Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Ze swojej strony mogę dać przykład tego wyłącznika: http://www.nexwell.eu/produkt/nxw2974-wielofunkcyjny-przycisk-programowalny-tukan cena katalogowa netto: 398zł

Pozdrawiam

OT: Kasprzyk, chyba jesteś w dobrym kontakcie z Nexwell. Weź im zwróć uwagę, że się ośmieszają parametrami elektrycznymi tego przycisku.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem, go tak samo jak wieszosc ludzi.

Czyli dla ciebie ktoś z kasą, to posiadacz 15 passata kombi w dieslu, zakupionego okazyjnie od nie palącego Niemca na emeryturze, który nim jeździł do kościoła, stąd przebieg tylko 196 tys km.

Zastanów się dlaczego np. taki google wydał $3,2mln. na Nest-a a nie jakieś pstryczki od kogo by one nie były.

Kupił Nesta, bo NEST sporo zarabia na swoim sterowniku, który z inteligentnym budynkiem nie ma nic wspólnego.

KNX to klocki i można na nich zbudować naprawdę ciekawe rzeczy a nie wciskać na siłę naiwnym użytkownikom horrendalnie drogie sieci, które w większości zamieniają dotychczasowe rozwiązania na kolorowe gadżeciki.

Masz racje, w sumie powinienem przestać wciskać horrendalnie drogie sieci i skupić się naciekowych rzeczach na KNX-ie.

Może podsuniesz mi co i jak można zrobić na KNX, bo jak widzę masz wiedzą i spore doświadczenie w tej kwestii.

Chętnie się też dowiem, ale i inni forumowicze pewnie też, jakie to rozwiązania KNX-owe zastosowałeś u siebie w domu, że pstryczki są zbędne.

A ciekawe jest to dlaczego takiego sprzedawcę nie stać na komercyjne, zgodne z regulaminem forum, konto?

Bo może nie potrzebuję reklamy na forach internetowych?

OT: Kasprzyk, chyba jesteś w dobrym kontakcie z Nexwell. Weź im zwróć uwagę, że się ośmieszają parametrami elektrycznymi tego przycisku.

Tak, a w którym miejscu?

Edytowane przez dendrytus

Czyli dla ciebie ktoś z kasą, to posiadacz 15 passata kombi w dieslu, zakupionego okazyjnie od nie palącego Niemca na emeryturze, który nim jeździł do kościoła, stąd przebieg tylko 196 tys km.

Jesli taki wycignalaes wniosek, znaczy masz problemy z wnioskowaniem.

To ty powiedziales:

Ciekawe dlaczego ludzie mający pieniądze NIGDY nie mają takich dylematów.

W goscia ze starym passatem na pewno nie targetujesz.

Nie wiem na jakiej podstawie wiesz czy ktoś ma o czymś pojęcie czy nie, pewnie imaginujesz jak dendrytus na temat statusu rodzinnego czy materialnego. Skupianie się na drogich, kolorowych paciorkach zaledwie zastępujących znane od wieków przełaczniki nie jest jeszcze "inteligentnym systemem".

Wiem to na podstawie Twoich wypowiedzi. Właśnie po raz kolejny to potwierdziłeś.

Naprawdę uważasz, że trzeba mieć kasę na szklany włącznik za 580 zł?

Po raz trzeci- Ty to powiedziales nie ja

Ile tych wylacznikow trzeba w domu ? Ile kosztuje caly system ? Dla Kowalskiego z hipoteka jak znalazl :bash:

W takich jak ty też nie targetuje, bo szkoda mi mojego czasu.

bez komentarza.

Określ, rozwiń, co to są "parametry elektryczne" według Ciebie. A kontakt z tą firmą raczej nikogo nie ogranicza - sam możesz się do nich odezwać.

Tutaj miałem głównie na myśli pobór prądu przy zasilaniu 24V. W instrukcji podają pobór dla włączonego i wyłączonego LCD.... ale przecież w tym modelu nie ma LCD... niby drobiazg... ciekawie dzieje się w opisie w instrukcji dla bliźniaczego przycisku w wersji dla systemu FOX. Tam dla pobór prądu przy wyłączonych LED to 125mA... czyli jakieś 3W. :) Takie tam...

Ile tych wylacznikow trzeba w domu ? Ile kosztuje caly system ?

A ile kosztuje samochód w czerwonym kolorze?

Dla Kowalskiego z hipoteka jak znalazl :bash:

Z 90% moich klientów buduje dom na kredyt hipoteczny.

W instrukcji podają pobór dla włączonego i wyłączonego LCD..

Masz fajne hobby, gratuluję. Ja tam wolę czytać jakieś książki.

Ale zazwyczaj nie nazywaja sie Kowalski.

To tylko potwierdza, że BREDZISZ.

A coś bardzie na tema panie ekspert od kredytów i dziadowania przez Kowalskiego?

PS.

Ciekawe, że biedni polacy budujacy na kredyt hipoteczny mają na płoty z klinkieru za kilkanaście-kilkadziesiąrt tys. zlotych, a nie mają na szklane włączniki.

Przemyślałem i faktycznie lokalizacja i identyfikacja osób w domu to genialne rozwiązanie.

Dzięki temu znalazłem już pierwsze zastosowania.

Jak ja wejdę do kuchni to uruchomi się ekspres do kawy, jak wejdzie żona, to zmywarka.

jak Ty wejdziesz to zrobi czarną a jak żona to białą

w wielu pomieszczeniach lokalizacja lepiej się sprawdza niż czujniki ruchu/obecności np do zapalania światła

w pomieszczeniach gdzie nikogo nie ma, można przykręcić ogrzewanie ....

z resztą po co to pisze, dobrze o tym wiesz. ;-)

To tylko potwierdza, że BREDZISZ.

Po raz czwarty przytocze Ciebie, bo twoja wypowiedz jest doskonala odpowiedzia na to co PISZESZ:

Wynika z tego ze wiesz co najwyzej tyle co ja na ponizszy temat:

A coś bardzie na tema panie ekspert od kredytów i dziadowania przez Kowalskiego?

PS.

Ciekawe, że biedni polacy budujacy na kredyt hipoteczny mają na płoty z klinkieru za kilkanaście-kilkadziesiąrt tys. zlotych, a nie mają na szklane włączniki.

To jest tak samo rozsadne jak hipoteka na szklane wylaczniki. Kto biednemu zabroni ;)

Sorki za pare niemerytorycznych postow. Ale z przykroscia stwierdzam, ze wpisalem sie w panujacy tu trend. Merytorki niewiele, udawadnianie ze KNX jest najlepszy, a jak nie masz pieniedzy na szklane wylaczniki 580 PLN/szt, to spadaj. Albo wez na nie hipoteke.

I to maja byc systemy w dobrej cenie?

Pozdrawiam wszystkich specjalistow.

Kszhu naprawdę uważasz że użytkowników interesuje tak daleko posunięta technologia jak rozpoznawanie ludzi w domu? Nie dajmy się zwariować, po to instaluję sobie w domu inteligentną instalację żeby żyło mi się wygodniej a nie po to żeby zastanawiać się co mój dom wykona za chwilę za operację w zależności od tego kto jest w pokoju. Żeby każdy miał inną temperaturę? Żeby każdy miał inaczej opuszczone rolety? W ofercie którą podpisałem firma umieściła mi w opcjach dodatkowych czujnik obecności który rozpoznaje w którym miejscu w pokoju są osoby. Zapytałem instalatora co mi da taki czujnik oprócz tego że kosztuje ponad 700 zł netto, odpowiedział że generalnie nic i nie instalował jeszcze takiego czujnika w żadnym domu bo ciężko wymyślić coś bardziej funkcyjnego i praktycznego dla niego. Mógłby ewentualnie zrobić jakieś opcje typu jak leże na kanapie dłużej niż 30 min. a jest po 23.00 to system przyciemni mi oświetlenie bo stwierdzi że śpię. Ale czy takie coś jest mi potrzebne? Co do wyłączników to będę miał zainstalowane coś takiego.

AmpioMdot2.jpg

w ofercie mam to wycenione na 215 zł brutto i cztery takie

AmpioMdot4.jpg

wycenione na 385 zł brutto. Są o tyle wielofunkcyjne że rozróżniają ilości i długość dotknięć. I jeszcze jeden taki.

panel_inteligentny_dom_ampio.jpg

Ale nie jest już taki tani bo kosztuje 1300 więc dałem sobie tylko jeden w salonie.

WiesiekM: z całym szacunkiem ale Twoja instalacja z inteligencją ma niewiele wspólnego. To jest prosta automatyka domowa i z tego co napisałeś to takie są Twoje oczekiwania - każdy ma inne ;-)

Co do rozpoznawania lokalizacji to użytkowników to bardzo interesuje i to w skali w jakiej nawet sobie nie wyobrażasz.

Jeszcze trochę i ta technologia stanie się powszechna.

WiesiekM: z całym szacunkiem ale Twoja instalacja z inteligencją ma niewiele wspólnego. To jest prosta automatyka domowa i z tego co napisałeś to takie są Twoje oczekiwania - każdy ma inne ;-).

Sztywniak, z całym szacunkiem ale wszystkie systemy, które są tutaj opisywane niewiele mają wspólnego z inteligencją. Są to bardziej lub mniej rozbudowane systemy realizujące z góry ustalone algorytmy. Nic więcej :)

Sztywniak gdzie według ciebie kończy się automatyka budynku a gdzie zaczyna się instalacja inteligentna? W sensie co taka instalacja musi potrafić żeby była według ciebie inteligentną? No i w takim wypadku skoro już mowa o rozpoznawaniu użytkownika to jaki system to potrafi i jak to robi? Ale masz rację co do moich oczekiwań. Nie chodzi mi wysoce zaawansowane funkcje choć firma instalacyjna która będzie mi robić instalację twierdzi że system potrafi praktycznie wszystko to co znacznie droższe konkurencyjne systemy. Moje oczekiwania są takie żeby system wiedział kiedy nie ma nikogo w domu i wykonał odpowiednie ku temu czynności takie jak zgaszenie światła, aktywacja alarmu jeśli ja zapomnę, zmiana temperatury (tego jeszcze nie wiem bo będę miał podłogówkę), symulacja obecności, wyłączenie gniazd. Chcę mieć możliwość sterowania światłem (sceny świetlne), temperaturą, roletami (w zależności od pogody i obecności), trasę nocną po którejś godzinie, no i systemy bezpieczeństwa, czyli czyli włamanie, pożar, zalanie i np. blokada dopływu wody i gazu. Tyle mam ujęte w ofercie i takie są moje oczekiwania. Nie oczekuję rozpoznawania twarzy i nie potrzebuję gadać z domem. Wiem że system potrafi jeszcze znacznie więcej np. podążanie dźwięku za użytkownikiem (nad tym się jeszcze zastanawiam bo wiąże się to z instalacją głośników sufitowych). Nie chcę natomiast przeinwestować więc na razie się wstrzymuję, mam jeszcze trochę czasu na decyzje.