Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

hej Sztywniak, a z kad u Ciebie zamek do otwierania drzwi firmy Homematic? :-) tak wlasnie ja mam to zrobione ale telefonem a nie zegarkiem:-)

to nie u mnie. u mnie zegarek słucha po polsku.

Jak integrowałem polecenia głosowe z Fibaro, to znalazłem filmik gościa który zrobił to samo z Homematic-em ;-)

Tarczę zegarka też można zintegrować. Ja akurat zrobiłem sobie podgląd uzbrojenia alarmu i czujniki

http://forum.fibaro.com/files/gif_u2_2_208.gif

http://forum.fibaro.com/files/gif_u3_281.gif

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to nie u mnie. u mnie zegarek słucha po polsku.

Jak integrowałem polecenia głosowe z Fibaro, to znalazłem filmik gościa który zrobił to samo z Homematic-em ;-)

Tarczę zegarka też można zintegrować. Ja akurat zrobiłem sobie podgląd uzbrojenia alarmu i czujniki

wiem, ze to bylo z YouTube:-)

jak wyglada sprawa polecen glosowych na Fibaro, wiem, ze Centrala 2 wlasnie to ma ale jak dziala? ja mam rowniez to zrobione ale niestety nie funkcjonuje to w 100 procentach tak jak bym chcial:-(

1- rozpoznawanie glosu mam zrobione przez Google co naturalnie nie jest optymalne choc czas reakcji jest dosyc dobry.

2- rozpoznawanie polecen nie jest zawsze prawidlowe bo jednak wystarczy zle zrozumiane jedno slowo a to jest przy roznych "szumach" normalne, n.p.: TV, Radio, rozmowy....... ust jednak do tabletu nie przykladam bo zalozenie jest aby to funkcjonowalo z odleglosci przynajmniej 50 cm!

Ale jak wiadomo nie od razu Rzym zbudowano i poprawki, udoskonalenia sa potrzebne. W pierwszej jednak lini musi funkcjonowac Offline a wowczas i wydawane polecenia beda dokladniej rozpoznawane.

Nie będzie miał zrobione. Jakby to było takie proste i wystarczyłaby wikipedia, nikt nie płaciłby kasy za algorytmy lub ich opracowanie.

Opisane PI i PID nie obejmuje podłogówki, a tylko schemat dochodzenia do temperatury.

Dlatego algorytm oparty na wikipedii nie zrobi nic zanim harmonogram się nie zmieni, a powinien.

Zarówno mój poprzedni system sterowania podłogówką jak i obecny uwzględniają harmonogram w procesie grzania zanim nastąpi zmiana. więc w procesie ustalania temperatury uwzględniana jest temperatur obecna, ostatnie temperatury(nikt nie wie ile pomiarów i z jakiego okresu) i harmonogram.

masz rację z tym, że osoba która potrafi napisać skrypt z PID-em bez problemu wyreguluje go sobie temperaturami z harmonogramu. To takie jakby sterowanie PID-em PID-a. Jako temp oczekiwana podaje wynik z PID-a ,który służy do wysterowania PID-a sterującego podłogówką.

Można to zrobić na wiele sposobów ale faktem jest, że prościej by było gdyby producent to udostępnił, a nie instalator musiał rzeźbić ;-)

wiem, ze to bylo z YouTube:-)

jak wyglada sprawa polecen glosowych na Fibaro, wiem, ze Centrala 2 wlasnie to ma ale jak dziala? ja mam rowniez to zrobione ale niestety nie funkcjonuje to w 100 procentach tak jak bym chcial:-(

w Fibaro działa to offline i dobrze rozpoznaje (uwzględnia tzw "szum") ale trzeba wejść do aplikacji (20 sekund), włączyć funkcję rozpoznawania (2 sekundy) i później przy każdym poleceniu naciskać ekran że chcesz mówić. Działa bardzo dobrze ale jest nieergonomiczne.

1- rozpoznawanie glosu mam zrobione przez Google co naturalnie nie jest optymalne choc czas reakcji jest dosyc dobry.

2- rozpoznawanie polecen nie jest zawsze prawidlowe bo jednak wystarczy zle zrozumiane jedno slowo a to jest przy roznych "szumach" normalne, n.p.: TV,

Ja to rozwiązałem z Autovoice do taskera. Może działać offline.

Radio, rozmowy....... ust jednak do tabletu nie przykladam bo zalozenie jest aby to funkcjonowalo z odleglosci przynajmniej 50 cm!

Przy głośno włączonym TV bez problemu rozpoznaje z 50 cm

Przepraszam za jakość ale coś mi aparat nie "ostrzył"

w Fibaro działa to offline i dobrze rozpoznaje (uwzględnia tzw "szum") ale trzeba wejść do aplikacji (20 sekund), włączyć funkcję rozpoznawania (2 sekundy) i później przy każdym poleceniu naciskać ekran że chcesz mówić. Działa bardzo dobrze ale jest nieergonomiczne.

tutaj zastosowane przezemnie rozwiazanie funkcjonuje troche lepiej.

Nie musze nic przyciskac a ze aplikacja jest aktywna, nie widac jej a na ekranie jest obraz do recznego sterowania lub zdjecia.

Ja to rozwiązałem z Autovoice do taskera. Może działać offline.

to juz tez testowalem ale efekty byly niestety jeszcze gorsze:-(

Demo jakie tutaj przedstawiles jest super! Mimo tych dzwiekow, glosow z tv polecenia sa rozpoznawane!

Funkcjonuje to zawsze w conajmniej 95%?

Edytowane przez reiden

tak, problem jest tylko z niektórymi trudniejszymi nazwiskami, bo to nie tylko sterowanie domem ale też cała funkcjonalność Google Now.

czyli tez online jak i u mnie:-( sadze wiec, ze wyniki bylyby jednak podobne bo rowniez korzystam z Google!

Niewatpliwe jednak jest, ze duza role odgrywa tutaj mikrofon!

Edytowane przez reiden

masz rację z tym, że osoba która potrafi napisać skrypt z PID-em bez problemu wyreguluje go sobie temperaturami z harmonogramu. To takie jakby sterowanie PID-em PID-a. Jako temp oczekiwana podaje wynik z PID-a ,który służy do wysterowania PID-a sterującego podłogówką.

Ale trzeba to wiedzieć, umieć napisać algorytm i centralka musi potrafić coś takiego wykonywać. Do tego trzeba mieć czas i obiekt do testów.

Można to zrobić na wiele sposobów ale faktem jest, że prościej by było gdyby producent to udostępnił, a nie instalator musiał rzeźbić ;-)

Przecież o tym cały czas mówię. Jeden dom ma np 6 sześć stref inny 8, dlaczego instalator lub klient mają z tym walczyć?

niewątpliwie jest to jednak dużo bardziej ergonomiczne, niż sterowanie ze smartfona, bo tylko unosisz rękę i mówisz.

niewatpliwie masz racje ale wydaje mi sie, ze wymiana mojego zegarka na inny raczej nie wchodzi w gre:-) a dwoch zegarkow nosic tez raczej nie bede:-)

mam wystarczajaca ilosc porozmieszczanych tabletow i to powinno mi wystarczyc:-) przyznam rowniez, ze w zasadzie tylko w jednym wypadku i w jednym pomieszczeniu gdzie swiatlo nie jest zawsze potrzebne a wiec i nie jest automatycznie zapalane ta funkcja bylaby przydatna. drzwi BYLY otwierane automatycznie jak znajdowalem sie kolo domu. Zostalo to niestety jednak troche zmienione ze wzgledu na nowa wersje OS 8 w iPhonie. Z Androiden nie byloby jednak nadal problemu.

Czyli jednak nie macie, więc dlaczego kłamiesz?

Raczej: nie mam (jestem w jednej osobie) tylko sprecyzuj o co chodzi i do czego odnosi się to kłamstwo - łatwiej będzie do tego zdania się odnieść, inni także zrozumieją co mi dokładnie zarzucasz.

A co ty możesz sobie napisać, skoro nie masz bladego pojęcia o algorytmie.

Już sam fakt, że wyłączasz komuś podłogówkę z załączaniem alarmu czy otwarciem okna najlepiej świadczy o twojej albo waszej wiedzy na temat podłogówki,...

Wracamy do mojej wypowiedzi, użyłem słów - "....możesz potworzyć inne zależności - zabrajasz alarm - obniżasz automatycznie temp. zadane, pootwierane okna - zamknij pętle podłogowe itd. to już zależy od Ciebie."

Przecież to zdanie nie jest aż tak skomplikowane, żeby je zrozumieć ? Zawarta w nim myśl dotyczy większego ogółu bez sprecyzowanych szczegółów z których to Ty jednak potrafiłeś wyciągnąć fałszywe wnioski i zarzuty pod moim adresem - ale często tak robisz, nie przemyślisz, wypiszesz bzdury, edytujesz po kilka razy i tak się ciągnie dyskusja z Tobą kochany dendrytusie ;)a myślałem, że do takiej formy nie będziesz już wracał w rozmowach ze mną – szkoda.

Wracając do rzeczy - temp. zwykła, dzienna, komfortowa, obniżona, zredukowana, nocna, tryb party, wakacyjny, ekonomiczny itd. – różnie określane przez producentów techniki grzewczej. Zmierzam do tego, iż każda z tych funkcji bezpośrednio lub pośrednio może być powiązana z pętlami podłogowymi o których sterowaniu wspomniałem wyżej, piszę także dlatego, żebyś zrozumiał, że są to tematy z którymi spotykam się w firmie praktycznie na co dzień – więc proszę Cię, nie odkrywaj więcej ameryki w temacie temperatury przeciwzamrożeniowej i nie ucz mnie o rzeczach o których wie tutaj prawie każda osoba posiadająca instalację C.O. Następnym razem jak będziesz chciał zabłysnąć i kogoś pouczać, napisz coś bardziej odkrywczego ;)

PRZECIEŻ NAPISAŁEM, ŻE NIE MACIE ALGORYTMU TYLKO WŁĄCZ, WYŁĄCZ JAKOŚ TO BĘDZIE.

A dlaczego się nie skarżą, bo nie wiedzą, że im spierd*liłeś. Bo niby skąd twój klient może wiedzieć jak działa algorytm do podłogówki, skoro nawet ty tego nie wiesz. Nawet Nexwell tego nie wie. I praktycznie pozostałych ponad 50 producentów systemów ID w Polsce też tego nie wie.

Nawet tego nie doczytałeś, że sterowniki KNX od podłogówki na ogół utrzymują temperaturę w przedziale 2st. C od zadanej.

Rewelacja! Jestem oszołomiony tą precyzją do jakiej doszedł KNX a czego nie potrafi osiągnąć żaden inny system, naprawdę wychwalać pod niebiosa, aż słów braknie na tą kosmiczną technologię!

2st. C od zadanej – czyli zadajemy 21st.C w pomieszczeniu – a tu zonk bo albo jest 19-ście – albo 23 – rozrzut jak by się krowa na łące zesrała – Twoi klienci chyba co tydzień na mszy ślą podziękowania z ambony za takie nowatorskie i precyzyjne ogrzewanie ? – nie odpowiadaj pytanie retoryczne ;)

Jednym z powodów dla których nigdy nie zainteresowałem się poważniej Nexwellem, jest to, że wszystko muszę sobie sam napisać i to w jakiś prymitywny sposób, a to zwykłe marnotrawstwo czasu.

Odpowiem tak –musisz napisać wszystko i nic. To zależy od użytkownika czy sam będzie sobie tworzył zależności, powiązania, czy koncept wyśle do producenta i otrzyma gotowy wynik. Znając życie i Twój charakter, jakbyś z różnych powodów wybrał kiedyś Nexo zamiast KNX-a – tak samo jechałbyś teraz po KNX-ie ;)

Wracamy do mojej wypowiedzi, użyłem słów - "....możesz potworzyć inne zależności - zabrajasz alarm - obniżasz automatycznie temp. zadane, pootwierane okna - zamknij pętle podłogowe itd. to już zależy od Ciebie."

Proszę nie wypisuj już tych bredni. Nikt kto ma pojecie o sterowaniu podłogówkami nie napisze

...możesz potworzyć inne zależności - zabrajasz alarm - obniżasz automatycznie temp. zadane, pootwierane okna - zamknij pętle podłogowe itd. to już zależy od Ciebie."

Bo jest to BEZSENSU.

Przecież to zdanie nie jest aż tak skomplikowane, żeby je zrozumieć ? Zawarta w nim myśl dotyczy większego ogółu bez sprecyzowanych szczegółów z których to Ty jednak potrafiłeś wyciągnąć fałszywe wnioski i zarzuty pod moim adresem - ale często tak robisz, nie przemyślisz, wypiszesz bzdury, edytujesz po kilka razy i tak się ciągnie dyskusja z Tobą kochany dendrytusie ;)a myślałem, że do takiej formy nie będziesz już wracał w rozmowach ze mną – szkoda.

