Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Początek czwartej strony, czas na przypomnienie - w tym wątku dyskutujemy o gotowych ("pudełkowych") systemach automatyki domowej o cenie nie przekraczającej 20-25.000 zł za przeciętną instalację.

Jeżeli ktoś z Szanownych Dyskutantów reprezentuje producenta lub instalatora jakiegoś systemu, to proszę o zaznaczenie tego w swoich postach - wasza wiedza jest bardzo cenna, ale dajcie nam - klientom - szansę na obiektywną jej ocenę.

Początek czwartej strony, czas na przypomnienie - w tym wątku dyskutujemy o gotowych ("pudełkowych") systemach automatyki domowej o cenie nie przekraczającej 20-25.000 zł za przeciętną instalację.

Jeżeli ktoś z Szanownych Dyskutantów reprezentuje producenta lub instalatora jakiegoś systemu, to proszę o zaznaczenie tego w swoich postach - wasza wiedza jest bardzo cenna, ale dajcie nam - klientom - szansę na obiektywną jej ocenę.

Witam

Od początku uczestniczę w tym wątku. Jestem pracownikiem Nexwell Engineering producenta systemu NEXO. Staram się aby moje wypowiedzi miały charakter merytoryczny czasem prostujący, ale raczej nie nachalnie reklamujący nasze wyroby (zwłaszcza nie kosztem obniżenia rangi produktów konkurencyjnych, czego z natury nie znoszę). W Nexwell zajmuję się miedzy innymi kosztorysowaniem sprzętu pod konkretne zapytania klientów. Dość często zdarzają mi się wyceny ukształtowane właśnie na poziomie 20-25.000 zł brutto na pełne i zarazem rozsądne systemy idealne do zadań (dla domków w okolicach 150-200m2), o których myśleli konstruktorzy systemu NEXO. Chętnie się podzielę z czytelnikami wątku takimi wycenami (zainteresowanych proszę o kontakt na prw). Zawsze staram się dokładnie wyspecyfikować zasoby sprzętu. Zaznaczam też, że 20-25.000 zł to najczęściej cena brutto na sprzęt produkowany przez nas. Do tego należało by doliczyć ok 1/3 tej ceny na wszelkie dodatkowe materiały (czujniki, elektrozawory, rozdzielnice elektryczną, puszki, kamery, akumulatory, zasilacze, kontaktrony) no i pewnie gdzieś w okolicach 1/3 na pracę związaną z instalacją, uruchomieniem, integracją (rekuperatory, piece, pompy ciepła etc) i programowaniem (czyli to co najistotniejsze.... bo "Inteligentny Dom" to nie jest tylko fajny manipulator do światła, ale poważne narzędzie do automatyzacji instalacji domowej).

Edytowane przez Paweł Irek

witam

>

> buduje dosc duzy dom.

> wolalbym uniknac duzej ilosci przyciskow do swiatel .

>

> pomyslelem ze zaloze panel do sterowania TYLKO oswietleniem i do niego

> podlacze rzadziej uzywane oswietlenie

>

> czesc przyciskow zostanie- przy lazioenkach ,wejsciu i tych czesciej

> uzywanych

> reszte chcialbym podlaczyc do sterownika ,a ten umiescic w wygodnym

> miejscu .

> jak to zrobic?

> nie interesuje mnie mozliwosc sterowania

ogrzewaniem,wentylkacja,roletami-

> chce sterowac tyylko rzadko uzywanym swiatlem

> generalnie chodzi mi o salon polaczony z jadalnia i kuchnia-w sumie 130mkw

myslalem o xcomfort

co mam kupic?

Room-Manager ,sredniego pilota i mysalem 2 CDAU-01/03 oraz 4 sztuki

CSAU-01/01 oraz CPAD-00/60

zalezy mi glownie na unikaniu podwojnych,pottrojnych kontaktow- po to ten system

czy taki zestaw zastopi mi okolo 6-7 tradycyjnych przyciskow podwojnych?

pozdrawiam

images_parter_zmniejszacz-pl_2770.jpg

może troszkę droższe ale bardzo funkcjonalne

http://esklep.fachowyelektryk.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5103&category_id=15&keyword=2072&option=com_virtuemart&Itemid=1

Gira InfoTerminal Touch to 5,7" kolorowy panel dotykowy, często wykorzystywany jako jednostka centralka inteligentnej instalacji KNX/EIB. Teraz jego funkcjonalność jest jeszcze bardziej rozszerzona. Najważniejszą zaletą jest, że Gira InfoTerminal Touch został wyposażony w możliwość łączenia z siecią internetową poprzez kabel ethernetowy. E-maile mogą być wyświetlane na ekranie, dane mogą być pobierane z sieci, dostęp do informacji (takich jak pogoda, wiadomości i podobne) w formacie RSS oraz wszelkie informacje na temat problemów z instalacją KNX/EIB wysyłane poprzez E-mail'e. Dodatkowo urządzenie wyposażono w diagramy, symulację obecności oraz zegar astro.

http://esklep.fachowyelektryk.pl/allegro/infotouchterminal-update.gif

Inteligentne instalacja Gira Instabus KNX/EIB może wyręczać mieszkańców w wielu czynnościach. Delikatnie obudzi o określonej godzinie i w określony sposób. Np. o 5:30 załączy się ogrzewanie podłogowe, o 6:00 temperatura w domu wróci (po obniżeniu nocnym) do stanu komfortowego, 6:10 załączy się radio witając wstającego muzyką lub prognozą pogody, 6:15 podniosą się żaluzje, załączy się ekspres do kawy i wyłączy ogrzewanie podłogowe. Potem kolejno może załączyć się TV w kuchni, proponując "kawę lub herbatę" oraz najświeższe wiadomości. Następnie instalacja żegna mieszkańców stopniowo przechodząc w stan oczekiwania: temperatura obniży się, zostaną sprawdzone okna i drzwi, załączy się system alarmowy oraz wszystkie instalacje chroniące budynek przed włamaniem i stratami spowodowanymi nagłą zmiana pogody lub awarią techniczną. Gdyby jednak nastąpiło takie nieprzyjemne zdarzenie, to system samoczynnie powiadomi o tym właściciela lub wskazane osoby, np. policję (telefon, SMS, internet), zabezpieczy dom (np. opuści żaluzje i wyłączy ogrzewanie po zbiciu szyby), sfotografuje ew. włamywacza i przekaże właścicielowi za pośrednictwem internetu obraz z wewnętrznych kamer. Właściwie rodzaj i ilość realizowanych funkcji zależy wyłącznie od fantazji właściciela i jego możliwości finansowych.

KNX/EIB - urządzenia systemowe.

Jako urządzenia systemowe w systemie magistralnym KNX/EIB uważa się urządzenia, które umożliwiają poprawną pracę całego systemu. Należą do nich urządzenia zarówno nafaszerowane elektroniką jaki i proste szyny danych. W ofercie naszej firmy znajduje się wiele tego typu urządzeń przeznaczonych zarówno do montażu na szynie TS 35 jak i do montażu podtynkowego.

KNX/EIB - aktory.

Wyrobniki (aktory) są to magistralne urządzenia wykonawcze. Wyrobniki montowane są na znormalizowanej szynie TS 35, natynkowo, w pustych przestrzeniach budowlanych oraz podtynkowo.

W ofercie firmy znajdują się następujące typy wyrobników:

wyrobniki załączające 2, 4, 6, 8 i 16 kanałowe, wyrobniki ściemniające (uniwersalne), 1 i 2-kanałowe, wyrobniki ściemniające (z wyjściem 1-10 V), 1 i 3-kanałowe, wyrobniki żaluzjowe 4-kanałowe lub 2x2-kanały, wyrobniki analogowe 2 i 4-kanałowe, napędy zaworów grzejnikowych

KNX/EIB - czujniki

Jako czujniki w systemie magistralnym KNX/EIB uważa się urządzenia, które przetwarzają wartości fizyczne tj. przyciśnięcie przycisku, temperatura, prędkość wiatru itp. na informacje (telegramy) zrozumiałe przez pozostałe urządzenia podłączone do magistrali systemowej. W ofercie naszej firmy znajdują się czujniki, umożliwiające realizację większości z wymaganych funkcji. Montowane są na znormalizowanej szynie TS 35, podtynkowo, natynkowo, w pustych przestrzeniach.

W ofercie firmy znajdują się następujące typy czujników:

Czujniki przyciskowe - 1,2,3,4,6 przyciskowe, czujniki ruchu i obecności, natężenia oświetlenia, bezpotencjałowe wejścia binarne, wejścia binarne na 24V lub 230V, stację pogodową, wejścia analogowe 1-10V lub 4-20mA, panele dotykowe, odbiorniki fal IR, regulatory temperatury mierzące aktualną temperaturę, multi-sensory.

Wystarczy napisać co jest potrzebne na [email protected] a my całkowicie za darmo wycenimy taki system.

Edytowane przez esklepfachowyelekryk

kupilem xcomfort

1 Zwykły pilot 12 kanałowy

1 Room Manager - zwykły bez bluetooth

3 Odbiorników ściemniających

5 Odbiorników wł/wył

za wszystko zaplacilem 2300 brutto

mysle ze spelni moje oczekiwania

system ktory proponoweales na pewno ciekawy,ale blizszy okolicy 10tys zl

Edytowane przez szymek.1

witam

>

> buduje dosc duzy dom.

> wolalbym uniknac duzej ilosci przyciskow do swiatel .

>

> pomyslelem ze zaloze panel do sterowania TYLKO oswietleniem i do niego

> podlacze rzadziej uzywane oswietlenie

>

> czesc przyciskow zostanie- przy lazioenkach ,wejsciu i tych czesciej

> uzywanych

> reszte chcialbym podlaczyc do sterownika ,a ten umiescic w wygodnym

> miejscu .

> jak to zrobic?

> nie interesuje mnie mozliwosc sterowania

ogrzewaniem,wentylkacja,roletami-

> chce sterowac tyylko rzadko uzywanym swiatlem

> generalnie chodzi mi o salon polaczony z jadalnia i kuchnia-w sumie 130mkw

myslalem o xcomfort

co mam kupic?

Room-Manager ,sredniego pilota i mysalem 2 CDAU-01/03 oraz 4 sztuki

CSAU-01/01 oraz CPAD-00/60

zalezy mi glownie na unikaniu podwojnych,pottrojnych kontaktow- po to ten system

czy taki zestaw zastopi mi okolo 6-7 tradycyjnych przyciskow podwojnych?

pozdrawiam

Jeżeli już decydujemy się na radiówkę, to Xcomfort jest niezłym rozwiązaniem. Jego zaletą jest dość duża stabilność jak na system radiowy. Głównie z tego względu, że pracuje na wyższej częstotliwości, którą jak na razie nie za bardzo lubią chińczycy ;) W przypadku małych realizacji wychodzi bardzo korzystnie cenowo. W przypadku większych, gdy trzeba go trochę zintegrować z alarmem już nie jest tak różowo. Dużą jego zaletą jest prostota programowania. W wybranych hurtowniach można wypożyczyć moduł do programowania, trochę posiedzieć i samemu zaprogramować. Oprogramowanie samego oświetlenia jest bardzo proste. Ups... podcinam gałąź na której siedzę ;)

To tyle na wstępie.

Zaproponowany zestaw może zastąpić dużo większą ilość tradycyjnych przycisków niż 6. Pod warunkiem, że zostanie wyposażony w odpowiednią ilość modułów wykonawczych.

CPAD-00/60 - realizuje 4 niezależne funkcje, czyli może obsłużyć 4 niezależne obwody. Lewy klawisz góra jedna funkcja, lewy klawisz dół druga i tak samo prawy.

W Xcomfort mamy trzy rodzaje pilotów (nie licząc mutacji): 2-kanałowy, 12-kanałowy i 12-kanałowy z LCD. Pilot 12 kanałowy może obsłużyć do 24 niezależnych funkcji... tak, tak. Ale spamiętać to wszystko to już istny hardcore ;) Producent dołącza naklejkę na opisy :)

Room Manager ma dużo większe możliwości. Ale w praktyce stosuje się głównie cztery klawisze szybkiego dostępu, czyli tak jak przycisk cpad-00/60 realizuje cztery niezależne funkcje. Room Manager to bardzo fajne urządzenie: sterowanie czasowe, pseudo symulacja obecności i wiele, wiele innych funkcji.

W przypmiadku modułów CDAU należy pamiętać o ograniczeniu mocy 125W i obsługiwanych oświetleniach. Nie należy obciążać go żarówkami energooszczędnymi, rtęciówkami i zasilaczami nie przystosowany do ściemniania.

Moduły Xcomfort (wykonawcze) i room manager wymagają zasilania 230V. Można je umieszczać praktycznie w dowolnych miejscach, w rozdzielnicy (niemetalowej), kielichach lamp, w sufitach podwieszanych, w puszkach instalacyjnych. Ale tak, żeby był do nich dostęp. Ściemniacze przy niewłaściwym wykorzystaniu potrafią się spalić! Room Manager montuje się natynkowo. W apartamentowcach, gdzie przygotowuje się lokum do stanu deweloperskiego najczęściej stosuje się puszki kieszeniowe, w których chowa się zarówno moduły wykonawcze jak i moduł nadajnika do podłączenia tradycyjnych przycisków. W typowych puszkach pogłębianych czasami ciężko jest upchać nawet jeden moduł. Chociaż, o ile grubość muru pozwala można puszki zdublować.

W razie konkretnych pytań proszę pisać, w wolnych chwilach postaram się odpowiadać.

Pozdrawiam

cg

cegreg-dziekuje za informacje

w pierwszej chwili chcialem odbiorniki wlozyc do puszki i zatynkowac-dobrze ze tylko w pierwszej chwili

teraz w garazu kolo skrzynki z bezpiedcnikami zrobie druga skrzynke gdzie umieszcze wszystkie odbiorniki.

na poczatek kupilem ww zestaw ale z musla ze go rozbuduje w miare potrzeb.

jak z niezawodnoscia tego systemu?

na co zwracac uage przy montazu?

Przyglądam się tematowi i widzę, że ciekawy. Cieszy mnie, że choć nikt nie poruszał tematu inesla, to jest on wymieniony w pierwszym poście. Jak widać po nicku, właśnie nim się zajmuję. Co do aktualnego wątku, to wtrącę, że oprócz inelsa, nasz firma posiada także system RF-Control - taka alternatywa na X-Comfort. RF można sobie zintegrować z inelsem (przydatne jak chce się potem coś dodać, gdzie nie ma kabli).

A co do niezawodności systemów bezprzewodowych, to trzeba pamiętać, że mogą być problemy ze sterowaniem, jak dużo przez komórkę rozmawiamy :). Do tego warto pamiętać, że bateryjki w jednostkach nie żyją wiecznie :) (warto mieć z 2 na zapas).

Przy montażu należy zwracać uwagę na linię sygnału (im mniej przeszkód, tym lepiej).

Przyglądam się tematowi i widzę, że ciekawy. Cieszy mnie, że choć nikt nie poruszał tematu inesla, to jest on wymieniony w pierwszym poście. Jak widać po nicku, właśnie nim się zajmuję.

Skoro zajmujesz się tym zawodowo, to napisz jeszcze skąd klikasz. Najlepiej uaktualnij profil. No chyba, że jest to jakaś tajemnica...

cegreg-dziekuje za informacje

w pierwszej chwili chcialem odbiorniki wlozyc do puszki i zatynkowac-dobrze ze tylko w pierwszej chwili

teraz w garazu kolo skrzynki z bezpiedcnikami zrobie druga skrzynke gdzie umieszcze wszystkie odbiorniki.

na poczatek kupilem ww zestaw ale z musla ze go rozbuduje w miare potrzeb.

jak z niezawodnoscia tego systemu?

na co zwracac uage przy montazu?

Z niezawodnością jest naprawdę nieźle jak na system radiowy. Kilka lat temu zainstalowałem z dwa inne systemy radiowe pracujące na częstotliwości 433 MHz, a dokładniej to firma w której kiedyś pracowałem. Z oboma były wiecznie problemy. Jeden z nich wykładał się przez chiński samochodzik sterowany pilotem radiowym... Niestety to fakt autentyczny.

Xcomfort pracuje na częstotliwości 868 Mhz dedykowanej dla automatyki budynkowej. Ta częstotliwość na szczęście jest nielubiana przez chińczyków, także nie ma co się obawiać. Przynajmniej na razie ;). Xcomfort mam zainstalowany u siebie w mieszkaniu i w kilku apartamentach/mieszkaniach. Jak na razie nikt się nie skarżył. Chociaż przy programowaniu czasami bywają problemy z "łącznością", ale przy użytkowaniu już nie. Przynajmniej ani ja ani, żaden z moich klientów ich nie miał. Zaznaczam, że wszystkie systemy które zainstalowałem, bądź serwisowałem są to małe systemy. Maks 20 obwodów.

Raz tylko serwisowałem system wykonany przez elektryka, który nie miał o tym zielonego pojęcia i niestety zostały spalone dwa ściemniacze. Ale tego można uniknąć przez wykorzystanie zgodnie z zaleceniami producenta (pisałem o tym w wcześniejszym poście). Jest to system radiowy, także mściwy elektronik hobbysta może nam uprzykrzyć życie. Trzeba o tym pamiętać.

Najstarszy mój system ma trzy lata i jak na razie baterie dalej trzymają. Ale przy złym oprogramowaniu nadajnika z wejściami binarnymi można baterie w nim rozładować nawet w ciągu dwóch tygodni. Jest to jedynie urządzenie, w którym może zaistnieć taka sytuacja.

Warto jest założyć hasło na system. Tak, żeby tylko osoba znająca hasło mogła w nim "grzebać. Czasami jak programuje jakieś xcomfort w apartamentowcu, to zdarza się, że u sąsiada zostawił ktoś otwarty system. Gdybym był wredny to mógłbym mu namieszać.

Montaż wszystkich odbiorników w jednym miejscu jest niedobry ze względu na zasięg, a dokładniej routing. Nie należy wierzyć do końca producentowi w sprawie zasięgów. W niekorzystnych warunkach mogą być one nawet o połowę mniejsze. Dlatego warto jednak urządzenia rozproszyć. Tak, żeby pokryć zasięgiem cały dom i ogród. Ewentualnie przed instalacją można przetesować "zasięgi".

Odbiorników typu on/off radzę nie instalować w sypialni. Uderzenie stycznika w nocy może wybudzić kogoś z lekkim snem ;)

Polecam gdzieś wypożyczyć albo kupić moduł do programowania przez komputer. Bo programowanie przez "śrubokręt" bardzo ogranicza system.

Pozdrawiam

cg

868 ma zostać tylko dla automatyki budynków, więc wątpliwe by chińskie samochodziki działające na niej zostały dopuszczone do "jazdy" w Europie :)

Co do hasła, to cegreg poruszyła ważną kwestię, szczególnie dotyczącą systemów otwartych. Należy pamiętać, że takie systemy są łatwe do ingerencji z zewnątrz, jeżeli ich odpowiednio się nie zabezpieczy. Jeżeli więc instalujecie dowolny system, to pytajcie jak uniemożliwić taką sytuację. Nikt przecież nie chce sytuacji jak z horroru ;). W szczególności należy zwrócić uwagę na systemy komunikujące się przez Wi-Fi, gdyż poza hasłem do sieci (zwykle niezbyt skomplikowanym), użytkownicy rzadko pamiętają o innych zabezpieczeniach. Nie dość, że nam ktoś dane przegrzebie, to jeszcze światło w WC wyłączy...

868 jest wykorzystywane przez wiele systemów - splitery do cyfry, alarmy, dzwonki...

w Homiq-u od dawna pracujemy nad rozwiązaniami bezprzewodowymi ale cały czas są 2 podstawowe problemy :

- sprawność 95% (co z tego, że pakiet z informacją dochodzi 100% jeżeli są 3 próby jego dostarczenia co w praktyce objawia się tym, że od naciśnięcia przycisku do zapalenia światła mija 1 sek. - to zdecydowanie 1 sek. za długo! )

- zasilanie (urządzenia muszą mieć zasilanie tak trwałe jak żywotność*urządzenia - 10lat), wymiana baterii to chory pomysł zakładając pełną automatykę budynku to raz na dwa lata wyłączamy cały dom na czas wymiany baterii ...

systemy typu x-comfort nadają się do automatyzacji salonu, małego apartamentu

jako serce budynku jednorodzinnego z pełną integracją zdecydowanie się nie sprawdzą

pozdrawiam

Od razu piszę, że jestem instalatorem i czasami instaluje też system Xcomfort. Chociaż większość systemów instalowanych przeze mnie jest "przewodowa". Radiówki używam głównie w mieszkaniach. Także tych systemów instaluje bardzo mało w porównaniu do przewodowych.

Xcomfort z radiowym alarmem satela się nie gryzie. Ze spliterami nigdy nie testowałem. Ale wcale bym się nie zdziwił gdyby taki radiowy spliter cyfry potrafił zakłócić inne systemy radiowe.

Z bateriami to faktycznie jest pewien dyskomfort. Ale zawsze raz na kilka lat można wezwać serwis do "przeczyszczenia" czujek i wymiany baterii. Na szczęście większość urządzeń radiowych zasilana jest z sieci, a same przyciski Xcomfort są na tyle paskudne, że mało kto je instaluje ;) U mnie oprócz pilotów wszystkie urządzenia radiowe zasilane są z sieci.

Opóźnienia w Xcomfort też występują, ale przy małych (zwartych) instalacjach są praktycznie nie zauważalne. Można je zaobserwować dopiero gdy wyłącza się oświetlenie w całym domu. Przy dłuższym budynku światło gaśnie jak w horrorach - jedno za drugim :) Powstaje tak jakby ścieżka zejścia :) Wynika to ze sposobu komunikacji tzw. routingu pomiędzy modułami. W Xcomfort jedno na kilkadziesiąt "wciśnięć" może nie zadziałać. To jest nic w porównaniu do systemu X10 (komunikacja po sieci energetycznej). W X10 przy złej jakości zasilania nawet co drugie "wciśnięcie" klawisza może nie zadziałać! Tylko ten system powstał 30 lat temu.

Nie jestem zwolennikiem systemów radiowych, ale przy prostych instalacjach czemu nie. Szczególnie w sytuacji kiedy już jest wykonane okablowanie. Dodam, że Xcomfort ma na prawdę bogatą ofertę urządzeń jak na taki prosty system. Najważniejsze jest to, że praktycznie każda osoba "techniczna" powinna sobie poradzić z "zaprogramowaniem" tego systemu.

Do takich prostych systemów, typu "zrób to sam" można jeszcze zaliczyć InOne legranda. Byłem kiedyś na ich szkoleniu. Z tego co pamiętam system ten jest trochę ograniczony w kwestiach związanych z sterowaniem ogrzewaniem. Ale do sterowania oświetlenia jak i rolet spokojnie można go wykorzystać. O ile dobrze pamiętam cenowo wychodził trochę korzystniej niż Xcomfort.

Pozostałe znane mi systemy wymagają już trochę większej wiedzy specjalistycznej i dobrej znajomości sprzętu. Ale na ogół mogą więcej i są bardziej "pewne".

Teraz każdy musi sobie sam przemyśleć czego oczekuje od takiego systemu. Jeżeli ma być to tylko sterowanie światłem, roletami, czy nawet ogrzewaniem w mieszkaniu bądź niewielkim domku to pewnie Xcomfort może spełnić te wymagania. Ale jeżeli już oczekujemy od tego systemu czegoś więcej, mamy średni bądź większy dom, chcemy aby jeden system sterował alarmem, automatyką, muzyką i do tego prezentował się nowocześnie i był stabilny to na pewno musimy pomyśleć o systemach przewodowych. Pisząc stabilny mam na myśli bez możliwości zakłócenia w sposób nieumyślny.

jestem instalatorem i integratorem systemów

http://www.embort.com

i nie skupiam się na wyłącznie jednym produkcie

zasadniczo Wasza dyskusja nie biegnie we właściwym kierunku, bo skupiacie się na wyższości każdego z systemów automatyki;

w praktyce i tak decyzję o wyborze podejmiecie w oparciu o 3 czynniki:

1. cenę

2. wygląd włączników

3. wymogi funkcjonalne

każdy z systemów dostępnych na rynku ma podobną gamę funkcji i możliwości, wykonawcy dla wygody swojej oraz użytkownika raczej ograniczają ich funkcje niż wykorzystują do maksimum

ja zawsze wykonuję klientowi kalkulacje 3-5 różnych systemów automatyki oraz pokazuję przypisane do każdego systemu włączniki

to ogranicza proces decyzji do minimum, a taki inwestor jest wtedy w pełni świadomy swojej decyzji

zdarzają się przypadki, że powstaje hybryda dwóch systemów

jestem instalatorem i integratorem systemów

http://www.embort.com

i nie skupiam się na wyłącznie jednym produkcie

zasadniczo Wasza dyskusja nie biegnie we właściwym kierunku, bo skupiacie się na wyższości każdego z systemów automatyki;

w praktyce i tak decyzję o wyborze podejmiecie w oparciu o 3 czynniki:

1. cenę

2. wygląd włączników

3. wymogi funkcjonalne

ja zawsze wykonuję klientowi kalkulacje 3-5 różnych systemów automatyki oraz pokazuję przypisane do każdego systemu włączniki

To jakie ciekawe wyłączniki możesz zaproponować

zabawa polega na tym, że rodzaje włączników do każdego z systemów dyktują oczywiście producenci:

xcomfort to http://www.xcomfort.pl/system1.php

homiq oraz F&Home to zwykłe, tradycyjne włączniki (http://www.homiq.pl/jak_moge_wlaczyc.html)

niko to http://www.embort.com/konfigurator/index.html

inels to http://www.inels.pl/index.php?sekce=produkty&akce=show&id=82

lcn to 6-cio lib 12-sto przyciskowy panel (http://www.lcn.pl/index.php?id=produkty&sub=panele) bądź też nieliczne od systemu KNX (np.: http://gb.jung.de/en/products/design-ranges/cd-500/t/25_3638.html)

w KNX/EIB wybór jest oczywiście przeogromny, barierą może być tylko cena

w systemach rodem z Ameryki (Crestron, Lutron, Vantage etc...) obowiązuje zaś specyficzny design:

http://www.lutron.com/Products/WholeHomeSystems/Homeworks/Pages/Overview.aspx

http://www.vantagecontrols.com/all_products/user_interfaces.php

tak więc każdy, kto decyduje się na automatykę w domu najpierw zastanawia się czy włącznik od wybranego systemu, będzie mu się podobał

brutalna prawda jest taka, że

>> za 20 tys zł można można przebierać w rozwiązaniach automatyki

>> Wy, Klienci, oceniacie propozycje przez pryzmat ceny i słusznie, bo nie ma większych różnic funkcjonalnych pomiędzy różnymi systemami

btw,

jeszcze nie sprecyzowano jakie kryteria miałyby ważyć na ocenie "pudełkowego" systemu automatyki za max. 25 000 zł, bardzo szybko by nas to zbliżyło jakichś wniosków;

proszę o wpisywanie wymagań dla takiego systemu: