iF-Jimi 09.02.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 A skąd i od kogo się nasłuchałeś? Daj jakieś namiary. Od swojego pracownika który to u niego składa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkbkrk 09.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Witam, myślę o instalacji systemu inteligentnego mieszkania. W tej chwili mieszkanie jest w budowie. Nie mam jeszcze sprecyzowanych wymagań odnośnie szczegółowych modułów. Pomyślałem, żeby zainwestować już teraz i na tym etapie zainstalować jedynie magistralę KNX + ew. dodatkowe kable zasilające do potencjalnych przyszłych modułów rolet czy sterowania grzejnikami. Nasuwa mi się tutaj kilka pytań:- Czy macie może jakieś rady/uwagi o których powinienem pomyśleć już na tym etapie?- Czy wiecie jaki, bardzo orientacyjnie, mógłby wyjść koszt takiej podstawowej infrastruktury w 4 pokojowym mieszkaniu ok. 75m2?- Czy możecie polecić jakąś prostą lekturę o KNX, żeby choć minimalnie orientować się w temacie? Znalazłem takie coś co wygląda całkiem konkretnie, być może nawet za bardzo: http://www.knx.org/media/docs/downloads/KNX-Flyers/KNX-Basics/KNX-Basics_en.pdf- Czy możecie polecić jakąś krakowską firmę, która realizuje takie instalacje? Macie może jakieś zdanie o firmie Hemms? Z góry dziękuję. Edytowane 9 Lutego 2015 przez jkbkrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerG 10.02.2015 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 no i jeszcze warystor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 10.02.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Firma pod Toruniem. Podobno mili w obsłudze, wszystko dokładnie tłumaczą, wykonują dobrą i szybką pracę. Jestem ciekawa czy ktoś coś wie o tej firmie i co możecie więcej mi powiedzieć. Dzięki wielkie. Podobno zatrudnili kogoś do marketingu szeptanego... niestety chyba jeszcze nie wiedzą, że lepiej jest po prostu pod swoją marką wspierać merytorycznie społeczność forumowiczów. No ale to musieli by mieć doradcę technicznego do klikania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 10.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Firma pod Toruniem. Podobno mili w obsłudze, wszystko dokładnie tłumaczą, wykonują dobrą i szybką pracę. Jestem ciekawa czy ktoś coś wie o tej firmie i co możecie więcej mi powiedzieć. Dzięki wielkie. No niestety na temat tej firmy możesz nie usłyszeć zbyt wielu informacji tutaj, dlatego rozważ marki które już przewijały się przez ten i inne wątki w dziale Inteligentne Instalacje i Bezpieczeństwo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 10.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) No więc tatig olej firmę której nikt nie zna i TY RÓWNIEŻ, a my doradzimy ci czym się lepiej zainteresować Ja radzę Ci zainteresować się Ampio bo bo przez ostatnie 2,5 roku skupiam się głównie na tym systemie, kasprzyk doradzi ci Nexwell, dendrytus doradzi ci KNX, Sztywniak parę systemów bezprzewodowych, homelogic doradzi Loxone, homiQ i jeszcze parę innych, i znajdziesz tu jeszcze więcej fachowców doradzających inne znane i sprawdzone systemy No, ewentualnie homelogic może coś ci doradzi bo widzę że jest dystrybutorem Edytowane 11 Lutego 2015 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 10.02.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam, myślę o instalacji systemu inteligentnego mieszkania. W tej chwili mieszkanie jest w budowie. Nie mam jeszcze sprecyzowanych wymagań odnośnie szczegółowych modułów. Pomyślałem, żeby zainwestować już teraz i na tym etapie zainstalować jedynie magistralę KNX + ew. dodatkowe kable zasilające do potencjalnych przyszłych modułów rolet czy sterowania grzejnikami. Nasuwa mi się tutaj kilka pytań: - Czy macie może jakieś rady/uwagi o których powinienem pomyśleć już na tym etapie? - Czy wiecie jaki, bardzo orientacyjnie, mógłby wyjść koszt takiej podstawowej infrastruktury w 4 pokojowym mieszkaniu ok. 75m2? - Czy możecie polecić jakąś prostą lekturę o KNX, żeby choć minimalnie orientować się w temacie? Znalazłem takie coś co wygląda całkiem konkretnie, być może nawet za bardzo: http://www.knx.org/media/docs/downloads/KNX-Flyers/KNX-Basics/KNX-Basics_en.pdf - Czy możecie polecić jakąś krakowską firmę, która realizuje takie instalacje? Macie może jakieś zdanie o firmie Hemms? Z góry dziękuję. Generalnie instalacja KNX wygląda w ten sposób, że z rozdzielni prowadzisz przewody w wszystkich punktów sterowanych (oświetlenie, gniazda). Do każdego punktu idzie oddzielny przewód. Natomiast włączniki łączysz magistralą. Później w rozdzielnicy montuje się moduły (aktory), które załączają poszczególne obwody. Ze względu na taką architekturę raczej trudno jest zrobić okablowanie pod KNX, które wykorzystamy ewentualnie w przyszłości. Co prawda można montować aktory złączające pod włącznikami, ale to znacząco ogranicza wybór producentów. Ewentualnie możesz wtedy zastosować system free@home firmy ABB. Osobiście sugerowałbym zrobić od razu pełną instalację KNX. Tylko najlepiej jest przygotować projekt, gdzie będziesz miał określone dokładnie, jak ta instalacja będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 11.02.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 W przypadku mieszkania 75m można szarpnąć się na full wypas hybrydę - obwody 230 v w gwiazdę z pętlą pod włącznikami, pod każdy włącznik skrętka w gwiazdę plus przez każdy punkt podwójna magistrala (KNX + skrętka). Oczywiście puszki kieszeniowe.Taką instalację można użytkować jako standardową (ciachamy pętelkę 230V włącznikiem) lub założyć na tym system o dowolnej topologii (magistrala/gwiazda). Do tego oczywiście dochodzi audio/multimedia oraz teletechnika. Pytanie czy starczy ścian, bo to tego dojdzie rozdzielnia ok. 0,5 x 2 m. Koszty takiej instalacji mogą przekroczyć 100zł/metr licząc materiały i robociznę ale jest to jedyne naprawdę uniwersalne rozwiązanie które przyjmie potem wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkbkrk 11.02.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Ze względu na taką architekturę raczej trudno jest zrobić okablowanie pod KNX, które wykorzystamy ewentualnie w przyszłości. Co prawda można montować aktory złączające pod włącznikami, ale to znacząco ogranicza wybór producentów. Ewentualnie możesz wtedy zastosować system free@home firmy ABB. Osobiście sugerowałbym zrobić od razu pełną instalację KNX. Tylko najlepiej jest przygotować projekt, gdzie będziesz miał określone dokładnie, jak ta instalacja będzie działać. Myślę o przygotowaniu magistrali KNX, dodatkowych kabli pod zasilanie rolet czy grzejnika. Czy to faktycznie może nie mieć sensu w momencie, gdy nie wiem dokładnie co dodatkowo będę chciał? Myślałem, że pozwoli mi to później zaoszczędzić czas i pieniądze. Nie rozumiem właściwie czemu tak ciężko przygotować okablowanie KNX na tak wczesnym etapie, mógłbym prosić o prostsze wytłumaczenie? Wydawało mi się, że dodatkowe kable zasilające z magistrali muszą być położone dla np. silnika rolet. A cała reszta instalacji jak kable od oświetlenia czy obwody elektryczne mogą zostać zgodnie z projektem. Skoro nie mamy jeszcze pełnej wizji instalacji uważasz, że lepiej poczekać do momentu odebrania mieszkania i dopiero wtedy kuć ściany i montować magistralę KNX + przewody zasilające? Może podkreślę co chcę osiągnąć Chciałbym mieć w mieszkaniu inteligentną instalację. Mam już jakieś pomysły co chciałbym zainstalować, ale przede wszystkim chciałbym mieć możliwość instalacji dodatkowych rzeczy. Mieszkanie jest w budowie i dlatego myślałem stworzyć infrastrukturę na tym etapie, natomiast na etapie wykańczania mieszkania zainstalować rzeczy o których myślę już teraz i te, które w międzyczasie wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.02.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Myślę o przygotowaniu magistrali KNX, dodatkowych kabli pod zasilanie rolet czy grzejnika. Czy to faktycznie może nie mieć sensu w momencie, gdy nie wiem dokładnie co dodatkowo będę chciał? Robisz proejkt i okablowanie pod wszysyko co chcesz mieć. Szansa, że pojawi sie coś czgo będziesz potrzebował, a obecnie jest niedostępne, jest ZEROWA. Projekt na system powinien być najpóźniej wykonany, gdy kończone są fundamenty. W przypadku KNX- a zapomnij o bzdurach typu kilka skrętek i później to wszystko w gwiazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 11.02.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Myślę o przygotowaniu magistrali KNX, dodatkowych kabli pod zasilanie rolet czy grzejnika. Czy to faktycznie może nie mieć sensu w momencie, gdy nie wiem dokładnie co dodatkowo będę chciał? Myślałem, że pozwoli mi to później zaoszczędzić czas i pieniądze. Nie rozumiem właściwie czemu tak ciężko przygotować okablowanie KNX na tak wczesnym etapie, mógłbym prosić o prostsze wytłumaczenie? Wydawało mi się, że dodatkowe kable zasilające z magistrali muszą być położone dla np. silnika rolet. A cała reszta instalacji jak kable od oświetlenia czy obwody elektryczne mogą zostać zgodnie z projektem. Skoro nie mamy jeszcze pełnej wizji instalacji uważasz, że lepiej poczekać do momentu odebrania mieszkania i dopiero wtedy kuć ściany i montować magistralę KNX + przewody zasilające? Może podkreślę co chcę osiągnąć Chciałbym mieć w mieszkaniu inteligentną instalację. Mam już jakieś pomysły co chciałbym zainstalować, ale przede wszystkim chciałbym mieć możliwość instalacji dodatkowych rzeczy. Mieszkanie jest w budowie i dlatego myślałem stworzyć infrastrukturę na tym etapie, natomiast na etapie wykańczania mieszkania zainstalować rzeczy o których myślę już teraz i te, które w międzyczasie wymyślę Jeżeli chcesz mieć sterowanie oświetleniem, to przewody muszą iść bezpośrednio od punktu do rozdzielni. Naprawdę polecam przygotowanie projektu i zrobienie instalacji zgodnie ze standardem ewentualnie przewidując doprowadzenie przewodów do urządzeń, których teraz jeszcze nie ma. Polecam kontakt z firmą, która będzie potrafiła doradzić w tej kwestii na etapie projektu, samemu może być trudno. I raczej unikałbym super hybryd, bo koszty mogą być wysokie i nigdy może się ta instalacja nie przyda. Także proponuję myśleć o takiej instalacji, jak o lepszym standardzie, a nie kosmicznej technologi, która wymaga super okablowania. Standard KNX jest bardzo prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 18.02.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Skoro nie mamy jeszcze pełnej wizji instalacji uważasz, że lepiej poczekać do momentu odebrania mieszkania i dopiero wtedy kuć ściany i montować magistralę KNX + przewody zasilające? Może podkreślę co chcę osiągnąć Chciałbym mieć w mieszkaniu inteligentną instalację. Mam już jakieś pomysły co chciałbym zainstalować, ale przede wszystkim chciałbym mieć możliwość instalacji dodatkowych rzeczy. Mieszkanie jest w budowie i dlatego myślałem stworzyć infrastrukturę na tym etapie, natomiast na etapie wykańczania mieszkania zainstalować rzeczy o których myślę już teraz i te, które w międzyczasie wymyślę Odebranie mieszkania i kucie ścian jest pomysłem najgorszym z możliwych. Ma to sens jedynie w przypadku instalacji bezprzewodowej czego nie polecam. W ubiegłym roku mieliśmy klienta który tak właśnie zrobił. Czyli poczekał aż wykończą mieszkanie, odebrał, a potem się do nas zgłosił po automatykę bezprzewodową. Jak mu pokazaliśmy jak wygląda, jak działa i ile kosztuje instalacja magistralna to od razu podjął decyzję o kuciu. Mówię konkretnie o Ampio, bo inne systemy wyszłyby trochę drożej. Dodatkowym argumentem był fakt, że firma od wizualizacji zaprojektowała mu tyle oświetlenia i w takich miejscach, że nawet w bezprzewodówce miałby całą instalację do przerobienia. Efekt był taki że wyszło go to 2 razy drożej, niż wyszłoby gdyby się od razu zdecydował na inteligentną instalację. Tak jak El*ontro radzi, doprowadź sobie wszystkie obwody w miejsce rozdzielni. Ja bym jeszcze radził żeby z wszystkich wyłączników poprowadzić niezależnie kable alarmowe do rozdzielni (80 gr/mb), a dodatkowo przejść magistralą przez wszystkie puszki z wyłącznikami. W ten sposób jeśli będziesz chciał zastosować zwykły wyłącznik to wykorzystasz sobie wejścia w modułach w rozdzielni, a jeśli wymyślisz sobie jakiś fajny panel sensorowy to również bez problemu to zrobisz bez dodatkowego kucia. Oczywiście nie zapominając o kablach do czujników temp. ruchu itp. Mam nadzieję że masz gotowy projekt wnętrza bądź jesteś zdecydowany co gdzie będzie wisiało, bo bez tego ciężko przewidzieć gdzie powinny iść kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 19.02.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tak jak El*ontro radzi, doprowadź sobie wszystkie obwody w miejsce rozdzielni. Ja bym jeszcze radził żeby z wszystkich wyłączników poprowadzić niezależnie kable alarmowe do rozdzielni (80 gr/mb), a dodatkowo przejść magistralą przez wszystkie puszki z wyłącznikami... ...masz na myśli poprowadzenie od wszystkich włączników do rozdzielni 2x skrętka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ...masz na myśli poprowadzenie od wszystkich włączników do rozdzielni 2x skrętka ? Ja radziłbym położyć do każdego przełącznika coś takiego https://www.wave-electronics.com/index.jsp?path=find&ID=,Browse.by.Manufacturer,SCP,Bulk.Wire&ds=dept&process=search&display=thumb&qdx=0&itemsperpage=90&sortby=availSort&fq=&fqv=&fqall=&narrowby=&nstr=&allnstr=&pl=&ph=&sf=&pagenum=2 i najlepiej w układzie gwiazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 19.02.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) ...masz na myśli poprowadzenie od wszystkich włączników do rozdzielni 2x skrętka ? Nie. Mam na myśli poprowadzenie z każdego wyłącznika do rozdzielni kabla alarmowego (w układzie gwiazdy) po to żeby można było podłączyć klasyczne wyłączniki a przy okazji czujniki temperatury, oraz kabla magistralnego szeregowo (czyli od wyłącznika do wyłącznika) na wypadek gdybyś chciał sobie zainstalować coś takiego http://ampiosystem.pl/wp-content/uploads/2014/10/panel_inteligentny_dom_ampio.png Kabel magistralny mam na myśli albo magistralę KNX jeśli chcesz system KNX, albo skrętkę UTP kat.5e jeśli myślisz o jakimkolwiek innym systemie, głównie opartym o magistralę CAN. Powyższy panel to panel Ampio oparty o CAN. Ja radziłbym położyć do każdego przełącznika coś takiego dendrytus to był żart czy poważnie piszesz? Sorry za pytanie ale nie zakumałem myśli technicznej. Edytowane 19 Lutego 2015 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 dendrytus to był żart czy poważnie piszesz? Sorry za pytanie ale nie zakumałem myśli technicznej. Dzięki za zwrócenie uwagi. Przyznaję mój błąd. Do wspomnianego prze zemnie uprzednio kabla trzeba jeszcze dodać skrętkę KNX i ewentualnie jeszcze ośmio-żyłowy przewód domofonowy/alarmowy(w różnych częściach kraju nosi różne nazwy). Wszystko oczywiście w gwiazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 19.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Ja radziłbym położyć do każdego przełącznika coś takiego i najlepiej w układzie gwiazdy Zajebisty kabelek, dzieki za linka. Poważnie. Nie. Mam na myśli poprowadzenie z każdego wyłącznika do rozdzielni kabla alarmowego (w układzie gwiazdy) po to żeby można było podłączyć klasyczne wyłączniki a przy okazji czujniki temperatury, oraz kabla magistralnego szeregowo (czyli od wyłącznika do wyłącznika) na wypadek gdybyś chciał sobie zainstalować coś takiego http://ampiosystem.pl/wp-content/uploads/2014/10/panel_inteligentny_dom_ampio.png Kabel magistralny mam na myśli albo magistralę KNX jeśli chcesz system KNX, albo skrętkę UTP kat.5e jeśli myślisz o jakimkolwiek innym systemie, głównie opartym o magistralę CAN. Powyższy panel to panel Ampio oparty o CAN. Czyli proponujesz to co ja proponowałem, może z dwiema skrętkami mniej... A gdzie ew. audio? A gdzie czujnik co2, wilgotności, VOC? A jak ktoś będzie chciał panel szklany robiony na zamówienie z 18 polami, ale nie KNX? A gdzie termostat LAN? Gdzie magistrala 1-wire do temperatury? A może ktoś będzie chciał mikrofony do sterowania głosem w przyszłości? Gdy klient nie jest zdecydowany to trzeba pomyśleć o wszystkim. Systemy ewoluują, pojawia się internet of things, zajebiste gadżety, czujniki, multimedia. I wszystkim których znam zawsze gdzieś brakuje kabelka wcześniej czy później, nawet najbardziej zatwardziałym bezprzewodowcom.. Edytowane 19 Lutego 2015 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 19.02.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Ja bym jeszcze dołożył kabel satelitarny, telefoniczny i światłowód A potem zdecydowałbym się na system bezprzewodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 19.02.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Chłopaki, ale o czym my tu mówimy? Jakie są mozliwości rozbudowy Ampio o inne protokoły, czy integracji urządzeń po http? Ja mam na myśli instalację na najbliższe kilkanaście lat - relatywnie niewiele większa inwestycja (licząc całokształt remontu) a spokój i luz. Najbardziej można się sparzyć instalując samą magistralę, wtedy albo wpadamy w horrendalne koszta KNX albo zamykamy się na kilka rodzynków na rynku. Taka instalacja wynika z doświadczeń na klientach - ci którzy skorzystali wciąż rozbudowywują swoje systemy o ciekawe nowinki, reszta żałuje. No chyba że im starczą światełka, roletki i ogrzewanie. Argumenty ad absurdum nie do końca tutaj przejdą, bo ta ilość kabelków też nie obsłuży wszystkiego - stanowi raczej pewne wysokie optimum. Oczywiście można zrobić klasyczną gwiazdę + magistrala, ale na mieszkaniu koszt dołożenia dodatkowych paru skrętek będzie bardzo niski. Najłatwiej zrezygnować z pętli 230v przez włącznik. Edytowane 19 Lutego 2015 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 19.02.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Chłopaki, ale o czym my tu mówimy? Jakie są mozliwości rozbudowy Ampio o inne protokoły, czy integracji urządzeń po http? Ja mam na myśli instalację na najbliższe kilkanaście lat - relatywnie niewiele większa inwestycja (licząc całokształt remontu) a spokój i luz. Najbardziej można się sparzyć instalując samą magistralę, wtedy albo wpadamy w horrendalne koszta KNX albo zamykamy się na kilka rodzynków na rynku. Taka instalacja wynika z doświadczeń na klientach - ci którzy skorzystali wciąż rozbudowywują swoje systemy o ciekawe nowinki, reszta żałuje. No chyba że im starczą światełka, roletki i ogrzewanie. Argumenty ad absurdum nie do końca tutaj przejdą, bo ta ilość kabelków też nie obsłuży wszystkiego - stanowi raczej pewne wysokie optimum. Oczywiście można zrobić klasyczną gwiazdę + magistrala, ale na mieszkaniu koszt dołożenia dodatkowych paru skrętek będzie bardzo niski. Najłatwiej zrezygnować z pętli 230v przez włącznik. Szczerze mówiąc byłem święcie przekonany że sobie jaja robicie z tymi kablami, ale ok homelogic masz rację. Tyle że z tyloma kablami do każdego gniazda to według mnie przesada, tym bardziej że i tak w miażdżącej przewadze pozostaną zwykłe wyłączniki. Może w strategiczne miejsca dobrze dociągnąć coś więcej. Co do Ampio, to jasne jest że nie zagwarantuje ono klientowi gadżeciarzowi full wypasu w jego zachciankach, ale za wyjątkiem audio i sterowania głosem to resztę rzeczy z wymienionych przez Ciebie w poprzednim poście realizuje magistrala. Z innymi protokołami do KNX nie ma co porównywać bo jak na razie jest tylko RS232, RS 485 i ModBus, ale za to w serwerze niedługo będzie Lua więc integracja po LAN-ie będzie wypasiona Co do tych kabli to tak jak powiedziałem, mam swoje zdanie ale nie będę się sprzeczał. Domyślam się że macie znacznie większe doświadczenie w IB i Ty i dendrytus więc wasza wiedza empiryczna podpowiada wam inaczej niż mnie. Edytowane 19 Lutego 2015 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts