Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

Patrząc z poziomu instalatora dostępnych systemów łatwo zapomnieć o idei smarthome. Zabawy ze scenami świetlnymi, roletami itp. znane są od dziesięcioleci ale to tylko zwykła automatyka a nie nawet ćwierć-inteligencja.

Nadal nie pochwaliłeś się co masz u siebie zainstalowane.

Ps.

Nie rozpisuj się na mój temat, bo i tak nie czytam więcej niż dwóch , trzech pierwszych zdań twoich wypocin. Chętnie przeczyta coś o twoim systemie i rozwiązaniach jakie siebie zastosowałeś.

Edytowane przez dendrytus

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doceniam takich, co to wydaje im się, że wszystko wiedzą i wszystko już osiągnęli. Gratuluję! Teraz tylko czekaj na Nobla;)

Pokaż mi gdzie napisałem, że wszystko wiem :) Chętnie uczę się nowych rzeczy, dlatego kilka razy pytałem o Twój (lub ten o którym piszesz) system sterowania domem, niestety bezskutecznie.

Wymyślać niesamowite historie, jak co ma działać można w nieskończoność. Problem polega na tym, że ma to działać w taki sposób, żeby nie irytować użytkownika. Inteligentny dom, jak u nas nazywa się automatykę domową, nie ma być mądrzejszy od domowników i znać lepiej ich potrzeby. Chodzi o zintegrowanie wszystkich instalacji, żeby usprawnić działanie i generować oszczędności. Poza tym taka instalacja musi działać przez długie lata nie zależnie zmienianych komputerów, smartfonów, czy innych wynalazków, których jeszcze możemy nie znać. Ale jednocześnie musi pozwalać na uzupełnienie instalacji o najnowsze wynalazki. Jak powstawał system KNX nikt nie słyszał o smartfonach, za kilka lat będą one przeżytkiem, a mimo wszystko instalacja (ta z początków KNX) będzie funkcjonować.

Od razu uprzedzam, że oszczędności nie oznaczają, że zwrócą się najdroższe przyciski.

Nie twierdzę, że inne systemy nie są w stanie realizować podobnych funkcji i nie powinny istnieć. Ale dla integratora liczy się niezawodność i zadowolony klient, więc może warto czasem wziąć pod uwagę nasz głos :)

A wracając do tematu "Gotowe systemy w dobrej cenie", może trzeba ustalić co to jest dobra cena. Może trzeba to odnieść do ceny np. podłóg, ogrodzeń itp.

Patrząc z poziomu instalatora dostępnych systemów łatwo zapomnieć o idei smarthome. Zabawy ze scenami świetlnymi, roletami itp. znane są od dziesięcioleci ale to tylko zwykła automatyka a nie nawet ćwierć-inteligencja.

Ale konkretnie do czego zmierzasz, bo ten tekst nic nowego nie wnosi oprócz słowa "ćwierć-inteligencja" co nią jest a co nie jest ? ;)

No to ja sobie nie zdaję z tego sprawy dlatego np. brama czy garaż otwierają się zbliżając do nich z dużą prędkością (autem, rowrem) a idąc pieszo otwiera się tylko bramka no i oczywiście drzwi; w zależności od pory dnia i przybywającego domownika zapalają się określone światła, uruchamia się określony obieg cwu a nawet określona stacja radiowa itp. itd. Sterowanie różnymi zdarzeniami i urządzeniami via fingerprint button to też nie kosmiczna technologia.

Fajnie, jakbyś kontynuował temat wyłączników systemowych od których zaczęła się ta dyskusja i rzeczowo się do nich odniósł. W tej chwili nie mając argumentów wyjeżdżasz ze sterowaniem bram, czy automatycznym zapalaniem się świateł w domu, nie wspominając o "obiegu cwu" dedykowanym dla konkretnego użytkownika - rozwiń co miałeś na myśli, może to nie przejęzyczenie i każdy w tym domu ma osobną kuchnię i łazienkę ? Jeżeli nawet tak jest, to przyznam, inteligencja kosmiczna, dom już o tym wie, że pójdę na kibel ;)

Skoro poruszyłeś już temat automatycznie otwieranej się bramy - dom o tym wie, czy mam zamiar wjechać do środka czy zaparkować przy wjeździe ? - OK, inny przykład, wjeżdżasz na posesję bez zamiaru chowania auta w garażu - dom też rozróżnia takie zdarzenie ?

Dobrze, kolejny temat: automatyczne odpalanie" świateł - wchodzę do mieszkania, nie mam zamiaru wchodzić do własnego pokoju, sypialni, tylko koło nich przechodzę - system będzie o tym wiedział ? Ok - jestem w środku, zapaliło się światło - pal licho że chciałem główne w pokoju, niech już świeci się to delikatne podświetlenie ledowe - a co z innymi użytkownikami, jak także będą chcieli skorzystać z tego pokoju ? Mama weszła na chwilę poszukać jakiejś Twojej książki - sięgnie po tableta, żeby załączyć oświetlenie, czy jednak do fizycznie zainstalowanego wyłącznika, czy to systemowego, czy tradycyjnego - jeżeli uważasz, że to pierwsze - to sorry, ale nie ma o czym z Tobą rozmawiać - możesz takie herezje głosić na forach, ale nie wmówisz takiego rozwiązania zdrowo myślącemu klientowi.

Konkretnie to zdarza mi się uczestniczyć w projektowaniu różnych systemów, w tym wspierających domowników, również kwestie oświetlenia, dlatego zawsze należy zastanowić się jak często będzie się coś takiego używać a jak często wystarczy zwykły przycisk bo realizacja zaawansowanych funkcji bardzo rzadko tak naprawdę wywoływana jest bezpośrednią akcją domownika.

Skoro już się pochwaliłeś, to przedstaw projekty domów mieszkalnych, gdzie w pokojach, sypialniach nie zaprojektowałeś żadnego wyłącznika oświetlenia i wszystko odbywa się automatycznie.

Co nie jest do końca poprawne. Bo automatyka domowa może być na Integrze Satela, a inteligentny dom już nie.

Tu może rozpocząć się długa dyskusja, więc od razu wyjaśniam swój punkt widzenia. Napisałem o automatyce domowej jako odpowiedniku automatyki budynkowej dla domów. Faktycznie proste funkcje automatyki domowej można zrobić na Satelu, ale nie to miałem na myśli.

nick/konto zastępcze

...sądzisz, że wszystko wiesz o mnie:

Daleko idące wnioski

Taka automatyka ze smarthome wiele wspólnego nie ma, nie wiele usprawnia a przy jej kosztach nie wygeneruje nigdy takich oszczędności aby się zwrócić w okresie życia domu czy domowników.

Napisałem dalej, że nie musi się zwrócić. Oszczędności w przypadku domów są trochę przy okazji. Bardziej chodzi o komfort

Więc wiesz, że coś jest na rzeczy, że projektuje się o wiele bardziej zaawansowane systemy niż tylko automatyka, systemy, które wyręczają człowieka w wielu rzeczach a nie tylko pozwalają z jednego rogu pokoju posterować światełkami czy roletami.

Po raz kolejny zachęcam do pochwalenia się swoją wiedzą.

A pewnie, że będzie. Czarne, ebonitowe przełączniki obrotowe nadal działają.

Woda z kranu też leci, ale co to ma do rzeczy? Mówimy o automatyce, a nie włączaniu światła.

Oczywiście, ze masz rację i oczywiście, że coś takiego powie każdy instalator "swojego" systemu.

Dokładnie, od tego jest na rynku konkurencja, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie. A wyboru może dokonać na podstawie różnych informacji, również tych od integratorów.

A może jeszcze to, czego się od takiego systemu oczekuje? Jeśli to ma być jak piszesz tylko automatyka a nie smarthome to faktycznie nie ma o czym pisać.

To kolejny punkt, akurat zacząłem od ceny.

Tu może rozpocząć się długa dyskusja, więc od razu wyjaśniam swój punkt widzenia. Napisałem o automatyce domowej jako odpowiedniku automatyki budynkowej dla domów. Faktycznie proste funkcje automatyki domowej można zrobić na Satelu, ale nie to miałem na myśli.

Dlatego ja rozróżniam automatykę domową od ID/IB.

Prosty przykład.

Rolety sterowane alarmem.

Przy załączaniu alarmu rolety się opuszczają przy wyłączaniu podnoszą. Do tego o określonej godzinie wieczorem opuszczają się, a o świcie podnoszą.

W ID/IB rolety nie podniosą się jeśli wrócimy do domu o późnej porze, ponieważ zaraz musielibyśmy je opuszczać ręcznie.

Kolejny przykład to np. ogrzewanie strefowe.

W automatycznym domu mamy oddzielny regulator dla każde strefy co owocuje rozjechaniem się zegarów i brakiem jakiejkolwiek kontroli nad ogrzewaniem.

W ID/IB mamy wszystko pod kontrolą łącznie z czasami na regulatorach.

W ID/IB zarówno alarm jak i ogrzewanie mamy zintegrowane, w automatycznym domu każdy system jest oddzielny.

W dużym skrócie - wie bo uczy się zachowań i statystycznie z dnia na dzień lepiej odpowiada na potrzeby danego lub różnych kombinacji użytkowników. Wyjątki zawsze obsługiwane są wyjątkowo a to można zrobić zwykłym przyciskiem, smartphone czy tabletem tańszym niż szklany przycisk. Reszty nie cytuję bo taka sama odp.

Rozumiem, że masz takie coś u siebie?

To który system ma analizę zachowań użytkowników?

Ludzie! To tylko zwykła automatyka nie wiele lepsza od zwykłego wyłącznika czy zapadkowego zegara czasowego z taniego marketu.

No to dlaczego nie chcesz pochwalić się swoimi rozwiązaniami smarhome jakie u siebie zastosowałeś?

Masz w końcu jako jedyny na tym forum, a pewnie i na świecie smarthome.

PS.

A jak już zaprogramuje się sterownik rolet na CZAS i sygnał z alarmu i wtedy wieczorem się nie podniosą to już smarthome?http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif

Nie będziesz miał bo nie zaprogramujesz. Sterowniki rolet nie maja funkcji logicznych i warunkowych. Rzadkością są też wbudowane zegary.

A jak zainstaluję głupi devilink sterujący centralnie wszystkimi obwodami to już będzie smarthome?

Nie będziesz miał, ponieważ nie spełnia wymogów definicji ID/IB

Inteligentny budynek (również inteligentny dom, system zarządzania budynkiem (Building Management System (BMS)) – określenie wysoko zaawansowanego technicznie budynku.

Inteligentny budynek posiada system czujników i detektorów oraz jeden, zintegrowany system zarządzania wszystkimi znajdującymi się w budynku instalacjami. Dzięki informacjom pochodzącym z różnych elementów systemu, budynek może reagować na zmiany środowiska wewnątrz i na zewnątrz, co prowadzi do maksymalizacji funkcjonalności, komfortu i bezpieczeństwa, minimalizacji kosztów eksploatacji i modernizacji oraz ograniczenia emisji szkodliwych zanieczyszczeń. System inteligentnego budynku nie powinien wpływać negatywnie na ludzi znajdujących się w jego środowisku.

Jak to jest nie znać nawet elementarnych definicji w temacie, w którym próbuje się dyskutować?

Dlatego ja rozróżniam automatykę domową od ID/IB.

Prosty przykład.

Rolety sterowane alarmem.

Przy załączaniu alarmu rolety się opuszczają przy wyłączaniu podnoszą. Do tego o określonej godzinie wieczorem opuszczają się, a o świcie podnoszą.

W ID/IB rolety nie podniosą się jeśli wrócimy do domu o późnej porze, ponieważ zaraz musielibyśmy je opuszczać ręcznie.

Kolejny przykład to np. ogrzewanie strefowe.

W automatycznym domu mamy oddzielny regulator dla każde strefy co owocuje rozjechaniem się zegarów i brakiem jakiejkolwiek kontroli nad ogrzewaniem.

W ID/IB mamy wszystko pod kontrolą łącznie z czasami na regulatorach.

W ID/IB zarówno alarm jak i ogrzewanie mamy zintegrowane, w automatycznym domu każdy system jest oddzielny.

Trafia do mnie to tłumaczenie. Jednak właśnie tego typu funkcje w przypadku budynków (biurowce itp.) są określane terminem automatyki budynkowej.

Trafia do mnie to tłumaczenie. Jednak właśnie tego typu funkcje w przypadku budynków (biurowce itp.) są określane terminem automatyki budynkowej.

Owszem, ale w biurowcach nikt nie wpadnie na chałturzenie automatyki budynkowej na satelu czy jakiś różnych niekompatybilnych wzajemnie systemach. No może w Polsce będzie kilku geniuszy, którzy to zrobią.

Czy to jest temat o przechwalaniu się?

Dlaczego o przechwalaniu? Chcemy tylko się w końcu dowiedzieć co masz. Wiemy już, że nie masz włączników na ścianach.

Co ja mam to nie ważne a czego świadomi użytkownicy oczekują od smarthome to wiem.

A skąd wiesz? Przecież żadnego nie znasz.

A dlaczego tak autorytarnie się wypowiadasz? Jeśli nie widziałeś takiego sterownika w KNX to nie znaczy, że tego nie ma.

Swoją drogą to ciekawe, bo twierdziłeś, że bardzo dobrze znasz KNX-a.

Akurat w KNX to żaden problem, bo mam do dyspozycji i funkcje logiczne i warunkowe i nie potrzebuję do tego żadnego serwera.

Roleta to tylko element wykonawczy a od woli użytkownika i wiedzy instalatora zależy to kiedy jej silnik zadziała.

Tak tylko, że instalator musi mieć sterownik, a te jak wspomniałem NIE MAJĄ funkcji logicznych bo ich nie potrzebują, panie ekspert.

A ta definicja to z czego wynika? Rozporządzenie jakieś? Chociaż ISO może?

A definicja lewej ręki to z czego wynika? Rozporządzenie jakieś? Chociaż ISO może?

A z tego panie pajac, że jak powstaje jakieś określenie, to się je definiuje.

ISO panie tępy umysłowo, to zbiór definicji.

Fajnie, że to przytaczasz bo z tego widać, że nie do końca pojmujesz co to jakość tego zarządzania. Zarządzaj automatycznie, ja wolę smart.

To może idź do wątku o smarthome.

I zrezygnuję też z czujek od alarmu? Czujek dymu, czadu bo przecież szpecą pomieszczenie.

nie pisałem nic o czujkach od alarmu bo to jest w ogóle inna bajka, o wyglądzie nie wspominając.

Mam bezobsługowe niezawodne czujki o multi funkcjonalności zastąpić jakimś nic niedającym badziewiem na bateryjkę?

Mam zastępować sprawdzone technologie jakimś wynalazkami, które są zapominane po roku?

Opinia osoby która nie widziała. Super. ;-)

Życzę Ci oczywiście wszystkiego najlepszego , dużo zdrowia i 100 lat życia ale chichotem by było, gdybyś na starość musiał chodzić z beaconem , który Cię lokalizuje.

Niestety nie wspomnisz wtedy tej dyskusji bo pamięć świeża najszybciej ulatuje.

Gdybyś nie wiedział to tego badziewia używa się w medycynie, gdzie standardy muszą być naprawdę wysokie.

Przekonamy się za jakiś czas. Wiesz że potrafię odszczekać jak się pomylę. Tu jednak jestem bardzo pewny siebie ;-)

Mam panu doktorowi czy mecenasowi fundować konieczność "zgrywanie" smartfona z domem przynajmniej raz na dwa lata?

co Ty masz z tymi doktorami i mecenasami ? ;-)

Masz jakąś grupę niepełnosprawnych czy co ?? Znam wielu znakomitych ludzi i nie mają problemów z obsługą smartfona i nie jadą do serwisu żeby im sparowali z zestawem w aucie. Przesadzasz trochę. ;-)

Z resztą ja nie wiem o jakim smartfonie Ty piszesz.

To chyba nie do mnie miało być bo ja nie uważam smartfona za ergonomiczne sterowanie.

Mam mu przypominać o wymianie bateryjek? A jak nie wymieni to mu przestanie coś działać?

jakich bateryjek ?? w czym ?? w beaconach ? Przecież nie muszą być bateryjne ;-)

Te twoje lokalizatory maja pomiar natężenia światła czy temperatury?

Do wersji Bluetooth smart możesz podłączyć naprawdę dużo czujników.

akcelerometer,

temperatura (z pamięcią),

halla (naklejasz na licznik i zlicza impulsy)

światła

wilgotności

nie będę wymieniał bo za długo. Jak weźmiesz beacon z wejściem 1 wire to .... , jak weźmiesz z wejściem ... to .... Możesz składać jak klocki.

Beacony potrafią też przesyłać muzykę i połączenia telefoniczne/interkomowe.

Właśnie takimi modułami zamierzam zastąpić niektóre moduły Z-wave.

Chcesz sobie instalować wszelkie nowinki, to sobie je instaluj, ale nie twierdź, że wywalanie dodatkowej kasy i marnowanie czasu daje ci coś, poza szpanowaniem ilością czujników i najnowszymi technologiami.

Ja tylko chcę jak najwygodniej mieszkać , sam mnie tym zaraziłeś. Stworzyłeś potwora ;-)

Używasz jeszcze czujnika od machania rękami?

nie, nigdy nie używałem tzn ktoś mnie kiedyś poprosił i przysłał , żebym to zintegrował z ID i tyle go widziałem.

Pierwsze wrażenie było fajne, bo rozpoznaje gest każdego palca osobno ale w moim domu nie widzę zastosowania dla takiego czujnika.

Nie widzę też zastosowania w innych domach ale może są jakieś specyficzne warunki gdzie się sprawdzi.

Tak w ogóle to ten czujnik został stworzony dla graczy a nie do ID.

Ktoś poprosił to mu zrobiłem, nie wiem czy do niego macha ;-)

Ja od 4 lat używam pilota logitecha do sterowania wszystkim w salonie i nie zamieniłbym go na smartfona? Dlaczego? Bo wykonuje operacje pilotem szybciej, jest zawsze pod ręką i jest zawsze naładowany. Chce pogłośnić, jedno naciśnięcie klawisza, a ile jest naciśnięć w smartfonie? Ale owszem możesz sobie założyć jakieś bateryjkowe coś i też zmieniać kanały. Możesz nawet zrobić sobie to w zegarku i nim sterować o ile nie będzie się właśnie ładował, albo właśnie "zakończy żywot".

pilot Logitecha fajny i bardzo ergonomiczny, oczywiście jeśli nie jest to najnowsza wersja, bo ona jest już za bardzo zagnieżdżona w sterowaniu.

W salonie też steruje pilem bo jest najszybciej.

pozostałe możliwości sterowania to tylko uzupełnienie ale korzystam z nich często.

Od 10 lat używa różnych smartfonów i PDA, nie potrafię używać normalnych komórek, bo są zbyt skomplikowane, ale za to nic nie potrafią.

Smartwatcha nie mam i nie zamierzam mieć, chyba że bateria będzie starczać na 2 lata. Smartwatche nie mają niczego co byłby mi potrzebne, a czego nie miałbym w smartfonie. Zresztą na ogół bez smartfona w zasięgu g*wno mogą.

Musisz doczytać bo nowe smartwatche mogą pracować autonomicznie. Co do baterii to masz racje. Codzienne ładowanie.

Twój dom nie będzie bardziej inteligentny, bo masz pierdyliard czujek i możesz nim sterować przy pomocy zegarka.

A dodatkowo będzie zużywał więcej energii niż to warte.

masz rację, z powodu sterowania przy pomocy zegarka nie będzie ale dzięki pierdyliardowi czujek już tak, bo bez nich nic się automatycznie nie wykona.

Mam nadzieje że jak z czujnikami przejdę na BLE to zmniejszę ilość czujników.

Chociaż i tak nie mam szans z gościem : http://www.bwired.nl

Możesz sobie te swoją lokalizację użyć do podążania dźwięku jak przemieszczasz się po domu, ja użyłbym słuchawek bezprzewodowych.

też tak uważam, chociaż w niektórych domach takie rozwiązanie z multiroomem się sprawdza i ludzie sobie chwalą. Ja nie mam na to czasu bo ciągle siedzę na forum muratora ;-)

Sztywniak, jak k*rwa można oszpecić pralnie?

Załóż czujką sufitową lub mikrofalową.

Nie wiem jakie pralnie widziałeś ale znam wiele takich, które można oszpecić czujnikami. Nie jestem tu wyjątkiem.

Czujki dymu, gazu, piec, pralka, suszarka.... to wszystko jest zabudowane i niczego nie widać.

Czujki mikrofalowej nie chce, bo żeby ją wyregulować straciłbym zdrowie, a bez regulacji ptak za oknem zapali światło.

Właśnie w tej pralni wpieniało mnie światło, bo jak ktoś zostawi otwarte drzwi od szafy z pralką, to mnie czujka nie łapie, a chodzę tamtędy często.

A po co ci czujka obecności w salonie? Wiatrołap, kuchnia, garaż, schody czy kibel dla gości to rozumiem, ale salon?

Zawsze myślałem, że salon obsługujemy scenami. Ale widać jeszcze wiele się muszę nauczyć.

hmmm no jest parę zastosowań do salonu :

- zapala światła gdy w nocy idę przez salon do kibla, na fajkę, do kuchni ...

- rozbraja czujki w drzwiach tarasowych gdy wychodzę na fajkę

- zwija ekran/ wyłącza TV jak oboje z żoną położymy smartfony na stoliczkach nocnych i nikogo w salonie nie ma

- to samo światła,

- jeżeli pomiar energii TV wskazuje że wyłączony i nikogo w salonie nie ma, wyłącza pozostałe gniazda na listwie od blue-ray, dekoder itd...

Każdy dom jest inny więc u innych będzie coś innego.

Jeszcze trochę pomyślę, że handlujesz tymi paciorkami na baterię albo zainwestowałeś w to jakieś pieniądze.

nie ale zamierzam wymienić/usunąć niektóre czujniki Z-wave i naprawdę chcę wdrożyć lokalizację. Na razie do świateł a co później to się zobaczy.

Coś jeszcze szanowni instalatorzy aby odciągnąć od bolącego tematu zbyt drogich systemów automatyki nie mających nic wspólnego ze smarthome?

Twój dom też nic nie ma ze smrthomem.

Inteligencja budynku czy też jego "smartność" jest pochodną czterech czynników (w kolejności ważności):

- wiedzy instalatora/integratora

- doświadczeniu instalatora/integratora

- środków finansowych użytych przez inwestora

- użytej technologii/systemu

W każdym z tych czynników wypadasz na 0 lub prawie 0.

Ale nie martw się twój smarthome nie będzie się długo z tobą męczył. Umrze, ponieważ mu zrobiłeś coś w rodzaju "raka". Kable, których użyłeś przestaną działać w ciągu 5-6 lat i niestety nie będzie to proces nagły.

I taka mała rada - załóż sobie temat o Smarthome i się w nim udzielaj. Zobaczmy przy okazji jak dużo osób jest zainteresowana arduino i technologią "Zrób to sam".

nie pisałem nic o czujkach od alarmu bo to jest w ogóle inna bajka, o wyglądzie nie wspominając.

A to jest jakiś problem żeby je wykorzystać?

Przecież PODSTAWĄ ID/IB jest to, że czujnik wykonuje wiele różnych rzeczy.

W ID czujka od alarmu jest czujką od alarmu, kiedy on czuwa. Ale kiedy nie czuwa alarm, czujka włącza oświetlenie i steruje ogrzewaniem/klimatyzacją.

Opinia osoby która nie widziała. Super. :wink:

Ja nie mam tego problemu, tak jak każdy kto używa lub będzie używał KNX-a

Życzę Ci oczywiście wszystkiego najlepszego , dużo zdrowia i 100 lat życia ale chichotem by było, gdybyś na starość musiał chodzić z beaconem , który Cię lokalizuje.

Jak nie będę pamiętał gdzie jest kibel, to poddam się eutanazji.

Gdybyś nie wiedział to tego badziewia używa się w medycynie, gdzie standardy muszą być naprawdę wysokie.

Będziesz montował sobie tomograf komputerowy w swoim ID? Tomografu używa się w medycynie i zapewnia wysoki standard.

co Ty masz z tymi doktorami i mecenasami ? :wink:

Masz jakąś grupę niepełnosprawnych czy co ?? Znam wielu znakomitych ludzi i nie mają problemów z obsługą smartfona i nie jadą do serwisu żeby im sparowali z zestawem w aucie. Przesadzasz trochę. :wink:

A ile apek sami znaleźli w sklepie i sobie zainstalowali?

Ja tylko chcę jak najwygodniej mieszkać , sam mnie tym zaraziłeś. Stworzyłeś potwora :wink:

Nie. Po prostu twoja wizja ID jest kompletnie różna od mojej.

W mojej widzę sens telewizora w lodówce, który MOŻE wyświetlać jakieś dane z ID, ale nie widzę sensu androida w piekarniku.

Ty chcesz, aby kubki z jogurtem komunikowały ci się poprzez lodówkę z twoim ID, ja uważam, że nie powinny. Moja lodówka powinna owszem komunikować się z ID ale na poziomie zgłaszania awarii czy sprawdzania czy może w tej chwili zacząć zamrażać, bo akumulatory są już naładowane, ale samochód skończy ładować się za 15 min i nie jest nastawione zmywanie.

Musisz doczytać bo nowe smartwatche mogą pracować autonomicznie. Co do baterii to masz racje. Codzienne ładowanie.

Wiem o tym, tylko to oznacza kolejne kilkanaście złotych co miesiąc w błoto, za nic niedającą funkcjonalność.

Czujki mikrofalowej nie chce, bo żeby ją wyregulować straciłbym zdrowie,

Prędzej stracisz zdrowie od Beaconów, smartwatcha i smartfonu.

Właśnie w tej pralni wpieniało mnie światło, bo jak ktoś zostawi otwarte drzwi od szafy z pralką, to mnie czujka nie łapie, a chodzę tamtędy często.

To załóż samozamykacz.

hmmm no jest parę zastosowań do salonu :

- zapala światła gdy w nocy idę przez salon do kibla, na fajkę, do kuchni ...

- rozbraja czujki w drzwiach tarasowych gdy wychodzę na fajkę

- zwija ekran/ wyłącza TV jak oboje z żoną położymy smartfony na stoliczkach nocnych i nikogo w salonie nie ma

- to samo światła,

- jeżeli pomiar energii TV wskazuje że wyłączony i nikogo w salonie nie ma, wyłącza pozostałe gniazda na listwie od blue-ray, dekoder itd...

Ja od tego mam pstryczek na ścianie.

A jak nie odłożysz smartfonu na stoliczku to będzie ci światło w salonie świecić się przez cały czas?

I skąd pomysł, że jak smartfony leżą na stolikach w sypialni to w salonie nikogo nie ma?

A dzieci, które oglądają jakiś film do późna w nocy?

A sprzęt odłącza mi się dopiero jak załączę alarm w trybie nocnym, bo wtedy faktycznie nie ma nikogo w salonie.

A to jest jakiś problem żeby je wykorzystać?

Przecież PODSTAWĄ ID/IB jest to, że czujnik wykonuje wiele różnych rzeczy.

W ID czujka od alarmu jest czujką od alarmu, kiedy on czuwa. Ale kiedy nie czuwa alarm, czujka włącza oświetlenie i steruje ogrzewaniem/klimatyzacją.

oczywiście wykorzystuje czujki od alarmu tylko problem z nimi jest inny. Są prymitywne , nie są wielofunkcyjne i dlatego jest ich dużo. Na dodatek są ohydne ;-)

Nie. Po prostu twoja wizja ID jest kompletnie różna od mojej.

W mojej widzę sens telewizora w lodówce, który MOŻE wyświetlać jakieś dane z ID, ale nie widzę sensu androida w piekarniku.

Ty chcesz, aby kubki z jogurtem komunikowały ci się poprzez lodówkę z twoim ID, ja uważam, że nie powinny. Moja lodówka powinna owszem komunikować się z ID ale na poziomie zgłaszania awarii czy sprawdzania czy może w tej chwili zacząć zamrażać, bo akumulatory są już naładowane, ale samochód skończy ładować się za 15 min i nie jest nastawione zmywanie.

na szczęście to nie moja wizja ;-)

Ja od tego mam pstryczek na ścianie.

A jak nie odłożysz smartfonu na stoliczku to będzie ci światło w salonie świecić się przez cały czas?

I skąd pomysł, że jak smartfony leżą na stolikach w sypialni to w salonie nikogo nie ma?

na podstawie wielomiesięcznych obserwacji naszych zachowań. Takich funkcji specyficznych dla naszego domu i członków rodziny mam pełno.

Jak nie odłożę drugiego smartfona na stoliczek to mam przycisk obok łóżka lub smartfon lub smartwatch ;-)

Czepiasz się wyciągniętej z kontekstu sceny ;-)

Jakbym miał opisać wszystkie sceny wraz z warunkami to bym dostał bana za zaśmiecanie.

A dzieci, które oglądają jakiś film do późna w nocy?

A sprzęt odłącza mi się dopiero jak załączę alarm w trybie nocnym, bo wtedy faktycznie nie ma nikogo w salonie.

dziecko za małe na oglądanie w nocy ;-)

Nasze systemy pod tym względem całkowicie się różnią. U mnie nie ma tylko stref nocnych/dziennych są też pośrednie lub wyjątki. Alarmem zarządzam z dokładnością do czujnika. Jak mam ochotę w nocy wyjść na taras, to nie muszę nic naciskać, szukać pilotów. Czujniki same się rozbrajają w miejscu gdzie jest to potrzebne. To też wynikło z konkretnej potrzeby związanej z naszym sposobem życia, dlatego bardzo doceniam to że sam mogę swój dom "zaprogramować". Żeby nie wprowadzać w błąd to napiszę że zwykły Kowalski sam tego nie zrobi.

A ja głupi

I tu się z tobą wyjątkowo zgadzam. I w zasadzie na tym zdaniu powinieneś poprzestać.

Siedzą grupy projektowe z użytkownikami, spędzają mnóstwo czasu idącego nawet w miesiące na poznanie ich potrzeb, zachowań, robi się potem różne algorytmy, symulacje a to po co?.

:rotfl:

Może podaj źródło swoich bredni, chętnie się dowiem czegoś nowego.

Nic takiego się nie robi. Nie robi się też ŻADNYCH symulacji odnośnie jakiejkolwiek automatyki budynkowej.

Robi się natomiast testy podwykonawcze i optymalizację.

A, że dostanie za nią nie koniecznie to co chciał to znaczenia dla instalatorka nie ma..

I mówi to ktoś, kto nie potrafił nawet przypilnować, aby mu puszkę prosto obsadzono. A jak obsadzałeś ją sam, to zwykły partacz jesteś.

Wszyscy znani mi instalatorzy i integratorzy pilnują tak banalnej czynności jak obsadzanie puszek.

Mało wiesz niestety a to co wiesz przesłania ci resztę świata.

A mówi to ktoś, kto ma w specjalna STALOWĄ skrętkę ze SPECJALNA żyłą nośną.

na podstawie wielomiesięcznych obserwacji naszych zachowań. Takich funkcji specyficznych dla naszego domu i członków rodziny mam pełno.

I gdybyś część z nich usunął, nikt by tego nie zauważył.

Analizy statystyczne są w przypadku ID do d*py, bo w przypadku gdy coś zrobimy inaczej niż do tej pory, to dom zrobi coś "głupiego", a to może przełożyć się na frustrację.

Jak nie odłożę drugiego smartfona na stoliczek to mam przycisk obok łóżka lub smartfon lub smartwatch :wink:.

Skoro masz pstryczka to po co ci smartfon? Kolejna czynność o której trzeba pamiętać czyli odłożenie smartfona na stoliczek.

Ja nie mam problemu z pstryczkami, bo są zainstalowane na wysokości 1,1m, dzięki temu KAŻDY bez problemu może nimi operować.

Oczywiście nie dotyczy to przycisków z wyświetlaczami.

I gdybyś część z nich usunął, nikt by tego nie zauważył.

Analizy statystyczne są w przypadku ID do d*py, bo w przypadku gdy coś zrobimy inaczej niż do tej pory, to dom zrobi coś "głupiego", a to może przełożyć się na frustrację.

Ze Sztywniakiem bym uważał, on akurat ma kilka nietypowych ale i sensownych rozwiązań. Z przyjemnością bym je zaimplementował komercyjnie gdyby nie wymagały dodatkowych telefonów z androidem robiących za serwery albo innych kleconych na sznurek samoróbek.

Oczywiście wiele jego rozwiązań sprawdzi się dobrze tylko u Sztywniaka, ale nie można przecież zabronić optymalizacji pod siebie ;).

Co do ogólnej dyskusji co już jest "smart" a co jeszcze nie... Teoretycznie "inteligentny" jest każdy system który podejmuje decyzje na podstawie jakiegoś algorytmu. Wycieraczki są inteligentne jeżeli potrafią same zareagować na deszcz. Prosta automatyka na satelu też podpada pod inteligencję. Ba, prosty układ na zegarze połączonym ze zmierzchówką też od biedy możemy nazwać inteligentnym.

Patrząc akademicko każdy algorytm możemy zredukować do podstawowych operacji z zakresu logiki matematycznej. Logika matematyczna z kolei na przełomie XIX / XX wieku była uznawana za język umysłu ludzkiego i stanowi podstawę działania komputerów. I teraz, ile równań logicznych potrzeba w algorytmie aby nazwać jakiś układ "inteligentnym"?

Teoretycznie "inteligentny"....

Praktycznie to najpierw trzeba spełnić warunki definicji Inteligentnego budynku, a nie będzie problemu z nazewnictwem, tak jak przypadku wątpliwości czy Trabanta Limousine jest limuzyną.

Masz dublujące się czujniki podłączone do oddzielnych systemów, to nie masz inteligentnego domu.

Masz różne systemy, które nie potrafią się ze sobą komunikować, to nie masz inteligentnego domu.

Masz podlewanie ogrodu, to masz automatykę, a inteligencję otrzymasz, gdy podlewanie zostanie wstrzymane bo ktoś wszedł lub wyszedł z posesji, albo wjeżdża/wyjeżdża samochód.

Smarthoma będziesz miał, gdy dodatkowo podlewanie rozpocznie się jak tylko teściowa wejdzie na posesję.