iF-Jimi 22.02.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Najpierw powinieneś udowodnić że ma to sens, a później ja mogę wykazać, że się mylisz. Ale tak jak wspomniałem wcześniej, podaj jak mam to zrobić i ile to kosztuje. Podłączenie i znalezienie włącznika KNX nie stanowi żadnego problemu. Przecież wrzuciłem ci linka do modułu wejść KNX powyżej. Co mam jeszcze, podać linka do zwykłego wyłącznika? Reasumując. Jak czytam na forum takie przepychanie się swoimi racjami instalatorów to się denerwuję że ktoś je zaśmieca. Wolałbym zaoszczędzić tego innym użytkownikom tego forum. Po to między innymi podniosłem ten temat ponieważ podważasz sens integracji zewnętrznych elementów z urządzeniami automatyki. Być może masz rację, ale ja tak nie uważam. Chyba też po to są moduły różnego rodzaju wejść żeby instalator mógł sobie podłączyć niezależne urządzenia. Skoro firmy produkujące urządzenia KNX produkują takie moduły to znaczy że jest to całkowicie poprawne i nie czyni to systemu g*wno wartego. Jeśli integrujesz Integrę z KNX i podłączasz kontaktron za 7 zł do integry zamiast za 70 zł do KNX to chyba też nie czyni to instalacji g*wno wartej? A zdaje mi się że chyba do takich rozwiązań się*uciekasz z tego co zdążyłem się rozeznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.02.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Przecież wrzuciłem ci linka do modułu wejść KNX powyżej. I co mam z nim zrobić? Co mam jeszcze, podać linka do zwykłego wyłącznika? Może pod co te włączniki mam podłączyć? Po to między innymi podniosłem ten temat ponieważ podważasz sens integracji zewnętrznych elementów z urządzeniami automatyki. Nigdy nie podważałem sensu integracji różnych systemów, podważałem jedynie sens stosowania psudo tanich zamienników istniejących modułów KNX. Chyba też po to są moduły różnego rodzaju wejść żeby instalator mógł sobie podłączyć niezależne urządzenia. Skoro firmy produkujące urządzenia KNX produkują takie moduły to znaczy że jest to całkowicie poprawne i nie czyni to systemu g*wno wartego. Jest g*wnowarte, skoro zamiast skorzystać z gotowego termostatu, tworzysz jakieś nie wiadomo co w oparciu o np. one wire, bo jest tanio. Moduły te przydają się do nietypowych rozwiązań i są w zasadzie pozostałością po czasach, gdy trzeba było właśnie cudować. Jeśli integrujesz Integrę z KNX i podłączasz kontaktron za 7 zł do integry zamiast za 70 zł do KNX to chyba też nie czyni to instalacji g*wno wartej? A zdaje mi się że chyba do takich rozwiązań się*uciekasz z tego co zdążyłem się rozeznać. Integracja KNX z z systemem alarmowym to jedno, a integracja KNX z np. kontaktronami na one wire to drugie. Zresztą w przypadku kaloryferów i KNX kontaktron też kosztuje 7 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 22.02.2015 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 a zaczęło się od niczym niepotwierdzonego stwierdzenia dendrytusa o tym, że jak robisz instalację na KNX i zastosujesz czujnik zmierzchowy np : F&F to Twój dom traci na wartości. Czy mogę prosić o jakieś uzasadnienie z wiarygodnymi źródłami, bo to mi wygląda na jakąś kompletnie fanatyczną bzdurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 23.02.2015 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 I co mam z nim zrobić? Jest g*wnowarte, skoro zamiast skorzystać z gotowego termostatu, tworzysz jakieś nie wiadomo co w oparciu o np. one wire, bo jest tanio. A ty myślisz że w twoim termostacie KNX jaki jest czujnik temperatury? Oczywiście nie mam stuprocentowej pewności bo nie bawiłem się twoim termostatem, ale jeśli chodzi o odczyt temperatury połowa przemysłu jest oparte o czujniki 1-wire. Generalnie nie muszę tego robić ponieważ panele sensorowe które stosuję mają odczyty temperatury w sobie, ale oczywiście również oparte o DS18B20 na 1-wire. Nie rozumiem co miałoby być złego w tym żeby wyciągnąć ten czujnik i przełożyć go w bardziej odpowiednie miejsce niż np. róg pokoju gdzie jest panel sensorowy. Takie gadanie dla samego gadania żeby tylko było po mojemu. Nigdy nie podważałem sensu integracji różnych systemów, podważałem jedynie sens stosowania psudo tanich zamienników istniejących modułów KNX. Wmawianie na siłę że jedynym słusznym systemem jest KNX jest zwyczajną ignorancją. Mam kumpla który jest szefem jednej z największych firm zajmujących się automatyką budynkową na Śląsku, istnieją od lat 90-tych i nie bawią się w domy prywatne a budynki przemysłowe, publiczne. Pracują na znacznie mniej popularnym w Polsce systemie Delta Controls. Zapytałem go również o system KNX na który licencję zresztą posiada. Odparł że musiałby być nienormalny żeby stosować KNX bo zawaliłby połowę przetargów, a w niczym nie jest on lepszy. Nie wiem czy ma rację czy nie, ważne że jemu ten system odpowiada, nie generuje mu awarii i zapewnia mu wszystkie opcje których potrzebuje. Ja dobrze się czuję w Ampio, jak dla mnie jest to najbardziej optymalny system dostępny na rynku ponieważ jest niedrogi, ma wystarczająco mocno rozbudowaną logikę i co najważniejsze jest bezawaryjny. Długo zresztą analizowałem różne opcje zanim się zdecydowałem i skupiłem na nim. I nawet mi do głowy nie przychodzi żeby próbować Cię na niego namówić. Pracujesz na KNX, jest Ci z tym dobrze, masz rynek na którym są pieniądze chyba największe w tym kraju, i nie widzę powodu żebyś miał coś zmieniać. Po prostu wyluzuj z tym trollowaniem wszystkich innych rozwiązań za wyjątkiem uwielbianego przez Ciebie systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) A ty myślisz że w twoim termostacie KNX jaki jest czujnik temperatury? Oczywiście nie mam stuprocentowej pewności bo nie bawiłem się twoim termostatem, A jakie ma niby znaczenie co jest w środku? ale jeśli chodzi o odczyt temperatury połowa przemysłu jest oparte o czujniki 1-wire. W USA biją murzynów, a W Londynie WSZYSTKIE samochody jeżdżą po lewej stronie. W ilu procentach w automatyce przemysłowej wykorzystuje się sterowniki LED RGB? Zapytałem go również o system KNX na który licencję zresztą posiada. Odparł że musiałby być nienormalny żeby stosować KNX bo zawaliłby połowę przetargów, Od kiedy to urzędnicy robiący przetargi w Polsce posiadają jakiekolwiek kwalifikacje i wiedzę, poza obsługą KALKULATORA? Gratuluje też wyboru urzędników na autorytety techniczno-moralne. Dziwne, że prywatni inwestorzy wybierają częściej KNX, bo nie stać ich na oszczędzanie. Delta control ma mniej dystrybutorów iż jest producentów KNX-a I na drugi raz porównaj ceny katalogowe Delta Controls i KNX, przynajmniej poznasz wiarygodność swojego kolegi "eksperta". Poza tym jak już coś piszesz o Delta Control i przetargach, to może ustal ile przetargów w Polsce wygrała Delta Control. Swoją droga to fajnie jest poznać opinię kierowcy 40 tonowego Tira na tema Porsche Panamera. a w niczym nie jest on lepszy. I pewnie dlatego jest on normą światowa i produkuje go już 400 firm. Po prostu wyluzuj z tym trollowaniem wszystkich innych rozwiązań za wyjątkiem uwielbianego przez Ciebie systemu. Może po prostu staram się uzmysłowić inwestorom, że system wybiera się na 10,15 czy 20 lat. A czy ampio jest bezawaryjne, to pogadamy za 10 czy 15 lat. No i czemu nie wrzuciłeś modułów do zwykłych włączników i zmierzchówki? PS. Jak ci się skończą klocki hamulcowe w samochodzie, to wymieniasz na: a) oryginalne b) zamiennik renomowanej firmy c) tani chiński zamiennik o jakości oryginału, jak twierdzi sprzedawca z allegro d) przerobione z FSO Polonez, bo to dobra polska PRL-owska myśl techniczna e) przerobione z TIR-a, bo 100% tirów takich używa. PS2 Zapomniałem przytrollować. Więc na dobry początek dla wszystkich tych, którzy wierzą w fachowość, rzetelność moralność polskich urzędników i polityków a zaczęło się od niczym niepotwierdzonego stwierdzenia dendrytusa o tym, że jak robisz instalację na KNX i zastosujesz czujnik zmierzchowy np : F&F to Twój dom traci na wartości. Czy mogę prosić o jakieś uzasadnienie z wiarygodnymi źródłami, bo to mi wygląda na jakąś kompletnie fanatyczną bzdurę. Masz rację. Po założenie do nowego mercedesa kół od poloneza nie straci on na wartości. Oczywiści nie widzę problemu, abyś przyłączył się do prostego zadania: Jak podłączyć zmierzchówkę F&F do KNX z podaniem oczywiście kosztów. Chociaż może nie powinienem cię odrywać od twojego projektu detekcji obecności na podstawie położenia smartfonu i tandetnych czujniczków przyklejanych w różnych częściach domu. Edytowane 23 Lutego 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 23.02.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) A jakie ma niby znaczenie co jest w środku? Przecież to ty nie wiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz że czujniki na 1-wire to tanie zamienniki. Chciałem cię tylko uświadomić że prawdopodobnie masz je również w swoich termostatach W ilu procentach w automatyce przemysłowej wykorzystuje się sterowniki LED RGB? To nie ma nic wspólnego z tematem A czy ampio jest bezawaryjne, to pogadamy za 10 czy 15 lat. Nie trzeba. Firma Automatyka Control (producent systemu Ampio) zajmuje się tworzeniem i produkcją elektroniki od roku 96-tego. Co prawda oficjalnie od początku produkuje proste systemy alarmowe głównie samochodowe na których zresztą przez kupę lat robili niezłą kasę, natomiast robią masę projektów na zlecenie, głównie przemysłowych. Ostatnio np. wyposażyli parę zachodniopomorskich fabryk w bezprzewodowy monitoring pracy wszystkich maszyn, nawet siejących zakłócenia spawarek. Jest to więc jedna z najdłużej istniejących firm produkujących systemy inteligentnej automatyki w tym kraju, ich zaplecze personalne to nie dwoje studentów, więc dając 5 lat gwarancji na swoje urządzenia wierzę że wiedzą co robią. No i czemu nie wrzuciłeś modułów do zwykłych włączników i zmierzchówki? Jak nie widzisz moich linków to czas żeby zmienić przeglądarkę albo zresetować system w komputerze. Nie wklejam całych linków bo to zaśmieca forum, używam krótkich anchorów. Jak jeszcze nie wiesz o czym piszę to mała podpowiedź. Kliknij w słowo Serwodan oraz Gira w pierwszym moim poście na tej stronie. Edytowane 23 Lutego 2015 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Przecież to ty nie wiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz że czujniki na 1-wire to tanie zamienniki. Chciałem cię tylko uświadomić że prawdopodobnie masz je również w swoich termostatach Czyli mam 1-wire w termostatach KNX? Bardzo ciekawe. Kliknij w słowo Serwodan oraz Gira w pierwszym moim poście na tej stronie. I co mam sobie zrobić z tym ściemniacze? Bo przecież nie podłączę go do linkowanej Giry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 23.02.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Czyli mam 1-wire w termostatach KNX? Bardzo ciekawe. Jakiś argument dlaczego nie? Mam nadzieję że pytanie czy wiesz co to jest 1-wire i w jakich celach zostało stworzone byłoby dla kogoś z twoim doświadczeniem pytaniem retorycznym. Nie używa się tego protokołu do komunikacji pomiędzy urządzeniami automatyki tylko do prostych odczytów. A dlaczego komunikacja cyfrowa 1-wire a nie analogowa? Dla nie wiedzących odpowiadam że po to żeby producent urządzenia w którym wykorzystany jest czujnik np. termostatu nie musiał bawić się w kalibrację bo to za niego zrobiła firma produkująca czujnik i wypuściła informację w postaci cyfrowej np. 1-wire. To że mamy możliwość wypuszczenie tego czujnika na odległość (do 30m) to taki bonus od Dallasa. Tak jak wcześniej napisałem używa tego połowa przemysłu jak nie większość więc nie rozumiem dlaczego czujnik ten nie miałby się znajdować chociażby w termostacie KNX. Chociaż myśląc twoim tokiem rozumowania jestem w stanie sobie to jakoś wytłumaczyć. KNX jest czym lepszym, czym ponad wszystko. Nie może mieć zwykłego 1-wire który mają wszyscy i działa doskonale bo wtedy byłoby to g*wno warte, a to z kolei obniżyło by wartość mieszkania w którym zostało zainstalowane KNX musi mieć coś lepszego. Najlepiej analog PT-100 który musi być skalibrowany w fabryce przez człowieka któremu zajmie to godzinę bo z czegoś przecież musi się brać wysoka cena tych termostatów. Z całym szacunkiem oczywiście do PT-100. 15 lat temu pracowałem w laboratorium elektroniki w firmie produkującej piece i tworzyliśmy sterowniki oparte o ten właśnie czujnik. Ale to było 15 lat temu. I co mam sobie zrobić z tym ściemniacze? Bo przecież nie podłączę go do linkowanej Giry. Twoi klienci wszystkie obwody w domu mają ściemniające? A tyle razy była mowa na tym forum żeby nie naciągać klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.02.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Jakiś argument dlaczego nie?...................... Ale to było 15 lat temu. Bla, bal bla, nie wiem co bierzesz, ale ogranicz to do połowy. Trzeba być niespełna rozumu, aby wkładać 1-wire czy dallasa do jakiegokolwiek czujnika KNX. Twoi klienci wszystkie obwody w domu mają ściemniające? A tyle razy była mowa na tym forum żeby nie naciągać klientów Powinno być: I co mam sobie zrobić z tą zmierzchówką.? Bo przecież nie podłączę go do linkowanej Giry. Ps. Akurat ściemniacz podłączę bez problemu pod tę girę. A tu możliwości tego modułu http://www.gira.com/data2/11183290.pdf Zastosowanie ściemniaczy powoduje np. to, że normalne żarówki i halogeny działają kilkakrotnie dłużej. A tak przy okazji co odkrywczego jest w podłączaniu zwykłych włączników legranda, ospela czy giry po przez moduł dopuszkowy KNX, który nie służy do niczego innego tylko do tego? Co takiego odkrywczego jest w podłączaniu zwykłych włączników poprzez moduł dopuszkowy KNX, skoro rozwiązanie jest znane od 25 lat i jest w zasadzie podstawą KNX, a 25 lat temu było podstawą EiB? Edytowane 23 Lutego 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 23.02.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Masz rację. Po założenie do nowego mercedesa kół od poloneza nie straci on na wartości. Analogie do samochodów używasz jak Ci brakuje merytoryki Oczywiści nie widzę problemu, abyś przyłączył się do prostego zadania: Jak podłączyć zmierzchówkę F&F do KNX z podaniem oczywiście kosztów. robi się grząsko to zmiana tematu ? a tak w ogóle, to po co, skoro są lepsze i gotowe rozwiązania dedykowane ? Mnie w tej dyskusji nie podoba się tylko to, że padają niczym nie potwierdzone argumenty i sprowadzanie rozmówcy na swój teren, by zrobić z Niego idiotę. Chociaż może nie powinienem cię odrywać od twojego projektu detekcji obecności na podstawie położenia smartfonu i tandetnych czujniczków przyklejanych w różnych częściach domu. nie wiem skąd ta Twoja awersja do nowoczesnych technologii. Jest wiele zadań które wykonują bardzo dobrze. Chciałbym też zwrócić grzecznie uwagę że ja nie piszę o Twoich technologiach per "podstarzałe" tylko nazywam je KNX. Moich czujników nie widziałeś, więc niesłusznie nazywasz je tandetnymi, a opierają się na technologii Bluetooth 4.0 LE. Pracowałem nad lokalizacją opartą o smartfon i wiele osób na świecie w tej chwili z niej korzysta i nadal ją rozwija. Pracuje też nad innymi metodami lokalizacji np po smartwatchu i pewnie będę próbował jeszcze wielu innych nowych technologii, by sprawdzić czy przydadzą się w moim domu. Bardzo szanuję to co udało się osiągnąć organizacji KNX oraz Twoją wiedzę ale proszę nie naśmiewaj się z rzeczy których nie rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 23.02.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dendrytus nawet na swoim terenie ma grząsko - sam nie ma zielonego pojęcia co za algorytmy siedzą w rzeczach które sprzedaje, a dopóki ktoś mądrzejszy nie poda mu gotowego klocka to nie wie o co chodzi. Tak jak napisałem, KNX jest przestarzałym protokołem z XX wieku. Sama idea używania grup adresowych do tworzenia logiki scen jak również obchodzenia problemów przestarzałej technologii budzi mój głęboki niesmak. Wystarczy odpalić ETSa zeby wiedzieć o czym piszę. Zmiana czujnika zmierzchowego w godzinę? Tylko pod warunkiem że będzie to robić integrator który zakładał KNXa, bo żaden inny system nie wiąze klienta mocniej z integratorem - konfiguracja jest przechowywana w ETS, a dodatkowo można zahasłować samą magistralę. Jedyne prawdziwe zdanie było o systemach autorskich - KNX to jednak norma. No ale to się liczy w przypadku przetargów albo inwestycji gdzie szarpią o przedmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 23.02.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Bla, bal bla, nie wiem co bierzesz, ale ogranicz to do połowy. Trzeba być niespełna rozumu, aby wkładać 1-wire czy dallasa do jakiegokolwiek czujnika KNX. Ciężko prowadzić merytoryczną rozmowę z kimś kto zamiast rzeczowych argumentów ucieka się do używek Tak przy okazji, 1-wire to magistrala, Dallas to firma która ją stworzyła. Nie może być to czy to. Swoją drogą firma ta ma już milion lat i zapewne stworzyła nie jeden element który siedzi w niejednym urządzeniu KNX. No, chyba że części do KNX produkuje jedyny słuszny i profesjonalny KNX OK, nie doczekam się już argumentu dlaczego DS18S20 jest zbyt słabym termometrem żeby go wsadzić w termostat KNX więc już nie będę o niego prosił. Zastosowanie ściemniaczy powoduje np. to, że normalne żarówki i halogeny działają kilkakrotnie dłużej. Wiem o tym doskonale, tyle że coraz rzadziej stosuje się wolframowe źródła światła w nowoczesnych mieszkaniach a dla LEDy nie ma to żadnego znaczenia. Jedynie takie że mało żarówek ledowych 230V i świetlówek daje się ściemniać ale o tym Ci chyba mówić nie muszę. A tak przy okazji co odkrywczego jest w podłączaniu zwykłych włączników legranda, ospela czy giry po przez moduł dopuszkowy KNX, który nie służy do niczego innego tylko do tego? Co takiego odkrywczego jest w podłączaniu zwykłych włączników poprzez moduł dopuszkowy KNX, skoro rozwiązanie jest znane od 25 lat i jest w zasadzie podstawą KNX, a 25 lat temu było podstawą EiB? Widać nie pamiętasz już od czego się ten temat zaczął. Chciałem tylko wiedzieć czy podłączenie zwykłego wyłącznika do twojego KNX będzie z niego czyniło autorski g*wno warty system. To ty się rozpisałeś i zacząłeś zadawać nic nie wnoszące pytania po co, w jaki sposób, przez jakie moduły itp. OK, dzięki za rozmowę. Z rana zmykam do stolicy więc żegnam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Dendrytus nawet na swoim terenie ma grząsko - sam nie ma zielonego pojęcia co za algorytmy siedzą w rzeczach które sprzedaje, a dopóki ktoś mądrzejszy nie poda mu gotowego klocka to nie wie o co chodzi. Ty również nie masz BLADEGO pojęcia jakie algorytmy siedzą w urządzeniach których używasz. Mnie interesuje co mogę sobie ustawić i co mi te ustawienia dają. Interesuj mnie też czego muszę unikać. A tak przy okazji, to za mądrzejszego od siebie uważasz Konserwatora Powierzchni Płaskich, bo umie obsłużyć samojezdną maszynę sprzątającą? A czy mechanik wymieniając ci oponę też jest mądrzejszy, bo umie zrobić coś czego ty nie potrafisz? Moje gratulacje. Dla mnie są to ludzie, którzy mają jakąś specjalizację i dlatego znają się na pewnych rzeczach lepiej ode mnie. W przeciwieństwie do ciebie, w moim przypadku nie oznacza, że są mądrzejsi. Tak jak napisałem, KNX jest przestarzałym protokołem z XX wieku. I co z tego skoro oferuje bardzo duże możliwości i jest niezawodny. Protokół TCP/IP jest jeszcze starszy i jakoś nie przeszkadza to w używaniu go w 20 megapixelowych kamerach. Nie przeszkadza też, aby TCP/IP umożliwiał nam oglądanie filmów czy wymianę poglądów na forum muratora. TCP/IP powstał na początku lat 70 XX wieku, a to oznacza że ma już 45 lat i jest o 20 lat starszy od KNX. Żeby było zabawniej to prehistoryczny TCP/IP leży u podstaw konkurencyjnego dla KNX-a, a zarazem młodszego systemu BACnet. Sama idea używania grup adresowych do tworzenia logiki scen jak również obchodzenia problemów przestarzałej technologii budzi mój głęboki niesmak. A mój niesmak budzi sprzęgło i manualna skrzynia biegów. Wystarczy odpalić ETSa zeby wiedzieć o czym piszę. Odpalam ETS-a bardzo często i KOMPLETNIE nie wiem o co chodzi. Może przestań używać ETS2 i zakup ETS4 lub ETS5. Skoro KNX jest przestarzały, to dlaczego nie dasz sobie z nim spokoju, tak jak zrobiłeś to z z-wave i fibaro? Zmiana czujnika zmierzchowego w godzinę? Tylko pod warunkiem że będzie to robić integrator który zakładał KNXa, Dlaczego? Sytuacja opisywała instalację wykonana przeze mnie lub któregoś z normalnych integratorów. W tym przypadku zarówna pan Henio z pirackim ETS-em jak i ty spokojnie dacie radę. Oczywiście jak trafię na instalację pana Henia lub twoją, to polegnę, a w zasadzie nawet nie podejdę do tematu. Dlaczego? Bo jedno z pierwszych pytań skierowanych do klienta z nie moim systemem jest : Czy ma dokumentację i ustawienia ETS-a na płycie CD lub pendrive i czy ewentualnie może ją załatwić. Bo tak się jakoś składa, że WSZYSCY znani mi instalatorzy/integratorzy KNX zostawiają klientom dokumentację w formie drukowanej i elektronicznej, która ZAWSZE zawiera dane z ETS-a. Ale pewnie ty nie zostawiasz, bo nie daj boże klient mógłby znaleźć kogoś mądrzejszego i bardziej kompetentnego od ciebie, i nie daj boże przejechałby się po tym twojej instalacji i twoich patentach. Zresztą nie za bardzo wiem jak w ETS-ie umieścić zmierzchówkę F&F czy czujnik 1-wire. bo żaden inny system nie wiąze klienta mocniej z integratorem - konfiguracja jest przechowywana w ETS, I pewnie z tego też powodu zacząłeś instalować patenty w KNX-ie i różne autorskie systemy, które jeszcze bardziej wiążą klienta z instalatorem, a do których jeszcze trudniej znaleźć instalatora . Konfiguracja jest przechowywana w ETS i na płycie CD, pendrive czy karcie SD u klienta. Tak przynajmniej powinno się to robić od 25 lat. I ja tak robię. W moim przypadku klient otrzymuje zarówno dokumentację papierową jak i nośnik dopiero po wpłynięciu wszystkich pieniędzy. Nigdy też nie robiłem problemów z wykonaniem kopii, gdy inwestor zgubił lub dokumentacja uległa zniszczeniu. a dodatkowo można zahasłować samą magistralę. OK. To za hasłuj wejście binarne Giry, http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.knx.sklep.pl%2Findex.php%3Fgrt%3DWej%25B6cia%2520binarne%26ig%3D71%26it%3D7486. Chętnie się dowiem jak to zrobić. Jedyne prawdziwe zdanie było o systemach autorskich - KNX to jednak norma. No ale to się liczy w przypadku przetargów albo inwestycji gdzie szarpią o przedmiary. To ani projektów, ani dokumentacji po wykonawczej nie robimy? Czyli czysty żywioł, chaos i radosna twórczość. Moje gratulacje. Swoją drogą firma ta ma już milion lat i zapewne stworzyła nie jeden element który siedzi w niejednym urządzeniu KNX. Co nie oznacza, że są to elementy 1-wire. OK, nie doczekam się już argumentu dlaczego DS18S20 jest zbyt słabym termometrem żeby go wsadzić w termostat KNX więc już nie będę o niego prosił. A jak producent miałby go podłączyć do KNX? I jaka jest podstawowa zaleta DS18S20? Kiedy udzielisz sobie odpowiedzi na te dwa podstawowe pytania, to będziesz miał odpowiedź dlaczego DS18S20 nie jest montowany w modułach KNX. Oczywiście jest jeszcze tak przyziemna cecha DS18S20 czyli cena. Wiem o tym doskonale, tyle że coraz rzadziej stosuje się wolframowe źródła światła w nowoczesnych mieszkaniach a dla LEDy nie ma to żadnego znaczenia. Jedynie takie że mało żarówek ledowych 230V i świetlówek daje się ściemniać ale o tym Ci chyba mówić nie muszę. Moi klienci montują całkiem sporo normalnego oświetlenia halogenowego. Widać nie pamiętasz już od czego się ten temat zaczął. Chciałem tylko wiedzieć czy podłączenie zwykłego wyłącznika do twojego KNX będzie z niego czyniło autorski g*wno warty system. Jakim cudem rozwiązanie znane od 25 lat może uczynić system autorskim i g*wnowartym? To ty się rozpisałeś i zacząłeś zadawać nic nie wnoszące pytania po co, w jaki sposób, przez jakie moduły itp. Myślałem, że podasz jakieś twórcze rozwiązaniem, a ty po prostu dałeś link do modułu dopuszkowego. Liczyłem na coś równie twórczego jak DS18S20 zamontowany w czujniku KNX. Pracuje też nad innymi metodami lokalizacji np po smartwatchu i pewnie będę próbował jeszcze wielu innych nowych technologii, by sprawdzić czy przydadzą się w moim domu. Bardzo szanuję to co udało się osiągnąć organizacji KNX oraz Twoją wiedzę ale proszę nie naśmiewaj się z rzeczy których nie rozumiesz. Czyli nie ma szans, aby po półtora roku lokalizacja działał wieczorem czy w nocy. W przypadku smartwatcha naturalne jest, że śpi się bez niego, więc jak budzę się w nocy, to będę musiał przed pójściem do kibla założyć zegarek? Inteligentne rozwiązanie w inteligentnym domu. Na szczęście nie moim. W moim mam prymitywną, przestarzałą technologię, opartą jeszcze na grupach adresowych, z końca XX wieku czyli czujkę obecności, więc mogę iść w majtkach, piżamie czy nago i zawsze działa. Ale nie ma czym szpanować. Bateria w moim prymitywnym zegarku o przestarzałej technologii z początku lat 80 XX wieku, starcza na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 24.02.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) [bełkot] I co z tego skoro oferuje bardzo duże możliwości i jest niezawodny. Protokół TCP/IP jest jeszcze starszy i jakoś nie przeszkadza to w używaniu go w 20 megapixelowych kamerach. Nie przeszkadza też, aby TCP/IP umożliwiał nam oglądanie filmów czy wymianę poglądów na forum muratora. Widzisz, jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie o tym co przepisujesz z internetu to byś wiedział, że warstwy protokołu TCP/IP odpowiadają wastwom modelu OSI mniej więcej do wysokości warstwy transportowej. Za oglądanie filmów, obrazu z kamery czy przeglądanie forum odpowiadają protokoły leżące powyżej. No i ma to oczywiście taki związek z KNX jak opona od poloneza. A mój niesmak budzi sprzęgło i manualna skrzynia biegów. I znowu, nie wiadomo co ma piernik do wiatraka. Ale skoro tu jesteśmy to raczej bym myślał że wolisz manual - automaty są skomplikowane i nowoczesne. Odpalam ETS-a bardzo często i KOMPLETNIE nie wiem o co chodzi. Może przestań używać ETS2 i zakup ETS4 lub ETS5. Skoro KNX jest przestarzały, to dlaczego nie dasz sobie z nim spokoju, tak jak zrobiłeś to z z-wave i fibaro? Tutaj problem nie leży w wersji, tylko porównaniu z konkurencją. Ale żeby to wiedzieć to trzeba interesować się rynkiem, patrzeć co się dzieje, śledzić i testować. Generalnie trzeba żyć w XXI wieku. Ja np. standardowo pytam klientów o integracje NFC. Sprawdź w necie co to znaczy. Bo jedno z pierwszych pytań skierowanych do klienta z nie moim systemem jest : Czy ma dokumentację i ustawienia ETS-a na płycie CD lub pendrive i czy ewentualnie może ją załatwić. Bo tak się jakoś składa, że WSZYSCY znani mi instalatorzy/integratorzy KNX zostawiają klientom dokumentację w formie drukowanej i elektronicznej, która ZAWSZE zawiera dane z ETS-a. W takim razie trafiałem na instalacje KNX gdzie chyba nie ty robiłeś. Tyle że wątpię że na taką trafię - im więcej twoich postów czytam tym bardziej stwierdzam że jesteś co najwyżej handlowcem który po prostu dobrze zna ofertę. Integrator powinien wiedzieć trochę więcej, chociażby podstawy sieci LAN (TCP/IP się kłania). Przed integratorem jest stawianie zadanie INTEGRACJI, a to wymaga ciut więcej wiedzy niż poklikanie po ptaszkach tak jak kazali w instrukcji. To ani projektów, ani dokumentacji po wykonawczej nie robimy? Czyli czysty żywioł, chaos i radosna twórczość. Moje gratulacje. Robimy i jedno i drugie, tylko chyba znów nie wiesz o czym rozmawiamy (przy okazji, "powykonawcza" się pisze razem, popraw sobie w dokumentach). Wskaż mi proszę inwestycję indywidualną w budownictwie jednorodzinnym gdzie widziałeś jakikolwiek przedmiar z rozpiską na KNRy. Edytowane 24 Lutego 2015 przez homelogic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.02.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Tutaj problem nie leży w wersji, tylko porównaniu z konkurencją. Ale żeby to wiedzieć to trzeba interesować się rynkiem, patrzeć co się dzieje, śledzić i testować. Generalnie trzeba żyć w XXI wieku. Ja np. standardowo pytam klientów o integracje NFC. Sprawdź w necie co to znaczy. Mówisz o tym dziurawym czymś? I tym się właśnie różnimy, że ja dbam o swoich klientów. PS. Błąd w "po wykonawcze"j wynika z braku tego słowa w słowniku firefoxa. PS2. Chętnie poznam sposoób na zaszyfrowanie KNX-a Edytowane 24 Lutego 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 24.02.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Konfiguracja jest przechowywana w ETS i na płycie CD, pendrive czy karcie SD u klienta. Tak przynajmniej powinno się to robić od 25 lat. I ja tak robię. W moim przypadku klient otrzymuje zarówno dokumentację papierową jak i nośnik dopiero po wpłynięciu wszystkich pieniędzy. Nigdy też nie robiłem problemów z wykonaniem kopii, gdy inwestor zgubił lub dokumentacja uległa zniszczeniu. Pełen szacun za to, co powinno być u nas standardem ale odnoszę wrażenie, że jesteś jednym z nielicznych. Standardem w Polsce jest nieujawnianie hasła do Satel-a , a na prośbę o udostępnienie można usłyszeć o utracie gwarancji. Czyli nie ma szans, aby po półtora roku lokalizacja działał wieczorem czy w nocy. W przypadku smartwatcha naturalne jest, że śpi się bez niego, więc jak budzę się w nocy, to będę musiał przed pójściem do kibla założyć zegarek? Inteligentne rozwiązanie w inteligentnym domu. Na szczęście nie moim. W moim mam prymitywną, przestarzałą technologię, opartą jeszcze na grupach adresowych, z końca XX wieku czyli czujkę obecności, więc mogę iść w majtkach, piżamie czy nago i zawsze działa. Ale nie ma czym szpanować. nie, ponieważ nie temu ma służyć taka lokalizacja. Bateria w moim prymitywnym zegarku o przestarzałej technologii z początku lat 80 XX wieku, starcza na kilka lat. Masz rację , baterie w obecnych smartwatch-ach to dramat ale w niektórych zastosowaniach korzyści z używania smartwatch-a są większe niż wady. To samo można by napisać, że telefon stacjonarny jest lepszy niż smartfon, bo nie trzeba go ładować. Czy mniej ekstremalnie : Nokia wytrzymywała ponad tydzień na baterii, a jednak w tej chwili używamy smartfonów. Gdyby znalazła się funkcjonalność na smartwatch-a, która znacząco zwiększałaby Twój komfort, to byś się do niego przekonał, tak samo jak przekonałeś się do smartfona. Mówisz o tym dziurawym czymś? tutaj trzeba by zadać pytanie, czy istnieją jeszcze rzeczy których nie da się złamać. Edytowane 24 Lutego 2015 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.02.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) Standardem w Polsce jest nieujawnianie hasła do Satel-a , a na prośbę o udostępnienie można usłyszeć o utracie gwarancji. I co w tym dziwnego? Sam nie udostępniam haseł administracyjnych do wszelkich urządzeń, które instalowałem, w okresie gwarancji czy trwania opieki serwisowej. Jest to w zasadzie standard na świecie. Po to są konta admina i usera. Bez problemu zmieniam na dowolne mi nieznane, pod warunkiem podpisania oświadczenia, że nie ponoszę od tego momentu żądnej odpowiedzialności. Z KNX-em jest inna sprawa, ale tam nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie grzebał nie, ponieważ nie temu ma służyć taka lokalizacja. To nie ma znaczenia, bo zabawki typu smartwatch się nie sprawdzają. Czy mniej ekstremalnie : Nokia wytrzymywała ponad tydzień na baterii, a jednak w tej chwili używamy smartfonów. Na noki przeglądałeś PDF czy na szybko coś sprawdzałeś w necie? Przecież jak zaczniesz korzystać ze smartfona tak samo jak z noki to prawie będziesz miał ten sam czas. Gdyby znalazła się funkcjonalność na smartwatch-a, która znacząco zwiększałaby Twój komfort, to byś się do niego przekonał, tak samo jak przekonałeś się do smartfona. Pewnie tak, tylko że taka funkcjonalność nie istnieje. Edytowane 24 Lutego 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 24.02.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 I co w tym dziwnego? tylko to, że jest to niezgodne z prawem Sam nie udostępniam haseł administracyjnych do wszelkich urządzeń, które instalowałem, w okresie gwarancji czy trwania opieki serwisowej. Jest to w zasadzie standard na świecie. Po to są konta admina i usera. nie wiem w jakim świecie są to standardy ale na pewno nie w moim. W moim klient otrzymuje wszystkie hasła ZAWSZE. Nieuczciwość jest standardem w Polsce, tu się mogę zgodzić. Jeden drugiego tylko patrzy ..... Bez problemu zmieniam na dowolne mi nieznane, pod warunkiem podpisania oświadczenia, że nie ponoszę od tego momentu żądnej odpowiedzialności. oprócz tego że łamiesz prawo, to gdzie ta troska o klienta, o której tyle było w poprzednich wątkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.02.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) tylko to, że jest to niezgodne z prawem Poproszę o stosowny ustęp nakazujący mi: a) branie odpowiedzialności za błędy użytkownika w przeprogramowywaniu urządzeń b) nakazujący mi udostępnianie haseł administracyjnych w czasie trwania gwarancji Kup nowego mercedesa, iPhone, iPada, samsunga Note4 i później podaj do sądu te firmy, bo łamią prawo nie dając ci pełnego dostępu do zakupionych urządzeń i zmuszają cię aby np. głupia karta do uruchamiania samochodu była kupowana i doprogramowywana tylko w autoryzowanym serwisie. Mogę przyrzec, że tylko jak Apple, BMW, Bentley dadzą pełny dostęp użytkownikowi do zakupionych urządzeń, to ja również wprowadzę taką opcję, zaraz po tym jak skończą się gwarancje i pewne punkty umów z klientami przestaną obowiązywać. No może poczekam do momentu jak Polska dostanie kody umożliwiające wykonywanie samemu programowania f16 i leopardów nie wiem w jakim świecie są to standardy ale na pewno nie w moim. W moim klient otrzymuje wszystkie hasła ZAWSZE. A to już twój problem. Nieuczciwość jest standardem w Polsce, tu się mogę zgodzić. Jeden drugiego tylko patrzy . Owszem i właśnie z powodu nieuczciwości niektórych użytkowników, żaden użytkownik nie dostaje haseł administracyjnych. W swoim działaniu nie widzę jakichkolwiek znamion łamania prawa, nieuczciwości z mojej strony, a stosowne informacje znajdują się w umowie i o dziwo nie są napisane 3pkt tekstem o 120% stopniu szarości gdzieś na końcu umowy. oprócz tego że łamiesz prawo, to gdzie ta troska o klienta, o której tyle było w poprzednich wątkach ? Oczywiście wynika to też z troski o użytkownika, żeby nie strzelił sobie w kolano w kolana za poradą jakiegoś forumowego eksperta. Nie chcę go też naciągać na koszta, które się pojawią jak sobie popierdoli w ustawieniach. Ps. Jeden z moich znajomych opowiadał mi jak to panowie z tepsy(obecnie orange) mimo jego zakazu zaczęli grzebać w skrzynce z patchapnaleami i sprzętem IT, mimo, że uszkodzony jest przewód w ulicy o czym wiadomo od ponad dwóch lat. Rozłożyli sieć w firmie na ponad 12 godzin, bo jeden z ekspertów zapętlił switcha. O ile zdiagnozowanie zajęło mu 20 sek, to usunięcie burd*lu w kompach około 3 godziny plus dojazd na interwencję. Według ciebie kto powinien być obiciążony. Obecnie skrzynka jest zamknięta na klucz. Edytowane 24 Lutego 2015 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 24.02.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) litości Poproszę o stosowny ustęp nakazujący mi: a) branie odpowiedzialności za błędy użytkownika w przeprogramowywaniu urządzeń nigdzie nic takiego nie napisałem Jeżeli użytkownik sam sobie popsuje, to za to zapłaci - proste b) nakazujący mi udostępnianie haseł administracyjnych w czasie trwania gwarancji sprzęt jest własnością użytkownika , za usługę zapłacił. Jeżeli nie udostępnisz mu hasła, to inny serwis będzie musiał wykonać tę usługę jeszcze raz i użytkownik jeszcze raz zapłaci za to samo. Jest to nieuczciwe. To że to wpisałeś do umowy nie ma żadnego znaczenia. Zapisy niezgodne z prawem są do obalenia. Kup nowego mercedesa, iPhone, iPada, samsunga Note4 i później podaj do sądu te firmy, bo łamią prawo nie dając ci pełnego dostępu do zakupionych urządzeń i zmuszają cię aby np. głupia karta do uruchamiania samochodu była kupowana i doprogramowywana tylko w autoryzowanym serwisie. Mogę przyrzec, że tylko jak Apple, BMW, Bentley dadzą pełny dostęp użytkownikowi do zakupionych urządzeń, to ja również wprowadzę taką opcję, zaraz po tym jak skończą się gwarancje i pewne punkty umów z klientami przestaną obowiązywać. No może poczekam do momentu jak Polska dostanie kody umożliwiające wykonywanie samemu programowania f16 i leopardów po pierwsze: co to ma wspólnego z tematem o którym piszemy ? po drugie: piszesz farmazony. Czy Ty miałeś kiedyś samochód na gwarancji ? Przecież możesz pojechać do dowolnego serwisu Mercedesa, żeby Ci tę kartę sprzedali. Nie musisz jeździć do tego gdzie kupiłeś. Smartfony są jeszcze mniej merytorycznym przykładem. nie wiem w jakim świecie są to standardy ale na pewno nie w moim. W moim klient otrzymuje wszystkie hasła ZAWSZE. A to już twój problem. Uwierz mi, że nie jest to żaden problem tylko zwykła przyzwoitość i uczciwość. Nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej. Owszem i właśnie z powodu nieuczciwości niektórych użytkowników, żaden użytkownik nie dostaje haseł administracyjnych. Co jest nieuczciwego w tym że klient chce mieć pełen dostęp do rzeczy której jest właścicielem ? W swoim działaniu nie widzę jakichkolwiek znamion łamania prawa, nieuczciwości z mojej strony, a stosowne informacje znajdują się w umowie i o dziwo nie są napisane 3pkt tekstem o 120% stopniu szarości gdzieś na końcu umowy. zdecydowanie mamy inne standardy moralne EDIT : Jeszcze tylko dodam, że jeżeli standardowo stosujesz w swoich umowach zapis naruszający prawa konsumentów, to nazywa się to "zbiorowym naruszeniem praw konsumentów" i podlega karze nakładanej przez UOKiK, a oni się nie patyczkują. Edytowane 24 Lutego 2015 przez Sztywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts