem że dendrytus często przekonuje że tak nie jest. Na stronie producenta który na dzień dzisiejszy jest moim faworytem też kwestia rozproszenia systemu opisana jest podobnie jak KNX. Chyba że można to dwojako pojmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 07.11.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 @WiesiekM : miałeś fuksa że trafiłeś na kompetentną firmę a Ty Ich "zwolniłeś" heheFibaro, a właściwie to Z-wave jest(może być) systemem rozproszonym.Możesz powiązać każdy moduł z każdym w konfiguracjach jeden do jeden/ wiele do wielu czyli :- czujnik po naruszeniu przełącza switch-a, ustawia dimmera (np na 50%), otwiera roletę (np na 50%)- ustawienie jednego dimmera w salonie na 70% może powodować ustawienie innych dimmerów na taką samą wartość- wykrycie zagrożenia na jakimkolwiek czujniku rozsyłane jest do innych modułów (tzw. ramka alarmowa), każdy moduł ma możliwość zdefiniowania jak ma się zachować po odebraniu ramki alarmowej danego typu. Osobno pożar/włamania itd.- każdy moduł posiadający termostat może wysłać ramkę alarmową pożaru i zainicjować na innych modułach określone działania. Ustawienia i komunikacja ramek alarmowych jest niezależna od ustawień powiązań modułów (tzw. assocjacji). Tego nie znajdziesz w innych systemach.Każdy moduł Z-wave ma wbudowany mikrokontroler, który pozwala na autonomiczną pracę. Jak wyżej wykazałem są 2 drogi autonomicznej pracy modułów :1. Wysyłanie określonych zadań do konkretnych modułów (włącz/wyłącz/ściemnij(określony %), otwórz/zamknij (określony %))2. Reakcja na stany alarmowe rozsyłana do wszystkich modułów, osobno zdefiniowana reakcja po wykryciu :- zalanie- dym,CO,CO2- włamanie- temperaturaModuły Fibaro są bardzo rozbudowane pod tym względem w stosunku do innych modułów Z-wave. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.11.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nie wiem czy to ja jako amator źle pojmuję kwestię struktury systemów rozproszonych, ale chcąc założyć sobie taką instalację trochę już na ten temat poczytałem i inaczej to zrozumiałem. Według mnie, a w zasadzie według tego czego się dowiedziałem czytając strony i fora branżowe system rozproszony to taki w którym każdy moduł posiada własną "inteligencję". Moduły wymieniają się wzajemnie informacjami i nie musi w tym uczestniczyć żaden komputer centralny, czyli jest to tak zwana inteligencja rozproszona. ................. Co w końcu nazywa się inteligentnym systemem rozproszonym, to że moduły posiadają inteligencje same w sobie i same wykonują swoje zadania czy to że moduły są rozproszone po całym budynku? System rozproszony, to system w który KAŻDY element ma własny mikroprocesor i podejmuje działanie na podstawie zgromadzonych w nim danych. Dzięki temu system będzie działał niezależnie od awarii pozostałych elementów. Mamy też sposób rozlokowania modułów w budynku czyli system scentralizowany, gdy moduły znajdują się w jednym miejscu, rozproszony, gdy moduły znajdują się w różnych miejscach i mieszany łączący oba te sposoby. Sposób rozlokowania modułów nie ma wpływy na to czy system jest rozproszony czy scentralizowany, bo tym świadczy sposób miejsce podejmowania decyzji o reakcji systemu na zdarzenie. Tryb awaryjny, NIE JEST oznaką, że system jest rozproszony, co wielu speców od marketingu czyli od niczego, usiłuje wmówić klientom. KNX nie posiada "trybu awaryjnego". W przypadku awarii jakiegoś modułu, pozostałe działają z pełną funkcjonalnością. Jedynym przypadkiem kiedy KNX przestanie całkowicie działać jest awaria głównego zasilacza, ale przy awarii głównego zasilacza praktycznie ŻADEN system ID nie będzie działał. W KNX są moduły z trybem awaryjnym, czyli będą działać w ograniczony sposób np. włącznik będzie opuszczał jedną roletę, ale już nie grupę rolet. Innym "trybem awaryjnym" jest ręczne załączanie przekaźników jak np. w tym module Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 07.11.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Moje pojmowanie systemu inteligencji rozproszonej jest zatem najbliższe temu które przedstawił dendrytus i takie właśnie chcę w domu. Sztywniak czy to Fibaro czy ten z-wave działa wobec tego tak że te moduły same analizują informacje bez potrzeby ingerencji centralki? W sensie czy potrafią np. przeanalizować nieobecność domowników i wygasić światło w całym domu jeśli nikogo nie ma? Lub np. regulować temperaturę w pomieszczeniach w zależności od harmonogramu czy obecności? Pytam tylko po to żeby uporządkować sobie w głowie istotę działania tych systemów rozproszonych. Inna sprawa że nie dopuszczam do myśli żeby zastosować w domu system bezprzewodowy, to była by chyba ostatnia rzecz na którą bym się zdecydował. Trochę naczytałem się i nasłuchałem niedobrych rzeczy na temat tych systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 07.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 @WiesiekM: tak, potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 07.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Chmmm... Zainteresowało mnie to i próbuję coś znaleźć na ten temat w sieci, ale wszystko co znalazłem mówi że pomiędzy tymi modułami z-wave można tylko przypisać jakieś wejście do jakiegoś wyjścia za pomocą tak zwanych asocjacji. Czyli rozumiem że to takie proste wyzwalania wyjść bez żadnej inteligencji. Chyba że znalazłem jakieś starsze artykuły w internecie a nowsze moduły z-wave mają już swoją inteligencję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 07.11.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 ciekawe, instalujesz KNX-a a zainteresowało Cię Z-wave ? Poszukaj jak to jest rozwiązane w KNX bo możesz później być rozczarowany. W Z-wave to działa dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.11.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Poszukaj jak to jest rozwiązane w KNX bo możesz później być rozczarowany. W Z-wave to działa dokładnie tak samo. I tak i nie. W niektóre moduły KNX-a mają wbudowane funkcje logiczne lub mamy moduły zajmujące się tylko logiką. W KNX mam ZAWSZE dostępną pełną funkcjonalność modułu niezależnie od tego czy system jest sprawny czy jakaś jego część jest uwalona. Oczywiście pełna funkcjonalność dotyczy tylko sprawnych modułów. Taki przycisk http://www.jung.de/~mi/1349/2338/raumcontroller.jpg będzie ZAWSZE funkcjonował ze wszystkimi bajerami, a nie będzie działało np. podnoszenie rolet, bo padł moduł od rolet. Oczywiście taki przycisk nie potrzebuje ŻADNEGO serwera czy jednostki centralnej Edytowane 8 Listopada 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 08.11.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 W Z-wave działa to tak samo z tym że w Z-wave nie ma tak dużego wyboru ślicznych przycisków i modułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 08.11.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 W Z-wave działa to tak samo z tym że w Z-wave nie ma tak dużego wyboru ślicznych przycisków i modułów. Rozumiem, że funkcje logiczne też można zaprogramować w modułach. Odnoszę jednak wrażenie, że są jeszcze inne różnice poza ładnym wyglądem. W KNX mogę spokojnie zrobić w pełni funkcjonalną instalację, a serwer z wizualizacją potraktować jako ciekawe uzupełnienie. Fibaro od centralki rozpoczyna swoją ofertę, to chyba o czymś świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 08.11.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Różnice są w urządzeniach. KNX ma szeroką ofertę czasami bardzo rozbudowanych urządzeń, a w Z-wave ze świeczką szukać. Możliwość pracy z centralką na której logikę buduje się sprawniej, powoduje że jest tego mało. Z mojego punktu widzenia praca zcentralizowana jest wygodniejsza. Nie porównuje Z-wave z KNX bo to w ogóle inna liga. Chciałem tylko skorygować to co napisał WiesiekM. Jak znajdę chwilkę to rzetelnie to opiszę i gdzieś wrzucę bo w większości materiałów (marketingowych) i na Wikipedii są bzdury. Fibaro promuje centralkę z całkiem innych powodów Edytowane 8 Listopada 2014 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 08.11.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Sztywniak nie instaluję ani KNX, ani Z-Wave )) Znaczy się jeszcze nie wiem czy nie KNX bo nie zrobiłem sobie jeszcze wyceny ale podejrzewam że będzie zbyt drogo jak dla mnie. Z-Wave też nie będę instalował bo bezprzewodówka, ale ostatnio czytam dużo na temat różnych systemów i przy okazji rozmowy o z-wave też sobie trochę poszperałem. Jak na razie z ofert które otrzymałem od dłuższego czasu faworytem jest Ampio, ale to nie znaczy że wykluczam inne systemy. Kwestia funkcjonalności do ceny, ale zawęziłem sobie tak czy inaczej już kwestię dosyć mocno kryteria wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 08.11.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ale też dużo wycen nie dostałem. Od LCN np. nie potrafię się doprosić wyceny od ponad miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekdl 08.11.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Przepraszam, że nie na temat Szukam jakiś informacji o instalacji na sterowniku PLC - chodzi mi o jakieś ciekawe tematy tu na forum, miałby ktoś linki? Inne fora typowo plc znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Z tego co wiem, to z uzyciem Fibaro można zrobic instalacje hybrydowa: kable + Z-Wave. Czy ktos cos wie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.11.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 I tak i nie. Taki przycisk http://www.jung.de/~mi/1349/2338/raumcontroller.jpg będzie ZAWSZE funkcjonował ze wszystkimi bajerami, a nie będzie działało np. podnoszenie rolet, bo padł moduł od rolet. Witam Czyli ten moduł komunikuje się po magistrali z modułem wykonawczym (przekaźnikowym, roletowym) itd .? Jeżeli on ulegnie uszkodzeniu inny taki element mógłby przejąć jego funkcje - oczywiście jeżeli zostałby odpowiednio przeprogramowany. Może wystąpić sytuacja, że taki uszkodzony moduł zblokuje wszystkie inne wiszące na tej samej magistrali ? W Nexo, przy zastosowaniu wyłączników tradycyjnych w sytuacji uszkodzenia płyty głównej, nadal funkcjonują moduły wykonawcze, oczywiście musi być zapewnione stałe zasilanie 24V do tych elementów. W sytuacji wyłączników programowalnych, (czyli analogicznie jak link wyżej) uszkodzona płyta główna eliminuję prace wszystkich elementów, których logiki definiowane są właśnie na płycie głównej. Logistycznie patrząc wymiana takiej płyty może zając kilka dni, w tym czasie pozostaje nam ratowanie się dip-switchami na obudowach modułów wykonawczych jeśli układ jest scentralizowany. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 08.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Witam Czyli ten moduł komunikuje się po magistrali z modułem wykonawczym (przekaźnikowym, roletowym) itd .? Jeżeli on ulegnie uszkodzeniu inny taki element mógłby przejąć jego funkcje - oczywiście jeżeli zostałby odpowiednio przeprogramowany. Oczywiście, że może przejąć. Nawet nie koniecznie identyczny element. W całym systemie nie ma centralnego urządzenia, które zbiera dane z przycisków, czujników itp. i steruje elementami wykonawczymi. Może wystąpić sytuacja, że taki uszkodzony moduł zblokuje wszystkie inne wiszące na tej samej magistrali ? Zwykłe uszkodzenie elektroniki nie spowoduje unieruchomienia magistrali. Musiałoby to być bardzo poważne fizyczne uszkodzenie urządzenia. Ale nawet w tak skrajnym przypadku można odłączyć uszkodzony element i bez jego wymiany cała sieć działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts