NilsH 31.10.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Przymierzem się do szczegółowego zaprojektowania instalacji elektrycznej. Interesuje mnie pewien stopień automatyki, ale czy IB, to chyba zbyt wiele powiedziane.Jestem umówiony z wykonawcą instalacji, że wykona standardową instalację elektryczną. Wspominałem mu o automatyce i alarmie. Odpowiedział, że nie ma problemu, jeśli tylko wskaże mu szczegółowe, konkretne wytyczne.Czego oczekuję? Głównie funkcjonalności a nie gadżetów. Mam podłogówkę w płycie fundamentowej i klasycznie w jastrychu na piętrze. Wydaje mi się, że regulacja jest zbyt ociężała, aby tym sterować, więc to odrzucam.Interesuje mnie monitoring 4-8 kamer, alarm (czujki, kontaktrony, sensory zalania - eletrozawór, czujki dymu), możliwość podglądu w tel./przez internet. Mam też sporo pastylek DS18B20 i w ogóle chciałbym śledzić pogodę (temp., opady, wiatr.) i mieć do niej dostęp przez tel./internetPonadto chciałem mieć podgląd w tel. wideofonu przy bramie i możliwość kontroli bramy, furtki i bramy garażowej z domu oraz przez tel. Wreszcie, jeśli warto, to czujki ruchu powinny zaświecać światło w korytarzu, na schodach. Oświetlenie na zewn. powinno się zaświecić ze zmierzchem i zgasnąć ok. 24. Wychodząc z domu, uzbrajając alarm, chciałbym odłączyć wybrane gniazdka i zgasić wszystkie światła, a z drugiej strony mieć możliwość symulacji obecności. Uzbrojony alarm miałby mnie informować i wszystkich nie pożądanych zdarzeniach również o tym, że jest niekontrolowany przepływ wody, choć stacja uzdatniania wody może o pewnej godzinie włączyć płukanie. Planujemy rolety i już wiemy, że są one sterowane radiowo w systemie z-wave, potrzebujemy. Będzie WM i GWC, ale nie jestem przekonany, że jest potrzeba integracji przepustnicy i wydajności z tym systemem.Chciałbym też, aby system rejestrował licznik energii paneli PV i ewentualnie zużycie prądu niektórych obwodów, np. PC.Pewnie znajdzie się jeszcze kilka zadań dla tego systemu...Co jeszcze - chciałbym sam móc programować ten system i chciałbym mieć perspektywę co najmniej 10-15 letnią, że będzie to system stabilny, a odpowiednie oprogramowanie był aktualizowany wraz z nowymi wersjami systemów na komórkach i komputerach.Mam więc pytanie czy te funkcje da się zrealizować na centralce alarmowej (np. Satel) czy też liczyć jednak na jakiś IB albo oba rozwiązania: Satel - alarm sprzężony z IB/automatyką?Jak najlepiej rozwiązać wykonanie - skonsultować z dostawcą IB i wskazać wykonawcy jak to ma zrealizować czy też niech wykonawca zrobi klasyczną elektryka, a wykonawca IB niech zrobić całą resztę?Dochodzi jeszcze kwestia zaufania - czy nie lepiej te dwa systemy (elektryka od alarm/ib) rozdzielić w wykonawstwie, aby nie było jednej osoby mającej wgląd w cały system?Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 31.10.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Na Satelu tego nigdy w życiu nie zrealizujesz. Poza tym nie robi się automatyki budynku na systemie alarmowym, chyba że jest to parę obwodów na zasadzie zamknij / otwórz, włącz / wyłącz. Ale już zintegrowanie systemu alarmowego z systemem automatyki jak najbardziej tak i najlepiej jak będzie to realizowała jedna firma. Ja to realizuję na Ampio / Satel i wszystko czego oczekujesz da się na tym zrobić a będzie to system niedrogi i stabilny. Może być systemem niedrogim i praktycznym, lub trochę droższym i gadżeciarskim. Co do rolet to najlepiej od razu zrezygnować z tego z-wave jeśli jeszcze masz taką możliwość i zamówić zwykłe rolety bez elektroniki. Co do systemu monitoringu to jest to niezależny system, aczkolwiek da się go w jakimś stopniu zintegrować. Np. będzie wyświetlany na panelu ściennym na którym możesz sterować automatyką, można integrować wykrywanie ruchu itp. Nie wiem czy jest ci potrzebny elektroniczny odczyt przepływu wody, ale da się to zrealizować. Bardziej polecałbym zwykłe czujki zalania. Integracja innych urządzeń nienależących do IB jak najbardziej jeśli posiadają odpowiednie interfejsy i producent udostępnia protokoły komunikacyjne. Można wiedzieć w jakim regionie Polski znajduje się dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 31.10.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Co do odczytu wartości z fotowoltaiki to najlepiej skorzystać z gotowych aplikacji które dostajemy w cenie od producentów falowników. Jeśli jest taka potrzeba można to zintegrować i odczytywać na aplikacji IB, ale według mnie jest to zbędny wydatek. Chyba że zależy ci na wykorzystaniu tych wartości do logiki systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 01.11.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Na Satelu tego nigdy w życiu nie zrealizujesz. Poza tym nie robi się automatyki budynku na systemie alarmowym, chyba że jest to parę obwodów na zasadzie zamknij / otwórz, włącz / wyłącz. Ale już zintegrowanie systemu alarmowego z systemem automatyki jak najbardziej tak i najlepiej jak będzie to realizowała jedna firma. Ja to realizuję na Ampio / Satel i wszystko czego oczekujesz da się na tym zrobić a będzie to system niedrogi i stabilny. Może być systemem niedrogim i praktycznym, lub trochę droższym i gadżeciarskim. Co do rolet to najlepiej od razu zrezygnować z tego z-wave jeśli jeszcze masz taką możliwość i zamówić zwykłe rolety bez elektroniki. Co do systemu monitoringu to jest to niezależny system, aczkolwiek da się go w jakimś stopniu zintegrować. Np. będzie wyświetlany na panelu ściennym na którym możesz sterować automatyką, można integrować wykrywanie ruchu itp. Nie wiem czy jest ci potrzebny elektroniczny odczyt przepływu wody, ale da się to zrealizować. Bardziej polecałbym zwykłe czujki zalania. Integracja innych urządzeń nienależących do IB jak najbardziej jeśli posiadają odpowiednie interfejsy i producent udostępnia protokoły komunikacyjne. Można wiedzieć w jakim regionie Polski znajduje się dom? Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wiele z tych elementów wydaje mi się użytecznych, ale brakuje mi tutaj rzeczywistych opinii użytkowników, którzy chcieliby się podzielić tym, co naprawdę jest warte zrealizowania. Scenariusza oświetlenia jakoś mnie nie przekonują, choć z drugiej strony zastąpienie kilku włączników światła jednym ma już dla mnie większy sens. Dlatego będę również wdzięczny za krytykę moich pomysłów. Co do przepływu wody, to traktuję to jako uzupełnienie czujników zalania - np. w formie alertu o nieplanowanym przepływie wody. Rolety/żaluzje. Szukałem rolet okien dachowych (będzie ich szt. 4, a są od południa, więc ich funkcjonalność jest konieczna), które nie byłyby kontrolowane radiowo. Ale nie udało mi się znaleźć. Znalazłem jedynie informację (nie u producenta), że do okien Fakro należy użyć ich rolet, a tam jest z-wave. Mają do nich też moduł adaptacyjny (zwma), który, wg opisu, ma współpracować z knx. Czy to załatwi sprawę? Czy niezależnie od obsługi poprzez IB będzie można użyć pilota do podniesienia pojedynczej rolety? Natomiast w kwestii rolet i żaluzji okien poziomych będę szukał możliwości obsługi bezpośredniego sterowania "na kablu". Swoją drogą skąd system wie jak nisko są opuszczone rolety i jakie jest nachylenie żaluzji? Dodaje się jakieś kontaktrony, fotokomórki czy jest do gdzieś rejestrowane przez silniki? Domek na południu naszego pięknego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 01.11.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wiele z tych elementów wydaje mi się użytecznych, ale brakuje mi tutaj rzeczywistych opinii użytkowników, którzy chcieliby się podzielić tym, co naprawdę jest warte zrealizowania. Scenariusza oświetlenia jakoś mnie nie przekonują, choć z drugiej strony zastąpienie kilku włączników światła jednym ma już dla mnie większy sens. Dlatego będę również wdzięczny za krytykę moich pomysłów. Budując inteligentną automatykę te scenariusze po prostu są. Albo się z nich korzysta albo nie, tak czy inaczej są to bardzo przydatne funkcje z których warto skorzystać. Rolety/żaluzje. Szukałem rolet okien dachowych (będzie ich szt. 4, a są od południa, więc ich funkcjonalność jest konieczna), które nie byłyby kontrolowane radiowo. Ale nie udało mi się znaleźć. Znalazłem jedynie informację (nie u producenta), że do okien Fakro należy użyć ich rolet, a tam jest z-wave. Mają do nich też moduł adaptacyjny (zwma), który, wg opisu, ma współpracować z knx. Czy to załatwi sprawę? Czy niezależnie od obsługi poprzez IB będzie można użyć pilota do podniesienia pojedynczej rolety? Natomiast w kwestii rolet i żaluzji okien poziomych będę szukał możliwości obsługi bezpośredniego sterowania "na kablu". Moduł ZWMA współpracuje z każdym systemem automatyki. Tak czy inaczej my instalujemy Fakro bezpośrednio na kablu, obojętnie czy są to siłowniki do okien czy rolety. Mamy bardzo dobry bezpośredni kontakt z managerem produktu w fabryce Fakro i takie rzeczy na specjalne zamówienie robią dla nas co chwilę. A bez modułu z-wave płacimy za nie taniej. W tej chwili robią dla nas nawet elektryczne zasłony na świetliki dla klienta w niestandardowych rozmiarach, ponieważ klient zainstalował sobie świetliki w salonie multimedialnym na poddaszu i nie pomyślał wcześniej o tym że nie wyłączy sobie światła w dzień podczas oglądania filmu na projektorze. W Fakro zrobili dla nas rysunek techniczny i teraz wykonują fajne, zgrabne zasłony elektryczne. Swoją drogą skąd system wie jak nisko są opuszczone rolety i jakie jest nachylenie żaluzji? Dodaje się jakieś kontaktrony, fotokomórki czy jest do gdzieś rejestrowane przez silniki? Domek na południu naszego pięknego kraju. Kontaktrony jak najbardziej instaluje się na oknach dachowych ale mogą one jedynie poinformować czy okno jest otwarte czy zamknięte. Przy odpowiednim układzie większej ilości kontaktronów można wyciągać trochę więcej informacji. Istnieje natomiast możliwość precyzyjnego określania pozycji okna, rolety na podstawie mierzonego czasu pracy siłowników, zależnie od zastosowanego systemu. Z lamelkami żaluzji to trochę bardziej skomplikowany temat ale też do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 05.11.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Podjąłem temat kontaktronów w oknach i drzwiach. Jestem rozczarowany. Producent drzwi Doorsy, jak dla mnie świetnych drzwi, nie zamontuje kontaktronów. Tłumaczenie "bo klienci mają różne oczekiwania i potem mają zarzuty, że nie jest to zamontowane wg ich oczekiwań" nie trafia do mnie. Może po prostu nie wiedzą jak poprawnie wmontować kontaktron? Ale jest światełko w tunelu - otrzymałem informację (będę się jej domagał na papierze), że nie stracimy gwarancji, jeśli sobie je sami (lub montażysta) wmontujemy. Teraz testujemy dostawców okien. Jak patrzę na ramę naszych przyszłych okien (Rehau Geneo), to zastanawiam się gdzie można wmontować taki kontaktron, żeby to działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 06.11.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Środkowa komora na wylot w ramie zewnętrznej gdzie instalujemy okrągły kontaktron, oraz płytka dziura w ramie z szybą na magnesik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 06.11.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Są też klamki do okien z kontaktronem. Wówczas system nie reaguje jak odchylimy okno, tylko jak przekręcimy klamkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 20.11.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Kontraktony montowane przez "alarmiarzy" sa jakies 50% tansze i chyba nieco lepsze. Kwestia odpowiedniego montazu jak rowniez porozmawiania ze sprzedawca okien o zasadach gwarancji i rekojmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 04.12.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ja w swoim domu korzystam z systemu od firmy Vigaldo i jestem bardzo zadowolony. Firma dopiero ewidentnie startuje bo fanpage na FB odpalone parę dni temu, strona w przygotowaniu, a Ty już używasz? Aaa... jasne. Jesteś właścicielem/pracownikiem firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisstoferos 05.12.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 A coś bezprzewodowego jak fibaro albo cerebro inteligentne otoczenie? Obie firmy mają bardzo ciekawe rozwiązania bezprzewodowe. O tym cerebro ciężko coś znaleźć, ale na stronie można się coś więcej dowiedzieć. O fibaro słyszałem różne opinie, ale po wczytaniu się, to wcale nie jest to takie bezinwazyjne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisstoferos 07.12.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 @EdgarZly Teraz już nie trzeba myśleć o automatyce na etapie budowy domu Sam jestem teraz na etapie automatyzowania mieszkania. Wygląda to tak, że wybierasz sobie urządzenia jakie chciałbyś mieć w domu / mieszkaniu np. interesują Cię kolorowe oświetlenie, sterowanie roletami i ogrzewaniem w domu. Urządzenia komunikują się bezprzewodowo wykorzystując bluetooth, wifi lub inną technologię radiową. Urządzenia działają bezprzewodowo więc dodać je możesz nawet jak już się wybudowałeś Na naszym rynku niewiele jest systemów tego typu - widzę, że mówi się głównie o tzw. automatyce tradycyjnej jak EiB tudzież KNX. Tylko, że wtedy kładziesz kilometry kabli a jak chcesz później coś dołożyć to możliwe, że musiałbyś kuć ściany. No i koszty takiego KNX'a to nawet kilkadziesiąt tysięcy a takiego systemu bezprzewodowego to do kilkunastu tysięcy (zależnie czego potrzebujesz). Ja szukam za czymś nowoczesnym, całkowicie bezprzewodowym i sterowanym z tabletu. Osobiście zainteresowała mnie oferta wspomnianej wcześniej firmy cerebro i chyba do nich zadzwonię Mogę się podzielić informacjami potem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 07.12.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A to nie jest tak, że jeśli chce się mieć inteligentny dom to trzeba go już takim wybudować? W sensie projekt musi być już odpowiednio dostosowany? Kabel to zawsze kabel - jakość transmisji na pewno lepsza i mniej niespodzianek. Dlatego moim zdaniem jeśli masz możliwość, to najlepiej od razu planować instalację kablową przygotowaną pod system inteligentnego domu. Bezprzewodówkę najlepiej traktować jako rozwiązanie stosowane tam, gdzie nie da się zrobić kabla: np. bo nie zostały zainstalowane lub byłoby to nieopłacalne (np. sterowanie oświetleniem w ogrodzie). Idealnym rozwiązaniem są systemy które umożliwiają zarówno transmisję kablową jak i bezprzewodową. Ale takich niestety jest niewiele. Z Polskich znam Grentona i Ampio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.12.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 automatyce tradycyjnej jak EiB tudzież KNX. EiB to KNX. Dokładnie to samo. Tylko, że wtedy kładziesz kilometry kabli Naprawdę? Bo 200m domek można od bidy opędzić 50m kabla KNX a jak chcesz później coś dołożyć to możliwe, że musiałbyś kuć ściany. WOW. Od kiedy? Od niepamiętnych czasów mogę użyć modułów RF KNX czyli bezprzewodowych No i koszty takiego KNX'a to nawet kilkadziesiąt tysięcy Jak się montuje włączniki po 2 000 czy 4 000, to tak. Jak w Z-wave zamontujesz włączniki po 1500 to też uzbiera się kilkadziesiąt tys. Ja szukam za czymś nowoczesnym, całkowicie bezprzewodowym i sterowanym z tabletu. Osobiście zainteresowała mnie oferta wspomnianej wcześniej firmy cerebro i chyba do nich zadzwonię Mogę się podzielić informacjami potem Chiński badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisstoferos 08.12.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 @dendrutus Moją wypowiedź należy traktować w tzw. cudzysłowie. Oczywiście, że EiB oraz KNX to dziś właściwie to samo, ale starsi znają to jako EiB a młodsi jako KNX stąd tak napisałem. Philips, Osram, Chamberlain, Schalge, Elgato to Twoim zdaniem chiński badziew? Może pierwej poczytaj sobie W dodatku technlogia jest Apple'a i sterowanie możliwe jest wyłącznie przez iPhona lub iPada. Fakt, że jest to nieco inna automatyka niż taki KNX - co komu odpowiada. Tak się składa, że miałem trochę do czynienia z KNX'em i BACnet'em i mam nawet certyfikaty. U siebie bym tego nie założył - co kto chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.12.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Philips, Osram, Chamberlain, Schalge, Elgato to Twoim zdaniem chiński badziew? Może pierwej poczytaj sobie W dodatku technlogia jest Apple'a i sterowanie możliwe jest wyłącznie przez iPhona lub iPada. A to Philips, Osram, Chamberlain, Schalge, Elgato w ogóle wiedzą, że super ekstra technologia z chin korzysta z ich rozwiązań? I co z tego, że technologia jest od Apple? Apple ma monopol na cudowne technologie? Google ma NEST-a za którego zapłacił kilka mld $ i co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 08.12.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Teraz już nie trzeba myśleć o automatyce na etapie budowy domu Jak się chce przemyślaną automatykę to tylko na etapie budowy, a najlepiej przed. Jak się chce zabawki to fakt, nie trzeba Ja szukam za czymś nowoczesnym, całkowicie bezprzewodowym i sterowanym z tabletu. Więc jednak wybrałeś zabawki Osobiście zainteresowała mnie oferta wspomnianej wcześniej firmy cerebro i chyba do nich zadzwonię Kiedyś upaliliśmy się z kumplem jakimś gó...em i też dzwoniliśmy do samych siebie Tak się składa, że miałem trochę do czynienia z KNX'em i BACnet'em i mam nawet certyfikaty. U siebie bym tego nie założył - co kto chce Rzeczowa argumentacja mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisstoferos 09.12.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Jak już mówiłem - czego kto chce. Ja zdecydowanie wolę wybrać system, który niesie ze sobą coś nowego i z perspektywami. Jestem już po pierwszej rozmowie ze wspomnianą firmą oraz lekturze o rozwiązaniu jaki rozwija Apple. Mnie te "zabawki" jak to nazwał If-Jimly przekonują i myślę, że będę zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 09.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Kiedyś upaliliśmy się z kumplem jakimś gó...em i też dzwoniliśmy do samych siebie padłem :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stkop 10.12.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 padłem :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts