Mlynekg 29.11.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Witam Widzieliście takie tanie ale bardzo funkcjonalne urządzonko: Broadlink Rm-2 http://www.dombezkabli.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 29.11.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Hmm, ja bym się bał sterować swoim budynkiem chińskim bezprzewodowym trójkątem o "nieograniczonych" możliwościach Ale poczekajmy na dendrytusa, on uwielbia takie techniczne wynalazki i na pewno coś skrobnie pozytywnego od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 29.11.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Ale poczekajmy na dendrytusa, on uwielbia takie techniczne wynalazki i na pewno coś skrobnie pozytywnego od siebie Po co? Żeby ktoś później napisał Tutaj niektóre wpisy czy dyskusje mogą w ogóle zniechęcić w podchodzeniu do tematu ID. Wiem, że powinienem bliżej przyjrzeć się KNXowi ale tego nie robię. Jakoś niektóre tutaj wpisy mnie do tego skutecznie zniechęcają. Nie jeżdżę mercedesem ani trabantem. Ani jednym ani drugim nie chcę a nie że mnie nie stać. Czyli mam się poczuć, że ... przegrałem życie. PS. 1 500 post na tym forum. Idę na długi urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 29.11.2014 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Nie będę wyśmiewał tego rozwiązania, bo żyjemy nadal w czasach, gdy większość klientów przychodzi do sklepu/hurtowni elektrycznej i kupuje najtańsze włączniki. Broadlink rm2 - 36 $ na Aliexpress , darmowa wysyłka do PolskiJak ktoś ma mieszkanie w bloku to może sterować pokojem : światło, roleta, klima, TV. Połączenie radiowe 433 Mhz i podczerwień.Jest dosyć dużo modułów współpracujących z Broadlinkiem, niestety problemem jest mały zasięg.Serwery pośredniczące w połączeniu do centralki ze smartfona znajdują się w Chinach. Tego bym się trochę obawiał.Są osoby które kupują sobie włączniki na pilota. Dla Nich to jest jakaś alternatywa.Czy dobra ? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 30.11.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie będę wyśmiewał tego rozwiązania, bo żyjemy nadal w czasach, gdy większość klientów przychodzi do sklepu/hurtowni elektrycznej i kupuje najtańsze włączniki. A może właśnie trzeba wyśmiewać. Jeżeli ktoś pisze, ze służy to do sterowania budynkiem, to moim zdaniem nie widział nigdy czegokolwiek do sterowania. Nie można mówić, że coś takiego ma związek z inteligentnym budynkiem. Potem ktoś opowie znajomym, że ma system inteligentnego domu i całkowicie mu nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 30.11.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A może właśnie trzeba wyśmiewać. Jeżeli ktoś pisze, ze służy to do sterowania budynkiem, to moim zdaniem nie widział nigdy czegokolwiek do sterowania. Nie można mówić, że coś takiego ma związek z inteligentnym budynkiem. Potem ktoś opowie znajomym, że ma system inteligentnego domu i całkowicie mu nie działa. ta, kolejny bełkot marketingowy. To już prędzej jest "inteligentny pokój" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 09.12.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Widzieliście taki sensor o nazwie CLIME który ma współpracować z systemami inteligentnego budynku? Dzisiaj na onecie taki filmik umieścili. http://technowinki.onet.pl/gadzety/clime-gadzet-ktory-zatroszczy-sie-o-wszystkie-drobne-codzienne-sprawy/nmhb3 Piszą że jakaś rewolucja a ja mam mieć takie pomiary w swoim domu i to w instalacji w wersji standard, więc jakoś rewolucją mi to nie śmierdzi. Pewnie rewolucją jest to że jest to małe i bezprzewodowe. Pewnie tego rodzaju pomiary w inteligentnych budynkach robi się już od wielu lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 09.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Widzieliście taki sensor o nazwie CLIME który ma współpracować z systemami inteligentnego budynku? Dzisiaj na onecie taki filmik umieścili. http://technowinki.onet.pl/gadzety/clime-gadzet-ktory-zatroszczy-sie-o-wszystkie-drobne-codzienne-sprawy/nmhb3 Piszą że jakaś rewolucja a ja mam mieć takie pomiary w swoim domu i to w instalacji w wersji standard, więc jakoś rewolucją mi to nie śmierdzi. Pewnie rewolucją jest to że jest to małe i bezprzewodowe. Pewnie tego rodzaju pomiary w inteligentnych budynkach robi się już od wielu lat Nie widzę, żeby miało to z czymkolwiek współpracować. Raczej prosty czujnik przesyłający informacje do aplikacji na smartfonie. Mi wygląda to na zabawkę, która skończy swoje życie razem ze zmianą smartfonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 09.12.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nie widzę, żeby miało to z czymkolwiek współpracować. Raczej prosty czujnik przesyłający informacje do aplikacji na smartfonie. Mi wygląda to na zabawkę, która skończy swoje życie razem ze zmianą smartfonu. kilka systemów ID ma bramki do B 4.x LE. Z Homekit-em też będzie współpracowało. Fajne że takie małe, ciekawe jak z jakością czuników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 14.12.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Nie widzę, żeby miało to z czymkolwiek współpracować. Raczej prosty czujnik przesyłający informacje do aplikacji na smartfonie. Mi wygląda to na zabawkę, która skończy swoje życie razem ze zmianą smartfonu. Przerażająca reklama. Człowiek-robot sterowany smartfonem. Ta zautomatyzowana egzystencja sprowadza się do całodobowego patrzenia w smartfon. Najpierw przez kilka dni ustawiamy parametry, potem monitorujemy, odbieramy maile i smsy od centralek (aż do znudzenia i pierdyknięcia tego w kąt). Do tego dochodzi "normalna" smartfonowa aktywność typu pozostałe maile strony www i informacje i cały dzień z głowy. Wstaję do dziecka gdy mówi mi smartfon, podlewam kwiatki gdy mówi mi smartfon, nawet o planach na miły wieczór z winkiem dowiaduję się od smartfona. Masakra jakaś. Zeby nie było: zawsze lubiłem wszelkie elektroniczne zabawki zaczynając w wieku -nastu lat od młodych elektroników poprzez atmegi i inne arduino ale teraz chyba mi się już przejadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mlynekg 15.12.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Słyszeliście o Broadlink A1 E+air Razem z Broadlink RM+2 to autonomiczny system. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Mlynekg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 15.12.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Przerażająca reklama. Człowiek-robot sterowany smartfonem. Ta zautomatyzowana egzystencja sprowadza się do całodobowego patrzenia w smartfon. Najpierw przez kilka dni ustawiamy parametry, potem monitorujemy, odbieramy maile i smsy od centralek (aż do znudzenia i pierdyknięcia tego w kąt). Do tego dochodzi "normalna" smartfonowa aktywność typu pozostałe maile strony www i informacje i cały dzień z głowy. Wstaję do dziecka gdy mówi mi smartfon, podlewam kwiatki gdy mówi mi smartfon, nawet o planach na miły wieczór z winkiem dowiaduję się od smartfona. Masakra jakaś. Zeby nie było: zawsze lubiłem wszelkie elektroniczne zabawki zaczynając w wieku -nastu lat od młodych elektroników poprzez atmegi i inne arduino ale teraz chyba mi się już przejadło. O to właśnie chodzi, że po takich reklamach ludziom wydaje się, że inteligentny dom przejmie nad nimi kontrolę. Inteligentny dom, czy automatyka domowa, to po prostu wyższy standard instalacji w domu. To coś takiego, jak przejście na centralne ogrzewanie np. piecem gazowym zamiast pieca kaflowego. Dlatego właśnie uważam takie czujniki za zwykłe zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 17.12.2014 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 jak Ty wejdziesz to zrobi czarną a jak żona to białą w wielu pomieszczeniach lokalizacja lepiej się sprawdza niż czujniki ruchu/obecności np do zapalania światła w pomieszczeniach gdzie nikogo nie ma, można przykręcić ogrzewanie .... z resztą po co to pisze, dobrze o tym wiesz. Hallo Sztywniak, dlugo tu juz nie zagladalem i czytam od konca wiec nie jestem pewien czy juz byly wzmianki na temat przykrecania ogrzewania w momencie jak jest otwarte okno (czesto jest to polecane) lub nikogo nie ma w pomieszczeniu. Sam przeprowadzalem rok temu w zimie doswiadczenia w tym zakresie i moge powiedziec, ze jest to absolutnie nieoplacalne! Nawet jak nie bylo przez 10 dni nikogo w domu i przez ten czas pozwolilem aby temperatura obnizyla sie do 19 stopni ale w dniu powrotu mialo juz byc 22.5 stopnia. To co zaoszczedzilem "nie ogrzewajac" przez 10 dni to stracilem w ostatnim aby dogrzac dom do 22.5 stopnia! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 17.12.2014 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Sztywniak, post 1306. jak wiesz, ja pracuje na innym systemie ale wspolpraca urzadzen jak i logika tej wspolpracy jest taka sama a Ty to tutaj doskonale opisales!!! BRAWO! Edytowane 17 Grudnia 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.12.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 moj drogi, widze, ze masz tak malo pojecia co, czym i jak mozna zrobic, ze wyjasnienia jak i konwersacja z Toba nie maja sensu! nie potrafisz nawet dobrze przeczytac i zrozumiec co inni pisza a starasz sie zabierac glos! czy Ty masz naprawde tak duze kompleksy? prezetow od Ciebie raczej nie przyjme bo i nie wyobrazam sobie aby mogly one byc od "serca"! pozostan dalej na urlopie bo widac, ze go naprawde potrzebujesz! To ty kolego używasz systemu, który NIE POTRAFI STEROWAĆ OGRZEWANIEM PODŁOGOWYM. To ty kolego ZAINSTALOWAŁEŚ SOBIE STEROWNIK POZBAWIONY ALGORYTMU DO STEROWANIE PODŁOGÓWKĄ. To ty kolego NA PODSTAWIE ŹLE ZBUDOWANEGO SYSTEMU WYCIĄGNĄŁEŚ KRETYŃSKIE WNIOSKI. To ty kolego TWIERDZISZ, ŻE MOŻNA WSZYSTKO ZROBIĆ NA TYM TWOIM SYSTEMIE, tylko że NIE MASZ BLADEGO POJĘCIA JAK DZIAŁA ALGORYTM DO OGRZEWANIE PODŁOGOWEGO. Jakimś cudem u mnie działa to wszystko i zużywam mniej energii, kiedy wyjeżdżam na narty i nie zużywam więcej energii kiedy z nich wracam. Tylko, że nad moimi algorytmami procowało pewnie kilkudziesięciu, a może kilkuset inżynierów i naukowców, a nie domorosły ignorant. Sterownie ogrzewaniem podłogowym jest dość skomplikowane i dlatego wiele firm po prostu go nie wdraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 17.12.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 To ty kolego używasz systemu, który NIE POTRAFI STEROWAĆ OGRZEWANIEM PODŁOGOWYM. To ty kolego ZAINSTALOWAŁEŚ SOBIE STEROWNIK POZBAWIONY ALGORYTMU DO STEROWANIE PODŁOGÓWKĄ. To ty kolego NA PODSTAWIE ŹLE ZBUDOWANEGO SYSTEMU WYCIĄGNĄŁEŚ KRETYŃSKIE WNIOSKI. To ty kolego TWIERDZISZ, ŻE MOŻNA WSZYSTKO ZROBIĆ NA TYM TWOIM SYSTEMIE, tylko że NIE MASZ BLADEGO POJĘCIA JAK DZIAŁA ALGORYTM DO OGRZEWANIE PODŁOGOWEGO. Jakimś cudem u mnie działa to wszystko i zużywam mniej energii, kiedy wyjeżdżam na narty i nie zużywam więcej energii kiedy z nich wracam. Tylko, że nad moimi algorytmami procowało pewnie kilkudziesięciu, a może kilkuset inżynierów i naukowców, a nie domorosły ignorant. Sterownie ogrzewaniem podłogowym jest dość skomplikowane i dlatego wiele firm po prostu go nie wdraża. jak zwykle wyciagasz zle i pochopne wnioski! aby cokolwiek stwierdzac nalezy wiedziec jakie sa fakty a te sa nastepujace: mialem w moim domu system dzialajacy przez 23 lata i wiem na jakiej zasadzie on dzialal jak i wiem jakie sa zasady sterowania ogrzewaniem podlogowym (czy Ty to wiesz?)! moi sasiedzi maja do dzisiaj ten system. W ostatnich 10 latach tylko minimalnie zmienily sie przepisy jak i algorytmy uzalezniajace sterowanie ogrzewaniem! Ja jednak podszedlem do tego w troche inny sposob (nie znasz typu ogrzewania jakie mam!!!) i po zepsuciu sie sterownika do ogrzewania wyszedlem z zalozenia, ze chce miec nastawiona przez siebie temperature w poszczegolnych pomieszczeniach a wachania tej temperatury powinny byc jak najmniejsze! Przyznaje, ze zrobilem to wowczas tylko dla proby! Jak sie jednak okazalo funkcjonuje to FANTASTYCZNIE!!!! Temperatura jest utrzymywana +/- 0.1 stopnia a w porownaniu z sasiadami mialem w takich samych warunkach jak oni o prawie 1/3 mniejsze zuzycie energii! Czy Ty potrafisz sprawdzic ile energii w jakim momencie/czasie zuzyles? Tak tez zastanow sie ignorancie jak jest to mozliwe, ze zuzywasz mniej lub tyle samo energii aby DOGRZAC dom z 19 stopni do 22.5 stopni!!!!!! Zgodzic moge sie z tym, ze zuzycie bedzie takie samo jak jestes w domu lub Cie w nim nie ma przez dluzszy czas. Nawet gdy jestes i otwierasz okno, drzwi to zuzycie bedzie podobne jak podczas 2 tygodniowej nieobecnosci. Jest to ligiczne i oparte na paru rzeczach o ktorych chcac zabierac glos w tej sprawie powinienes wiedziec! System jaki stosujemy nie ma wiekszego znaczenia a jedynie jego mozliwosci, umiejetnosci wprowadzajacego ten system jak i umiejetnosc myslenia tego ktory go wprowadza (troche fantazji i doswiadczenia tez trzeba miec a nie tylko klapki na oczach)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.12.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Temperatura jest utrzymywana +/- 0.1 stopnia a w porownaniu z sasiadami mialem w takich samych warunkach jak oni o prawie 1/3 mniejsze zuzycie energii! UAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHA Poziom twojej ignorancji jest wprost niewyobrażalny. Porównywanie się do sąsiadów, to szczyt ignorancji. Wystarczy, że oni lubią mieszkać w temp 24-25 %, a ty w 22,5. A oni mają ile sterowników i jakiej firmy? Czy może jest jeden sterownik na parterze zainstalowane nie w najbardziej odpowiednim miejscu, tylko w miejscy gdzie nie rzuca się w oczy? Robił im to ktoś kto się zna czy też forumowi mędrcy? Kolejny dowód, że jesteś ignorantem i nie masz elementarnej wiedzy na temat metodologi pomiarów. I tak z ciekawości zapytam co ile sek. czy min. sprawdzana jest temperatura w przypadku twojego algorytmu ogrzewania podłogowego? PS. Dla osób, które nie są zorientowane to ŻADEN STEROWNIK STREFOWY, KTÓRY NIE MA FUNKCJI STEROWANIE OGRZANIEM PODŁOGOWYM NIE POTRAFI STEROWAĆ TAKIM OGRZEWANIEM WE WŁAŚCIWY SPOSÓB. Potem tylko człowiek słucha jakie to ogrzewanie podłogowe jest niezdrowe i jaka ta podłoga gorąca. PS2 System jaki stosujemy nie ma wiekszego znaczenia a jedynie jego mozliwosci, umiejetnosci wprowadzajacego ten system jak i umiejetnosc myslenia tego ktory go wprowadza (troche fantazji i doswiadczenia tez trzeba miec a nie tylko klapki na oczach)! OWSZEM NIE MA ZNACZENIA, POD WARUNKIEM, ŻE POTRAFISZ STWORZYĆ LUB POSIADASZ WŁAŚCIWY ALGORYTM DLA PODŁOGÓWKI, a ty go nie posiadasz, co widać po +/- 0.1. Twój algorytm nie potrafi niwelować bezwładności ogrzewanie podłogowego. Gdybyś dysponował odpowiednim algorytmem zużywałbyś jeszcze mniej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reiden 17.12.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) UAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHA Poziom twojej ignorancji jest wprost niewyobrażalny. Porównywanie się do sąsiadów, to szczyt ignorancji. Wystarczy, że oni lubią mieszkać w temp 24-25 %, a ty w 22,5. A oni mają ile sterowników i jakiej firmy? Czy może jest jeden sterownik na parterze zainstalowane nie w najbardziej odpowiednim miejscu, tylko w miejscy gdzie nie rzuca się w oczy? Robił im to ktoś kto się zna czy też forumowi mędrcy? Kolejny dowód, że jesteś ignorantem i nie masz elementarnej wiedzy na temat metodologi pomiarów. I tak z ciekawości zapytam co ile sek. czy min. sprawdzana jest temperatura w przypadku twojego algorytmu ogrzewania podłogowego? PS. Dla osób, które nie są zorientowane to ŻADEN STEROWNIK STREFOWY, KTÓRY NIE MA FUNKCJI STEROWANIE OGRZANIEM PODŁOGOWYM NIE POTRAFI STEROWAĆ TAKIM OGRZEWANIEM WE WŁAŚCIWY SPOSÓB. Potem tylko człowiek słucha jakie to ogrzewanie podłogowe jest niezdrowe i jaka ta podłoga gorąca. PS2 OWSZEM NIE MA ZNACZENIA, POD WARUNKIEM, ŻE POTRAFISZ STWORZYĆ LUB POSIADASZ WŁAŚCIWY ALGORYTM DLA PODŁOGÓWKI, a ty go nie posiadasz, co widać po +/- 0.1. Twój algorytm nie potrafi niwelować bezwładności ogrzewanie podłogowego. Gdybyś dysponował odpowiednim algorytmem zużywałbyś jeszcze mniej energii. ok, jeszcze odpowiem:-) wyobraznia i fantazja to prawie to samo. wiec choc raz przyznajesz komus racje i przyznajesz sie do tego, ze jej nie masz! nasze domy byly budowane w tym samym czasie i przez te same firmy i po 24 latach mieszkania nadal moge powiedziec, ze byli to fachowcy. jak by bylo to dzisiaj to nie wiem bo czytajac Twoje wypowiedzi widze, ze poziom niektorych nazywajacych sie fachowcami ulegl duzej zmianie i to niestety na ich niekorzysc:-( wez pod uwage, ze na codzien dom nie jest nagrzewany ale jedynie utrzymywana jest nastawiona temperatura (dogrzewanie) co w duzej mierze nie ma wiekszego (ma tylko minimalny) wplywu na to czy ustawilismy temperature n.p. w salonie na 25 czy 23 stopnie. ciecz przeplywajaca w przewodach podlogowych jest zazwyczaj wieksza niz 28 stopni! urzadzenie sterujace to: Tekmar (u mnie juz wylaczony) jakiej firmy sa czujniki pomiaru temperatury na zewnatrz to nawet nie wiem (pomiar temp. zewnetrznej jest potrzebny do obliczen potrzebnej/prawidlowej temp. wplywajacej do przewodow w podlodze ale to wiesz bo znasz wszystkie algorytmy i techniki!). pomiar temperatury odbywa sie co 5 minut i dodatkowo jest reakcja trigera natychmiastowa jezeli tylko temp. sie zmienila! zalozenie, ze zaden sterownik tego nie potrafi jest ryzykowne ale jezeli pisze to nie specjalista to przymykamy na to oko:-) czy moj algorytm jest prawidlowy czy nie, jest dla mnie obojetne! wazne, ze zuzywam mniej energii uzywajac go i temperatura jest stala! zalacze statystyke temp. z salonu gdzie temp. jest ustawiona na 23 stopnie a drzwi czesto otwierane bo pies idzie na "kontrole" do ogrodu! ps. musze dodac bo Twoja fantazja na to nie wpadnie, ze zmiany temp. w pomieszczeniu sa normalne a spowodowane moga byc ruchem w tym pomieszczeniu, otworzenie drzwi na dwor powoduje doplyw zimniejszego powietrza, doplyw cieplego powietrza z kuchni w ktorej sie w danym momencie gotuje.......... jest tego sporo! samo przebywanie wiekszej ilosci osob w tym samym pomieszczeniu podnosi w nim temperature a na to wszystko jest potrzebna pewna chwila aby to ponownie uregulowac! ale Ty nie potrzebujesz do tego zadnej fantazji bo przeciez Ty to wszystko juz dawno wiesz, urodziles sie juz z ta wiedza! Edytowane 17 Grudnia 2014 przez reiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.12.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) ps. musze dodac bo Twoja fantazja na to nie wpadnie, ze zmiany temp. w pomieszczeniu sa normalne a spowodowane moga byc ruchem w tym pomieszczeniu, otworzenie drzwi na dwor powoduje doplyw zimniejszego powietrza, doplyw cieplego powietrza z kuchni w ktorej sie w danym momencie gotuje.......... jest tego sporo! I ty utrzymujesz ją na poziomie +/- 0.1 sprawdzając co 5 min? JAKIM CUDEM, skoro największym problemem podłogówki jest jej bezwładność, którą na ogół liczy się w dziesiątkach minut. Otwierasz okno, następuje przewietrzenie, ale twój czujnik podnosi właśnie temperaturę, bo przy przewietrzaniu nastąpił spadek temp. o 3 stopnie. Podłogówka według TWOJEGO algorytmu pompuje ciepłą wodę do podłogi, po czym po niezamknięciu okna temp wróci do normy w ciągu kilku minut na skutek kumulacji ciepłą w podłodze, ale twój "zastrzyk" ciepła zostanie oddany pomieszczeniu za 2 godziny. Moje GRATULACJE za stworzenie sobie niedziałającego poprawnie algorytmu. Jak widać nie masz kompletnie BLADEGO pojęcia o sterowaniu podłogówką, a twoje RZEKOME oszczędności są nadzwyczajnie wyssane z palca, bo porównujesz je do sąsiadów, którzy WSZYSTKO MAJĄ INNE. Nawet żony macie nie podobne Twoje porównanie i rzekome oszczędności mają taką samą wiarygodność jak porównywanie zużycia paliwa przez Audi A8 i Zaporożca. samo przebywanie wiekszej ilosci osob w tym samym pomieszczeniu podnosi w nim temperature a na to wszystko jest potrzebna pewna chwila aby to ponownie uregulowac! Ta chwila to mniej więcej 30-120 min. A tak przy okazji to uregulować można stosunek do służby wojskowej. Temperaturę się reguluje. PS ale Ty nie potrzebujesz do tego zadnej fantazji bo przeciez Ty to wszystko juz dawno wiesz, urodziles sie juz z ta wiedza! Nie urodziłem się z tą wiedzą, tylko zdobyłem dzięki kilkunastu latom pracy jako integrator/instalator KNX-a, szkoleniom, seminariom i wymianie doświadczeń z innymi instalatorami/integratorami KNX-a, a nie na forach jak co niektórzy. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.12.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Czy ty chcesz powiedziec ze twoj KNX przewiduje z 2h wyprzedzeniem kiedy otworze okno? Czy po prostu najzwyczajniej w swiecie ten fakt olewa (?), co ma wg mnie sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts