Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

...a może zaczniecie opisywać swoje preferowane "systemy" na przykładach, jakie przewody, osprzęt, rozmieszczenie, działania, ceny to pomoże niezdecydowanym bo dyskusja o bransoletkach i telefonikach w tym nie pomaga ;)

To już się przewinęło kilka razy w tym wątku i pobocznych... Z rozwiązań budżetowych najbardziej lubię to:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231171-ID-w-oparciu-o-Loxone

Kabelki w gwiazdę, można dodatkowo pacnąć magistalę KNX "na zaś".

RE wygląda tak: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157491-inteligentny-dom-gotowe-systemy-w-dobrej-cenie&p=6582918&viewfull=1#post6582918

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Praktycznie to najpierw trzeba spełnić warunki definicji Inteligentnego budynku, a nie będzie problemu z nazewnictwem, tak jak przypadku wątpliwości czy Trabanta Limousine jest limuzyną.

Podaj proszę linki do oficjalnych definicji.

Masz dublujące się czujniki podłączone do oddzielnych systemów, to nie masz inteligentnego domu.

Masz różne systemy, które nie potrafią się ze sobą komunikować, to nie masz inteligentnego domu.

Tutaj ok, można przyjąć że integracja wszystkich systemów jest jednym z warunków. A co jak mam zintegrowany alarm, klimę, grzanie, światło, rolety, bramy i monitoring ale nie mam zintegrowanej sauny?

Masz podlewanie ogrodu, to masz automatykę, a inteligencję otrzymasz, gdy podlewanie zostanie wstrzymane bo ktoś wszedł lub wyszedł z posesji, albo wjeżdża/wyjeżdża samochód.

Smarthoma będziesz miał, gdy dodatkowo podlewanie rozpocznie się jak tylko teściowa wejdzie na posesję.

Pominę tutaj wątek wykrywania że teściowa to akurat teściowa a nie np. listonosz, bo przed chwilą o tym dyskutowałeś ze Sztywniakiem ;). Cała reszta to tylko kwestia monitorowania dodatkowej zmiennej w bardzo prostym algorytmie.

Edytowane przez homelogic

Akademicka dyskusja o definicjach może być faktycznie bez sensu. Swego czasu trochę się interesowałem takimi definicjami i prawda jest taka, że jest ich bardzo dużo. Są też takie, wg których inteligentne domy nie istnieją.

Dlatego uważam, że bardziej trafne jest określenie automatyka domowa, a hasło "inteligenty dom" lepiej zostawić do celów marketingowych.

Prawdziwą inteligencję uzyskamy, jak dom będzie wykrywał nastrój domowników, uczył się ich zachowań, ale też potrafił przewidzieć sytuacje nietypowe. Także chyba jeszcze daleka droga to takiego stanu :)

To je podaj.

daj spokój, same bzdety

weź sobie 5 pierwszych linków w google na hasło "inteligentny budynek definicja" to się uśmiejesz

Kabelków, przecież ty masz bezprzewodowy system.

Zresztą ile można pisać o kabelkach

no własnie to z tej tęsknoty, że nie mam kabelków tak chętnie o nich czytam ale też sobie kiedyś założę, tylko czym dłużej czytam tym mniej wiem jakie ;-)

Swego czasu trochę się interesowałem takimi definicjami i prawda jest taka, że jest ich bardzo dużo. Są też takie, wg których inteligentne domy nie istnieją.

To je podaj.

Najlepszą jest ta na Wikipedii, a powoływanie się na definicję wymyśloną przez jakiegoś ignoranta i filozofa amatora jest po prostu śmieszne. Tak samo jak ta jego pseudonaukowa definicja.

PS.

Trzeba być niezłym KRETYNEM albo lepsze określenie INTELIGENTNYM INACZEJ, aby porównywać słowo" inteligencja" użyte w kontekście "inteligentny budynek czy dom" do inteligencji powszechnie używanej.

Tak samo będzie ze Smarthome? Jakim cudem dom może być sprytny czy mądry . Poza tym spryt czy mądrość są pochodnymi inteligencji.

weź sobie 5 pierwszych linków w google na hasło "inteligentny budynek definicja" to się uśmiejesz

Pierwsza ZAWSZE wyskakuje ta z wikipedii, która jest najpełniejszą i chyba najbardziej zbliżoną do tego o czym mówimy.

no własnie to z tej tęsknoty, że nie mam kabelków tak chętnie o nich czytam ale też sobie kiedyś założę, tylko czym dłużej czytam tym mniej wiem jakie http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink.gif

Jak to jakie? MIEDZIANE. Broń boże stalowe czy aluminiowe.

Edytowane przez dendrytus

To je podaj.

Poważnie myślisz, że nie mam ciekawszych zajęć?

Najlepszą jest ta na Wikipedii, a powoływanie się na definicję wymyśloną przez jakiegoś ignoranta i filozofa amatora jest po prostu śmieszne. Tak samo jak ta jego pseudonaukowa definicja.

Co nie zmienia faktu, że każdy może trafić na takie właśnie definicje i potem wynikają z tego delikatnie mówiąc wygórowane wymagania

PS.

Trzeba być niezłym KRETYNEM albo lepsze określenie INTELIGENTNYM INACZEJ, aby porównywać słowo" inteligencja" użyte w kontekście "inteligentny budynek czy dom" do inteligencji powszechnie używanej.

Tak samo będzie ze Smarthome? Jakim cudem dom może być sprytny czy mądry . Poza tym spryt czy mądrość są pochodnymi inteligencji.

Wierzę, że nie powinienem odbierać tego osobiście.

Prawda jest niestety taka, że dużo osób, które spotykają się pierwszy raz z określeniem "inteligentny dom" oczekują (albo obawiają się), że będzie on myślał za nich. Dlatego staram się podkreślać, jak jest faktycznie. Może lepiej byłoby używać określenia "dom sztucznie inteligentny", albo coś podobnego. Jednak sztab marketingowców stworzył taki, a nie inny termin.

Wierzę, że nie powinienem odbierać tego osobiście.

Oczywiście. Przecież nie napisałeś eseju o inteligencji i dlaczego to ID nie jest inteligentny.

Prawda jest niestety taka, że dużo osób, które spotykają się pierwszy raz z określeniem "inteligentny dom" oczekują (albo obawiają się), że będzie on myślał za nich.

Raczej uważają, że jest to dom, nad którym będą panować przy pomocy jakiejś zaawansowanej technologii.

Dlatego staram się podkreślać, jak jest faktycznie. Może lepiej byłoby używać określenia "dom sztucznie inteligentny", albo coś podobnego.

Ciekawy pomysł, chociaż pewnie zaraz znajdzie się kilku inteligentnych inaczej, którzy zaczną wypisywać swoje mądrości o sztucznej inteligencji.

Od kiedy używam inteligentnego proszku do prania i inteligentnego pseudo leku na ból gardła, żaden wymysł tępych marketingowców mnie nie zdziwi.

Oczywiście. Przecież nie napisałeś eseju o inteligencji i dlaczego to ID nie jest inteligentny.

Raczej uważają, że jest to dom, nad którym będą panować przy pomocy jakiejś zaawansowanej technologii.

po tym zdaniu widać że nie masz pojęcia czego oczekują użytkownicy. Sprzedajesz do naprawdę niewielkiej grupy inwestorów , którzy są ograniczeni cywilizacyjnie (z Twoich opisów to wywnioskowałem) i próbujesz swoje teorie narzucić większości.

To że Ty zarabiasz na jakiś "leszczach" to super, gratuluję Ci ale to nie znaczy że wszyscy w Polsce jesteśmy tak ograniczeni.

Większości z nas wystarczy prosty NEST, NETATMO czy jakieś proste systemy ID. Kto posiadający mieszkanie w bloku potrzebuje KNX ?? kto ledwie wykańczający upragniony od pokoleń dom potrzebuje KNX ? Jak przeciętny Kowalski czyta ten wątek to sobie myśli że jest jakimś szmaciarzem bo nie spełnia Twoich kryteriów. Litości.

Moim zdaniem jesteś największym koniem trojańskim dla KNX bo obrzydzasz go publicznie na każdym kroku mimo że to bardzo dobra technologia.

Dziękuję Ci i szanuje Cię za wiedzę, którą dzięki Tobie pozyskałem ale nie potrafię znieść jak wprowadzasz w błąd lub krytykujesz rozwój i innowację.Jesteś hamulcem w tej branży.

Rozumiem że nie masz czasu, zestarzałeś się i nie ogarniasz nowych tematów ale nie sprowadzaj ich do poziomu szamba, tylko dlatego że tego nie rozumiesz.

Ciekawy pomysł, chociaż pewnie zaraz znajdzie się kilku inteligentnych inaczej, którzy zaczną wypisywać swoje mądrości o sztucznej inteligencji.

Od kiedy używam inteligentnego proszku do prania i inteligentnego pseudo leku na ból gardła, żaden wymysł tępych marketingowców mnie nie zdziwi.

Sam sobie przeczysz. Przeczytaj zanim coś wyślesz, bo Twoje zdania są niespójne. Oczywistym jest to, że tzw "Inteligentny dom" to produkt marketingowy, który z rzeczywistością ma niewiele wspólnego.

Dendrytus masz naprawdę niesamowicie dobrą markę, nie spierd..... tego. Nie musisz mi odpowiadać i nawet lepiej dla Ciebie, żebyś tego nie robił.

Bardzo przepraszam wszystkich czytających moją poprzednią wypowiedź ale ktoś musi w końcu przerwać ten bezsens który od kilku lat trwa na tej grupie.

Nikt z nas na tym forum nie jest docentem ani mecenasem , który nie potrafi obsługiwać smartfona, bo by nas na tym forum nie było. Dlaczego więc musimy wysłuchiwać bezsensownych monologów, które nie są do nas skierowane.

Większość z nas to ludzie którzy w pocie czoła dorabiają się swojego upragnionego kąta , męczymy się z papierkami , wykonawcami i jeszcze musimy nawet tutaj czytać od jakiegoś gościa jacy to my jesteśmy nieudaczni bo nie jeździmy mercedesami.

Przepraszam jeszcze raz za swoją ostatnia wypowiedź ale ja już nie dałem rady.

Dendrytusa fajnie się podpuszcza - jak napiszesz że ktoś ma chińskiego PLCka to idzie jak wygłodniały pitbull ;)

Ja gościa szanuję za wiedzę, ale faktycznie czasami trudno nadążyć i wyciągnąć coś merytorycznego z ogólnego szlamu. Mimo że ludzie często piszą totalne bzdury to jednak wyzywanie od idiotów skutkuje że na wątku nagle pojawiają się 2 strony bluzgów. Nie chce się potem tego czytać...

Wracając do KNX - tutaj jedynym ale i niepodważalnym argumentem jest zasięg czasowy. Większość systemów których jest taki wysyp na rynku powstała w ciągu 10 jak nie ostatnich 5 lat. System ID to nie smartfon który wymieniamy co dwa lata. Jeżeli przyjmiemy założenia które są stawiane np. piecom c.o., czyli żywotnośc min. 15 lat to sprawa przestaje wyglądać tak fajnie.

Bardzo przepraszam wszystkich czytających moją poprzednią wypowiedź ale ktoś musi w końcu przerwać ten bezsens który od kilku lat trwa na tej grupie.

Nie ma za co przepraszać. Tutaj niektóre wpisy czy dyskusje mogą w ogóle zniechęcić w podchodzeniu do tematu ID. Wiem, że powinienem bliżej przyjrzeć się KNXowi ale tego nie robię. Jakoś niektóre tutaj wpisy mnie do tego skutecznie zniechęcają. Nie jeżdżę mercedesem ani trabantem. Ani jednym ani drugim nie chcę a nie że mnie nie stać. Czyli mam się poczuć, że ... przegrałem życie.

Mimo że ludzie często piszą totalne bzdury to jednak wyzywanie od idiotów skutkuje że na wątku nagle pojawiają się 2 strony bluzgów.

Może dendrytus to nie instalator tylko proKNX-owy separatysta :p

Zastanawiam się dlaczego użytkownik kszhu mimo że pisał rzeczy mało realne dostał bana. Przecież nie bluzgał, nie nazywał nikogo debilem, kretynem i jeszcze innym nem. Wyrażał swoją opinie a po to jest forum.

po tym zdaniu widać że nie masz pojęcia czego oczekują użytkownicy. Sprzedajesz do naprawdę niewielkiej grupy inwestorów , którzy są ograniczeni cywilizacyjnie (z Twoich opisów to wywnioskowałem) i próbujesz swoje teorie narzucić większości.

ZAŁÓŻ FIRMĘ I ZACZNIJ SPRZEDAWAĆ SWOJE ROZWIĄZANIA.

Poznasz wtedy czego oczekują klienci.

Jaki jest problem, abyś na allegro za kasę programował ludziom ich fibaro.

Zajebiste algorytmy przecież już masz wymyślone i wystarczy użyć KOPIUJ/WKLEJ.

Nie masz czasu, dogadaj się z jakimś łebskim licealistą, on będzie odwalał całą czarną robotę za jakieś drobne pieniądze.

Dla przypomnienia niejaki Jobs opatentował nawet zaokrąglone rogi w prostokącie i wygrał na tym z samsungiem 1 mld $.

To że Ty zarabiasz na jakiś "leszczach" to super, gratuluję Ci ale to nie znaczy że wszyscy w Polsce jesteśmy tak ograniczeni.

Skoro Małysz i Stoch świetnie skaczą, to reszta polaków również.

Kto posiadający mieszkanie w bloku potrzebuje KNX ??

A kto mieszkający w bloku potrzebuje fibaro, ampio czy loxone?

kto ledwie wykańczający upragniony od pokoleń dom potrzebuje KNX ? Jak przeciętny Kowalski czyta ten wątek to sobie myśli że jest jakimś szmaciarzem bo nie spełnia Twoich kryteriów. Litości.

Popatrz na klinkierowe płoty posiadaczy włączników po 5 złoty z hipermarketu?

Ale OK. Od dziś specjalnie dla Kowalskiego inteligentnym domem będzie dom, który ma dwa sterowniki temperatury. Albo nie. Przecież ci co mają jeden pomyślą, że są szmaciarzami. Niech będzie, że jak ktoś ma jeden sterownik temperatury w domu, to już ma dom inteligentny.

A żeby mieć smarthome ustalmy, że trzeba mieć jeden sterownik temperatury, domofon i/lub bramę na pilota.

Jesteś usatysfakcjonowany? Pewnie przeciętny Kowalski również.

Moim zdaniem jesteś największym koniem trojańskim dla KNX bo obrzydzasz go publicznie na każdym kroku mimo że to bardzo dobra technologia.

Obrzydzam KNX-a? Przecież to nie ja jest winny temu, że iPhone 6 czy Galaxy S5 nie kosztuje w Polsce połowy pensji gościa smażącego frytki w McDonaldzie, tak jak w przypadku krajów gdzie KNX nie jest "drogi". Jakimś cudem w krajach tych prawie NIKT nie wywala po kilkanaście tys na płoty.

To nie ja wpadam na pomysł, aby pobudować płot za kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tys, czy wydać drugie tyle na kuchnię, a później płaczę, że KNX czy inny system ID to drogie zabawki.

znieść jak wprowadzasz w błąd lub krytykujesz rozwój i innowację.Jesteś hamulcem w tej branży.

Jestem hamulcem w branży, ponieważ uważam, że beacony to głupota?

Jestem hamulcem w branży ponieważ uważam, że konieczność odkładania smartfonów w jednym miejscu, aby wyłączyć salon zamiast nacisnąć i przytrzymać jeden klawisz dłużej, to głupota. Przecież ten klawisz może być w dowolnym miejscu np. w sypialni, smartfonie czy być sprzężony z SSWiN.

Co postępowego jest w odkładaniu smartfonów w jednym miejscy czy montowanie kolejnych nic niedających pobierających prąd urządzeń.

Jak żonie ukradną telefon to nie zadziała twoja genialna funkcja i będziesz musiał i tak nacisnąć JAKIŚ KLAWISZ.

Powinienem sikać ze szczęścia na widok jakiejś technologii, tracić na nią czas, a później wciskać ją klientom?

Sorki, obejrzałem kilka filmików o mozliwościach beaconów, przeczytałem kilka wypowiedzi ich twórców i nie widzę ich sensownego zastosowania, nawet w miejscach gdzie ich zastosowanie wydaje się oczywiste. Jakimś cudem nie znajdziemy ich w żadnym hipermarkecie w celu łatwiejszego odnalezienie towaru w molochu.

Poza tym jak przyjdzie gość, który będzie potrzebował takich wynalazków, to mu je zrobię. Widzisz jakiś problem?

Rozumiem że nie masz czasu, zestarzałeś się i nie ogarniasz nowych tematów ale nie sprowadzaj ich do poziomu szamba, tylko dlatego że tego nie rozumiesz.

A nie pomyślałeś o tym, że sporo różnych moich "genialnych" wynalazków po prostu nie zdało egzaminu w konfrontacji z życiem lub nie przetrwało próby czasu?

Tak trudno zrozumieć, że ludzie chcą komfortu, prostoty i pewności na lata, a jednocześnie nie są fanami technologii.

Ile razy widziałeś błyskający nieustawiony zegarek na mikrofalówce?

Naprawdę uważasz, że ktokolwiek korzysta z androida na piekarniku czy choćby kalendarza w telewizorze z androidem, który synchronizuje się z wszystkimi smartfonami w domu?

Tak trudno zrozumieć, że niektóre gadżety są fajne, ale kompletnie nie są warte takich pieniędzy za jakie je możemy nabyć, nawet jeśli weźmiemy zarobki w normalnych krajach. Wystarczy popatrzeć na smartwatch-e, które się najzwyczajniej w świecie nie sprzedają mimo, że oferują KILKA ciekawych funkcji.

Jak wymyślam jakiś algorytm/funkcjonalność, to szukam sytuacji kiedy nie zadziała i albo go modyfikuję albo porzucam jako bezsensowny, a nie jak ty wymyślam kolej, kolejny, dodajesz beacona i kolejny algorytm, kolejny........kolejna technologia beacon v 3.0 + kolejne algorytmy, a na końcu tego wszystkiego NACISKASZ JAKIŚ KLAWISZ, który masz od zawsze, bo zaszła sytuacja w której 30 genialnych i dopracowanych algorytmów, 3 generacje beaconów i innych smartwatchy nie dały rady. A ta sytuacja, to ta, że dziecko ci dorosło i chodzi spać później od ciebie i nie podoba się mu "biżuteria" od ciebie lub nie ma zamiaru wszczepiać sobie chipa, chociaż kolczyk w uchu jak najbardziej. Jakimś cudem tego nie przewidziałeś.

Zamiast tracić czas na wymyślanie kolejnego bardziej okrągłego koła, zacznij spędzać życie z rodziną, bo stracisz coś czego żaden smartwatch, beacon czy full wypasiony dom w KNX z manipulatorami po 5 tys złoty i dotykowymi ekranami po 15 tys. nie zastąpi i nie zrekompensuje.

Kiedy ostatnio czytałeś swoim dzieciom Kubusia Puchatka czy Małego Księcia? W ogóle czytałeś im? Za chwilę nie będziesz już miał takiej okazji. A na pisanie algorytmów będziesz miał czas.

Proszę bardzo czołowa firma od gadżetów

https://www.youtube.com/watch?v=-gXRkmggCTY

Tylko jak się za chwilę okaże zegarek nie działa z iPhonem, a klimatyzator z Nokią Lumią. A całą reszta z odkurzaczem LG.

Samsung robi smarthome, który przegrywa z KAŻDYM domem czy mieszkaniem w bloku jaki zrobiłem w ciągu ostatnich prawie 20 lat w KNX.

Co prawda większości nie da się sterować przy pomocy smartfonów, ale jakimś cudem nikt tego nie potrzebuje. W końcu gdyby potrzebowali, to by sobie dołożyli. Prawda? A oni raczej dokładają otwieranie garażu czy bramy przyciskami wbudowanymi w osłonę przeciwsłoneczną w samochodzie. A przeceiż mogliby sterować zegarkiem czy smartfonem.

Ja sterownia smartfonem użyłem kilka razy. I nie było to w przypadku nagłego powrotu z wakacji czy do robienia kawy.

Nikt z nas na tym forum nie jest docentem ani mecenasem , który nie potrafi obsługiwać smartfona, bo by nas na tym forum nie było. Dlaczego więc musimy wysłuchiwać bezsensownych monologów, które nie są do nas skierowane.

Zdaje się, że nie jest to forum dla fanów ID czy nowych technologii.

Załóż wątek o funkcjonalności i gadżetach wartych zastosowania w ID i go pociągnij. Jak będzie ciekawy to może powstanie ODDZIELNY dział.

Ja go nie założę, bo będę

największym koniem trojańskim
dla niego i będę obrzydzał
go publicznie na każdym kroku mimo że to bardzo dobra technologia.

i jeszcze musimy nawet tutaj czytać od jakiegoś gościa jacy to my jesteśmy nieudaczni bo nie jeździmy mercedesami

Ale kuchnie, którą można w dowolnym momencie zmienić lub wymienić, to masz za kilkanaście tys zł.

Przepraszam jeszcze raz za swoją ostatnia wypowiedź ale ja już nie dałem rady.

Faktycznie czytanie niektórych moich postów może być bardzo frustrujące podczas wynajdywania kolejnego, jeszcze bardziej, bardziej okrągłego koła.

Dendrytusa fajnie się podpuszcza - jak napiszesz że ktoś ma chińskiego PLCka to idzie jak wygłodniały pitbull

Nic na to nie poradzę, że niektóre "technologie inaczej" działają na mnie jak teorie kreacjonistów na Dawkinsa.

Dzięki mnie ludzie nie obniżyli sobie wartości swojego nowego domu już na starcie.

Zastanawiam się dlaczego użytkownik kszhu mimo że pisał rzeczy mało realne dostał bana. Przecież nie bluzgał, nie nazywał nikogo debilem, kretynem i jeszcze innym nem. Wyrażał swoją opinie a po to jest forum.

Dostał bana za mądrości w innym wątku.

I takie, prawie, systemy już się szyje na miarę pod indywidualne potrzeby klienta. Nie są powszechne jeszcze jak smarphone ale takie elementy jak np. Nest każdy może już mieć (jeszcze nie u nas). Do takich smarthome wystarczy zwykły wyłącznik bo będzie używany i tak sporadycznie a nie fancy button za 500~600zł.

:lol2::lol2::lol2::lol2::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::bash::bash:

Przecież ty nawet nie przeczytałeś manuala od NESTA, a twoja wiedz pochodzi z marketingowego bełkotu.

Nest nie ma nic wspólnego z inteligentnym budynkiem. Żeby było ciekawiej nie potrafi np sterować podłogówką czy choćby komunikować się z drugim NEST-em na piętrze.

Jego jedyną zaletą jest to, że harmonogram zegara zastąpiona prymitywną analizą obecności.

Powód jego nabycia jest taki sam jak szklanych dotykowych paneli zamiast klasycznych włączników, po prostu wygląda zajebiście.

Dużo ciekawszy jest ich czujnik dymu, który jak zadziała można go wyłączyć machając ręką.

Z pierwszego iPhone Nokia też się wyśmiewała a dziś... nie ma już Nokii.

To ciekawe co mówisz, bo Nokia ostatnio zapowiedziała wypuszczenie tabletu Nokia N1 na androidzie 5.0.

Problemem Noki i jej upadku było dwóch CEO, w tym jednego powszechnie uznawanego za konia trojańskiego Microsoftu.

Jeżeli byśmy się głębiej zastanowili, to nikt nigdzie nie potrzebuje instalacji inteligentnego domu. Ogromne rezydencje powstawały długo przed wymyśleniem prądu. Podobnie nie potrzebujemy desek na podłodze, mebli, kuchni z zegarkiem, z resztą cała kuchnia jest bez sensu, bo można rozpalić ognisko. Ale ktoś kiedyś uznał, że w jaskini jest mu nie wygodnie i od tego czasu ciągle powstaje coś nowego.

Systemy "inteligentnego domu" to wg mnie taki kolejny etap w ewolucji instalacji elektrycznej. Jest to jeszcze droższe od zwykłej instalacji i pewnie zawsze będzie. Po prostu zwykłą instalację teoretycznie zrobi każdy, zautomatyzowaną na szczęście nie.

KNX ma w Polsce opinie drogiego, tylko pamiętajmy, że kiedy ta opinia powstała realia cenowe też były inne. Najgorsze jest to, że duża część instalatorów stara się ugruntować tę błędną opinię.

A prawda jest taka, że koszt okablowania praktycznie dla każdego systemu będzie jednakowy. Różnice pojawiają się przy elementach wykonawczych i czujnikach. Ale KNX to standard oferowany przez wielu producentów i można wybrać tańsze i droższe urządzenia. Dochodzi jeszcze koszt uruchomienia. Dla integratora korzystniej jest uruchamiać system, który po prostu działa. Czas takiego programowania w podstawowym zakresie też nie jest bardzo długi. Późniejszy serwis też łatwiej prowadzić w oparciu o sprawdzone rozwiązania. Jeżeli użytkownik chce sam sobie taki system uruchomić, to może się to wiązać z zakupem oprogramowania. Ale samodzielne programowanie jest tak samo sensowne, jak naprawianie samemu samochodu. Można, ale po co.

Chętnie poczytam opinie o działaniu innych systemów. Staram się mieć orientację, w tym co jest na rynku, ale już kilka razy przekonałem się, że oszczędności mogą być tu tylko pozorne.

@dendrytus : powtórzę się po raz kolejny bo pisałem to nie jeden raz. Szanuję Twoją ogromną wiedzę i jestem Ci wdzięczny że wiele się dzięki Tobie nauczyłem i pewnie wielu tutaj ale Twoje podejście do dyskusji jest nie do zaakceptowania.

Większość miejsca w tym wątku zajmują niepotrzebne nikomu wojny i obrażanie dyskutujących.

Nawet w tej odpowiedzi musiałeś wyjechać z jakimś Allegro itd. Po co ?

Rozumiem że masz inne zdanie, obracasz się w innym towarzystwie ale to nie daje Ci prawa do zachowania jakie prezentujesz.

Nawet w tej odpowiedzi musiałeś wyjechać z jakimś Allegro itd. Po co ?

A co złego widzisz w zarabianiu kasy na swojej pracy, która na szczęście jest twoim Hobby?

Masz świetne jak twierdzisz algorytmy, więc czemu nie chcesz ich udostępniać?

Narzekasz na zastój w branży, to zacznij sprzedawać swój Know How.

Co złego widzisz w oddzielnym wątku o pomysłach, które realizujesz ty i tobie podobni.

Załóż wątek o beaconach i u udowodnij w praktyce, że to ty masz rację, a nie ja.

W czym widzisz problem?

Ja nie mogę założyć takiego wątku, bo ani mnie to kręci, ani grzeje, a dodatkowo potraktujesz to jako wojenkę czy złośliwość i na złość nie będziesz się tam udzielał.

Naprawdę myślisz że zacznę tam trollować?

Rozumiem że masz inne zdanie, obracasz się w innym towarzystwie ale to nie daje Ci prawa do zachowania jakie prezentujesz.

Nie mam prawa negować jakiś technologii czy algorytmów?