Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom - gotowe systemy w dobrej cenie

Recommended Posts

zabawa polega na tym, że rodzaje włączników do każdego z systemów dyktują oczywiście producenci:

...

tak więc każdy, kto decyduje się na automatykę w domu najpierw zastanawia się czy włącznik od wybranego systemu, będzie mu się podobał

Mam nie co odmienne zdanie na ten temat... a sposób w jaki to przedstawiasz uważam za wprowadzanie w błąd. Na wstępie trzeba wyjaśnić, że w tego typu produktach należy odróżnić uniwersalny "biały montaż" który można z całą pewnością stosować we wszystkich systemach automatyki (to jaki jest do wyboru to kwestia dogłębnego studiowania katalogów i ofert różnych producentów... od tych za 7,5 dostępnych w zwykłych sklepach elektrycznych do takich za set ileś złotych sprowadzanych na zamówienie w wybranych hurtowniach).

Drugą kwestią jest coś co można by nazwać wyższą generacją naściennych przycisków... roboczo można by to nazwać "panelami przyciskowymi". Taki panel tym się różni od tych zwykłych, że czasami zawiera różne dodatkowe funkcje które w jakimś stopniu muszą być integralne z danym systemem automatyki. Czasami jest to wyświetlacz z pomiarem temperatury, czasami różne potwierdzenia systemowe, dodatkowe wyposażenie takiego przycisku, typu termometr, nadajnik-odbiornik podczerwieni.

W tych wyrobach bardziej skomplikowanych, faktycznie trzeba się często zdawać na dyktat designu danego producenta. Jednak biorąc pod uwagę, że temat dotyczy systemów rozsądnych to myślę, że spokojnie można się ograniczyć do dobrze zaprojektowanych uniwersalnych podwójnych/potrójnych kołyskowych.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My stawiamy na uniwersalność. Kilent może wybrać włączniki dowolnego producenta co powoduje,*że wybór ma największy z możliwych.

Jeżeli chodzi o funkcjonalność to temat już był poruszany - my panelom dotykowym, rozbudowanym włącznikom mówimy nie! Budynek musi być prosty i intuicyjny w obsłudze a panel dotykowy w każdym pomieszczeniu nie jest wstanie tego zapewnić. Owszem "dotyk" i wiele informacji się przydaje i dlatego nasi Klienci mogą korzystać z panela centralnego i wielu urządzeń z przeglądarką www (często mają już swoje ulubione telefony, ipody... nie muszą nic zmieniać, kupować - po prostu sterują całym budynkiem) a wszystko co podstawowe realizują bez zastanowienia klasycznym, często bardzo designerskim włącznikiem.

MM.

• 2 weeks później...

po postach Pawła Irka i homiq widzę, że temat zmierza donikąd;

w tym wątku interesuje mnie zdanie użytkownika nie zaś instalatora/producenta;

i nie będę polemizował z opiniami, na temat wyższości włączników dzwonkowych nad wielo-przyciskowymi, bo nie ma reguły, i zależy to od predyspozycji użytkowników

i nie będę polemizował z opiniami, na temat wyższości włączników dzwonkowych nad wielo-przyciskowymi, bo nie ma reguły, i zależy to od predyspozycji użytkowników

A szkoda bo w katalogach producenta którego proponujesz znalazłem wymarzone do zastosowań w systemach automatyki domowej systemy łączników wielokrotnych które można zastosować prawdopodobnie do ! KAŻDEGO ! systemu automatyki na rynku.

http://www.niko.be/NIKO/Documents/PM170-40000.pdf

Mam nadzieję że takie też masz w ofercie... bo mam zamiar polecać je swoim klientom :)

Także design owszem jest bardzo ważny, ale jak widać nie krytyczny wobec wyboru systemu jako takiego... i właśnie tylko taką informację chciałem przekazać w poprzednim poście nie zgadzając się z wypowiedzią,

Szczerze mówiąc wolałbym pogłębiać temat możliwości, różnego rodzaju solucji systemów automatyki, niż wyjaśniać i prostować wprowadzające w błąd opinie i stereotypy na temat systemów IB.

A szkoda bo w katalogach producenta którego proponujesz znalazłem wymarzone do zastosowań w systemach automatyki domowej systemy łączników wielokrotnych które można zastosować prawdopodobnie do ! KAŻDEGO ! systemu automatyki na rynku.

http://www.niko.be/NIKO/Documents/PM170-40000.pdf

Mam nadzieję że takie też masz w ofercie... bo mam zamiar polecać je swoim klientom :)

.

No ale czy można je kupić w Polsce

Prawda jest taka, że, jak ktoś chce to sobie dowolny wygląd włączników może dobrać, to w końcu zwykłe wejście binarne (a nawet jak nie, to też da się to przejść). Wiadomo, że każdy woli dać włączniki, na których sam zarobi, niż jakiś nie wiadomo skąd. To, że można ustawiać logikę w systemie, pozwala ze zwykłego dzwonkowego zrobić super sterujący ściemnianiem, czy podnoszeniem rolet.

A tak jeszcze dodam, że w INELS oprócz wymienionych wyżej włączników serii Elegant, są jeszcze z serii Logus90 i to w cenie konkurencyjnej do polskiego dystrybutora Efapel.

Szczerze mówiąc wolałbym pogłębiać temat możliwości, różnego rodzaju solucji systemów automatyki, niż wyjaśniać i prostować wprowadzające w błąd opinie i stereotypy na temat systemów IB.

Wszystkie systemy możliwości mają podobne, a to raczej nie jest temat do porównywania długości pakietów. Klienta i tak zwykle najbardziej interesuje cena, w szczególności, kiedy systemy mają praktycznie identyczne możliwości. Jeżeli chodzi o INELS, to ceny wszystkich komponentów można znaleźć na stronie (w sklepie internetowym http://eshop.elkoep.pl/), a w razie czego pytać o wycenę (z innymi systemami to wiem, że różnie jest).

A co do wypowiedzi ludzi, którzy mają i używają takich systemów, to nie liczyłbym za bardzo na ich komentarze - działa, to pewnie nie widzą powodu, by łazić po forach i rozgłaszać na lewo i prawo, że działa (co innego jak by nie działało, wtedy zapewne wszędzie głosiliby jaki to szajs). Jak ktoś chce zobaczyć system w realu, to zostaje pogadać z dostawcą, choć, tak naprawdę, nie ma co oglądać :p.

Edytowane przez inelsman

...

Tylko, należy wziąć pod uwagę fakt, że większość instalatorów jest też użytkownikami systemów IB. Mało tego to właśnie instalatorzy, którzy instalują kilka systemów mogą mieć jakieś porównanie różnych rozwiązań.

• 4 weeks później...

Buduje dom… właśnie jestem na etapie wybierania systemu Intelignetnego domu. Znalazłem taki system BMS VISION SYSTEM http://www.visionsystem.pl/ - czy ktoś zna ten system? Spotkałem się z nimi, mają wszystko o co mi chodzi: zarządzanie (również zdalne via Internet) ogrzewaniem, alarmem, kamerami, nawadnianiem, roletami, oświetleniem, zamkiem… Zrobili mi projekt i powiem szczerze, że jestem zaskoczony ceną. Porównywałem to do kilku innych firm, ale wiem, że to ciężko porównać ze względu na różne rozwiązania.

Czy znacie jakieś inne systemy umożliwiające takie rozwiązanie? Chciałbym jeszcze porównać. Plusem tej firmy jest to, że jest to polski produkt i w razie awarii gwarantują mi szybką reakcję (naprawę lub wymianę), a w przypadku zachodnich systemów obawiam się trochę o terminy…

Jak ktoś już ma takie rozwiązanie w domu lub wie, że ktoś ma może poda mi informacje jaki to system (firma)… na razie decyduję się na Vision, ale … im więcej wiesz tym lepiej. Będę wdzięczny za informacje

Buduje dom… właśnie jestem na etapie wybierania systemu Intelignetnego domu. Znalazłem taki system BMS VISION SYSTEM http://www.visionsystem.pl/ - czy ktoś zna ten system? Spotkałem się z nimi, mają wszystko o co mi chodzi: zarządzanie (również zdalne via Internet) ogrzewaniem, alarmem, kamerami, nawadnianiem, roletami, oświetleniem, zamkiem… Zrobili mi projekt i powiem szczerze, że jestem zaskoczony ceną.

Dla mnie system dyskwalifikuje, to, że to rozwiązanie bazuje na zwykłym PC-ie (plus dodatkowe moduły podłączane pod magistralę. Poza tym zaglądnąłem do spisu takiego zestawu.

Kontaktron (czujnik domkniętego okna

lub drzwi) 94399

Włącznik oświetlenia

(dzwonkowy) 3

Czujnik ruchu 6

Kamera USB* 1

Manipulator 1

Sygnalizator 1

Modem GSM 1

Neuron Cyfrowy (4-4), (8-0) 2

Konwerter RS485 1

Zasilacz 24V 1

Oprogramowanie Family Light**

W tym zestawie oferują same duperele: kontaktrony, włączniki, czujniki ruchu, kamera, zasilacz... Jedynie Modem GSM i Neuron Cyfrowy brzmią jak prawdziwe elementy instalacji inteligentnej... Reszta to g...

Porównywałem to do kilku innych firm, ale wiem, że to ciężko porównać ze względu na różne rozwiązania. Czy znacie jakieś inne systemy umożliwiające takie rozwiązanie?

Jakie "takie"? Że niby inne inteligentne systemy sterowania domem? Jest ich od groma... Sam pisałeś w pierwszym zdaniu "Porównywałem to do kilku innych firm" więc musisz znać inne systemy, skoro je porównywałeś właśnie z tym o którym piszesz.

Chciałbym jeszcze porównać. Plusem tej firmy jest to, że jest to polski produkt i w razie awarii gwarantują mi szybką reakcję (naprawę lub wymianę), a w przypadku zachodnich systemów obawiam się trochę o terminy…

A gdzie tu widzisz plus, że to polski produkt? Czy szybka reakcja w razie awarii jest możliwa tylko w przypadku polskich firm? Samochód też kupujesz polski, bo naprawa "zagrabanicznych" dłużej trwa niż polskich???

Jak ktoś już ma takie rozwiązanie w domu lub wie, że ktoś ma może poda mi informacje jaki to system (firma)… na razie decyduję się na Vision, ale … im więcej wiesz tym lepiej. Będę wdzięczny za informacje

A ja bym raczej odradzał...

Wszystko OK. Jak się z pewnością zorientowałeś firma nie produkuje żadnego z montowanych elementów, ( oprócz oprogramowania). Ale to nie dyskwalifikuje firmy- jedynie Twoje argumenty dot. polskiego producenta ( oprócz komponentów ZAMELA nie widzę tam nic polskiego).

Natomiast ciekawe jest to że nie pokazują osprzętu ( pewnie można zamówić sobie dowolny), nie pokazują regulacja temperatury akurat jest w takim systemie dosyć ważna.

I najważniejsze- oparcie się o PC to pomysł niespecjalny. Taki komp zużywa ok. 100 W przez cały czas, potrafi zeżreć wszystkie oszczędności energii jakie system wygeneruje.

Z pewnością jest adaptowany z większego rozwiązania ( czego zresztą nie ukrywają), gdzie ten stosunek mocy jest bardziej korzystny.

Reasumując- bez wglądu w wygląd i funkcjonalności panelu operatorskiego oraz systemu ogrzewania- trudno coś ocenić, ale skoro nie pokazują tego na stronie, to znaczy że coś nie teges.

Tak przy okazji napiszę o czymś, czego na stronach Nexwell-a jeszcze nie piszą. W najbliższym czasie Nexwell udostępni w sprzedaży nowe moduły:

- moduł ethernetowy - umożliwią wreszcie dostęp do systemu i jego zarządzanie z internetu albo poprzez sieć domową,

- moduł oświetlenia RGB,

- moduł sterowania napięciem 0-10 V - przydatny np. do sterowania rekuperatorem,

- moduł czujnika podczerwieni - zamontowanie np. na suficie takiego czujnika będzie umożliwiało sterowanie systemu za pomocą pilota.

Więcej informacji będzie do znalezienia na stronach Nexwella w niedługim czasie... :wiggle:

A co to znaczy "w najbliższym czasie" :). W każdym razie widać, że goni konkurencje, czyli dla zwykłych ludków jak najbardziej na plus, acz iNELS ma już takie urządzenia.

Kolega bart! poruszył temat Visiona. Mam tylko pytanie, po co koledze kolejny komputer i kolejny Windows? Nie ma kolega jeszcze :). Ze sprzętem od Apy jest tak, że nie dość, że działać musi 24h, to jeszcze za bardzo nic innego na maszynce nie porobimy, bo nam się system zwiesi przypadkiem i światło w domu wyłączy :p. Należy też pamiętać, że w razie awarii modułu nie od Apy (Zamel, F&F, czy cokolwiek innego) to wymiana wcale nie będzie tak szybka, bo to już nie jest produkt firmy.

A może ktoś w temacie wie, jak to do końca bylo z tym Vision, bo coś mi się obiło o uszy, że to miał być system robiony dla Zamela (nie wiem, czy to w jakimkolwiek stopniu wiarygodna informacja, ale tak to wygląda).

A co to znaczy "w najbliższym czasie" :). W każdym razie widać, że goni konkurencje, czyli dla zwykłych ludków jak najbardziej na plus

Pierwsza seria sterowników do oświetlenia RGB właśnie jest instalowana przez serwis Nexwell u klienta. :) Za kilkanaście dni pewnie ogłosimy oficjalną premierę.

Faktycznie jeszcze znajdzie się kilka tematów w którym trzeba będzie nam podgonić najciekawszych konkurentów. Jednak jest już wiele rozwiązań, w których to Nexwell'a trzeba będzie gonić :) Zapraszam do odwiedzin naszej strony do zakładki System Nexo/Innowacje, gdzie omówionych jest kilka nie spotykanych w innych systemach rozwiązań.

Jakiś czas temu zacząłem się budować. Stwierdziłem, że jak buduje się dom w XXI wieku i ma się trochę odłożonych pieniędzy warto wybudować dom sterowany systemem, który będzie zarządzał wszystkimi najważniejszymi urządzeniami w domu (ogrzewanie, rolety, światło, nawadnianie itd.)

Na początku zdecydowałem się na http://www.visionsystem.pl, ale z tego co widzę takich systemów jest więcej. Ten wydaje mi się, że ma wszystko co potrzebuję, ale... no właśnie.

Wszelkie informacje na co zwracać uwagę przy wyborze mile widziane. Już kilka ciekawych rad dostałem, ale od przybytku głowa nie boli! :)

Pozdrawiam wszystkich "budowlańców" :)

Bart!

bart! najlepiej wypisz swoje wymagania i wyślij do firm, które znajdziesz (część masz w pierwszym poście w tym temacie, cześć się przezeń przewija). Dostaniesz kilka wycen i będziesz miał szersze pojęcie, co, gdzie, jak i po co. No i najlepiej pytaj u źródeł, albo nawet zaproś jakiś przedstawicieli do domku, omówcie wszystko, bo na pewno nie o wszystkim pamiętasz i nie wszystko przewidzisz :). Na pewno usłyszysz też wiele ciekawych pomysłów które oszczędzą ci zmartwień w przyszłości.

I przede wszystkim niech poczyta sobie informacje na stronach poszczególnych producentów. Można tam znaleźć dużo ciekawych informacji i na temat możliwości systemu, jak i poszczególnych komponentów wchodzących w ich skład. Takie informacje znajdziesz na stronach Inels-a jak i np. Nexwell-a. Nexwell jest moim faworytem jeśli chodzi o udostępnianą dokumentację, bo na ich stronach można znaleźć nawet instrukcje instalatorskie. Inels nie jest niestety pod tym względem tak otwarty jak Nexwell. inelsman ma rację, że wizyty u przedstawicieli czy nawet producentów są bardzo pomocne w wyrobieniu sobie zdania na temat systemu, a nawet swoich własnych oczekiwań co do działania takiego systemu we własnym domu. Inelsa w Poznaniu możesz zobaczyć np. w Elkimie http://www.elkim.pl/kontakt.html,a na prezentację Nexwell-a możesz się umówić nawet w domu: http://www.nexwell.eu/przedstawiciel-handlowy

Edit: Tylko nie zdziw się czytając doku Inels-a, kiedy zauważysz nieskończoną ilość błędów ortograficznych, stylistycznych, interpunkcyjnych czy składniowych. Nie wiem kto to pisał, ale moim zdaniem jest na poziomie dziecka z podstawówki... :no: Mnie to w czytaniu bardzo przeszkadzało...

Edytowane przez Jarek EM08