UWAŻASZ SIĘ ZA EKSPERT I INSTALATORA Z DOŚWIADCZENIEM, A WYPISUJESZ bzdury, które ktoś może później sobie wdrożyć bo ty tak napisałeś.

Rewelacja! Jestem oszołomiony tą precyzją do jakiej doszedł KNX a czego nie potrafi osiągnąć żaden inny system, naprawdę wychwalać pod niebiosa, aż słów braknie na tą kosmiczną technologię!

2st. C od zadanej – czyli zadajemy 21st.C w pomieszczeniu – a tu zonk bo albo jest 19-ście – albo 23 – rozrzut jak by się krowa na łące zesrała – Twoi klienci chyba co tydzień na mszy ślą podziękowania z ambony za takie nowatorskie i precyzyjne ogrzewanie ? – nie odpowiadaj pytanie retoryczne ;)

Faktycznie użyłem nieprecyzyjnego skrótu myślowego. Chodziło o +/-1 st.C od wartości zadanej, co oznacza zmiany w granicach 2 st. C.

Zresztą nie ma znaczenia co ja wypisują, bo i tak działa to lepiej niż twój algorytm, a do tego programuje się wszystko prościej i szybciej.

http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id878,sterowanie-ogrzewaniem-w-systemie-knxeib

Algorytmy opracowują firmy dużo bardziej znane niż Nexwell, a firmy takie jak ABB, Hager czy Barker kupują gotowe algorytmy od np. Theben-a.

A ty twierdzisz, że nie mając wiedzy, laboratorium czy urządzeń pomiarowych stworzyłeś coś równie dobrego.

Jeśli tak, to sprzedaj im swój algorytm, a do końca życie nie będziesz musiał pracować i będziecie stać na na nowe Audi z salonu i nowy dom.

Znając życie i Twój charakter, jakbyś z różnych powodów wybrał kiedyś Nexo zamiast KNX-a – tak samo jechałbyś teraz po KNX-ie ;)

:jawdrop: A od kiedy to ja jadę po Nexo?

Edytowane przez dendrytus

Dopiero się zarejestrowałem więc witam na forum.

Witam.

1.Satel integra- alarm, oświetlenie, bramy.

Do sterowania ogrzewaniem jeden z tych systemów (posiadają adaptację sterowania podłogówką):

- Danfoss Link, brak obecnie możliwości sterowania przez Internet.

- Salus IT600, mało informacji zostanie wprowadzony w przyszłym roku.

- Kan Therm Smart.

2. Ampio prawdopodobnie istnieje możliwość integracji z Satelem.

3. Nexwell, wyjdzie najdrożej, ale spełnia wszystkie założenia.

Wybrałem te dwa systemy (ampio, nexwell) ponieważ posiadają w ofercie panele strefowe- termostaty. Jedynie nie winem jak sobie radzą ze sterowaniem ogrzewaniem podłogowym. Żaden z rodzimych producentów niepodane takich informacji -na temat logiki, algorytmu sterowania podłogówką. Może ktoś posiada takie informacje?. Albo najlepiej niech sami producenci systemów wypowiedzą się jak rozwiązali ten problem?. Prosiłbym również o pomoc w wyborze jednego z moich rozwiązań.

Co do Nexwella to ostatni kontakt z tym systemem miałem ponad dwa lata temu więc ci nie odpowiem, zresztą widzę że dyskusja na ten temat już trwa. Integrujemy natomiast od 2,5 roku system Ampio będąc również dystrybutorem na terenie Polski południowej od półtora roku więc mogę Ci odpowiedzieć jak to wygląda w Ampio.

Zacznijmy od tego czego główne pytanie dotyczy czyli metody sterowania podłogówką. W Ampio nie ma sterowania PID i tak jak słusznie kolega dendrytus zauważył, nie widziałem żeby któryś z polskich systemów to miał. Sterujemy zatem podłogówką tak jak innymi, mniej bezwładnymi elementami grzewczymi. Często rozmawiam natomiast z właścicielem firmy Automatyka Control (Ampio) i wiem że producent pracuje nad wprowadzeniem algorytmów bardziej zaawansowanych niż on/off. Nie wiem na jakim jest to etapie i w jaki sposób będą to realizować, czy wykupią algorytmy, czy sami piszą, ale aktualizacje wszystkich modułów są bezpłatne. Czyli jak wprowadzą nowe funkcje to wgrywamy upgrade np. do sterownika strefy grzewczej i korzystamy. Na razie puki co nie ma co obiecywać jak takiej funkcjonalności nie posiadamy, ale to co mi się podoba w Ampio to fakt że cały czas wychodzą jakieś aktualizacje do urządzeń Ampio. Na dzień dzisiejszy np. w strefie instalatora od początku grudnia stoi 5 aktualizacji, 4 aktualizacje do różnych modułów Ampio i jedna do serwera.

Co do integracji z Satelem to jest w zasadzie pełna integracja po RS-ie. Możemy zatem wykorzystać obojętnie jaki panel sensorowy Ampio jako klawiaturę alarmową do Satela, byle by miał odpowiednią ilość pól. Np. M-dot 15 umieszczony w sypialni normalnie steruje automatyką domową, a po aktywacji ustalonego przez nas pola zamienia się w klawiaturę do Satela. W zasadzie integrować możemy wszystko co ma port rs232, rs485 i ModBus, byleby producent udostępniał kody do danego urządzenia. Nawet jeśli nie ma ich w modułach integracyjnych Ampio a jeśli są potrzebne to producent do paru dni wprowadza je i udostępnia w strefie instalatora.

Z naszego doświadczenia największe zalety Ampio to: komunikacja magistralna i rozproszona logika które cenię sobie nader wszystko, oraz niezawodność (nie mieliśmy jeszcze awarii ani jednego modułu za wyjątkiem drobnych, rzadkich incydentów typu przysłania nam modułu bez oprogramowania, lub wypalenia się styku przekaźnika). Producent na początku współpracy zapewnił nas że awaryjność mają taką że mimo 5-ciu lat gwarancji naprawiają gwarancyjnie nawet moduły które wyprodukowali w roku 1996-tym, i puki co bezawaryjność ta się sprawdza. Następna zaleta to bardzo rozbudowana logika w samych modułach, serwer wykorzystujemy w zasadzie głównie w celach wizualizacyjnych i zdalnego dostępu. No i takie rzadko spotykane elementy jak cyfrowe żarówki LED, wzmacniacz magistralny audio oraz czujnik obecności z podziałem na strefy (rozpoznanie w którym miejscu w pomieszczeniu znajduje się osoba). Ten ostatni jeszcze nie wszedł do produkcji seryjnej ze względu na puki co jak na razie brak rynkowego zapotrzebowania na urządzenie. Komunikację magistralną cenię sobie głównie dlatego bo kiedyś wykonaliśmy parę instalacji bezprzewodowych na innej polskiej firmie i traciły nam się moduły które były zaledwie parę metrów od centrali. Więc w ofercie nadal mamy inne systemy w celach że tak to nazwę "pozycjonerskich" ale wykonujemy instalacje w zasadzie wyłącznie na Ampio.

Największa wada Ampio, a w zasadzie firmy Automatyka Control to zerowy marketing. W sumie to bardziej my się tym zajmujemy niż oni :)

Edytowane przez iF-Jimi

niewatpliwie masz racje ale wydaje mi sie, ze wymiana mojego zegarka na inny raczej nie wchodzi w gre:-) a dwoch zegarkow nosic tez raczej nie bede:-)

mam wystarczajaca ilosc porozmieszczanych tabletow i to powinno mi wystarczyc:-) przyznam rowniez, ze w zasadzie tylko w jednym wypadku i w jednym pomieszczeniu gdzie swiatlo nie jest zawsze potrzebne a wiec i nie jest automatycznie zapalane ta funkcja bylaby przydatna. drzwi BYLY otwierane automatycznie jak znajdowalem sie kolo domu. Zostalo to niestety jednak troche zmienione ze wzgledu na nowa wersje OS 8 w iPhonie. Z Androiden nie byloby jednak nadal problemu.

nie sądziłem że tak szybko to się przyda.

Dzisiaj po powrocie do domku musiałem wnieść trochę zakupów. Oczywiście obie ręce zajęte. Zegarek otworzył drzwi. Normalnie to musiałbym najpierw otworzyć drzwi i dopiero wnosić. Taka mała rzecz a jak cieszy.

Nie wiem na jakim jest to etapie i w jaki sposób będą to realizować, czy wykupią algorytmy, czy sami piszą, ale aktualizacje wszystkich modułów są bezpłatne. Czyli jak wprowadzą nowe funkcje to wgrywamy upgrade np. do sterownika strefy grzewczej i korzystamy.

Oczywiście żeby po aktualizacji to działało trzeba od razu wrzucić czujnik temperatury w podłogówkę bo potem tego nie zrobisz. My to robimy w każdej instalacji z podłogówką bo czujnik kosztuje parę złotych, poza tym jest również zabezpieczeniem przed przegrzaniem, ale nie każda firma to robi.

Oczywiście żeby po aktualizacji to działało trzeba od razu wrzucić czujnik temperatury w podłogówkę bo potem tego nie zrobisz. My to robimy w każdej instalacji z podłogówką bo czujnik kosztuje parę złotych, poza tym jest również zabezpieczeniem przed przegrzaniem, ale nie każda firma to robi.

Niestety czujników w podłodze nie mam. Poinformowano mnie, że są wymagane do ogrzewania elektrycznego w celu zabezpieczenia przed przegrzaniem. Dobry sterownik do ogrzewania podłogowego, wodnego powinien poradzić sobie bez tego. Wydaje mi się że, jak bym miał dodatkowe czujniki w wylewce to można by było efektywnie sterować bez PID, użyć dwóch "termostatów" na pomieszczenie i odpowiednie zależności pomiędzy nimi.

Nie jestem ekspertem od sterowników PID więc nie będę się sprzeczał. Wydaje mi się natomiast że czujnik w podłodze raczej powinien być żeby sterować tym optymalnie.

Zdecydowanie brakuje w tym wątku opinii użytkowników po przynajmniej rocznym użytkowaniu. Informacja, że system działa jest dla mnie niewystarczająca. .

Wiesz jak to jest nk, jak coś jest dobre to jest mało opinii, jak coś się chrzani to dowiesz się od razu :)

Rozplanować instalację o strukturze gwiazdy doprowadzoną do centrali. Uwzględnić wszystkie punkty, których kontrola lub sterowanie będzie realnie pożyteczne. Na pewno będzie tego dużo, gdyż warto by uwzględnić przyszłe zmiany i potrzeby.

Można, ale jak najmniej gwiazdy. Najlepiej lecieć szeregowo przez wszystkie punkty wypustowe, skrętka nie jest droga. Wtedy bez problemu rozbudujesz system w trakcie użytkowania. Najlepiej to umówić się z firmą instalacyjną żeby Ci przygotowali instalację lub projekt instalacji optymalnie pod automatykę skoro nie chcesz tego od razu zrobić. Producent Ampio chce zaimplementować z-Wave do magistrali właśnie po to jeśli ktoś będzie chciał coś dołożyć z elementów z-Wave. Najpierw jednak zaimplementowany będzie znacznie lepszy protokół bezprzewodowy o dużo większym zasięgu LoRa. Pierwsze bezprzewodowe urządzenie w Ampio w zasadzie już istnieje, a będzie nim stacja pogodowa. Bezprzewodowa żeby nie narażać magistrali na wyładowania atmosferyczne. Natomiast WiFi w Ampio (oprócz stacji pogodowej) ma być implementowane tylko w celach nieprzewidzianej rozbudowy.

Nie jestem ekspertem od sterowników PID więc nie będę się sprzeczał. Wydaje mi się natomiast że czujnik w podłodze raczej powinien być żeby sterować tym optymalnie.

Jak chcesz sobie ustalać temperaturę podłogi w jednym miejscu to tak.

Czujnik w podłodze montuje się tylko w przypadku elektrycznego ogrzewania podłogowego, aby nie dopuścić do przegrzania i tylko do tego on służy.

W ogrzewaniu wodnym jego rolę spełnia mieszacz i ustawiona na nim temperatura.

Owszem. My natomiast zatapiamy czujnik w podłodze jeśli wchodzimy na inwestycję w odpowiednim czasie, czyli prawie zawsze. Kosztuje parę złotych a jest dodatkowym zabezpieczeniem gdyby ktoś nagle z jakiś powodów postanowił przekręcić zawór mieszacza. Pewnie gdyby kosztował 100 zł to byśmy tego nie robili :)